Gavriil1 εγραψε:
Η BMW που αγόρασες ειχε στο κεφάλαιο λάδια εναν πίνακα που εδειχνε σε ποιες θερμοκρασίες λειτουργεί το καθε ιξώδες για τον κινητηρα σου.
Μονο οι σχεδιαστες του κινητηρα σου ξερουν ποιο ιξωδες ειναι σωστο για τον κινητηρα σου.
Gavriil συγγνώμη αλλα το ιξώδες ΔΕΝ εχει να κανει με ενα συγκεκριμένο κινητήρα αλλα ειναι η προδιαγραφή του γενικώς.Ο πίνακας που σου λέω ειχε ΟΛΑ τα ιξώδη.Μπορεί στο δικό μου να μην πρέπει να βάλω π.χ. 0/40 στην Ελλάδα ενω στην Γερμανία ενδείκνυται τον χειμώνα.
Ο κατασκευαστής συνήθως προτείνει μάρκα λαδιού και range ιξώδους π.χ. απο 10/40 εως 15/50 κλπ.
Gavriil1 εγραψε:
Ουτε εχουμε τις καταλληλες γνωσεις αλλα ακομη και να τις ειχαμε, δεν εχουμε τα καταλληλα εργαλεια για διγνωση και παρατηρηση παραγοντων. Εχεις εσυ την δυνατοτητα να βαλεις V POwer 99+ βενζινη και να ανοιξεις καπακι και κεφαλη και να δεις ποσους ανθρακες λιγοτερους τωρα εχεις μαζεψει γυρω απο τον λεμο των βαλβιδων? Εαν αυτο ειναι εμπερειστατομενη γνωμη, τοτε εχουμε διαφοερικα στανταρντ για το τι ειναι ακριβες και τι δεν ειναι.
Οταν ολοι γνωρίζουμε τα προβλήματα της βενζίνης στην Ελλάδα (χαμηλά οκτάνια λογω νόθευσης) τοτε οταν ενας κατασκευαστής οπως η Shell προτείνει μια βενζίνη με τα Χ ή Ψ πρόσθετα που καθαρίζουν το μοτέρ τοτε δεν εχω κανένα λογο να μην δοκιμάσω.Χωρίς να χρειάζεται να γίνω πυρηνικός επιστήμονας!!!!
Εχω ανοίξει κινητήρα που χρησιμοποιούσε συγκεκριμένο λάδι (Motul) που ΔΕΝ το πρότεινε ο κατασκευαστής (οχι σαν ιξώδες) και επαθα πλάκα απο το ποσο λιγες φθορές ειχε (ηταν σαν καινούργιο) μετά 150.000 χλμ.
[/quote]
Gavriil1 εγραψε:
Εσυ νομιζεις οτι προσπαθω να καταδικασω επωνυμα και ανωνυμα after market ανταλλακτικα. Εκει δεν ειναι το νοημα μου. Το ανταλλακτικο μπορει να ειναι επωνυμο αλλα να ειναι το λαθος ανταλλακτικο. Το Mobil 1 ειναι επωνυμο υλικο αλλα εαν βαλω 20-50 ιξωδες στο αυτοκινητο κανω κακο στο αυτοκινητο μου.
Για μενα το Mobil1 δεν ειναι απο τα καλύτερα λάδια.Αλλα αυτό ειναι η δικιά μου γνώμη.Σαφώς και δεν πρέπει να βάλεις 20/50 αν το αυτοκίνητό σου δεν μπορεί να το πάρει.Αυτό ομως δεν σημαίνει οτι δεν μπορείς να δοκιμάσεις π.χ. Castrol ή Motul ή οτιδήποτε στο ιδιο ιξώδες με αυτο της προδιαγραφής του κινητήρα σου.
Gavriil1 εγραψε:[/quote]
Μπορει να μην υπαρχει κακο λαδι, ομως υπαρχει το λαθος λαδι. Οσο για τα αυτοκινητα, I guess πρεπει να ορισουμε τι εννοεις με την λεξη 'κακο', διοτι το 'α' καλυτερο απο το 'β' αυτοκινητο, σιγουρα υπαρχει.
'Κακό' αυτοκίνητο ηταν το Morris Marina.Τετοια αυτοκίνητα δεν βγαίνουν πιά.Ολα καλύπτουν ενα minimum standard.
Βεβαίως υπάρχουν καλύτερα αυτοκίνητα απο αλλα.Ετσι μπορούμε και διαλέγουμε.
Ναι αλλα η Προντραιβ ειναι καλυτερη απο μενα και σενα. Εχουν τους ανθρωπους με τις γνωσεις και τα εργαστηρια, κτλ. Και εαν δεν εδιναν εγγυηση στις μετατροπες, εγω προσωπικα δεν θα πηγαινα εκει. Αλλα ξαναρωταω, τι σχεση η Προντραιβ με μενα και σενα. Δεν ειδα κανενα απο την Προντραιβ να ερθει στο φορουμ να μιλησει για ποια ειναι καλη και ποια κακη βενζινη.
Η Prodrive ειναι παράδειγμα.Και δεν χρειάζομαι καποιον ειδικό -σου επαναλαμβάνω- για να δοκιμάσω ενα λάδι (ίδιου ιξώδους)στο αυτοκίνητό μου.Το ιδιο φυσικά για τις βενζίνες οπως ανέφερα παραπάνω.
