-
Ασημι το WRX, Γκρι του τιτανιου (ανθρακι) η Corolla και μαυρο το RAV.
-
Ασημι σκουρο,steel grey το ονομαζει η SAAB.Στην αρχη ελεγα να το παρω μαυρο,αλλα αλαξα γνωμη σκεφτομενος τις γρατζουνιες και την βρωμα,που και τα δυο κανουν μπαμ σε σκουροχρωμο αυτοκινητο.
-
Από τον Μάρτιο του 2001, οδηγώ ένα Golf 1.6 χρώματος ασημί μεταλλικό. Όταν έρθει η ώρα να το αλλάξω, θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά να επιλέξω το ίδιο χρώμα, ή τουλάχιστον θα έχω μια κουβεντούλα με τον προϊστάμενο του φανοποιείου πρώτα. Και εξηγούμαι γιατί:
Μετά απο ένα μικροτρακάρισμα, αλλάχτηκε και βάφτηκε το μπροστινό φτερό. Όταν παρέλαβα το αυτοκίνητο, παρατήρησα μια διαφορά - συγκεκριμένα το νέο χρώμα ήταν πιο σκούρο απο το υπόλοιπο αυτοκίνητο. Μου είπαν οτι αυτό συμβαίνει επειδή απλά ήταν φρεσκοβαμμένο, μου συνέστησαν μάλιστα να κρατήσω το αυτοκίνητο μακριά απο τη βροχή για κάποιες μέρες και το χρώμα θα άνοιγε απο μόνο του.
Μάταια όμως. Το χρώμα δεν άνοιξε καθόλου, και η διαφορά στις δύο αποχρώσεις ήταν πασιφανέστατη. Μάλιστα με σταμάτησε μια κοπέλα στο parking του super market και με ρώτησε αν είχα βάψει το φτερό! Μετά μου εξήγησε οτι είχε πάθει κάτι παρόμοιο με το Astra της και είχε ζητήσει να της το ξαναβάψουν.
Δεν μπορεί να είναι μόνο η δική μου η παραξενιά είπα, μάλλον κάτι τρέχει εδώ πέρα. Βούρ λοιπόν πίσω στο συνεργείο. Ο κύριος υπεύθυνος λοιπόν, όπως άλλωστε περίμενα, πήγε να με βγάλει στραβό. Με τα πολλά προσφέρθηκε να το ξαναβάψει, χωρίς καμμία δική μου επιβάρυνση. Δυό μέρες μετά (για ένα ρημάδι φτερό!), το πρόβλημα είχε βελτιωθεί, ήταν όμως ορατό ακόμα. Του έκανα σαφές οτι δεν πρόκειται να πάρω το αυτοκίνητο μου απο εκεί μέσα αν δεν γίνει η δουλειά σωστά. Του έθεσα μάλιστα τα εξής ερωτήματα, με τις αντίστοιχες απαντήσεις να ακολουθούν:
-
Τα χρώματα εισάγονται έτοιμα απο το εργοστάσιο με την απόχρωση κωδικοποιημένη; Αν είναι έτσι, γιατί δεν ταιριάζει το ρημάδι με το δικό μου;
-
Φυσικά και όχι, αυτό έλειπε να στέλνει το εργοστάσιο χρώματα σε όλα τα εξουσιοδοτημένα φανοποιεία του σε όλον τον κόσμο. Τα χρώματα αγοράζονται απο την αντιπροσωπεία των μεγάλων εταιριών στην Ελλάδα (π.χ. PPG, ICI κ.ά.). Είναι μάλιστα στην διακριτική ευχέρεια του κάθε συνεργείου να αποφασίσει ποιά θα επιλέξει.
-
Αφού το χρώμα δεν είναι έτοιμο λοιπόν, πώς φτιάχνεται η κάθε απόχρωση;
-
Παίρνεται δείγμα με τον φασματογράφο απο την τάπα της βενζίνης (?), και μετά ο ίδιος ο φασματογράφος αυτόματα καθορίζει τα χρώματα και τις αναλογίες. ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ τα μεταλλικά χρώματα (και ειδικά το ασημένιο) περιέχουν κονιορτοποιημένα ρινίσματα μετάλλου (εξού και το αντίστοιχο effect), το χρώμα δεν ταιριάζει πάντα 100% με το αρχικό.
