-
Ο χρήστης hyperion έγραψε:
Πιθανότατα μου λείπει πλήρης ενημέρωση για τα cupίσια 106. Όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι ανεξάρτητα θεμάτων βάρους υπάρχουν πράγματα και υλικά που είναι εύφλεκτα και πρέπει να αφαιρούνται , όπως το υλικό της οροφής.Το σκέφτηκα κι εγώ αυτό, και ήταν ένας από τους λόγους που ξεφορτώθηκα μοκέτες και μονώσεις. Όμως με φωτιά στον ουρανό δεν μπορεί να καείς, αφού η φλόγα πάντοτε πηγαίνει προς τα πάνω, άρα προς τη λαμαρίνα.
Εκτός αν είσαι τούμπα... Όμως αν έχεις υπερβολική ζέστη λόγω έλλειψης μόνωσης είναι πιθανότερο να οδηγηθείς στην έξοδο... -
χμμ... η πλάκα είναι ότι και γω έβγαλα τον ουρανό, αλλά το κρύο που τρώω αυτές τις μέρες δε λέγεται
Πάντως πολλοί δεν διαβάζετε ακριβώς όσα γράφω και θα πρέπει να τα ξαναλέω. Ιδίως για τις ζώνες, όπως είπα όπου μπορούσα να τις βάλω σε εργοστασιακές θέσεις, τις έβαλα εκεί. Δηλαδή τους ιμάντες για τους ώμους και τους ακριανούς της μέσης. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλες εργοστασιακές θέσεις για να πιάσω ζώνη! Δηλαδή τα 2 από τα... 6 σημεία τα κάτω δηλαδή, που τα πιάνετε ? σε εργοστασιακές θέσεις ??? χεχεχε
Η ιδέα για χαλκοσωλήνα είναι σωστή. Αν πιάσει φωτιά κοντά στο θερμοσυστελώμενο δε θα αντέξει ! αλλά αυτό αργεί ακόμα.
Θα συμφωνήσω με τον Overdias που έχει πιάσει το σκεπτικό μου, που το θέλω και για καθημερινό αυτ/το. Και γω κατα κει πάω, να μην περάσω μεταλλικά uniballs, αλλά πολυουρεθάνη. Και να μην τα αλλάξω εδώ που τα λέμε..... είπαμε, θέλω μόνο να καλύπτω τα στάνταρ ασφαλείας και να μπώ. Πάντως από γυναίκα δεν έχω πρόβλημα, έδω και καιρό φοράει σκληρά αμορτισέρ και ελατήρια. πάντως τους θόλους θέλω να τους ενισχύσω με τα δαχτυλίδια που δίνει η PSport. Όταν τελειώσω από το εσωτερικό θα ασχοληθώ και με τα μηχανικά.
Το φοοτρεστ πως το τοποθετώ στο πάτωμα ? Τρύπες πάλι ? ))))
Ποιος μου έλεγε.... να μην το πιάσω λέει στη βίδα του ψαλιδιού, για να μπορώ να το αλλάξω εύκολα.Βασικά θέλω να το τρέξω όπως ο tabs... πέρυσι !
tabs, ο ουρανός είναι πανάλαφρος, δεν πιστέυω να έχει πάνω από μισό κιλό. αλλά είναι εφλεκτος.Κυπριανού, όπως είπα έχω το κλουβί της sparco, 8 σημείων. 36 kg , FE35, με μια μπάρα για τις πόρτες.
για σωληνώσεις που λες, λέει να τις βάλω μέσα. Ιδίως τις σωληνώσεις καυσίμου θέλω να τις βάλω σωληνάκι αεροπορικό για ασφάλεια. Αν φάω ένα δέντρο στα πλάγια και τσαλακώσει το σωληνάκι εκεί μέσα που περνάει δίπλα στο πόδι μου, τι έχει να γίνει ?
Το AIROQUIPT τι ακριβώς είναι ? Προστατευτικός σωλήνας ? Καλό ίσως για τα ηλεκτρικά.
Σωληνάκια φρένων (όχι μόνο μαρκούτσια) πρέπει να δίνει και κομπλέ κιτ η PSport, αλλά δεν ξέρω αν το επιτρέπει το Ν. Κι αυτό καλή φάση.Αν θες πες περισσότερα για bilstein. Θέλω value/money λύσεις. Σκέφτομαι να τρέξω με κλασσικά GrN αμορτισέρ. τώρα φοράω Sprint με μεγαλύτερες πιέσεις (αλλαγμένα bypass), αλλά δε νομίζω να είναι σωστό αμορτισερ για ράλλυ, πιο πολλύ για ίσιο δρόμο κάνει.
Ελατήριο μπροστά έχω PSport προοδευτικο 150-215 lb μετρημένο. Αν υπάρχει κάτι σε 240 lb, γραμμικό της PSport (90mm διάμετρο) με ενδιαφέρει ! μην αλλάζω και πιατέλα για να βάλω 60αρια.
