-
Μετά απο καιρο αποφάσισα να αγοράσω φιέστα στ. Εχω μια γρήγορη ερώτηση. Έχω H&R ελατήρια 3.5 εκατοστών . το χαμήλωμα είναι στανταρντ. Τα αμορτισέρ τα παλιά με 40000 χιλιόμετρα να τα περάσω στο ΣΤ? ή είναι καλύτερα τα αυθεντικά του ΣΤ? το ΣΤ είναι μεταχειρισμένο και έχει 17000 χμ. Μια αμορτισερομέτρηση θα δείξει την αλήθεια? τι προτείνετε να κάνω?
Μήπως θα γίνει πολύ σκληρό με τα κίτρινα το ΣΤ? ευχαριστώ.
-
Nα αλλάξεις Nick name, ο Jim Clark δεν θα έκανε ποτέ τέτοια ερώτηση.
Πλάκα κάνω, κάνε αρκετά χλμ με το ST και μετά αποφασίζεις τι δεν σου αρέσει, το μικρό είναι καλά στημένο, καμμία σχέση με τα παλαιά στησίματα, άλλη φιλοσοφία, άλλη ποιότητα, άλλο felling, μην το χαλάσεις.
-
Kανε μια αμορτισερομετρηση, αν θελουν αλλαγμα τα αμορτισερ βαλε παλι τα μαμα. Ασε μαμα ελατηρια και αμορτισερ. μαθε να το πηγαινεις ετσι οσο παει και μετα αλλαξε....τοτε θα δεις οτι με την μαμα ησουν παντου σβελτος ενω με την καινουρια αναρτηση (μιλαμε να βαλεις καποια σωστη αναρτηση και οχι χαμηλωμα 6 ποντους κλπ) αλλου θα εισαι λιγο καλητερος αλλου λιγο χειροτερος.
Αντι να αλλαζουμε αναρτησεις κλπ, ας διναμε αυτα τα λεφτα στο να μαθουμε να οδηγουμε καλητερα το αμαξι μας, να βελτιωθουμε σαν οδηγοι.
-
Ο χρήστης [b έγραψε:
ratanplan[/b:1m1ep4pu]':1m1ep4pu]Kανε μια αμορτισερομετρηση, αν θελουν αλλαγμα τα αμορτισερ βαλε παλι τα μαμα. Ασε μαμα ελατηρια και αμορτισερ. μαθε να το πηγαινεις ετσι οσο παει και μετα αλλαξε....τοτε θα δεις οτι με την μαμα ησουν παντου σβελτος ενω με την καινουρια αναρτηση (μιλαμε να βαλεις καποια σωστη αναρτηση και οχι χαμηλωμα 6 ποντους κλπ) αλλου θα εισαι λιγο καλητερος αλλου λιγο χειροτερος.Αντι να αλλαζουμε αναρτησεις κλπ, ας διναμε αυτα τα λεφτα στο να μαθουμε να οδηγουμε καλητερα το αμαξι μας, να βελτιωθουμε σαν οδηγοι.
-
καλα, παλι μας αφησε αφωνους ο σκυλος!!!
οχι σκουπιδια, οχι πλαστικα, ενα πραμα!
το st, παντως 'ανεπισημα' ειχε φαει χοντρο κραξιμο για την αναρτηση σου, αλλο αν στις πιστες 'εστριβε υποδειγματικα' με κλισεις που θυμιζαν .. 2cv!
θυμαμαι ακομα συζητησεις στα μεγαρα που λεγαν 'στα λεφτα της αγορας, υπολογιζε στανταρ μια σωστη αναρτηση'...
Ακουει ο Τσιλης?
(αγρια ψημενος για το st.. αυτο με τις λωριδες, τοτε.. γιατι, ετσι!) -
Ναι ρε μαν αλλα εμενα με νοιαζει τι κανει στ οδρομο και οχι στην πιστα. Αν εινα ιαετσι να παμε να βαλουμε 500 λιμπρες ελατηριο για να ειναι οκ μεγαρα, και στην αθηνα να κανουμε το βατραχο πηδοντας απο εξωγκομα σε εξογκομα
Ντινε, ειναι κλασικη φιλοσοφια αυτη ενος φιλου, η οποια με καλυπτει απολυτα.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
ratanplan[/b:v5bhgyp9]':v5bhgyp9]Kανε μια αμορτισερομετρηση, αν θελουν αλλαγμα τα αμορτισερ βαλε παλι τα μαμα. Ασε μαμα ελατηρια και αμορτισερ. μαθε να το πηγαινεις ετσι οσο παει και μετα αλλαξε....τοτε θα δεις οτι με την μαμα ησουν παντου σβελτος ενω με την καινουρια αναρτηση (μιλαμε να βαλεις καποια σωστη αναρτηση και οχι χαμηλωμα 6 ποντους κλπ) αλλου θα εισαι λιγο καλητερος αλλου λιγο χειροτερος.
