-
Εγω πάντως το thread το θεωρώ και λίγο εκτός πραγματικότητος...
Δε λέω...επιθυμώ ένα ελληνικό αυτοκίνητο έστω κι αν αυτό είναι το θρυλικό PONY της NAMCO,αλλά δεν βλέπω να υπάρχει το έδαφος για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο...
Εδώ και αρκετά χρόνια έκλεισε το κόσμημα που λέγονταν ΤΕΟΚΑΡ στο Βόλο και...μάλιστα ήμουν 'υπερήφανος' κάτοχος ενός Ν13 Νισσαν Σάνυ που βγήκε απο αυτη τη γραμμή παραγωγής και με είχε αφήσει άναυδο με την ποιότητα κατασκευής και συναρμολόγησης,όπως και την αντοχή του στο χρόνο.Το λυπηρό στην περίπτωση αυτή είναι οτι το ελληνικό κράτος που ήταν τότε (το ίδιο με σήμερα...) αδιαφόρησε πλήρως για το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό,τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία του εργοστασίου ΤΕΟΚΑΡ καθώς και για τις δορυφορικές βιομηχανίες (καθισμάτων,ελαστικών,ψυγείων...) που είχαν αναπτυχθεί πέριξ του εργοστασίου.Πιθανόν αν δεν υπήρχε αυτή η αδιαφορία,να υπήρχε η δυνατότητα να συνεχίζεται και σήμερα να παράγεται ένα φθηνό αυτοκίνητο ή φθηνό ελαφρό πικάπ βασισμένο στο Σάνυ Ν13 ή το Ν14 αποκλειστικά για την εγχώρια αγορά ή και γιά κάποιες αγορές στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.Ποιός δεν θα αγόραζε αυτό το αυτοκίνητο ακόμη και σήμερα???Σίγουρα θα ήταν μια καλή βάση για να φτιαχτεί το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο...
Ομως το γεγονότα έδειξαν οτι δεν υπάρχει η παραμικρή επιθυμία απο το ελληνικό κράτος να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια και αυτό είναι το λυπηρό.Ετσι κι εγώ όντας απογοητευμένος δεν διατίθεμαι να μιλησω για ουτοπίες πιά.
Ελληνικό αυτοκίνητο δεν υπήρξε τους καλούς καιρούς,θα υπάρξει τώρα???
Για σκεφτείτε το λίγο... -
Ως συγγραφέας του topic, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να γράφετε μόνο για θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα.
Υπενθυμίζω ότι το καλοκαιρινά χαλαρό θέμα συζήτησης είναι τα χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων μιας ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Επίσης να θυμίσω ότι από την πρώτη μου δημοσίευση είχα ζητήσει να μην λοξοδρομήσει η συζήτηση σε άλλα θέματα.
Εξάλλου δεν είναι ευγενικό να το κάνουμε αυτό, έτσι δεν είναι ;
Αν έχετε να πείτε πράγματα που δεν καλύπτονται από τον τίτλο του topic, απλά ανοίξτε καινούριο topic.
Jacob
-
Ρε παιδιά, πραγματικά κάνω μάχη με τον εαυτό μου που βγαίνω να υπερασπιστώ των gravrili, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει 100% δίκιο.
Νόμιζα ότι οι περισσότεροι forumίστες ήταν μεγάλης ηλικίας ώστε να καταλάβουν το αστείο του πράγματος. Αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα; Ας αρχίσουμε πρώτα να φτιάχουνμε βίδες και μετά σκεφτόμαστε και για πιο περίπλοκα project.
Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι απλά τα χρήματα. Πολύ απλά χρειάζεται οργάνωση με την οποία τα ελληνικά γονίδια είναι τσακωμένα. Όχι ότι πραβλέπω την τραγική έλλειψη τεχνογνωσίας, υποδομών (δεν γίνεται απλά να φτιάξεις ένα εργοστάσιο, πρέπει και κάπως να τροφοδοτείται), εξειδικευμένου και μη προσωπικού κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.
Καλύτερα να σοβαρευτούμε. Για κανά τζατζίκι καλά είναι η χώρα αλλά μη σκεφτόμαστε τρέλες για οργανωμένες καταστάσεις. Δεν υπάρχει ούτε ένα επιχείρημα υπέρ μας. ΚΑΝΕΝΑ. Ας κάνουμε το σταυρό μας (όσοι πιστεύουν) που έχουμε ευλογηθεί με μαγευτικά τοπία και πολιτισμό, έτσι ώστε να παρέχουμε τις κάκιστες τουριστικές υπηρεσίες μας και να βγάζουμε κανα φράγκο.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Νάσο, με κάλυψες πλήρως!
Απλά να προσθέσω ότι με ενόχλησε πολύ (και είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος) η προσπάθεια του Γαβριήλ να βγάλει όλους τους Έλληνες συλλήβδην άχρηστους. Με ενοχλεί όταν το κάνει Έλληνας, πόσο μάλλον ο Γαβριήλ για του οποίου την 'εθνικότητα' ακόμα δεν έχω αποφασίσει.Γαβριήλ, η εταιρεία μου έχει αναπτύξει έναν δικό της Application Server (λόγω επαγγέλματος πιστεύω ότι ξέρεις περι τίνος πρόκειται και πόσο τεχνικά πολύπλοκη και απαιτητική εφαρμογή είναι), ο οποίος μπορεί να μην έχει τη λειτουργικότητα που έχει ας πούμε το COM+ της Microsoft ή οι διάφοροι Java-Based Application Servers αλλά σε ταχύτητα και αντοχή σε φόρτο τους παίζει στα ίσα και μάλλον τους νικά κιόλας. Οι υπόλοιποι παρακαλώ συγχωρήστε μου την περιαυτολογία αλλά δεν αντέχω άλλο να μας βγάζουν άχρηστους!
Και τέλος να σχολιάσω ότι η μαξιμαλιστική θεώρησή του Γαβριήλ περι 'αυτοκινητοβιομηχανίας' είναι ανάλογη με το γιγαντισμό της (μάλλον) πατρίδας του. Στην Αγγλία υπάρχουν εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) 'μαγαζάκια' που παράγουν 'ειδικά' αυτοκίνητα, κατά κανόνα σπορ σαν αυτό που πρότεινα εγώ ή τροποποιούν/βελτιώνουν υπάρχοντα και πάνε περίφημα. Ποιός μίλησε για μεγέθη τάξεως Φίατ στην Ελλάδα; Λεφτά μπορεί να μην έχουμε αλλά αυτογνωσία έχουμε δόξα τω Θεώ μπόλικη!
Συγχαριτηρια που η εταιρια σου ανεπτυξε το δικο της App Server αντι να κανει license κατι ηδη ετοιμο.
Βεβαια καταλαβαινεις οτι αυτο δεν συγκρινεται με το να αρχισει κανεις μια αυτοκινητοβιομηχανια.
