-
Γιατί η προηγούμενη ανάρτηση, το αμορτισέρ εννοώ, ήταν σχεδιασμένο να λειτουργεί με το αντίστοιχο μαμά ελατήριο. Το οποίο έδινε μια διαδρομή Α' εκατοστών. Όταν εγώ περιόρισα τα Α' εκατοστά σε Α' μειον 3.5 cm οι καταπονήσεις στο τερματισμό της ανάρτησης περνούσαν ατόφια στο τοπ μάουντ. Το bump rubber δε μπορούσε να σώσει την κατάσταση.
Οπότε τώρα μετά από ένα χρονικό διάστημα με τις KW ήρθε η φθορά τους.
Μια σωστή ανάρτηση άσχετα του πόσο σκληρή είναι αναλαμβάνει να άπορροφήσει αφ' εαυτού της τις καταπονήσεις χωρίς να υπάρχει επίπτωση στα μέρη που συνεργάζονται, όπως στην περίπτωσή μου τα τοπ μαουντς. Σκέψου την ακραία περίπτωση που θα είχες αν είχες πολύ μαλακή ανάρτηση που τερμάτιζε με το παραμικρό... Δε σε σώζει πουθενά μια τέτοια μαλακή ανάρτηση...
(και σε πληροφορώ τα KW μου φαίνονται πολύ πιο πολιτισμένα και 'μαλακά' σε σχέση με άλλους συνδυασμούς που είχα δοκιμάσει όπως για παράδειγμα τον πασπαρτού κίτρινα Bilstein με 3.5άρι H&R)
-
Και η δική μου εμπειρία από τα κίτρινα Bilstein, σε συνδυασμό με ελατήρια χαμηλώματος Eibach, είναι παρόμοια, ότι δηλαδή είναι αρκετά σκληρά. Τα είχα φορέσει σε Peugeot 205. Βέβαια το αυτοκίνητο πήγαινε πολύ καλά, ενέπνεε στον οδηγό σιγουριά και προδιέθετε για γρήγορες συγκινήσεις.
Αντίθετα, στο πιο 'μαλακό' και λιγότερο πρασνατολισμένο στην σπορ οδήγηση Corolla (μοντέλο 2003), που έχω τώρα, έβαλα τα κίτρινα Koni, ρυθμισμένα στη μαλακή κλίμακα, ώστε να μην χάσει το αυτοκίνητο την φιλοσοφία που είχε από τη μάνα του. Η βελτίωση στα κρατήματα είναι σημαντική, σε σημείο να μου έχει φύγει το άγχος αν θα με βγάλει η στροφή και το αυτοκίνητο δεν έχει σκληρύνει καθόλου. Δεν συγκινεί βεβαίως, όπως με συγκινούσε το Peugeot, αλλά πλέον δεν είναι αυτό το ζητούμενο για μένα, διαφορετικά δεν θα επέλεγα από την αρχή το Corolla, αλλά το Focus. Αποτελεί όμως μια πολύ καλή βελτίωση στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μου, που πλέον δεν υστερεί σε κανένα οδηγικό τομέα, μια και τόσο ο κινητήρας του (1600 cc), όσο και τα φρένα βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. -
Τελικά τα πράματα ήταν χειρότερα από ότι νομίζαμε. Δεν είχαν πρόβλημα οι βάσεις των αναρτήσεων, ασχετα αν είχαν καταπονηθεί. Αλλάζοντας τα top mounts και με τα νέα περασμένα η αμορτισερομέτρηση έδειξε 70%, αντί για 90% + που είχε δείξει με το χαλασμένο top mount.
Για αρχή όποιος μου το εξηγήσει αυτό, κερνάω μπύρες...
Μου είπαν ότι η ανάρτηση κάτι έχει, πράγμα φυσιολογικό γιατί ποτέ δεν πίστευα πραγματικά ότι τέτοιο θόρυβο τον κάνει το top mount. H KW η μπροστά αριστερή κάτι έχει και αν περάσει ένα μικρό επίπεδο συμπίεσης, χτυπάει. Κάνει ένα θόρυβο. Το ίδιο κ όταν περάσει από αυτό το σημείο συμπίεσης καθώς αποφορτίζεται, όπου κ πάλι χτυπάει...
