-
Tον Ιανουάριο αν όλα πάνε καλά θα τελειώσω την σχολή. Σκέφτομαι να κάνω τον στρατό πριν το μεταπτυχιακό να ξεμπερδεύω με αυτή την υποχρέωση. Οπότε μάλλον θα πάω να κόψω την αναβολή την επόμενη φορά που θα ανέβω Αθήνα. Από την άλλη μόνο στην σκέψη ότι πρέπει να κόψω όλες τις συνήθειες ξενερώνω απίστευτα!
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Μην μου πείτε ότι ο Αμερικανικός στρατός (που είναι αποκλειστικά επαγγελματικός) είναι χειρότερος από τον Ελληνικό γιατί θα γελάσω...ή ότι στην Ελλάδα αν γίνει πόλεμος (που ΔΕΝ θα γίνει) θα μας σώσουν τα φανταράκια με το τουφέκι στην πλάτη... (γιατί ΔΕΝ ξέρουν τίποτε άλλο...)νταξ.. εμεις παντως οταν θελουμε να πουμε καποιους ηλιθιους λεμε
'ειστε πιο βλακες και απο μοναδα πεζοναυτων στο Ιρακ'
ρε συ και UK ιδια φαση ειναι το θεμα ειναι οτι εχουν καλυτρο εξοπλισμο γενικα ειναι πιο μπροστα οικονομικα και σε νοοτροπια
και UK παιζει να'χουν και λιγοτtερους φανταρους απο ελλαδα (οσον αφορα σε συγκριση με τον πλυθισμο, σιγουρα, κ βρισκονται κ σε πολεμο..)νταξ ψιλο-απατη ειναι στην ελλαδα ο στρατος
για να συντηρειται οικονομικα μια κατασταση, αλλα δε φταιει αυτο:
η νοοτροπια μας τον εχει κανει απαραιτητο
σιγα μη σωσεις εσυ την Ελλαδα με το G3 σουεχω αναβολη μεχρι 2010..
τοτε θα σκεφτω αν θα παω ή οχι, δεν ξερω πως θα βλεπω τα πραγματα -
Πάντως είχα ακούσει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση ξανά στη θητεία κυρίως λόγω του Ευρωστρατού.
-
Πάνω σ' αυτό:
διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην Καθημερινή για την εθνική και ηλικιακή διάρθρωση του αμερικανικού λαού, ο οποίος πλέον ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια.
Μετά τη ραγδαία εισβολή (κατόπιν σχετικής πρόσκλησης) μεταναστών από την Ευρώπη τον 20ο αιώνα και τη σημερινή επίσης ραγδαία εισβολή (άνευ πρόσκλησης) μεταναστών από τη λατινική Αμερική, πλέον οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα τεράστιο υπόστρωμα νέων που ωθούν τη χώρα μπροστά, όσον αφορά τον οικονομικό τομέα τουλάχιστον - τα κοινωνικά προβλήματα εντείνονται αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.Όταν λοιπόν έχεις τόσους νέους, πολλούς δε ανήκοντες στην κατώτερη οικονομικοκοινωνική τάξη, μπορείς να φτιάξεις έναν ολόκληρο στρατό με παλικάρια στούρνους, γεροδεμένους και έτοιμους για όλα, ειδικά όταν τους υπόσχεσαι πως αν επιζήσουν θα έχουν λεφτά, καριέρα και μόρφωση αντί για δοιυλειά-κάτεργο ή μια σφαίρα στο κεφάλι στα γκέτο.
Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα, εκτός αν εισάγουμε 1 μύριο Σέρβους και τους κάνουμε φαντάρους. Οι Αλβανοί για ευνόητους λόγους δεν κάνουν γι' αυτή τη δουλειά, όσο δεν θα έκαναν οι Γιαπωνέζοι στις ΗΠΑ το 1940.
-
markvag:
Κι όμως, ΚΑΙ ο τελευταίος φαντάρος συμβάλλει στην αποτροπή.