Αντι να αλλαζουμε αναρτησεις κλπ, ας διναμε αυτα τα λεφτα στο να μαθουμε να οδηγουμε καλητερα το αμαξι μας, να βελτιωθουμε σαν οδηγοι.
-
Ο χρήστης tm έγραψε:
...το st, παντως 'ανεπισημα' ειχε φαει χοντρο κραξιμο για την αναρτηση του, αλλο αν στις πιστες 'εστριβε υποδειγματικα' με κλισεις που θυμιζαν .. 2cv!
θυμαμαι ακομα συζητησεις στα μεγαρα που λεγαν 'στα λεφτα της αγορας, υπολογιζε στανταρ μια σωστη αναρτηση'...Για το δρόμο η ανάρτησή του είναι ό,τι πρέπει. Σε σφιχτές διαδρομές είναι απόλυτα ρυθμίσιμο καταφέρνοντας ταυτόχρονα να είναι σταθερότατο στα πολλά. Σίγουρα αποτελεί (ή αποτελούσε) την καλύτερη επιλογή γι' αυτούς που στρίβουν.
Πόσο πιο 'σωστή' πρέπει να είναι η ανάρτησή του και αυτοί που λένε το παραπάνω, έχουν κάποια συγκεκριμένη στο μυαλό τους ή γενικά μιλάνε;
Γιατί αν κάποιος νομίζει ότι θα βάλει ένα σετ ελατήρια και θα βελτιώσει τη δουλειά της Ford είναι γελασμένος.
Αν κάνει μια ολοκληρωμένη δουλειά με στενά ελατήρια κτλ. τότε το αυτοκίνητο θα γίνει αστέρι στην πίστα αλλά στο δρόμο εκτός από υπερβολικά κουραστικό, θα γλιστράει παντού και τα λάστιχα δρόμου θα είναι πλέον πολύ λίγα για το σύνολο.Τα παραπάνω δεν τα βγάζω από το μυαλό μου αλλά προέκυψαν μετά από δοκιμές.
JimClark, αν τα ελατήρια που έχεις ήταν για απλό Fiesta να τα πετάξεις. Αν είναι ειδικά για ST να τα βάλεις αλλά με αποστάτες 20mm για να χαμηλώσει λιγότερο. Υπάρχει σχετικό άρθρο στους 4Τ.
-
+1
Οσο σκληρενουμε την αναρτηση το κανουμε καλητερο το αμαξι αλλα εχει μεγαλητερες απαιτησεις σε καλο λαστιχο και καλη ασφαλτο, αν εχουμε σκληρη αναρτηση σε γυαλι ασφαλτο ή με χαλια λαστιχα απλα στριβει χειρετερα απο οτι με την μαμα.
-
Ο χρήστης tm έγραψε:
Ακουει ο Τσιλης?
(αγρια ψημενος για το st.. αυτο με τις λωριδες, τοτε.. γιατι, ετσι!)Θυμάμαι καλά,και έχεις δίκιο!
άνθρωπος που εμπιστεύομαι,μας έλεγε ότι δεν έχει σχέση το αυτοκίνητο με το Sportka (άλλη αδυναμία μου αυτό...),πλέει και θέλει ανάρτηση,όχι μόνο για πίστα,αλλά και για το δρόμο,ώστε να αποκτήσει την ξυραφένια αίσθηση των σπορ μετάΦόκους Φορντ.. -
Τελικά η jamsport επικράτησε και μέσω γνωστού μπήκαν 4 αμορτισέρ 10% σκληρότερα από τα μαμά και 1,5mm χαμήλωμα.
Εντυπώσεις άριστες...Μπροστά δεν κοπανάει δεν βαράει καθόλου ίσα ίσα νομίζω ότι θέλει να γίνει λίγο ακόμα πιο σκληρο.
