Ο χρήστης glf έγραψε:
So... δεν έχω αναγνωρισμένο κλουβί αλλά που ακολουθεί το J. Συγκεκριμένα το sparco με πίσω χιαστί (8 σημείων). Δε θα κολληθεί στις βάσεις. Σχεδιάγραμμα δεν είχε, μόνο το αυτοκόλλητο και ένα χαρτάκι σε άπταιστα Ιταλικά που λέει ότι ακολουθεί το J 253.8 , κάτι λέει για 35 kg/mm2 και ότι η τελική συναρμολόγηση είναι ευθύνη αυτού που το τοποθετεί. Αυτό το τελευταίο μου το είχε ξεκαθαρίσει και ο Γιάννης 'Ακμή'.
Καλά έκανες και αγόρασες έτοιμο κλουβί...
Το 35 Kg/mm2 είναι η αντοχή σε εφελκυσμό του υλικού. Είναι ΟΚ.
Πάρε ένα παχύμετρο και μέτρα τις διαστάσεις του κύριου τοξυλίου (της 'αψίδας') σε 5-6 σημεία, πρέπει να είναι παντού 45 αν το πάχος της σωλήνας είναι 2.5 (όλα σε mm) ή 50 αν το πάχος είναι 2. Συνήθως είναι 45.
Οι διαμήκεις σωλήνες πρέπει να είναι 38/40 ή 45/50, ανάλογα με την κατασκευή. Δεν μπορώ να το εξηγήσω ικανοποιητικά 'γραπτά', βλ. σχ. 253.39-40. Ουσιαστικά λέει πως αν η 'μονοκόμματη' σωλήνα είναι αυτή στο παρ-μπρίζ και πάνω της κολλιούνται 2 διαμήκη κομμάτια, τότε μόνο η κύρια αψίδα χρειάζεται να είναι 45/50. Αν όμως η μονοκόμματη σωλήνα είναι η διαμήκης και πάνω της κολλιέται ένα εγκάρσιο κομμάτι για τον ουρανό του παρ-μπριζ, τότε και η διαμήκης πρέπει να είναι 45/50 και η εγκάρσια 38/40.
Αν οι διαστάσεις είναι οι παραπάνω, τότε δεν χρειάζεσαι δελτίο αναγνώρισης.
Αλλαγές στα μη αναγνωρισμένα κλουβιά για το 2003: το κλουβί πρέπει υποχρεωτικά να έχει πλαϊνή ράβδο στις θύρες (δηλ. στο J.8.2.2.5.2 λέει πλέον 'είναι υποχρεωτική' και όχι 'επιτρέπεται'), δηλ. ένα από τα σχήματα 253.7-8, 253.12, 253.17. Και πάλι όμως σου προτείνω να μην βγάλεις τις μπάρες από τις πόρτες (εξάλλου είναι Ν, οπότε...).
Αν ρωτάς αν μπορείς να το κάνεις αυτό στο κλουβί που αγόρασες, η απάντηση είναι απλή: αν δεν έχει δελτίο αναγνώρισης, μπορείς. Αν έχει δελτίο αναγνώρισης, τότε και δεν μπορείς να κάνεις καμία αλλαγή, αλλά και δεν χρειάζεται καμία αλλαγή, ισχύει έτσι και αλλιώς.
Προσοχή: δεν ξέρω αν αυτό θα ισχύσει στην Ελλάδα, μιλάω για κανονισμούς FIA. Σϊγουρα βέβαια θα ισχύσει στο ράλι ΕΛΠΑ αλλά για τους άλλους αγώνες μπορεί να πάρει μια αναβολή.
Τέλος: είναι υποχρεωτική (και πάλι στα διεθνή, δεν ξέρω για Ελλάδα) η ύπαρξη προστατευτικού υλικού στο κλουβί στα σημεία που ακουμπά το κράνος. Προσοχή, δεν είναι armaflex που βάζουν οι υδραυλικοί στις σωλήνες (είναι ευφλεκτο!) αλλά ένα ειδικό αναγνωρισμένο υλικό, που είναι σκληρό σαν ξύλο!