Ότι δεν γίνεται σωστή αξιοποίηση του χρόνου της θητείας και η εκπαίδευση είναι ελλιπής λόγω του δυσανάλογα μεγάλου πάρεργου το γνωρίζουμε όλοι όσοι υπηρετήσαμε. Κυριότερος λόγος είναι ακριβώς η υποεπάνδρωση των μονάδων. Το προσδωκώμενο όφελος από την κατάργηση, συγχώνευση και συστέγαση μονάδων δυστυχώς ακυρώθηκε από τη μείωση της θητείας.
Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα είναι ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ στο χειρισμό τους (πως σκοπεύεις πιο εύκολα: με ηλεκτρομηχανικό σκόπευτρο ή με αποστασιόμετρο λέηζερ;) και απαιτούν επαγγελματική εξειδίκευση μόνον στη συντήρηση / επισκευή τους (αρμοδιότητα Τεχνικού Σώματος).
Ως προς τη Δημοκρατία, το θεμέλιό της είναι ο Πολίτης-Οπλίτης. Δεν μπορώ να σου κατεβάσω τώρα όλον το Θουκυδίδη και τον Αριστοτέλη.
Ως προς τις γυναίκες, συμφωνώ ότι θα έπρεπε σήμερα να στρατεύονται, έστω σε ρόλο Πολιτικής Άμυνας.
Οι επαγγελματικοί-μισθφορικοί στρατοί προέρχονται ιστορικά από αυτοκρατορίες με υπηκόους και όχι Πολίτες, και από αντιδραστικές κοινωνίες με ισχυρότατα ταξικά στεγανά και αναλώσιμο υποπρολεταριάτο, όπως οι αγγλοσαξωνικές.Το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα, για μένα, είναι ότι σήμερα δεν θέλουμε να υπηρετήσουμε και προφασιζόμαστε παπαριές.
Μεγαλώσαμε σε μία υπερπροστατευμένη κοινωνία με έλλειμα πολιτικής παιδείας και έχουμε μάθει μόνον να παίρνουμε και όχι να δίνουμε (χρόνο, ύπνο, ιδρώτα, ή και αίμα) και θεωρούμε τα πάντα δεδομένα, κεκτημένα και αυτονόητα. Δεν είναι όμως. Η ζωή και τιμή μας ως Πολιτών (των μόνων Ανθρώπων δηλαδή, κατά Αριστοτέλη) δεν μπορεί παρά να κατακτάται, όπως καταδεικνύει η ιστορική και πολιτική επιστήμη. -
ή ότι στην Ελλάδα αν γίνει πόλεμος (που ΔΕΝ θα γίνει) θα μας σώσουν τα φανταράκια με το τουφέκι στην πλάτη... (γιατί ΔΕΝ ξέρουν τίποτε άλλο...)
Μετά από 12 μάχιμους μήνες υπηρεσίας σε προκαλώ να κάτσεις στα 1.000 m και να σου ρίξω με το MG3 ή το Browning 0,50''. Αφού ήμουν μόνο με το τουφέκι και άσχετος τολμάς να το κάνεις, τι πιο απλό από το να σου ρίξει ένας ανεκπαίδευτος 'φαντάρος'.
Λοιπόν, μην απλουστεύουμε, γενικεύουμε και απαξιώνουμε καταστάσεις για να καλύψουμε την ιδεολογία μας ή το προσωπικό μας συμφέρον. Όσο υπηρέτησα, όποιος ήθελε να εκπαιδευτεί εκπαιδευόταν. Όποιος δεν ήθελε, και 100 ώρες να σου μιλούσαν για ένα θέμα δε θα θυμόσουν τίποτε. Αν θες να αποφεύγεις ασκήσεις, βολές, πορείες κτλ πας μια σκοπιά για 15 ώρες και είσαι αρντάν και κλάιν μάιν...!!! Αυτά τα μαθαίνεις εύκολα. Και μην πείτε για μορφωτικά επίπεδα κτλ που έχουν οι φαντάροι. Κι εμένα δεν μπορώ να πω ότι με τίμησε που με έριξαν σε τάγμα ανεπιθυμήτων στο ΠΖ (βλέπει Λούφα και Παραλλαγή Νο1), αντί για ΔΒ που έπρεπε να πάω, αλλά φρόντισα να εκμεταλλευτώ τους 12 μήνες μου και να μάθω 5 πράγματα που με ενδιέφεραν και δε θα τα ξαναέβλεπα στη ζωή μου.
