-
Περιοριζονται στον κοφτη των 6500(που ετσι και αλλιως δεν εχει ουσια να το πας μεχρι εκει) και αρκουνται στις εντελως διαφορετικες ανοχες που εχει το μοτερ τους...
Παρε ενα EP6 και καντο να στροφαρει 8αρες.
Αμα δεν 'σφιξει' απο κουζινετα σε 10.000 χλμ,ελα πες μου... -
Τα amsoil asl 5-30 τι λένε;
-
Ψήνεσαι? Και εγώ αυτά σκέφτομαι για το sx4. Αλλιώς θα βάλω τα shell helix 5-30.
-
Τα σκέφτομαι για το 307.
Θα περιμένω βέβαια τα αποτελέσματα της ανάλυσης (thanx mesastou, φοβερό παιδί ο Αντώνης ), αλλά ξεκινάω αναζήτηση. -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Τα amsoil asl 5-30 τι λένε;Το asl είναι από τα κορυφαία λάδια της amsoil με εξαιρετικά αποτελέσματα UOA. Εφόσον ο κατασκευαστής προτείνει λεπτόρευστο 5-30 λιπαντικό ACEA A1/A5 μπορείς χωρίς φόβο και πάθος να τα δοκιμάσεις. Στο site της αναφέρει ότι μπορεί υπό νορμαλ συνθήκες να αντέξει μέχρι και 40.000 χλμ. (25.000 μίλια) ή ένα χρόνο.
-
τι είναι το UOA ? ...... το SSO δεν είναι καλύτερο από το ASL ?
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
τι είναι το UOA ? ...... το SSO δεν είναι καλύτερο από το ASL ?UOA=Used Oil Analysis
-
Μπορεί να μη μου έκατσε εμένα να στείλω δείγμα των M1 από το CLK!
Αλλά έχω βρει καλό δότη, Auris 1.4 που έχει 50000km με τελευταία αλλαγή στα 12000km !
-
το SSO δεν είναι καλύτερο από το ASL ?Το SSO είναι το κορυφαίο λιπαντικό της Amsoil που επίσης προορίζεται για τις ίδιες εφαρμογές με το ASL
SSO - ASL
Kinematic Viscosity @ 100°C 10,3 10,8
Kinematic Viscosity @ 40°C 56,6 60,7
Viscosity Index 173 170
Pour Point °C -51 -50
Flash Point °C 230 226
Noack Volatility 8,7 6,9
HTHS 3,2 3,2
TBN 13,2 12,2Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους είναι σχεδόν ίδια με την διαφορά στο κινηματικό ιξώδες στους 40C και στο NOACK λόγω του 0w που έχει το SSO. Επίσης το SSO έχει μεγαλύτερα διαστήματα αλλαγής στα 56.000 χλμ. (35.000 μίλια) λόγω υψηλότερου TBN. Βέβαια είναι και ακριβότερο...
-
Ο χρήστης mariost έγραψε:
Τα amsoil asl 5-30 τι λένε;
Το asl είναι από τα κορυφαία λάδια της amsoil με εξαιρετικά αποτελέσματα UOA. Εφόσον ο κατασκευαστής προτείνει λεπτόρευστο 5-30 λιπαντικό ACEA A1/A5 μπορείς χωρίς φόβο και πάθος να τα δοκιμάσεις. Στο site της αναφέρει ότι μπορεί υπό νορμαλ συνθήκες να αντέξει μέχρι και 40.000 χλμ. (25.000 μίλια) ή ένα χρόνο.
Εχω βάλει στο Mazda τα ASL τον Νοέμβρη και είμαι πολύ ευχαριστημένος
το SSO δεν είναι καλύτερο από το ASL ?
Τα SSO είναι 0w30 και πάρα πολύ ποιοτικά, ο Μίλτος είχε πει πως είναι το πιο δυνατό 30άρι της Amsoil (εκτός του HDD βέβαια)
-
το TBN, πέφτει με τα χλμ; με τον χρόνο; ή και από τα 2;
-
Αντώνη ακούγονται ωραία αυτά που λες αλλά με αντίστοιχο σκεπτικό και εφόσον δεν έχουμε ισχυρά πειστήρια (hard evidence) είτε έτσι είτε αλλιώς μπορώ να σου βγάλω τα αντίθετα.
