-
Ο χρήστης giannispolo έγραψε:
ερώτηση, προσλήφθηκα και απολύθηκα μετά από λίγο, Βασικός μισθός ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ 937,50euro. Αν με έπερναν ως Μηχανολόγο Μηχανικό πόσα θα έπερνα?
Γύρω στα 1300 μικτά.
Θέλεις να σου βρω ακριβώς;το ΙΚΑ σε αυτά πόσο είναι? στην πρακτική μου εξάσκηση ήταν 300 ευρώ και τώρα άκουσα 150 ευρώ
Να σου πω για τους εργάτες, που τα ξέρω σχετικά καλά;
Σε ημερομίσθιο 35 ευρώ, οι κτατήσεις του εργαζόμενου είναι περίπου 18%, άρα 6,3 ευρώ, άρα ο εργαζόμενος παίρνει 28,7 ευρώ. Ο εργοδότης δίνει άλλα 32κάτι %, άρα άλλα 11 - 11,5 ευρώ. Άρα, το ημερομίσθιο είναι 46,5 περίπου ευρώ και ο εργαζόμενος παίρνει λιγότερα από 28.
Γιατί το έχουν κάνει έτσι; Γιατί αν του έλεγαν του εργαζόμενου ότι θα παίρνει 46,5 ευρώ και το ΙΚΑ θα του κρατάει τα 18, θα το καταλάβαινε. Ενώ τώρα, είναι βέβαιος ότι αυτός πληρώνει μόνον 6 και τα υπόλοιπα τα δίνει αυτός ο κακός, ο εργοδότης.
Αντίστοιχα ποσά και κρατήσεις ισχύουν για τους μισθούς - λίγο μειωμένες βέβαια. Αν σε ενδιαφέρει, να ψάξω να σου βρω ακριβώς. Πάντως μιλάμε για κρατήσεις του ΙΚΑ, όχι φόρο, όπως είπε ο φίλος fantomas3004 πιο πάνω. -
[quote='HighFidelity']Ερώτησις: τι συμφέρει περισσότερο, να είσαι υπάλληλος ιδιωτικός, με 14 μισθούς και να πληρώνει η εταιρεία ΤΣΜΕΔΕ + ΙΚΑ, ή να πληρώνεσαι σαν ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, με παρακράτηση η οποία θα επιστρέφεται; Εννοείται πως το τι πληρώνει ο εργοδότης θα μείνει σταθερό, δηλαδή πάλι θα μιλάμε για 14 μισθούς ή 12 μεγαλύτερους...
Ουσιαστικά, στην δεύτερη περίπτωση τα 50 -
Ο χρήστης fantomas3004 έγραψε:
Ο επαγγελματίας πτυχιούχος μηχανικός πληρώνεται πάντοτε με ΤΣΜΕΔΕ και παρακράτηση, άν είσαι πτυχιούχος δέν υπάρχει άλλη περίπτωση.
Άν όχι τότε δέν υπάρχει ΤΣΜΕΔΕ και δουλεύεις κανονικά σάν μισθωτός με ΙΚΑ.
Η διαφορά είναι οτι το ΙΚΑ έχει κλειστό ωράριο δηλαδή μετά το στάνταρ 8ωρο πληρώνεσαι υπερωρίες. Το ΤΣΜΕΔΕ ή δουλέψεις 5 ώρες ή 15 την ημέρα πάλι τα ίδια θα πάρεις, δέν υπάρχει κανένα ωράριο. Και δέν υπάρχουν υπερωρίες Σαββατοκύριακου.Δεν ισχύουν αυτά.
Εάν είσαι εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ (== διπλωματούχος πολυτεχνείου Ελλάδας ή ισότιμης σχολής εξωτερικού με τις όποιες εξετάσεις υπάρχουν για να αναγνωριστεί το δίπλωμα) τότε έχεις υποχρεωτικά ως αφασλιστικό και συνταξιοδοτικό φορέα το ΤΣΜΕΔΕ.
Το αν θα δουλεύεις ως μισθωτός (πληρώνοντας και ένα μικρό ποσοσοστό στο ΙΚΑ -εργατικές κατοικίες, 50% ημερομίσθιου όταν αργείς για λόγους υγείας) ή ως ελεύθερος επαγγελματίας (20% παρακράτηση, ΦΠΑ κλπ) είναι παντελώς άσχετο.Φυσικά μπορείς να είσαι ταυτόχρονα και ελεύθερος επαγγελματίας και μισθωτός.