Εννοείται ότι στις καθημερινές λακούβες γίνεται χαμός, αφού κάθε 100 μέτρα η ανάρτηση σου θυμίζει ότι έχει κάτι κακό. Αντίθετα στην εθνική οδο που μετακινήθηκα αναγκαστικά δεν ακούγεται τίποτα,μ αφού δεν υπάρχουν κ τόσες αναπηδήσεις. Επίσης, δεν μπορώ να διακρίνω κάποια ασάφεια στο μπροστινό μέρος ή κάποια αναπήδηση μετά από bumps. Αυτό σημαίνει ότι η ανάρτηση λειτουργεί τουλάχιστον ικανοποιητικά.
Αυτά μετά από 13.000 χλμ, κ 5 μήνες. Δεν πιστεύω ότι δεχτηκε κάποιο απότομο χτύπημα. Θα το πάω σε συνεργείο εξουσιοδοτημένο να το κοιτάξουν.. Ως τότε, keep trizing...
-
[quote='JimClark']Τελικά τα πράματα ήταν χειρότερα από ότι νομίζαμε. Δεν είχαν πρόβλημα οι βάσεις των αναρτήσεων, ασχετα αν είχαν καταπονηθεί. Αλλάζοντας τα top mounts και με τα νέα περασμένα η αμορτισερομέτρηση έδειξε 70%, αντί για 90% + που είχε δείξει με το χαλασμένο top mount.
Για αρχή όποιος μου το εξηγήσει αυτό, κερνάω μπύρες...
Τα αμορτισερόμετρα αν δεν κάνω λάθος δεν μετράνε την απόσβεση των αμορτισέρ αλλά του συστήματος λάστιχο, αμορτισέρ , ελατήριο , τοπ μάουντ, δηλαδή όλων των μη ανελαστικών στοιχείων που υπάρχουν στην ανάρτηση από το σημείο επαφής του τροχού στο δρόμο μέχρι το σημειο επαφής τησ ανάρτησης στο θόλο. Για να το πούμε πιο απλά με τα καινούρια τοπ μάουντ η ανάρτησή σου αποροφά καλύτερα τις δυνάμεις που δέχεται , είναι, ακόμα πιο απλά, πιο μαλακή. Καλή τύχη με τους θορύβους σου.
-
Όταν έχεις ένα αμορτισέρ και ένα ελατήριο με Α διαδρομή και είναι όλα καλά, κόβωντας ή αλλάζοντας το ελατήριο κατά 3.5 εκ και αφήνοντας το αμορτισέρ στην ίδια διαδρομή χωρίς να κοντύνεις ανάλογα και το στέλεχος του αμορτισέρ, το αμορτισέρ χτυπάει στο τέλος της διαδρομής του διαλύοντας το, διαλύοντας και τα top mount.
-
Γεια χαρά σε ολους,
Είμαι κάτοχος ενός Hyundai Accent (μοντέλο 2003).
Αυτό που με ενοχλεί είναι οι κλίσεις στις στροφές, είναι σε γενικές γραμμές 'βάρκα γυαλο' που λεμε.
Μου προτειναν να βαλω KYB 'μεσαια' (τωρα ποια ειναι ακριβως δεν τα ξερω τα μεσαια) , αλλά θα ήθελα να ρωτήσω εδώ (πιθανόν και άλλους κατόχους Accent), τι αμορτισέρ θα προτείνανε να βάλω.
Το αυτοκίνητο δε θέλω να γίνει κούτσουρο και να χτυπαει απλά να βελτιωθεί η συμπεριφορά του, να μη γέρνει στις στροφές και γενικά να πατάει καλύτερα στο δρόμο.
Βασικα αν παρω καπως αποτομη στροφη με λιγα χιλιομετρα παραπανω νομιζω οτι θα γυρισει αναποδα και ειμαι με την ψυχη στο στομα.
Γενικά τι προτείνετε όσον αφορά στα αμορτισέρ ή οτιδηποτε αλλο πρεπει να συνδιαστει με την αλλαγη τους για να εχω τα καλυτερα δυνατα αποτελεσματα σε ενα αυτοκινητο σαν αυτο;Ευχαριστώ εκ των προτερων!
-
Γεια χαρά σε ολους,
Είμαι κάτοχος ενός Hyundai Accent (μοντέλο 2003).
Αυτό που με ενοχλεί είναι οι κλίσεις στις στροφές, είναι σε γενικές γραμμές 'βάρκα γυαλο' που λεμε.
Μου προτειναν να βαλω KYB 'μεσαια' (τωρα ποια ειναι ακριβως δεν τα ξερω τα μεσαια) , αλλά θα ήθελα να ρωτήσω εδώ (πιθανόν και άλλους κατόχους Accent), τι αμορτισέρ θα προτείνανε να βάλω.
