-
Ο χρήστης unusualldriver έγραψε:
Αλλά έχει ξεφύγει η συζήτηση από το θέμα που είναι:
Η προσπέραση από δεξιά στην εθνική από αυτούς που κάνουν ΜΑΓΚΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ και ΟΧΙ από τους διάφορους ΘΕΙΟΥΣ και ΘΕΙΕΣ που έχουν τους 5μετρους, 2τονους κουβαδες των 300 ίππων και πιάνουν την αριστερή με 80Απλά: και οι δύο κατηγορίες εγκληματούν. Οι μεν λίγοι 'μάγκες' που προσπερνούν από δεξιά (και έχει δίκιο ο unusualldriver, οι περισσότεροι είναι με 'γρήγορα' αυτοκίνητα, άσχετο αν έχει 100% άδικο αν θεωρεί αυτά τα αυτοκίνητα επικίνδυνα), και οι δε περισσότεροι (κακά τα ψέμματα, δυστυχώς ) 'κότες' που πάνε με 110 στην αριστερή.
Οδήγησα αυτές τις μέρες σε Γαλλικούς αυτοκινητοδρόμους και ήταν υπέροχα:
ο Η βοηθητική ελεύθερη (μόλις σταματήσεις εκεί μετά από λίγο έρχεται η τροχαία ή/και η οδική βοήθεια). Σταμάτημα για φυσική ανάγκη, μόνο στο Parking!
ο Ολα τα φορτηγά/λεωφορεία στη δεξιά λωρίδα. Αν προσπερνούσαν το έκαναν με 110 το λιγότερο στη μεσαία και αμέσως πάλι δεξιά
ο Η μεσαία με 120-140 (όριο 130) και σωστές αποστάσεις
ο Η αριστερή τελείως ελεύθερη, προσπερνούσες (εννοείται φλας κτλ.) και αμέσως πάλι δεξιά
ο Οταν κάποιος έβγαζε φλας για να προσπεράσει, αν έβλεπε να έρχεται κάποιος γρηγορότερος από πίσω, ακύρωνε το προσπέρασμα και περίμενε να καθαρίσει ο δρόμος.Εκανα πάνω από 1000 χλμ, κινήθηκα με 140-150 χλμ. στις περισσότερες περιπτώσεις (120 στη βροχή σε ειδικό οδόστρωμα που ήταν σαν στεγνό και η μειωμένη ταχύτητα ήταν εξαιτίας μειωμένης ορατότητας λόγω βροχής και όχι λόγω μειωμένης πρόσφυσης!) με ένα Opel Corsa 1200 και δεν κινδύνευσα ποτέ!
Οταν μάθουμε να κινούμαστε έτσι και στους δικούς μας αυτοκινητόδρομους (και δεν φταίνει τα αυτοκίνητα για το πως κινούμαστε αλλά οι οδηγοί), ίσως να εκλείψουν και τα φαινόμενα που αναφέρονται σε αυτό το θέμα.
Τέλος: αυτό που αναφέρεται στον ΚΟΚ νομίζω είναι όταν υπάρχει πυκνή κίνηση και ένας στοίχος - λωρίδα κινείται γρηγορότερα από τον άλλο στοίχος - λωρίδα, οπότε λογικά δεν μπορεί να θεωρηθεί προσπέρασμα από δεξιά. Αλλά στις άλλες περιπτώσεις, δηλ. όταν υπάρχει χώρος αριστερά, το από δεξιά είναι απαράδεκτο.
-
Πότε θα το δούμε αυτό και στην Ελλάδα...
-
Στη Γαλλία; Είχα την εντύπωση ότι οι Γάλλοι οδηγούν πιο επικίνδυνα από εμάς.
-
Ο χρήστης unusualldriver έγραψε:
Στη Γαλλία; Είχα την εντύπωση ότι οι Γάλλοι οδηγούν πιο επικίνδυνα από εμάς.Εξαρτάται από τον ορισμό που δίνεις στον 'κίνδυνο'. Ναι, πήγαιναν με 150 με όριο 130 και γενικά πήγαιναν 'σβέλτα'. Οχι, δεν πήγαιναν με 200 στη βροχή, δεν έκαναν σφήνες, ούτε προσπεράσματα από δεξιά.
