-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Corolla 2002 με 85.000 χλμ, του αδελφού που λείπει εξωτερικό και έχω αναλάβει τη συντήρησή της. Δεν έχω ιδέα τι λάδια έβαζαν στην toyota φαντάζομαι όχι και τα καλύτερα. Τώρα που τελείωσε η εγγύηση λέω να μην το πάω στην αντιπροσωπεία ξανά. Τί λαδάκι να του βάλω?
Το ανέφερα και πιο πριν. Corolla του 2001 1.4G6 με 130.000χλμ φόραγε τα συνθετικά της Toyota με αλλαγή κάθε χρόνο ή 15.000χλμ (λίγο πριν πάντα). Με το που βγήκε από εγγύση (συνέπεσε με το διάβασμα όλων των σελίδων του θέματος που γράφουμε) αλλάξα με 8100 X-cess που έβαζα και στο Leon. Αποτέλεσμα πολύ πιο ύσηχη λειτουργία του κινητήρα. Επίσης δουλεύει πιο πολλές φορές το βεντιλατερ αλλά για σημαντικά πιο λίγο. (Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο). Με αυτά και θα συνεχίσω. Σε 2.000 χλμ που έχει κάνει έχει κάψει περί τα 100γρμ, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο 'καθάρισμα' των υπολοίπων από τα παλιά λάδια, στο οτι στην υφή τους φαίνονται πιο λεπτόρευστα αλλά και στο γεγονός πως έχει κάμποσα χλμ ο κινητήρας. Πάντως άποψη μου προχώρα άφοβα!
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε! Αυτό θα κάνω. Άλλωστε τα ίδια βάζω και στο sx4. Εντύπωση μου προκαλεί ότι τα λάδια στο corolla έχουν λερώσει την βέργα της στάθμης του λαδιού. Κάπου είχε γραφτεί κάτι σχετικό εδώ μέσα στις σελίδες αυτές.
Τι εννοείς??? Σου φαίνεται πιο κόκκινη? Δεν καταλαβαίνω?
-
Έχει χρωματιστεί ελαφρά η βέργα με ένα κιτρινοκαφέ χρώμα μέχρι το σημείο που φτάνει η στάθμη του λαδιού.
-
Έχει χρωματιστεί ελαφρά η βέργα με ένα κιτρινοκαφέ χρώμα μέχρι το σημείο που φτάνει η στάθμη του λαδιού.Υποτίθεται από τους 'Εστέρες' αλλά δεν ξέρω αν τελικά η σειρά 8100 είναι ester based! Ο Μίλτος ίσως βοηθήσει!
-
Δεν το βλέπω με τα 8100 αυτό. Ακόμα είναι νωρίς βέβαια μιας που με αυτά το sx4 εχει 7000 χλμ στην πλάτη του. Στο corolla το παρατήρησα που δεν ξέρω τί έβαζαν στη αντιπροσωπεία μέχρι σήμερα που έχει 87.000 χλμ.
-
Δεν το βλέπω με τα 8100 αυτό. Ακόμα είναι νωρίς βέβαια μιας που με αυτά το sx4 εχει 7000 χλμ στην πλάτη του. Στο corolla το παρατήρησα που δεν ξέρω τί έβαζαν στη αντιπροσωπεία μέχρι σήμερα που έχει 87.000 χλμ.Αν εννοείς με τα λάδια που έβαζε η Toyota τότε ναι και σε εμένα είναι 'ψιλοκιτρινοκαφέ' στο άνω και κάτω μέρος της βέργας!
-
Υπάρχουν 2 είδη βρωμιάς που αφήνει το κακό λάδι. Μαλακή μαύρη λάσπη ή/και σκληρό βερνίκι.
Αν βλέπετε βερνίκι στο δείκτη του λαδιού, ξέρετε τι καλό λάδι έβαζαν στο κινητήρα.
