-
Επειδή εχω μάθει σε όλα τα θέματα να ψάχνω να βρω 'που είναι τα λεφτά', φυσικά και το έχω παρατηρήσει.
Αλλά αυτό τι σημαίνει?
Οτι θα πρεπει να θεωρήσω τους πρώτους πιο αξιόπιστους από τους δεύτερους?
Στο ανέφερα για να δείξω ακριβώς την αντίφαση.
Και όσο μπορώ να πιστεψω τους πρώτους αλλο τόσο μπορώ να πιστε΄ψω τους δεύτερους.Αυτό που εγω ξέρω είναι οτι από όσα εχω διαβάσει, απο όσα εχω δει και από όσα εχω πάθει....τα λάδια στον κινητήρα είναι από τα σημαντικότερα θέματα συντήρησης.
Και επειδή έχω την τάση να θέλω να κρατήσω το αυτοκίνητό μου για όλη μου την ζωή....προσέχω για να έχω.
edit
Και για του λόγου το αληθές.
206 1.4. Αλλαγή λαδιών κάθε χρόνο γιατι τα χιλιόμετρα δεν τα πιάνει με τίποτα (της συζύγου).
Αν ακούσετε το θόρυβο που κάνει ο κινητήρας πριν την αλλαγή λαδιών (Motul, Mobil, IGOL) και μετά μπορεί να το ξανασκεφτείτε... -
Ο χρήστης lkar έγραψε:
@manosk: φυσικά και υπάρχει ενδεικτική λυχνία, η οποία αποτελεί και το πρώτο κριτήριο, αλλίως 30Κ/2 χρόνια. Αν μου ανάψει νωρίτερα θα πάω νωρίτερα (προφανώς)
Τα 30K/2 χρόνια ισχύουν όταν υπάρχει στο αυτοκίνητο το computer που ελέγχει το μεταβλητό service. Αν δεν υπάρχει, νομιζω οτι ακολουθείς αναγκαστικά την κατηγορία 15Κ/1 χρόνο.
-
Έγραψα πολλά, χρησιμοποίησα πολλή φαιά ουσία, προσπάθησα να είμαι σαφής και κατανοητός, μετέφερα συγκεντρωμένη γνώση όσο μπορώ πιο διασταυρωμένη, κι αν κάπου σας κούρασα το καταλαβαίνω. Όποιος εκτιμήσει καλώς...
Άμα σας πω ότι με κουράζει να προσπαθώ να αποδείξω ότι η γη είναι στρόγγυλη και να στριφογυρνάω γύρω από τον εαυτό μου, αντί να περπατάω πάνω της και να εισέρχομαι στα έγκατά της ή και να πετάω ψηλά για να την γνωρίσω καλύτερα; Και στο τέλος να μοιράζομαι και την εμπειρία; Τί πιο όμορφο από τη γνώση; Τη γνώση όμως που μας κάνει να αισθανόμαστε μικροί και ταπεινοί και όχι την κολακεία που τονώνει την περηφάνια και τον εγωισμό; Και τί πιο ωραίο από το να μοιράζεσαι τέτοια γνώση;
Επί του θέματος ο G60POWER πιο πολύ αλλά επίσης και οι kouk και mousatos με βρίσκουν -είτε απόλυτα είτε απλώς- σύμφωνο. Κοντά και ο manosk. Αν και τελικά επαναλαμβανόμαστε... Διαβάστε και πιο πίσω να δείτε.
Με lkar και Tiger απλά διαφωνώ και δεν είναι κακό. Όλοι μπορούμε και γινόμαστε καλύτεροι διαφωνώντας, εφόσον αυτό επιδιώκουμε.
Δεν μπορώ όμως να επιτρέψω στον εαυτό μου να ξαναρχίσει από την αρχή τον ίδιο δρόμο που διαβαίνει. Προχωρώ λοιπόν! Κάντε το ίδιο. Θα συναντηθούμε όλοι μαζί κάπου στην διαδρομή ή έστω και κάπου προς το τέλος της (αν φτάσει ποτέ κανείς ως εκεί).Θα επανέλθω φυσικά...
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
@manosk: φυσικά και υπάρχει ενδεικτική λυχνία, η οποία αποτελεί και το πρώτο κριτήριο, αλλίως 30Κ/2 χρόνια. Αν μου ανάψει νωρίτερα θα πάω νωρίτερα (προφανώς)
Τα 30K/2 χρόνια ισχύουν όταν υπάρχει στο αυτοκίνητο το computer που ελέγχει το μεταβλητό service. Αν δεν υπάρχει, νομιζω οτι ακολουθείς αναγκαστικά την κατηγορία 15Κ/1 χρόνο.