Πίσω μοιάζει σκληρότερο.Σε γενικές γραμμές πάρα πολύ καλά και η επόμενη συντήρηση σε 130.000χλμ -
Ο χρήστης anna1976gr έγραψε:
Εγώ εχω το κουπε του 97... Εβαλα αρχικά απο ότι θυμάμαι (τόσα χρονια πάνε...) ΚW, ακριβως δεν ξέρω ποια...Μετά το χαμηλώσαμε νομίζω 7εκ με Jamex ελατήρια και κίτρινα ΚΟΝΙ αμορτισέρ (ρυθμιζόμενα...)...
Το αυτοκίνητο ήταν 'διαβήτης' όπως άκουγα να λένε!
Εχουν περάσει 9 χρόνια, και 70.000χλμ εκ των οποίων πολλά απο αυτά 'αγωνιστικά-δοκιμαστικά'...
Μια χαρά είναι! Απλά σκληρό... έτσι είναι οι 'διαβήτες'...!7εκ χαμήλωμα;
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Εγώ εχω το κουπε του 97... Εβαλα αρχικά απο ότι θυμάμαι (τόσα χρονια πάνε...) ΚW, ακριβως δεν ξέρω ποια...
Μετά το χαμηλώσαμε νομίζω 7εκ με Jamex ελατήρια και κίτρινα ΚΟΝΙ αμορτισέρ (ρυθμιζόμενα...)...
Το αυτοκίνητο ήταν 'διαβήτης' όπως άκουγα να λένε!
Εχουν περάσει 9 χρόνια, και 70.000χλμ εκ των οποίων πολλά απο αυτά 'αγωνιστικά-δοκιμαστικά'...
Μια χαρά είναι! Απλά σκληρό... έτσι είναι οι 'διαβήτες'...!7εκ χαμήλωμα;
Ναι...λες να θυμαμαι λαθος; τί να σου πω...παντως jamex σιγουρα ηταν τα ελατηρια...
-
Ήρθε ο καιρός να αλλάξω τα αμορτισέρ στο μικράκι. Από ψάξιμο που έκανα σε διάφορα μαγαζιά το μόνο που βρίσκω σε προσιτή τιμή (χαμηλωμένο) είναι τα ΚΟΝΙ τα κίτρινα τα ρυθμιζόμενα σε σκληρότητα (400-500Ε). Δυστυχώς άλλη επιλογή (bilstein κτλ) δεν βρήσκω και μετά ξεφεύγουμε σε τιμή.
Θα ήθελα να μου πεί κάποιος ο οποίος τα έχει δοκιμάσει την γνώμη του για αυτά.
Επίσης τι συμπληρωματικά μπορώ να βάλω στην ανάρτηση? Κάποιος μου είπε να βάλω bump stop (τι είναι τούτο ρε παιδια?) -
Ο χρήστης micras έγραψε:
Κάποιος μου είπε να βάλω bump stop (τι είναι τούτο ρε παιδια?)Εν συντομία είναι 'λαστιχάκια' [συνήθως από πολυουρεθάνη ή κάτι αντίστοιχο] που απορροφούν τη δύναμη κρούσης εμποδίζοντας την ανάρτηση από το να κοπανάει [εξ ου και το 'bump'] όταν πάει να τερματίσει.
-
Ο χρήστης micras έγραψε:
Ήρθε ο καιρός να αλλάξω τα αμορτισέρ στο μικράκι. Από ψάξιμο που έκανα σε διάφορα μαγαζιά το μόνο που βρίσκω σε προσιτή τιμή (χαμηλωμένο) είναι τα ΚΟΝΙ τα κίτρινα τα ρυθμιζόμενα σε σκληρότητα (400-500Ε). Δυστυχώς άλλη επιλογή (bilstein κτλ) δεν βρήσκω και μετά ξεφεύγουμε σε τιμή.
Θα ήθελα να μου πεί κάποιος ο οποίος τα έχει δοκιμάσει την γνώμη του για αυτά.
Επίσης τι συμπληρωματικά μπορώ να βάλω στην ανάρτηση? Κάποιος μου είπε να βάλω bump stop (τι είναι τούτο ρε παιδια?)γιατι δεν βαζεις τα μανισια;
τα κονι καλα μεν,αλλα σκληρα.και τωρα σε micra σκληρα αμορτισερ δεν πολυπανε.θα υποφερεις.σιγουρα ομως το αμαξι θα δεσει καλα. -
Ώρα για αμορτιστέρ για το λέοντα ...