Αυτός που έχει το όνομα και θεωρείται ειδικός δεν είναι εταιρεία;
Αφού δεν είναι φιλανθρωπική δεν θέλει να βγάλει περισσότερο κέρδος;
Δεν θέλει να κάνει οικονομία και να απολύσει όσους δεν χρειάζεται;
Γιατί λοιπόν αν μπορεί να μην μειώσει και τα κονδύλια για έρευνα κλπ;
Γιατί τον συγκρατεί ο ανταγωνισμός;
Και δεν κάνει ένα καρτέλ με τους βασικούς παίκτες να τα βρούνε.
Ποιος μπορεί να τους ξεμπροστιάσει; Μόνο οι άλλοι που είναι απέξω, οι μικροί!
Και άμα μειώσουν τα κονδύλια τότε πάμε στο 'Δεν θα χρησιμοποιούν χειρότερης ποιότητας υλικά?.'
Και μάλιστα αυτός ο μεγάλος μπορεί ευκολότερα να βγάλει και μερικά προϊόντα δεύτερης διαλογής αλλά να τα περάσει μαζί με μερικά καλά που έχει για κράχτες. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο μικρός, είναι πολύ μεγάλο το ρίσκο, ένα στραβοπάτημα και έσβησε.
Ενώ ο μεγάλος δεν φοβάται μήπως η εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει γυρίσει μπούμερανγκ.
Γιατί ως μεγάλος μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομά του πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Και γιατί αντίθετα από τις δευτεροκλασάτες έχει έτοιμο το μεγάλο δίκτυό του για να φτάσει παντού.
Οπότε όχι πια εμπιστοσύνη στους καταξιωμένους.
Περιμένουμε λοιπόν αυτοί να ελέγξουν τον εαυτό τους ή μήπως πρέπει εμείς να ελέγξουμε αυτούς;
Πίστευε και μη ερεύνα ή μήπως να το ψάξουμε και λίγο; -
το TBN, πέφτει με τα χλμ; με τον χρόνο; ή και από τα 2;Το TBN που μας δείχνει τον βαθμό αλκαλικότητας του λιπαντικού και την ποσότητα και αποτελεσματικότητα των προσθέτων του δηλ. την αντοχή του στην οξείδωση επιρρεάζεται και από τον αριθμό χλμ. και από τον χρόνο. Γι αυτό όσο μεγαλύτερος ο δείκτης τόσο το καλύτερο ιδίως όταν έχουμε μεγάλα διαστήματα αλλαγών λιπαντικού. Βέβαια ένα λιπαντικό με αρχικό ΤΒΝ 12 μπορεί να έχει μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης από ένα άλλο με 7 γιατί και εδώ παίζει ρόλο η ποιότητα των προσθέτων καθώς και το σωστό blending που έχει κάνει ο παρασκευαστής.
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Δυστυχώς καλέ μου φίλε onyx, όσο σωστά θεωρώ αυτά που γράφω, και γι’ αυτό τα γράφω, τόσο σωστά θεωρώ και αυτά που εσύ γράφεις.
Και οι δυο έγραφες μας, είναι οι δυο όψεις του αυτού νομίσματος.
Μας πρόλαβαν τα γεγονότα απροετοίμαστους!.
‘0’ ελεγκτικοί μηχανισμοί, έως ελάχιστοι.
‘0’ εμπιστοσύνη στους ιδικούς.
‘0’ αντίδραση στα τεκταινόμενα που μας καταρρακώνουν, και μας αδειάζουν της τσέπες.
Σπασμωδικές αντιδράσεις, χωρίς αποτέλεσμα.
Καταναλωτική αδιαφορία. «να χασάπη δόμου κρέας»
Καταναλωτική ασυνειδησία.
‘Ξερολισμος’ μέχρι αναισθησίας.
Και το χειρότερο, που καταντάει ίδιο της φυλής μας, συμβουλάτορες ανώνυμοι!.
Ποιοι είναι?.
Τι γνωρίζουν?.
Τι πήρα έχουν?.