και η πλειοψηφία όσων έχουν το σχετικό υπολογιστή έχει και τεχνολογία can bus. Αλλιώς ακολουθείς σταθερά διαστήματα, οπότε max 15/1 χρόνο. Δεν διαφωνούμε
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Έγραψα πολλά, χρησιμοποίησα πολλή φαιά ουσία, προσπάθησα να είμαι σαφής και κατανοητός, μετέφερα συγκεντρωμένη γνώση όσο μπορώ πιο διασταυρωμένη, κι αν κάπου σας κούρασα το καταλαβαίνω. Όποιος εκτιμήσει καλώς...Άμα σας πω ότι με κουράζει να προσπαθώ να αποδείξω ότι η γη είναι στρόγγυλη και να στριφογυρνάω γύρω από τον εαυτό μου, αντί να περπατάω πάνω της και να εισέρχομαι στα έγκατά της ή και να πετάω ψηλά για να την γνωρίσω καλύτερα; Και στο τέλος να μοιράζομαι και την εμπειρία; Τί πιο όμορφο από τη γνώση; Τη γνώση όμως που μας κάνει να αισθανόμαστε μικροί και ταπεινοί και όχι την κολακεία που τονώνει την περηφάνια και τον εγωισμό; Και τί πιο ωραίο από το να μοιράζεσαι τέτοια γνώση;
Επί του θέματος ο G60POWER πιο πολύ αλλά επίσης και οι kouk και mousatos με βρίσκουν -είτε απόλυτα είτε απλώς- σύμφωνο. Κοντά και ο manosk. Αν και τελικά επαναλαμβανόμαστε... Διαβάστε και πιο πίσω να δείτε.
Με lkar και Tiger απλά διαφωνώ και δεν είναι κακό. Όλοι μπορούμε και γινόμαστε καλύτεροι διαφωνώντας, εφόσον αυτό επιδιώκουμε.
Δεν μπορώ όμως να επιτρέψω στον εαυτό μου να ξαναρχίσει από την αρχή τον ίδιο δρόμο που διαβαίνει. Προχωρώ λοιπόν! Κάντε το ίδιο. Θα συναντηθούμε όλοι μαζί κάπου στην διαδρομή ή έστω και κάπου προς το τέλος της (αν φτάσει ποτέ κανείς ως εκεί).Θα επανέλθω φυσικά...
Περιγράφεις την 'μαγεία' και την 'δυσκολία' που έχει ένα οποιοδήποτε Φόρουμ!
Νέα μέλη, νέες συζητήσεις, νέα (αλλά χιλιοειπωμένα) θέματα, ιδιες απαντήσεις!
Καλό είναι! Αλλά θέλει υπομονή! -
Χαιρομαι για το ευγενες πνευμα της συζητησης,αλλα η διαπιστωση μου ειναι οτι ο Miltellas κρίνει ότι δεν εχει να μαθει κατι απο οσους δεν συμφωνουν μαζι του,κατι που αναιρεί μερος των λεγομενων του.
Οταν κανουμε συζητηση απλως για να αγορευσουμε και μετα να αναχωρήσουμε κρατώντας τις θετικες ψήφους,σιγουρα δεν μαθαμε κατι. -
Μέχρι τώρα, σ' ότι αυτοκίνητο είχαμε, ακολουθούσαμε τα εργοστασιακά διαστήματα αλλαγής λαδιών και δεν υπήρξε ποτέ κάποιο πρόβλημα που να οφείλεται σε ελλιπή λίπανση. Να σημειώσω πως αυτό περιλαμβάνει και οδήγηση σπίτι-περίπτερο-σουπερμάρκετ-τράπεζα-σπίτι και κίνηση (μποτιλιαρισμένος Κηφισός) και ανοιχτό δρόμο, ακόμα και εκτός δρόμου. Επίσης, να πω πως με αυτόν τον τρόπο ένα ιταλικό έφτασε τα 25 χρόνια (μετά πουλήθηκε - δεν είχε κάποιο πρόβλημα) και ένα ρωσικό τα 21 (και δουλεύει ακόμα).
Ιδίως για εμένα, που κάνω περίπου το 85-90% των χιλιομέτρων σε αυτοκινητόδρομο και τα υπόλοιπα σε πόλη (πολύ σπάνια σε έντονη κίνηση, συνήθως με τους δρόμους ψιλο-άδειους), τα 15.000km ή 1y που δίνει ο κατασκευαστής πιστεύω πως με καλύπτουν απόλυτα. Αν είχα σύστημα μεταβλητού διαστήματος σέρβις εννοείται πως θα ακολουθούσα την αντίστοιχη ένδειξη. Για κάποιο λόγο προφανώς υπάρχει αυτό και δεν έχω τις απαιτούμενες γνώσεις να το κρίνω, αλλά πιστεύω πως αξίζει να το εμπιστευθώ.
Βεβαίως φροντίζω να παρακολουθώ τακτικά τη στάθμη των λαδιών αλλά δεν έχει παρουσιαστεί κάτι. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Χαιρομαι για το ευγενες πνευμα της συζητησης,αλλα η διαπιστωση μου ειναι οτι ο Miltellas κρίνει ότι δεν εχει να μαθει κατι απο οσους δεν συμφωνουν μαζι του,κατι που αναιρεί μερος των λεγομενων του.
Οταν κανουμε συζητηση απλως για να αγορευσουμε και μετα να αναχωρήσουμε κρατώντας τις θετικες ψήφους,σιγουρα δεν μαθαμε κατι.Καλά Τιγράκο μου... Θα επιμείνω τότε...
Τα αυτια σου ειναι αριστα.Αλλα ο ρολος τους στο ανθρωπινο σωμα δεν ειναι να καταλαβαινουν την χημικη συσταση των λαδιων της μηχανής σου και τον ρολο τους σε αυτη.Οταν αλλαζουμε λαδι,το νεο λαδι ειναι πηχτο και ετσι λογικο να ακους λιγοτερο θορυβο.Τα ακουστικα συμπερασματα σου ομως ειναι παντελως αυθαίρετα.