Και ως μισθωτός και ως ελεύθερος επαγγλματίας είσαι πάντα μηχανικός.-
Από την άλλη αν δεν είσαι γραμμένος στο ΤΕΕ τότε δεν είσαι μηχανικός επίσης .-
Εν κατακλείδι οι εργασιακές σου σχέσεις δεν συναρτώνται με κανέναν τρόπο με το αν είσαι μηχανικός ή όχι.
Τα περί 8ώρου και υπερωριών...
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Ο επαγγελματίας πτυχιούχος μηχανικός πληρώνεται πάντοτε με ΤΣΜΕΔΕ και παρακράτηση, άν είσαι πτυχιούχος δέν υπάρχει άλλη περίπτωση.
Άν όχι τότε δέν υπάρχει ΤΣΜΕΔΕ και δουλεύεις κανονικά σάν μισθωτός με ΙΚΑ.
Η διαφορά είναι οτι το ΙΚΑ έχει κλειστό ωράριο δηλαδή μετά το στάνταρ 8ωρο πληρώνεσαι υπερωρίες. Το ΤΣΜΕΔΕ ή δουλέψεις 5 ώρες ή 15 την ημέρα πάλι τα ίδια θα πάρεις, δέν υπάρχει κανένα ωράριο. Και δέν υπάρχουν υπερωρίες Σαββατοκύριακου.Δεν ισχύουν αυτά.
Εάν είσαι εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ (== διπλωματούχος πολυτεχνείου Ελλάδας ή ισότιμης σχολής εξωτερικού με τις όποιες εξετάσεις υπάρχουν για να αναγνωριστεί το δίπλωμα) τότε έχεις υποχρεωτικά ως αφασλιστικό και συνταξιοδοτικό φορέα το ΤΣΜΕΔΕ.
Το αν θα δουλεύεις ως μισθωτός (πληρώνοντας και ένα μικρό ποσοσοστό στο ΙΚΑ -εργατικές κατοικίες, 50% ημερομίσθιου όταν αργείς για λόγους υγείας) ή ως ελεύθερος επαγγελματίας (20% παρακράτηση, ΦΠΑ κλπ) είναι παντελώς άσχετο.Φυσικά μπορείς να είσαι ταυτόχρονα και ελεύθερος επαγγελματίας και μισθωτός.
Και ως μισθωτός και ως ελεύθερος επαγγλματίας είσαι πάντα μηχανικός.-
Από την άλλη αν δεν είσαι γραμμένος στο ΤΕΕ τότε δεν είσαι μηχανικός επίσης .-
Εν κατακλείδι οι εργασιακές σου σχέσεις δεν συναρτώνται με κανέναν τρόπο με το αν είσαι μηχανικός ή όχι.
Τα περί 8ώρου και υπερωριών...
off the record ΛΕΜΕ
-
ερώτηση, προσλήφθηκα και απολύθηκα μετά από λίγο, Βασικός μισθός ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ 937,50euro. Αν με έπερναν ως Μηχανολόγο Μηχανικό πόσα θα έπερνα?Όσα θα ζήταγες και όσα θα σου έδιναν.
Τυπικά, μπες στο http://www.tee.gr να δεις τους επίσημους κατώτατους μισθούς μηχανικών.Όπως και παραπάνω, για να είσαι μηχανικός πρέπει να είσαι εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ. Το αν θα πα΄ρεςι τα απολύτως νόμιμα, λιγότερα ή περισσ΄τοερα.... αυτό είναι μεγάλη συζήτηση... κάπως σαν το 8ωρο του μισθωτού
EDIT κυρίως εξαρτάται απ0ό τον κλάδο. Στους ηλεκτρονικούς/ηλεκτρολόγους μηχανικούς 99% δίνουν περισσ΄τοερα από τα νόμιμα
-
Φυσικά μπορείς να είσαι ταυτόχρονα και ελεύθερος επαγγελματίας και μισθωτός.
off the record ΛΕΜΕ
Γιατί off the record? Δεν υπάρχει οποιαδήποτε κόλλημα (νομικό ή άλλο) με κάτι τέτοιο.
Εν αντιθέσει είναι αναφαίρετο δικαίωμα ενός μηχανικού να μπορεί να εξασκήσει ΚΑΙ ελεύθερα το επάγγελμά του ακόμα και αν δουλεύει ως μισθωτός. -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις το αν θα θεωρείσαι ιδιωτικός υπάλληλος ή ελεύθερος επαγγελματίας;Στους περισσότερους εργοδότες αν τους πείς ότι θέλεις να δουλέψεις με μπλοκ θα τρίβουν τα χέρια τους.
