-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
...Μόνο μόδα δεν είναι η ψηφιακή.....Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Πιστεύω οτι η τεχνολογία των ψηφιακών φτάνει τώρα σε ένα plateau, δηλαδό ο ρυθμός ανάπτυξης της τεχνολογίας παραμένει γρήγορος αλλά όχι καταιγιστικός όπως πρίν απο 5 χρόνια.
Τότε κορόιδευες τον εαυτό σου με 1 και 2 mp, τώρα, ρεαλιστικά, καταλαβαίνεις οτι με 6mp βολεύεσαι για μερικά χρόνια.
Απο την άλλη, στεναχωριέμαι οτι το wow factor που έπαιρνα απο τους φίλους μου όταν τους έδειχνα slides σε μεγάλη οθόνη, δεν θα το δώ για αρκετά χρόνια...
-
Ρε παιδιά,από τή στιγμή πού δέν ξοδεύεται δεκάρα γιά νέες εμουλσιον στα φιλμάκια,λογικό δέν είναι οι εταιρίες να έχουν επενδύσει στό μέλλον τους βασιζόμενες πάνω στά ψηφιακά συστήματα;
Εχετε δεί να παρουσιάζεται κάτι νέο πάνω στά φίλμ τα τελευταία τρία χρόνια;
Τό VELVIA παραμένει αξεπέραστο ενώ κυκλοφορεί κοντά στα δέκα χρόνια στήν αγορά.Μπορεί να συνεχίσουμε να βρίσκουμε γιά κάμποσα χρόνια ακόμα φίλμ,αλλά τό μέλλον είναι ξεκάθαρο.
-
Τι μου θύμισες τώρα με το Velvia! Στην αποθήκη πρέπει να έχω γύρω στις 3-4 χιλιάδες πλαισιωμένα slides, όλα velvia, και περίπου 1-2 χιλιάδες ακόμα άκοπα. Τα άκοπα ήταν όταν πια είχα βαρεθεί την όλη φάση με τις εμφανίσεις, κοψίματα, πλαισιώματα, στησίματα οθόνης και προβολέα...
Αυτή είναι η μαγεία της ψηφιακής. Τραβάς, βλέπεις αμέσως τι κατάφερες, και επιλέγεις αν θα το κρατήσεις, ή θα το ξανατραβήξεις. Μετά, το πετάς στο PC, βαφτίζεις το φάκελο με ένα όνομα που θα σου θυμίζει την περίσταση, και το ξαναβλέπεις ότι ώρα θέλεις, ή το τυπώνεις. Και αν σου αρέσουν οι προβολές, τίποτα δεν σε σταματάει από το να αγοράσεις ένα βιντεοπροβολέα και να εντυπωσιάζεις τους πάντες, όπως ακριβώς με τα slides.
Προσωπικά, ακόμα θρηνώ το γεγονός ότι παρόπλισα την αγαπημένη μου Leica που αυτή την στιγμή απλά παίζει διακοσμητικό ρόλο, αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο ότι τα 5 τελευταία χρόνια η τεχνολογία της φωτογραφίας προχώρησε όσο δεν είχε προχωρήσει τα προηγούμενα 150.
Για εμένα το φιλμ πέθανε. Ίσως για ορισμένους φωτογράφους γάμων που δεν έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τις χρωματικές καμπύλες του Photoshop να εξακολουθεί να αποτελεί βιοποριστικό μέσο (και ίσως και για κάποιους stick in the mud ερασιτέχνες), αλλά η εποχή που και να θέλεις να χρησιμοποιήσεις φιλμ αλλά δεν θα βρίσκεις πλησιάζει απειλητικά.