Νομίζεις ότι αν έβλεπα τα αποτελέσματα μίας χημικής ανάλυσης θα καταλάβαινα περισσότερα; Ή μήπως θα ήμουν σίγουρος για την αξιοπιστία των συνθηκών λειτουργίας του λιπαντικού. Όπως και να έχει συμφωνώ ότι το καλύτερο από όλα είναι η χημική ανάλυση. Αλλά το αυτί παραμένει ένα αξιόπιστο εργαλείο που μπορεί να ξεχωρίσει τον κινητήρα που κουδουνάει ΓΔΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΤΟΥ με κουρασμένο λιπαντικό από τον ίδιο κινητήρα που γουργουρίζει ΓΛΥΣΤΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΤΟΥ με καινούριο λιπαντικό. Τέτοιο ακουστικό συμπέρασμα μόνο αυθαίρετο δεν είναι. Τα ξαναείπα αυτά βέβαια. Ή μήπως δεν αλλάζει ο ήχος του κινητήρα όσο παλιώνει το λιπαντικό μέχρι που γίνεται φανερή η εσωτερική ταλαιπωρία του και αποκαθίσταται όταν αλλάζει; Δεν έχεις εντοπίσει ότι τα ορυκτέλαια έρχονται σε ακουστικά κουρασμένη κατάσταση νωρίτερα από ότι τα συνθετικά; Δεν επιβεβαιώνει ακουστικά ούτε αυτό την παραπάνω αντοχή του συνθετικού;
Ποτε ειπα οτι ενα 100% συνθετικο (να συμπληρωσω εδω:με προδιαγραφές και οχι απο...γύφτο) δεν θα τα καταφερει σε αγωνιστικη χρήση;Ποτέ βεβαια.Κατι παρανόησες εδω προφανως.
Ωραία! Παρανόησα, άρα συμφωνούμε!
Στην τριτη παραγραφο,φαινεται οτι αγγιζεις πια την αληθεια που σχεδόν σκοπιμα αγνοείς.
Σκόπιμα; Μήπως δεν κατάλαβες την αλήθεια που 'άγγιξα';
Όταν η AMSOIL και η Mobil δίνουν για τα καλύτερα PAO λιπαντικά τους που τηρούν την VW503.01 ή VW504.00 ανώτατο χρονικό όριο 1 χρόνο, και η VW δίνει 2 χρόνια αν τηρείται η VW503.01 ή VW504.00 ακόμη και αν το λιπαντικό είναι δήθεν συνθετικό (όπως πχ της Shell) τότε αυτό σημαίνει ότι ή οι εταιρίες λιπαντικών ψεύδονται ή η VW ή δίνουν διαφορετικό νόημα στην έννοια 'αντοχή του λιπαντικού'. Αν όμως παρατηρήσεις θα δεις ότι δίνουν τεράστιο όριο ζωής ενδιάμεσα όπως πχ η AMSOIL που δίνει 40000χλμ. Γιατί να δίνει 40000χλμ/1 χρόνο και όχι 2 χρόνια; Η απάντηση είναι ότι τα καλύτερα των καλύτερων λιπαντικών υπόκεινται και αυτά σε οξείδωση που τα αχρηστεύουν ως αξιόπιστα λιπαντικά μετά τον 1 χρόνο (και όχι μετά τους 6 μήνες όπως τα υποδεέστερα λιπαντικά). Και όχι ότι ξαφνικά παύουν να λιπαίνουν αλλά ότι χάνουν πολλές ιδιότητες όπως ας πούμε ότι το 30άρι είναι 20άρι και το 5άρι 15άρι και όχι μόνο αυτά, κι έτσι παύει το λιπαντικό να είναι αξιόπιστι κατά τον παρασκευαστή του αλλά δεν παύει κατά την VW (τα ονόματα των εταιριών τα δίνω χάριν ευκολίας στην συζήτηση). Επίσης αν παρατηρήσεις θα δεις ότι προτείνουν αυτά τα διαστήματα αλλαγής μόνο για συμβατικούς κινητήρες με συμβατική οδήγηση υπό συμβατικές συνθήκες, ψάξτο. Ενώ για πολύ δυνατούς κινητήρες, turbo ή για μη συμβατική οδήγηση (υπερβολικά γρήγορη ή και... υπερβολικά αργή) προτείνουν αλλαγή σε μισά διαστήματα (AMSOIL 20000χλμ/6μήνες). Για αγωνιστική οδήγηση αναφέρουν λίγο-πολύ ότι τις αλλαγές τις αποφασίζει ο μηχανικός - τόσο ρευστό είναι το θέμα! Πού τα λένε; Σε εμάς όλους. Αλλά δεν κοιτάμε ποτέ τί λένε οι παρασκευαστές λιπαντικών (αυτοί δεν ξέρουν) και κοιτάμε τί λένε οι κατασκευαστές αυτοκινήτων (αυτοί ξέρουν). Πόσοι ψάχνουν να μάθουν τί λένε οι παρασκευαστές και όχι όσοι βολεύνται και πουλάνε 'φούμαρα' αλλά όσοι πουλάνε πραγματικά συνθετικά (AMSOIL, Mobil, Motul, FUCHS, Silkolene, Torco, RedLine). Μόνο που ενώ καί οι δύο πλευρές