Δεν νομιζω ο Γαβριηλ εννοει οτι ολοι ειναι αχρηστοι στην Ελλαδα. Καθε αλλο μαλιστα υπαρχουν πολλα ατομα που εχεουν και με το παραπανω την τεχνογνωσια αλλα απλως χρειαζεται οργανωμενη προσπαθεια για να δημιουργηθει μια αυτοκινητοβιομηχανια. Εκει ειναι που δεν υπαρχει(ok ειναι δυσκολο να δημιουργηθει απο το μηδεν). Μπορει να λεει με ενα τροπο που δεν ειναι ο πιο ευγενικος αλλα καμμια φορα το πολυ κυριε ελεησον και ο Θεος το βαριεται.Τις μικρες εταιριες που υπαρχουν στην Αγγλια και επισης και στις ΗΠΑ πρεπει να μιμηθουμε. Οποτε σε μερικα χρονια θα εχουν την φημη και σιγουρα θα βοηθησουν στην δημιουργια αυτοκινητοβιομηχανιας. Και δεν χρειαζεται να βελτιωσουμε η να πειραξουμε την Modena. Μπορουμε να φτειαξουμε την Ελληνικη εκδοση του ανοικτου Fiat που θα αγοραζεται απο τα γραφεια ανοικιασεως και μετα απο τους Ελληνες και δεν εχει τελειωμο.
Νικος
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Προφανώς η Τουρκία με την TOFAS έχει επιστήμονες που δεν έχει η Ελλάδα. Ομοίως η Μαλαισία με την Proton. Ομοίως η Ρουμανία με την ARO και τη Dacia και την Oltcit. Ή η Γιουγκοσλαβία με τη Zastava. Ή η διαλυμένη πλέον Ρωσία με την Autovaz.Όντως, η Τουρκία και η Ρουμανία και η Γιουγκοσλαβία έχουν καταπληκτικούς επιστήμονες και καταπληκτικά πανεπιστήμια που η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να αποκτήσει... Αλήθεια, γιατί ποτέ δεν ακούμε για καινοτομίες και έρευνες από τούρκικα ή ρουμάνικα πανεπιστήμια; Και γιατί, όλως περιέργως, τα πανεπιστήμια της Ρουμανίας και της Γιουγκοσλαβίας, που είναι αυτοκινητοπαραγωγές χώρες (και, προφανώς, έχουν γνωρίσματα που δεν τα έχει η Ελλάδα), έχουν τόσο μα τόσο κακή φήμη;
Ειναι ενδιαφερον να σε βλεπω να γραφεις τα παραπανω για επιστημονες και πανεπηστιμια, οταν μολις πριν σου εγραψα οτι 'μην σκεφτεσαι μονο μηχανολογικα'. Δεν φτανουν οι επιστημονες και οι μηχανολογοι για μια εταιρια να ειναι πετυχημενη.
Τελος να θιξω και τα δευτερευοντα... Εαν νομιζεις οτι η Ρωσσια ειναι διαλλειμενη, δεν εχεις ιδεα για το σε τι ανεφερεσαι, σορρυ. Το ΑΕΠ της Ρωσσιας εχει ξεπερασει το μισο τρις δολλαρια πια και για πρωτη φορα περισυ υπαρχουν Ρωσσοι μεσα στην λιστα των πλουσιοτερων ανθρωπων στον κοσμο (αν και δευτερευον το τελευταιο).
Για τις εταιριες που ανεφερες, δεν τις θεωρω πετυχημενες. Δεν ειχα στο νου μου την Ζασταβα π.χ. οταν μιλουσα για 'πετυχημενη Ελληνικη αυτοκινητοβιομηχανια' αλλα κατι πολλυ καλυτερο. Η Χιουντλάι ειναι ενα καλο παραδειγμα (απο χρηματοοικονομικης πλευρας - οχι σχεδιαστικης, κτλ).
Τελος, δεν εχω ιδεα που ειναι αυτοι οι Ελληνες επιστημονες που εχουμε στην Ελλαδα και χαραμιζοντε, αλλα δεν ειμαι σε διαθεση να το αναλυσω και πολυ αυτο. Δεν εχει καν σημασια. Οπως ειπα, μια πετυχημενη εταιρια, δεν αρχιζει απο τους....επιστημονες. Συγκεκριμενα στον χωρο....μια πετυχημενη αυτοκινητοβιομηχανια, δεν αρχιζει απο τους μηχανολογους. Ναι ειναι σημαντικος παραγων οι μηχανολογοι, αλλα μονο με μηχανολογους, δεν θα πας 'μακρυτερα' απο το γκαραζ της γειτονιας σου.
-
Ο χρήστης GTZ έγραψε:
Δε λέω...επιθυμώ ένα ελληνικό αυτοκίνητο έστω κι αν αυτό είναι το θρυλικό PONY της NAMCO,αλλά δεν βλέπω να υπάρχει το έδαφος για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο...
Εδώ και αρκετά χρόνια έκλεισε το κόσμημα που λέγονταν ΤΕΟΚΑΡ στο Βόλο και...μάλιστα ήμουν 'υπερήφανος' κάτοχος ενός Ν13 Νισσαν Σάνυ που βγήκε απο αυτη τη γραμμή παραγωγής και με είχε αφήσει άναυδο με την ποιότητα κατασκευής και συναρμολόγησης,όπως και την αντοχή του στο χρόνο.Το λυπηρό στην περίπτωση αυτή είναι οτι το ελληνικό κράτος που ήταν τότε (το ίδιο με σήμερα...) αδιαφόρησε πλήρως για το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό,τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία του εργοστασίου ΤΕΟΚΑΡ καθώς και για τις δορυφορικές βιομηχανίες (καθισμάτων,ελαστικών,ψυγείων...) που είχαν αναπτυχθεί πέριξ του εργοστασίου.Πιθανόν αν δεν υπήρχε αυτή η αδιαφορία,να υπήρχε η δυνατότητα να συνεχίζεται και σήμερα να παράγεται ένα φθηνό αυτοκίνητο ή φθηνό ελαφρό πικάπ βασισμένο στο Σάνυ Ν13 ή το Ν14 αποκλειστικά για την εγχώρια αγορά ή και γιά κάποιες αγορές στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.Ποιός δεν θα αγόραζε αυτό το αυτοκίνητο ακόμη και σήμερα???Σίγουρα θα ήταν μια καλή βάση για να φτιαχτεί το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο...
Ομως το γεγονότα έδειξαν οτι δεν υπάρχει η παραμικρή επιθυμία απο το ελληνικό κράτος να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια και αυτό είναι το λυπηρό.Ετσι κι εγώ όντας απογοητευμένος δεν διατίθεμαι να μιλησω για ουτοπίες πιά.
Για σκεφτείτε το λίγο...Δεν το ειχαμε συζητησει αυτο για την μοναδα στο Βολο; Δεν θυμαμαι ομως γιατι δεν πεταξε. Συναγωνισμος απο τις γειτονικες χωρες δεν ειμαι σιγουρος. Και αυτο μπορει να ειναι μια αφετηρια που θα δουμε γιατι δεν δουλεψε και τι μπορει να γινει για να δουλεψει στο μελλον.
Ν.