-
Στην Εθνική δεν ξέρω!!Αλλα εντός πόλεως και ειδικά σε εισόδους πλατειών είναι 'ο Χάρος βγήκε παγανιά'!!Για να μην πω για τον τρόπο που παρκάρουν με την μέθοδο της ηχητικής προσέγγισης!! Γκούπ..ΟΚ πίσω...Γκούπ μπροστά ΟΚ επίσης..παρκάρισες!!!
Αφήστε οι Γαλαίοι δεν μου άρεσαν καθόλου.Για εμένα 2οι μετά τους Πορτογάλους και πριν τους Ιταλούς.ΥΓ.Α,σημειώστε οτι για πρώτη φορά άκουσα Γερμανό να κορνάρει σε φανάρι μόλις αυτό άναψε πράσινο!!!
-
Είσαι σίγουρος ότι δεν ήταν Έλληνας ή Τούρκος με γερμανικές πινακίδες;
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Οδήγησα αυτές τις μέρες σε Γαλλικούς αυτοκινητοδρόμους και ήταν υπέροχα:
ο Η βοηθητική ελεύθερη (μόλις σταματήσεις εκεί μετά από λίγο έρχεται η τροχαία ή/και η οδική βοήθεια). Σταμάτημα για φυσική ανάγκη, μόνο στο Parking!
ο Ολα τα φορτηγά/λεωφορεία στη δεξιά λωρίδα. Αν προσπερνούσαν το έκαναν με 110 το λιγότερο στη μεσαία και αμέσως πάλι δεξιά
ο Η μεσαία με 120-140 (όριο 130) και σωστές αποστάσεις
ο Η αριστερή τελείως ελεύθερη, προσπερνούσες (εννοείται φλας κτλ.) και αμέσως πάλι δεξιά
ο Οταν κάποιος έβγαζε φλας για να προσπεράσει, αν έβλεπε να έρχεται κάποιος γρηγορότερος από πίσω, ακύρωνε το προσπέρασμα και περίμενε να καθαρίσει ο δρόμος.Μα αυτός είναι ο κανόνας του αυτοκινητοδρόμου. >
Οταν μάθουμε να κινούμαστε έτσι και στους δικούς μας αυτοκινητόδρομους (και δεν φταίνει τα αυτοκίνητα για το πως κινούμαστε αλλά οι οδηγοί), ίσως να εκλείψουν και τα φαινόμενα που αναφέρονται σε αυτό το θέμα.
Δυστυχώς δεν μπορείς να τον εφαρμόσεις στην Ελλάδα γιατί για να εφαρμοστεί πρέπει ΟΛΟΙ να κινουνται έτσι. Εγώ πάντως προσπαθώ.
Τέλος: αυτό που αναφέρεται στον ΚΟΚ νομίζω είναι όταν υπάρχει πυκνή κίνηση και ένας στοίχος - λωρίδα κινείται γρηγορότερα από τον άλλο στοίχος - λωρίδα, οπότε λογικά δεν μπορεί να θεωρηθεί προσπέρασμα από δεξιά. Αλλά στις άλλες περιπτώσεις, δηλ. όταν υπάρχει χώρος αριστερά, το από δεξιά είναι απαράδεκτο.
Πες ότι πηγαίνεις δεξιά με σταθερή ταχύτητα και η λωρίδα μπροστά σου είναι ανοκτή. Βλέπεις στην μεσαία ένα αργότερο όχημα. Τι κανείς? Είναι παράνομο να συνεχίσεις ευθεία και να προσπεράσει από δεξιά? Νομίζω πως όχι αφού το παράπτωμα το κάνει αυτός που δεν έχει γυρίσει στην δεξιά. Ακούω απόψεις γι αυτό.....
