-
Με αφορμή μια ευθυγράμμιση που έκανα (αυτ. OPEL Astra G 1.4 sport), έχω την εξής απορία:
Κατά την ευθυγράμμιση, μου ρύθμισε το μπροστινό σύστημα με μηδενική σύγκλιση.
Στην οθόνη του μηχανήματος, φαίνεται ότι οι αποδεκτές τιμές είναι από -0.7 έως +0.7 μοίρες (πράσινο χρώμα).
Αν ρυθμίσω το μπροστινό σύστημα να έχει σύγκλιση (π.χ. +0.4 σε κάθε τροχό) πως θα επηρεαστεί η οδική συμπεριφορά και η απόκριση του τιμονιού; Τι θα γίνει αν βάλλω αντίστοιχη απόκλιση;Υ.Γ. Μήπως κανείς ξέρει την προτεινόμενη από την OPEL σύγκλιση για το συγκεκριμένο μοντέλο;
-
Με αφορμή μια ευθυγράμμιση που έκανα (αυτ. OPEL Astra G 1.4 sport), έχω την εξής απορία:
Στην οθόνη του μηχανήματος, φαίνεται ότι οι αποδεκτές τιμές είναι από -0.7 έως +0.7 μοίρες (πράσινο χρώμα).
Αν ρυθμίσω το μπροστινό σύστημα να έχει σύγκλιση (π.χ. +0.4 σε κάθε τροχό) πως θα επηρεαστεί η οδική συμπεριφορά και η απόκριση του τιμονιού; Τι θα γίνει αν βάλλω αντίστοιχη απόκλιση;Υ.Γ. Μήπως κανείς ξέρει την προτεινόμενη από την OPEL σύγκλιση για το συγκεκριμένο μοντέλο;
-
-
Για μπροστοκινητο εισαι καλα για σπορ δεδομενα με μηδενικη. Οταν μαλιστα 'γκαζωνεις' οι τροχοι συγκλινουν λιγο anyway.
Ισως να δεις τη μουρη να ψαρευει σε κακη ασφαλτο, αλλα μπρος στα καλλη τι ειναι ο πονος.
Εγω τρεχω με αρκετη αποκλιση και το αμαξι παει αλλου για αλλου αν αφησω το τιμονι. Αλλα στριβει αμεσα και σαν τρενο... Ειμαι ομως πισωκουνας και τους κινητηριους δεν τους εχω πειραξει πολυ.
-
Ο χρήστης Vlasis_Highlander έγραψε:
Εγω τρεχω με αρκετη αποκλιση ....
Αρκετή; Δηλαδή πόσο πάνω-κάτω; Μία μοίρα η τρείς; Το πολύ πόσο είναι;
-
Υποπτεύομαι ότι η σύγκλιση δίνει σταθερότητα και η απόκλιση αστάθεια άρα πιο νευρική συμπεριφορά και πιο εύκολη αλλαγή κατάστασης, στρίψιμο...
Επίσης υποπτεύομαι ότι οι γωνίες αυτές μπορεί να επηρεάζονται από το φορτίο (δηλαδή, βάρος, φρενάρισμα, στροφή κλπ) οπότε είναι πιο δύσκολο να ανακαλύψεις τι γίνεται τότε.
Επιπλέον επειδή υπάρχουν 4 ρόδες πρέπει να είναι ακόμα πιο δύσκολο να ανακαλύψεις τι γίνεται αν αρχίσεις να πειράζεις και εμπρός και πίσω....
Οι αλλαγές στη συμπεριφορά φαντάζομαι ότι μπορεί να γίνονται κάπως ευκολότερα αντιληπτές από κάποιον με σχετική εμπειρία στο περιβάλλον μιας πίστας. Για όσους όμως έχουμε ένα αυτοκίνητο για όλες τις δουλειές και δεν έχουμε την εμπειρία και τις ώρες στην πίστα έχω την εντύπωση ότι το φρονιμότερο είναι να μην ξεφύγουμε από τα όρια του κατασκευαστή!