Αργότερα στο πρόγραμμα είναι και αντιστρεπτικές και ράβδοι 21χιλ. πίσω για ισοροπήσει.Πανω στους μοχλους επιλογης στο σασμαν, πεταξε την στανταρ μαλακια και παρε ενα σετ Gr.N εχει ο Κ.Λεγακης εχω και εγω στην Κυπρο Peugeot Sport.
Αυτό επίσης δεν το κατάλαβα Τι καλύτερο έχουν αυτοί οι μοχλοί ?
-
Το aeroquipt ειναι ο τυπος μαρκουτζιων που εχουν ολα τα wrc και factory αμαξια. Ειναι teflon σωληνας με aluminioum επικαλυψη που ενωνεται με αεροπορικου τυπου safety camplings. Mην τα φοβασαι καθολου για ατυχηματα, προσωπικη εμπιρια!
H Peugeot sport εχει ολο το συστημα τροφοδοσιας και φρενων σε aeroquipt δεν ξερω αν το δικεουτε το Ν
Για αναρτηση η τελεια λυση ειναι ADJASTABLE STRUTS (360euro EACH) με bilstain insert (120euro each) και coilspring (35euro each) φυσικα εχει και λιγο πιο φτινη λυση! παλι στο ιδιο τυπο!
Πισω παλι bilstein 117ευρο η μια περιπου και 21μμ torsion bar που ειπαν οι πιο εμπιροι 500ευρο και τα 2.
110ευρο εχει τα πισω αγωνιστικα bush bearings
στους μοχλους επιλογης που ειναι πλαστηκα bush μετα που βραζουν κανουν μποσικα και πολλες φορες φευγουν απο την θεσει τους και μενεις χωρις ταχυτητες, υπαρχη κιτ με αλουμινιο bush και ειναι 95ευρο το Α με rose joint Και πιο φτηνο το Ν με αλουμινιο bush.
290ευρο το κιτ βασεων μοτερ
Kατι αλλο?
-
Στην Ν τα σωληνάκια των φρένων είναι ελεύθερα όσο αφορά το υλικό. Πάντως προσωπική γνώμη μην πάρει PTS, υπάρχουν και πιο φθηνές ύσεις στο εμπόριο... π.χ. Sparco, ή αν πιάνουντα χέρια σου αγόρασε σωληνάκι αεροπορικού τύπου και φτιάξ'το μόνος σου. Ξαναλέω ότι στο Ν τα αλουμίνια απαγορεύονται και γνώμη μου είναι μακριά απο Teflon σινεμπλόκ 'χειροποίητα'. Τα ελατήρια σου είναι πολύ μαλακά για άσφαλτο κατά την γνώμη μου, 260 ή 280 lbs να μην πω πιο πάνω. Τα Sprint για αγώνα ξέχνα τα, αν και γνώμη μου είναι να κάνεις κανά αγώνα με πιο μέτριο αμάξι σε ανάστηση και σιγά σιγά βελτιώνεις.
-
Ο χρήστης glf έγραψε:
Πάντως πολλοί δεν διαβάζετε ακριβώς όσα γράφω και θα πρέπει να τα ξαναλέω. Ιδίως για τις ζώνες, όπως είπα όπου μπορούσα να τις βάλω σε εργοστασιακές θέσεις, τις έβαλα εκεί. Δηλαδή τους ιμάντες για τους ώμους και τους ακριανούς της μέσης. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλες εργοστασιακές θέσεις για να πιάσω ζώνη! Δηλαδή τα 2 από τα... 6 σημεία τα κάτω δηλαδή, που τα πιάνετε ? σε εργοστασιακές θέσεις ??? χεχεχεΔεν τα πιάνουμε καθόλου, αφού έχουμε τεσσάρων!!
Πάντως από γυναίκα δεν έχω πρόβλημα, έδω και καιρό φοράει σκληρά αμορτισέρ και ελατήρια.
Τζακποτ ο δικός σου!!
Το φοοτρεστ πως το τοποθετώ στο πάτωμα ? Τρύπες πάλι ? ))))
Ποιος μου έλεγε.... να μην το πιάσω λέει στη βίδα του ψαλιδιού, για να μπορώ να το αλλάξω εύκολα.Εγώ το έπιασα με τρύπες στο πάτωμα. Στο σημείο που περνάνε οι βίδες του ψαλιδιού έκανα μια τριγωνική τρύπα στο φουτρεστ και έτσι φτάνεις με καρυδάκι και προέκταση να αλλάξεις ψαλίδι, αλλιώς αν είναι σε ώρα επίσημου σέρβις να ξηλώνεις φουτρέστ για να αλλάξεις ψαλίδι έχεις φάει καπέλο που θα είναι όλο δικό σου...
Βασικά θέλω να το τρέξω όπως ο tabs... πέρυσι !
tabs, ο ουρανός είναι πανάλαφρος, δεν πιστέυω να έχει πάνω από μισό κιλό. αλλά είναι εφλεκτος.Ευφλεκτος, αλλά αν πάθεις θερμοπληξία στις απλές, τότε το έβγα και η φωτιά είναι πιο πιθανά...