-
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
Τις μικρες εταιριες που υπαρχουν στην Αγγλια και επισης και στις ΗΠΑ πρεπει να μιμηθουμε. Οποτε σε μερικα χρονια θα εχουν την φημη και σιγουρα θα βοηθησουν στην δημιουργια αυτοκινητοβιομηχανιας. Και δεν χρειαζεται να βελτιωσουμε η να πειραξουμε την Modena. Μπορουμε να φτειαξουμε την Ελληνικη εκδοση του ανοικτου Fiat που θα αγοραζεται απο τα γραφεια ανοικιασεως και μετα απο τους Ελληνες και δεν εχει τελειωμο.Νικος
Κάτι ανάλογο λέω κι εγώ. Να ξεκινήσουμε με κάτι εύκολα πραγματοποιήσιμο, το οποίο θα μπορεί να απορροφηθεί από την εγχώρια αγορά. Δε λέω σε καμία μα καμία περίπτωση να φτιάξουμε... οικογενειακό αυτοκίνητο, καθώς οι απαιτήσεις πλέον είναι φοβερά μεγάλες. Αλλά ένα συμμαζεμένο φορτηγάκι, ένα καρτ, ένα ερασιτεχνικό αγωνιστικό μπορούμε να φτιάξουμε.
Το βασικό είναι να αποκτηθεί εμπειρία, φήμη, πάτημα στην αγορά και, μέσω αυτών, αυτοπεποίθηση. Ξέρετε, το είπα και πριν: Κοροϊδεύουμε μεν τα Κορεάτικα αυτοκίνητα, αλλά η μεθοδικότητα με την οποία δούλεψαν οι Κορεάτες για να φτάσουν να αποτελούν μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη στους τομείς που επέλεξαν μόνο παράδειγμα προς μίμηση είναι. Ανάλογα, πριν από τους Κορεάτες ήταν οι Ιάπωνες.
Πολλά μπορούμε να κάνουμε, αρκεί να το αποφασίσουμε και να ξεφύγουμε από κάτι ανόητες αγκυλώσεις ότι τάχαμου 'θα μπουν εταιρείες στα πανεπιστήμια' (και λοιπόν; ίσως έτσι δούμε επιτέλους έρευνα αντί να βαράμε μύγες) ή 'α, θα έχουμε ξένους επενδυτές και το ξένο κεφάλαιο έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα' (ναι καλά) ή 'το αυτοκίνητο είναι για τους μπουρζουάδες' (πόσο αστεία ακούγεται αυτή η φράση όταν εκστομίζεται από 'σοσιαλιστή' με θωρακισμένη ΚΡΑΤΙΚΗ μερσεντέ και σωφέρ και δέκα μπράβους...), 'τα εργοστάσια θα χαλάσουν το περιβάλλον' (ναι, και οι 'παρεμβάσεις' και τα 'έργα' δεν το χαλάνε) ή 'δε θέλω εγώ σπουδαγμένους διευθυντές και στελέχη, θα μου πάρουν την επιχείρηση και τη θέλω για τα παιδιά μου' (ακόμα κι αν τα παιδιά σου δε θέλουν να έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο; Ε ρε γλέντια...).
Δυναμικό ικανό έχουμε, ανθρώπους με μεράκι έχουμε... Αρκετά πια με τις απογοητεύσεις που τους κερνά το 'κράτος'.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ βέβαια πως θεωρώ απολύτως εκτός πραγματικότητας, με τις σημερινές συνθήκες, να έχει κανείς την επιδίωξη να στήσει επί Ελληνικού εδάφους μια εταιρεία σαν τη Ford. Τέτοιες εταιρείες στήνονται μόνο σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό (τουλάχιστον πενταπλάσιο αυτού της Ελλάδας), πραγματικά (και όχι πλασματικά) μεγάλα οικονομικά μεγέθη, σοβαρή κυβερνητική αναπτυξιακή πολιτική και μεγάλη έκταση.
-
Ο χρήστης jojo έγραψε:
Πολυ φοβαμαι πως οταν λετε 'κατασκευη ελληνικου αυτοκινητου' εννοειτε την ιδρυση μιας μεγαλης αυτοκινητοβιομηχανιας με μεγαλο τζιρο,εξαγωγες και τρελες πωλησεις.Εγω παντως ποτε δε φανταστηκα κατι τετοιο, εκτος απτην κατασκευη ενος μικρου, φθηνου και ευελικτου αυτοκινητου προσαρμοσμενο στις ελληνικες αναγκες, οπως επισημανθηκε απο ολους εδω περα.Αυτο δε σημαινει οτι θα εξαγχθει κιολας.Θα μπορουσε να σημειωσει ικανοποιητικη επιτυχια εστω και μονο στην Ελλαδα, ειτε σαν μικρο επαγγελματικο (μικρο pick up - μια εναλλακτικη λυση αντι για skoda ή Fiat Fiorino), ειτε στις δημοσιες υπηρεσιες, ειτε ακομα και απο τους δημους. Εξαλλου, ο ιδρυτης της TWT εθεσε μια πολυ καλη ιδεα (για το aletis συγκεκριμενα): να χρησιμοποιηθει στους Ολυμπιακους Αγωνες το 2004!Αυτο δεν το βρισκω καθολου αστειο, ουτε υπερβολικο, αλλα ουτε και ανουσια κινηση εντυπωσιασμου.Ισα - ισα που θα εδινε και κυρος στη χωρα μας και θα μας εδινε την ευκαιρια να δειξουμε τις ικανοτητες μας.Οσο για τον οικονομικο παραγοντα, η ΕΛΒΟ δεν κατασκευαζει ολα τα ειδικα οχηματα του κρατους?(στρατιωτικα τζιπακια και φορτηγα, πυροσβεστικα κτλ - ολα αυτα δεν γραφουν ΕΛΒΟ πανω? εστω κι αν δεν τα κατασκευαζει,τα συναρμολογει τουλ).Επομενως ενα μικρο κονδυλιο θα μπορουσε να βρεθει.Θα αναφερω και κατι αλλο:και το Hummer σαν στρατιωτικο οχημα σχεδιαστηκε και κατασκευαστηκε για λογαριασμο του Αμερικανικου στρατου. Ομως γνωρισε τοσο μεγαλη επιτυχια που το εβγαλαν και σε πολιτικη εκδοση. Δεν καθησαν να αναλυσουν το κοστος και τα κονδυλια που θελει για να βγει στην αγορα, γιατι απλα δεν ξεκινησαν το project με αυτο το σκοπο. Ισως μια αντιστοιχη κινηση και εδω στην Ελλαδα (με αφορμη και παλι το aletis ή εστω καποιο αλλο 'ελληνικο' αυτοκινητο για τους λογους που ανεφερα παραπανω) να ειχε αναλογα αποτελεσματα.
Ο τιτλος λεει Αυτοκινητα Made in Greece. Απο κει και περα βεβαια υπαρχει διαφορα αποψεων. αν θα το φτειαξουμε απο το τιποτα η θα χρησιμοποιησουμε μια πλατφορμα που υπαρχει ηδη.
Για την ΕΛΒΟ εχεις δικιο πριν μερικους μηνες στη Ελλαδα εβλεπα πολλα λεωφορεια με το σημα της. Και ελεγα αυτα ειναι συναρμολογημενα/φτειαγμενα στην Ελλαδα. Μπραβο μας αντε σε κανα καλο μικρο αυτοκινητο που θα μας αντιπροσωπευει πρωτα τοπικα και ισως και αλλου.
Το Hummer ηταν το πρωτοτυπο του Αμερικανικου στρατου (Hum V). Για χρονια πουλιωτανε σαν πολιτικο οχημα για πανω απο 100 χιλ δολ. Τωρα τελευται η GM αγορασε τα δικαιωματα για το ονομα και εβαλε τα δικα της υλικα και εφτειαξε το Η2 που εχει γυρω στα 50 χιλ δολ και εχει γινει πολυ δημοφιλες.
