-
Ακομα και φιλικη δηλωση να κανατε πρεπει και οι 2 να κανετε και κανονικη δηλωση μετα στις ασφαλιστικες σας
-
Ακριβώς! Η φιλική δήλωση σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τη δήλωση που υποβάλλεις στην ασφαλιστική σου για τις συνθήκες του ατυχήματος και το ποιος φταίει. Η φιλική δήλωση είναι απλά μια ανταλλαγή στοιχείων των εμπλεκομένων οδηγών για να τη χρησιμοποιήσουν μετά στην κανονική δήλωση που θα υποβάλλουν.
-
Και αν ο αλλος δεν κανει τελικα δήλωση και δεν εχεις φωναξει τροχαια και ουτε μαρτυρες έχεις τι κάνεις; Τα πληρωνεις από την τσέπη σου τελικά; Δηλαδη και κερατας και δαρμενος;
Μάλλον ακόμα και για γρατσουνια πρέπει να καλείς τη τροχαία να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο νομίζω. Χρειάζεται να εχεις ενα χαρτι στα χερια σου
-
Ο χρήστης otto έγραψε:
Μάλλον ακόμα και για γρατσουνια πρέπει να καλείς τη τροχαία να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο νομίζω. Χρειάζεται να εχεις ενα χαρτι στα χερια σουΧαρτί στα χέρια σου μπορείς να έχεις και χωρίς να καλέσεις την τροχαία. Προσωπικά αν με χτυπούσε κάποιος και η ζημιά ήταν μικρή αντί να καλέσω την τροχαία θα του ζήταγα να μου υπογράψει ένα χαρτί που να περιέγραφε τη ζημιά που μου προκάλεσε.
Και αν ο αλλος δεν κανει τελικα δήλωση και δεν εχεις φωναξει τροχαια και ουτε μαρτυρες έχεις τι κάνεις; Τα πληρωνεις από την τσέπη σου τελικά; Δηλαδη και κερατας και δαρμενος;
Προνοούμε για να έχουμε...
Υ.Γ. Πριν από 10 χρόνια περίπου κάποιο μηχανάκι χτύπησε τον πατέρα μου στην πόρτα του οδηγού την ώρα που πέρναγε δίπλα του. Ο άνθρωπος σταμάτησε αμέσως και έδωσε στον πατέρα μου το τηλέφωνό του, λέγοντάς του να τον καλέσει αφού επισκευάσει τη ζημιά για να του την πληρώσει. Ο πατέρας μου δεν κάλεσε λοιπόν την τροχαία, έκανε όμως και το λάθος να μην τον βάλει να υπογράψει κάποιο χαρτί που να προσδιόριζε τη ζημιά που του έκανε. Θέλετε να μάθετε τι έγινε τελικά; Τον πήρε τηλέφωνο και εκείνος του είπε ότι είχε μια δουλειά και ότι θα έπαιρνε πίσω λίγο αργότερα, πράγμα που δεν έκανε. Την επόμενη μέρα ξαναπήρε τηλέφωνο ο πατέρας μου και απάντησε η γυναίκα του, η οποία υποστήριξε ότι δεν ήξερε τίποτα για το ζήτημα. Το ίδιο απόγευμα πήρε τελικά τηλέφωνο ο άντρας της και είπε με ύφος στον πατέρα μου: 'Μην ξαναπάρεις τηλέφωνο σπίτι και παρενοχλήσεις τη γυναίκα μου γιατί θα καλέσω την αστυνομία.' Φυσικά και ο πατέρας μου δε ξανασχολήθηκε μαζί του, δεν είχε άλλωστε νόημα για λίγες χιλιάδες δραχμές να έρθει σε αντιπαράθεση με τον καραγκιόζη.
Από τότε αποφάσισε ότι σε οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση θα καλεί την τροχαία ή θα βάζει τον άλλο να υπογράψει κάτι που να περιγράφει τη ζημιά. -
Λοιπόν επειδή και εγώ είχα ατύχημα πριν ένα εννιάμηνο από την δική μου εμπειρεία θα έλεγα πως το πιο σωστό είναι και να κάνεις φιλική δήλωση αν ο άλλος οδηγός παραδέχεται το λάθος του,και να υπογράψει μια υπεύθυνη δήλωση ότι έφταιγε και προκάλεσε τις συγκεκριμένες ζημιές και να καλέσεις την Τροχαία.
