-
Διαβάζω και παλαιότερα από εδώ http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.p ... ine#788582
.... να ανησυχώ για την μακροζωία του καταλύτη μου;
Έρχομαι στα λόγια του Jim, όσο το ψάχνεις τόσο μπερδεύεσαι… και ίσως κάνεις και λάθος επιλογές (ή κάπως έτσι)
-
Ειδικά από την στιγμή που καλύπτεται η API SL και πάνω μην φοβάσαι για τον καταλύτη σου. Θέλοντας και μη δεν μπορεί να έχει ZDDP σε βλαβερή ποσότητα ακόμη κι αν έχουν βρει πλάγιους τρόπους για να καλύπτουν την προδιαγραφή. Κι αν το λιπαντικό καλύπτει την SM τότε ακόμη καλύτερα... Προχώρα άφοβα!
Σε τελική ανάλυση λιπαντικά με 'πολύ' ZDDP και Moly είναι και τα 300V (τα πιο καλοπουλημένα GrIV/V στην Ελλάδα), όπου κανένα πρόβλημα με καταλύτες ακόμη και με API SJ... -
Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, δεν καλύπτεται καμία από αυτές!
Η συσκευασία δεν αναφέρει καμία παρά μόνο ότι είναι σχεδιασμένο για περιπτώσεις που ζητείται η Α1.
Απο την άλλη εφόσον υπάρχει και η racing σειρά αυτά πρέπει να είναι ΟΚ.
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Απο την άλλη εφόσον υπάρχει και η racing σειρά αυτά πρέπει να είναι ΟΚ.
Κατά την ίδια την RED LINE η αγωνιστική σειρά Race Oils δεν είναι δηθέν αλλά -προς τιμήν της για άλλη μία φορά- πραγματικά αγωνιστική και ΔΕΝ περιέχει καθαριστικά πρόσθετα, τουτέστιν δεν κάνει για μας...
Το 5W20 Motor Oil το αναφέρει στον κατάλογο ως API SM (όχι πιστοποιημένο φυσικά). Στο μπουκάλι σίγουρα δεν το αναγράφει;
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Το 5W20 Motor Oil το αναφέρει στον κατάλογο ως API SM (όχι πιστοποιημένο φυσικά). Στο μπουκάλι σίγουρα δεν το αναγράφει;
Ναι, το έψαξα πολυ καλά.
-
Κακό αυτό... Δεν πας να το δώσεις πίσω να πάρεις ένα καλό 30άρι να είμαστε σίγουροι;
-
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Κι επειδη προσφατα σε παρομοια περιπτωση μαλωνα με φιλο που ηθελε να βαλει motorkote στο STI του να σε ενημερωσω πως εσπασε το μοτερ του στη διαδρομη απο το συνεργειο που εβαλε το motorkote μεχρι το καταστημα του (φυσικα το πατησε λιγακι για να δει την διαφορα ιπποδυναμης που θα ειχε με το βελτιωτικο).
Αν και δεν ηταν σωστο να το πατησει πριν καν δουλεψει το βελτιωτικο το οτι παγκοσμιως ειναι μη αποδεκτη η προσθηκη τετοιων βελτιωτικων στα καρα μας ειναι κατα την αποψη μου λογος να μην ασχολεισαι γιατι περισσοτερα εχεις να χασεις παρα θα κερδισεις, αυτο τουλαχιστο με διδαξε η πειρα μου τα τοσα χρονια ενασχολησης με τα συγκεκριμενα αυτοκινητα.Σοβαρα τωρα, θελεις να πιστεψουμε οτι φταιει το motorkote που εσπασε το μοτερ.