Νικος
-
Επίσης, θα ήταν πολύ χρήσιμο να ξαναρχίσουμε να φτιάχνουμε αγροτικά μηχανήματα.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Χάνετε το νόημα της αρχικής ερώτησης!
Το θέμα είναι ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ενα Ελληνικό αυτοκίνητο!!
Και απαντησα ηδη σε αυτο. Ειπα 'φθηνοτερη Σεατ'.
Τό ζητούμενο είναι πάντα θέμα στόχων.
Δεν νομίζω οτι πρέπει οπωσδήποτε μια εταιρεία για να χαρακτηριστεί επιτυχημένη να εχει παγκόσμια απήχηση.Δεν ειπα αυτο εγω ποτε. Αυτο που σε μπερδευει ειναι αυτο που ειπα, το οποιο ειναι: Για να δεις εαν μια εταιρια ειναι πετυχημενη, πρεπει να την συγκρινεις με αλλες τους ειδους της ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Καλυτερα τωρα? Οχι οτι δεν το εγραψα αυτο πριν.
Ειδικά αν ΔΕΝ είναι αυτός ο στόχος της!!
Στοχος της? Καθε στοχος μιας εταιριας ειναι 'να γινει οσο πιο πετυχημενη γινετε' να στο πω απλα. Εαν ο στοχος μια εταιριας δεν ειναι 'να μεγαλωσει τις πωλησεις της, το μεριδιο αγορας, να επεκταθει και σε αλλες αγορες', τοτε εχει τους λαθους στοχους, ή λειτουργει μεσα σε ενα ΟΧΙ καπιταλιστικο ή/και Δημοκρατικο περιβαλλον.
Τι μου λες δηλαδη? Οτι η Σατο διαλεγει να ΜΗΝ επεκταθει περισσοτερο? Μπορει, αλλα διαλεγει να ΜΗΝ το κανει?
Η SATO είναι πετυχημένη εντός των Ελληνικών συνόρων!!
Το παρπανω απλως θα το χαρακτηρισω αστειο και 'προσπαθεια να κρυβομαι πισω απο το δακτυλο μου' για να μην πω χειροτερα.
Η Σατο ειναι μια εταιριουλα, ειναι η δικη μου σημειωση για το τι ειναι η Σατο. ΟΚ? Ειναι ενας non-player. A non-issue. Ασχετη με το παιχνιδι που παιζει. Σκληρα λογια? Σορρυ. Εγω δεν κανω τους νομους. Απλως τους σημειωνω.
Αν λοιπόν φτιαχνόταν μια Ελληνική βιομηχανία με στόχο να πουλήσει (π.χ.) 20.000 αυτοκίνητα στην Ελλάδα,είναι ενας ρεαλιστικός στόχος.
Αληθεια? Σορρυ, αλλα θα αλλαζες γνωμη εαν εβλεπες το ΚΟΣΤΟΣ μιας τετοιας προσπαθειας. Υποθετω/μαντευω οτι θα ειναι απαγορευτικο. Εαν νομιζεις το εξης:
'χει αφου δεν μπορουμε να ειμαστε Τζι Εμ, Φορντ, ακομα και Φιατ, ας κανουμε μια εταιρια με στοχο τα 20,000 κομματια τον χρονο'
ειναι κατι το εφικτο και doable, τοτε απλα να σου πω οτι τα πραγματα ειναι πολυ πιο πολυπλοκα απο οτι τα σκεφτεσαι.
Αλλα και να ηταν εφικτο κατι τετοιο, εγω δεν θεωρω μια εταιρια πετυχημενη στον τομεα 'αυτοκινητοβιομηχανια' που πουλησε 20,000 κομματια περισυ. Σορρυ.
Το οτι δεν θα ηταν συγκρίσιμη με την GM δεν λέει τίποτα.
Αν ακολουθήσουμε αυτή την λογική,δεν θα έπρεπε να ξαναδημιουργηθεί άλλη εταιρεία,αν υπήρχε ενας κολοσσός!!Χει...Αλλο να λες 20,000 φετος, 2,000,000 σε 4 χρονια και αλλο να λες 'ας παιξουμε το παιχνιγι ως μικροι παιχτες'. Γιατι? Διοτι απλα σε αυτον τον τομεα ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΠΕΧΤΑΙΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ.
Εαν δεν επιβιωσεις, δεν μπορεις να εισαι πετυχημενος. Το παιχνιδι εχει μονο εναν νομο: Be as aggressive as you can. Period. Αλλιως σε εφαγε η μαρμαγκα. Ποσα παραδειγματα θες και απο πια δεκαετια των τελευταιων 80 ετων ?
Και η Microsoft όταν ξεκίνησε ενα μικρό μαγαζί ηταν,τώρα είναι ενα τέρας!
Δες πιο πανω με το 20Κ σημερα 2 εκ. σε 4 χρονια, σημειο.
Επαναλαμβάνω.Το θέμα είναι ιεράρχηση στόχων.
ΟΚ και ποιοι ειναι οι στοχοι αυτης της πετυχημενης Ελληνικης αυτοκινητοβιομηχανιας?
Οσον αφορά το δυναμικό που έχουμε στην Ελλάδα!!?!!
Ζωντανή απόδειξη ο gavriil που διαπρέπει στο εξωτερικό!Και ο Νίκος και οι άλλοι!Πρωτον, δεν διαπρεπω. Δευτερον, δεν μπορω να πιστεψω οτι χρισημοποιεις παραδειγμα εμενα που ζω στις ΗΠΑ εδω και 10 χρονια και αρχισα 'να ασχολουμε' με το θεμα απο τα 18 μου (μπαινωντας σε ΗΠΑμεριακνικο Κολλεγιο στην Ελλαδα). Πως ειμαι εγω, το σωστο παραδειγμα Ελληνα επιχειρηματικου δυναμικου στην Ελλαδα? Παλι την ευκολη απαντηση εκλεγουμε για να κρυφτουμε πισω απο το δακτυλο μας? Αυτο το 'οι Ελληνες που διαπρεπουν στο εξωτερικο' το εχω βαρεθει να το ακουω να χρισημοποιητε ως ΑΚΥΡΕ και ΑΣΧΕΤΟ επειχηρημα σε τετοιου ειδους συζητησεις.
Εαν θες να δεις εαν η Ελλαδα εχει το καταλληλο δυναμικο ανθρωπων για να στηριξει επιχειρηματικους κωλωσους στην Ελλαδα, ΨΑΞΕ ΕΚΕΙ. Στην Ελλαδα. Μονο ετσι μετραει το θεμα.
Το πρόβλημα δεν είναι οτι δεν έχουμε ανθρώπους (αν και νομίζω οτι άλλο ήθελε να γράψει ο gavriil!!!) αλλά οτι δεν υπάρχουν οι δομές που θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν!!
Λαθος. Προσεξε γιατι:
Οι ΔΟΜΕΣ φτιαχνοντε απο τους ιδιους τους ανθρωπους!
Αρα, οι ανθρωποι, φτιαχνουν τους ανθρωπους.
Απο το παραπανω, βλεπεις γιατι οποτε ακουω 'οι πολιτικοι φτενε - - οι κυβερνηση φτεει - - - οι νομοι φτενε' απο Ελληνες, απογοητευομαι?