Τα λέω καλά?? -
Η 147 έχει σύμφωνα με το εγχειρίδιο μισή μοίρα απόκλιση μπροστά, 1.6 μοίρες σύγκλιση πίσω και περίπου μισή μοίρα (αρνητικό) κάμπερ και στους τέσσερις τροχούς. Όταν κάποιος ξερόλας μετέτρεψε την απόκλιση μπροστά σε σύγκλιση 'για να μην τρώει λάστιχα' το τιμόνι έγινε πολύ τεμπέλικο γύρω από τη θέση της ευθείας, (και όλοι έχετε ακούσει πόσο ζωντανό είναι το τιμόνι της 147 αλλά και πόσο φιλική είναι η οδική της συμπεριφορά) με αποτέλεσμα να μην μπορώ πια να κάνω μικροελιγμούς για να αποφύγω λακούβα και να χρειάζεται μεγαλύτερες κινήσεις για να κάνω μικροδιορθώσεις στις μεγάλες ταχύτητες. Δεν αναγνώριζα το αυτοκίνητο!
Υποπτεύομαι (TM):P πως η σύγκλιση/απόκλιση πίσω έχει μεγαλύτερη επίδραση στην οδική συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου αλλά αλλάζει και πιο δύσκολα(σε παλιά αυτοκίνητα αλλάζει μόνο με εγχείριση), ενώ μπροστά επηρεάζει κυρίως την αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης.
Ο χρήστης gvala έγραψε:
Μήπως κανείς ξέρει την προτεινόμενη από την OPEL σύγκλιση για το συγκεκριμένο μοντέλο;Τη μέθοδο 'RTFM' τη δοκίμασες; Εγώ εκεί βρήκα τις γωνίες που αναφέρω.
-
Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής :
Με αρνητική (-) οι εμπρός τροχοί κοιτούν προς τα έξω , αυξάνει τη σταθερότητα στην ευθεία και στο φρενάρισμα , το μπροστινό μέρος είναι πιό αναίσθητο και δεν ακολουθεί τη διαμόρφωση του δρόμου . Χαλάει η αίσθηση του τιμονιού όμως γύρω από τη θέση της ευθείας .
Στους πίσω τροχούς η αρνητική σύγκλιση πάλι αυξάνει τη σταθερότητα αλλά η επίδραση της είναι ότι με το στρίψιμο του τιμονιού το πίσω μέρος εξακολουθεί να πηγαίνει ευθεία άρα το αυτοκίνητο έχει τάσης υπερστροφής . Θέλει όμως μεγαλύτερες τιμές από μπροστά γιά να έχει σοβαρή επίδραση στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου.
Συνήθως αρνητικές γωνίες (-0,5 ~ - 1.0 ) χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα αυτοκίνητα γιά σταθερότητα.Με μηδενική σύγκλιση το τιμόνι αποκτάει αμεσότητα στην ευθεία και στις στροφές , αλλά και μιά νευρικότητα στην ευθεία όπως και ευαισθησία στη διαμόρφωση του δρόμου . Πιστεύω είναι ιδανική γιά καθημερινά αυτοκίνητα που τα βάζουμε και στη πίστα.
Με θετική (+) σύγκλιση ισχύουν γενικά τα αντίθετα , δηλ. το τιμόνι γίνεται υπερευαίσθητο και το αυτοκίνητο αλλάζει γρήγορα πορεία αλλά γίνεται και νευρικό.
Στο πίσω μέρος οι τιμές πάλι πρέπει να είναι πιό μεγάλες γιά να έχει κάποια επίδραση και κάνει το αυτοκίνητο πιό νωχελικό στις αλλαγές πορείας.Πάντα βέβαια αναφερόμαστε στη στατική σύγκλιση γιατί όπως καταλαβαίνεις η σύγκλιση μεταβάλλεται συνεχώς με τη διαδρομή της ανάρτησης. Περισσότερο μεταβάλλεται στα McPherson , πχ στην επιτάχυνση πάει προς το (-) με την έκταση της ανάρτησης.
Ομως παίζουν ρόλο όλες οι γωνίες της ανάρτησης και καλό είναι να μήν πειράζονται πολύ αν δεν ξέρουμε τι κάνουμε.