θέλουν να προβληθούν ως αξιόπιστες ταυτόχρονα θέλουν και να κερδίσουν χρήματα. Και ενώ οι παρασκευαστές PAO oils δεν έχουν παρά να πούνε την αλήθεια (που εν προκειμένω αυτή τους συμφέρει) περί ποιότητας λιπαντικών δεδομένου ότι αυτοί έχουν ΤΗΝ ποιότητα, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αναγκαστικά πρέπει να μας παραμυθιάσουν για να πουλάνε αυτοκίνητα (υπ'οψιν ότι ενώ οι αντιπροσωπείες έχουν κέρδος αν μας πουλάνε λάδια οι κατασκευαστές δεν έχουν σχεδόν καθόλου). Μόνο που τελικά τον πρώτο λόγο τον έχουν οι κατασκευαστές απαιτώντας από τους παρασκευαστές προδιαγραφές που θα τους δώσουν είσοδο στο δίκτυο πωλήσεών τους, και ο θρίαμβος του μάρκετινγκ είναι γεγονός δεδομένου ότι εμείς οι καταναλωτές τελικά εμπιστευόμαστε τον κατασκευαστή που κάνει την 'καθαρή' δουλειά και μας πουλάει το προϊόν του και όχι τον παρασκευαστή που κάνει την 'βρώμικη' δουλειά και απλά συντηρεί το προϊόν του κατασκευαστή. Κακό δικό μας τελικά και όντας τόσα χρόνια κατανοώντας τους καταναλωτές οι κατασκευαστές παίρνουν τον πρώτο λόγο και τελικά τάζουν μερίδια στην πίτα στους παρασκευαστές. Και ας μην ελπίζουμε ότι οι μεγάλες αδερφές που παρασκευάζουν καί καύσιμα δεν έχουν όφελος από τις πωλήσεις αυτοκινήτων που κάποτε χαλάνε - στην τελική και αδιάφοροι να μείνουν για να ικανοποιήσουν απλώς τις ορέξεις των κατασκευαστών πάλι κερδισμένοι θα είναι.
Άραγε πόσοι κατασκευαστές αυτοκινήτων προωθούν μέσω του δίκτύου τους λιπαντικά κορυφαίας ποιότητος; Πόσοι κατασκευαστές πουλάνε σε καλή τιμή τα υποδεέστερα λιπαντικά που κανονικά έπρεπε να πωλούνται φθηνότερα από τα κορυφαία (και όταν λέω 'κορυφαίας ποιότητος' αναφέρομαι σε πραγματικά συνθετικά δηλ. Group IV/V και ΜΟΝΟ).Στην τεταρτη παραγραφο,χανεις την μπαλα.Οι περιβαλλοντικοι οργανισμοι ειναι πιο ισχυροι απο την Mobil και τις αυτοκινητοβιομηχανίες ας πούμε;
Όχι! Συνεργάζονται όμως τέλεια! Αντί λοιπόν να βρει λόγο η μεγάλη αδερφή για να παράγει νέου τύπου λιπαντικά, της βρίσκει λόγο ο περιβαλλοντικός οργανισμός (ονόματα δε λέμε)! Και οι πωλήσεις αυξάνονται. Και η οικονομική υποστήριξη του περιβαλλοντικού οργανισμού μεγαλώνει.
Παραγραφος 5.Ας το δουμε ετσι:Υπαρχουν δυο μυθοι.Εσυ διαλεξες τον μυθο που διαλαλει ο εκαστοτε πωλητης λαδιων σε συνδιασμο με λογικα συμπερασματα που θα εκανε ενας ασχετος (όπως πχ παλια πιστευαν οτι η γη ειναι επιπεδη,απολυτως λογικο δεν είναι;).
Μύθοι;
Να υπενθυμίσω τί έγραψα;
'Οι λόγοι που οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προτείνουν μακρά διαστήματα αλλαγής είναι ο συνδυασμός δύο παραγόντων που θα αναφέρω μόνο εν συντομία για υποψιασμό και μόνο:
1ος και σημαντικότερος: Περιβαλλοντικοί (Οι σχετικοί διεθνείς οργανισμοί πιέζουν ασφυκτικά και έχουν πολύ μεγάλη δύναμη πειθούς)
2ος: Τα εργοστάσια έχουν φτιάξει κινητήρες με πολύ ανθεκτικά μέταλλα (για περιβαλλοντικούς λόγους αναπτύσσουν τεχνολογίες που καταπιέζουν κυρίως θερμοκρασιακά) ενώ ταυτόχρονα δεν είναι αυτοσκοπός η αντοχή τους στο χρόνο. Έτσι τους βολεύει πάρα πολύ ο 'λόγος 1' και επικροτώντας τον μας οδηγεί σε αραιά διαστήματα service για να μην κρατάμε και 'αιώνια' τα αυτοκίνητά μας επειδή δεν χαλάνε. Επιπλέον κυκλοφόρησαν και τον μύθο ότι ο κινητήρας φθείρεται περισσότερο με τα λάδια φρέσκα και λιπαίνεται καλύτερα με τα λάδια παλιά...'