Το αυτοκίνητο δε θέλω να γίνει κούτσουρο και να χτυπαει απλά να βελτιωθεί η συμπεριφορά του, να μη γέρνει στις στροφές και γενικά να πατάει καλύτερα στο δρόμο.
Βασικα αν παρω καπως αποτομη στροφη με λιγα χιλιομετρα παραπανω νομιζω οτι θα γυρισει αναποδα και ειμαι με την ψυχη στο στομα.
Γενικά τι προτείνετε όσον αφορά στα αμορτισέρ ή οτιδηποτε αλλο πρεπει να συνδιαστει με την αλλαγη τους για να εχω τα καλυτερα δυνατα αποτελεσματα σε ενα αυτοκινητο σαν αυτο;Ευχαριστώ εκ των προτερων!
-
KYB EXCEL G.
-
+1
-
Αν δεν αλλαξεις και ελατηρια,μη περιμενεις θαυματα μονο απο τα αμορτισερ.....
-
Αυτά τα αμορτισέρ είναι για να αντικαταστήσεις τα φθαρμένα εργοστασιακά. Δεν βελτιώνουν τίποτε σε σχέση με ένα καινούριο αμάξι - νομίζω ότι ήταν λίγο πιο μαλακά από τα εργοστασιακά του σιβίκ μου.
-
Προχτές είχα μια παρόμοια κουβέντα με συνάδελφο, ο οποίος πριν 2 χρόνια αγόρασε το τελευταίο Accent 1.4, έχοντς επί 11-12 χρόνια στην κατοχή του το πρώτο Accent. Ο άνθρωπος μιλάμε έχει απογοητευτεί πλήρως από την οδική συμπεριφορά του τελευταίου μοντέλου, την οποία θεωρεί σαφώς χειρότερη από του παλιού Φοράει εργοστασιακά Pirelli P6000 σε διάσταση 185/65/14 τα οποία επίσης ψάχνει να αλλάξει με κάτι καλύτερο μετά από 30.000χλμ που έχει διανύσει σε 2 χρόνια. Προσφερόμενος να τον βοηθήσω στην αναζήτηση αμορτισέρ-ελατηρίων, εξεπλάγην δυσάρεστα μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο, δεδομένου ότι καμιά από τις γνωστές κατασκευάστριες εταιρείες αμορτισέρ δε δίνει στους καταλόγους της αμορτισέρ για το τελευταίο accent που κυκλοφορεί. 2-3 (KYB, Monroe και κάποια ακόμα νομίζω) δίνουν για το προηγούμενο accent, αλλά για το καινούριο τίποτα. Ξέρει κανείς κάποια εταιρεία που διαθέτει σχετικά προιόντα βελτίωσης ανάρτησης για αυτό το μοντέλο;
-
Θυμαμαι ειχα νοικιασει ενα accent πριν 2 χρονια και ειχε μολις 2000χλμ. Το οδηγησα 5 λεπτα και το εδωσα σε ενα πιο θαρραλεο οδηγο, μιλαμε για τρομο οσο αφορα την οδικη συμπεριφορα και εχω οδηγησει αρκετα αυτοκινητα, τα περισσοτερα ειναι vag
-
E εντάξει, σε σχέση με την foolproof συμπεριφορά των VAG, είναι λογικό η κοφτερή μα συνάμα επικίνδυνη για τον αδαη συμπεριφορά των χιουντάι να σου φαίνεται τρομακτική...
-
Ο χρήστης ACCENTWIZARD έγραψε:
Αν δεν αλλαξεις και ελατηρια,μη περιμενεις θαυματα μονο απο τα αμορτισερ.....+1
KYB με ελατήρια Eibach είναι η ιδανική λύση για καλύτερα κρατήματα και διατήρηση της άνεσης της ανάρτησης.
Ήταν και η λύση που πρότεινε επίσημα η ελληνική αντιπροσωπεία σαν βελτίωση της ανάρτησης (kit).
-
βαλε τεσσερα κονι κοκκινα και εισαι πρωτος.
-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
βαλε τεσσερα κονι κοκκινα και εισαι πρωτος.Du village?
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
βαλε τεσσερα κονι κοκκινα και εισαι πρωτος.
Du village?
Καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά τελευταίος στην πόλη
-
μαλιστα.
-
+Old boy
Περί Αναρτήσεων