-
Καλημέρα φίλε glf, σου εύχομαι καλή επιτυχία και καλό κουράγιο!
Επίτρεψέ μου ορισμένες παρατηρήσεις σχετικές κυρίως με ζητήματα ασφαλείας:
ο Οποιαδήποτε τροποποίηση σε αναγνωρισμένο (= με δελτίο αναγνώρισης, δηλ. ένας κλωβός που αγοράζεις έτοιμο δεν είναι απαραίτητο να είναι αναγνωρισμένος διότι μπορεί να έχει πχ. τις σωστές διαστάσεις σωλήνων) κλωβό ασφαλείας απαγορεύεται.
o Αν αγοράσεις αναγνωρισμένο 'κλουβί' πρέπει να σου δώσουν μαζί και το δελτίο αναγνώρισης, που δεν είναι απλά ένα αυτοκόλλητο πάνω στο κλουβί αλλά 3-4 σελίδες (όπως τα δελτία αναγνώρισης του αυτοκινήτου) που έχουν σχέδια και φωτο του κλουβιού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν οι διάμετροι των σωλήνων δεν είναι οι προβλεπόμενες (πχ. αν είναι 40 mm αντί για 45 mm)
ο Οταν κολλήσεις των κλωβό, πρόσεξε ιδιαίτερα τις κολλήσεις που δεν φαίνονται, ιδιαίτερα εκείνες στον ουρανό του αυτοκινήτου: πρέπει και εκεί να είναι σωστά κολλημένος, δηλ. να μην 'χάσκει'
ο Δεν ξέρω πόσο καλά χειρίζεσαι το argon. Αν δεν είσαι μάστορας, καλύτερα πήγαινε σε κάποιον ειδικό. Οσο και να σου κοστίσει, είναι εξαιρετικά σημαντικό από την άποψη της ασφάλειας να είναι σωστές οι κολλήσεις.
ο Αυτό που ανέφερε ο GeorgeTabs περί υποχρεωτικού σχεδίου 253-17Β δεν ισχύει.
ο Η στήριξη ενός κλωβού πρέπει να περιλαμβάνει και το αμάξωμα. Η κλασσική στήριξη που κολλιούνται 'πύργοι' και πάνω τους βιδώνεται ο κλωβός χωρίς να τρυπηθεί το αμάξωμα είναι λάθος διότι οι πύργοι δεν είναι μέρος του αμαξώματος. Ουσιαστικά πρέπει να φτιάξεις ένα 'σάντουιτς' πέδιλο κλωβού - αμάξωμα - πλάκα αντιστήριξης και να περάσεις βίδες με ροδέλες και (κατά προτίμηση αυτασφαλιζόμενο) παξιμάδι.
ο Κλασσική παρανόηση (που θα είδες δυστυχώς σε πολλά αυτοκίνητα που 'έκανες μάτι' στη Ριτσώνα): 'αν το πέδιλο είναι κολλημένο δεν χρειάζονται βίδες για τη στήριξή του'. ΔΕΝ ισχύει. ΠΡΕΠΕΙ να έχεις βίδες και προαιρετικά από εκεί και πέρα μπορείς να κολλήσεις το πέδιλο στο αμάξωμα. Απλά στην Ελλάδα πολλές φορές οι τεχνικοί έφοροι είναι ελαστικοί ως προς αυτό το σημείο.
ο Δες τα σχέδια του J, κάποιο από αυτά θα ταιριάζει με την περίπτωσή σου.ο Η πρότασή μου για τις ζώνες: στήριξέ τις στις θέσεις του κατασκευαστή για τις πίσω ζώνες (απλά βιδώνεις τον κρίκο)
ο Εναλλακτική πρόταση: κόλλησε τα ενδιάμεσα στοιχεία του σχήματος 253-17c και 253-53 (αν ο κλωβός είναι αναγνωρισμένος τότε πιθανά να έχει τέτοια στηρίγματα, αν όμως δεν έχει δεν μπορείς να τα κολλήσεις εσύ) και 'τύλιξε' τις ζώνες εκεί
ο Εκτός από την περίπτωση που αναφέρεται στο σχήμα 253-44 (και νομίζω είναι αυτή που αναφέρει ο Kyprianou για τις ζώνες της Sparco, που είναι η μοναδική περίπτωση που επιτρέπεται κόλλημα), οποιαδήποτε άλλη στερέωση ζωνών αν κάνεις (εκτός από τις τρύπες του κατασκευαστή, προφανώς) πρέπει να έχει τρύπα με βίδα και πλάκα αντιστήριξης.
ο Η στήριξη της ζώνης στις βάσεις του καθίσματος απαγορεύεται!ο Γενικά, οποιαδήποτε στήριξη ζωνών, καθίσματος ή κλωβού ασφάλειας για την οποία ανοίγεις τρύπες στο αμάξωμα (δηλ. όταν δεν χρησιμοποιείς οπές του κατασκευαστή) πρέπει να συνοδεύεται και από πλάκα αντιστήριξης κολλημένη στο αμάξωμα από την άλλη πλευρά.
Και το κυριότερο για τα ζητήματα ασφάλειας: μην κάνεις οικονομία εκεί και μην κάνεις πρόχειρη δουλειά! Το να κοροϊδέψεις έναν τεχνικό έφορο ίσως είναι εύκολο αλλά ο τελικά χαμένος στη δύσκολη στιγμή θα είσαι εσύ (προς Θεού δεν υποννοώ τίποτε για εσένα προσωπικά, απλά έχουν δει τα μάτια μου σκαναρισμένα αυτοκόλλητα σε κράνη και σιδηρόστοκο σε κλωβούς ασφάλειας που αναρωτιέμαι αν αυτοί οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως παίζουν το κεφάλι τους εκεί μέσα...). Αν δεν έχεις χρήματα, φτιάξε σωστά τα συστήματα ασφάλειας και τρέξε με νορμάλ λάστιχα 2-3 αγώνες παρά το αντίστροφο!