Βοήθεια για τον μύθο 1 και 2: Είναι μύθος ότι οι περιβαλλοντικοί οργανισμοί τα παίρνουν; Είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί με τεράστια συσσώρευση κεφαλαίου που το χρησιμοποιεί για να πιέζει καταστάσεις με διάφορους πολυέξοδους τρόπους. Από πού μπορεί να αντλεί το κεφάλαιο; Με συνδρομές στα μέλη της; Από τις κυβερνήσεις; Ε, βρες το εσύ εγώ δεν ξέρω! Εξάλλου, μπροστά είμαι όταν τα παίρνουν;
Βοήθεια για τον μύθο 2: Λες τα εργοστάσια να θέλουν να φτιάξουν κινητήρες άφθαρτους και να σταματήσουν οι πωλήσεις; Δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα... Κι όμως, σήμερα οι κινητήρες είναι δυνατότεροι από ποτέ παρά το φίμωτρο που λέγεται καταλύτης, με αγωνιστική τεχνολογία και ανθεκτικότατα κράματα. Άρα αντέχουν, άρα πρόβλημα. Η λύση, τα 'κατάλληλα' λιπαντικά σε συνδυασμό με τα κατάλληλα διαστήματα αλλαγών. Ο κινητήρας δεν θα σπάει, αλλά θα φθείρεται προοδευτικά και αναλόγως της χρήσης, και σε κάθε περίπτωση θα αντέξει στα πλαίσια της εγγύησης και λίγο παραπάνω για να είναι 100% μέσα στους υπολογισμούς (η αστοχία είναι στο πρόγραμμα βέβαια). Μας χαλάει σαν καταναλωτές; Τους ευρωπαίους όχι αφού στατιστικά εξακριβωμένα δεν κρατάνε αυτοκίνητο πολλά χρόνια, αλλά τους έλληνες με την ρηχή τσέπη σίγουρα ναι αφού πάρα πολλοί είναι αυτοί που το παντρεύονται και το πετάνε μόνο όταν χαλάσει ή το πουλάνε λίγο πριν και ο επόμενος τρέχει και δεν φτάνει! Δεν είναι έτσι;Παραγραφος 6.Τιποτα δεν ειναι απλο σε αυτη τη ζωή,ποσο μαλλον οι χημικες ενώσεις και η αλληλοεπίδραση τους στην μηχανη.Αν αλλαζες καθε 1000 χλμ το μονο που θα καταφερνες ειναι να ταλαιπωρεις ταυτοχρονα
την τσεπη σου,το περιβαλλον,και τον κινητήρα σου.Κι όμως είναι τόσο απλό! Όσο καινούριο το λιπαντικό τόσο καλύτερα λιπαίνει. Τα τεστ για να ευρεθούν οι τεχνικές προδιαγραφές αλλά και για να εκδοθούν τα πιστοποιητικά των λιπαντικών γίνονται με καινούρια τα λιπαντικά και αρχίζουν την καταγραφή από το πρώτο δευτερόλεπτο χρήσης. Το αντίθετο δεν το κάνουν ποτέ. Έτσι όταν εμείς αγοράζουμε ένα λιπαντικό, γνωρίζουμε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά αλλά και τις εγκρίσεις που έλαβε με το λιπαντικό σε καινουργή κατάσταση. Πχ για να εκδόσει η VW πιστοποιητικό έγκρισης τεστάρει το λιπαντικό σύμφωνα με το ιξώδες του και τον δείκτη HTHS που σημαίνει High Temperature High Shear. Αυτός ο δείκτης βγαίνει μετά από κάποιο χρόνο δοκιμής του λιπανικού που ξεκινάει από καινούριο. Κανείς τους όμως δεν γνωρίζει την συμπεριφορά του λιπαντικού μετά από 20000χλμ σκληρής χρήσης γιατί τελικά δεν κάθεται να το τεστάρει. Το τεστ μακράς διαρκείας γίνεται στον πάγκο σε κινητήρα τέλεια ρυθμισμένο και που λειτουργεί υπό ιδανικές συνθήκες με σταθερές σαλ. Να σε κουράσω κι άλλο;
Οταν κανουμε συζητηση απλως για να αγορευσουμε και μετα να αναχωρήσουμε κρατώντας τις θετικες ψήφους,σιγουρα δεν μαθαμε κατι.Για το 1ο νομίζω ότι αρκεί να ομολογήσω δημοσίως ότι ο λόγος που γνωρίζω τα λίγα που γνωρίζω είναι επειδή πάντα υπάρχουν διαφωνούντες στις απανταχού συζητήσεις όπου όλοι αλληλοπροκαλούνται σε αναζήτηση της αλήθειας. Έτσι κι εγώ εδώ και χρόνια που διαβάζω και γράφω σε forums ανάγκασα τον εαυτό μου να ζοριστεί και να βρει πηγές, να διασταυρώσει, να αγοράσει ένα καλό βιβλίο περί λιπαντικών, χώρια το επαγγελματικό ενδιαφέρον που είχα δείξει πριν 3 περίπου χρόνια που αντί να μου λύσει απορίες μου δημιούργησε άπειρες και έτσι μου προξένησε τα πρώτα σοβαρά εναύσματα αναζήτησης. Και αυτό δεν το κάνω μόνο για τα λιπαντικά. Απλά επειδή στα λιπαντικά τα έχω λίγο φρέσκα είμαι και πιο άνετος. Αν τα παρατήσω θα αρχίσω να μπερδεύομαι, να ξεχνάω και να κάνω κενά στις συζητήσεις μου. Παρόμοια με μένα κάνουν πάρα πολλοί και ουκ ολίγοι εδώ μέσα (και άλλοι τόσοι έξω) μου έχουν δώσει πηγές, στις οποίες απευθύνθηκα για να βελτιωθώ (όπως ο mousatos που με έκανε να αισθανθώ το κενό μου γύρω από την ιδιαίτερη τεχνολογία των διαφημιζόμενων αγωνιστικών 'racing' λιπαντικών που θα μου πάρει χρόνο αλλά θα την καλύψω όσο μπορώ). Δεν το κάνουν όλοι αυτό όμως.