Και εδω ειναι η διαφωνια μας. Ερχομαι εγω και σου απαντω στο παραπανω οτι εσυ και εγω δεν εχουμε την δυνατοτητα να ξερουμε πραγματικα ποιο ειναι το σωστο ή το ποιο σωστο, για το αυτοκινητο μας. Γιαυτο και ανηγεις το βιβλιαρακι και ακολουθεις τον κατασκευαστη και πανω απο ολα, σχεδιαστη του αυτοκινητου σου. Ποιος ξερει καλυτερα απο αυτον?
Αλλα υπαρχει και μια διευκρηνηση εδω. Ας πουμε οτι ο κατασκευαστης συνιστα λιπαντικο συμβατικο με 'αβγ' ιξωδες. Υπαρχει καλυτερο λιπαντικο απο αυτο στην αγορα? Πιθανον ναι. Στην δικη μου περιπτωση για παραδειγμα ολα τα αυτοκινητα που αγορασα εδω λενε το συνθετικο λιπαντικο δεν ειναι απαραιτητο, αλλα μπορει να χρισημοποιηθει. Δεν θα κανει κακο. Αλλα εαν χρισημοποιηθει, βαλε το ταδε ιξωδες για τις ταδε περιβαντολογικες θερμοκρασιες, κτλ. Και μετα στις ΗΠΑ υπαρχει μια ομοσπονδοιακη σφραγιδα που ειναι το μονο πραγμα που σου λεει ο κατασκευαστης οτι πρεπει να ακολουθησεις ως απαρετητως. Ειναι η σφραγιδα του API (American Petroleum Institute) που εχει τους δικους τις επιστημονες και εργαστηρια και σου λεει, εαν το λαδι δεν εχει αυτη την σφραγιδα, τοτε δεν εχει περασει τα καταλληλα τεστ ποιοτητας κτλ. Περιττο να πω οτι δεν υπαρχει λαδι χωρις αυτη την σφραδιδα στα ραφια πουθενα στις ΗΠΑ.
Τελικά βλέπεις οτι το ιξώδες εχει σχέση με τις περιβαλοντικές συνθήκες και οχι με τον κινητήρα σου?????
Αν ο κατασκευαστής προτείνει ημισυνθετικό ή ορυκτέλαιο θα σου πρότεινα να ΜΗΝ βάλεις συνθετικό.Παράδειγμα:τα Yaris του Cup πρόπερσι ειχαν προδιαγραφές για ορυκτέλαιο απο τον εξελικτή της μηχανής (οχι ιξώδες πρόσεχε).Κανείς δεν τόλμησε να βάλει συνθετικό.Σε αυτό μάλιστα,να συμφωνήσω.
Εγω δεν ειπα οτι πρεπει να πας στην ανριπροσωπια να αλλαξεις λαδι ή να βαλεις βενζινη καθε φορα που πρεπει να το κανεις. Οταν αγοραζεις ενα Χοντα, δεν υπαρχει Χοντα βενζινη ή Χοντα λαδι για να πρεπει να βαλεις το γνησιο. Το παραδειγμα/παρομοιωση σου ειναι ακυρο/η.
Μα αν η Honda π.χ. σου προτείνει λαδι Castrol π.χ. και εσυ ακολουθήσεις την πρόταση κατα γράμμα τοτε σαφώς και τους εχεις κανει ευτυχισμένους. Πουλάνε παραπάνω απο το υλικό για το οποίο κάνανε την συμφωνία.
Τέλος να διευκρινήσω παλι κατι.
Στα διάφορα 'ζουμιά' που βάζουμε στο αυτοκίνητο μας υπάρχουν καποιες προδιαγραφές που αφορούν τοσο στον κινητήρα οσο και στα λάδια,ATF, βαλβολίνες κλπ.
Ανάλογα με τις συνθήκες που ζούμε και τον τρόπο που οδηγούμε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και το κατάλληλο λιπαντικό.
Σημείωσε δε οτι το ιξώδες ειναι το λιγώτερο.Η χημική σύνθεση του καθε λιπαντικού και ο τρόπος που αυτο συμπεριφέρεται σε μεγάλα θερμοκρασιακά φορτία (δεν σπάει) ειναι που τα διαφοροποιούν.
Για αυτο και στην ερευνα των 4Τ τότε ('80s) καποια λάδια βγαίνανε πάτος (και τοτε καποιοι κατασκευαστές τα προτείνανε).
Να με συγχωρείς λοιπόν αλλα αν τοτε ειχα αυτοκίνητο δεν επρόκειτο ποτέ να ξαναβάλω το συγκεκριμένο λάδι και ας ελεγε οτι ηθελε ο κατασκευστής. Αλλωστε τα εργοστάσια αυτά που προτείνουνε ειναι συνήθως αυτά απο τα οποία βγάζουνε το μεγαλύτερο κέρδος οχι αυτά που ειναι τα καλύτερα στην αγορά!
Και κλείνω με ενα παράδειγμα.Η Sachs κατασκευάζει τους δίσκους/πλατώ για πολλούς κατασκευαστές με το όνομα του κατασκευαστή στο κουτί (ΟΕΜ).Τι θα αγόραζες?Τον δίσκο/πλατώ Sachs για BMW ή τον ιδιο με το ονομα BMW και στο κουτί?
Αλήθεια Chicago στα Ινδιάνικα σημαίνει Smells like onions???