Και ορισμένα άλλα 'σκόρπια':
ο Τις μπάρες από τις πόρτες (αν έχει το αυτοκίνητό σου) μην της αφαιρείς (στο 'Ν' δεν επιτρέπεται έτσι και αλλιώς!), προσθέτουν 3-4 Kg αλλά είναι καλές για την ασφάλεια
ο Η μετακίνηση της μπαταρίας δεν επιτρέπεται στα 'Ν' στα ράλι, επιτρέπεται όμως στα Α παντού και στα 'Ν' σε πίστες/αναβάσεις. Προσοχή όμως: αν μετακινηθεί, η μπαταρία πρέπει να είναι σκεπασμένη σωστά (και οι ξηρού τύπου!) ώστε να αποκλείεται και διαρροή και βραχυκύκλωμα.
ο Πυροσβεστήρας χειρός απαραίτητα στα πόδια είτε τα δικά σου είτε του συνοδηγού (αν τρέχεις σε ράλι) και εύκολα προσβάσιμος.Αν αλλάξει κάτι (πχ. για το θέμα του 253-17Β) θα το μάθω αύριο και εσείς μεθαύριο.
Αυτά προς το παρόν
-
Ποοοοο ρε παιδια ενδιαφερον!!
Διακοπτες για τα FAN ειναι απαρετιτα, ειναι ομολογκε τα διπλα απο κλιματισμο του 106 s16 ετσι το ενα ξεκινα με το swich της θερμοκρασιας και το δευτερο manualy μεσα απο το ταμπλο.
Σιγουρα ξηρη παταρια μεσα σε fiber class κουτακι κοκκινο sexualiko, η κεντρικη πυροσβεση ειναι πισω απο τον συνοδηγο ενο η μικρη handhield ειναι εμπρος στο συνοδηγο για emergency.
Γρυλλος και ρεζερβα ειναι στο πισω μερος οσο πιο κοντα αλλα και πιο μπρος απο τον πισω αξωμα (καλη η ιδεα μεσα στην τρυπα των πισω καθισματον (Βλεπε 106 ΜαΧΙ)) ενο ο σταυρος πρεπει να ειναι στα ποδια του συνοδηγου που με το σταματημα θα λασκαρει τα μπουλονια μεχρι ο οδηγος να φερει ρεζερβα και ανεβασει το αμαξι.
Η ασφαλεια δεν ενοχλιτε απο τις μπαρρες μιας και η χιαστη απο τα RollBar ειναι πιο δυνατη. 4kg πεζου ρολο!
Το μελετισα σημερα και στο Α ειναι ομολογκε να εχεις προφυλαχτιρα απο ΜΑΧΙ για να περνου αερα τα φρενα, στην ομολογκασιον εχει τις διαμετρους για το κοψιμο!
Για προβολιερα θελει 3 switch 2 για τους 2 με 2 και ενα 3πλο για μεγαλα μικρα και deep με τα φωτα του αμαξιου
Για καλο και για κακο βαλε και 2 ρολογια ενα για θερμοκρασια μηχανης και ενα Voltmeter εχει καλα ιαπονικα με τις βασεις τους γυρο στα 80 με 70 ευρο και electronic.
Αλλο που μου ηρθε σημερα! Τα Bush Bearings στον πισω αξονα πρεπει να γινουν rigid απο teflon η απο aluminium. εχει η peugeot sport ετοιμα και φτηνα.
Την Ενδοσυνεννοιση ενωσε την με διαρκη παρωχη απο την παταρια για να μην τα πεξει καμια παταρια στα μεσα της φτερης... Να στερεοθει χαμιλα και να εχει relay και rheostat για να μην μεταφερει τον θορυβο της μηχανης. Η Peltor σε απομακρινη απο τον θορυβο αισθηση της μηχανης... στους παλεους δεν αρεσει! Η Teratrip μπενει σε ολα τα κρανοι ειναι πολυ relaible και πιο φτηνη.
Ενα shift light πιστευω ειναι πολυ καλη επιλογη για σωστες αλλαγες! Εχει στροφομετρα με 3 λαμπες για ανεβασμα και κατεβασμα.
O υπαρχον επιλογεας γινετε και quick shift απλα κοβεις το κομματι πριν τιν ενωση κατω χαμιλα και βαζεις 3 με 4 ποντους προσθετο 'παλλουκι' ετσι γινετε τρομερο!! Θελει καλο κολλυμα με αργκον να μην σου μινι και μια 3η τελιομενει στο χερι
Τακακια μπρος Mintex medium και πισω ΝΟΡΜΑΛ απο το γραφειο για να μην γυριζει πολυ! Υδραυλικο χειροφρενο με ρυθμιστη απο την peugeot sport η' απο την ΑP θα κανει καλη δουλεια!
Τελικα το καναμε το Rallaki!! Μικρουλης ειμαι αλλα εζισα 3-4 peugeot να γινονται!!
Ερωτησεις ευπροσδεχτες!!
-
Kαλά όλα αυτά που λέτε, αλλά σαν να τον μπερδέψατε τον άνθρωπο...!
Όμορφο thread πάντως. -
ΠΡΟΣΟΧΗ στο 2ο ανεμιστήρα!!
Αν το αυτοκίνητο πάει για Ν2 ξέχνα τον.
Εμάς μας έβαλαν και τον ξυλώναμε στον τεχνικό έλεγχο του φετινού ΔΕΘ.