Μπορεί να φαίνονται υπερβολικά αυτά που σας λέω αλλά μόνο έτσι είσαι πραγματικά σίγουρος ότι δεν θα αναιρέσει ο άλλος οδηγός
Η τροχαία απλά καταγράφει το γεγονός χωρίς να αποτελεί το χαρτί που σου δίνει την εξασφάλιση της αθωότητας του και της υπαιτιότητας του έτερου οδηγού
Με το χαρτί της Τροχαίας απλώς δεν μπορεί να ισχυριστεί ο άλλος οτι δεν εγινε το συμβάν
Την φιλική δήκωση πολύ ε'υκολα την ανακαλεί κάποιος ύστερα από συνενόηση με τον ασφαλιστή του
Αλλά την υπογεγραμένη υπεύθυνη δήλωση με όλα τα στοιχεία του και την λεπτομερή καταγραφή του συμβάντος πολύ δύσκολα μπορεί να την ανακαλέσειΕίμαι πολύ τυχερός που κάλεσα την Τροχαία εκείνη τη στιγμή ΄Το ατυχημα ήταν πολύ γελοίο,ο έτερος οδυγός έκανε όπισθεν και παρότι κόντεψα να ξηλώσω την κόρνα κατάφερε να μπυ σπάσει φανάρι μπροστά και να τσαλακώσει προφυλακτήρα.Στην Αρχή μου έλεγε πως όλα εντάξει μην ανησυχείς,θα τα πληρώσει η ασφαλιστική μου,η Εθνική,που πληρώνει,να είσαι σίγουρος ,μην καλείς την αστυνομία,δεν χρειάζεται,υπέγραψε μια δήλωση φιλική που του έδωσα,αλλά ο τύπος μόνο στην Εθνική δεν ήταν ασφαλισμένος.Ηταν σε μια σφαλιστική που είχε κλείσει και ούτε ο ίδιος δεν ήξερε που ήταν ασφαλισμένος.Μόλις του είπα για Τροχαία άλλαξε 10 χρώματα αλλά εγώ την κάλεσα να είμαι σίγουρος
Τις επόμενες μέρες δεν απαντούσε στα τηλέφωνα,δεν το σήκωνε,το έκλεινε.Κάποια στιγμή απάντησε και στο ερώτημα μου αν ενημέρωσε την ασφαλιστική του μου είπε πως δεν προλαβε και θα το κάνει σε λίγο.Μετά τον ξαναπαίρνω τηλεφωνο αλλά πάλι δεν το σηκωνε ώσπου το μεσημεράκι ο δειλός έβαλε την γυναίκα του στο τηλεφ να μου πει να μην ξαναενοχλήσω γιατί δεν έκανε τίποτα κακό,μια πολυ μικρή ζημιά
Αλλά δεν τους χαρίστηκα,τους είπα πως εντάξει θα τα πούμε στα δικαστήρια,πως έχω χαρτί της Τροχαίας,μια ψευδή δήλωση φιλική δική του σε άλλη ασφαλιστικη και 2 μάρτυρες που είναι έτοιμοι να καταθέσουν.
Με παίρνει τηλεφ σε μισή ώρα και μου λέει πως τακτοποίησε το θέμαΑπορώ πως μερικοί άνθρωποι έχουν το θράσος να υποτιμούν την νοημοσύνη μας.Απαράδεκτο.Μην τους αφήνετε έτσι.
Τελικά αποζημειώθηκα μετά από ενα εξάμηνο στο έπακρο των ζημιών που μου προκάλεσε.