ΤΟυς γλυτώνεις από αρκετά χρήματα, και κάποια γραφειοκρατία. Και φυσικά από νομικές υποχρεώσεις επιπέδου απόλυσης κλπ -
[quote='mjacob'][quote='HighFidelity']Ερώτησις: τι συμφέρει περισσότερο, να είσαι υπάλληλος ιδιωτικός, με 14 μισθούς και να πληρώνει η εταιρεία ΤΣΜΕΔΕ + ΙΚΑ, ή να πληρώνεσαι σαν ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, με παρακράτηση η οποία θα επιστρέφεται; Εννοείται πως το τι πληρώνει ο εργοδότης θα μείνει σταθερό, δηλαδή πάλι θα μιλάμε για 14 μισθούς ή 12 μεγαλύτερους...
Ουσιαστικά, στην δεύτερη περίπτωση τα 50 -
[quote='HighFidelity']
Αν σου πω ότι με ...μπέρδεψες, θα το πιστέψεις;
Λοιπόν, ερωτήσεις:
Πόσο χαμηλότερο είναι το αφορολόγητο του ελεύθερου επαγγελματία;
Εχω την εντύπωση πως είναι 2000 -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
EDIT πάντως δεν με λέβνε Ιάκωβο... το Uname είναι παραπλανητικό
Εντάξει....Ιάκωβε!
Τώρα κάτι έχω αρχίσει και καταλαβαίνω, αλλά θα περιμένω και τα περισσότερα! Ευχαριστώ πολύ για τον κόπο σου πάντως! -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Εάν είσαι εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ (== διπλωματούχος πολυτεχνείου Ελλάδας ή ισότιμης σχολής εξωτερικού με τις όποιες εξετάσεις υπάρχουν για να αναγνωριστεί το δίπλωμα) τότε έχεις υποχρεωτικά ως αφασλιστικό και συνταξιοδοτικό φορέα το ΤΣΜΕΔΕ.To ξέρω αυτό, και εγώ πολλές φορές επιχείρησα με οποιοδήποτε μέσο να απεμπλακώ απο το ΤΣΜΕΔΕ αλλά δυστυχώς ποτέ δέν τα κατάφερα
-
Να ρωτησω κατι και εγω μιας και θα παρω πτυχιο μηχανικου η/υ και δεν εχω καταλαβει καποια πραγματα.
Εγω μολις τελειωσω, γιατι να εγγραφω στο ΤΕΕ? Τι κερδος εχω?
Ενα φιλος μου ειπε οτι αν γραφτω, μετα πρεπει να δινω εισφορες κατευθειαν. Δλδ, ακομα και αν δεν εχω βρει ακομη δουλεια?
Για help...
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Ενα φιλος μου ειπε οτι αν γραφτω, μετα πρεπει να δινω εισφορες κατευθειαν. Δλδ, ακομα και αν δεν εχω βρει ακομη δουλεια?Βεβαίως πολύ σωστά στα είπε, σιγά τώρα μήν κοιτάξει το ΤΣΜΕΔΕ άν έχεις βρεί δουλειά ή όχι και την οικονομική κατάσταση που βρίσκεσαι κάθε στιγμή.
Απο την στιγμή που θα γραφτείς η εισφορά γίνεται πιά νόμος χωρίς κανένα αστείο. -
Ο χρήστης fantomas3004 έγραψε:
Ενα φιλος μου ειπε οτι αν γραφτω, μετα πρεπει να δινω εισφορες κατευθειαν. Δλδ, ακομα και αν δεν εχω βρει ακομη δουλεια?
Βεβαίως πολύ σωστά στα είπε, σιγά τώρα μήν κοιτάξει το ΤΣΜΕΔΕ άν έχεις βρεί δουλειά ή όχι και την οικονομική κατάσταση που βρίσκεσαι κάθε στιγμή.
Απο την στιγμή που θα γραφτείς η εισφορά γίνεται πιά νόμος χωρίς κανένα αστείο.Μετράνε τουλάχιστον ως συνταξιοδοτικά χρόνια;
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Μετράνε τουλάχιστον ως συνταξιοδοτικά χρόνια;
Μάλλον μετράνε δέν το έχω ψάξει αλλά τί να το κάνεις?
Άν φτάσεις σε ηλικία 70+ -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Για να είσαι τυπικός πρέπει να δηλώνεις ότι οι μελέτες για τον εργοδότη σου έγιναν χρησιμποιώντας τις δικές του εγκαταστάσεις και το δικό του εξοπλισμό. Οπότε πας στο 60%.