Η σωστή κίνηση στον αυτοκινητόδρομο έπρεπε να ήταν μέρος της εκπαιδευσης για δίπλωμα. Όχι το παρκάρισμα.....ξέρετε κανέναν να σκοτώθηκε σε παρκάρισμα στην πόλη?
Όπως βέβαια άσχετο είναι και η οπισθεν σε γωνία, που απαγορευεται και από τον ΚΟΚ και όμως είναι στην εξέταση για δίπλωμα. -
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Δυστυχώς δεν μπορείς να τον εφαρμόσεις στην Ελλάδα γιατί για να εφαρμοστεί πρέπει ΟΛΟΙ να κινουνται έτσι. Εγώ πάντως προσπαθώ.
Και εγώ προσπαθώ. Και αυτό που λέω είναι πως αν όλοι μας εδώ προσπαθούμε, και το μάθουμε και στα παιδιά μας, σιγά-σιγά θα μάθουμε να κινούμαστε σωστά. Προφανώς όχι αύριο...
Σε σχέση με την προσπάθεια: όταν κινούμαι στον αυτοκινητόδρομο (με αυτοκίνητο ή μηχανή) και πλησιάζω στην αριστερή λωρίδα έναν αργό:
- Εννοείται πως έχω αναμμένο φλας (που δείχνει την πρόθεσή μου να προσπεράσω, η διαφορά ταχύτητας δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτή)
- Ελέγχω πως αυτός δεν έχει αναμμένο φλας, που σημαίνει 'προσπερνάω και εγώ, περίμενε'. Επίσης, ελέγχω πως η μεσαία λωρίδα είναι ελεύθερη, διότι μπορεί απλά να μην μπορεί εκείνη τη στιγμή να μην μπορεί να πάει δεξιότερα (πολλοί 'γρήγοροι' αγνοούν το σημείο αυτό, που μόνο κοινή λογική θέλει)
- Του ανάβω φώτα (πάντοτε σε λογική απόσταση όμως, δεν 'κολλάω' ποτέ)
- Του ξανανάβω φώτα
- Περιμένω λίγο
- Κορνάρω και ξανανάβω φώτα
- Αν και τότε δεν πάει δεξιά, τότε περνάω από δεξιά (με το κατάλληλο κορνάρισμα όταν είμαι δίπλα του για να 'ξυπνήσει')
Τι θέλω να πω ? Το να περάσω αμέσως από δεξιά είναι η εύκολη λύση, αλλά τότε και έχω κάνει κάτι επικίνδυνο (διότι αυτός που δεν πάει δεξιά με τόσα φώτα και κόρνες μάλλον δεν το έχει σε τίποτε να πάει απότομα δεξιά όταν θα τον περνάω ) και δεν έχω βοηθήσει και τους άλλους χρήστες του δρόμου με το να στείλω δεξιά το κινητό εμπόδιο για τον επόμενο που θα ακολουθήσει (δεν είναι ωραία να είναι κάποιος μπροστά να 'ανοίγει δρόμο' ? ). Η προσπάθεια έγκειται στην υπομονή και την αυτοσυγκράτηση του να επιμείνεις να το κάνεις με το σωστό / δύσκολο τρόπο.
Και πρέπει να πω πως τα τελευταία χρόνια είναι σπάνιο να μην πάει κανείς δεξιά στο βήμα #3, άντε #4. Αυτό δίνει ακόμα λιγότερες δικαιολογίες σε όσους αμέσως προσπερνούν από δεξιά.
Πες ότι πηγαίνεις δεξιά με σταθερή ταχύτητα και η λωρίδα μπροστά σου είναι ανοκτή. Βλέπεις στην μεσαία ένα αργότερο όχημα. Τι κανείς? Είναι παράνομο να συνεχίσεις ευθεία και να προσπεράσει από δεξιά? Νομίζω πως όχι αφού το παράπτωμα το κάνει αυτός που δεν έχει γυρίσει στην δεξιά. Ακούω απόψεις γι αυτό.....