ο Η στήριξη ενός κλωβού πρέπει να περιλαμβάνει και το αμάξωμα. Η κλασσική στήριξη που κολλιούνται 'πύργοι' και πάνω τους βιδώνεται ο κλωβός χωρίς να τρυπηθεί το αμάξωμα είναι λάθος διότι οι πύργοι δεν είναι μέρος του αμαξώματος. Ουσιαστικά πρέπει να φτιάξεις ένα 'σάντουιτς' πέδιλο κλωβού - αμάξωμα - πλάκα αντιστήριξης και να περάσεις βίδες με ροδέλες και (κατά προτίμηση αυτασφαλιζόμενο) παξιμάδι
Η περίπτωση 253-22 δεν 'εννοεί' τον πύργο ?
Εχεις δίκιο, είναι κακό το σχήμα, δεν φαίνεται πως κάτω από το διαγραμμισμένο (πέδιλο) έχει αδιαγράμμιστο (αμάξωμα) παρά μόνο στην άκρη δεξιά. Δες όμως το 253.21 και το 253.23. Εκεί φαίνεται καθαρά αυτό που λέω. Δες τι κάνουν στο 253.24 για να γίνει σάντουιτς!
Το σάντουιτς είναι όλη η ουσία της στήριξης: πρέπει οπωσδήποτε η στήριξη του κλωβού να περιλαμβάνει και το αμάξωμα, δεν μπορείς να 'τη βγάλεις' μόνο με μια κολλημένη πλάκα, χωρίς τρύπα στο αμάξωμα και συμμετοχή του τελευταίου στη στήριξη. Η πλάκα αντιστήριξης του κλουβιού μπορεί να είναι είτε κάτω από το αμάξωμα, δηλ. πέδιλο + αμάξωμα + πλάκα είτε πάνω από το αμάξωμα, δηλ. πέδιλο + πλάκα + αμάξωμα.
Επίσης για την περίπτωση 253-23 δε μπορώ να φανταστώ, πως βιδώνεται το παξιμάδι που είναι μέσα στην 'κολώνα' του πατώματος που είναι κλειστή από παντού!!! Ανοίγεται κάπου αλλού η λαμαρίνα ?
Μιλάω για τις εμπρός κολώνες του κλουβιού.
Αν χρειαστεί να κάνεις τρύπες στο μαρσπιέ από την κάτω πλευρά για να γίνει το 253.23, ναι.
Εγώ κόλλησα την πλάκα ενίσχυσης, ώστε να σχηματίσει 'πύργο' για να βιδώσω τον κολώνα του κλουβιού, έχοντας στο μυαλό το σχέδιο 253-22.
Κοίτα, σου λέω τι είναι τυπικά σωστό. Από την άλλη σίγουρα υπάρχει πολλές φορές μια ελαστικότητα στον έλεγχο για τις εμπρός στηρίξεις, διότι είναι όντως πολύ δύσκολο να το φτιάξεις σωστά, οπότε αν η ποιότητα της δουλειάς είναι καλή, μπορεί ο τεχνικός έφορος να το αφήσει (αλλά μπορεί και να μην το αφήσει!). Το ίδιο ισχύει και για το θέμα της κόλλησης χωρίς βίδες.

Για τις ζώνες, αυτά τα πλακάκια κόλλησα. Αλλά τα κόλλησα από τη μέσα μεριά ακριβώς για να μην κάνω τρύπα στο πάτωμα !! Κάθε θέση δένει σε 2 κολλημένα παξιμάδια, το εσωτερικό της μέσης και το 5ο σημείο.
Του ώμου και τα ακριανά της μέσης τα έχω στις εργοστασιακές θέσεις.
Μη μου πείτε ότι...
Σου λέω... Ισχύει και εδώ το σάντουιτς, η συμμετοχή του αμαξώματος στη στήριξη. Το 'σωστό' σχέδιο είναι το 253.43: βίδα + ροδέλα + αμάξωμα + πλάκα αντιστήριξης κολλημένη στο αμάξωμα, για αποτέλεσμα σάντουιτς.