Λοιπόν, ώρα να το χοντρύνουμε!!
Η Σπορτβάγκον που έχω (2400 κυβικά τουρμποντήζελ) βγάζει 140 ίππους, ίδιους με την 1800άρα βενζίνης.
Εμένα μου καίει (πραγματική κατανάλωση) κάτι λιγότερο από 7 λίτρα/100 χμ.
Η 1800άρα καίει κάπου στα 12.
Η ΔΙΑΦΟΡΑ λοιπόν είναι γύρω στα 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.
Στα 100.000 χιλιόμετρα λοιπόν, που (αυθαίρετα) το θεωρώ το μέσο όρο των χιλιομέτρων που θα κάνει κάποιος με το αμάξι, η διαφορά είναι 5.000 λίτρα.
Με σημερινές τιμές μιλάμε για 5.000 ευρώ διαφορά στον κύκλο ζωής του αμαξιού (100.000 χμ), για αμάξια με ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά στην κατανάλωση, και ίδια τα υπόλοιπα.
Το κατά πόσον τα 5.000 ευρώ είναι αξιόλογη διαφορά φυσικά εξαρτάται από την αρχική διαφορά τιμής (πχ το οικονομικό μπορεί να έχει νέας τεχνολογίας κινητήρα, που κοστίζει 6.000 ευρώ παραπάνω... ), αλλά και τις προτιμήσεις του καθενός (τι κι αν το Πούντο Τζι Τι έκαιγε τα άντερά του; Έτσι που πήγαινε χαλάλι! )
Υ.Γ. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα πρέπει να είσαι βλάξ, η ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ οπαδός της ροπής για να πάρεις το ντήζελ στην Ελλάδα, μιας και θα δώσεις τα μαλλιοκέφαλά σου σε φόρους, τέλη κλπ, που θα ισοσταθμίσουν τα 5.000 ευρώ, ΧΩΡΙΑ που θα έχεις δώσει περισσότερα λεφτά στην αγορά (ακόμα και της 1900άρας ντήζελ) λόγω μεγαλύτερης τιμής των πετρελαιοκίνητων...