Εισαι σιγουρος οτι εβαλε motorkote η καποιο αλλο κοινος 'μελι';
To λεω αυτο, γιατι το φοραω χρονια(στην αρχη το Ελληνικο) απο τα 30.000 χιλ του αυτοκινητου και τωρα εχω 175.000 και το μοτερ γαζωνει. -
Έχω την εξής απορία. Πριν 2000χλμ πήγα το αυτοκίνητό μου για service. Όμως, όπως διαπίστωσα χθες, λείπουν καμιά 300ml λαδιού (γνωστοί μου είπαν ότι μπορεί να φταίει το ότι αλλάχτηκε το φίλτρο λαδιού και δε συμπληρώθηκαν τα λάδια μετά). Τα λάδια που τοποθετήθηκαν είναι συνθετικά της Toyota. Μπορώ να συμπληρώσω με κάποιο υπόλοιπο που έχω, εφόσον είναι αντίστοιχο, δηλαδή έχει τα ίδια χαρακτηριστικά (π.χ. 5W-40);;;
-
Ο χρήστης Herc έγραψε:
Κι επειδη προσφατα σε παρομοια περιπτωση μαλωνα με φιλο που ηθελε να βαλει motorkote στο STI του να σε ενημερωσω πως εσπασε το μοτερ του στη διαδρομη απο το συνεργειο που εβαλε το motorkote μεχρι το καταστημα του (φυσικα το πατησε λιγακι για να δει την διαφορα ιπποδυναμης που θα ειχε με το βελτιωτικο).
Αν και δεν ηταν σωστο να το πατησει πριν καν δουλεψει το βελτιωτικο το οτι παγκοσμιως ειναι μη αποδεκτη η προσθηκη τετοιων βελτιωτικων στα καρα μας ειναι κατα την αποψη μου λογος να μην ασχολεισαι γιατι περισσοτερα εχεις να χασεις παρα θα κερδισεις, αυτο τουλαχιστο με διδαξε η πειρα μου τα τοσα χρονια ενασχολησης με τα συγκεκριμενα αυτοκινητα.Σοβαρα τωρα, θελεις να πιστεψουμε οτι φταιει το motorkote που εσπασε το μοτερ.
To λεω αυτο, γιατι το φοραω χρονια(στην αρχη το Ελληνικο) απο τα 30.000 χιλ του αυτοκινητου και τωρα εχω 175.000 και το μοτερ γαζωνει.Aκομη πιο σοβαρα η μονη 'επεμβαση' που εκανε ηταν η προσθηκη motorkote στα λαδια του που ηταν V300 10W/40 κι απλα το μονο σφαλμα του (αλλα και κρισιμο κατα την ταπεινη μου γνωμη) ηταν που αμεσως μετα το εβγαλε στο δρομο και το πατησε.
Υπ'οψιν επειδη το μοτερ λυθηκε κι αλλαχθηκε το μπλοκ τρια συνεργεια Subaru που το ειδαν ειπαν πως δεν εχουν ξαναδει τετοια βλαβη σε STI στα μεταλλα βασεως ενω το φιλτρο λαδιου ηταν βουλωμενο (οχι δεν κολλησε η by-pass βαλβιδα του).
Εγω αυτο καταλαβαινω πως φταιει αλλα δεν ειμαι και ο ειδικοτερος να απαντησω απλα - κι αυτο ειναι παγια αποψη μου - αποφευγω σαν το διαολο το λιβανι ολα τα βελτιωτικα λαδιου αφου δεν προσφερουν τιποτα περισσοτερο απο ενα καλο λαδι.