Για το 2ο νομίζω ότι υπερβάλλεις. Αγορεύει κάποιος και καλά κάνει όταν έχει κάτι να πει που θα ωφελήσει πολλούς. Κι εγώ έτσι έμαθα και συνεχίζω να μαθαίνω. ΕΥΤΥΧΩΣ, πάντα βρίσκεται κάποιος με όρεξη να 'αγορεύει' για να μεταδώσει τις γνώσεις του. Και κάποιοι άλλοι τις δανείζονται για να εμπλουτίσουν τις δικές τους και τις επιστρέφουν προσφέροντας με την σειρά τους. Η μαγεία των forums! Και μετά θα αποχωρήσω είπες;Φιλικά και με εκτίμηση πάντα.
-
Ο χρήστης MichalisS έγραψε:
Μέχρι τώρα, σ' ότι αυτοκίνητο είχαμε, ακολουθούσαμε τα εργοστασιακά διαστήματα αλλαγής λαδιών και δεν υπήρξε ποτέ κάποιο πρόβλημα που να οφείλεται σε ελλιπή λίπανση....Παλιά τα διαστήματα αλλαγής λαδιών ήταν ανά 3000-5000χλμ. Τα λάδια δεν έγιναν και τόσο καλύτερα σήμερα όσο έγιναν ανθεκτικότερα τα μέταλλα του κινητήρα. Η πρώτη εταιρία παρασκευής 100% PAO λιπαντικού ήταν η AMSOIL και αυτό επιτεύχθηκε το 1972! Την ακολούθησαν πάρα πολλές εταιρίες αναγνωριζοντας την ανωτερότητα των συνθετικών λιπαντικών. Την δεκαετία του '80, ΟΛΑ τα συνθετικά λιπαντικά της αγοράς ήταν πραγματικά συνθετικά PAO Group IV! Η ποιότητα των τότε λιπαντικών ήταν κατά μέσο όρο ΑΝΩΤΕΡΗ όσο απίστευτο κι αν φαίνεται! Οι περισσότερες εταιρίες όμως σιγά-σιγά το γύρισαν από Group IV σε Group III δηλαδή σε λιπαντικά που 'τότε' δεν τα θεωρούσαν συνθετικά, κάτι που το άλλαξε η Castrol που κέρδισε την σχετική δίκη μετά την μήνυση της Mobil για παραπλάνηση των καταναλωτών, και τότε εξαπλώθηκε ραγδαία η Castrol στην αγορά παράγωντας μεγάλη φήμη αφού τα 'νέα συνθετικά' άφηναν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στους μεταπωλητές που δεδομένης της άγνοιας των καταναλωτών πουλούσαν τα ψευδοσυνθετικά σε τιμές γνήσιων συνθετικών.
Βέβαια τα παλιά Group III είναι υποδεέστερα των σύγχρονων Group III τα οποία σύγχρονα Group III όμως δεν μπορούν να συναγωνιστούν ούτε τα παλιά Group IV σε αντοχή και σταθερότητα του ιξώδους στις ακραίες θερμοκρασίες που είναι και το βασικότερο εγγενές πλεονέκτημα των Group IV. Παλιά λοιπόν τα κονομούσαν χοντρά οι εταιρίες συνθετικών λιπαντικών δεδομένου ότι ενώ τα λιπαντικά τους άντεχαν περισσότερο δεν είχαν υιοθετήσει ανάλογα μακροχρόνιες αλλαγές οι κατασκευαστές. Αυτό όμως σήμερα άλλαξε καθότι ενώ τα σύγχρονα Group IV/V είναι ανώτερα των αντίστοιχων παλαιότερων, δεν βρίσκουμε εύκολα δίκτυο κατασκευαστών που να πουλάει τέτοια λιπαντικά πλέον! Άσε που όλοι βρήκαν το καινούριο κόλπο συσκευασίας φασόν φτηνού 'ημισυνθετικού λιπαντικού'. Κι αν τα σύγχρονα συνθετικά είναι fake φανταστείτε τί γίνεται με τα ημισυνθετικά... -
Συγγνώμη που διακόπτω τη συζήτηση, αλλά που μπορει να βρει κανείς λάδια Mobil στην Ελλάδα;
-
Χαρα στο κουραγιο σου και βεβαια δεν μπορω παρα να συμφωνησω αν οχι σε ολα σχεδον σε ολα οσα γραφεις!
Απορω ομως ποιο το νοημα να επιμενει κανεις σε μια αποψη, αφου δεν θελουν καποιοι να αλλαξουν γνωμη, ασε να αλλαζουν οποτε θελουν με οποια μαρκα θελουν τα λαδια τους, κατεθεσε ο καθεις την αποψη του και ας βγαλει ο καθενας τα συμπερασματα του! -
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Χαρα στο κουραγιο σου και βεβαια δεν μπορω παρα να συμφωνησω αν οχι σε ολα σχεδον σε ολα οσα γραφεις!