-
Δεν το βλέπω με τα 8100 αυτό. Ακόμα είναι νωρίς βέβαια μιας που με αυτά το sx4 εχει 7000 χλμ στην πλάτη του. Στο corolla το παρατήρησα που δεν ξέρω τί έβαζαν στη αντιπροσωπεία μέχρι σήμερα που έχει 87.000 χλμ.μάλλον ήταν το ηλιέλαιο από την Ουκρανία...
Κωνσταντίνε την πατήσαμε... στην αντιπροσωπία μας πωλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. -
εμένα πάντως ο δείκτης μου έχει πανω βερνίκι από τα καλά λάδια της αντιπροσωπείας(DIVINOL 10w-40) τώρα που πάω σε εξωτερικό συνεργείο μου βάζουνε shell και πιστεύω ότι είναι αρκετά καλυτερα από της αντιπροσωπείας
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Υπάρχουν 2 είδη βρωμιάς που αφήνει το κακό λάδι. Μαλακή μαύρη λάσπη ή/και σκληρό βερνίκι.Αν βλέπετε βερνίκι στο δείκτη του λαδιού, ξέρετε τι καλό λάδι έβαζαν στο κινητήρα.
Σου λένε φ@@στης ιάπωνας είναι ότι και του δώσεις το πίνει αδιαμαρτύρητα
-
Αν και o miltellas μου το έχει επιτρέψει αποφάσισα να μην βάλω ακόμα 30άρι λάδι.
Είμαι ευτυχής από τα Amsoil AFL 5W-40 αλλά ο trade-wind δεν τα έχει αυτόν τον καιρό, όπως δεν έχει και πολλά άλλα και δεν ξέρει πότε θα έχει (πρόβλημα με το λιμάνι του Πειραιά...) Υπάρχει άλλη πηγή στην Αθήνα που να προσφέρει αντίστοιχες τιμές και ευκολία?Αλλιώς σκέφτομαι το BP Visco 7000 0W-40 που είναι φτηνότερο από τα ίδιου ιξώδους Mobil 1 και Castrol Edge. (το οποίο visco 7000 εγώ είδα να έχει flash point 240 και όχι 180 βαθμών που λέει ο κατάλογος του miltellas και που μοιάζει όντως χαμηλό.) Ή μήπως Valvoline Synpower 5-40 ή 0-40 ή Fuchs Titan Supersyn 5-40?
Tι Group είναι? Ποιο υστερεί σε σχέση με τα άλλα? -
Εκτός από το group , οι προδιαγραφές έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.
Όποιο επώνυμο και να βάλεις καλό θα είναι. Αν είναι και PAO αλλά και φτηνό ακόμη καλύτερα.
Εγώ πάντως τη βρίσκω , με το να βρίσκω το best value for money.
Στην περίπτωσή σου , fuchs 5W40 , μάλλον group III , με τις σωστές και επικυρωμένες προδιαγραφές του.
http://www.fuchs-oil.ru/images/uploaded ... 0_ru-0.pdf' target='_blankΑν θες να μείνεις στα amsoil υπαρχει και ο επίσημος αντιπρόσωπος. Βάζεις στον γκούκλη Αγγελόπουλος amsoil και σε πάει steetdrugfluids, επικοινωνείς και στα στέλνει.
-
ΔΙΑΛΕΧΤΕ.....