Στην Α6 μάλλον επιτρέπεται αλλα το θέμα ... ερευνάται.Όσο για τα υπόλοιπα φίλε glf, έλα στις Σέρρες στις 22/12 και θα έχεις την ευκαιρία να μελετήσεις 2 καλοφτιαγμένα (όσον αφορά κλωβούς κλπ) 106.
-
Στην Α6 μάλλον επιτρέπεται αλλα το θέμα ... ερευνάται.Όσο για τα υπόλοιπα φίλε glf, έλα στις Σέρρες στις 22/12 και θα έχεις την ευκαιρία να μελετήσεις 2 καλοφτιαγμένα (όσον αφορά κλωβούς κλπ) 106.
-
Φίλε glf,
δεν θα αρχίσω να αραδιάζω ιδέες γιατί μάλλον έχεις ήδη ζαλιστεί από τα πολύ χρήσιμα, δυστυχώς όμως πολλά, που σου είπαν τα παιδιά ήδη. Πες μας απλά μερικές προδιαγραφές μήως και μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε πιο επί τούτου.- Τι κλάση θα τρέχει το αυτοκίνητο?
- Τι αγώνες θα κάνεις?
- Τι επίπεδο οδηγικό έχεις?
- Τι μπάτζετ διαθέτεις?
Αν μας λύσεις τις παραπάνω απορίες όλα θα γίνουν καλύτερα για σένα.
Κ.Φούκης
-
Ο χρήστης hyperion έγραψε:
Στα Πεζώ καπ που είχαν 2ο ανεμιστήρα τους έβαλαν και τον ξήλωσαν στο τελευταίο σέρβις για να μην τους κόψουν στον έλεγχο. Ήρθαν και σε εμάς κάποιοι από σέρβις αλλων να μας πουν να τον ξηλώσουμε, αλλά δεν είχαμε 2ο!
Πάντως αυτό ισχύει για διεθνείς αγώνες, στους ελληνικούς τουλάχιστον στα Α6 επιτρέπεται.
-
Ξεκινάω από το.. τέλος O NormalEna έχει δίκιο δεν είπα που θα το βάλω.. αλλά από την άλλη μπορεί να βλέπει κι άλλος κόσμος που θα θέλει να ετοιμάσει κάτι άλλο.
Εγώ λοιπόν έχω το 106 16v και πάω για Ν/2 ασφάλτινα ράλι και σπριντάκια.
Βέβαια έχει aircondition που μάλλον θα το βγάλω μετά το καλοκαίρι.
Περί βάρους... δε θα το παλέψω γιατί για πρώτη χρονία πάω μόνο για εμπειρία ('Α, εδώ μας γράφετε χρόνους ?') και όχι για αποτελέσματα. Λέω μάλιστα να ακολουθήσω τη συνταγή του Αμαξόπουλου, όχι σε χρόνους αλλά σε... κουνήματα. Μακάριοι οι πτωχοί του χειρόφρενου )))))))))))))))))))))))
Δε βιάζομαι για τίποτα, το βλέπω μακροπρόθεσμα το πράμα και (φυσικά) το όνειρο της ζωής μου είναι να περάσω τη ράμπα της... αφετηρίας στο Ακρόπολις σαν οδηγός. Ούτε δόξα, ούτε την Κάιλι, ούτε τίποτα!!! Μόνο αυτό ! χεχεΣαν προετοιμασία μέχρι το Μάρτιο που βλέπω να έχει αγώνα στη Θεσσ/νίκη, μπορώ να ασχολούμαι τα ΣΚ με το αμάξι ενώ όλη την εβδομάδα μπορώ να προγραμματίζω κινήσεις.
Ο τρελαμένος Πεζοτάκιας από την Κύπρο ρίχνει καλές ιδέες, ιδίως όσες αφορούσαν προστασία, αν και μάλλον αναφέρεται για χώμα. Τον Άγγλο PSport τον έχω μελετήσει και τα είδα όσα λες. Αλλά οι τιμές είναι πολύ αισιόδοξες.....
Φυσικά η μπαταρία δε θα πάει πουθενά, μπάρες από τις πόρτες δε θα βγούν, η πυρόσβεση θα μπεί πίσω από τον οδηγό (πώς στηρίζουμε τα μπεκ ψεκασμού και το θερμοσυστελώμενο σωλήνα ? Μηχανική πήρα).
Βρήκα και παρήγγειλα τα rivet nuts. Από τη Wurth το κουτάκι με 50 τεμ. έχει 10 χιλιάρικα !!! και δεν είχαν και κλειστά από κάτω που ήθελα...Μια ... μετάφραση στα παρακάτω ;
*Τα στεφανια των κορονων γυριζουν και σπανε ευκολα στην αγρια χριση, 2 λυσεις μια κολλιμα με αργκο και 2η ενας τορναδορος μπορει να βαλει 4 βιδες και να τις κοψει μεσα οπως στο BE3-6 σε 306. *
και
*Τα Bush Bearings στον πισω αξονα πρεπει να γινουν rigid απο teflon η απο aluminium. εχει η peugeot sport ετοιμα και φτηνα. *Προβολιέρα ούτε για πλάκα δεν είναι στα σχέδια, αφού ο μόνος βραδυνός αγώνας είναι το Παλλάδιο αν δεν κάνω λάθος! Αλλά και με λίγα φώτα το βλέπω μια χαρά. Και γω νυχτερινές δοκιμές κάνω
Καλή η ιδέα για τη ρεζέρβα στα πίσω καθίσματα, θα δώ πως μπορεί να γίνει.
hyperion, μάλλον πρέπει να βγάλω τον ανεμιστήρα, ασχέτως με το που θα φοράω τον κλιματισμό; Αυτές τις μέρες είμαι συχνά στη Θεσσ/νίκη για δουλειά και αν σε βολεύει θα ήθελα να περάσω ένα απόγευμα να το δω. Βέβαια θα είμαι και στις Σέρρες, αλλά περνάνε οι μέρες.
