-
Όντως , είναι περίεργο. Και στα γρήγορα 306 προτείνει το ίδιο
Το αρχείο δεν είναι και τόοοσο παλιό, αναφέρει έως το EVO VII . -
Καλημέρα.
Είμαι κάτοχος ενός Nissan Almera N16 1.5L Challenge ('2005) και θα ήθελα μιά γνώμη για αλλαγή λαδιών στο αμάξι μου.
Εδώ στην Ελλάδα η Nissan χρησιμοποιούσε για λάδι ένα της ίδιας της εταιρίας με ρευστότητα 15W40, ημισυνθετικό όπως μου είπαν και αλλαγές κάθε 7.500χλμ.
Επειδή πρόκειται να μετασταθμεύσω στην Γερμανία και θα πάρω το αμάξι μαζί μου, ποιά ρευστότητα είναι καλή για το συγκεκριμένο αμάξι και για τη συγκεκριμένη χώρα λόγω κρύου?
Σημειώνω πως η Nissan προτείνει στο βιβλίο κατασκευαστή τη ρευστότητα 5W30......τί μάρκες λαδιών καλές έχουν αυτή τη ρευστότητα (πχ. Castrol κτλ)?
-
Το αμάξι αυτό το έχει πολύ φίλος μου και φυσικά βάζει AMSOIL.
Υποδειγματική λειτουργία σε όλες τις συνθήκες και μηδενική κατανάλωση με AMSOIL 5W40 European Formula το οποίο δεν θα έχει απολύτως κανένα πρόβλημα να εκκινεί σωστά και στα βόρεια κρύα.
Επίσης για ακόμη καλύτερη κρύα ροή για Γερμανία (ακόμη και για την θερμότερη Ελλάδα και όλα τα παρακάτω 30άρια γιατί αντέχουν πολύ και στα γκάζια - καλύπτουν ACEA A3) μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις:
AMSOIL Series 2000 0W30 (TSO) και Series 3000 5W30 (HDD)
RED LINE 5W30 Motor Oil
Mobil 1 0W40
Castrol Edge 0W30 (ή άλλο 0W30)
ELF EXCELLIUM LDX 0W30
TOTAL QUARTZ ENERGY 9000 0W30
FUCHS TITAN SUPERSYN SL 0W30
MOTUL 8100 E-Tech 0W40
Valvoline SynPower MXL 0W30 -
Τελικα επελεξα τα ARAL SUPER TRONIC 0-40 τα οποια προτεινει η εταιρια για τον κινητηρα μου και ειναι vw 503.01 που αφορα τα τουρμπατα.
Εδω θα ηθελα να παρατηρησω μια προτιμηση των περισοτερων στα αμερικανικα λαδια και πραγματικα μου κανει εντυπωση αυτο διοτι προκειται για τους μεγαλυτερους απατεωνες του πλανητη. -
Ατυχής γενικότητα να μπερδεύεις την αμερικανική πολιτική με τα αμερικανικά προϊόντα. Γνωρίζεις πολλούς πολιτικούς που να μην είναι 'απατεώνες'; Ή μήπως κατ'επέκτασιν γνωρίζεις πολλές φιλανθρωπικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις;
Γι αυτό είμαστε εδώ και αναλύουμε τα περί λιπαντικών, αφενός για να μην πέφτουμε θύματα του μάρκετινγκ, αλλά κι ούτε θύματα ατυχών γενικεύσεων σαν αυτή που μόλις έκανες.Αναρωτιέσαι φαντάζομαι γιατί δεν πολυσυζητάμε για τα ARAL εδώ μέσα, ενώ αντιθέτως λέμε τόσο καλά λόγια για άλλες εταιρίες παρασκευής λιπαντικών (συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων αμερικάνικων φυσικά) από τις οποίες δεν εξαιρέθηκε ποτέ η γερμανική FUCHS (και η θυγατρική της SILKOLENE) που είναι ένας από τους κορυφαίους παρασκευαστές ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ Group IV/V λιπαντικών στον κόσμο και αυτό το γνωρίζουμε γιατί η ίδια δεν κρύβεται πίσω από ασαφή MSDS και ασαφείς πληροφορίες. Ενώ για τα ARAL ακόμη και τα κινηματικά τους ιξώδη είναι πολύ δύσκολο να τα βρούμε... Οπότε πώς να αχοληθούμε περισσότερο με τα προϊόντα της; Θα αγόραζες ποτέ αυτοκίνητο χωρίς να γνωρίζεις την ιπποδύναμη και την ροπή του, βασιζόμενος απλώς στο ότι κάποιοι σου είπαν ότι ο κινητήρας του είναι πολύ δυνατός;
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Ατυχής γενικότητα να μπερδεύεις την αμερικανική πολιτική με τα αμερικανικά προϊόντα. Γνωρίζεις πολλούς πολιτικούς που να μην είναι 'απατεώνες'; ...