Αmsoil AFL 5-40
BP Visco 7000 sport 5-40
Castrol Edge sport 0-40
Elf Excellium LDX 5-40
Fuchs Titan Supersyn SL 5-40
Mobil 1 0-40
Motul 8100 X-cess 5-40
Motul 8100 X-clean 5-40
Shell Helix Ultra 0-40 και 5-40
Valvoline Synpower 0-40 και 5-40 -
Χτες προχώρησα στην ετήσια αλλαγή των λαδιών του opel (αφού γράφτηκαν περί τα 11300 χλμ από την προηγούμενη αλλαγή). Παρά τις αναζητήσεις μου κι εδώ αλλά και στα sites όλων των γνωστών εταιρειών λιπαντικών δεν κατέστη δυνατό να βρω πρακτικά άλλο 30άρι που να πληρεί και τις ACEA A3/B3 GM-LL-A025, GM-LL-B025 πέραν του Aral Super Tronic G 0W30, το οποίο και τελικά επέλεξα (στους τυφλούς βασιλεύει ο μονάφθαλμος? θα δείξει...). Εν πάσει περιπτώσει, πηγαίνω σε εξουσιοδοτημένο της Opel στην περιοχή του Πειραιά και ζητώ να προχωρήσουν στην αλλαγή. Έκπληκτος με κοιτά ο νεαρός τεχνικός σύμβουλος και πηγαίνει στον επικεφαλής του συνεργείου προκειμένου να αποφανθεί ο εξπέρ περί της εργασίας που ζήτησα. Μετά από ένα λεπτό ακούω το αμίμητο...Θα προχωρήσουμε στην αλλαγή κύριε, αλλά θα πρέπει πρώτα να υπογράψετε ότι τα λάδια είναι δικά σας...Δικά μου είναι του αντιτείνω, πλην όμως είναι τύπος (ως ιξώδες και ως πληρούμενες προδιαγραφές) πλήρως αποδεκτός από τη μαμά Opel....Ταυτόχρονα πηγαίνω στο αμάξι και παίρνω ένα μπουκάλι λαδιού και το εγχειρίδιο συντήρησης και του τα κοτσάρω στην κούτρα για να αποδείξω τα αυτονόητα...Επειδή ο νεαρός συνεχίζει να μου λέει τα δικά του με υπονοούμενα του τύπου, αν βάλεις τα δικά σου λάδια, θα υπογράψεις στο χαρτί και η ευθύνη θα είναι δική σου, με αναγκάζει να κάνω αυτό που δεν έχω κάνει ως τώρα και να βγάλω από το πορτοφόλι μου την ταυτότητα του διπλ. μηχανολόγου ΤΕΕ μπας και πειστεί ότι αν μη τι άλλο δε μιλάει με πανάσχετο (στο Ελλάδα ζούμε, ότι δηλώσεις είσαι, σωστά;).
Ταυτόχρονα του ζητώ να μου απαντήσει εγγράφως ότι αν βάλω τα συγκεκριμένα δικά μου λάδια η εταιρεία του θεωρεί ότι αναλαμβάνω κάποια ιδιαίτερη ευθύνη (την οποία προφανώς δεν αναλαμβάνω αν βάλω τα δικά τους που αυτοί χρεώνουν 12 ευρώ/λίτρο και ο Λαμπ 6 ευρώ/λίτρο )
Εκεί κάπου βραχυκυκλώνει και αναλαμβάνει να καθαρίσει την κατάσταση ο Chief του συνεργείου ο οποίος μου λέει, βεβαίως κύριε, είμαι ο τάδε και θα σας δώσω εγώ εγγράφως την απάντηση που θέλετε, ενώ ταυτόχρονα με καλεί στο γραφείο του. Εκεί με τα πολλά μου λέει εν τέλει, κακώς μας παρεξηγήσατε κύριε εννοούμε ότι απλά θα γραφεί στην εντολή εργασίας ότι προσκομίσατε τα λάδια σας, αντιτείνω ότι θα γραφεί επιπλέον ότι τα λάδια που προσκόμισα είναι σύμφωνα με τις ζητούμενες προδιαγραφές ως αναφέρονται στο service manual της Opel τις οποίες και θα γράψουμε 1 προς 1 κι εκεί λήγει το θέμα.
