Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Ο λόγος που δεν το έκανα εγώ δεν έχει τίποτα να κάνει με ηθικό καθήκον προς την πατρίδα και άλλες μπούρδες
Σεβαστή η θεώρησή σου, και μου δίνει την αφορμή να εκθέσω και τη δική μου άποψη επί του θέματος.
Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα 'ηθικού καθήκοντος προς την πατρίδα', καθώς η ουσία του πράγματος βρίσκεται αλλού.
Βρίσκεται, στο πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται ο καθείς από εμάς την έννοια της πατρίδας. Εξαρτάται από την ικανότητα του καθενός (ή την επιθυμία) να διαχωρίσει τους όρους της πατρίδας και του κράτους, αντιλαμβανόμενος ότι ο καθένας από αυτούς έχει σαφέστατα διαφορετικό σημαινόμενο.
Κάθε πόλεμος είναι, διαχρονικά, το παράγωγο μιας αντιπαράθεσης, στην οποία διακυβεύτηκαν συμφέροντα ή είναι η φυσική εξέλιξη της επιθυμίας του ισχυρού να επαυξήσει την ισχύ του, ή του αδυνάτου να διασφαλίσει την επιβίωσή του.
Ποτέ, τα κίνητρα αυτού που κηρύσσει τον πόλεμο, δεν σχετίζονται με κανενός είδους ηθική. Είναι, απλώς η εκδήλωση μιας επεκτατικής πολιτικής.
Επειδή, είμαι κάθετα αντίθετος προς οποιαδήποτε εκδήλωση επεκτατισμού, είναι αυτονόητο ότι δεν θα συμμετείχα σε καμία στρατιωτική απόπειρα της χώρας μου, να μετατοπίσει τα σύνορά της, εις βάρος του παρόντος status quo.
Όμως:
Ανεξάρτητα από τα αίτια ή το διπλωματικό προοίμιο, αν τύχει να απειληθεί η ανεξαρτησία των ανθρώπων, που απλώς τυχαίνει να ζουν μαζί στην ίδια, απειλούμενη, γεωγραφική περιοχή, σημαίνει ότι θα απειληθεί και η ανεξαρτησία του καθενός ξεχωριστά.
Για αυτό το λόγο, επειδή σε αυτό το ενδεχόμενο, θα απειληθεί και η δική μου ανεξαρτησία, η δυνατότητα μου να ζω σε αυτόν τον τόπο όπως επιθυμώ εγώ, θεωρώ υποχρεώση μου να πολεμήσω οποιονδήποτε επιχειρήσει να αλώσει τις προσωπικές μου ελευθερίες, είτε πρόκειται για εξωτερικό εχθρό, είτε πρόκειται για εσωτερικό, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή τα κίνητρά του.
Για μένα το ίδιο εχθρός ήταν το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, το ίδιο οι Γερμανοί κατακτητές, το ίδιο οι δωσίλογες κυβερνήσεις της Κατοχής, το ίδιο οποιαδήποτε μορφή εξουσίας επιχειρήσει να μου αφαιρέσει την ελευθερία.
Το αντιμετωπίζω καθαρά εγωιστικά, πέρα από 'ηθικές' και υποχρεώσεις προς την πατρίδα.