Αλλά μην τρέξεις όπως εμείς πέρσι, ήμασταν τελείως κοτέτσι!!!
Όχι σε ασφάλεια, αλλά σίγουρα στα υπόλοιπα!!
Τώρα πάλι έχουμε πτηνοτροφείο, αλλά πουλήσαμε μερικές κότες!Σωληνάκια φρένων (όχι μόνο μαρκούτσια) πρέπει να δίνει και κομπλέ κιτ η PSport, αλλά δεν ξέρω αν το επιτρέπει το Ν. Κι αυτό καλή φάση.
Όσο ξέρω επιτρέπεται παντού αυτό.
-
ΠΡΟΣΕΧΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΛΟΓΕΑ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ!!
Στην 2η ειδική της (μόλις φετινής) παρουσίας μας, μετά από ένα ψιλοάγριο κατέβασμα σε 2η ξαφνικα έφυγε η πλαστική μπίλια στη βάση του επιλογέα από τον πλαστική βάση της και ο επιλογέας δούλευε στον αέρα.
Χάσαμε καμιάδεκαριά δευτερόλεπτα μέχρι να τον ξαναβάλουμε στη θέση του με ... δυνατή γροθιά.
Anyway υπάρχουν λύσεις μεταλλικές και απολύτως νόμιμες στο group N.Επίσης στο φετινό Λαμίας όπου κάναμε δοκιμές με ένα 206 (εγώ συνοδηγούσα εκεί) έγινε το ιδιο ακριβώς!!
Προφανώς είναι ασθένεια των peugeot.
-
Ο χρήστης hyperion έγραψε:
ΠΡΟΣΕΧΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΛΟΓΕΑ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ!!Στην 2η ειδική της (μόλις φετινής) παρουσίας μας, μετά από ένα ψιλοάγριο κατέβασμα σε 2η ξαφνικα έφυγε η πλαστική μπίλια στη βάση του επιλογέα από τον πλαστική βάση της και ο επιλογέας δούλευε στον αέρα.
Χάσαμε καμιάδεκαριά δευτερόλεπτα μέχρι να τον ξαναβάλουμε στη θέση του με ... δυνατή γροθιά.
Anyway υπάρχουν λύσεις μεταλλικές και απολύτως νόμιμες στο group N.Επίσης στο φετινό Λαμίας όπου κάναμε δοκιμές με ένα 206 (εγώ συνοδηγούσα εκεί) έγινε το ιδιο ακριβώς!!
Προφανώς είναι ασθένεια των peugeot.
Το πρόβλημα στον επιλογέα δεν είναι ακριβώς η μπίλια, αλλά το δαχτυλίδι και τα 'άγκιστρα' που συγκρατούν την μπίλια μέσα. Το δαχτυλίδι είναι επίσης πλαστικό, αλλά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα με τα να αλλαχτεί σε μεταλλικό. Η λύση είναι απλή, κώνος. Και τον επιλογέα βελτιώνει σε ύψος και διαδρομή και τα προβλήματα της μπίλιας εξαφανίζει.
-
Ο χρήστης Kyprianou έγραψε:
...Βγαλε τα υδραβλικα αμορτισερ που αννιγουν το καπο μπρος (Πολυ βαρετα) και βαλε το κλασσικο παλλουκι απο 106 XN....
Απαραιτητως!! Παραλιγο να αποδειχθει και στην πραξη πολυ επικινδυνο στο ΕΛΠΑ. Στη φτερη λοιπον, oταν καποιο πληρωμα ειχε μια ατυχη στιγμη και το 106 τους χτυπησε σε δεντρο, το δεξι αμορτισερ τρυπησε το παρ-μπριζ (χωρις να το σπασει εντελως!) και ευτυχως που βρεθηκε στην πορεια του το roll cage. Γιατι σε αντιθετη περιπτωση ισως να ειχε χτυπησει το συνοδηγο (ευτυχως κατι τετοιο δε συνεβη και οι ανθρωποι -ο συνοδηγος βασικα- ειχαν ενα μικροτραυματισμο απο το κρανος).
Οποτε, τετοια αχρηστα ουσιαστικα αξεσουαρ, που ειναι και αιχμηρα, καλο ειναι να τοποθετουνται.. στο ραφι.
-
Αυτό το τελευταίο που είπες bugs με κούφανε ! Δε θα μπορούσα να το διανοηθώ !!!! Ακού να κινδυνέψεις από τα αμορτισερ του καπό!!
Οπότε στη λίστα αγορών βάζω :
- βάσεις μηχανής πολυορεθάνης (να μην έχω κραδασμούς σε καθημερινη οδήγηση)
- σινεμπλοκ εμπρος και πίσω (όχι μεταλλικά, λόγω Ν)
- ενίσχυση εμπρός θόλων με πλάκες για Ν
- ενίσχυση πύργου (αν βρω σε καλή τιμή τον αλλάζω κιόλας). hyperion τον είδα τον δικό σου. Πόσο και από που τον πήρες ?