Ναι, είναι παράνομο. Δεν έχει σχηματιστεί 'στοίχος', ώστε να εφαρμόζεται το σχετικό άρθρο του ΚΟΚ. Οπότε το σωστό είναι να περάσεις στην αριστερή λωρίδα (φλας κτλ.), να προσπεράσεις, και μετά πάλι στη μεσαία ή στη δεξιά.
Η σωστή κίνηση στον αυτοκινητόδρομο έπρεπε να ήταν μέρος της εκπαιδευσης για δίπλωμα. Όχι το παρκάρισμα.....ξέρετε κανέναν να σκοτώθηκε σε παρκάρισμα στην πόλη?
Όπως βέβαια άσχετο είναι και η οπισθεν σε γωνία, που απαγορευεται και από τον ΚΟΚ και όμως είναι στην εξέταση για δίπλωμα.Εκεί είναι το πρόβλημα! Η εκπαίδευση είναι yatabaza(TM). Αν και νομίζω πως η νέα γενιά οδηγών είναι κάπως βελτιωμένη.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ναι, είναι παράνομο. Δεν έχει σχηματιστεί 'στοίχος', ώστε να εφαρμόζεται το σχετικό άρθρο του ΚΟΚ. Οπότε το σωστό είναι να περάσεις στην αριστερή λωρίδα (φλας κτλ.), να προσπεράσεις, και μετά πάλι στη μεσαία ή στη δεξιά.
ΟΚ, είμαι μόνο εγώ παράνομος ή και αυτός μαζί?
Με πόσα αυτοκίνητα σχηματιζεται 'στοίχος'? -
Εγώ είχα πάει πριν από κάμποσα χρόνια στο Παρίσι και δε διαπίστωσα ότι οδηγούν χειρότερα από μας. Αντίθετα, τους είδα να σέβονται προτεραιότητες, φανάρια, στοπ, τα πάντα και να κοκαλώνουν όταν ο πεζός κάνει βλακεία. Οι δε τρόποι τους μπορώ να πω ότι ήταν ευγενικοί εν γένει, αν και έδειχναν με το βλέμμα τους τη δυσαρέσκειά τους και τη διάθεσή τους να σε επιπλήξουν όταν την έκανες τη βλακεία.
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
ΟΚ, είμαι μόνο εγώ παράνομος ή και αυτός μαζί?Τι σημασία έχει αν είναι αυτός παράνομος ? Δικαιολογεί αυτό τη δική σου παρανομία ?
Η απάντηση είναι πάντως πως είναι παράνομος μόνο αν στη λωρίδα του έχει οριστεί κατώτερη ταχύτητα ή αν υπάρχει τέτοια ταχύτητα γενικά στο δρόμο. Πχ. σε κάποια σημεία του αυτοκινητόδρομου έχω δει ελάχιστες ταχύτητες (λευκά νούμερα σε μπλε φόντο) 60 για τη μεσαία και 80 για την αριστερή (δεν είμαι σίγουρος για τα νούμερα).
Με πόσα αυτοκίνητα σχηματιζεται 'στοίχος'?
Δεν ξέρω και ο ΚΟΚ δεν λέει. Μια απλή απάντηση που μου 'ήρθε': 'στοίχος' είναι κίνηση τόση ώστε να μην μπορείς εύκολα να περάσεις εγκάρσια ανάμεσά της.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
δεν διαφωνώ καθόλου φίλε μου.
αυτό που λέω είναι ότι προτιμώ το αυτοκίνητο να μην έχει ούτε 'κουμπάκια', και να τα κάνω όλα με τον παλιό καλό τρόπο, δηλαδή με γκάζι και συμπλέκτη, άντε και με ένα μπλοκέ ή ένα torsen, όπως πολύ σώστά είπε ο skullone.Σπύρος
Otan 8eleis na pas stin douleia sou ka8e mera kai prepei na odigiseis 40km mesa se xionia kai kataigides 8a les eyxaristw pou to aytokinito sou exei ASR kai se proeidopoiei otan o dromos glystraei.