Πόσο εμπιστοσύνη πρέπει να τους δήξουμε?
Ποια τα κίνητρα τους?.
Ποιους σκοπούς εξυπηρετούν?.
Ακούραστα να τους δήξουμε εμπιστοσύνη?.
Υπάρχει εμπιστοσύνη με ‘φερετζέ’?!!!.
452 ηλεκτρονικές σελίδες περιμένω, να βγει ένας γνώστης έμπυρος, και ευθαρσώς να μας πει ποίος είναι και να μας ενημερώσει – ξεστραβώσει – συμβουλεύσει – οδηγήσει, στην σωστή κατεύθυνση.
Με κοντοπρόθεσμα ατομικά πειράματα ανωνύμων, δεν ενημερώνετε αυτός, που ταπεινά ρωτάει τι λαδιά να βάλει στο μηχανάκι του, ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΟΥΜΕ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ, άλλωστε γι’ αυτό είμαστε εδώ.
Σε ευχαριστώ.
ΑΝΤΩΝΗΣΤα 'λαδιά' τι είναι?????
-
επιλέγοντας λάδι ..... προδιαγραφών ACEA C1/C2/C3, που προστατεύουν τον καταλύτη, παρατηρώ ότι έχουν χαμηλό ΤΒΝ, ενώ είναι ταυτόχρονα και πιο ακριβά.
-
Ναι, έτσι είναι. Αυτά τα λιπαντικά (ACEA C) αν και έχουν χαμηλό TBN, συνοδεύονται συνήθως και από longlife προδιαγραφές όπως την VW 504/507, MB 229.31/229.51, BMW LL-04 που σημαίνει ότι οι παρασκευαστές έχουν αντικαταστήσει τα 'παραδοσιακά' πρόσθετα που χρησιμοποιούσαν ώς τώρα (SAPS) με άλλα νέας τεχνολογίας και προσέχουν πολύ περισσότερο την ποιότητα της βάσης του λιπαντικού (τα περισσότερα από αυτά είναι group III ή και IV/V).
-
Aντώνη πού στέλνεις τα λάδια για ανάλυση; Κόστος; Ιδιώτες δέχονται;
-
H ACEA Cx λέει ότι είναι για diesel που έχουν φίλτρο παρακράτησης σωματιδίων και για αυτοκίνητα με τριοδικούς καταλύτες και EURO4, EURO5.
Αν ο κατασκευαστής σου λέει C1 C2 C3 .... τότε βάζεις ΜΟΝΟ Cx και τέλος ...
Αν όμως το αυτοκίνητο σου είναι EURO4 με τριοδικό καταλύτη ή ακόμα καλύτερα EURO5 (πχ honda accord)
και ο κατασκευαστής σου λέει ACEA A5βάζεις Α5 και τελείωσες ή καλύτερα να βάλεις κάποιο που να είναι Α5 αλλά ΚΑΙ Cx , με στόχο την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του καταλύτη και την επιβάρυνση 10€ επιπλέον σε κάθε αλλαγή. . Κι εδώ υπάρχει και το χαμηλό ΤΒΝ για τα Cx.... που εν μέρη το ξεπερνάς αν είναι το λάδι longlife.
αφού στρώσω το μοτέρ μου .... τώρα έχει μόνο 3.000χλμ, θα προσπαθήσω να κάνω 2 διαφορετικές αναλύσεις για ίδια χλμ, με λάδια A5 και Α5,C2 ίδιου κατασκευαστή για να δω διαφορές ..... τώρα βέβαια ποιος μπορεί να μας πει για την ζωή του καταλύτη ???
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Ναι, έτσι είναι. Αυτά τα λιπαντικά (ACEA C) αν και έχουν χαμηλό TBN, συνοδεύονται συνήθως και από longlife προδιαγραφές όπως την VW 504/507, MB 229.31/229.51, BMW LL-04 που σημαίνει ότι οι παρασκευαστές έχουν αντικαταστήσει τα 'παραδοσιακά' πρόσθετα που χρησιμοποιούσαν ώς τώρα (SAPS) με άλλα νέας τεχνολογίας και προσέχουν πολύ περισσότερο την ποιότητα της βάσης του λιπαντικού (τα περισσότερα από αυτά είναι group III ή και IV/V).