Όσον αφορά στο θέμα εκπαίδευση και 'νέα όπλα' η αλήθεια είναι λίγο πικρή για τους ανωτέρους και τους σχεδιαστές της πολιτικής. Οι ΕΠΟΠ ναι μεν μαθαίνουν ένα όπλο, αλλά ουσιαστικά είναι χειριστές άνω του μετρίου. Τέλειοι δε θα γίνουν ποτέ εκτός και αν μιλάμε για οδήγηση ή οχήματα ή κάποια κλασσικά όπλα (πολυβόλα, όλμοι κτλ). Ποιός θα γίνει καλύτερος στην επισκευή των 'καναδεζών' από τον αρχιμηχανικό στο service της MB σε μεγάλη πόλη της Γερμανίας που υπηρέτησα μαζί του στη μονάδα; Ποιος θα γίνει καλύτερος στα ραντάρ από τον αντίστοιχο ηλεκτρολόγο του ΕΜΠ που έχει ασχοληθεί με αυτά; Ποιος θα καταλάβει τους ασυρμάτους καλύτερα από τον ηλεκτρολόγο και πάλι που τα ξέρει ήδη θεωρητικά; Ο ΕΠΟΠ που μας εκπαίδευε σε ασυρμάτους μας έλεγε βλακείες και ήξερε μόνο να περνά κάποια συχνότητα για FM. Δεν ήξερε να χρησιμοποιεί το FH, δεν ήξερε πώς γίνονται υποκλοπές, δεν ήξερε πώς ο ασύρματος θα γινόταν αναμεταδότης. Ο ΕΜΘ πάλι δεν ήξερε τίποτε. Ο μόνιμος ΥΠΑΞ ήταν πάλι άσχετος με το αντικείμενο με απλά καλύτερες γνώσεις από τους υπολοίπους. Πώς αυτοί θα γίνουν καλύτεροί μου όταν δεν έχουν το υπόβαθρο; Αυτά που ήξεραν αυτοί τα έμαθα σε 1-2 ώρες εκπαίδευσης. Ήθελα να προχωρήσω πιο κάτω και αυτοί δεν μπορούσαν να με βοηθήσουν. Έτσι, διάβασα το manual του TRC μόνος μου όταν μας εκπαίδευαν και τελικά τους εκπαίδευσα εγώ. Δεν είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να κάνει και χρειάζεται χρόνια εκπαίδευση. Αν έχεις ένα μικρό, τεχνολογικό κυρίως, υπόβαθρο, μαθαίνεις τα όπλα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και γίνεσαι ισάξιος ή και καλύτερος από ΕΠΟΠ και ΕΜΘ κτλ.
Για να μην θεωρηθώ ούτε στρατόκαυλος, ούτε και ψώνιο, δεν εκπαιδεύτηκα όσο ήθελα. Θα ήθελα να μάθω και 2-3-4 ειδικότητες ακόμα για να έχω πιο σφαιρική εικόνα της καταστάσεως, όπως και αν εκπαιδευτώ σε θεωρητικά θέματα, δηλαδή ποιο το δόγμα μας, τι περιμένουμε να κάνουμε σε έναν πόλεμο ως Ελλάδα κτλ. Και μετά πρακτικά. Έτσι θα ενεργήσουμε σε αυτή την περίπτωση, έτσι στην άλλη κτλ, τι προβλέπει δηλαδή το δόγμα του στρατού μας. Να μην τα περιμένω από τους από πάνω όλα. Πάντως, σε σχέση με το 99% των υπολοίπων που υπηρετήσαμε μαζί εκπαιδεύτηκα πολύ περισσότερο και πολύ πιο σοβαρά και μάλιστα ακομα και 'πράσινοι' το αναγνώρισαν αυτό. Αν θες να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, την κάνεις, όποια δουλειά και να είναι αυτή. Αν θες αν λουφάρεις, λουφαδόρος και χώστης θα είσαι είτε είσαι στο στρατό, είτε στο Δήμο, είτε στο πανεπιστήμιο, είτε οπουδήποτε αλλού.