- αμορτισερ-ελατήρια εμπρός βλέπουμε (η λύση κυπριανού είναι για την περίπτωση μου top)
- πίσω ράβδοι (torsion bars) 21 χιλ.
Αντιστρεπτικές ίσως να βάλω μεγαλύτερες.
Αν βρω να φτιάξω σωληνώσεις καυσίμου-φρένων αεροπορικές.Σχετικά με τα δεσίματα των ζωνών μόνο ο tabs μου απάντησε αν χρησιμοποιεί και άλλα σημεία εκτός των εργοστασιακών !
Ξαναρωτάω λοιπόν! Είναι δυνατόν να πιάσεις ζώνη 4 σημείων με τη χρήση των εργοστασικών θέσεων ?Ιδίως για τις ζώνες, όπως είπα όπου μπορούσα να τις βάλω σε εργοστασιακές θέσεις, τις έβαλα εκεί. Δηλαδή τους ιμάντες για τους ώμους και τους ακριανούς της μέσης. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλες εργοστασιακές θέσεις για να πιάσω ζώνη! Δηλαδή τα 2 από τα... 6 σημεία τα κάτω δηλαδή, που τα πιάνετε ? σε εργοστασιακές θέσεις ???
Ιδίως τις εσωτερικές (προς το χειρόφρενο) ζώνες της μέσης, που τις πιάνετε ??
-
ΤΙΣ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΠΙΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΘΕΣΗ.
ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΠΙΑΝΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΤΩ ΧΑΜΗΛΑ.
ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΣΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΠΛΑΚΑΚΙ ΣΤΟ 'ΤΟΥΝΕΛ' ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟΥ ΛΙΓΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΠΛΑΚΑΚΙ ΒΙΔΩΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΙΚΟ.
ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΑ
-
Thanks Σπύρο, αυτό ακριβώς έκανα και γώ, συν ένα πλακάκι στο πάτωμα κάτω από το κάθισμα για το 5ο σημείο. Το πλακάκι κολλιέται από τη μέσα μεριά ή κάτω από το πάτωμα και τρύπα στο αμάξωμα για να περάσει η βίδα ? Εγώ το κόλλησα μέσα, ακριβώς για να μην κάνω τρύπα ! Είμαι ok η δεν περνάω τεχνικό έλεγχο ?
-
Για ονομα του θεου, παρε μια σωλινοση Sparco ετοιμη δεν στιχιζει εχω στην κυπρο!Συμφωνώ, καλύτερα να πάρεις ένα έτοιμο κλουβί, για να είσαι πιο σίγουρος. Προσοχή στις κολλήσεις και στη στήριξη!
Το θεμα ρεζερβα ειμαι καθετος να μπει οσο πιο μεσα γινετε, το αμαξι πιδα και γαμα αναρτησεις αν το βαλεις πολυ πισω. (δουλεια του καθε scrutineering ειναι να το μαρκαρι εσυ εισαι αγωνιζομενος, στον delecour τον εβαζαν να το βγαλει απο εκει που ηταν? αν το ειδατε? εγω το ειδα!)
Προφανώς φίλε glf και δεν θα βάλεις τη ρεζέρβα σε μέρος που να μην σε βολεύει (από την άποψη της κατανομής βάρους, πχ.) μόνο και μόνο για να διευκολύνεις το μαρκάρισμα, δεν είναι αρκετός λόγος αυτός...
Από την άλλη φίλε Kyprianou να ξέρεις πως (στην Ελλάδα) ο κανονισμός για το μαρκάρισμα λέει πως αν έχεις τη ρεζέρβα ανάποδα (και επειδή τέθηκε το θέμα αυτό, ναι, έχει (εύκολα αποκτούμενη!) διαφορά στο κέντρο βάρους αν την έχεις ανάποδα, σχεδόν όλα τα 'εργοστάσια' στο Ακρόπολις την έχουν ανάποδα) τότε είσαι υποχρεωμένος να τη βγάλεις για να μπορεί να μαρκαριστεί και από τις δύο πλευρές. Ο λόγος ? Αν είναι ανάποδα και τη μαρκάρουν μόνο από 'πάνω', τότε όταν αλλάξεις λάστιχο το μαρκάρισμα θα πάει από 'μέσα' και αν γίνει έλεγχος στο βουνό θα τρέχεις να αποδείξεις πως δεν βρήκες ένα λάστιχο μέσα στα δέντρα...
Οσο για το που θα βάλεις τη ρεζέρβα, όντως επιβαρύνει τις αναρτήσεις αν τη βάλεις εκτός του μεταξονίου (βέβαια μια ρεζέρβα για ασφάλτινο 106 πάει 15, 20 το πολύ κιλά, οπότε δεν είναι τόσο τραγικό) αλλά πολλά αυτοκίνητα έχουν πρόβλημα μικρού βάρους στον πίσω άξονα και προτιμούν να τη βάζουν εκεί. Είναι και θέμα οδηγικού στυλ.
ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΩΛΙΝΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΒΑΛΤΕΣ ΜΕΣΑ!! FUEL LINES & BRAKE HOSES ME AIROQUIPT!! ΤΖΟΥΖΗ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕΙ..
Αν βάλεις σωληνώσεις στο θάλαμο των επιβατών (προφανώς μιλάμε για καύσιμα και λάδι για τα φρένα, δεν έχεις ξηρό κάρτερ έτσι ? ) τότε πρέπει να είναι 'αεροπορικού τύπου' (σαν αυτές που περιγράφει ο Kyprianou, δεν ξέρω το εμπορικό όνομα) και χωρίς συνδέσεις μέσα στο θάλαμο (εκτός από αυτές που επιτρέπονται, δες το άρθρο 253.3.2 του J για τις ακριβείς προδιαγραφές).
Για Ν πάντως δεν είμαι σίγουρος αν αξίζει τον κόπο και τα έξοδα, ιδίως αν δεν πας χώμα.
Πανω στους μοχλους επιλογης στο σασμαν, πεταξε την στανταρ μαλακια και παρε ενα σετ Gr.N εχει ο Κ.Λεγακης εχω και εγω στην Κυπρο Peugeot Sport.
Να ξέρεις πως τα 'quick shift' είναι αμφιλεγόμενο αν επιτρέπονται στο Ν. Σίγουρα δεν επιτρέπονται αυτά με 'κώνο' που είναι εμφανώς διαφορετικά από τα παραγωγής. Τα άλλα όμως, που δεν φαίνεται εύκολα η διαφορά, είναι 'επικίνδυνα'. Ο λόγος ? Αν σου κάνουν ένσταση για το θέμα αυτό και πάρει ο τεχνικός έφορος το σύστημα του λεβιέ και πάει στην αντιπροσωπεία (standard procedure σε τεχνικό έλεγχο Ν) και πει 'ένα σετ λεβιέ για 106 S16 παρακαλώ' και δεν του δώσουν ό,τι έχει το αυτοκίνητό σου, την πάτησες διότι στα Ν πρέπει να χρησιμοποιείς 'γνήσια τεμάχια όμοια με τα φθαρμένα' (διάβασε πολύ προσεκτικά το άρθρο 254.4 του J). Αυτό που σίγουρα επιτρέπεται είναι διαφορετικό υλικό αρθρώσεων του λεβιέ, δηλ. ένα τεφλόν μπαλάκι να το αντικαταστήσεις από μεταλλικό, αλλά δεν επιτρέπεται να αλλάξεις τελείως το μηχανισμό... Επιτρέπεται ελεύθερα όμως να μακρύνεις το λεβιέ (αν σε βολεύει).
-
Διακοπτες για τα FAN ειναι απαρετιτα, ειναι ομολογκε τα διπλα απο κλιματισμο του 106 s16 ετσι το ενα ξεκινα με το swich της θερμοκρασιας και το δευτερο manualy μεσα απο το ταμπλο.Μόνο αν διατηρείς τον κλιματισμό επιτρέπεται να έχεις και το δεύτερο ανεμιστήρα! ('... 100 και χάνεται -μην αφήνεις- σε τέζα δεξιά και 20 σε φουρκέτα αριστερή' και να έχεις δροσιά, δεν είναι πολύ cool ? )
Αλλο που μου ηρθε σημερα! Τα Bush Bearings στον πισω αξονα πρεπει να γινουν rigid απο teflon η απο aluminium. εχει η peugeot sport ετοιμα και φτηνα.
Στην Ελλάδα στο Ν επιτρέπονται μόνο σε αναβάσεις & ταχύτητες.
O υπαρχον επιλογεας γινετε και quick shift απλα κοβεις το κομματι πριν τιν ενωση κατω χαμιλα και βαζεις 3 με 4 ποντους προσθετο 'παλλουκι' ετσι γινετε τρομερο!! Θελει καλο κολλυμα με αργκον να μην σου μινι και μια 3η τελιομενει στο χερι
Βλέπε το άλλο μήνυμά μου! Προσοχή!
-
Ο χρήστης glf έγραψε:
So... δεν έχω αναγνωρισμένο κλουβί αλλά που ακολουθεί το J. Συγκεκριμένα το sparco με πίσω χιαστί (8 σημείων). Δε θα κολληθεί στις βάσεις. Σχεδιάγραμμα δεν είχε, μόνο το αυτοκόλλητο και ένα χαρτάκι σε άπταιστα Ιταλικά που λέει ότι ακολουθεί το J 253.8 , κάτι λέει για 35 kg/mm2 και ότι η τελική συναρμολόγηση είναι ευθύνη αυτού που το τοποθετεί. Αυτό το τελευταίο μου το είχε ξεκαθαρίσει και ο Γιάννης 'Ακμή'.Καλά έκανες και αγόρασες έτοιμο κλουβί...
Το 35 Kg/mm2 είναι η αντοχή σε εφελκυσμό του υλικού. Είναι ΟΚ.