Τί απο τα παραπάνω αληθεύει, δεν ξέρω μιας και δεν έχω το αντίστοιχο υπόβαθρο. Εκείνο που είχε σημασία για 'μένα ήταν οτι το αυτοκίνητο δεν ήταν βαμμένο σωστά. Μετά τα παράπονά μου λοιπόν, προσφέρθηκε να καλέσει τεχνικό της εταιρίας απο την οποία προμηθεύονταν τα χρώματα.
Μετά απο δύο εργάσιμες ημέρες και πάλι, το αυτοκίνητο παρελήφθη (όχι απο εμένα τον ίδιο αυτή τη φορά γιατί έπρεπε να φύγω στο εξωτερικό για τρείς μήνες) με το χρώμα να ταιριάζει περισσότερο με το υπόλοιπο αυτοκίνητο. Απο τότε όμως η ελάχιστη αυτή διαφορά παραμένει, και κάθε φορά που το κοιτάω...
Η αλήθεια είναι οτι δεν έμαθα ποτέ ποιά ήταν η τρίτη κατα σειρά επέμβασή τους. Δέν νομίζω να το έβαψαν πάλι απο πάνω όμως, γιατί οι αρμοί θα είχαν εξαφανιστεί πλέον. Μάλλον 'άνοιξαν' το χρώμα με κάποιο διαλυτικό/βερνίκι.
Για την ιστορία, το συνεργείο/φανοποιείο ήταν η Karenta Πειραιά. Δεν έχω πρόβλημα να το πώ - δεν ευθύνομαι εγώ άλλωστε αν κάποιοι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. 'Αν και υπήρχαν σοβαροί άνθρωποι με φιλότιμο εκεί μέσα, η όλη κατάσταση (μαζί με κάποια άλλα μικροπράγματα) με έκανε να μην ξαναπατήσω.
Τί χρώμα θα είναι το επόμενό σας αυτοκίνητο λοιπόν;
-
-
Ασημί, που δεν αποτελεί στόχο για τους μπάτσους, καθώς δηλώνει 'είμαι φλώρος, δεν τρέχω'.
-
Φιλε panark και εμενα ασημι ειναι και καποτε χρειαστηκε να βαψω τον μπροστα προφυλακτηρα. Δεν παρατηρησα ομως καποια αντιθεση. Αυτο που παρατηρησα ηταν οτι σαν ποιοτητα χρωματος-φινιρισμα απεχει αρκετα απο το εργοστασιακο. Οπως και να το κανουμε, κανενας φανοποιος, οσο καλος και αν ειναι, δεν μπορει να πετυχει ιδια αποτελεσματα με το εργοστασιο.
-
206 μπορτνώ το χαρακτήρισε ο πωλητής, προς το κόκκινο το βλέπω εγώ και όλος ο κόσμος...
Δεν λέω καλό το ασημί (και πρακτικό άμα, όπως εγώ, δεν πλένεις συχνά το αυτοκίνητο), αλλά εκτός του ότι έχει γίνει σούπα (άκουσα ότι 46% των νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη είναι ασημί) δεν μ'αρέσει γιατί είναι 'ξεπλυμένο', εννοώ ότι δεν έχει συναίσθημα. Άρα για τον ίδιο λόγο απορίπτω και κάτι ανοιχτά γαλάζια (έχει βρωμίσει ο τόπος με τέτοια 206). Επαναλαμβάνω, πρακτικά σαν χρώματα, αλλά στο μάτι μου ψιλοψόφια...
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ,Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΟΤΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΓΚΡΙ ΚΑΙ ΑΣΗΜΙ ΧΡΩΜΑ,ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΕΙΚΤΗ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑ,ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ!!!
ΚΑΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥΣ(ΕΛΕΓΕ Η ΕΡΕΥΝΑ)ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΡΧΩΜΕΝΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.
ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ?ο αυξημενος βαθμος [εαν υφισταται] εμπλοκης σε ατυχηματα μπορει να συμβαινει και λογω μεγαλης κυκλοφοριας [τουλαχιστο του ασημι] που τα τελευταια χρονια εχουν γεμισει οι δρομοι με το χρωμα αυτο οχι ομως και οτι δεν μπορει πραγματι τα χρωματα αυτα να μην ειναι και τοσο ευδιακριτα υπο προυποθεσεις!!!!.
για τον ορισμο των οριων του αυτοκινητου λογω χρωματος δεν το εχω σκεφτει .........ισως επειδη δεν με ειχε απασχολησει ποτε.......... παντως μεγαλυτερο προβλημα νομιζω ειναι η σχεδιαση των συγχρονων αυτοκινητων [λογω αυξημενης κλισης του παρμπριζ σε συνδιασμο με την θεση οδηγησης] απο το χρωμα για τον ευκολο προσδιορισμο των οριων τους!!!