Ευχαριστώ.
-
Ο χρήστης pipinos1976 έγραψε:
ή ότι στην Ελλάδα αν γίνει πόλεμος (που ΔΕΝ θα γίνει) θα μας σώσουν τα φανταράκια με το τουφέκι στην πλάτη... (γιατί ΔΕΝ ξέρουν τίποτε άλλο...)
Μετά από 12 μάχιμους μήνες υπηρεσίας σε προκαλώ να κάτσεις στα 1.000 m και να σου ρίξω με το MG3 ή το Browning 0,50''. Αφού ήμουν μόνο με το τουφέκι και άσχετος τολμάς να το κάνεις, τι πιο απλό από το να σου ρίξει ένας ανεκπαίδευτος 'φαντάρος'.
Κι εγώ ήμουν 12 μήνες (απολύθηκα τον Αύγουστο που μας πέρασε) σε μία από τις πιο μάχιμες μονάδες του στρατού... Αυτό δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να ενισχύσει αυτό που πάντα πίστευα... 12 μήνες τζάμπα...χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο... Κι εγώ έκανα 7-8 στις 10 βολές, αλλά δεν κερδίζεται πλέον ο πόλεμος με το τουφέκι...
Το ότι ο ΕΣ δεν είναι ικανός ούτε τα στοιχειώδη να κάνει (=να εκπαιδεύσει τα στελέχη του), ίσα ίσα πιστεύω ότι ενισχύει αυτό που λέω...
Α, και δεν θα καθόμουν να μου ρίξει ούτε τυφλή γιαγιά με πάρκινσον, ούτε στα 50 χλμ...
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Κι εγώ έκανα 7-8 στις 10 βολέςΣτα ίδια είμαστε, Μάρκο.
Βέβαια το μεγάλο μου σκορ ήταν με τη σκούπα... Είχα 10 στις 10 σακούλες πευκοβελόνα...
-
Ρε σεις, εχει π'άει κανεις επίστρατος- ως εφεδρος οπλίτης για επανεκπαίδευση? Εγω πάω για μία βδομάδα αρχες του αλλου μήνα και δεν ξέρω τί παίζει σε αυτή την περίπτωση.
-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Ρε σεις, εχει π'άει κανεις επίστρατος- ως εφεδρος οπλίτης για επανεκπαίδευση? Εγω πάω για μία βδομάδα αρχες του αλλου μήνα και δεν ξέρω τί παίζει σε αυτή την περίπτωση.Θυμάμαι, όταν κάναμε σκοινάκια είχαμε και μερικούς επίστρατους.
Την ημέρα, άραζαν και έκαναν καμία βόλτα με το στάγιερ και τα βράδια ή θα καθόντουσαν μαζί μας στην φωτιά ή θα την κοπάναγαν για το πιο κοντινό μπαράκι.
Αξύριστοι και δεν συμμαζεύετε…
Θα μου πεις… Εφοδιασμού Μεταφορών ήμουν…
Τι σειρά ήσουν;
-
Τεταρτη κοβω αναβολη και απο Φεβρουαριο θα υπηρετω το ενδοξο Π.Ν.!
-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Ρε σεις, εχει π'άει κανεις επίστρατος- ως εφεδρος οπλίτης για επανεκπαίδευση? Εγω πάω για μία βδομάδα αρχες του αλλου μήνα και δεν ξέρω τί παίζει σε αυτή την περίπτωση.Δεν θα θες να γυρίσεις πίσω!!