Ευχαριστώ και πάλι για τη συμμετοχή, συνεχίστε, δε μπερδεύομαι με τίποτα !
Συνεχίζω με τα θέματα ασφαλείας που υποκλίνομαι στο nass και στα αναλυτικά του κείμενα!
-
Χίλια ευχαριστώ στον nass για τα πράγματα που μου ξεκαθαρίζει. Και γω έχω το κίτρινο βιβλίο, αλλά ενώ το έχω διαβάσει στα άρθρα που συζητάμε, καταλαβαίνω ότι δεν κατάλαβα πολλά πράγματα! Πρέπει να έχω πρόβλημα κατανόησης, και ο ivan μου την είπε στο 'Γίνε' χεχεχεχε
So... δεν έχω αναγνωρισμένο κλουβί αλλά που ακολουθεί το J. Συγκεκριμένα το sparco με πίσω χιαστί (8 σημείων). Δε θα κολληθεί στις βάσεις. Σχεδιάγραμμα δεν είχε, μόνο το αυτοκόλλητο και ένα χαρτάκι σε άπταιστα Ιταλικά που λέει ότι ακολουθεί το J 253.8 , κάτι λέει για 35 kg/mm2 και ότι η τελική συναρμολόγηση είναι ευθύνη αυτού που το τοποθετεί. Αυτό το τελευταίο μου το είχε ξεκαθαρίσει και ο Γιάννης 'Ακμή'.
Τις κολλήσεις τις άφησα στο γνωστό μου φανοποιό και η ποιότητα της κόλλησης είναι πολύ καλή. Και γω κάνω κολλήσεις, αλλά το άφησα σε ειδικό Άσε που με τόσο λεπτή λαμαρίνα..... ούτε για πλάκα δε θα δοκίμαζα
ο Η στήριξη ενός κλωβού πρέπει να περιλαμβάνει και το αμάξωμα. Η κλασσική στήριξη που κολλιούνται 'πύργοι' και πάνω τους βιδώνεται ο κλωβός χωρίς να τρυπηθεί το αμάξωμα είναι λάθος διότι οι πύργοι δεν είναι μέρος του αμαξώματος. Ουσιαστικά πρέπει να φτιάξεις ένα 'σάντουιτς' πέδιλο κλωβού - αμάξωμα - πλάκα αντιστήριξης και να περάσεις βίδες με ροδέλες και (κατά προτίμηση αυτασφαλιζόμενο) παξιμάδι
Η περίπτωση 253-22 δεν 'εννοεί' τον πύργο ?
Επίσης για την περίπτωση 253-23 δε μπορώ να φανταστώ, πως βιδώνεται το παξιμάδι που είναι μέσα στην 'κολώνα' του πατώματος που είναι κλειστή από παντού!!! Ανοίγεται κάπου αλλού η λαμαρίνα ?
Μιλάω για τις εμπρός κολώνες του κλουβιού.Εγώ κόλλησα την πλάκα ενίσχυσης, ώστε να σχηματίσει 'πύργο' για να βιδώσω τον κολώνα του κλουβιού, έχοντας στο μυαλό το σχέδιο 253-22.
Γενικά στην ασφάλεια επέλεξα να ξοδέψω πολλά περισσότερα χωρίς να βάλω ούτε ένα άλογο στον κινητήρα! Γι'αυτό πήρα και το 'βαρύτερο' κλουβί και όχι το αναβασίαρικο. Tώρα κοιτάω και να τα περάσω σωστά
Για τις ζώνες, αυτά τα πλακάκια κόλλησα. Αλλά τα κόλλησα από τη μέσα μεριά ακριβώς για να μην κάνω τρύπα στο πάτωμα !! Κάθε θέση δένει σε 2 κολλημένα παξιμάδια, το εσωτερικό της μέσης και το 5ο σημείο.
Του ώμου και τα ακριανά της μέσης τα έχω στις εργοστασιακές θέσεις.
Μη μου πείτε ότι... -
Φίλε glf
Επίτρεψέ μου να συνεισφέρω κι εγώ στην κουβέντα προτείνοντάς σου και ορισμένα πραγματάκια :
1.Στήριξη cage:Δύο κολλημένες πλάκες σάντουιτς στο πάτωμα ,και από πάνω με 4 βίδες(μαύρες ,τις σκληρές), με αυτασφαλιζόμενα παξιμάδια βιδωμένο το πέδιλο του κλουβιού.(+loctite)
2.Ζώνες :Στις εργοστασιακές βίδες των νορμάλ ζωνών.Ασφαλές και απλό
3.Προς θεού μη βγάλεις τις πλευρικές ,γιατί δεν θα φοράς cage αντίστοιχο
kitcar ούτε κάν Α. SAA safety above allΕπίσης:Οπως σου λέει και ο Κύπριος αδερφός ,Ενα ράψιμο στην κορώνα του διαφορικού ,θα σε γλιτώσει από τρεχάματα και θα σου δώσει σιγουριά για να του το πίνεις το αίμα.Επειδή όμως οι κανονισμοί είναι ρευστοί, πρέπει να εξακριβώσεις αν η ενίσχυση αυτή επιτρέπεται για το είδος των αγώνων που θέλεις να κάνεις.