Ξεκινάει όμως μια νέα, υπέροχη εποχή. Τώρα πια, με εξοπλισμό μεγέθους 35mm πλησιάζουμε την ποιότητα που πριν από λίγα χρόνια παίρναμε μόνο από 4,5χ6. Σε 2-3 χρόνια θα έχει ξεπεράσει και το 6χ7 και θα κοντράρεται στα ίσια με το φιλμάτο μεγάλο φορμά. Απλά, οι ερασιτέχνες εραστές των ακριβών μηχανημάτων θα πρέπει να εξοικειωθούν με την ιδέα ότι τώρα πια μια φωτογραφική μηχανή (ακόμα και μια Leica, ή Hasselblad) δεν θα είναι για μια ζωή, αλλά για μια πενταετία το πολύ, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, όσο καλό εξοπλισμό και να έχουμε στα χέρια μας, όσα megapixels και να δίνει η καινούργια μας φωτογραφική, όσο ευκρινής και να είναι ο φακός που πουλήσαμε το σπίτι μας για να αγοράσουμε, αν δεν υπάρχει το ταλέντο, ποτέ δεν πρόκειται να τραβήξουμε φωτογραφίες που πραγματικά θα ξεχωρίζουν. Θα είναι ίσως τεχνικά άρτιες, αλλά καλλιτεχνικώς αδιάφορες…όπως ακριβώς οι δικές μου…
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Και για να μην ξεχνιόμαστε, όσο καλό εξοπλισμό και να έχουμε στα χέρια μας, όσα megapixels και να δίνει η καινούργια μας φωτογραφική, όσο ευκρινής και να είναι ο φακός που πουλήσαμε το σπίτι μας για να αγοράσουμε, αν δεν υπάρχει το ταλέντο, ποτέ δεν πρόκειται να τραβήξουμε φωτογραφίες που πραγματικά θα ξεχωρίζουν. Θα είναι ίσως τεχνικά άρτιες, αλλά καλλιτεχνικώς αδιάφορες…όπως ακριβώς οι δικές μου…
Εγώ 'τήν κατάλαβα' σχετικά νωρίς,ότι δέν έχω τό φωτογραφικό 'μάτι' Χρήστο.
Ετσι καί μού έφυγε τό μεράκι.
Τα τελευταία χρόνια,μόνο φωτογραφίες από ράλι βγάζω. -
Είχα για 18 μήνες μία Olympus C-450 στα 4 Mp. Κάποια στιγμή παρατήρησα ένα ανεπαίσθητο θόλωμα στις φωτογραφίες μου στην κάτω αριστερή γωνία. Σε όλες όμως. Μέσω του επισήμου service η μηχανή στάλθηκε στην Πορτογαλία στα κεντρικά. Δεν επιδιορθώθηκε και η Olympus μου την αντικαθιστά με μία ολοκαίνουργια C-480 στα πλαίσια της εγγύησης.
Καλή η C-450 για αρχάριο φωτογράφο, και ένα μεγάλο μπράβο στην Olympus (Fotomatic) για την όλη αντιμετώπιση και εν τέλει την αντικατάσταση της μηχανής με άλλη που έχει ίδια και καλύτερα χαρακτηριστικά.
Σχόλια για τη C-480 σε 3 - 4 μέρες που θα την έχω στο χέρι.
-
Πρόσφατα μπήκα και εγώ στο χορό των ψφ αγοράζοντας μια HP R707 πέρσι τον Φεβρουάριο. Αρκετά καλή, μόνο με βραδυνές λήψεις είχε ένα πρόβλημα ευκρίνειας.
Τέλος πάντων, η μηχανή απωλέσθη (μου τη φάγανε) κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στην Ιταλία και ως εκ τούτου δεν ποστάρησα φωτό από το Maranello έτσι όπως είχα υποσχεθεί σε άλλο post. Το θέμα είναι ότι πλέον βρίσκομαι σε αναζήτηση νέας ψφ και είμαι μεταξύ των τριων:
-Nikon Coolpix 7600
-Nikon Coolpix 5600
-Olympus μ 600 DigitalΚαμιά ιδέα?
-
Δες και την Sony DSC P200. Την αγόρασα πριν λίγο καιρό και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Δες και την Sony DSC P200. Την αγόρασα πριν λίγο καιρό και είμαι απόλυτα ευχαριστημένοςΔεν έχω δοκιμάσει πολλές ψηφιακές, αλλά οι Cybershot της Sony έχουν πολύ κακό και δύσκολο μενού!
Πολύ μου αρέσει το μενού των Fujifilm, το οποίο είναι απλό και εύκολο...
-
Είμαι πολύ κοντά στην αγορά της D70s. Η ***D50 ***παραείναι ερασιτεχνική, να και αναγνωρίζω οτι στο 70% των φωτογραφιών η διαφορά δεν θα φαίνεται!
Μια τιμή που είδα τελευταία είναι €1150, με τον 'καλό' 18-70. Πουλάω και κάποιους απο τους παλιούς φακούς ( ) και καθάρισα.