Την ίδια στιγμή το αφεντικό λέει στον τεχνικό σύμβουλο, γράψε στην εντολή εργασίας ότι ο κύριος τάδε έφερε τα τάδε λάδια τα οποία πληρούν τις τάδε προδιαγραφές (ότι λέει στο μουκάλι) και επιπλέον, βγάλε και μια φωτοτυπία από το βιβλιαράκι (service manual) του κυρίου στο σημείο που αναφέρει τους επιτρεπτούς τύπους λιπαντικών για το αμάξι του . Προφανώς και οι ίδιοι πρώτη φορά μπήκαν στη διαδικασία να ενημερωθούν για τις προδιαγραφές λαδιών για τα αυτοκίνητα που ως εξουσιοδοτημένοι συντηρούν/επισκευάζουνΠαρεπιπτόντως, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι διάολο συμβαίνει και εταιρείες όπως οι Total-Elf, Fuchs και Shell ενώ στη διεθνή γκάμα προιόντων τους εμφανίζουν συνθετικά 5W30 που να πληρούν τις GM-LL-A025/B025, εν τούτοις στην ελληνική αγορά εντελώς συμπτωματικά , δεν κυκλοφορεί τίποτα εξ αυτών;
Κόντεψα να γίνω γραφικός τις τελευταίες μέρες με το να πηγαίνω σε εμπόρους λιπαντικών και να ζητώ λάδια που ενώ υπήρχαν στα ελληνικά sites των αντίστοιχων εταιρειών, δεν κυκλοφορούσαν εν τέλει στη λιανική και όλοι τα αγνοούσαν παντελώς... Τελευταίο κρούσμα ήταν η Shell με τα γραφεία της οποίας επικοινώνησα προσωπικά. Ενώ στο site εμφανίζει το Shell Helix Ultra AG 5W30 ως το εξειδικευμένο 30άρι που παράγει η εταιρεία σε αυτή τη σειρά με τις ανωτέρω προδιαγραφές, ο εκπρόσωπος της εταιρείας μου επιβεβαίωσε ότι απλά τον συγκεκριμένο τύπο η shell δεν τον διακινεί στο Ελλάντα...Προφανώς θεωρούν ότι υπάρχουν λίγοι χρήστες Opel με αμάξια εντός 6ετούς εγγύησης κινητήρα που ενδεχομένως θα το επέλεγαν .
Εμένα πάλι γιατί μου μυρίζει συμφωνία κάτω από το τραπέζι μεταξύ GM Hellas και μεγάλων εταιρειών λιπαντικών έτσι ώστε πρακτικά όποιος αυτή τη στιγμή εντός Ελλάδας επιθυμεί να συνεχίσει να βάζει λάδι 5W30 (που φοράνε εξ αρχής οι πιο πολλοί νέοι κινητήρες της GM/Opel) που να ικανοποιεί και τις ACEA A/3, B3 αλλά και τις GM-LL-A025/B025 να πρέπει εν τέλει να επιλέγει αποκλειστικά το εν λόγω λάδι που διακινεί η GM με την επωνυμία της, εκτός αν αλλάξει ιξώδες; Γιατί πχ η Shell Hellas την ίδια στιγμή που δε διακινεί το Helix Ultra AG 5W30, διακινεί το Helix Ultra VX 5W30 το οποίο καλύπτει προδιαγραφές του group VW;Σε ότι αφορά το λάδι καθαυτό, η πρώτη εντύπωση είναι ότι σε σχέση με το μανίσιο Opel το μοτέρ φαίνεται να ανεβάζει με κάπως πιο αργό ρυθμό στροφές από το ρελαντί μέχρι τις 3000 σαλ, ειδικά όταν ο κινητήρας δουλεύει εν κενώ (με νεκρά σχέση δηλ) όπου έχω την εντύπωση ότι η βελόνα του στροφομέτρου πριν τιναζόταν πιο εύκολα και γρήγορα προς τα πάνω με το ίδιο πάτημα γκαζιού. Στο δρόμο αυτό δεν πολυφαίνεται, ενώ σε πιο υψηλές στροφές (μεταξύ 3500-4500 σαλ πχ) έχω την εντύπωση ότι το μοτέρ στροφάρει και επιταχύνει πιο γλυκά, πιο γεμάτα...Ίσως να έχει να κάνει με το ότι το λάδι της Opel ήταν πιο λεπτό (ιξώδες 10cSt στους 100C έναντι 12 του Aral)
Να δούμε...ΥΓ Το αστείο είναι ότι όταν παρέλαβα το μεσημέρι το αμάξι, στο εγχειρίδιο συντήρησης είχαν βάλει τη σφραγίδα τους ως εξουσιοδοτημένοι στο πεδίο που αφορούσε αλλαγές λαδιών και είχαν γράψει ως ιξώδες λαδιού που μπήκε 5W30 αντί του ορθού 0W30. Επιπολαιότητα/βιασύνη τους ή κάτι άλλο;
-
Πάντως χωρίς να είμαι 100% σίγουρος , η GM-LL-Β-025 (παύλα μετά το Β) προδιαγραφή diesel για έως 50,000 χλμ) υπερκαλύπτει και την GM-LL-Α-025 ( προδιαγραφή βενζίνης για έως 30,000 χλμ).