Πάρε ένα παχύμετρο και μέτρα τις διαστάσεις του κύριου τοξυλίου (της 'αψίδας') σε 5-6 σημεία, πρέπει να είναι παντού 45 αν το πάχος της σωλήνας είναι 2.5 (όλα σε mm) ή 50 αν το πάχος είναι 2. Συνήθως είναι 45.
Οι διαμήκεις σωλήνες πρέπει να είναι 38/40 ή 45/50, ανάλογα με την κατασκευή. Δεν μπορώ να το εξηγήσω ικανοποιητικά 'γραπτά', βλ. σχ. 253.39-40. Ουσιαστικά λέει πως αν η 'μονοκόμματη' σωλήνα είναι αυτή στο παρ-μπρίζ και πάνω της κολλιούνται 2 διαμήκη κομμάτια, τότε μόνο η κύρια αψίδα χρειάζεται να είναι 45/50. Αν όμως η μονοκόμματη σωλήνα είναι η διαμήκης και πάνω της κολλιέται ένα εγκάρσιο κομμάτι για τον ουρανό του παρ-μπριζ, τότε και η διαμήκης πρέπει να είναι 45/50 και η εγκάρσια 38/40.
Αν οι διαστάσεις είναι οι παραπάνω, τότε δεν χρειάζεσαι δελτίο αναγνώρισης.
Αλλαγές στα μη αναγνωρισμένα κλουβιά για το 2003: το κλουβί πρέπει υποχρεωτικά να έχει πλαϊνή ράβδο στις θύρες (δηλ. στο J.8.2.2.5.2 λέει πλέον 'είναι υποχρεωτική' και όχι 'επιτρέπεται'), δηλ. ένα από τα σχήματα 253.7-8, 253.12, 253.17. Και πάλι όμως σου προτείνω να μην βγάλεις τις μπάρες από τις πόρτες (εξάλλου είναι Ν, οπότε...).
Αν ρωτάς αν μπορείς να το κάνεις αυτό στο κλουβί που αγόρασες, η απάντηση είναι απλή: αν δεν έχει δελτίο αναγνώρισης, μπορείς. Αν έχει δελτίο αναγνώρισης, τότε και δεν μπορείς να κάνεις καμία αλλαγή, αλλά και δεν χρειάζεται καμία αλλαγή, ισχύει έτσι και αλλιώς.
Προσοχή: δεν ξέρω αν αυτό θα ισχύσει στην Ελλάδα, μιλάω για κανονισμούς FIA. Σϊγουρα βέβαια θα ισχύσει στο ράλι ΕΛΠΑ αλλά για τους άλλους αγώνες μπορεί να πάρει μια αναβολή.
Τέλος: είναι υποχρεωτική (και πάλι στα διεθνή, δεν ξέρω για Ελλάδα) η ύπαρξη προστατευτικού υλικού στο κλουβί στα σημεία που ακουμπά το κράνος. Προσοχή, δεν είναι armaflex που βάζουν οι υδραυλικοί στις σωλήνες (είναι ευφλεκτο!) αλλά ένα ειδικό αναγνωρισμένο υλικό, που είναι σκληρό σαν ξύλο!
ο Η στήριξη ενός κλωβού πρέπει να περιλαμβάνει και το αμάξωμα. Η κλασσική στήριξη που κολλιούνται 'πύργοι' και πάνω τους βιδώνεται ο κλωβός χωρίς να τρυπηθεί το αμάξωμα είναι λάθος διότι οι πύργοι δεν είναι μέρος του αμαξώματος. Ουσιαστικά πρέπει να φτιάξεις ένα 'σάντουιτς' πέδιλο κλωβού - αμάξωμα - πλάκα αντιστήριξης και να περάσεις βίδες με ροδέλες και (κατά προτίμηση αυτασφαλιζόμενο) παξιμάδι
Η περίπτωση 253-22 δεν 'εννοεί' τον πύργο ?
Εχεις δίκιο, είναι κακό το σχήμα, δεν φαίνεται πως κάτω από το διαγραμμισμένο (πέδιλο) έχει αδιαγράμμιστο (αμάξωμα) παρά μόνο στην άκρη δεξιά. Δες όμως το 253.21 και το 253.23. Εκεί φαίνεται καθαρά αυτό που λέω. Δες τι κάνουν στο 253.24 για να γίνει σάντουιτς!
Το σάντουιτς είναι όλη η ουσία της στήριξης: πρέπει οπωσδήποτε η στήριξη του κλωβού να περιλαμβάνει και το αμάξωμα, δεν μπορείς να 'τη βγάλεις' μόνο με μια κολλημένη πλάκα, χωρίς τρύπα στο αμάξωμα και συμμετοχή του τελευταίου στη στήριξη. Η πλάκα αντιστήριξης του κλουβιού μπορεί να είναι είτε κάτω από το αμάξωμα, δηλ. πέδιλο + αμάξωμα + πλάκα είτε πάνω από το αμάξωμα, δηλ. πέδιλο + πλάκα + αμάξωμα.