... Θα αγόραζες ποτέ αυτοκίνητο χωρίς να γνωρίζεις την ιπποδύναμη και την ροπή του, βασιζόμενος απλώς στο ότι κάποιοι σου είπαν ότι ο κινητήρας του είναι πολύ δυνατός;+1
-
Δεν ηταν ατυχης ουτε και γενικευση δεν μπερδευω την αμερικανικη πολιτικη μιλαω για τον αμερικανο εμπορο ειδικα. Εσυ δηλαδη σε θεματα εμπορικου ηθους βαζεις το ιδιο αμερικανους και γερμανους μην τρελαθουμε κιολας.Για να μην το αναφερω εγω μηπως γνωριζει κανεις πως η μονσαντο πηρε εγκριση για τους μεταλλαγμενους σπορους της ενω γινοταν χαμος για ανισοροπια στο περιβαλον [εκτος των αλλων].Οσο για τα ARAL δεν θεωρω ουτε γνωριζω αν ειναι τα καλυτερα λαδια απλως πληρουν τις προδιαγραφες του κινητηρα μου και εμπιστευομαι τους γερμανους περισοτερο απο τους αμερικανους οταν λενε κατι.
Αναφερεις για πληροφοριες που παρεχουν οι αμερικανοι ενω δεν κανουν το ιδιο οι γερμανοι δηλαδη οτι γραφουν για τα λαδια τους οι αμερικανοι προφανως εχεις κανει τα απαραιτητα τεστ και τα εχεις διασταυρωσει γιαυτο και η εμπιστοσυνη που τους εχεις. Για ποιο λογο να δωσει ο γερμανος κινηματικα ιξωδη εχεις την εντυπωση οτι το 99,9% του πολιτη δινει δεκαρα για αυτο?
Τελικα να πω οτι οποιος γνωριζει πραγματα στις ηπα γνωριζει οτι αν τα σπρωξεις καλα γραφεις και περνας οτι θελεις.
Επισης το παραδειγμα σου για την αγορα αυτοκινητου πιστευω τωρα που το ξαναβλεπεις και εσυ θα δεχθεις οτι ηταν πραγματικα ατυχες αλλο το λαδι και αλλο το αυτοκινητο ειναι εντελως ανομοια πραγματα.
Παιδια ειλικρινα το λεω δεν ειμαι κουμουνι. -
Ο χρήστης branson έγραψε:
Δεν ηταν ατυχης ουτε και γενικευση δεν μπερδευω την αμερικανικη πολιτικη μιλαω για τον αμερικανο εμπορο ειδικα. Εσυ δηλαδη σε θεματα εμπορικου ηθους βαζεις το ιδιο αμερικανους και γερμανους μην τρελαθουμε κιολας.Σε γενικο επιπεδο συμφωνουμε απολυτα.Οι Γερμανοι ειναι αυτο που λεμε 'λιρα εκατο' Τωρα αν αναλυσουμε τι και πως θα φαμε καμια εκατο σελιδες....>Για να μην το αναφερω εγω μηπως γνωριζει κανεις πως η μονσαντο πηρε εγκριση για τους μεταλλαγμενους σπορους της ενω γινοταν χαμος για ανισοροπια στο περιβαλον [εκτος των αλλων].
Γενικα οντως αυτη ειναι η νοοτροπια τους,που αγνοει συνθηκη Κιοτο κλπ κλπ.>Οσο για τα ARAL δεν θεωρω ουτε γνωριζω αν ειναι τα καλυτερα λαδια απλως πληρουν τις προδιαγραφες του κινητηρα μου
Ειναι ηδη εξαγορασμενη απ τη BP κι εδω αμφιβαλω για το ερευνητικο της προγραμμα,αν κι ασχολουμαι χρονια με τη VW σαν εταιρια ποτε δεν την ειχα σε ιδιαιτερη συμπαθεια.>και εμπιστευομαι τους γερμανους περισοτερο απο τους αμερικανους οταν λενε κατι.