Τώρα γιά άλλες γωνίες κάμπερ , κάστερ κλπ. πάει μακριά η ......... βαλίτσα.
Στο βιβλιαράκι του αυτοκινήτου κοίταξες μήπως αναφέρει τις γωνίες ;;; στο δικό μου τις αναφέρει.
-
Ο χρήστης ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε:
Στο βιβλιαράκι του αυτοκινήτου κοίταξες μήπως αναφέρει τις γωνίες ;;; στο δικό μου τις αναφέρει.
H γνωστή συνταγή: R(ead) T(he) F(**ken) M(anual) όπως έγραψε και ο Kyan!
OXI!!! ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΞΑ! Αλλά θα κοιτάξω σε λίγο ...
-
Γεια σας,
θέλω να ρωτήσω την γνώμη σας από αντίστοιχες εμπειρίες, σ' ό,τι αφορά στο «τράβηγμα» του αυτοκινήτου προς την μια κατέυθυνση.
Διαθέτω ένα αυτοκίνητο το οποίο και έχει κάνει 30.000 km μέχρι σήμερα σε διάστημα 1.5 χρόνων. Το αυροκίνητο από την αρχή που το αγόρασα είχε ένα μικρό τράβηγμα προς τα αριστερά, αλλά με τον καιρό μπορώ να πω πως αυξήθηκε. Κάπως αργά και σε ένα service προγραματισμένο του αυτοκινήτου (20.000 km) είπα στο συνεργείο να κάνει έλεγχο για ευθυγράμμηση. Πράγματι πραγματοποίησαν τον έλεγχο και βρήκαν ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Για να είμαι 100% σίγουρος, διότι με την ασφάλειά μας δεν παίζουμε, το πήγα και σε ένα άλλο μάστορα ο οποίος ασχολείτε αποκλειστικά με την ευθυγράμμιση και ακούγεται ότι είναι καλός, ο οποίος και αυτός μου είπε ότι το αμάξι είναι μια χαρά. Βέβαια τον άφησα να οδηγήσει το αμάξι και διαπίστωσε και εκείνος ότι το αμάξι τραβούσε προς τα αριστερά, σκέφτηκε λοιπόν να μου αλλάξει τα εμπρός λάστιχα χιαστί, διότι όπως μου είπε συμβαίνει συχνά κάποια λάστιχα να μην είναι καλά «ζυγισμένα». Η αλλαγή των ελαστικών χιαστί δεν έλυσε το πρόβλημα.
Στα 25.000 km, έβαλα τα εμπρός λάστιχα πίσω και τα πίσω εμπρός και το πρόβλημα σχεδόν εξαλείφθηκε!
Σας ρωτάω εάν είχε κανείς αντίστοιχη εμπειρία και εάν είναι αρκετά πιθανό να φταίνε τα ελαστιχά.
Το αυτοκίνητο είναι ακόμα στην εγγύηση, μήπως θα έπρεπε να τους πιέσω στο επίσημο συνεργείο να βρούν τι φταίει, υπάρχει περίπτωση να φταίει κάποιο εξάρτημα του συστήματος διεύθυνσης, όπως π.χ. η κρεμαγιέρα;Υπάρχει ίδιο θέμααπό τον Theorally στα Τεχνικά όπου ανήκει και αυτό!
Νομίζω οτι μπορείς να βάλεις την ερώτησή σου σε εκείνο αν δεν έχουν απαντήσει ήδη!![kouk] -
Ξαδερφος μου με καινουργιο Primera παρατηρουσε τετοιο φαινομενο και ειχε προβλημα με ενα ελαστικο το οποιο δεν ζυγοσταθμιζοταν με τιποτα. Καθε 1000 χλμ το πηγαινε(3 φορες συνολο) και τουβαζαν του κοσμου τα βαρυδια και με το ζορι καπως το ζυγιζαν αλλα και παλι οχι απολυτα. Παντως η ευθυγραμμιση στα σημερινα αυτοκινητα ειναι πολυ λεπτη δουλεια γιατι ελαχιστα να στιψεις δεξια η αριστερα το τιμονι με την υποβοηθηση πολλαπλασιαζεται η κλιση. Ψαξε καλυτερα εδω μεσα θα βρεις κι αλλα πολλα.