Επίσης για την περίπτωση 253-23 δε μπορώ να φανταστώ, πως βιδώνεται το παξιμάδι που είναι μέσα στην 'κολώνα' του πατώματος που είναι κλειστή από παντού!!! Ανοίγεται κάπου αλλού η λαμαρίνα ?
Μιλάω για τις εμπρός κολώνες του κλουβιού.Αν χρειαστεί να κάνεις τρύπες στο μαρσπιέ από την κάτω πλευρά για να γίνει το 253.23, ναι.
Εγώ κόλλησα την πλάκα ενίσχυσης, ώστε να σχηματίσει 'πύργο' για να βιδώσω τον κολώνα του κλουβιού, έχοντας στο μυαλό το σχέδιο 253-22.
Κοίτα, σου λέω τι είναι τυπικά σωστό. Από την άλλη σίγουρα υπάρχει πολλές φορές μια ελαστικότητα στον έλεγχο για τις εμπρός στηρίξεις, διότι είναι όντως πολύ δύσκολο να το φτιάξεις σωστά, οπότε αν η ποιότητα της δουλειάς είναι καλή, μπορεί ο τεχνικός έφορος να το αφήσει (αλλά μπορεί και να μην το αφήσει!). Το ίδιο ισχύει και για το θέμα της κόλλησης χωρίς βίδες.
Για τις ζώνες, αυτά τα πλακάκια κόλλησα. Αλλά τα κόλλησα από τη μέσα μεριά ακριβώς για να μην κάνω τρύπα στο πάτωμα !! Κάθε θέση δένει σε 2 κολλημένα παξιμάδια, το εσωτερικό της μέσης και το 5ο σημείο.
Του ώμου και τα ακριανά της μέσης τα έχω στις εργοστασιακές θέσεις.
Μη μου πείτε ότι...Σου λέω... Ισχύει και εδώ το σάντουιτς, η συμμετοχή του αμαξώματος στη στήριξη. Το 'σωστό' σχέδιο είναι το 253.43: βίδα + ροδέλα + αμάξωμα + πλάκα αντιστήριξης κολλημένη στο αμάξωμα, για αποτέλεσμα σάντουιτς.
-
Ο χρήστης OVERDIAS έγραψε:
Επίσης:Οπως σου λέει και ο Κύπριος αδερφός ,Ενα ράψιμο στην κορώνα του διαφορικού ,θα σε γλιτώσει από τρεχάματα και θα σου δώσει σιγουριά για να του το πίνεις το αίμα.Επειδή όμως οι κανονισμοί είναι ρευστοί, πρέπει να εξακριβώσεις αν η ενίσχυση αυτή επιτρέπεται για το είδος των αγώνων που θέλεις να κάνεις.Στα Ν στα ράλι απαγορεύεται (παράνομη ενίσχυση). Βέβαια διαπιστώνεται μόνο κατόπιν ένστασης...
Σε αναβάσεις-ταχύτητες επιτρέπεται.
-
Ο χρήστης glf έγραψε:
Η ιδέα για χαλκοσωλήνα είναι σωστή. Αν πιάσει φωτιά κοντά στο θερμοσυστελώμενο δε θα αντέξει ! αλλά αυτό αργεί ακόμα.Μήπως να έπαιρνες μια αναγνωρισμένη πυρόσβεση ? Θα σε γλύτωνε από τέτοιους μπελάδες. Πάντως είναι όντως ακριβούτσικη.
Αν πάντως φτάσει η φωτιά (μακριά αλλά λέμε...) να λιώσει πράγματα μέσα στο αυτοκίνητο τότε (α) εσείς θα πρέπει να έχετε φύγει από ώρα... (β) θα έχει ήδη αδειάσει ο πυροσβεστήρας, χωρίς αποτέλεσμα
Αυτό που λες βέβαια ισχύει για μέσα στο χώρο του κινητήρα.
Σωληνάκια φρένων (όχι μόνο μαρκούτσια) πρέπει να δίνει και κομπλέ κιτ η PSport, αλλά δεν ξέρω αν το επιτρέπει το Ν. Κι αυτό καλή φάση.
Επιτρέπονται οι σωληνώσεις φρένων αεροπορικού τύπου (J.254.6.5).
-
Ζητώ συγγνώμη για το εμβόλιμο ερώτημα μου glf, αλλά η παρουσία του nass είναι πρόκληση
Η βάση του καθίσματος κατά πόσο μπορεί να είναι ιδιοκατασκευή ? Δηλαδή τα κομμάτια των βάσεων πρέπει να είναι αναγνωρισμένα ή αρκεί οι στήριξή τους να προβλέπεται από το J ?