Αυτή η θρασυδειλία και η κουτοπονηριά μερικών με εκνευρίζει αφάνταστα.Ο τύπος είδε πως δεν έχει σοβαρή ζημιά (μόνο ένα βαθούλωμα στον προφυλακτήρα του)με είδε πιτσιρικά σε σχεση με την ηλικία του(55 αυτός ,23 εγώ)και λέει ας τον κροιδέψω τον μικρό
Για το λόγο αυτό αν μου ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό ,με σειρά προτεραιότητας Τροχαία,υπεύθυνη δήλωση,φιλική δήλωση -
kαι αν ο αλλος δεν περιμενει μεχρι να ερθει η τροχαια κ σηκωθει κ φυγει, τι κανουμε σαυτη την περιπτωση?(εννοειται οτι οταν ειναι υπαιτιος ο αλλος)
-
Νομίζω πως πολύ σπάνια θα συμβεί κάτι τέτοιο,αν και όλα είναι δυνατά σε αυτή τη χώρα.
Αν υπάρχουν μάρτυρες καλώς έχει.
Θα σε υποστηρίξουν κατά πάσα πιθανότητα,αρκεί να έχεις συγκρατήσει αριθμό αυτοκινήτου
Να γνωρίζετε πάντως πως έχει σημασία ποιος κάλεσε την Τροχαία γιατί όποιος έχει δίκαιο και προσπαθεί να το υπερασπιστεί αυτός είναι που συνήθως καλε΄την Τροχαία ,ενώ αυτός που γνωρίζει οτι φταίει και δεν υπάρχρι τρόπος να αποδείξει το αντίθετο προσπαθεί να το αποφύγει
Στο δικαστήριο πριν μερικά χρόνια,(όταν μας τράκαρε ένα φορτηγό στην Ευβοια)ο δικαστής επέμενε να μάθει ποιος κάλεσε πρώτος την αστυνομία.
Ο φορτηγατζής πήρε πολύ κλειστά την στροφή με αποτέλεσμα να μασ μαζέψει πάνω στην στροφή.Αρνιόταν να το παραδεχθεί και επέμενε οτι εμείς πέσαμε πάνω του
Τελικά ύστερα από 6 χρόνια αναμονής μας αποζημείωσαν
Τότε δεν υπήρχε ούτε φιλική δήλωση ουτε τίποτα.Ηρθε ένασ αστυνομικός,κατέγραψε το γεγονός,ο φορτηγατζής με ανύπαρκτη ζημειά ουσιαστικά έφυγε και εμάς μας μάζεψε η Ελπα -
Φίλοι μου δεν είναι η έκθεση της Τροχαίας πανάκια. Κάθε άλλο μάλιστα. Αν το τροχαίο έχει μόνο υλικές ζημιές απλά καταγράφει τα στοιχεία των αυτοκινήτων και των οδηγών την θέση των αυτοκινήτων στο δρόμο, την πορεία τους και αν υπάρχου στη διαδρομή πινακίδες που έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Δεν μετράνε ούτε αποστάσεις ούτε αναφέρουν υπαιτιότητα κλπ. Καλή είναι να υπάρχει και αυτή αλλά το καλύτερο είναι να υπάρχουν μάρτυρες. Σε πολλές περιπτώσεις που ξέρω η έκθεση ήταν όχι μόνο ελλιπής αλλά τόσο ασαφείς που μπέρδευε παρά διαλεύκανε την κατάσταση. Άσε που άμα χρειαστεί να μετακινήσεις τα αυτοκίνητα για να μην στραγγαλίσεις την κυκλοφορία δεν δέχεται τις θέσεις που θα του υποδείξεις ο τροχονόμος αλλά καταγράφει ότι δει!!!!!!
-
Βρηκα αυτο στο asxetos.gr :
Οποτε..ποιες ασφαλιστικες ειναι συμβεβλημενες?
Πως θα μπορω εγω να ξερω αν η ζημια ειναι κατω απο 6000 Ε?Μου φαινεται αρκετα περιπλοκο το εντυπο συμπληρωσης φιλικης δηλωσης ενω αντιθετα πολυ ευκολο στη συμπληρωση του το υποδειγμα φορμας ηλεκτρονικης επικοινωνιας σε περιπτωση ελλειψης φιλικης δηλωσης!