Etsi mporeis na pigaineis me 120 akoma kai se aytes tis syn8ikes kai na ftaseis stin douleia mesa se ligi wra.
Stin Ellada xwris dromous kai xwris ASR/ESP mia mikri broxi mplokarei ta panta.
Egw proswpika eimai poly eyxaristimenos poy to aytokinito moy exei ASR giati opws eipa mporw na pigainw me 100-120 kai molis ayto ais8an8ei oti to aytokinito glystraei douleuei opote 3erw oti o dromos einai epikyndinos kai elattwnw taxytita.
ASR kai ABS einai aparaitita.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Η Xsara είναι κάπως βαριά (1109 κιλά η 1400άρα έναντι 840 του αντίστοιχου κυβισμού Saxo).
Ειναι, αλλά το Saxo είναι 16 βάλβιδο νομίζω και έχει περισσότερα άλογα από το Xsara. Οπότε θεωρείται επικίνδυνο παιχνίδι
einai dunaton na skeftesai etsi???
na se plhroforhsw file mou oti den uparxoun epikinduna autokinhta, PARA MONO EPIKINDYNOI ODHGOI.
epishs na se plhroforhsw oti to baros tou autokinhtou kamia sxesh den exei me thn odikh tou sumperifora. einai dunaton pote na me peiseis oti ena gt pou to odhgaei kapoios psagmenos 'pitsirikas' (h mh) einai pio epikinduno apo ena 5metro 2tono kouba 300 ippwn pou odhgaei kapoios '8eios'??? eleos!!!
Spyros
Spyros, yparxoun epikindyan aytokinita. Polla exoun megli isxy kai den exoyn tin ikanotita na tin perasoun ston dromo omala. Den 3erw an to Saxo VTS einai epikindyo, den to exw odigisei.
Alla den mporoyn na stripsoyn me 60 ekei poy alla pernoun tin idia strofi me 80 xwris kanena problima (exw odigisei merika amerikanika ftina aytokinita kai einai skotwstres...).
Ena aytokinito poy den einai epikindyno einai h 330, paei sfaira alla kai stamataei astrapiaia, kai stribei e3airetika.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Καλά, σοβαρά λες αυτά που λες και ισχυρίζεσαι ότι είσαι και αναγνώστης περιοδικών αυτοκινήτου;Δεν ξέρω αν συμφωνείς μαζί μου αλλά όσο περισσότερα άλογα βγάζει ένας κινητήρας χρειάζεται και δεκάδες άλλα ηλεκτρονικά συστήματα για να είναι ασφαλές το αμάξι στις μεγάλες ταχύτητες γιατί πολύ απλά είναι αδύνατο όσο ψαγμένος και να είσαι να ενεργήσεις αστραπιαία σε δύσκολες καταστάσεις, ανωμαλίες του δρόμου και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχω ξανακούσει στη ζωή μου. Όταν σε ένα αυτοκίνητο βάζεις ένα σωρό ηλεκτρονικά συστήματα για να παραμείνει στο δρόμο, σημαίνει ότι οι μηχανικοί σου δεν ξέρουν να σχεδιάσουν ένα πλαίσιο και μια ανάρτηση σωστά.
Η ηλίθια αυτή μόδα ξεκίνησε με ένα από τα χειρότερα και πλέον άχρηστα οχήματα της αγοράς, την Mercedes A-Klass και το 'σκάνδαλο' που έγινε στη Σουηδία, επειδή το συγκεκριμένο έκτρωμα δεν κατάφερνε να αποφύγει τάρανδο χωρίς να τουμπάρει. Και να πω ότι είχε κι ένα σωρό άλογα, πάει κι έρχεται... Αλλά εδώ μιλάμε για 1600άρια και 1400άρια που δεν ξεπερνάνε τα 110 άτια και μάλιστα σε όχι ιδιαίτερα ελαφρύ αμάξωμα. Βέβαια, σαν την κολοβή αλεπού, η Merc έκανε το ελάττωμα πλεονέκτημα και επέβαλε τα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία εγκατέστησε σε ένα απαράδεκτο από κάθε άποψη αυτοκίνητο (ψηλό, με ψηλό κέντρο βάρους, στενό, με κακοσχεδιασμένη ανάρτηση) για να μη σκοτώσει περισσότερο κόσμο, σε όλους τους ανταγωνιστές.