Τα bush bearings, τα ελαστικά παρεμβύσματα έδρασης του πίσω άξονα,κοινώς τα 4 πίσω σινεμπλόκ, καλό είναι να αντικατασταθούν με πιο σκληρά. Φυσικά τα πράγματα περιπλέκονται αν το αυτοκίνητοΘΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ,αν δηλαδή θα το χρησιμοποιείς σαν μέσο μεταφοράς. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στο ΣΥΜΒΙΜΑΣΜΟ των δύο χαρακτήρων.
Γιατί και τα πίσω μαλακά σινεμπλόκ ''κάνουν ανάρτηση'', και τα μπροστινά,και τα μπρακέτα των ζανφόρ, και τα τοπ μαουντ...
και πιο σκληρές ζανφόρ και torsion θα χρειαστείς (για να μη μιλήσουμε για χαρακτηριστικά αμορτισέρ και ελατήρίων.Και αν ακόμα δημιουργήσεις το απόλυτο όπλο με όλο τον εξοπλισμό ,κινδυνεύεις να του βάλεις φωτιά εσύ ο ίδιος από την αγανάκτηση...Υπερβάλλω.Ενα τέτοιο αυτοκίνητο είναι για μάς το πανφάρμακο.Δεν παίρνουμε χάμπαρι κραδασμούς και θορύβους,**δεν μας ενοχλεί τίποτα πάνω του.**Και αυτό είναι που ζηλεύουν και δεν δεχονται οι γυναίκες μας .Οτι όσο και να μας ταλαιπωρεί δεν διαμαρτυρόμαστε αλλά θέλουμε κι άλλο.
Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ρομαντικά αλλά εσύ προγραμμάτισε πόσο θα τραβήξεις το σχοινί για να συμβιβάσεις τους ετερόκλητους χαρακτήρες ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου που χρησιμοποιείται και σαν επιβατικό
καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου.ΦΙΛΙΚΑ
-
Αψογα glf,
τώρα που μας τα είπες τα σχέδια μιλάω, μια και καλή. Πιάνω από κορυφή και σε φτάνω στα νύχια γιατί έχω την ιδία πείρα(και ...τσούκσιμο ) όπως πολλοί εδώ μέσα.
Αρχίζω από κλουβί:
ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙΣ ΚΟΛΗΣΕΙΣ, αν δεν θες και εσύ να βρεθείς όπως ο Βαρνακιώτης πριν από δυο χρόνια στην εξέδρα. Στο δικό μου η λύση σάντουιτς με 4 βίδες δουλεύει χάρμα. Αν θες βγάλε στηρίγματα και στις κολώνες του παρπρίζ.
ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ:
Σου λέω ότι έχω τον μεγάλο πυροσβεστήρα πίσω από τον οδηγό και τον μικρό εκεί που τελειώνει η βάση του καθίσματος του συνοδηγού, μπροστά. Πρόσεχε πως θα τον τοποθετήσεις γιατί σε ένα πιθανό ατύχημα (χτυπάω ξύλο...) μπορεί να τραυματιστεί στα πόδια ο συνοδηγός από καμμιά βάση πυροσβεστήρα ή κανά κλιπ, έτσι χωρίς λόγο. Το κάθισμα του συνοδηγού βάλτο όσο πιο χαμηλά μπορείς και με μια μικρή κλίση προς τα πίσω και για κέντρο βάρους και για ασφάλεια συνοδηγού. Την γωνία του φούτρεστ του συνοδηγού να την προσέξεις όταν την βάζεις, αν είναι πολύ κάθετο δεν κάνει την δουλειά του. Αν θες επειδή θα είσαι και ουρά στην αρχή, βάλτου και μια κόρνα στα πόδια, δεν κοστίζει και χρησιμεύει στο να ξυπνάει θεατές στην μέση του δρόμου. Το βεντυλατέρ επίσης βάλτο αλλα πρόσεχε να διευκρινίζεις με αυτοκολητάκι πότε είναι on και πότε off, μην μείνεις από μπαταρία... Το σωλήνα του πυροσβεστήρα θα σου πρότεινα να τον κάνεις από μπακίρι. Τα μπεκ αν δεν θες να τρυπήσεις ταμπλό βάλτα στο κλουβί, μην σημαδεύεις τα πρόσωπο μόνο . Στο μοτερ βολεύει να τα στηρήξεις στην μπάρα των θόλων. Τις ζώνες θα σου το προτείνω και εγώ να τις στηρίξεις εκεί που ήταν οι πίσω ζώνες του κατασκευαστή και να μην αρχήσεις με πλακάκια και άλλες ιστορίες. Να τις ζυγίσεις σωστά και αρκεί. Α, 6-άρες αν μπορείς οικονομικά. Ενδο βάλτην όπου νομίζεις ότι μπορεί ο συνοδηγός να την φτάνει εύκολα και δεμένος. Πρόσεχε πως θα στηρίξεις τα βύσματα. ροσοπική γνώμη, κάνε δυο μικρές τομές με το ξυράφι στη