-
Ο χρήστης nikos.g έγραψε:
Στα 25.000 km, έβαλα τα εμπρός λάστιχα πίσω και τα πίσω εμπρός και το πρόβλημα σχεδόν εξαλείφθηκε!Εφόσον με την αλλαγή των ελαστικών σταμάτησε το τράβηγμα του τιμονιού, δεν είναι προφανές ότι το πρόβλημα ήταν στο πέλμα των ελαστικών;
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Στα 25.000 km, έβαλα τα εμπρός λάστιχα πίσω και τα πίσω εμπρός και το πρόβλημα σχεδόν εξαλείφθηκε!
Εφόσον με την αλλαγή των ελαστικών σταμάτησε το τράβηγμα του τιμονιού, δεν είναι προφανές ότι το πρόβλημα ήταν στο πέλμα των ελαστικών;
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι προφανές, διότι το πρόβλημα δεν εξαλείφθηκε εντελώς. Θα ήταν λέτε καλή λύση να πάω σε ένα βουκλανιζατερ και να του πω ότι το αμάξι είναι εντάξει από ζυγοστάθμηση και να δει εάν μπορεί να κάνει κάτι? Εάν ξεζάνταρα τα λάστιχα και μετά πάλι ζαντάρισμα και ξανά ζυγοστάθμηση, υπάρχει περίπτωση να έρθει στα «ίσια» του?
-
Εαν ένα λάστιχο έχει στραβό σκελετό, τότε ακόμα και πίσω να το βάλεις θα σου δημιουργεί φαινόμενα 'τραβήγματος', μειωμένα ίσως, όπως ακριβώς στην περίπτωσή σου.
Εαν πράγματι έχεις τέτοιο πρόβλημα, η ζυγοστάθμιση δεν πρόκειται να σου λύσει το πρόβλημα. Πάντως δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις.Όλοι οι κατασκευαστές ελαστικών δίνουν εγγύηση στα λάστιχά τους, μικρή βέβαια (6 μήνες, 1 χρόνο). Μήπως αξίζει να προσπαθήσεις για αντικατάσταση λόγω δομικής ανωμαλίας του ελαστικού;
-
Ο χρήστης gvala έγραψε:
Εαν ένα λάστιχο έχει στραβό σκελετό, τότε ακόμα και πίσω να το βάλεις θα σου δημιουργεί φαινόμενα 'τραβήγματος', μειωμένα ίσως, όπως ακριβώς στην περίπτωσή σου.
Εαν πράγματι έχεις τέτοιο πρόβλημα, η ζυγοστάθμιση δεν πρόκειται να σου λύσει το πρόβλημα. Πάντως δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις.Όλοι οι κατασκευαστές ελαστικών δίνουν εγγύηση στα λάστιχά τους, μικρή βέβαια (6 μήνες, 1 χρόνο). Μήπως αξίζει να προσπαθήσεις για αντικατάσταση λόγω δομικής ανωμαλίας του ελαστικού;
Τελικά πήγα σήμερα και έκανα ζυγοστάθμιση. Ο μάστορας επέμενε ότι εφόσον δεν έχω τρέμουλο στο τιμόνι δεν χρειάζεται, αλλά να που είχε άδικο. Έκανα ζυθγοστάθμιση και στους 4 τροχούς και βρέθηκαν οι 3 ότι ήθελαν ζύγιασμα! Το πρόβλημα λύθηκε, ευτυχώς!
Πάντως τελικά η γενική αντίληψη ότι θέλουν οι τροχοί ζυγοστάθμιση μόνο όταν έχεις τρέμουλο στο τιμόνι, για την περιπτωσή μου δεν ίσχυσε!
