Ο χρήστης spn147 έγραψε:
Παίδες καλησπέρα,
Ερώτηση....
Αλλάγή ιμαντα χρονισμού , δυναμό, ιμάντας A/C , μαζί με τους τεντοτήρες και τα ρουλεμάν , προληπτική αλλαγή αντλίας νερού, 5 lt selenia 40 και φίλτρο λάδιου και αέρος συν την εργασία για μια 147 120HP 430000 Km 3,5 χρόνων το ποσό των 740 ευρώ!
Πως σας φαίνεται σαν τιμή?
Στα παραπάνω δεν περιλαμβάνεται αλλαγή μεταβλητού.
Είναι απαραίτητη κατά την γνώμη σας η προαιρετική αλλαγή αντλίας νερού στα 430000 km με την αλλαγή των ιμάντων?
Λοιπόν για να σε βοηθήσω, να σημειώσεις τις τιμές και να ξέρεις που βαδίζεις.
Θα χρειαστείς και φλάτζα βαλβίδων, οπότε την βάζω στην παρακάτω λίστα.
-φλάτζα βαλβίδων= 33.73
-μεταβλητός= 135.66
-ιμάντας εκκ.= 56.10
-ιμάντας δυναμό= 29.69
-ρουλεμάν εκκ.1= 67.82
-ρουλεμάν εκκ.2= 32.94
-Selenia 20K 10W-40= 13.00(περίπου το λίτρο)
-φίλτρο λαδιού= 11.05
-ροδέλα κάρτερ= 2.43
Οι παραπάνω τιμές είναι η καθαρή αφορολόγητη αξία. Δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ 19%. Οπότε κάνε τις πράξεις να βρεις την αξία φόρου συμπεριληφθέντος.
Επίσης αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω τιμή για την αντλία νερού και το φίλτρο καμπίνας. Για αυτό και δεν τα έβαλα στην λίστα. Χοντρικά υπολόγισε 80 και 40 αντίστοιχα με ΦΠΑ μέσα.
Τώρα από αυτές τις τιμές πρέπει να απαιτήσεις μια έκπτωση. Προσωπικά εγώ έχω 15% έκπτωση επί της καθαρής αξίας. Δεύτερον θα πρέπει να διαλέξεις ένα συνεργείο, το οποίο εμπιστεύεσαι ή θα το εμπιστεύεσαι ώστε να γνωριστείς και να σε μάθει ότι θα είσαι πελάτης. Αν είσαι ευκαιριακός πελάτης τότε είναι απόλυτα λογικό να λαμβάνεις ακόμη και εξωπραγματικές προσφορές.
Στα των εργατικών τώρα:
Εγώ πληρώνω τιμή εργατώρας 43.90 χωρίς τον ΦΠΑ και μου δίνεται έκπτωση 10% επί της καθαρής αξίας.
Χρειάζεσαι χοντρικά 3 ώρες για την αντικατάσταση και τον ΣΩΣΤΟ χρονισμό των ιμάντων διανομής. Υπολόγιζε από 120-150(το πολύ) εργασία λοιπόν.
Τι πραγματικά χρειάζεσαι:
Αν ο μεταβλητός δεν ακούγεται τότε μην τον αλλάξεις. Αν ακούγεται άλλαξε τον. Αυτόν τον χειμώνα που ξεκινήσαμε να διανύουμε, θα επιδεινωθεί η κατάσταση του λόγω των κρύων εκκινήσεων.
Επίσης αν τον αλλάξεις τότε πράττεις πολύ καλά που αλλάζεις και λάδια.
Πάντα όταν αλλάζεις λάδια να αλλάζεις και φίλτρο λαδιού....ΝΟΜΟΣ
Το φίλτρο αέρα/καμπίνας ή όπως αλλιώς ονομάζεται αλλάζεται κάθε 20.000χλμ.
Αν τα έχεις διανύσει αυτά τότε άλλαξε το. Αν όχι τότε όχι.
Η δική μου γνώμη για την αντλία νερού είναι να μην την αλλάξεις, αλλά εγώ δεν είμαι εγγύηση και αυτό στο λέω προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Με 43.500 δεν πρόκειται να έχει κάτι.
Το ότι είναι προληπτική η αλλαγή είναι δεδομένο, όπως προληπτικά αλλάζουμε τους ιμάντες στις 50.000χλμ και τον μεταβλητό. Εξάλλου οι ιμάντες έχουν αντοχή για πάνω από 120.000χλμ. Αλλά τότε δεν θα είναι προληπτική αλλαγή, αλλά αλλαγή λόγω καταστροφής....Αν πάρεις καλή τιμή με τον μπούσουλα που σου έγραψα, τότε άλλαξε και την αντλία του νερού για να έχεις πλήρως το κεφάλι σου ήσυχο. Δεν είναι όμως τόσο επιτακτική ανάγκη όσο οι ιμάντες χρονισμού και τα ρουλεμάν των εκκ. λόγου χάρη....
Συμπέρασμα για αυτό το ξερό 740 που έγραψες....
Χωρίς αλλαγή μεταβλητού και φλάντζας βαλβίδων το θεωρώ παράλογα υψηλό.
Πάρε τις τιμές που σου ανέφερα και πήγαινε και τρίφτες του στην μάπα....