Τωρα αν εσυ η οποιοσδηποτε αλλος ξερει και μπορει να αποδειξει πως δεν εφταιγε αυτο δεν θα διαφωνησω αλλα ολα τα ντοκουμεντα σε αυτη την αποψη συνηγορουν ειδικα για ενα αυτοκινητο που σπαει μετα απο 10χλμ μιας αλλαγης! -
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Έχω την εξής απορία. Πριν 2000χλμ πήγα το αυτοκίνητό μου για service. Όμως, όπως διαπίστωσα χθες, λείπουν καμιά 300ml λαδιού (γνωστοί μου είπαν ότι μπορεί να φταίει το ότι αλλάχτηκε το φίλτρο λαδιού και δε συμπληρώθηκαν τα λάδια μετά). Τα λάδια που τοποθετήθηκαν είναι συνθετικά της Toyota. Μπορώ να συμπληρώσω με κάποιο υπόλοιπο που έχω, εφόσον είναι αντίστοιχο, δηλαδή έχει τα ίδια χαρακτηριστικά (π.χ. 5W-40);;;Ναι, μπορείς να συμπληρώσεις με οποιοδήποτε 5W40 που βρίσκεις εύκολα στο εμπόριο (πχ Shell Helix Ultra 5W40, ELF Excellium 5W40, BP Visco 5000 5W40 κλπ).
Η κατανάλωση δεν είναι ανησυχητική και δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι.
Μπορείς να δοκιμάσεις τα εξής:- Μπορείς να συμπληρώσεις μέχρι το MAX (ποτέ παραπάνω) και να παρακολουθήσεις αν πέφτει και με τί ρυθμό.
- Μπορείς να μην συμπληρώσεις και να δεις εάν θα συνεχίσει να πέφτει και αν και πού σταματάει να πέφτει. Ορισμένα λιπαντικά ή ορισμένα μοτέρ ή ορισμένα λιπαντικά σε ορισμένα μοτέρ επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά χωρίς να είναι πρόβλημα (έχει σχέση με την ποσότητα καθαρσιτικών στο λιπαντικό, με την ανοχή του κάρτερ σε λάδι, με τις εσωτερικές πιέσεις που ασκούνται στο κάρτερ, από το σημείο που βρίσκεται η έξοδος για τις αναθυμιάσεις, από το πώς οδηγείς-επιταχύνεις-στρίβεις κλπ). Εφόσον η στάθμη είναι άνω του MIN δεν υπάρχει φόβος (εννοείται ότι δεν είναι ανάγκη να περιμένεις να φτάσει στο MIN για να βγάλεις συμπέρασμα γιατί μπορεί να ξεχαστείς και να σου ξεφύγει, συμπλήρωσε νωρίτερα, πχ βάλε κατώτατο όριο το 1/3 της απόστασης).
-
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
To λεω αυτο, γιατι το φοραω χρονια(στην αρχη το Ελληνικο) απο τα 30.000 χιλ του αυτοκινητου και τωρα εχω 175.000 και το μοτερ γαζωνει.Aκομη πιο σοβαρα η μονη 'επεμβαση' που εκανε ηταν η προσθηκη motorkote στα λαδια του που ηταν V300 10W/40 κι απλα το μονο σφαλμα του (αλλα και κρισιμο κατα την ταπεινη μου γνωμη) ηταν που αμεσως μετα το εβγαλε στο δρομο και το πατησε.
Υπ'οψιν επειδη το μοτερ λυθηκε κι αλλαχθηκε το μπλοκ τρια συνεργεια Subaru που το ειδαν ειπαν πως δεν εχουν ξαναδει τετοια βλαβη σε STI στα μεταλλα βασεως ενω το φιλτρο λαδιου ηταν βουλωμενο (οχι δεν κολλησε η by-pass βαλβιδα του).
Εγω αυτο καταλαβαινω πως φταιει αλλα δεν ειμαι και ο ειδικοτερος να απαντησω απλα - κι αυτο ειναι παγια αποψη μου - αποφευγω σαν το διαολο το λιβανι ολα τα βελτιωτικα λαδιου αφου δεν προσφερουν τιποτα περισσοτερο απο ενα καλο λαδι.
