Πιστεύω ότι στη μείωση των ατυχημάτων συμβάλλει και μείωση της μέσης ωριαίας που επιβάλλει η αύξηση της κυκλοφορίας.
Το παρατηρώ σχεδόν παντού.
Σε όλους τους δρόμους αναγκάζεσαι με το χρόνο να μειώσεις ταχύτητα απλά επειδή δεν υπάρχει πουθενά να πας...
Βέβαια έχουν βελτιωθεί πολύ τα αυτοκίνητα (και πάρα πολύ τα λάστιχα), ενώ επιπλέον συναντάς συχνότερα αξιοπρεπή άσφαλτο.
Ο δρόμος Πατρών-Πύργου είναι πράγματι απαράδεκτος. Ενδεχομένως χειρότερος από τον Πατρών-Κορίνθου.
Χειρότερη άσφαλτος, ο δρόμος δεν είναι κλειστός, ενώ πλήττεται δυστυχώς και από την έλλειψη αυτοκινητιστικής παιδείας (τουλάχιστον) των περιοίκων.
Ταξιδεύω συχνά τους δρόμους Πάτρα-Αθήνα, Πάτρα-Άρτα και Πάτρα-Πύργο.
Προσωπικά θεωρώ και τους τρεις απαράδεκτους.
Ο Πάτρα-Άρτα έχει πλάτος όσο ο δρόμος μπροστά από το σπίτι μου και αυξημένη κίνηση σε φορτηγά...Όμως μπορείς να πιάσεις 80km/h και να κινηθείς χωρίς ιδιαίτερο άγχος (κάνοντας βέβαια και τις σχετικές προσευχές να μην διασταυρωθείς με κάποιον τρίτο χωρίς δική σου ευθύνη).
Ο Πάτρα-Κόρινθος είναι ένα μεγάλο ανέκδοτο αν λάβεις υπόψη το κυκλοφοριακό φόρτο. Υψηλές ταχύτητες (έως 150km/h πάνε πολλοί) και μεγάλες σχετικές (τα φορτηγά και μερικοί χαλαροί πάνε με 80km/h). Την νύχτα η οδήγηση με περισσότερα από 100km/h συνιστά πρακτικά έγκλημα... Γνωστός μου πέρασε νύχτα με 150km/h δίπλα (ξυστά) από μία μαυροφορούσα θεία με βαλίτσα την οποία μόλις είχε αφήσει το ΚΤΕΛ σε τυχαίο σημείο (προφανώς ήταν κάποια συνοικία κάτω από το δρόμο) και προσπαθούσε να διασχίσει το δρόμο (βρισκόταν πάνω στην διπλή διαχωριστική... ). Παραλίγο φονιάς...
Ο Πάτρών-Πύργου είναι επίσης χάλια λόγω των μεγάλων σχετικών ταχυτήτων των αυτοκινήτων που κινούνται (άλλοι πάνε πολύ αργά και άλλοι πολύ γρήγορα), λόγω των διασταυρώσεων και της κακής ποιότητας της ασφάλτου. Έχω βρει γιαγια με κατσίκα να διασχίζει διαγώνια την εθνική αυτή με πλάτη στο ρεύμα που διέσχιζε.
Αν αρχίσω να γράφω για τα περιστατικά που έχω ακούσει και ζήσει για αυτούς τους δρόμους δεν θα έχω τελειωμό.
Συμφωνώ ότι είναι ζήτημα παιδείας. Πιστεύω όμως ότι είναι πολύ ευκολότερο να φτιαχτούν αξιοπρεπείς δρόμοι, παρά να φτιάξει η παιδεία και να δούμε αποτέλεσμα σε τουλάχιστον 20 χρόνια.
Βέβαια προτιμότερο είναι να φτιάξουν και τα δύο...
Σκεφτόμουν όμως πόσο περισσότερη ασφάλεια θα ένοιωθες αν άφηνες τη μετρίων οδηγικών ικανοτήτων γυναίκα/μάνα/θεία/θείο κτλ να οδηγήσει στο αντίστοιχο Γερμανικό Πάτρα-Κόρινθο.
Αυτή τη στιγμή το ταξίδι αυτό στην Ελλάδα απαιτεί ικανότητες και ρίσκο.
Βέβαια όλα αυτά προσθέτουν ακόμα ένα παράλογο στην χώρα του παραλόγου...
Θα στρώσει και η Ελλάδα...
Αλλά όχι πριν τα επόμενα 30 χρόνια (τουλάχιστον)...