ετικέτα τις μάρκας της ζώνης καιπέρασε ένα tie-wrap και άσε και λίγο καλώδιο μπόσικο, μην τραβηχτεί και ξεκουμπώσει η ένδο, χάθηκες... Για τα κράνη η πιο ελαφριά και πρακτική λύση είναι τα άγκυστρα με την φορά τους να κοιτάει πίσω ώστε να μην χτυπάνε τα κράνη στα καθίσματα. Ρεζέρβα κατά τη γνώμη μου με μαηκρύ πείρο και πίσω πίσω, διαφορετικά θα σε εκνευρίσουν οι κριτές στο μαρκάρισμα που θα σου ζητάνε να βγάλεις την ρόδα παραέξω. Άσε που δεν κάνει κακό και λίγο παραπάνω βάρος στην ουρά του 106... Το πάτωμα αφού το καθαρίσεις από πισόχαρτα και κόλλες βάλε κατά την γνώμη μου λαμαρίνα βιομηχανικού τύπου όσο πιο λεπτή βρείς. Μια καλή θέση για τον γενικό στο 16V είναι από ότι έχω δεί μπροστά από το κιβώτιο. Καλή σκέψη είναι να πάρεις εκείνη την τσόχα να βάλεις στο ταμπλό, αυτή που την κολλάς για να μην γυαλίζει, χρησιμεύει. Τρίγωνο με δυο σκρατσάκια στο κλουβί όπως και το φαρμακίο. Ψαλίδι στο κάθετο σωλήνα του συνοδηγού, προσοχή να μην υπάρχει κίνδυνος να τον χτυπήσει, αλλά και να μπορεί να τον φτάσει δεμένος. Την πλεξο΄δα όποτε έχεις καιρό ελάφρωσέ την, καλώδια για ηχεία, κεραίες, πλαστικά στις κολώνες όλα σουτ, ζυγίζουν. Το ίδιο και ο ουρανός φυσικά. Να θυμάσαι το κανόνα για τν πυρόσβεση, αν δεν φτάνεις να την ενεργοποιήσεις δεμένος πρέπει να βγάλεις και δεύτερο διακόπτη.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ:
Τα συνεμπλόκ του πίσω άξονα για ράλλυ βοηθάνε, όπως και τα μπροστινά σου δίνουν πολύ καλύτερη αίσθηση. Σημείωση. Τα Peugeot είναι ότι καλύτερο εκεί, κοστίζουν αλλά αξίζουν. Σημείωση ότι τα αλουμίνια απαγορεύονται στην Ν. Τα μπροστινά για να μπούν πρέπειν να πάρεις δυο ψαλίδια μαμά και να καταστρέψεις τα υπάρχοντα μαλακά συνεμπλόκ, εν συνεχεία τα νέα μπαίνουν πρεσσαριστά. Οι !9άρες οι ράβδοι για αρχή είναι μια χαρά, μην πάθεις καμμιά πλάκα σε κανά γλυστερό με τις 21'', το αμάξι είναι πολύ πιο απόλυτο και δεν νομίζω ότι είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο. Τις 23'' απλά ξέχνα τες.
Τέλος μην λυπάσαι τις τρύπες. Να κάνεις όσες πρέπει (είπαμε όχι και σουροτύρι) αν κρατήσεις την πίσσα από κάτω δεν έχεις φόβο. Διαφορετικάένα βαψιματάκι μια φορά το χρόνο και είσαι μια χαρά, δεν ζούμε και στην γερμανία πια.ΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΦ τα'πα. Tabs σε μιμούμαι και δεν μου αρέσει...
Καλή δουλειά, καλά ξοδέματα, αλλά πάνω από όλα ΚΑΛΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.
Κ.Φούκης
-
Ο χρήστης NormalEna έγραψε:
Το σωλήνα του πυροσβεστήρα θα σου πρότεινα να τον κάνεις από μπακίρι.Τι είναι το μπακίρι;
Ρεζέρβα κατά τη γνώμη μου με μαηκρύ πείρο και πίσω πίσω, διαφορετικά θα σε εκνευρίσουν οι κριτές στο μαρκάρισμα που θα σου ζητάνε να βγάλεις την ρόδα παραέξω. Άσε που δεν κάνει κακό και λίγο παραπάνω βάρος στην ουρά του 106...
Στο Παλλάδιο ζυγιστήκαμε 936 κιλά. Από αυτά στις πίσω ρόδες ήταν τα 320. Την ρεζέρβα την έχουμε στο σημείο που λες, αλλά κατωκέφαλα και την κάνω τούμπες σε κάθε τεχνικό έλεγχο.
Αν θεωρήσουμε πως η ρεζέρβα είναι 15 κιλά (τόσο είναι 14'' με bridgestone) από αυτά περισσότερα από τα 5 είναι στο 'προφίλ' της ζάντας. Αν την βάλεις κατωκέφαλα αυτό το κομμάτι είναι 15 εκατοστά περίπου χαμηλότερα από ότι αν είναι με το προφίλ επάνω. Τα 5 αυτά κιλά είναι περίπου το 1,6% του βάρους της ουράς. Με το να την τοποθετείς κατωκέφαλα είναι σαν να χαμηλώνεις το κέντρο βάρους της ουράς 0,25 εκατοστά. Not half bad, huh?
Αμελητέα τα 0,25 εκατοστά, αλλά γιατί να τα χάσεις; Για μια τούμπα της ρεζέρβας κάθε τόσο; Άσε που έχεις το σκλάβο να την κάνει τούμπα!!Αρχικά σκεφτόμουν να το μετατρέψω για να γλιτώνω τον κόπο. Μόλις σκέφτηκα τα παραπάνω αποφάσισα πως η τούμπα κάνει και μπράτσα!!
Την πλεξο΄δα όποτε έχεις καιρό ελάφρωσέ την, καλώδια για ηχεία, κεραίες, πλαστικά στις κολώνες όλα σουτ, ζυγίζουν. Το ίδιο και ο ουρανός φυσικά.
Έχεις βγάλει τον ουρανό στο δικό σου;
Τι βάρος έχει;
Το καλοκαίρι είσαι εντάξει, ή παθαίνεις εγκεφαλικό από την καυτή λαμαρίνα πάνω από το κεφάλι σου;ΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΦ τα'πα. Tabs σε μιμούμαι και δεν μου αρέσει...