-
Ο χρήστης panark έγραψε:
Από τον Μάρτιο του 2001, οδηγώ ένα Golf 1.6 χρώματος ασημί μεταλλικό. Όταν έρθει η ώρα να το αλλάξω, θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά να επιλέξω το ίδιο χρώμα, ή τουλάχιστον θα έχω μια κουβεντούλα με τον προϊστάμενο του φανοποιείου πρώτα.................Τί χρώμα θα είναι το επόμενό σας αυτοκίνητο λοιπόν;
δεν νομιζω οτι η πιθανη κακοτεχνια ενος βαφεα να ειναι λογος για να αποκλεισει κανεις την επιλογη αυτου του χρωματος ξανα εφ'οσον βεβαια του αρεσει.
εγω εχω βαψει τον πρωτο μηνα που αγορασα το δικο μου [ασημι μεταλλικο] και τους δυο προφυλακτηρες [ας ειναι καλα αυτοι που παρκαρουν χωρις να τους ενδιαφερει αν θα ακουμπησουν και λιγο τους αλλους] και το αποτελεσμα ηταν αψογο [στην βιτακαρ λ.βουλιαγμενης] επισης οταν εβαλα το πισω σποιλερ [OPC] το οποιο ηταν ηδη βαμμενο απο αγνωστο σε μενα βαφεα δεν παρατηρησα καμμια απολυτως διαφορα.
σημ. ειμαι πολυ παρατηρητικος και μπορω να διακρινω τυχον διαφορες ωστε να θεωρω ως σιγουρη την απολυτη ταυτιση του χρωματος με αυτο πριν την επαναβαφη.
-
Μαύρο ....... κατι σαν μαύρη είναι η νύχτα σαν βουνά ... μαύρη και στα λαγκάδια. ΠΟυ να μην το έπαιρνα ποτέ. ¨
Η παραμικρή γρατσουνιά φαίνεται, όπως επίσης και ο παραμικρός κόκος σκόνης.
Με έφαγε το στύλ και η φαντασία ! Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα που λενε -
Ο χρήστης rallysport έγραψε:
Μαύρο ....... κατι σαν μαύρη είναι η νύχτα σαν βουνά ... μαύρη και στα λαγκάδια. ΠΟυ να μην το έπαιρνα ποτέ. ¨
Η παραμικρή γρατσουνιά φαίνεται, όπως επίσης και ο παραμικρός κόκος σκόνης.
Με έφαγε το στύλ και η φαντασία ! Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα που λενεεχει ομως ''συναισθημα'' και δεν ειναι και ''ξεπλυμενο''........αν και αυτο το τελευταιο ειναι οτι πρεπει για την σκονη !!!
σημ. τα υπονοουμενα εχουν ελαφρα ειρωνικη [οχι κακεντρεχη] διαθεση σχετικα με προηγουμενη δημοσιευση του Μarkvag
χωρις παρεξηγηση ετσι. -
ασημί γιατι δεν χρειάζετε να το πλένεις συχνά και δεν φαίνονται έντονα και οι γρατζουνιές
-
Ο χρήστης kamil έγραψε:
ασημί γιατι δεν χρειάζετε να το πλένεις συχνά και δεν φαίνονται έντονα και οι γρατζουνιέςΣυμφωνώ και εγώ, έχω ένα ασημι που το πλένω μια φορά το δίμηνο και δεν φαίνονται οι γρατζουνιές και ένα μπλε σκούρο το οποίο μετά από μισή ώρα ξαναθέλει πλύσιμο ευτυχώς δεν μου το έχουν γραντζουνήσει.
Σε ότι αφορά τα περίεργα γκρι που δεν φαίνονται καλά το απόγευμα, είναι χρήσιμο να ανάβουμε νωρίς τα φώτα πορείας. Εγώ πάντα ανάβω τα πορείας πολύ νωρίτερα από τους άλλους οδηγούς
-
Οταν πηγα να παραγγειλω το octavia ημουν για ασημι,με το που μπηκα στην εκθεση τρελαθηκα με το stone grey,φερνει προς γαλαζιο ανοιχτο.Ωραιο χρωμα δεν φαινετε η βρωμα-σκονη ευκολα και ουτε οι γραντζουνιες!Το εβλεπα σε fabia πολυ και μου αρεσε,αλλα και στο octavia ειναι κουκλι!