Απορω ομως ποιο το νοημα να επιμενει κανεις σε μια αποψη, αφου δεν θελουν καποιοι να αλλαξουν γνωμη, ασε να αλλαζουν οποτε θελουν με οποια μαρκα θελουν τα λαδια τους, κατεθεσε ο καθεις την αποψη του και ας βγαλει ο καθενας τα συμπερασματα του!Δεν είναι 'δική μας' ή 'δική μου' άποψη, αλλά των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο αντίλογος είναι ότι επίτηδες λένε οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυτά τα μεγάλα διαστήματα για να... χαλάνε οι κινητήρες -λες και δεν θα είχαν όφελος οικονομικό αν έλεγαν να κάνουμε συχνότερες αλλαγές-
Με το ίδιο σκεπτικό, λέω οτι οι εταιρείες λιπαντικών και τα συνεργεία έχουν πολύ μεγαλύτερα συμφέροντα να λένε συχνότερες αλλαγες
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Ο αντίλογος είναι ότι επίτηδες λένε οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυτά τα μεγάλα διαστήματα για να... χαλάνε οι κινητήρες -λες και δεν θα είχαν όφελος οικονομικό αν έλεγαν να κάνουμε συχνότερες αλλαγές-
Με το ίδιο σκεπτικό, λέω οτι οι εταιρείες λιπαντικών και τα συνεργεία έχουν πολύ μεγαλύτερα συμφέροντα να λένε συχνότερες αλλαγες
Για το 1ο: Όχι δεν έχουν όφελος οικονομικό με συχνές αλλαγές λαδιών. Δεν πουλάνε λάδια τα εργοστάσια. Κι όπου πουλάνε είναι φασόν ή συνεργασίες, άρα δεν μιλάμε για ελκυστικό κέρδος παρά μόνο περαιτέρω διόγκωση του εκβιασμού προς τους παρασκευαστές λιπαντικών να μειώσουν κόστος-ποιότητα. Αντιθέτως, μηχανικά μέρη που χαλάνε έχουν περισσότερο κέρδος, αλλά αν χαλάνε μέσα στην εγγύηση ή και σε εύλογο διάστημα είναι δυσφημιστικό. Επίσης δυσφημιστικό πλέον είναι να μην ανακοινώνουν φτηνό κόστος χρήσης του αυτοκινήτου πράγμα που σημαίνει αραιά service και φυσικά και λαδιών. Έχω πει πολλά γι αυτό.
Για το 2ο: Ναι έχουν! Αλλά δεν έχουν την δύναμη να περάσει ο λόγος τους έναντι του κατασκευαστή. Ο 'δυνατός' έχει τον ρώτο λόγο, ο δυνατός αναλαμβάνει την ευθύνη, και τον 'δυνατό' κοιτάμε στα μάτια όταν αναρωτιόμαστε 'τοις πταίει;'... Αυτό μας κάνει να αγνοούμε ή και να φοβόμαστε όποιον πάει κόντρα στο ρεύμα του 'δυνατού'! Το συνεργείο που θα μιλήσει για συχνό service γεμίζει υποψίες τους πελάτες του, γι αυτό και τα περισσότερα συνεργεία δεν τολμούν να μιλήσουν για συχνότερο service από των αντιπροσωπειών. Θέλει πολλά 'κότσια' και γνώσεις, σε συνδυασμό με υψηλή ανάληψη ρίσκου να χάσεις πελάτες για να μπεις σε τέτοια διαδικασία. Όλα αυτά που λέμε είναι θέματα που η πλειοψηφία των συνεργείων δεν τολμάει να τα αγγίξει σε τέτοιο βαθμό που παρασύρονται στην ημιμάθεια και στην εύκολη λύση της υποταγής στους προκαθορισμένους ρυθμούς των αντιπροσωπειών. Μόνο σε μυημένους πελάτες των καλών συνεργείων με γνώστες μηχανικούς αποκαλύπτεται σταδιακά η αλήθεια.
Όλοι θέλουν να κερδίσουν λεφτά και πλέον πολλοί μπήκαν ήδη στην διαδικασία εύρεσης τρόπου επιβίωσης... Από αυτό όμως τελικά δεν θα εξαιρεθούν σε λίγο καιρό (νομίζω ξεκίνησαν ήδη) ούτε οι αντιπροσωπείες και κυρίως οι κατασκευαστές. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και όσοι ευφυείς βλέποντάς το... αλλάζουν θάλασσα! Όσοι δεν μπορούν θα καταναλωθούν.Νομίζω όλα αυτά τα έχω εξηγήσει και με περισσότερες λεπτομέρειες... Ίσως λίγο παραπάνω εξήγηση μαζί με επανάληψη βοηθάει περισσότερο.
-
Ο χρήστης MichalisS έγραψε:
Συγγνώμη που διακόπτω τη συζήτηση, αλλά που μπορει να βρει κανείς λάδια Mobil στην Ελλάδα;Το θέμα βέβαια είναι να βρεις Mobil 1 και όχι οποιοδήποτε Mobil.