Οι ανθρωποι διαλεγουν τους πολιτικους, οι ανθρωποι διαλεγουν τις κυβερνησεις, οι ανθρωποι φτιαχνουν τους νομους, οι Ελληνες ειναι υπευθυνοι για την Ελλαδα και το τι συμβαινει στην χωρα τους. Το ιδιο ισχυει για ολες τις χωρες με Δημοκρατικα καθεστωτα.
-
Καλό το think big,και δεν θα διαφωνήσω!!
Κάνεις όμως ενα πολύ μεγάλο λάθος στον συλλογισμό σου!!
Θεωρείς οτι μια εταιρεία θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να θελήσει να επεκταθεί και εκτός συνόρων διαρκώς!!
Αυτό που είπα και λέω είναι οτι μια εταιρεία στήνεται για την Ελληνική αγορά (π.χ.) και εφόσον πάει καλά μπορεί να κοιτάξει και την επέκταση σε άλλους τομείς,αν μπορεί!!
Δεν είναι και τόσο κακό το να στοχεύσεις μια συγκεκριμένη αγορά και να είσαι επιτυχημένος σε αυτήν.Τωρα για την SATO (ή την όποια άλλη εταιρεία) μάλλον τα έχεις μπερδέψει!
Φαντάζομαι αντιλαμβάνεσαι οτι όλα στις επιχειρήσεις είναι σχέση κόστους/οφέλους!
Αν λοιπόν η Χ εταιρεία δεν βλέπει οτι μπορεί να πετύχει προσπαθώντας να ανταγωνιστεί άλλες μεγαλύτερες εκτός των συνόρων της,παίζει το παιχνίδι και βάζει άλλους εφικτούς στόχους!!
Και μπορεί να πετύχει!Και τότε να βάλει υψηλότερους στόχους!!Οσο για τους Ελληνες και για το ποιός φταίει,το έχουμε συζητήσει εδω πολλές φορές και εχω πει οτι οι άνθρωποι φταίνε για τις καταστάσεις.
Αλλά.....
Απο αυτό,πως φτάνεις στο συμπέρασμα οτι δεν υπάρχουν αξιόλογα στελέχη στην Ελλάδα,ειλικρινά δεν ξέρω!!??!!Ισως τα βλέπεις πολύ αφ' υψηλού!!Ισως ξεχνάς οτι τις ίδιες συνθήκες αντιμετώπισες!!Ισως απλά δεν πρόλαβες να δεις οτι και στην Ελλάδα υπάρχουν παρα πολλοί καλοί (στην δουλειά τους!)
Οι αφορισμοί του στυλ 'δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρετε τίποτα γιατι δεν μπορείτε!!' sorry αλλά είναι πολύ υποτιμητικοί!!
Πιστεύω οτι θα μπορούσε κάλλιστα να επιβιώσει μια βιομηχανία οχημάτων που θα εθετε στόχο να κατασκευάσει αυτοκίνητα για την Ελληνική αγορά.
Και σιγά σιγά να ανεβάσει τους στόχους της.
Σε δική της πλατφόρμα ή σε δανεική.
Παράδειγμα?Το Pony που ειχε γίνει και της μόδας στην Καλιφόρνια!! -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Εαν νομιζεις οτι επιχορηγηση απο ΕΕ θα ειναι αρκετη για διμηουργια μιας (ακομη και μικρης σε σχεση με τις αλλες) αυτοκινητοβιομηχανιες
Περίπτωση επιχορήγησης από την ΕΕ δεν υπάρχει έτσι και αλλιώς για τέτοιο project, λόγω κανονισμών ανταγωνισμού κτλ. (δείτε πχ. τι γίνεται με την Ολυμπιακή). Από την άλλη, υπάρχουν venture capitals και διάφοροι ιδιώτες επενδυτές.
Σωστα. Ομως κοιτα πως εριξα 2 τριγωνια με ενα σμπαρο και πως εσυ αναφερεσαι σε ατοπα σημεια. Το απο που θα βρουμε τα λεφτα, ειναι δευτερευον. Το ποσα λεφτα χρειαζοντε και πως θα πεισουμε αυτους που 'δηθεν' θα μας τα δωσουν, για ποιους λογους να μας τα δωσουν, ειναι πολυ πιο σημαντικο. Αρα, μην καταπιενεσαι με τα εφμανη. Διοτι τα ονοματα και τις διευθηνσεις των venture captial ειναι το μονο ευκολο να βρουμε.
, μαλλον δεν καταλαβαινεις για το ποσα χρηματα χρειαζονται για να αρχισει ενα τετοιο project απο την αρχη (from scratch, που λενε εδω).
Και εσύ μάλλον δεν έχεις καταλάβει το scope ενός τέτοιου project...
Γιατι? Το εθεσε ποτε κανεις συγκεκριμενα? ΟΚ. Ρωταω εσενα πρωτα. ΠΟΙΟ ειναι το scope of the project?ξ
Το ολικο ενεργητικο της Φιατ. Για το 2002 ειναι της ταξης των $106.3 ΔΙΣ! Το ολικο ΑΕΠ της Ελλαδος για το 1999 ηταν λιγοτερο απο $100 Δις. Δεν θα επεκταθω παραπερα. Νομιζω οτι μονο αυτο, πρεπει να πρωσγειωσει πολλους απο εσας. Εαν οχι, τοτε δεν καταλαβενεται το νουμερα, ή δεν καταλαβαινουμε τι σημενει Ελλας απο χρηματοοικονομικης πλευρας, ή και τα 2. Σορρυ για το ξενερωμα.
Με απογοητεύεις...
Oops. Sorry!
Με δεδομένο πως ζείς στον παράδεισο της οικονομίας της αγοράς και του venture capital,
Venture capitalism εννοεις, αλλα δεν πειραζει...
θα περίμενα να έχεις λίγο ανοιχτότερο μυαλό
Ω! Aggressive! I like that. ΟΚ...και?
Δεν είναι ανάγκη (και δεν γίνεται, σωστά το επισημαίνεις αυτό) να φτιάξεις Fiat, Seat ή οτιδήποτε άλλο τόσο μεγάλο (εκτός και αν νομίζεις πως μόνο κάτι τόσο μεγάλο αξίζει τον κόπο, οπότε είμαστε σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος).
Ποτε εγω δεν ειπα οτι πρεπει να ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ απο Φιατ. Με παρεξηγεις και πανω σε αυτα τα παρεξηγημενα δεδομενα αμολας επιθετα. Κανενα προβλημα ομως. Την Φιατ την εδωσα ως παραδειγμα. Σημειωσε οτι δεν πηρα παραδειγμα την Τογιοτα, την Νταιμλερ/Κράισλερ ουτε την Φορντ και την Τζι Εμ. Πηρα μια μεση ως παραδειγμα για να δωσω ενα reference του scope of the project οπως το ειπες.
Τωρα για πες μου εσυ, ποιο ειναι το μυκος κυματος αυτου του προτζεκτ.
Αλλά με κατάλληλη εξειδίκευση σε κάποιο 'κάθετο' τομέα της αγοράς (όπως είπαν και άλλοι: σε ελαφρό φορτηγάκι, σε κάμπριο ή μπάγκι για τις εταιρείες ενοικίασης, σε ταξί (βλ. Λονδίνο) ή σε μικρό λεωφορείο κοκ.) και χρησιμοποιώντας προϋπάρχουσα και απαξιωμένη (γιαυτό και φθηνή) τεχνογνωσία (όπως το Daewoo-δεν-θυμάμαι-ποιό ήταν ...Opel Kadett) και επενδύοντας πάνω της, θα μπορούσε να γίνει αν τα (σίγουρα πολλά αλλά καμία σχέση με Fiat) χρήματα που απαιτούνται είχαν από πίσω ένα γερό business plan.