-
Ο χρήστης alexastrag έγραψε:
εχει ομως ''συναισθημα'' και δεν ειναι και ''ξεπλυμενο''........αν και αυτο το τελευταιο ειναι οτι πρεπει για την σκονη !!!
σημ. τα υπονοουμενα εχουν ελαφρα ειρωνικη [οχι κακεντρεχη] διαθεση σχετικα με προηγουμενη δημοσιευση του Μarkvag
χωρις παρεξηγηση ετσι.Μμμμμμμμ... τα λέτε αυτά επειδή ζηλεύετε
Συμφωνώ και εγώ, έχω ένα ασημι που το πλένω μια φορά το δίμηνο και δεν φαίνονται οι γρατζουνιές και ένα μπλε σκούρο το οποίο μετά από μισή ώρα ξαναθέλει πλύσιμο ευτυχώς δεν μου το έχουν γραντζουνήσει.
Και οι γονείς μου τα αυτοκίνητά τους κάθε δίμηνο τα πλένουν (απ' έξω)... και είναι μπλε σκούρο και τα δύο...
Να μην σου πω ότι δεν τα πλένουμε αν δεν έχει μαζευτεί τόση σκόνη που να σε κόβει στην επιτάχυνση
Το δικό μου πάλι (κόκκινο προς μπορντώ), το έχω 3 βδομάδες και το έπλυνα πριν από δύο βδομάδες και μάλλον θα το ξαναπλένω σε λίγο καιρό (μέχρι τον Ιούνιο δηλαδή... ). Θα μου περάσει όμως... είναι ακόμα καινούριο...
Αυτό που είναι σημαντικό είναι να είναι καθαρά τα τζάμια και τα φώτα (και το εσωτερικό βεβαίως βεβαίως...). Τα καθαρίζω αυτά συχνά... Τώρα, το υπόλοιπο...
Αν δείτε στη Θεσσαλονίκη ένα μπορντώ 206 μέσ' την σκόνη με πεντακάθαρα τζάμια και φώτα, ξέρετε ποιος το έχει... -
Λευκό Banquise, όπως το λέει η Citroen. Του πατέρα μου είναι σκούρο μπλε.
Διαφορά θερμοκρασίας στο ίδιο αυτοκίνητο, με άσπρο ή μαύρο χρώμα: 7 βαθμοί! Τουλάχιστον στα Xantia τόσο ήταν, μετρημένο από τη Citroen. Πιστέψτε με, 7 βαθμοί είναι πολύ μεγάλη διαφορά!!!
Όσον αφορά το βάψιμο του αυτοκινήτου, θεωρώ απαράδεκτο να παίρνουν δείγμα από την τάπα της βενζίνης. Έχει χρειαστεί να βάψω και τα δύο μου αυτοκίνητα (Citroen ZX ΣΚΟΥΡΟ γαλάζιο μεταλλικό, μετά από γερό τρακάρισμα και το τωρινό λευκό Xsara μετά από χτύπημα στο πίσω φτερό, δυστυχώς δε βρήκα τον ηλίθιο που μου το έκανε, παρκαρισμένος ήμουν...) και ο φαναρτζής μου έκανε εκπληκτική δουλειά. Και στις δύο περιπτώσεις, δε φάνηκε ότι έχει ξαναβαφεί το αυτοκίνητο. Και καλά, το Xsara ήταν καινούριο και δεν είχε αλλάξει το χρώμα. Στο ZX μέτραγε ήδη 3,5 χρόνια, και δεν ήταν σαν καινούριο. Ο φαναρτζής μου πήρε δείγμα από τέσσερα ή πέντε διαφορετικά σημεία γύρω από την περιοχή προς βάψιμο και έσβηνε το χρώμα αντίστοιχα για να το ταιριάξει. Αποτέλεσμα: 2 πλαϊνές πόρτες, κολόνα, φτερό, ξαναβαμμένα. Οι μηχανικοί που το έψαξαν 1,5 χρόνο μετά όταν θέλησα να το πουλήσω δεν βρήκαν το παραμικρό.
Επίσης έμαθα ότι το άσπρο είναι από τα δυσκολότερα χρώματα στο βάψιμο, γιατί μια μικρή διαφορά στη θερμοκρασία του φαίνεται αμέσως.
Να πω στο σημείο αυτό ότι ο φαναρτζής μου έχει 4 πτυχία και 20 χρόνια στις βαφές, δεν είναι τυχαίος. Γι'αυτό και δεν το πήγα στην αντιπροσωπεία. -
Octavia Combi ΑΣΗΜΙ...