Για να το κάνω πιο απλό : οι βάσεις που δίνονται με τα καθίσματα το φέρνουν σε ψηλό, για τις διαστάσεις μου, σημείο. Αποτέλεσμα, να χωράω οριακά ΧΩΡΙΣ κράνος, και να πιέζεται το κεφάλι μου εμπρός και κατω με κρανος. Το ύψος είναι το ίδιο με τα καθίσματα του εργοστασίου (είχα βάλει bucket για 3 ημέρες ). Ακόμα κι αν αφαιρεθούν οι σιδηρόδρομοι, δεν αλλάζει κάτι προς το καλύτερο στην ουσία. Επειδή, υποθέτω, πως μπορεί να κατασκευαστεί μια βάση πιο 'βολική', θέλω να μάθω αν αυτό επιτρέπεται. -
Ο χρήστης Christos M έγραψε:
Ζητώ συγγνώμη για το εμβόλιμο ερώτημα μου glf, αλλά η παρουσία του nass είναι πρόκλησηΑυτό να το πάρω για καλό ή για κακό ?
Η βάση του καθίσματος κατά πόσο μπορεί να είναι ιδιοκατασκευή ? Δηλαδή τα κομμάτια των βάσεων πρέπει να είναι αναγνωρισμένα ή αρκεί οι στήριξή τους να προβλέπεται από το J ?
Για να το κάνω πιο απλό : οι βάσεις που δίνονται με τα καθίσματα το φέρνουν σε ψηλό, για τις διαστάσεις μου, σημείο. Αποτέλεσμα, να χωράω οριακά ΧΩΡΙΣ κράνος, και να πιέζεται το κεφάλι μου εμπρός και κατω με κρανος. Το ύψος είναι το ίδιο με τα καθίσματα του εργοστασίου (είχα βάλει bucket για 3 ημέρες ). Ακόμα κι αν αφαιρεθούν οι σιδηρόδρομοι, δεν αλλάζει κάτι προς το καλύτερο στην ουσία. Επειδή, υποθέτω, πως μπορεί να κατασκευαστεί μια βάση πιο 'βολική', θέλω να μάθω αν αυτό επιτρέπεται.Τα αναγνωρισμένα καθίσματα πάνε 'πακέτο' με τις βάσεις τους και άρα δεν μπορείς να τις τροποποιήσεις (όπως και τα καθίσματα), ούτε μπορεί να τις φτιάξεις ιδιοκατασκευή.
Ωστόσο το πρόβλημα που αναφέρεις είναι πολύ σοβαρό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις αυτό το συνδυασμό βάσεων/καθίσματος.
Η καλύτερη λύση είναι να πάρεις ένα άλλο κάθισμα που, μαζί με τη βάση του, να είναι βολικό για σένα (δοκίμασέ το πριν το αγοράσεις).
Σε διαφορετική περίπτωση, φτιάξε μια βολική βάση παρόμοια και από παρόμοιο υλικό με την original και στήριξέ την στο αμάξωμα στις τρύπες των αρχικών καθισμάτων (διαφορετικά ξέρεις: σάντουιτς...). Ωστόσο γνωρίζεις πως αυτή είναι 'Ελληνική πατέντα' και εξαρτάται από τον τεχνικό έφορο το αν θα σε 'περάσει' ή όχι (πάντως ομολογώ πως 'κυκλοφορούν' αρκετά αυτοκίνητα με τέτοιες βάσεις). Και, αν θες την άποψή μου, όπως σε όλα τα συστήματα ασφάλειας, μην κάνεις 'πατέντες'.
-
Mια που βρήκαμε τον Nass, ας λύσουμε 5-6 απορίες
Ξεφυλλίζοντας το κίτρινο βιβλίο, βρήκα τεχνικούς κανονισμούς για όλες τις κατηγορίες εκτός από τα 4χ4. Ειδικότερα, για την Τ3 (προτότυπα) ποιος κανονισμός ισχύει?
Αν βάλει κάποιος ένα κλωβό που δεν έχει δελτίο αναγνώρισης, τι γίνεται? (δεν φαντάζομαι να γίνεται σε κάθε περίπτωση αυτό που λέει στην σελ.170 : Για τους άλλους κλωβούς η ΕΑΛ πρέπει να κάνει στατικό έλεγχο στον προτεινόμενο για έγκριση κλωβό..)
-
[quote='GeorgeTabs'][quote='glf']Πάντως πολλοί δεν διαβάζετε ακριβώς όσα γράφω και θα πρέπει να τα ξαναλέω. Ιδίως για τις ζώνες, όπως είπα όπου μπορούσα να τις βάλω σε εργοστασιακές θέσεις, τις έβαλα εκεί. Δηλαδή τους ιμάντες για τους ώμους και τους ακριανούς της μέσης. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλες εργοστασιακές θέσεις για να πιάσω ζώνη! Δηλαδή τα 2 από τα... 6 σημεία τα κάτω δηλαδή, που τα πιάνετε ? σε εργοστασιακές θέσεις ??? χεχεχε
Δεν τα πιάνουμε καθόλου, αφού έχουμε τεσσάρων!!
[quote]
Γιωργο να βαλετε!Αξιζει τον κοπο ειναι αλλη αισθηση!
καλη τυχη gfl!
Φτιαξε και σύ ένα αγωνιστικό!