ΟΚ, οκ. Δηλαδη μιλας για μια εταιραι που θα πωλουσε ενα Μπαγκι ή κατι τετοιο.
- ΠΟυ θα το πωλουσε?
- Για ποσες κομματια μιλαμε για τα πρωτα 10 χρονια?
- Γενικα, δωσε μου την εικονα της εταιριας αυτη τον πρωτο χρονο λειτουργιας και μετα δωσε μου τα υπολοιπα 9 χρονια στο μελλον.
- Μιλαμε για μετοχικη εταιρια, υποθετω. Σωστα?
Να σε προλαβω: Εαν μιλαμε για μια μετοχικη εταιρια η οποια πουλουσε ενα ΜΠαγκι, ή 2-3 ακομη μικρα, φθηνα μοντελα, με 10,000-20,000 κομματια τον χρονο, τοτε, αυτο δεν το ονομαζω εγω 'Ελληνικη αυτοκινητοβιομηχανια'. Εαν μιλαμε για 250,000 κομματια τον χρονο και μιλαμε για επεκταση αριθμων μοντελων, τοτε ειναι απλως θεμα χρονου πριν ερθει ενας κολλωσος και αγορασει αυτη την εταιρια (δες Νταεγου, δες χιλια δυο παραδειγματα). Και ετσι παυει να ειναι 'Ελληνικη'.
Εαν μιλαμε για μια παρα πολυ μικρη εταιρια λοιπον, δεν τιθετε καν θεμα αυτοκινητοβιομηχανιας με την παγκοσμια εννοια. Αρα, ο μονος εφικτος τροπος για μια Ελληνικη αυτοκινητοβιομηχανια που θα εχει πιθανοτητες να μηνει ανεξαρτητη ειναι να ειναι οσο το δυνατον πιο...ας το πω απλα...και εις λαικην....'αρματωμενη'. Υγιεις και εις ρυθμον διογκωσης μεγαλυτερο των περισσοτερων του ανταγωνισμου. Μονο μια ΤΕΤΟΙΟΥ ειδους εταιρια εχει πιθανοτητες επιβιωσης και μια τετοια εταιρια ειναι ονειρο για τα Ελληνικα δεδομενα. Δεν νομιζω να θες τους λογους γιατι. Ετσι?
Επειδή δεν ξέρω το business plan, λέω πως δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να γίνει. Αλλά σίγουρα δεν λέω τόσο εύκολα το 'ξεχάστε το' (αλλά βέβαια εγώ, όπως και οι υπόλοιπο εδώ, 'δεν έχω ιδέα' ).
οπως ειπες. Κανεις δεν εχει ιδεα. Γενικα ομως, μπορουμε να κανουμε συζητηση. Εχουμε reference απο τις αλλες πετυχημενες και μη, αυτοκινητοβιομηχανιες ανα τον κοσμο.
Και δεν θα αναφερθω ΚΑΝ στο οτι κανεις δεν προκειτε να σου δανειζε ποτε τετοια χρηματα διοτι δεν υπαρχει το καταλληλο δυναμικο στην Ελλαδα απο πλευρας ανθρωπων (απο CEΟ εως του τελευταιου υπαλληλου).
Απαξιώνεις συνολικά το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας και βγάζεις πολλή χολή Και μετά απορείς που σου 'την πέφτουν' όλοι
Χολη? Φιλε Νας, παρεξηγησε ευκολα. Επισης εισαι too sensitive για να εισαι μελος του επιχειρηματικου κοινου μιας 'καπιταλιστικης' χωρας οπως η Ελλαδα. Δεν σου εδωσα συμβουλες ποτε πριν. Τωρα εχω μια για σενα. Εαν θες να εχεις πιθανοτητες για καλυτερες επιχηρειματικες μερες, take my advice...and de-sensitize yourself. It's just business που λενε σε 'αλλες' χωρες. Μην το περνεις πρωσοπικα το θεμα. Business is business and we dont make the rules...ειναι ενα αλλο σοφο ρητο.
Εαν νομιζεις οτι προσπαθω να 'εκρυγνω χολη', τοτε απλα με αποκαλεις κομπλεξικο. Εγω λεω οτι δεν κανεις αυτο και θα προσπηειθω οτι δεν αντιλαμβανεσαι το θεμα ενω προσγειωμενος. Βλεποντας την αληθεια στα ματια, ειναι ο μονος τροπος για να εχει κανεις πιθανοτητες επιβιωσης σε ενα σοβαρο, επιχειρηματικο, καπιταλιστικο περιβαλλον. Εαν αρχιζουμε να παρεξιογιομαστε 'ωχ μαμα με κοιταξε στραβα και δεν μου ειπε ευχαριστω, τι θα κανω τωρα', ει λαικην...'αστα να πανε'.
In any case...δεν θελω να σε καταθλιψω ή κατι τετοιο. Για ολους υπαρχει χωρος. Απλως για πολλους λιγος και μερικους πολυς. Αυτο ειναι ολο.
Τωρα πισω στο θεμα για το εργατικο δυναμικο στην Ελλαδα. Δεν χρειαζονται σχολια απο μενα για να δουμε ποιο ειναι πραγματικα αυτο το δυναμικο. Καθε μερα που περναει, γραφεται στον 'χαρτογραφο'. Τα νουμερα μιλανε απο μονα τους. Δεν χρειαζεται κανεις να ειναι statistician. Το μονο που χρειαζεται να δουμε ειναι το:
ΠΟΣΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ.
Τα υπολοιπα ειναι...λογια.
Πιστεψε με. Μακαρι η Ελλαδα να ηταν σε καλυτερη κατασταση απο οτι ειναι σε αυτη την βαση. Δεν εχω κανεναν προβλημα να λεω το αντιθετο απο οτι λεω σημερα.
Εχεις δίκαιο για το management team, δεν έχουμε managers με εμπειρία σε αυτοκινητοβιομηχανίες. Ούτε βέβαια ο Sculley (αν θυμάμαι καλά το όνομα) είχε εμπειρία από υπολογιστές όταν πήγε από την Pepsi στην Apple
Νας, διστυχως τα πραγματα ειναι πολυ χειροτερα απο οτι τα λες ποιο πανω. Η αληθεια ειναι οτι δεν υπαρχουν μανατζερς (leaders) σχεδον σε κανενα επιχειρηματικο τομεα. Οπως και καταλληλο δυναμικο γενικως.
Για τα υπόλοιπα, 'δεν έχεις ιδέα' (ΤΜ).
οριστε? Did you just tradmark a phrase?
Ελληνες άξιοι μηχανολόγοι και σχεδιαστές υπάρχουν (πχ. Ζώτος, Κωβός)
Xmmm.... Να σκευθω. 'Ποσοι μηχνολογοι χρειαζοντε για να κουμανταρει κανεις μια μεσαια εταιρια στον χωρο, οπως π.χ. η Φιατ?'
Χμμμ...