Εδω μπορουν οσοι δεν το γνωριζουν ακριβως να το κατεβασουν!
http://www.asxetos.gr/article.aspx?i=688Αν το εκτυπωσω μπορω να το χρησιμοποιησω η δεν ειναι ''νομιμο''?
-
Σε περίπτωση που εμπλκεί κάποιος σε τροχαίο, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι καλέσει τη τροχαία. Μετά από ένα ατύχημα, δεν λειτουργούμε με σύνεση λόγω της ψυχολογικής κατάστασης και μπορεί να μας διαφύγουν σημαντικές πληροφορίες, τις οποίες, αφού περάσει λίγη ώρα μπορούμε να αξιολόγησουμε καλύτερα.
-
Μάγκες, να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Όταν άκουσα τα περί φιλικού διακανονισμού είχε κάποιους ενδοιασμούς. Βέβαια, δεν έχω κάνει νομικές σπουδές. Σπούδασα ηλεκτρονικά και στα νομικά είμαι ημιμαθής και αυτοδίδακτος. Παρ'όλα αυτά, όταν μίλησα με δικηγόρο εξέφρασα τους προβληματισμούς μου και ......δυστυχώς είχα δίκιο.
Το σκηνικό έχει ως παρακάτω: κινείσαι στο δρόμο και κάποιος κάνει την αυνανία του και σε χτυπάει. Παραδέχεται το λάθος, κατεβαίνει πρόθυμος και υπογράφει το έντυπο του φιλικού διακανονισμού. Νομίζετε ότι είστε καλυμμένοι;
ΛΑΘΟΣΕάν ο υπαίτιος ισχυριστεί αργότερα ότι λόγω του τρακαρίσματος ήταν σε ψυχική σύγχυση τότε είστε ακάλυπτοι. Ή μήπως νομίζετε ότι υπογράφοντας το οποιοδήποτε χαρτί ο άλλος δεσμεύεται;Έχετε ρωτήσει δικηγόρο/συμβολαιογράφο να δείτε τι παίζει με τα περί υπογραφής;
Δε λέω, με ένα όργανωμένο κύκλωμα μπορείς από μια υπογραφή σε λευκό χαρτί να πάρεις το σπίτι του άλλου. Αλλά μην νομίζετε ότι εάν ο άγνωστος σταματήσει στο δρόμο και σας υπογράψει ότι τελειώσατε.
Εάν σε μια υπογραφή υπάρχει υποψία ψυχικής σύγχησης ή εξεναγκασμού τότε η υπογραφή δεν έχει νομική ισχύ.
Η δικηγόρος με την οποία είχα συζητήσει τα παραπάνω μου ανέφερε το εξής: σε μια υπόθεση η οποία εκδικαζόταν παρουσιάστηκε έντυπο το οποίο είχε υπογράψει μια κοπελίτσα σε ένα δίμετρο μαντράχαλο. Η κοπελίτσα, τότε, είχε παραδεχθεί το λάθος της και είχε υπογράψει αυτοβούλως. Όμως, το δικαστήριο έκρινε πως η κοπελίτσα υπέγραψε φοβούμενη το δίμετρο μαντράχαλο.
Αντίθετα, εάν κληθεί η Τροχαία τι θα πει ο άλλος; Ότι ο αστυνομικός ήταν ψυχικά διαταραγμένος ή ότι εξαναγκάστηκε να γράψει ότι έγραψε;
Επαναλαμβάνω ότι είμαι ημιμαθής και αυτοδίδακτος. Δεν σας συνιστώ να πάρετε τοις μετρητοίς όλα τα παραπάνω. Αυτό το οποίο συνιστώ είναι να τα διασταυρώσετε με ένα δικηγόρο.