Η μόνη τους διαφορά είναι στο HTHS. Στην Α-025 είναι χαμηλότερο , στην κατηγορία των ACEA A1/A5 , ενώ στην Β-025 είναι >3,5 ανήκει δηλ. στην ACEA A3 . -
Δεν υπερκαλύπτει η μία την άλλη προδιαγραφή στην περίπτωση της Opel. Απλώς, τα λάδια που φέρουν την GM - LL - B - 025 υπερκαλύπτουν και την A για τους λόγους που σωστά εξήγησες.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για την VW. Ενώ η προδιαγραφή VW 504/507 φαίνεται να αντικαθιστά τις 503.00/503.01 αλλά όχι την 502.00, όλα τα λιπαντικά 504/507 υπερκαλύπτουν και την 502. Είναι λογικό διότι είναι πιο αυστηρή προδιαγραφή. Είναι όμως η καταλληλότερη για μοτερ που απαιτούν την VW 502;
-
Η VW 504.00 αντικαθιστά και την 502.00 . Τα λάδια που την καλύπτουν είναι όμως 30άρια ενώ της VW 502.00 είναι 40άρια. Πράγματι υπάρχει ένα θέμα εδώ, θα προτιμούσα το 40άρι και την VW 502.00 αν το αυτοκίνητο έχει τα χρονάκια του.
Μετά υπάρχει και ο χιλιομετρικός περιορισμός.
Η VW 502.00 είναι για μέχρι 15,000 χλμ . Για περισσότερα (30.000 χλμ) είναι οι άλλες 503.01 kai 504.00 . Φυσικά πάς τόσα μόνο αν το επιτρέπει το service computer, ειδάλλως (αν δεν το έχεις) 15.000 χιλιόμετρα max και για αυτά ( 503.01 -504.00) -
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
[...] η Shell Hellas την ίδια στιγμή που δε διακινεί το Helix Ultra AG 5W30, διακινεί το Helix Ultra VX 5W30[...]ενδιαφέρον θα ήταν αν μπορούσαμε να μάθουμε αν έχουν την οποιαδήποτε διαφορά αυτά τα δύο λάδια στη σύνθεσή τους
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
[...] η Shell Hellas την ίδια στιγμή που δε διακινεί το Helix Ultra AG 5W30, διακινεί το Helix Ultra VX 5W30[...]