-
Tabs θα σε βαρέσω τί είναι αυτά που λες??? Το μόνο που αλλάζει στην ζάντα από τούμπα σε κανονική είναι η απόσταση του ομφαλού της ζάντα από το έδαφος, δηλαδή άντε δυο κιλά.... Το υπόλοιπο σχήμα είναι συμμετρικό. Μπακίρι (Λονδρέζε μου εσύ, ποιός μιλάει τώρα και εγώ από τον Μάλλη το έμαθα) είναι ο χαλκός. Η χαλκοσωλήνα κοινώς, μόνο πρόβλημα στην όλη ιστορία να βρείς ένα προσαρμογέα απο τον πυροσβεστήρα στο σωλήνα, με τέτοια διάμετρο ώστε με ένα εργαλείο που κάνει πατούρες να πετύχεις την συναρμογή (Μας βγήκε το λάδι με τον Μάλλη να βρούμε, ας είναι καλά ο γαμπρός του ο Τάσος, ψυχάρα!). Τώρα όσο αφορά τον ουρανό δεν έχω πρόβλημα, αν θυμάσαι έχω ανοιχτόχρομο (δεν προσδιορίζω το χρώμα γιατί είναι εξαρτημένη μεταβλητή... ) αυτοκίνητο, οπότε η οροφή είναι μια χαρά. Άσε που με τα τσιγάρα που κάνουμε μέσα στο αμάξι θα μας είχε φάει η βρώμα. Α, ξέχασα, για την κεραία και τον πίσω υαλοκαθαριστήρα η Πεζό δίνει τάπες βιδωτές πλαστικές που σου λύνουν το πρόβλημα της στεγανώτητας.
Βάρος σύμφωνα με την ΕΘΕΑ στο Αχαιός (από τότε άντε να έχασα άλλα 2 κιλά) είναι 810kg με κράνη φόρμες και λοιπά αναλώσιμα τεχνικού ελέγχου μέσα και με ρεζερβουάρ στη μέση και εννοείται την ρεζέρβα. Αν θυμάμαι καλά τα 300 είναι πίσω, αλλά τα έχω σε ένα χαρτί στην Αθήνα τώρα... κοινώς καλά κρασιά... Και υπ'όψιν την πίσσα από κάτω θα την βγάλω το καλοκαίρι...
-
Το Θεμα Ν2 με περιοριζει αρκετα μιας και τα αμαξια μας ειναι Α7 Α6 και Α8 (βλεπε φτερουγα ιπταμενη)
Δεν γνωριζω τι RollBar θα βαλεις, το 106 και 306 μας εχουν χιαστη στις πορτες (33kg rollbar Chromoly)
Για ονομα του θεου, παρε μια σωλινοση Sparco ετοιμη δεν στιχιζει εχω στην κυπρο!
Bush Bearings Gr.A ειναι οτι τελειο για 106 και οι τιμες δεν τσουζουν εχω και τετοια οπιως θελει, το ιδιο για βαση του μοτερ (και τις 3ης)
Εχει ετοιμο Sumpguard η peugeot & sparco 5μμ για 106 πολυ καλο για ασφαλτο (παλι εχω)
Το θεμα ρεζερβα ειμαι καθετος να μπει οσο πιο μεσα γινετε, το αμαξι πιδα και γαμα αναρτησεις αν το βαλεις πολυ πισω. (δουλεια του καθε scrutineering ειναι να το μαρκαρι εσυ εισαι αγωνιζομενος, στον delecour τον εβαζαν να το βγαλει απο εκει που ηταν? αν το ειδατε? εγω το ειδα!)
Εχω ωραια λυση με αναρτηση bilstain για χωμα και ασφαλτο! και καλουτσικες τιμες! Αν για Proflex? Κολιγιαννης οε οε οε!!
Σε χωμα το αμαξι θελει Tunkguard! εχω!!
glf παιξε τωρα με το βαρος μιας και το εχεις γυμνο το αμαξι, μετα ειναι αργα!!
ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΩΛΙΝΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΒΑΛΤΕΣ ΜΕΣΑ!! FUEL LINES & BRAKE HOSES ME AIROQUIPT!! ΤΖΟΥΖΗ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕΙ..
Η εμπιρεια μετρα!! Οχι πισσα κατω απο το αμαξι!!! Καλο τριψιμο και ασπρουλλα μπογια καθε 3-4 αγωνες
Πανω στους μοχλους επιλογης στο σασμαν, πεταξε την στανταρ μαλακια και παρε ενα σετ Gr.N εχει ο Κ.Λεγακης εχω και εγω στην Κυπρο Peugeot Sport.
δεν θιμαμε τιποτα αλλο!! Καλα να ακους τους εμπειρους κουμπαρους στο φορουμ, εμεις στην κυπρο εχουμε λιγο διαφορετικη πολιτηκη στα αμαξια!! Τα αλλα παιδια εχουν και εμπραχτη εμπιρια με τα αμαξια τετοιου τυπου!
Για οτι μπορω να βοηθησω με ανταλαχτηκα Peugeot Sport και Sparco εδω ειμαι!!!