Φίλε μου, εκ προοιμίου αποδέχομαι την ορθότητα του λόγου σου.
Παίρνοντας το θάρρος ερωτώ: υπάρχουν σήμερα λιπαντικά που προστατεύουν λίγο, έως καθόλου τον καταλύτη?. Ενόσω γράφουν ότι είναι για καταλυτικά αυτοκίνητα?.
Και εάν ναι, τότε δεν θα έπρεπε να μας τα πεις, βοηθώντας μας να μην καταστρέφουμε τους καταλύτες μας?.
Αν υπάρχουν τέτοια εργοστάσια, σίγουρα μας περνούν από το πορτοφόλι τα ευρα μας!. Τότε ο συναγωνισμός της τιμής που πωλούνται είναι αθέμιτος, και κατά συνέπεια κακόβουλος και υποβολιμαίος. Πρέπει στην ενότητα αυτήν, να βοηθάμε τους μη γνωρίζοντες, για να μην πέφτουν θύματα των επιτηδείων.
Και επανέρχομαι. Η προδιαγράφει VAG που ορθά μας ανέφερες, δεν γραφή πουθενά της ακριβή σύνθεση του λιπαντικού. Όταν παραγγέλνουν τα εργοστάσια αυτοκινήτων λαδιά, έχουν φροντίσει να ζητήσουν από τους λαδάδες, να τους βάλουν έξτρα βελτιωτικά, για να επουλώσουν κάποιο πρόβλημα τους κατασκευαστικό.
Όπως και εγώ, όταν φτιάχνω ένα αγωνιστικό, περνώ δήγμα λαδιού μετά 1 ώρα λειτουργίας, το στέλνω στον λαδά μου στο εξωτερικό, και μου στέλνει 2 κιβώτια με λαδί αποκλείσθηκα για το συγκεκριμένο μοτέρ.
Με αυτό, το δικό μου σκεπτικό, δεν πρέπει όλοι συλλήβδην, να πάμε να αγοράζουμε μόνον από της αντιπροσωπείες που εσύ ανέφερες, διότι τότε….
Περιμένω. Σε ευχαριστώ.
Antonis-team.Antonis-team,
Δεν είμαι ειδικός και ούτε θέλω να το 'παίξω' ειδικός στο θέμα επί των λιπαντικών. Αλλά, μπορούμε και πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι ιδίως τα τελευταία χρόνια αντλώντας προσεκτικά γνώση από την απύθμενη βάση πληροφοριών του internet.Επί του προκειμένω, υπάρχουν λιπαντικά που προστατεύουν περισσότερο τον καταλύτη και το σύστημα παρακράτησης σωματιδίων (DPF στην αγγλική) εφόσον πληρούν την προδιαγραφή ACEA C. H ACEA είναι ο σύνδεσμος των ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτου που αυτοί προφανώς θα ξέρουν καλύτερα από εμένα. Παραθέτω:
ACEA C Sequences
These define the requirements for “catalyst compatible” engine oils for service fill usage in passenger car gasoline and light-duty diesel engines with aftertreatment systems.
Αυτή πρωτοβγήκε το 2004. Τα υπόλοιπα λιπαντικά που δεν φέρουν την πάνω προδιαγραφή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καταστρέφουν τον καταλύτη. Αλλωστε για να καταστραφεί πρέπει το μοτέρ να καίει πολλά κιλά λιπαντικού.
Και τέλος δεν ανέφερα πουθενά αντιπροσωπείες αλλά προδιαγραφές που ορίζει το μάνουαλ του κατασκευαστή. Στα υπόλοιπα συμφωνώ.
Φιλικά, Μάριος -
επιλέγοντας λάδι ..... προδιαγραφών ACEA C1/C2/C3, που προστατεύουν τον καταλύτη, παρατηρώ ότι έχουν χαμηλό ΤΒΝ, ενώ είναι ταυτόχρονα και πιο ακριβά.Αυτά τα λάδια είναι πολύ προχωρημένα - θέλω να βάζω λάδια με προδιαγραφές πριν τα SM
(περισσότερα 'καλά' πρόσθετα)
Περι λιπαντικών γενικώς