Οπως πχ τα σατανικα watt που δηλωνουν οι γιαπωνεζοι στα ηχεια και τα πραγματικα που δηλωνουν οι Γερμανοι
Αλλα ειπαμε, ο πελατης θελει παπατζιλικι...>Αναφερεις για πληροφοριες που παρεχουν οι αμερικανοι ενω δεν κανουν το ιδιο οι γερμανοι δηλαδη οτι γραφουν για τα λαδια τους οι αμερικανοι προφανως εχεις κανει τα απαραιτητα τεστ και τα εχεις διασταυρωσει γιαυτο και η εμπιστοσυνη που τους εχεις. Για ποιο λογο να δωσει ο γερμανος κινηματικα ιξωδη εχεις την εντυπωση οτι το 99,9% του πολιτη δινει δεκαρα για αυτο?Τελικα να πω οτι οποιος γνωριζει πραγματα στις ηπα γνωριζει οτι αν τα σπρωξεις καλα γραφεις και περνας οτι θελεις.
Συμφωνω αλλα στο θεμα των λιπαντικων οι Αμερικανοι αν δεν θεωρουνται η κορυφη κατεχουν ηγετικη θεση σε θεμα ποιοτητας και τεχνογνωσιας,χωρις να σημαινει αυτο οτι δεν υπαρχουν αντιστοιχες Γαλλικες η Γερμανικες εταιριες.
Τη θεση αυτη που κατεχουν δεν τους καθιστα ποιο εξυπνουν η ποιο μαγκες αλλα οταν εχεις το πλεονεκτημα να κουμανταρεις τον πλανητη με το τσαμπουκα στο ποιο πολυτιμο αγαθο σαν ενεργεια οπως ειναι τα πετρελαια εχεις και την διαθεση και το χρονο να 'παιξεις' πειραματιζομενος εκτος του οτι επιλεγεις και την πετρελαιοπηγη που θα εκμεταλευτεις στα λιπαντικα.Συγκριτικα σε Γερμανικο επιπεδο αν τους συγκρινουμε με τους αμερικανους σαφως και οι Γερμανοι ειναι ποιο μαγκες αφου δε διαθετουν τον πλουτο εξορυξης οπως οι Αμερικανοι.
Κι αν θες ντε και καλα Γερμανικο λαδι βαλε φιλε μου Liqui Moly.
Η εταιρια απλα ειναι αλλου,χωρια που ειναι απο τις ελαχιστες εταιριες λιπαντικων στην Ελλαδα (οι οποιοες μετρουνται στα δαχτυλα του ενος χεριου) οπου εκτος οτι ειναι απολυτα εισαγομενες ειναι κατευθειαν απ το εργοστασιο τους στη Γερμανια κι οχι Τουρκια οπως ........αντε να μη πω και χαλασω μερικους.>Παιδια ειλικρινα το λεω δεν ειμαι κουμουνι.Λες να ειμαι κι εγω και να μη το ξερω?
Κατα τα αμερικανα ισως -
Στην aral όποτε τους έστειλα mail μου απάντησαν, ακόμη και σε εξειδικευμένες ερωτήσεις , επίσης μου απάντησαν και για τη σύσταση του aral high tronic 5W40 οτι είναι group III. Άλλες εταιρείες το κρύβουν ή απαξιούν να απαντήσουν.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Στην aral όποτε τους έστειλα mail μου απάντησαν, ακόμη και σε εξειδικευμένες ερωτήσεις , επίσης μου απάντησαν και για τη σύσταση του aral high tronic 5W40 οτι είναι group III. Άλλες εταιρείες το κρύβουν ή απαξιούν να απαντήσουν.+1
Επίσης, χρήσιμο λεξικό τεχνικών όρων
http://www.aral-lubricants.com/lubrican ... icants_abcΓενικά οι Αμερικάνοι έχουν καλά Gr. III λάδια και οι Ευρωπαίοι καλά Gr. IV, V. Απο κει και πέρα η κάθε εταιρεία...
-
Μήπως έχει βρει κανείς τεχνικά για τα ARAL (0W30, 0W40, 5W40, 15W50 - Group ΙΙΙ+) για να τα περάσω σε λίστα που έχω φτιάξει με κινηματικά;
-
Οι προγραφές του Μίλτου, να δούμε ποιούς θα κρεμάσουμε.
-
Για Μεγκαν 1.4 ΜΥ2000 το 8100 5/40 είναι καλό; (το 5/40 είναι 30% φθηνότερο και σε πιο βολική συσκευασία από το 0/40).
-
Επειδή είμαι αρκετά έως πολύ άσχετος με τα λιπαντικά θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία...