Σκέφτομαι για KONI FSD ή τα Sport (τα κίτρινα ρυθμιζόμενα). Χαμήλωμα δε κάνω και τα κίτρινα Bilstein φοβάμαι ότι είναι αρκετά σκληρά για τα γούστα μου.
Γνώμες για τα FSD? Λίγες αναφορές βρήκα σε παλιότερα μηνύματα. -
Ο χρήστης io9 έγραψε:
Σκέφτομαι για KONI FSD ή τα Sport (τα κίτρινα ρυθμιζόμενα). Χαμήλωμα δε κάνω και τα κίτρινα Bilstein φοβάμαι ότι είναι αρκετά σκληρά για τα γούστα μου.
Γνώμες για τα FSD? Λίγες αναφορές βρήκα σε παλιότερα μηνύματα.Τα FSD είναι πιο γενικής/πολλαπλής χρήσης και λέγεται (γράφεται) ότι είναι πολύ καλά. Εξαρτάται από το αυτοκίνητό σου και τις ανάγκες-προτεραιότητές σου το αν θες κάτι πιο σπορ εστιασμένο, με λιγότερη άνεση.
Τα Σπορτ είναι πιο εστιασμένα και άρα γενικώς σκληρότερα. Στην ίδια ακριβώς κατηγορία με τα Κόνι Σπορτ είναι και τα Μπιλστάιν Σπορτ (τα Μπιλστάιν Σπριντ είναι για ελατήρια χαμηλώματος και είναι άπαντα κίτρινα - προς άρσιν συγχύσεως).Ψάξε στο διαδίκτυο να δεις αν εκάστη εταιρία βγάζει κωδικούς ειδικά για το δικό σου αυτοκίνητο και όχι κοινούς κωδικούς με άλλα μοντέλα-μάρκες.
Βασικά, you can't go wrong. Αν ήταν ηχοσύστημα, θα μιλάγαμε για Σόνυ / Κένγουντ κλπ σε αυτό το επίπεδο. Αν τυχόν χρειάζεσαι κάτι hi-end, που λογικά δεν χρειάζεσαι, πάμε σε άλλα.
-
Ο χρήστης io9 έγραψε:
Γνώμες για τα FSD? Λίγες αναφορές βρήκα σε παλιότερα μηνύματα.Ειναι ενα παιδι που τα εχει βαλει σε ΜΙΝΙ...Αλλα δε μου εχει πει εντυπωσεις.Πρεπει να ειναι ακριβα ομως .Θυμαμαι γυρω στα 700 ευρω.Τα κονι τα κιτρινα γυρω στα 450 με 500.
-
Ο χρήστης io9 έγραψε:
Γνώμες για τα FSD? Λίγες αναφορές βρήκα σε παλιότερα μηνύματα.Θα σου πρότεινα να σκεφτείς για τα Kayaba AGX. Είναι τοποθετημένα στην Corolla του αδερφού μου και στο Golf ενός φίλου μου και θεωρώ ότι πρόκειται για μια άψογη επιλογή. Αφενός ρυθμίζονται, αφετέρου παρότι προσφέρουν πάρα πολύ καλά κρατήματα και στα δύο αυτοκίνητα απορροφάνε πολύ καλά τις εκάστοτε ανωμαλίες του δρόμου φροντίζοντας να κρατάνε τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση μεταξύ τροχού και οδοστρώματος. Αν έμπαιναν και στο δικό μου αυτοκίνητο θα τα είχα βάλει χτες.
http://tpauto.gr/store/comersus_viewIte ... duct=19815
Χωρίς βέβαια να μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση σε ίδιες στροφές των ~100 χλμ/ώρα με την Corolla μπορείς να μπεις με τουλάχιστον +20-30 χλμ/ώρα απ' ότι με το δικό μου αυτοκίνητο που φοράει τα ίδια ελατήρια αλλά τα απλά Kayaba Excel-G και Gas-a-Just, ενώ αν πέσουμε στην ίδια λακούβα το δικό μου αυτοκίνητο θα κοπανίσει πολύ περισσότερο. Γενικά δηλαδή η AGX σου δίνει μια αίσθηση στιβαρότητας χωρίς να χτυπάει όπως πχ η Bilstein Sport που φοράει το Audi A4 1.8T του ξαδέρφου μου.
Περί Αναρτήσεων