-
[/quote]
Τι βάρος έχει;
Το καλοκαίρι είσαι εντάξει, ή παθαίνεις εγκεφαλικό από την καυτή λαμαρίνα πάνω από το κεφάλι σου;[/quote]
Ε πες μου τωρα οτι τρέχατε cup φέτος με τον μανίσιο ουρανό και την σκίζω την λισάνς πάραυτα (άσε που ελληξε η φετινή)
-
Ε πες μου τωρα οτι τρέχατε cup φέτος με τον μανίσιο ουρανό και την σκίζω την λισάνς πάραυτα (άσε που ελληξε η φετινή)Κε Αργυρίου,
από όσο ξέρω στο cup έχουν αφήσει πολλά τέτοια μέσα στο αμάξι (π.χ. ουρανούς, πλαστικά κ.λ.π.) πολύ απλά γιατί το αυτοκίνητο σε κατάσταση αγώνα είναι πιο ελαφρύ από το επιτρεπόμενο στον κανονισμό. Ευχάριστος ο πονοκέφαλος να το βαρύνεις ε? Δεν θα μου έκανε εντύπωση ακόμα και αν ήξερα ότι έχουν και ...κασετόφωνο μέσα. Υπ'όψιν τα παραπάνω ισχύουν και με τις πίσσες πάνω, ακόμα και τα πισόχαρτα κάτω από την μοκέτα.Κ.Φούκης
-
Ε πες μου τωρα οτι τρέχατε cup φέτος με τον μανίσιο ουρανό και την σκίζω την λισάνς πάραυτα (άσε που ελληξε η φετινή)
Κε Αργυρίου,
από όσο ξέρω στο cup έχουν αφήσει πολλά τέτοια μέσα στο αμάξι (π.χ. ουρανούς, πλαστικά κ.λ.π.) πολύ απλά γιατί το αυτοκίνητο σε κατάσταση αγώνα είναι πιο ελαφρύ από το επιτρεπόμενο στον κανονισμό. Ευχάριστος ο πονοκέφαλος να το βαρύνεις ε? Δεν θα μου έκανε εντύπωση ακόμα και αν ήξερα ότι έχουν και ...κασετόφωνο μέσα. Υπ'όψιν τα παραπάνω ισχύουν και με τις πίσσες πάνω, ακόμα και τα πισόχαρτα κάτω από την μοκέτα.Κ.Φούκης
Πιθανότατα μου λείπει πλήρης ενημέρωση για τα cupίσια 106. Όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι ανεξάρτητα θεμάτων βάρους υπάρχουν πράγματα και υλικά που είναι εύφλεκτα και πρέπει να αφαιρούνται , όπως το υλικό της οροφής.
-
Tabs θα σε βαρέσω τί είναι αυτά που λες??? Το μόνο που αλλάζει στην ζάντα από τούμπα σε κανονική είναι η απόσταση του ομφαλού της ζάντα από το έδαφος, δηλαδή άντε δυο κιλά....Βάρα όσο θες, το χέρι σου θα πονέσει!!
Η ζάντα είναι συμμετρική, εκτός από το προφίλ της, δηλαδή οι 'ακτίνες' αν μιλάμε για ακτινωτή ζάντα. Στις σιδερένιες μας δεν θα είναι αυτό 5 κιλά; Σε 15άρες θα είναι μεγαλύτερο, αφού η ζάντα είναι μεγαλύτερη.
Αλλά και 5 να μην είναι και να είναι 2 που λες, τότε το 'χαμήλωμα' θα αντιστοιχεί σε 1 χιλιοστό αντί για 2,5. Άλλοι σκάνε λεφτά για να το πετύχουν, γιατί να το χαραμίσεις;
-
Τι βάρος έχει;
Το καλοκαίρι είσαι εντάξει, ή παθαίνεις εγκεφαλικό από την καυτή λαμαρίνα πάνω από το κεφάλι σου;Ε πες μου τωρα οτι τρέχατε cup φέτος με τον μανίσιο ουρανό και την σκίζω την λισάνς πάραυτα (άσε που ελληξε η φετινή)
Τυχερέ!!! Έληξε ήδη η λισάνς σου!!!
Όποτε θες έλα να δεις τον ουρανό μας!!
Δεν βιάζει, αφού και του χρόνου εκεί θα είναι!!!
Η αλήθεια είναι πως στα περί ουρανού έχω αφαιρέσει κομμάτια.
Ήτοι:- Τα σκιάδια (δεν χώραγε το κλουβί, οπότε βγαίνουν)
- Το χερούλι στον ουρανό στον συνοδηγό (πάλι λόγω κλουβιού)
- Τα χερούλια στα 'πίσω καθίσματα'.
Ο ουρανός σαν 'τσόχα' (ό,τι είναι τελοσπάντων αυτό το άσπρο υλικό) και ό,τι έχει πιθανώς από πίσω είναι στη θέση τους.
Πόσο βάρος κερδίζω; Αξίζει;
Από μόνωση μετά τι λέει; -
Κε Αργυρίου,
Μπα, φέτος δεν είμαστε τόσο χάλια...
Πέρσι τρέχαμε με μοκέτες, ΟΛΕΣ τις μονώσεις, καταλύτη, κασσετόφωνο (σε κατάσταση λειτουργίας), συναγερμό. Τα πίσω καθίσματα τα βγάλαμε λίγες ώρες πριν το ΟλύμπιοΦέτος είπαμε να το κάνουμε λίγο πιο 'αγωνιστικό', τουλάχιστον στα δωρεάν μέρη, οπότε το έπιασα μόνος μου και του έκανα δίαιτα.
Την παράκανα όμως τη δίαιτα, αφού την προόριζα για Ν2, όπου το βάρος είναι περίπου όσο ένας άνθρωπος κάτω από το όριο του Α6. Έτσι του 'φυτέψαμε' 3 βολάν στον Αχαιό, που έγιναν 2 σε ΕΛΠΑ και Λαμία και 1 στο Παλλάδιο (το τι κόπο μου πήρε να πείσω το Δημήτρη πως είμαστε σε επαρκές βάρος και έτσι δε λέγεται!!! Όταν είδε τη ζυγαριά άσπρισε και τελικά ήμασταν 16 κιλά υπέρβαροι!! Γιαυτό χρειάζονται και συνοδηγοί )
Πάντως πολύ καλύτερα να είσαι 100 κιλά υπόβαρος και να βάλεις 100 κιλά έρμα ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ και σε σημεία που βολεύουν!
Φτιαξε και σύ ένα αγωνιστικό!