Εγώ γνωρίζω κάμποσους που απλώς διαβάζουν τις διαφάνειες και δεν κάνουν ΚΑΜΜΙΑ περαιτέρω άσκηση, μολονότι τους παρακαλάγαμε. Ο ένας εξ αυτών μας έβαζε στο μεταπτυχιακό κάτι ασκήσεις με λάθη στην εκφώνηση - οπότε δεν έβγαινε τελικά άκρη στη λύση. Ο άλλος (που είναι και ΜΕΓΑΛΟΣ προτζεκτάς); Αφού είδαμε κι απόειδαμε πως την ώρα μας χάναμε μαζί του στο προπτυχιακό, τον παρατήσαμε. Στο τέλος όμως, αποφάσισε να μας 'εκδικηθεί': στα επαναληπτικά μαθήματα πριν την εξεταστική, αρνήθηκε να λύσει απορίες. Ξέρω κι έναν άλλο, που το παίζει ξερόλας και, όταν τον ρωτά ένας φοιτητής κάποια απορία, ή κάνει την πάπια ή τον ειρωνεύεται με ερωτησούλες 'ήσασταν στην προηγούμενη παράδοση κύριε τάδε;'.
Επίσης, άλλη ΣΠΟΥΔΑΙΑ κοινωνιολόγος... Ελένη Σεφερτζή το όνομά της. Ιπτάμενη παρακαλώ και την είχαμε στο πρώτο έτος (1994). Ερχόταν μια φορά στο τόσο να διδάξει όποτε της ερχόταν. Μας είπε ότι την ύλη θα τη βγάζαμε από ένα βιβλίο του Giddens. ΟΚ ως εδώ. Έλα όμως που αυτά που έλεγε στην τάξη δεν είχαν ΚΑΜΜΙΑ σχέση με το εγχειρίδιο που είχε διαλέξει. Μια, δυο φορές τράβηξε αυτό... Μετά δεν πατάγαμε. Αφού ήταν αλλού ο παπάς αλλού τα ράσα του. Τέσπα, γίγνεται εγγύς ο καιρός των εξετάσεων, οπότε μας δίνει δέκα φωτοτυπημένες σελίδες να διαβάσουμε για ύλη ΕΞΑΜΗΝΟΥ. Πείσμωσα. Διάβασα κοινωνιολογία μισή ώρα πριν δώσω μάθημα. Εννοείται ότι δεν ήξερα την τύφλα μου. Πάω λοιπόν να δώσω... Βάζει τρία θέματα, εκ των οποίων έπρεπε να γράψουμε τα δύο. Ε, μαντέψτε: το ένα το κουτσογράφω. Το άλλο το βγάζω ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ. Και τσιμπάω 8άρι!!! Έτσι... Έτσι... Κανονικά έπρεπε να είχα κοπεί! Κι όμως, ένας συνάδελφός μου που είχε ξεσκιστεί στο διάβασμα και είχε όντως γράψει καλά, ΚΟΠΗΚΕ. Τι λέτε τώρα;
Να πιάσω μήπως τον ινστρούχτορα Γιώργο Λιοδάκη; Πολιτική οικονομία μας έκανε. Ε, αν σε κάθε περίοδο δεν έγραφες 'ζήτω ο Μαρξ' (ασχέτως πόσο καλά ήξερες και την ύλη αλλά και να αναλύεις), ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΓΕΣ. Διδακτικές ικανότητες; ΜΗΔΕΝ. Αν τον έκανες χάπι, θα'ταν πανίσχυρο υπνωτικό. Πάνω από πέντε λεπτά δεν άντεχες στην αίθουσα προτού σε πάρει στην αγκάλη του ο Μορφέας. Κι όμως, ο κύριος αυτός ταλαιπωρούσε όλο το ΜΠΔ με τις βλακείες του, μέχρι που η πολιτική οικονομία έγινε μάθημα επιλογής. Τώρα, ο Λιοδάκης είναι ινστρούχτορας των καταλήψεων μαζί με το Μιχάλη το Φραγκομιχελάκη και το Δημήτρη τον Πατέλη.
Χρήστος Σκιαδάς... Τι να πει κανείς γι'αυτόν και τι να πρωτογράψει! Πέραν του ότι, μαζί με Σωτηρόπουλο και Χριστοδούλου, διέλυσε ΟΛΑ τα διοικητικά και συνδιοικητικά όργανα του Πολυτεχνείου Κρήτης γιατί οι νόμιμες εκλογικές διαδικασίες δεν τον βόλευαν, πέραν του ότι εγκαθίδρυσε, με τη συνεργασία των 'κυρίων' Μαρκογιαννάκη, Μητσοτάκη, Αρσένη και Γιαννόπουλου, ένα απίστευτο φαγοπότι για διάφορα λαμόγια, αλλά και μια ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ στο ίδρυμα (δεν ξέραμε φοιτητές, υπάλληλοι και καθηγητές αν θα γυρίσουμε ζωντανοί στα σπίτια μας με τους μπράβους - των οποίων αρχηγός ήταν ένας πρώην αρσιβαρίστας ονόματι Γιώργος Κονταξάκης - που προσέλαβε), κάνει και το μάθημα του μάρκετινγκ. Ωραίος! Μιλάμε για ένα εργαστήριο χαβαλέ, για γλείψιμο ολκής και για διαδικασίες διδασκαλίας από άλλο πλανήτη. Τι εννοώ; ΟΚ, μας μοίρασε βιβλία... Αλλά η ύλη του μαθήματος ήταν δεκατρείς σελίδες φωτοτυπημένες, χωρίς αναφορές σε βιβλιογραφία, χωρίς ΤΙΠΟΤΑ. Αυτός είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Χρήστος Σκιαδάς, αγαπητοί μου συνφορουμίτες. Είναι τόσο καλός, που εμείς τον δίνουμε, αλλά κανένα πανεπιστήμιο δεν τον θέλει!