Το Stilo έχει ηλεκτρονικά συστήματα. ASR και ESP. Τα οποία ΔΕΝ απενεργοποιούνται. Είναι όμως απολύτως περιττά σε ΟΛΕΣ του τις εκδόσεις, ακόμα και στην Abarth. Γιατί; Γιατί επεμβαίνουν προτού καν αρχίσει να λειτουργεί η ανάρτηση και τελικά ούτε ο ηλίθιος επωφελείται (που είναι κι αυτός που τα χρειάζεται, με δεδομένη τη σωστή γεωμετρία του Stilo και την ακαμψία του πλαισίου του), ούτε ο έμπειρος, ο οποίος εκνευρίζεται τελικά. Τα ίδια ισχύουν και για το VDC στην Alfa 147. Μόνο στις 147 και 156 GTA βοηθά το VDC, αλλά εκεί έχει άλλες ρυθμίσεις, πιο σπορτίφ.
Και, στο κάτω-κάτω της γραφής, άμα δεν είσαι ικανός να είσαι σε εγρήγορση και να αντιδράς σωστά, μην οδηγείς άνθρωπέ μου κι άδειασέ μας τη γωνιά, να μην εμποδίζεις και να μην αποτελείς κινητό κίνδυνο!
Skullone, akouse to parakatw:
Odigousa tin 147 kai piga sto xwrio tou patera mou se kati aniforikous dromous (palia asfaltos me skoni). Pira mia kleisti aristeri aniforiki strofi me 2h kai me poly gkazi kai to aytokinto ypestrepse tromera efyge to mporstino meres toulaxiston 2-3 metra pros ta de3ia (fobi8ika oti 8a ebgaina e3w apo to dromo kai mesa ston gremo). Logika den eixe VDC giati to aytokinito den ekane tipote gia na antimetwpisei tin katastasi. Alla den 8a htan kalytero na eixe wste na min xaname to 147 (eytyxws tin glytwsa, alla pote den 3ereis ti 8a mporouse na symbei).
-
Το Saxo δεν είναι επικίνδυνο. Είναι σχεδόν το ίδιο καλό με το Peugeot 106 Rallye, με τις εξής όμως διαφορές:
- Ελαφρύτερο τιμόνι, λόγω διαφορετικής ρύθμισης στην υδραυλική υποβοήθηση.
- Κάπως πιο μαλακές αναρτήσεις.
Αναλογικά, δεν έχει εμπλακεί σε πολλά ατυχήματα. Το ζήτημα όμως είναι ότι έχει πουλήσει πάρα πολύ και έχει γίνει σχεδόν στερεότυπο. Στα αγγλικά θα λέγαμε πως everybody, his dog and the dog's fleas hαve one.
Εκεί που πάσχει είναι στα φρένα, τα οποία είναι απλά μέτρια. Με τακάκια της Peugeot Sport ή της Mintex ή EBC Green Stuff βελτιώνεται πάρα πολύ. Στρίβει όμως πάρα πολύ καλά, είναι πραγματικά γρήγορο, αλλά το VTS 120 (1600 κυβικά, 120 άτια) θέλει κάμποσο μυαλό. Το πραγματικό σχολείο είναι το VTS στα 1400 κυβικά με τα 75 άλογα, μια και δίνει στον αρχάριο κάπως περισσότερα περιθώρια.
Στο θέμα του αν σε προειδοποιεί το ASR ή όχι θα διαφωνήσω. Υπάρχει βλέπεις και η αίσθηση που σου δίνει το αυτοκίνητο, η οποία λειτουργεί κατ'αυτόν τον τρόπο, οπότε μάλλον δεν το χρειάζεσαι το ASR. Νιώθεις ότι το αυτοκίνητο αρχίζει να τα βρίσκει μπαστούνια, οπότε μαζεύεσαι.