ΔΥΟ! Το βρηκα! ΟΚ τοτε...ειμαιστε ενταξυ στον τομεα 'Ελληνες μηχανολογοι'. Την φαγαμε την Φιατ!
Νας, please....please....κρατα το επιπεδο τουλαχιστον σε χαμηλα επιπεδα.
αλλά και να μην υπάρχουν, ποιός ο λόγος να είναι Ελληνες ? Κάνουμε και εισαγωγή επιστημόνων,
Κανενα προβλημα. Καντε. Που ειναι?
αν δεν το ξέρεις, πολύ περισσότεροι ξένοι απ΄ όσους θα πίστευες ποτέ γουστάρουν τρελλά να δουλέψουν στην Ελλάδα (έχω έναν στην εταιρεία μου).
Ειμαι σιγουρος. Το οτι υπαρχουν κρατη σε πολυ χειροτερη οικονομικη κατασταση απο την Ελλαδα, ειναι το μονο σιγουρο. Απο κρατη που ειναι σε ΚΑΛΥΤΕΡΗ οικονομικη κατασταση, εχεται καπιους, τουλαχιστον μεσαιους απο πλευρας καταλληλοτητας, εργατες που τρεχουν να δουλψουν στις σουπερ Ελληνικες εταιριες με τους σουπερ μισθους, benefits και το σουπερ καταλληλο περιβαλλον?
Που ειναι αυτοι?
Τέλος πάντων, είμαστε off-topic διότι το θέμα δεν είναι αν μπορεί να υπάρξει η Ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία (το έχουμε ξανασυζητήσει) αλλά τι χαρακτηριστικά θα είχε ένα τέτοιο αυτοκίνητο.
**
ΟΚ.**
-
Ο χρήστης jojo έγραψε:
Θα αναφερω και κατι αλλο:και το Hummer σαν στρατιωτικο οχημα σχεδιαστηκε και κατασκευαστηκε για λογαριασμο του Αμερικανικου στρατου. Ομως γνωρισε τοσο μεγαλη επιτυχια που το εβγαλαν και σε πολιτικη εκδοση. Δεν καθησαν να αναλυσουν το κοστος και τα κονδυλια που θελει για να βγει στην αγορα, γιατι απλα δεν ξεκινησαν το project με αυτο το σκοπο. Ισως μια αντιστοιχη κινηση και εδω στην Ελλαδα (με αφορμη και παλι το aletis ή εστω καποιο αλλο 'ελληνικο' αυτοκινητο για τους λογους που ανεφερα παραπανω) να ειχε αναλογα αποτελεσματα.ΦΙλε jojo οπως εγραψα πιο πανω για τις πιθανοτητες επιβιωσης μιας τετοιας εταιριας οπως η AM General που κατασκευαζει τα Hummer. Η Τζενεραλ Μοτορς αγορασε το ονομα Hummer και ειναι υπευθηνη για τον σχεδιασμο του H2 (Χαμερ 2) και συντομα του H3 (ακομη μικροτερη εκδοση).
Με αλλα λογια, ειδη βλεπεις οτι ειναι απλως θεμα χρονου πριν ολη η εταιρια αγορασθει ολοσχερως απο εναν κολλωσο.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Νάσο, με κάλυψες πλήρως!
Απλά να προσθέσω ότι με ενόχλησε πολύ (και είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος) η προσπάθεια του Γαβριήλ να βγάλει όλους τους Έλληνες συλλήβδην άχρηστους. Με ενοχλεί όταν το κάνει Έλληνας, πόσο μάλλον ο Γαβριήλ για του οποίου την 'εθνικότητα' ακόμα δεν έχω αποφασίσει.Γαβριήλ, η εταιρεία μου έχει αναπτύξει έναν δικό της Application Server (λόγω επαγγέλματος πιστεύω ότι ξέρεις περι τίνος πρόκειται και πόσο τεχνικά πολύπλοκη και απαιτητική εφαρμογή είναι), ο οποίος μπορεί να μην έχει τη λειτουργικότητα που έχει ας πούμε το COM+ της Microsoft ή οι διάφοροι Java-Based Application Servers αλλά σε ταχύτητα και αντοχή σε φόρτο τους παίζει στα ίσα και μάλλον τους νικά κιόλας. Οι υπόλοιποι παρακαλώ συγχωρήστε μου την περιαυτολογία αλλά δεν αντέχω άλλο να μας βγάζουν άχρηστους!
Συχγαρητιρια στην εταιρια σου kyan. Τωρα πες μου. Ποσα απο αυτα τα AS πουλησε η εταιρια σου?
-
Ο χρήστης spiros7 έγραψε:
Άργησα μερικές μέρες να μπω, και είδα οτι κάποιοι όχι μόνο το σοβάρεψαν πολύ το θέμα, αλλά συνέχισαν και με απαξιωτικά σχόλια για το επιστημονικό επίπεδο και γενικά για την Ελλάδα. Οφείλω λοιπόν να απαντήσω, ότι όσον αφορά τη σχολή που φοιτώ (Μηχανολόγοι & Αεροναυπηγοί Μηχανικοί Πάτρας), ρίχνοντας κάποιος μια ματιά στην ποιότητα των καθηγητών αλλά και στα διάφορα projects που ασχολούνται αυτή τη στιγμή, θα θαύμαζε πραγματικά το τι έχουν καταφέρει αυτοί οι άνθρωποι. Να αναφέρω επιγραμματικά την κατασκευή ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου (Rio), διάφορα projects για μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες (VW), και την εμπειρία καθηγητών που δίδασκαν στο ΜΙΤ και ήταν σύμβουλοι επιχειρήσεων όπως η Ford,GM, Fiat κά.
Συγκεκριμένα συμφοιτητές μου κατασκευάζουν αυτή τη στιγμή ένα φορμουλάκι το οποίο θα συμμετάσχει σε διαγωνισμό στην Αγγλία όπου λαμβάνουν μέρος πανεπιστήμια από όλη την Ευρώπη. Αν μερικοί δεν πείθονται ούτε με αυτά, μπορώ να επανέλθω με περισσότερα.spiros7 δεν χρειαζεται. Εγω πεισθηκα (ας πουμε). Τωρα πες μου. ΑΥτοι οι συπερ καταλληλοι μηχανολογοι, κτλ...γιατι δεν μαζευτηκαν να ανηξουν μια αυτοκινητοβιομηχανια ή κατι τετοιο? Ή τελος παντων, που ειναι οι τοσες πετυχημενες μηχανολογικης βασης Ελληικες εταιριες?
Σορρυ, αλλα...το μονο που μετραει στην αγορα, ειναι τα χειροπιαστα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Οχι οι καθηγητες, ουτε τα πτυχια. Τι εκανες? Ποσα εκανες? Που εισαι στην 'βαθμολογια' οταν σε συγκρινω με τις αλλες πετυχημενες εταιριες?
Ολα τα αλλα...σορρυ αλλα...ειναι παρηγοριες.
-
Ο χρήστης GTZ έγραψε:
Για σκεφτείτε το λίγο...Αντε παλι αυτο το Ελληνικο κρατος.