Τα 0W40 είναι πάντα καλύτερα από τα 5W40; Δηλαδή με λίγα λόγια όσο πιο μικρός είναι ο πρώτος δείκτης και όσο πιο μεγάλος είναι ο δεύτερος δείκτης τόσο το καλύτερο; Απ' ότι ξέρω ο πρώτος δείκτης αφορά τη συμπεριφορά του λιπαντικού στο κρύο και όσο μικρότερος τόσο το καλύτερο και ο δεύτερος δείκτης αφορά τη συμπεριφορά του λιπαντικού στη ζέστη και όσο μεγαλύτερος τόσο το καλύτερο. Ισχύει αυτό, ναι ή όχι;Από κει και πέρα, υπάρχει περίπτωση ένα λιπαντικό να μην είναι καλό για κάποιο κινητήρα; Όταν πήγα και έβαλα λάδια στο αυτοκίνητό μου πριν από λίγο καιρό (Fiat Tipo 1.4 του 1992) πρόσεξα σε ένα πίνακα ότι για αυτοκίνητα ηλικίας μεγαλύτερης των 10 ετών προτείνονται τα ημισυνθετικά και όχι τα πλήρως συνθετικά λάδια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Προσωπικά έβαλα τελικά τα πλήρως συνθετικά Shell Helix Ultra με δείκτη 5W40, τα δε ημισυνθετικά Shell Helix Plus έχουν δείκτη 10W40 αν δεν κάνω λάθος. Γιατί η ίδια η Shell προτείνει ημισυνθετικά σε αυτοκίνητα μεγαλύτερης ηλικίας; Κινδυνεύει ο κινητήρας από τη χρήση πλήρως συνθετικών λαδιών;
Εγώ απ' τη στιγμή που έβαλα πλήρως συνθετικά λάδια παρατήρησα πολύ καλύτερη συμπεριφορά του κινητήρα, ειδικά τα κρύα πρωϊνά, οπότε και ο κινητήρας ανεβάζει πιο εύκολα στροφές απ' ότι πριν.Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια πληροφορία μου δώσετε.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Για Μεγκαν 1.4 ΜΥ2000 το 8100 5/40 είναι καλό; (το 5/40 είναι 30% φθηνότερο και σε πιο βολική συσκευασία από το 0/40).Τα φοράω εδώ και 700 χλμ. Έχοντας διαβάσει καλά σχόλια για ευστροφία και χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας αποφάσισα να τα δοκιμάσω αν και δεν είχα τις καλύτερες προσωπικές εμπειρίες με τα 300V και 6100.
Έως τώρα ευστροφία δεν είδα , όσο για τις θερμοκρασίες ναι , τις διατηρεί χαμηλά. Τώρα με τα κρύα αν δεν το δουλεύω πάνω από τις 3000 στροφές ,με το καλοριφέρ ανοιχτό στην πρώτη σκάλα, η θερμοκρασία νερού αρχίζει να πέφτει λίγο κάτω από το κανονικό που για εμένα σημαίνει ελάχιστες τριβές και φθορά.
Τα 0W40 της motul δε μου γεμίζουν το μάτι. Σε ένα παλιό τεστ ενός ρωσικού !! περιοδικού αυτοκινήτου,μέχρι τα 15.000 χλμ είχαν γίνει 20άρια ενώ τα 5W40 είχαν χάσει το 25% του αρχικού ιξώδους. Βέβαια ήταν εργαστηριακό τεστ και όχι πάνω σε κινητήρα οπότε η ακρίβεια του είναι λίγο σχετική, πάντως στο ίδιο τεστ τα 0W40 των shell και (αν θυμάμαι καλά)liqui moly είχαν πάει πολύ καλύτερα. -
Τα 0W40 της motul δε μου γεμίζουν το μάτι.Γιατί; Είναι 'πιο συνθετικά' από τα 5/40 αλλά μόνο με 5λιτρη συσκευασία και πάνω από 30% στη τιμή δεν θα τα προτιμήσω. Αν δουλεύει πιο δροσερά ο κινητήρας είναι μια χαρά λάδια.
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Τα 0W40 είναι πάντα καλύτερα από τα 5W40; Δηλαδή με λίγα λόγια όσο πιο μικρός είναι ο πρώτος δείκτης και όσο πιο μεγάλος είναι ο δεύτερος δείκτης τόσο το καλύτερο; Απ' ότι ξέρω ο πρώτος δείκτης αφορά τη συμπεριφορά του λιπαντικού στο κρύο και όσο μικρότερος τόσο το καλύτερο και ο δεύτερος δείκτης αφορά τη συμπεριφορά του λιπαντικού στη ζέστη και όσο μεγαλύτερος τόσο το καλύτερο. Ισχύει αυτό, ναι ή όχι;Θεωρητικά είναι καλύτερα αλλά το θέμα είναι πως επιτυγχάνεται αυτό (Viscosity Index). Τα συνθετικά λιπαντικά έχουν την ιδιότητα να μη λεπταίνουν τόσο όταν ζεσταίνονται αλλά είναι ακριβά. Τα 'λιγότερο' συνθετικά λιπαντικά (φθηνότερα) επιτυγχάνουν το ίδιο με προσθήκη Viscosity Improvers (V.I.I. - πολυμερή που ΔΕΝ είναι λιπαντικά) και δεν αφήνουν το λάδι να γίνει τόσο λεπτόρευστο όταν ζεσταίνεται. Είναι θέμα κόστους και οι εταιρείες δεν λένε τι ακριβώς είναι το λάδι τους. Θεωρητικά ένα 0W100 θα ήταν ιδανικό αλλά εγώ προτιμώ να μην είναι πολύ μακριά τα δύο νούμερα, δεν εμπιστεύομαι τις εταιρείες ότι θα βάλουν από το καλό λάδι.