Τώρα, πάρα πολλοί δεν το κάνουν αυτό και παρατυπούν... δεν ξέρω αν έχει πιαστεί κανείς γι' αυτό...Νομίζω ότι αν κάνει έλεγχο η εφορία και δει όλες ή τις περισσότερες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών προς ένα πελάτη, θεωρεί τη σχέση σας, εξηρτημένης εργασίας και σε χρεώνει 60%
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Για να είσαι τυπικός πρέπει να δηλώνεις ότι οι μελέτες για τον εργοδότη σου έγιναν χρησιμποιώντας τις δικές του εγκαταστάσεις και το δικό του εξοπλισμό. Οπότε πας στο 60%.
Τώρα, πάρα πολλοί δεν το κάνουν αυτό και παρατυπούν... δεν ξέρω αν έχει πιαστεί κανείς γι' αυτό...Νομίζω ότι αν κάνει έλεγχο η εφορία και δει όλες ή τις περισσότερες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών προς ένα πελάτη, θεωρεί τη σχέση σας, εξηρτημένης εργασίας και σε χρεώνει 60%
Κι αν έχεις 1-2 σε άλλους πελάτες; Πάλι το ίδιο θα πει; Είναι στην δικαιοδοσία της αυτό λογικά.... Ίσως πρέπει να κυνηγάμε και μερικές δουλειές σε διαφορετικούς πελάτες για να είμαστε καλυμμένοι.. Πχ ένα δυο απλά σχεδιάκια, ή στην τελική, να υπογράψουμε κάτι κάποιου άλλου κι αυτός το ίδιο, να κάνουμε ουσιαστικά 'ανταλλαγή'... Αυτό θα δούλευε άνετα, καθώς ο άλλος θα έκοβε κάτι για τον εργοδότη μας κι εμείς για τον δικό του και η εφορία δεν θα μπορούσε να πει κάτι...
Χμμμ...ενδιαφέρον! Τι λέτε; -
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Κι αν έχεις 1-2 σε άλλους πελάτες; Πάλι το ίδιο θα πει; Είναι στην δικαιοδοσία της αυτό λογικά.... Ίσως πρέπει να κυνηγάμε και μερικές δουλειές σε διαφορετικούς πελάτες για να είμαστε καλυμμένοι.. Πχ ένα δυο απλά σχεδιάκια, ή στην τελική, να υπογράψουμε κάτι κάποιου άλλου κι αυτός το ίδιο, να κάνουμε ουσιαστικά 'ανταλλαγή'... Αυτό θα δούλευε άνετα, καθώς ο άλλος θα έκοβε κάτι για τον εργοδότη μας κι εμείς για τον δικό του και η εφορία δεν θα μπορούσε να πει κάτι...
Χμμμ...ενδιαφέρον! Τι λέτε;Σχέση εξαρτημένης εργασίας (60% --> αλλά σχεδόν ποτέ δε μαζεύεις αρκετά έξοδα ώστε να μην υπάρχει 'προφανής δυσαναλογία εσόδων εξόδων' και να πηγαίνεις για 72%) = (α) πληρωμή σε περιοδικά διαστήματα (σαν μισθός) και (β) ο τελικός αποδέκτης της μελέτης που κάνεις ως μηχανικός ΔΕΝ είναι αυτός στον οποίο κόβεις τα δελτία (φαίνεται από τις συμβάσεις που καταθέτεις στην εφορία).
Ο αριθμός των 'εργοδοτών' δεν έχει σημασία, μπορείς μια χαρά να προσφέρεις υπηρεσίες εξαρτημένης εργασίας σε 2 άλλα γραφεία.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αυτο που γρεφεις αν μη τι άλλο έχει κάποια λογική.
[...]
EDIT μάλλον δεν διαβάζω ούτε αυτά που γράφω.... το να είναι 'ανεξάρτητες' οι υπηρεσίες ορίζεται σαφώς
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Χμμμ...ενδιαφέρον! Τι λέτε;Φαντάζομαι ότι με το 'υπογράψουμε κάτι κάποιου άλλου κι αυτός το ίδιο' εννοείς να κόψεις μια απόδειξη αντί για κάποιον άλλο, και αυτός το ίδιο (γιατί για software είπαμε δεν υφίσταται η έννοια της 'υπογραφής' στη μελέτη).
Κοίτα τώρα αυτό αγγίζει τα όρια του επικίνδυνου. Δλδ θα πρέπει να συνεννοηθείς με τους εργοδότες και των δύο, να βρεις κάποιον που να παίρνει τα ίδια λεφτά με εσένα και κ.ο.κ.
Αρχίζουν και μπαίνουν μέσα πολλές 'σχέσεις εμπιστοσύνης' που όταν μιλάμε για χρήματα και πληρωμές είναι 'επικίνδυνα' πράγματα...
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....