Τωρα αν εσυ η οποιοσδηποτε αλλος ξερει και μπορει να αποδειξει πως δεν εφταιγε αυτο δεν θα διαφωνησω αλλα ολα τα ντοκουμεντα σε αυτη την αποψη συνηγορουν ειδικα για ενα αυτοκινητο που σπαει μετα απο 10χλμ μιας αλλαγης!Το Motorkote έφταιγε σε συνδυασμό με την κάκιστη χρήση του και την ανεπαρκέστατη ενημέρωση από τον πωλητή. Οι περισσότεροι κάνουν παρόμοια σφάλαματα και το ότι δεν σπάνε μοτέρ στα πρώτα χιλόμετρα είναι θέμα συγκυριών. Το σίγουρο είναι ότι το φθείρουν όλοι όσοι ακολουθούν την τακτική: Βάζω Motorkoet ή Militec-1 στον κινητήρα με ΚΡΥΑ λάδια και μετά βγαίνω και το σκίζω... Έγκλημα από τα λίγα...
Την άποψή μου την ξαναδιατύπωσα και την επαναφέρω για να μην αναμασάω τα ίδια (τονίζω και υπογραμμίζω το κρίσιμο σημείο):
Αν και δεν ηταν σωστο να το πατησει πριν καν δουλεψει το βελτιωτικο το οτι παγκοσμιως ειναι μη αποδεκτη η προσθηκη τετοιων βελτιωτικων στα καρα μας ειναι κατα την αποψη μου λογος να μην ασχολεισαι γιατι περισσοτερα εχεις να χασεις παρα θα κερδισεις, αυτο τουλαχιστο με διδαξε η πειρα μου τα τοσα χρονια ενασχολησης με τα συγκεκριμενα αυτοκινητα.Για το πρώτο έκανε χοντρή μ@λακία αλλά αν δεν του το πει κάποιος πού να το ξέρει (προφανώς και ο ίδιος δεν το έψαξε το θέμα).
Για το δεύτερο είναι γεγονός και δεν ισχύει μόνο στα suba αλλά σε όλα τα κάρα του κόσμου.
Εγώ πάντως όταν έβαλα το Militec-1 το μοτέρ ήταν καλά ζεσταμένο και πριν φύγω το άφησα στο ρελαντί για τουλάχιστον μισή ώρα. Μετά έφυγα και έκανα χαλαρά καμιά 50χλμ στην πόλη που σημαίνει κανά δίωρο πήγαινε-έλα και όταν σταματούσα δεν έσβηνα. Συνολικά το σκηνικό το κράτησα για 2.5-3 ώρες. Την επομένη άρχισα να ανεβάζω ρυθμό σταδιακά. Έκανα συνολικά πάνω από 4-5 ώρες λειτουργίας πριν το πλακώσω κανονικά. Η Militec-1 έχει ανακοινώσει κάποια τεστς σε ένα εκ των οποίων φαίνεται καθαρά ότι τις πρώτες 5 ώρες λειτουργίας η κατανάλωση του κινητήρα αυξάνεται μέχρι να ισορροπήσει και μετά και έως την 25η ώρα που τελείωσε το τεστ η κατανάλωση βελτιωνόταν. Η Motorkote δυστυχώς δεν έχει μπει στον κόπο να μας ανακοινώσει τέτοια χρήσιμα τεστς.
Θεωρώ ότι αυτά τα βελτιωτικά μετάλλων (και ακόμη χειρότερα τα βελτιωτικά λιπαντικών) και παρόμοια προϊόντα θέλουν προσοχή κατά την χρήση τους και γι αυτό και κανείς κατασκευαστής κινητήρων ή σοβαρός παρασκευαστής λιπαντικών δεν τα συστήνει (ούτε κι εγώ αλλά χωρίς να τα καταδικάζω κιόλας).Επίσης κράτα μία πισινή για τον βαθμό που έφταιγε το Motokote. Θα ήθελα -αν μπορείς- να μάθεις λεπτομέρειες, όπως τον τρόπο συντήρησης, τα λιπαντικά που χρησιμοποιούσε, το αν είχε 'φτιαγμένο' μοτέρ και πως, την διαδικασία χρήσης του Motorkote κλπ μήπως και διαπιστώσουμε ότι το αίτιο είναι συνδυασμένο και με κάτι ακόμη (το υποψιάζομαι, εξάλλου ήδη ανέφερες ότι προφανώς ξεγελασμένος από την γλυκιά αίσθηση του κινητήρα το πλάκωσε αμέσως).