ενδιαφέρον θα ήταν αν μπορούσαμε να μάθουμε αν έχουν την οποιαδήποτε διαφορά αυτά τα δύο λάδια στη σύνθεσή τους
Από τα TDS της Shell φαίνεται να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα 2 λάδια. Ειδικότερα:
Typical Physical Characteristics
**Helix Ultra AG 5W-30
**
SAE Viscosity grade 5W-30
Kinematic Viscosity EN ISO 3104
at 40°C mm2/s 69,5
at 100°C mm2/s 11,7
Viscosity Index ISO 2909 164
Density at 15°C kg/m3 DIN 51757 854,4
Flash Point COC °C ISO 2592 230
Pour Point °C ISO 3016 -36Specifications
Helix Ultra AG 5W-30 exceeds the requirements of the following industry standards:API: SL/CF
ACEA: A3/B4
GM-LL-A-025 equivalent to Opel B-040-2095
GM-LL-B-025 equivalent to Opel B-040-2098Helix Ultra AG 5W-30 meets the requirements of Fiat Specification 9.55535 G1
Για το έτερο Helix αντίστοιχα:
SHELL HELIX ULTRA VX 5W-30
Κινηματικό ιξώδες στους 100°C (cSt) 11,7
Κινηματικό ιξώδες στους 40°C (cSt) 70,5
Δείκτης ιξώδους 160
Πυκνότητα στους 15°C (kg/l) 0,848
Σημείο ροής (°C) -39
Σημείο ανάφλεξης (°C) 245Προδιαγραφές:
• SAE J300
• VW 504.00
• VW 507.00 -
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Χτες προχώρησα στην ετήσια αλλαγή των λαδιών του opel (αφού γράφτηκαν περί τα 11300 χλμ από την προηγούμενη αλλαγή). Παρά τις αναζητήσεις μου κι εδώ αλλά και στα sites όλων των γνωστών εταιρειών λιπαντικών δεν κατέστη δυνατό να βρω πρακτικά άλλο 30άρι που να πληρεί και τις ACEA A3/B3 GM-LL-A025, GM-LL-B025 πέραν του Aral Super Tronic G 0W30, το οποίο και τελικά επέλεξα (στους τυφλούς βασιλεύει ο μονάφθαλμος? θα δείξει...)Το TITAN SUPERSYN ECOFLEX 5W-30 http://www.opieoils.co.uk/p-992-fuchs-titan-supersyn-ecoflex-5w-30-for-all-gmopelvauxhall-petrol-diesel-engines.aspx το τσέκαρες.
Έχει ακριβώς ότι χρειάζεται απο προδιαγραφές για OPEL.
Και εγώ άλλαξα πριν κάνα μήνα και έβαλα τα λάδια της OPEL. Δεν ξέρω τι διάολο είναι, αλλά σίγουρα θα ήθελα και εγώ να είχα μιά άποψη για τα χαρακτηριστικά αυτών.
Πάντως, απο τα λεγόμενά σου, εάν τους πάω ένα σετάκι απο τα Fuchs, είναι υποχρεωμένοι να μου τα βάλουν, έτσι ? -
Ο χρήστης teo_3 έγραψε:
Χτες προχώρησα στην ετήσια αλλαγή των λαδιών του opel (αφού γράφτηκαν περί τα 11300 χλμ από την προηγούμενη αλλαγή). Παρά τις αναζητήσεις μου κι εδώ αλλά και στα sites όλων των γνωστών εταιρειών λιπαντικών δεν κατέστη δυνατό να βρω πρακτικά άλλο 30άρι που να πληρεί και τις ACEA A3/B3 GM-LL-A025, GM-LL-B025 πέραν του Aral Super Tronic G 0W30, το οποίο και τελικά επέλεξα (στους τυφλούς βασιλεύει ο μονάφθαλμος? θα δείξει...)
Το TITAN SUPERSYN ECOFLEX 5W-30 http://www.opieoils.co.uk/p-992-fuchs-titan-supersyn-ecoflex-5w-30-for-all-gmopelvauxhall-petrol-diesel-engines.aspx το τσέκαρες.
Έχει ακριβώς ότι χρειάζεται απο προδιαγραφές για OPEL.
Και εγώ άλλαξα πριν κάνα μήνα και έβαλα τα λάδια της OPEL. Δεν ξέρω τι διάολο είναι, αλλά σίγουρα θα ήθελα και εγώ να είχα μιά άποψη για τα χαρακτηριστικά αυτών.
Πάντως, απο τα λεγόμενά σου, εάν τους πάω ένα σετάκι απο τα Fuchs, είναι υποχρεωμένοι να μου τα βάλουν, έτσι ?Φίλε μου το λαδάκι της Fuchs που αναφέρεις, απλά δεν υπάρχει στην Ελλάδα...Αν βέβαια μπεις σε διαδικασία να το παραγγείλεις από έξω, ΟΚ.
Φυσικά και είναι υποχρεωμένοι να στο βάλουν, εφόσον πληρεί τις ACEA A3/B3 και GM-LL-A-025/B025...και να πουν κι ένα τραγούδι οι κοπρίτες.
Περι λιπαντικών γενικώς