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
-
ÓõíÞèåò öáéíüìåíï óå ðáëéÜ áõôïêßíçôá.Óôá óõãêåêñéìÝíá ÷ùñßò õðïâïÞèçóç êáé ìå êßíçóç ðßóù (åëáöñý ôéìüíé) Þóïõí áíáãêáóìÝíïò íá äéïñèþíåéò óõíå÷þò ôçí ðïñåßá ôïõ.Áõôü åß÷å Ýíá èåôéêü: íá ãíùñßæåéò ðüôå ôï áõôïêßíçôï åðñüêåéôï íá ðáñåêôñáðåß.ÁðïôÝëåóìá íá ïäçãåßò ôï áóöáëÝóôåñï áõôïêßíçôï óôïí êüóìï!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! êáé íá åðéæçôÜò ôçí õðåñóôñïöÞ óå êÜèå ðåñßóôáóç...
-
Ο χρήστης gvala έγραψε:
H γνωστή συνταγή: R(ead) T(he) F(**ken) M(anual) όπως έγραψε και ο Kyan!
OXI!!! ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΞΑ! Αλλά θα κοιτάξω σε λίγο ...
(edit : sorry, λίγο άκυρο το post μου, αλλά ήταν σπίτι μου γνωστός μου, είχα ανοιχτή τη σελίδα και έκανε post χωρίς να γνωρίζω.... )
-
Μια στιγμή ρε παλικάρια, πως είναι δυνατό με απόκλιση (αρνητική σύγκλιση) να αποκτά σταθερότητα στην ευθεία και το φρενάρισμα το αυτοκίνητο στον αντίστοιχο άξονα στον οποίο εφαρμόζεται;
Μάλλον λάθος τα διαβάσατε , η σύγκλιση είναι μια εν γένει σταθερή κατάσταση, η μηδενική σύγκλιση ουδέτερη και η απόκλιση βοηθά στην ευαισθησία του αντίστοιχου μέρους καθώς το κάνει πιο νευρικό (παραπάνω παράδειγμα με την Alfa του φίλου μας) και κατα κανόνα αν εφαρμοστεί μπρός και πίσω αυξάνει την υπερστροφή αφού και πιο άμεσο στις εντολές κάνει τον μπροστινό άξονα με αποτέλεσμα λιγότερη υποστροφή και πιο απότομο τον πίσω ώστε να του δώσει υπερστροφικά στοιχεία (αυτό έχω κάνει στο κάρο μου).
Όταν θές να δώσεις πιο δυναμική συμπεριφορά κι ανάλογα το αυτοκίνητο εφαρμόζεις απόκλιση στον αντίστοιχο άξονα τον οποίο θες να επηρεάσεις αλλά θεωρώ αν όχι απίθανο τουλάχιστο υπερβολική την μισή μοίρα (30 λεπτά) απόκλιση που αναφέρεται παραπάνω (μήπως ενοείς μισό mm=4 λεπτά της μοίρας για 17' ζάντες, ανά τροχό;), ίσως μέχρι 10-15 λεπτά είναι ανεκτό σε κάποια αυτοκίνητα αλλά επιφυλάσομαι καθώς δεν έχω άποψη από Alfa Romeo αλλά θεωρώ πως έτσι έπρεπε έστω και λίγο να τρώει λάστιχα εκτός και η γεωμετρία της ανάρτησης είναι τέτοια που έχει μικρές μεταβολές κατά την συμπίεση.
JIM -
εγω γιατι παλι θυμαμαι οτι το τοε-συγκλιση για το οποιο μιλατε δεν μετριεται σε μοιρες αλλα χιλιοστα??? οεο??? οεο???
-
Μοίρες, χιλιοστά το ίδιο πράγμα μετράνε αλλά διαφορετικά.
Και εγώ έχω την εντύπωση ότι ο JIM THEO και ο kyan είναι σωστοί για την σύγκλιση/απόκλιση. Τώρα τι ταιριάζει καλύτερα στο κάθε αυτοκίνητο/οδηγό είναι θέμα γούστου (μέσα σε όρια +/- 2 χιλ). Εγώ θέλω να είναι στο μηδέν για καλύτερη φθορά και οικονομία αλλά με το που κάτσεις μέσα στο αυτοκίνητο η ένδειξη αλλάζει (και όταν πατάς γκάζι/φρένο ακόμη περισσότερο).
Περί Ευθυγραμμίσεων....