Πέρα από κάποια βενζινάδικα, δεν γνωρίζω να σου πω. Υπάρχουν κάποιοι εδώ μέσα που γνωρίζουν. Περίμενε λίγο. -
εγω βρηκα mobil 1 στο πρακτικερ στην ιερα οδο.λογικα θα εχουν ολα τα πρακτικερ και λογικα και τα carefour
μιλαμε παντα για 0-40 γιατι για 5-30 ουτε λογος.
-
Για το 1ο: Όχι δεν έχουν όφελος οικονομικό με συχνές αλλαγές λαδιών. Δεν πουλάνε λάδια τα εργοστάσια. Κι όπου πουλάνε είναι φασόν ή συνεργασίες, άρα δεν μιλάμε για ελκυστικό κέρδος παρά μόνο περαιτέρω διόγκωση του εκβιασμού προς τους παρασκευαστές λιπαντικών να μειώσουν κόστος-ποιότητα. Αντιθέτως, μηχανικά μέρη που χαλάνε έχουν περισσότερο κέρδος, αλλά αν χαλάνε μέσα στην εγγύηση ή και σε εύλογο διάστημα είναι δυσφημιστικό. Επίσης δυσφημιστικό πλέον είναι να μην ανακοινώνουν φτηνό κόστος χρήσης του αυτοκινήτου πράγμα που σημαίνει αραιά service και φυσικά και λαδιών. Έχω πει πολλά γι αυτό.
Πουλάνε λάδια, όπως πουλάνε ανταλλακτικά. Ένα και το αυτό. Ούτε τα ανταλλακτικά είναι δικά τους, ούτε τα λάδια. Το σήμα και τη συσκευασία βάζουν. Κι όσο για το κέρδος που 'δεν έχουν'...
Για το 2. Δεν έχουν δύναμη οι εταιρείες λιπαντικών; δεν υπάρχουν κλειστά συμβόλαια του τύπου: Πάρε 200.000 ευρώ μπροστά ή όλον τον εξοπλισμό του συνεργείου, αλλά για Χ χρόνια θα αγοράζεις όλα τα λίτρα από μένα ή Ψ χιλιάδες λίτρα. Με ποιον τρόπο θα πιάσουν στόχους;
δεν είναι αγγελικά πλασμένος ο κόσμος κι ας κάνει ο καθένας ότι του λέει ο καστασκευαστής, ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου, ο μαστρο-Βαγγέλης και η κάθε εταιρεία
-
Ο χρήστης fabiawrc έγραψε:
εγω βρηκα mobil 1 στο πρακτικερ στην ιερα οδο.λογικα θα εχουν ολα τα πρακτικερ και λογικα και τα carefourμιλαμε παντα για 0-40 γιατι για 5-30 ουτε λογος.
Καλημέρα.
Στα Carrefour της Δυτ.Θεσ/νίκης (CityGate & Ευκαρπίας) υπάρχει το Mobil1 0W40 εδώ και 1 χρόνο με τιμή 46
-
Miltellas, fabiawrc και PuntoLord ευχαριστώ πολύ. Θα πάω να κοιτάξω σε Praktiker & Carrefour.
-
επισης πηρα και ενα καθαριστικο της sonax που καθαριζει το κινητηρα απο καταλοιπα καυσης τα μπεκ κλπ 6 ευρω.ελπιζω να κανει δουλεια
Το καλύτερο γι αυτή τη δουλειά είναι το PROTEC Fuel Line Cleaner. Δοκιμασμένο! Δεν πωλείται στα καταστήματα-βενζινάδικα παρά μόνο κατ'εξαίρεσιν, το βρίσκεις μόνο σε επαγγελματίες (συνεργεία, καρμπυρατερτζήδες κλπ). Ανά 10-15χιλιάδες χλμ, ένα κουτάκι σε γεμάτο ή και μισό ρεζερβουάρ.
Μιλτο θα μπορουσες να μας δωσει ενα τηλεφωνο για το που θα μπορουσα με να βρουμε το pro-tec, ειτε Αθηνα ή Θεσσαλονικη. Εγω ειχα το 2310-326177 και μου ειπαν πως εχει αλλαξει.
-
Ο χρήστης B.M-SPORT έγραψε:
Μιλτο θα μπορουσες να μας δωσει ενα τηλεφωνο για το που θα μπορουσα με να βρουμε το pro-tec, ειτε Αθηνα ή Θεσσαλονικη. Εγω ειχα το 2310-326177 και μου ειπαν πως εχει αλλαξει.
Ο εισαγωγέας του PRO-TEC δεν πουλάει λιανική κι ούτε σε μη επαγγελματίες! Του παράγγειλα κιβώτιο και μου αρνήθηκε! Λίγο κουφό βέβαια...
Όλο και κάποια καλά συνεργεία θα το έχουν γιατί είναι γνωστό ως το καλύτερο. Εγώ τα προμηθεύομαι από γνωστό μου βενζινάδικο-συνεργείο και σε καλή τιμή. Αν υπάρχει τρόπος να βρεθούμε μπορώ να σου δώσω κι εγώ.
Λιανική το πουλανε 12Ε-14Ε το κουτάκι, δεν είναι φθηνό σαν τα άλλα.
Για Αθήνα όλο και κάποιος θα υπάρχει που να σε βοηθήσει.G60POWER, χρησιμοποιείς PRO-TEC;
Περι λιπαντικών γενικώς