Για το παλιό αμάξι δεν 'χρειάζεται' τόσο καλά λάδια. Τα σέρβις είναι πιο συχνά και με λιγότερο-καλό λάδι έχεις σχεδόν ίδια αποτελέσματα με λιγότερα χρήματα. Μπορείς φυσικά να αποκτήσεις (με παραγγελία) το τέλειο λάδι αλλά θα έδινες 500-1000 ευρώ για λάδια;
-
Λεωνίδα , για να έχεις μια πιο σφαιρική εικόνα για το 0W40 ρίξε μια ματιά και εδώ:
http://theoildrop.server101.com/forums/ ... ber=245912http://theoildrop.server101.com/forums/ ... ber=245438 ( στη μέση της σελίδας).
Τελικά δεν είν'κακό.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Για το παλιό αμάξι δεν 'χρειάζεται' τόσο καλά λάδια. Τα σέρβις είναι πιο συχνά και με λιγότερο-καλό λάδι έχεις σχεδόν ίδια αποτελέσματα με λιγότερα χρήματα. Μπορείς φυσικά να αποκτήσεις (με παραγγελία) το τέλειο λάδι αλλά θα έδινες 500-1000 ευρώ για λάδια;Στο Fiat μου το μικρό σέρβις είναι στα 10,20,30,κτλ χιλιάδες χλμ και το μεγάλο στα 20,40,60,κτλ χιλιάδες χλμ. Παρότι λοιπόν λάδια βάση του εργοστασίου πρέπει να αλλάζω ανά 10 χιλιάδες χλμ, προσωπικά τα αλλάζω ανά 7500 χλμ μιας και θέλω να διατηρήσω τον κινητήρα στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση. Γι' αυτό το λόγο έδωσα και 64 ευρώ για τα Shell Helix Ultra και πιστεύω ότι υπήρξε μεγάλη διαφορά στη συμπεριφορά του κινητήρα, τουλάχιστον κατά την εκκίνησή του σε συνθήκες μεγάλου κρύου. Πριν, μόλις έβαζα μπροστά ο κινητήρας ανέβαζε στροφές με δυσκολία ακόμα και από τις 1000 στροφές/λεπτό στις 2000 στροφές/λεπτό. Τώρα ο κινητήρας παρουσιάζει μεγαλύτερη προθυμία/ελαστικότητα. Αν προσθέσω σ' αυτό και το γεγονός ότι η συνήθης καθημερινή μετακίνησή μου είναι της τάξης των 10 χλμ μέσα σε κανά 10λεπτο και ότι οριακά ο κινητήρας αποκτά τη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας του μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου, καλό θα ήταν λοιπόν να τον βοηθάω να λειτουργεί σωστά όσο είναι κρύος.
Θεωρώ λοιπόν ότι αξίζει η αγορά πλήρως συνθετικών λαδιών παρά την ηλικία του αυτοκινήτου, αυτό που θα ήθελα να επιβεβαιώσω όμως είναι ότι η χρήση τους δε μπορεί να προκαλέσει κάποια ζημιά στον κινητήρα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά και για τη χρήση 100άρας έχουν πει ότι σε παλιούς κινητήρες μπορεί αντί για αύξηση της απόδοης να οδηγήσει σε μείωσή της λόγω κακής καύσης. -
Τελικά δεν είν'κακό.Μάλλον καλύτερο είναι αλλά πιο ακριβό (και 'πιο συνθετικό').
Όλα τα λάδια λεπταίνουν με τα χιλιόμετρα, λίγα όμως αντέχουν στην οξείδωση και δεν γίνονται παχύρρευστα μετά από πολλά πολλά χιλιόμετρα. Πάντως σε τόσο ακριβό αμάξι θέλει πολύ κουράγιο να κρατάς τα λάδια τόσα χιλιόμετρα.
Περι λιπαντικών γενικώς