-
Ο χρήστης yandr έγραψε:
Καλύτερα να σοβαρευτούμε. Για κανά τζατζίκι καλά είναι η χώρα αλλά μη σκεφτόμαστε τρέλες για οργανωμένες καταστάσεις. Δεν υπάρχει ούτε ένα επιχείρημα υπέρ μας. ΚΑΝΕΝΑ. Ας κάνουμε το σταυρό μας (όσοι πιστεύουν) που έχουμε ευλογηθεί με μαγευτικά τοπία και πολιτισμό, έτσι ώστε να παρέχουμε τις κάκιστες τουριστικές υπηρεσίες μας και να βγάζουμε κανα φράγκο.yandr!
-
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
Νάσο, με κάλυψες πλήρως!
Και τέλος να σχολιάσω ότι η μαξιμαλιστική θεώρησή του Γαβριήλ περι 'αυτοκινητοβιομηχανίας' είναι ανάλογη με το γιγαντισμό της (μάλλον) πατρίδας του. Στην Αγγλία υπάρχουν εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) 'μαγαζάκια' που παράγουν 'ειδικά' αυτοκίνητα, κατά κανόνα σπορ σαν αυτό που πρότεινα εγώ ή τροποποιούν/βελτιώνουν υπάρχοντα και πάνε περίφημα. Ποιός μίλησε για μεγέθη τάξεως Φίατ στην Ελλάδα; Λεφτά μπορεί να μην έχουμε αλλά αυτογνωσία έχουμε δόξα τω Θεώ μπόλικη!
Συγχαριτηρια που η εταιρια σου ανεπτυξε το δικο της App Server αντι να κανει license κατι ηδη ετοιμο.
Βεβαια καταλαβαινεις οτι αυτο δεν συγκρινεται με το να αρχισει κανεις μια αυτοκινητοβιομηχανια.
Δεν νομιζω ο Γαβριηλ εννοει οτι ολοι ειναι αχρηστοι στην Ελλαδα. Καθε αλλο μαλιστα υπαρχουν πολλα ατομα που εχεουν και με το παραπανω την τεχνογνωσια αλλα απλως χρειαζεται οργανωμενη προσπαθεια για να δημιουργηθει μια αυτοκινητοβιομηχανια. Εκει ειναι που δεν υπαρχει(ok ειναι δυσκολο να δημιουργηθει απο το μηδεν). Μπορει να λεει με ενα τροπο που δεν ειναι ο πιο ευγενικος αλλα καμμια φορα το πολυ κυριε ελεησον και ο Θεος το βαριεται.Τις μικρες εταιριες που υπαρχουν στην Αγγλια και επισης και στις ΗΠΑ πρεπει να μιμηθουμε. Οποτε σε μερικα χρονια θα εχουν την φημη και σιγουρα θα βοηθησουν στην δημιουργια αυτοκινητοβιομηχανιας. Και δεν χρειαζεται να βελτιωσουμε η να πειραξουμε την Modena. Μπορουμε να φτειαξουμε την Ελληνικη εκδοση του ανοικτου Fiat που θα αγοραζεται απο τα γραφεια ανοικιασεως και μετα απο τους Ελληνες και δεν εχει τελειωμο.
Νικος
Ολοι μιλανε για αυτη την....ρημαδα...την οργανωση. Και σωστα κανουν κατα την γνωμη μου.
Κανεις ομως ποτε δεν βγηκε να ρωτησει:
- Ρε παιδια....αυτη η οργανωση....απο που βγαινει?
- Και γιατι δεν την εχουμε?
- Και γιατι την εχουν αλλοι?
Αντι αυτου:
'Το κρατος, οι Αμερικανοι, τα παπουτσια μου, οι μυγες, ο καιρος, φτενε'.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Τις μικρες εταιριες που υπαρχουν στην Αγγλια και επισης και στις ΗΠΑ πρεπει να μιμηθουμε. Οποτε σε μερικα χρονια θα εχουν την φημη και σιγουρα θα βοηθησουν στην δημιουργια αυτοκινητοβιομηχανιας. Και δεν χρειαζεται να βελτιωσουμε η να πειραξουμε την Modena. Μπορουμε να φτειαξουμε την Ελληνικη εκδοση του ανοικτου Fiat που θα αγοραζεται απο τα γραφεια ανοικιασεως και μετα απο τους Ελληνες και δεν εχει τελειωμο.
Νικος
Ξέρετε, το είπα και πριν: Κοροϊδεύουμε μεν τα Κορεάτικα αυτοκίνητα, αλλά η μεθοδικότητα με την οποία δούλεψαν οι Κορεάτες για να φτάσουν να αποτελούν μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη στους τομείς που επέλεξαν μόνο παράδειγμα προς μίμηση είναι. Ανάλογα, πριν από τους Κορεάτες ήταν οι Ιάπωνες.
Κωστα σορρυ. Αλλα εγω ποτε δεν κορόιδεψα τους Κορεατες. Ομως θυμαμαι να κατηγορω εσενα που τους κορόιδευες. Σωστα?
-
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
ÃáâñéÞë, ç åôáéñåßá ìïõ Ý÷åé áíáðôýîåé Ýíáí äéêü ôçò Application Server (ëüãù åðáããÝëìáôïò ðéóôåýù üôé îÝñåéò ðåñé ôßíïò ðñüêåéôáé êáé ðüóï ôå÷íéêÜ ðïëýðëïêç êáé áðáéôçôéêÞ åöáñìïãÞ åßíáé), ï ïðïßïò ìðïñåß íá ìçí Ý÷åé ôç ëåéôïõñãéêüôçôá ðïõ Ý÷åé áò ðïýìå ôï COM+ ôçò Microsoft Þ ïé äéÜöïñïé Java-Based Application Servers áëëÜ óå ôá÷ýôçôá êáé áíôï÷Þ óå öüñôï ôïõò ðáßæåé óôá ßóá êáé ìÜëëïí ôïõò íéêÜ êéüëáò. Ïé õðüëïéðïé ðáñáêáëþ óõã÷ùñÞóôå ìïõ ôçí ðåñéáõôïëïãßá áëëÜ äåí áíôÝ÷ù Üëëï íá ìáò âãÜæïõí Ü÷ñçóôïõò!
Óõ÷ãáñçôéñéá óôçí åôáéñéá óïõ kyan. Ôùñá ðåò ìïõ. Ðïóá áðï áõôá ôá AS ðïõëçóå ç åôáéñéá óïõ?
ÌÞðùò åäþ åéñùíåýåóáé ìáæß ìå ôï Êþóôá êáé üëïõò ôïõò õðüëïéðïõò ðïõ áó÷ïëïýíôáé ìå ôçí åîÝëéîç óôçí ÅëëÜäá êáé ìå ôïí åëÜ÷éóôï åðáããåëìáôéóìü.
Êáé ìÜèå üôé Åëëçíáò êáôáóêåõáóôÞò óõóôÞìáôïò áíáêýêëùóçò êáõóáåñßùí âáñÝùí ï÷çìÜôùí, ðïõëÜ áõôü ôï óýóôçìá åêôüò ÅëëÜäïò êáé ìÜëéóôá óôçí Ðïëéôåßá ôçò Êáëéöüñíéá Ðþò óïõ öÜíçêå ç ìÞðùò äåí ìðïñåßò íá ôï áíáãíùñßóåéò ??
Óå åðüìåíï ðïóô èá Ý÷åéò êáé ôï ëéíê êáé èá åßíáé ç ôåëåõôáßá öïñÜ ðïõ èá áó÷ïëçèþ ìáæß óïõ.
Αυτοκίνητα "Made in Greece"