-
Για το λόγο αυτό έιπαμε.Σε περίπτωση ατυχήματος
**1) Τροχαία
-
Υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105 αν έχουμε μαζί μας(που καλό είναι να έχουμε γιατί χρειάζεται και άλλες δουλιές)
-
Φιλική δήλωση
Βέβαια θα μου πείτε πως κάτι τέτοιο δύσκολα γίνεται,δηλαδή ο άλλος σσιγά μη σου γράψει και φιλική και υπεύθυνη δήλωση αλλά όλα εξαρτιώνται από το πόσο πιεστικός θα γίνεις**
-
-
από τη στιγμή που η Τροχαία θα έρθει και θα καταγράψει όλες τις παραμέτρους του ατυχήματος, προσωπικά, χστκ* (με το συμπάθειο) για τις όποιες δηλώσεις. δεν θα ασχοληθώ με υπέθυνες/ανεύθυνες, φιλικές/εχθρικές/αφιλικές κλπ κλπ
-
Όντως το πιο σημαντικό ειναι να καλέσουμε την τροχαία για καταγραφή συμβάντος, όσο ασήμαντο και να φαίνεται το τρακάρισμα...
Μπορεί να σε γλυτώσει απο διάφορα...
-
Όσοι έχουν κάνει φιλική δήλωση σε πόσες μέρες περίπου από την στιγμή που πήγαν τα τιμολόγια στην ασφαλιστική τους πληρώθηκαν; Γιατί κοντεύει μήνας με τη δικιά μου...
-
Ο χρήστης billlllll έγραψε:
Όσοι έχουν κάνει φιλική δήλωση σε πόσες μέρες περίπου από την στιγμή που πήγαν τα τιμολόγια στην ασφαλιστική τους πληρώθηκαν; Γιατί κοντεύει μήνας με τη δικιά μου...Σε λιγότερο από 10 μέρες τα πήρα (πριν 8 μήνες).
-
Thnx για την απάντηση cmarin. Κανείς άλλος εμπειρία; (και ασφαλιστική αν θέλει)
-
Το θέμα είναι τι γίνεται όταν ο άλλος δεν κάνει δήλωση αν και είναι εμφανές πως φταίει όπως στην περίπτωσή μου (με έχει τρακάρει πίσω...). Υπάρχει περίπτωση να με αποζημιώσει η ασφαλιστική του; Ή θα πάνε δικαστικώς η δική μου με την δική του;
Αν είναι προφανές πως θα χαθεί η δίκη, τι συμφέρον έχει η ασφαλιστική του από ένα δικαστήριο; Να παραγραφεί η ζημιά και να ξεχαστεί;
Έχει κάποιος εμπειρία πάνω στο ζήτημα ή κάποιος ασφαλιστής μπορεί να πει μια γνώμη... -
Ο χρήστης billlllll έγραψε:
Thnx για την απάντηση cmarin. Κανείς άλλος εμπειρία; (και ασφαλιστική αν θέλει)Μεσω φιλικου διακανονισμου* σε λιγωτερο απο τρεις μηνες απο την ασφαλιστικη μου.
To διαστημα δεν ειναι μεγαλο μιας και ο υπαιτιος του ατυχηματος υπεβαλε δηλωση υπαιτιοτητας μετα απο 40 μερες λογω νοσηλειας του σε νοσοκομειο.*Ο φιλικος διακανονισμος απο 01/09/05 ισχυει εστω και αν υπαρχει τραυματισμος, για ζημιες μεχρι και 6000 ευρω.
-
Ο χρήστης doom1983 έγραψε:
Για το λόγο αυτό έιπαμε.Σε περίπτωση ατυχήματος**1) Τροχαία
-
Υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105 αν έχουμε μαζί μας(που καλό είναι να έχουμε γιατί χρειάζεται και άλλες δουλιές)
-
Φιλική δήλωση
Βέβαια θα μου πείτε πως κάτι τέτοιο δύσκολα γίνεται,δηλαδή ο άλλος σσιγά μη σου γράψει και φιλική και υπεύθυνη δήλωση αλλά όλα εξαρτιώνται από το πόσο πιεστικός θα γίνεις**
Κοιτα εγω αν σε τρακαρω θα παρεις το 3 ή στην καλυτερη το 1.
Και τα τρια μαζι δεν θα θες και εσυ να τα παρεις -
Φιλικη Δηλωση