-
Ο χρήστης lefos-WRX έγραψε:
Τεταρτη κοβω αναβολη και απο Φεβρουαριο θα υπηρετω το ενδοξο Π.Ν.!ΠΝ uber alles.
Μια χαρά θα περάσεις -
επειδη ειμαι τελειως ασχετος...
ΠΝ κ ΠΑ χρεωνεσαι οπλο κανονικα;
τι παιζει γενικα;
-
ΠΑ έχεις χρεωμένο όπλο μόνο στη βασική εκπαίδευση. Στις μονάδες χρεώνεσαι όπλο μόνο όταν είναι να εκτελέσεις ένοπλη υπηρεσία, και το παραδίδεις αμέσως μετά.
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
ΠΑ έχεις χρεωμένο όπλο μόνο στη βασική εκπαίδευση. Στις μονάδες χρεώνεσαι όπλο μόνο όταν είναι να εκτελέσεις ένοπλη υπηρεσία, και το παραδίδεις αμέσως μετά.Έτσι και στο ΠΝ.
-
Ο χρήστης htanso21 έγραψε:
Ρε σεις, εχει π'άει κανεις επίστρατος- ως εφεδρος οπλίτης για επανεκπαίδευση? Εγω πάω για μία βδομάδα αρχες του αλλου μήνα και δεν ξέρω τί παίζει σε αυτή την περίπτωση.
Θυμάμαι, όταν κάναμε σκοινάκια είχαμε και μερικούς επίστρατους.
Την ημέρα, άραζαν και έκαναν καμία βόλτα με το στάγιερ και τα βράδια ή θα καθόντουσαν μαζί μας στην φωτιά ή θα την κοπάναγαν για το πιο κοντινό μπαράκι.
Τι σειρά ήσουν;
Όταν απολυόμουν, έλεγα πως έτσι και με ζητήσουν επίστρατο, θα πάω στην Ακτή Ελεφαντοστού, ώστε να αποφύγω να πάω στο στρατό. Τώρα, λέω μα καλά, ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα με ζητήσουν;;; Να πάμε να κωλοβαρέσουμε για καμμία εβδομάδα, έτσι για το χαβαλέ.
-
ευχαριστω
2 ερωτησουλες ακομα αν μπορειτε να μου απαντησετε.. (δεν επειγουν, αλλα τις εχω απορια...)
α) με 4.50 βαθμους μυωπια ειμαι γιωτας;
β) ΠΑ θα με πανε μαμιωντας για να βγαινουν τα βυσματα κ να περνανε τζαμι;
thanks κ παλι
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Θυμάμαι, όταν κάναμε σκοινάκια είχαμε και μερικούς επίστρατους.
Τι σειρά ήσουν;
Όταν απολυόμουν, έλεγα πως έτσι και με ζητήσουν επίστρατο, θα πάω στην Ακτή Ελεφαντοστού, ώστε να αποφύγω να πάω στο στρατό. Τώρα, λέω μα καλά, ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα με ζητήσουν;;; Να πάμε να κωλοβαρέσουμε για καμμία εβδομάδα, έτσι για το χαβαλέ.
Στο αν σε καλεσουν παιζει ρολο το γενικο φυλλο πορειας;Εγω εχω παρει λευκο απο την αρχη.
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
α) με 4.50 βαθμους μυωπια ειμαι γιωτας;β) ΠΑ θα με πανε μαμιωντας για να βγαινουν τα βυσματα κ να περνανε τζαμι;
To (α) δεν ξέρω, λογικά κάτι είσαι, αλλά δεν ξέρω αν είσαι άοπλος.
Το (β) παίζει, αλλά χίλιες φορές καλύτερα να σε πάνε μαμιώντας στην ΠΑ παρά στον ΕΣ. Τα στάνταρ είναι διαφορετικά. Σα να συγκρίνεις τσαμπιονς λιγκ με ελληνικό πρωτάθλημα.
Θητεία? Ωχωχωχ...