Τι μου θύμισες τώρα με το Velvia! Στην αποθήκη πρέπει να έχω γύρω στις 3-4 χιλιάδες πλαισιωμένα slides, όλα velvia, και περίπου 1-2 χιλιάδες ακόμα άκοπα. Τα άκοπα ήταν όταν πια είχα βαρεθεί την όλη φάση με τις εμφανίσεις, κοψίματα, πλαισιώματα, στησίματα οθόνης και προβολέα...
Αυτή είναι η μαγεία της ψηφιακής. Τραβάς, βλέπεις αμέσως τι κατάφερες, και επιλέγεις αν θα το κρατήσεις, ή θα το ξανατραβήξεις. Μετά, το πετάς στο PC, βαφτίζεις το φάκελο με ένα όνομα που θα σου θυμίζει την περίσταση, και το ξαναβλέπεις ότι ώρα θέλεις, ή το τυπώνεις. Και αν σου αρέσουν οι προβολές, τίποτα δεν σε σταματάει από το να αγοράσεις ένα βιντεοπροβολέα και να εντυπωσιάζεις τους πάντες, όπως ακριβώς με τα slides.
Προσωπικά, ακόμα θρηνώ το γεγονός ότι παρόπλισα την αγαπημένη μου Leica που αυτή την στιγμή απλά παίζει διακοσμητικό ρόλο, αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο ότι τα 5 τελευταία χρόνια η τεχνολογία της φωτογραφίας προχώρησε όσο δεν είχε προχωρήσει τα προηγούμενα 150.
Για εμένα το φιλμ πέθανε. Ίσως για ορισμένους φωτογράφους γάμων που δεν έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τις χρωματικές καμπύλες του Photoshop να εξακολουθεί να αποτελεί βιοποριστικό μέσο (και ίσως και για κάποιους stick in the mud ερασιτέχνες), αλλά η εποχή που και να θέλεις να χρησιμοποιήσεις φιλμ αλλά δεν θα βρίσκεις πλησιάζει απειλητικά.
Ξεκινάει όμως μια νέα, υπέροχη εποχή. Τώρα πια, με εξοπλισμό μεγέθους 35mm πλησιάζουμε την ποιότητα που πριν από λίγα χρόνια παίρναμε μόνο από 4,5χ6. Σε 2-3 χρόνια θα έχει ξεπεράσει και το 6χ7 και θα κοντράρεται στα ίσια με το φιλμάτο μεγάλο φορμά. Απλά, οι ερασιτέχνες εραστές των ακριβών μηχανημάτων θα πρέπει να εξοικειωθούν με την ιδέα ότι τώρα πια μια φωτογραφική μηχανή (ακόμα και μια Leica, ή Hasselblad) δεν θα είναι για μια ζωή, αλλά για μια πενταετία το πολύ, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, όσο καλό εξοπλισμό και να έχουμε στα χέρια μας, όσα megapixels και να δίνει η καινούργια μας φωτογραφική, όσο ευκρινής και να είναι ο φακός που πουλήσαμε το σπίτι μας για να αγοράσουμε, αν δεν υπάρχει το ταλέντο, ποτέ δεν πρόκειται να τραβήξουμε φωτογραφίες που πραγματικά θα ξεχωρίζουν. Θα είναι ίσως τεχνικά άρτιες, αλλά καλλιτεχνικώς αδιάφορες…όπως ακριβώς οι δικές μου…