-
Στο θέμα του αν σε προειδοποιεί το ASR ή όχι θα διαφωνήσω. Υπάρχει βλέπεις και η αίσθηση που σου δίνει το αυτοκίνητο, η οποία λειτουργεί κατ'αυτόν τον τρόπο, οπότε μάλλον δεν το χρειάζεσαι το ASR. Νιώθεις ότι το αυτοκίνητο αρχίζει να τα βρίσκει μπαστούνια, οπότε μαζεύεσαι.ma to ASR kanei oti 8a ekane enas odigos otan briskei dyskolies (glistrima), afinei to gkazi kai frenarei prosektika. Mono poy to kanei astrapiaia. Opote o odigos mporei na synexisei na doyleyei me to timoni kai an afisei ta alla sto ASR.
Ayto den einai h oli idea pisw apo ta computers kai to automation?
Profanws an den einai kala grammeno to software tote mporeis na exeis kai ekpli3eis, alla ayto 8a einai bug.Mixanologos spoudazeis?
-
Ο χρήστης agisd έγραψε:
Skullone, akouse to parakatw:
Odigousa tin 147 kai piga sto xwrio tou patera mou se kati aniforikous dromous (palia asfaltos me skoni). Pira mia kleisti aristeri aniforiki strofi me 2h kai me poly gkazi kai to aytokinto ypestrepse tromera efyge to mporstino meres toulaxiston 2-3 metra pros ta de3ia (fobi8ika oti 8a ebgaina e3w apo to dromo kai mesa ston gremo). Logika den eixe VDC giati to aytokinito den ekane tipote gia na antimetwpisei tin katastasi. Alla den 8a htan kalytero na eixe wste na min xaname to 147 (eytyxws tin glytwsa, alla pote den 3ereis ti 8a mporouse na symbei).
1600άρα ήταν; Τότε μάλλον δεν το είχε. Δε νομίζω ότι χρειαζόταν όμως το VDC. Εδώ έκανες το ίδιο λάθος που'χω κάνει κι εγώ (και μου'γινε μάθημα, αφού πρώτα πήρα μια τρομάρα άλλο πράγμα). Σε ολισθηρές φουρκέτες δε μπαίνεις με πολύ γκάζι, γιατί θα φύγεις ευθεία. Στο λέω, γιατί το'χω πάθει και με το Clio και με την Xantia (εκεί να δεις πανηγύρι... 90 χ.α.ω., φουρκέτα και ΜΟΥΤΡΑ, ΜΟΥΤΡΑ, ΜΟΥΤΡΑ), αλλά, χειρότερα ήταν τα πράγματα με το Y10 που είχα παλιά. Μια φορά μάλιστα μου έφυγε το αυτοκίνητο με τέτοιο τρόπο σε κατηφορική αριστερή φουρκέτα... Πίκρα ατελείωτη!
Η σωστή αντιμετώπιση σε τέτοιες περιπτώσεις (κι αυτό το διαπίστωσα από δοκιμές, λάθη, εμπειρία και συζήτηση με άλλους) είναι είτε να μπεις με λιγότερα χιλιόμετρα, είτε το σκανδιναβικό φλικάρισμα με το αριστερό πόδι στο φρένο (δύσκολη, ομολογουμένως, τεχνική και θέλει ΠΟΛΛΗ προσπάθεια), είτε χειρόφρενο (όχι όμως με τόσα χιλιόμετρα όσα θα έβαζες με το σκανδιναβικό φλικάρισμα), είτε να μπεις με μια σχέση πάνω.