Το προηγούμενο αυτοκίνητο ήταν κόκκινο. Είπα να μην ξαναπάρω μη-μεταλλικό χρώμα, λόγω μειωμένης αντοχής σε ταλαιπωρία. Αλλιώς μπορεί να έπαιρνα πάλι κόκκινο.
Το Octavia βγαίνει σε ένα κεραμιδί που είχα πάει να το δώ στην έκθεση 3-4 φορές πριν αποφασίσω το χρώμα! Τελικά δεν το προτίμησα γιατί μου φάνηκε πως ήταν λίγο προς το καφετί (ενώ κάποιες στιγμές φαινόταν σκούρο κόκκινο και μου άρεσε πολύ - δύσκολο να αποφασίσεις βλέποντάς το μέσα στην έκθεση).
Το γκρί-θαλασσί που είπε ένας φίλος μου άρεσε στην αρχή αλλά μετά που το ξαναείδα μου φάνηκε αδιάφορο. Τώρα θα μου πείτε το ασημί δεν είναι αδιάφορο? Σε μεγάλο αυτοκίνητο τελικά νομίζω πως πάει καλύτερα.
Οπότε επειδή έχει και τα γνωστά πλεονεκτήματα (δεν χρειάζεται συχνά πλύσιμο, χαμηλές θερμοκρασίες) κατέληξα εκεί. Δεν το μετάνιωσα.
Πάντως παιδεύτηκα πολύ με την επιλογή του χρώματος!!!
Και όπως λέει και ο φίλος από την Θεσσαλονίκη, και εγώ πρώτα θα το πλύνω μέσα, και μόνο αν υπάρχει χρόνος απέξω. Αν δεν προλαβαίνω, μόνο τζάμια και φώτα!
-
Τα τελευταια χρονια οτι αυτοκινητο και να παρουμε στην οικογενεια θα ειναι αυστηρα λευκο και κατα προτιμηση χωρις βαμμενους προφυλακτηρες η τουλαχιστον να εχουν καποια προστατευτικα απο το εργοστασιο.
Καραταει λιγο τη βρωμια και το βασικοτερο απο ολα ειναι οτι δεν ζεσταινεται πολυ η καμπινα του αυτοκινητου.
Επισης δεν ξαναπηρα αλλο χρωμα γιατι τα υπολοιπα χρωματα αμα βαφτουν τοπικα ειναι δυσκολο να πετυχει το ιδιο χρωμα και ειδικα μετα απο καποια χρονια που εχει ξεθωριασει, ειναι αδυνατο. -
Έχω μεταλλικό ανθρακί Seat Ibiza, το οποίο καταχώρησα ως γκρι.
Νομίζω ότι είναι το καλύτερο χρώμα για το καινούριο Ibiza με πολύ όμορφη αντίθεση στα πίσω φώτα. Πρόσφατα μου την έκατσαν από πίσω στην εθνική αθηνών κορίνθου (ελάχιστη ζημιά ευτυχώς) και το έχω πάει για αντικατάσταση πίσω προφυλακτήρα.
Φυσικά μετά τα όσα διάβασα εδώ έχω αρχίσει και φοβάμαι για το χρώμα που θα πετύχουν. Βέβαια στην αντιπροσωπία το έχω, αλλά μάλλον αυτό δε λέει τίποτα. Ελπίζω να μην έχω προβλήματα, και κυρίω να πάρω κάποτε τα λεφτά μου από την ασφαλιστική του υπαίτιου.
-
ΚΟΚΚΙΝΗ TOYOTA COROLLA - ΜΟΝΤΕΛΟ 2001..ΔΥΣΤΗΧΟΣ (ΑΥΤΟ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ).
-
Ο χρήστης n_olympios έγραψε:
Έχει χρειαστεί να βάψω και τα δύο μου αυτοκίνητα και ο φαναρτζής μου έκανε εκπληκτική δουλειά. Και στις δύο περιπτώσεις, δε φάνηκε ότι έχει ξαναβαφεί το αυτοκίνητο.Συνέβει όμως σε γνωστό μου 5 χρόνια μετά, όπου είχε βαφτεί το αυτοκίνητο να ξεφλουδίζει και να έχει κόψει το χρώμα, παρότι όταν το πήρε από τον φαναρτζή να είναι τέλειο. Το χρώμα στο υπόλοιπο αυτοκίνητο δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα. Ξέρει κάποιος γιατί;
Τι χρώμα αυτοκίνητο οδηγάτε;