Το τεστ που αναφέρω είχε γίνει πριν αρκετά χρόνια σε σχετικό Πανεπιστήμιο της Γαλλίας (Παρίσι) και ο κινητήρας ήταν ο γνωστός αειθαλής 14ρης της PSA (TU3).
-
http://img53.imageshack.us/my.php?image=dsc02924bh3.jpg Εισαι σιγουρος οτι εριξε απο αυτο το μπουκαλι και εσπασε το μοτερ;
-
Χα, λες να έριξε το ελληνικό Motorkote;
Ας περιμένουμε την απάντηση... -
Διαβάζω και παλαιότερα από εδώ http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.p ... ine#788582.... να ανησυχώ για την μακροζωία του καταλύτη μου;
Έρχομαι στα λόγια του Jim, όσο το ψάχνεις τόσο μπερδεύεσαι… και ίσως κάνεις και λάθος επιλογές (ή κάπως έτσι)
Are the any ingredients in your street formula that may damage the
catalyst converter of my car?
Why at http://www.redlineoil.com/pdf/4.pdf do you state the API
Service Class is SM? What does that mean?
I am convinced that your motor oils are of the highest quality but I
am wondering how much this costs me in other areas, such as the life
of the catalyst converter, and why not, the environment.Our oils will not damage your catalytic converter, the levels in our
oil are not substantially high to cause an issue. On our data sheet
we state which service classes the particular oil is suitable for use.
For the oil to degrade the performance of the catalytic converter the
sheer volume of hydrocarbon would plug it before that occurred. -
Όπως τα λέγαμε...
Μία διευκρίνιση θέλω από κάποιον που κατάλαβε:
Our oils will not damage your catalytic converter, the levels in our oil are not substantially high to cause an issue. On our data sheet
we state which service classes the particular oil is suitable for use.
For the oil to degrade the performance of the catalytic converter the
sheer volume of hydrocarbon would plug it before that occurred.Σε πιστή μετάφραση δεν βγάζω κανένα νόημα.
-
Mάλλον μιλάει για κορεσμό του καταλύτη. Ότι δλδ προτού καν υπάρξει αλλοίωσή του από το λάδι θα έχει επέλθει ο κορεσμός του.
-
Ο καταλύτης θα έχει χαλάσει από τον όγκο των υδρογονανθράκων (από το καύσιμο - εννοεί κανονική λειτουργία, μεγάλο χρόνο) πριν να πέσει η απόδοσή του λόγω των πρόσθετων του λαδιού. (με πρόλαβε ο 'γάλλος' )
-
Αχα, ευχαριστώ!
Άλλη μία χρήσιμη διευκρίνηση από τον Dave. -
Ελαφρώς οφφ τόπικ:
τα βελτιωτικά καυσίμου (αυξητές οκτανίων) είναι γενικώς σοβαρά προϊόντα ή όχι;
Μπορούν να κάνουν ζημιά στον κινητήρα και ποια;
Ρωτάω γιατί στη Σερβία σούπερ αμόλυβδη δεν υπάρχει, πλην ενός (1) πρατηρίου στο Βελιγράδι, και με ένα ντεπόζιτο δεν φτάνω στους Ευζώνους (570 χλμ) -
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Χα, λες να έριξε το ελληνικό Motorkote;
Ας περιμένουμε την απάντηση...Ξερω καποιους μηχανικους που το νοθευανε.Για μενα motorkote ειναι μονο το αμερικανικο, στο αυθεντικο κουτι, με σφραγισμα ασφαλειας και δεν υπαρχει ουτε μια στο εκατομμυριο να παθει ζημια το μοτερ.
Περι λιπαντικών γενικώς