Θα σταθώ κυρίως στο τελευταίο. Ίσως επειδή η 'μια σχέση πάνω' (3η δηλαδή αντί για 2α) είναι μακρύτερη, το προσθιοκίνητο αυτοκίνητο υποστρέφει λιγότερο σε τέτοιες περιπτώσεις και διώχνει πιο εύκολα την ουρά του. Θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις κάποια στιγμή. Βοηθά αρκετά σε τέτοιες περιπτώσεις. Και, βέβαια, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι Ελληνικοί δρόμοι έχουν την πρόσφυση σαπουνιού σε βρεγμένη μπανιέρα είτε είναι στεγνοί, είτε είναι βρεγμένοι, ενώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στη σκόνη, στη γλίτσα και στο γαρμπίλι - όπως έχουμε διαπιστώσει όλοι μας, άλλος με λιγότερο κι άλλος με περισσότερο επώδυνο τρόπο.
-
Άγη, στη θεωρία όλα είναι καλά με τα ηλεκτρονικά συστήματα. Στην πράξη όμως, δεν είναι πάντα τόσο καλά τα πράγματα. Πολλές φορές, τα ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβαίνουν πολύ περισσότερο από όσο θα ήθελε ο έμπειρος οδηγός και μάλιστα καλύπτουν και όποιες αρετές έχει η ανάρτηση του αυτοκινήτου. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, αποτελούν σανίδα σωτηρίας για ένα κακό αυτοκίνητο. Σήμερα, π.χ., το Morris Marina (δηλαδή το Morris Minor με άλλη φορεσιά), αν του έβαζες ένα σύγχρονο καβούκι, μηχανή Rover K-Series, πλούσιο εξοπλισμό και ένα σωρό ηλεκτρονικά συστήματα που θα κρύβανε την τραγική του μηχανολογική ανεπάρκεια, θα πούλαγε μια χαρά και θα λέγανε όλοι 'μα τι ασφαλές που είναι!' Λίγο τραβηγμένο, αλλά κάπου εκεί οδεύουμε δυστυχώς με όλα αυτά τα γκάτζετ.
Από σπουδές... Μεταπτυχιακό στον τομέα συστημάτων παραγωγής κάνω, στο τμήμα μηχανικών παραγωγής και διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, απ'όπου πήρα και το πτυχίο μου.
-
Άγη, στη θεωρία όλα είναι καλά με τα ηλεκτρονικά συστήματα. Στην πράξη όμως, δεν είναι πάντα τόσο καλά τα πράγματα. Πολλές φορές, τα ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβαίνουν πολύ περισσότερο από όσο θα ήθελε ο έμπειρος οδηγός και μάλιστα καλύπτουν και όποιες αρετές έχει η ανάρτηση του αυτοκινήτου. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, αποτελούν σανίδα σωτηρίας για ένα κακό αυτοκίνητο. Σήμερα, π.χ., το Morris Marina (δηλαδή το Morris Minor με άλλη φορεσιά), αν του έβαζες ένα σύγχρονο καβούκι, μηχανή Rover K-Series, πλούσιο εξοπλισμό και ένα σωρό ηλεκτρονικά συστήματα που θα κρύβανε την τραγική του μηχανολογική ανεπάρκεια, θα πούλαγε μια χαρά και θα λέγανε όλοι 'μα τι ασφαλές που είναι!' Λίγο τραβηγμένο, αλλά κάπου εκεί οδεύουμε δυστυχώς με όλα αυτά τα γκάτζετ.Από σπουδές... Μεταπτυχιακό στον τομέα συστημάτων παραγωγής κάνω, στο τμήμα μηχανικών παραγωγής και διοίκησης, απ'όπου πήρα και το πτυχίο μου.
Einai 8ema software. An to parakaneis h kanies la8os tote mporei na na einai aproblepto.
Emena proswpika mou aresoun as long as they are working properly. Btw, to Jetta mou htan ena apo ta prwta aytokinita toy Group VAG me hlektroniko gkazi (aparaitito gia na doylepsoyn ta hlektronika ESP/ASR).
-
Πολύ σωστά. Πρέπει να επιτευχθεί η χρυσή τομή. Για το θέμα του ηλεκτρονικού γκαζιού όμως δε γνωρίζω να πω κάτι.
Προσπεράσεις στην εθνική από δεξιά!