Βέβαια, το feeling των slides και της προβολής στο τοίχο θα το χάσω - ακόμα και με το καλύτερο (και ακριβότερο) video-projector δεν πλησιάζεις καν στην ανάλυση...
-
Εγώ έχω εδώ κι ένα χρόνο την Olympus Camedia C-50 Zoom κι ακόμα αναρωτιέμαι πώς στην οργή μπορώ να τραβήξω φωτογραφίες σαν κι αυτή:
(downsized C-50's sample)ΥΓ. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ασχοληθεί ακόμα, αν και νομίζω πως θα αρχίσω σύντομα!
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Εγώ έχω εδώ κι ένα χρόνο την Olympus Camedia C-50 Zoom κι ακόμα αναρωτιέμαι πώς στην οργή μπορώ να τραβήξω φωτογραφίες σαν κι αυτή:
(downsized C-50's sample)ΥΓ. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ασχοληθεί ακόμα, αν και νομίζω πως θα αρχίσω σύντομα!
Ο μόνος τρόπος να τραβήξεις φωτογραφία σαν κι αυτή είναι... να πας στην Κίνα!
Πέρα από την πλάκα, τι εννοείς 'σαν κι αυτή'?
-
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Εννοώ Σπύρο ζωντάνια χρωμάτων. Κοίτα για παράδειγμα μια που έβγαλα εχτές και συνέκρινεΔεν φταίει η μηχανή! Το θέμα που δείχνεις δεν έχει χρώμα ετσι και αλλιώς...
Η φωτογραφία θέλει περπάτημα και ανοιχτό μάτι που είναι alert στα θέματα που σε ενδιαφέρουν. Κάνε μια βόλτα στην π.χ. Πλάκα και σίγουρα θα δείς θέματα με έντονα χρώματα (εάν αυτό είναι το ζητούμενο). Εάν ο φωτισμός έχει και κάποιο ενδιαφέρον...το πρόβλημα λύθηκε!
Καλη τύχη...
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Εννοώ Σπύρο ζωντάνια χρωμάτων. Κοίτα για παράδειγμα μια που έβγαλα εχτές και συνέκρινε
Δεν φταίει η μηχανή! Το θέμα που δείχνεις δεν έχει χρώμα ετσι και αλλιώς...
Η φωτογραφία θέλει περπάτημα και ανοιχτό μάτι που είναι alert στα θέματα που σε ενδιαφέρουν. Κάνε μια βόλτα στην π.χ. Πλάκα και σίγουρα θα δείς θέματα με έντονα χρώματα (εάν αυτό είναι το ζητούμενο). Εάν ο φωτισμός έχει και κάποιο ενδιαφέρον...το πρόβλημα λύθηκε!
Καλη τύχη...
Το ξέρω φίλε maxmara πως δεν φταίοει η μηχανή (από την ίδια μηχανή είναι τραβηγμένες και οι δυο φωτό... απλά η δεύτερη είναι τραβηγμένη από μένα ενώ την πρώτη την είχε η Ολύμπους στο site της ώς παράδειγμα για τις δυνατότητες της μηχανής).
Δικό μου είναι το πρόβλημα, όχι της μηχανής;
Έχω πολύ διάβασμα να κάνω... (δεν ξέρω την τύφλα μου)
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Δες και την Sony DSC P200. Την αγόρασα πριν λίγο καιρό και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος
Δεν έχω δοκιμάσει πολλές ψηφιακές, αλλά οι Cybershot της Sony έχουν πολύ κακό και δύσκολο μενού!
Πολύ μου αρέσει το μενού των Fujifilm, το οποίο είναι απλό και εύκολο...
Προσωπικά δεν μου φάνηκε καθόλου δύσκολο, ίσα ίσα είναι πάρα μα πάρα πολύ εύκολο στην χρηση του, παρόλο που σε τέτοιες μηχανές σπάνια το χρησιμοποιείς. Από την άλλη πότε ( πλήν πραγματικά απαράδεκτων υλοποιήσεων που με κουράζουν με τα περιτά υπομενού, των υπομενου, ώ υπομενου ) δεν είχα πρόβλημα εξοικείωσης με κανένα μενού, οπότε μπορεί να μην είμαι αυτό που λένε ο μέσος αγοραστής ηλεκτρονικών συσκευών.
Δες και εδώ έχει test για τις περισσότερες μηχανές που κυκλοφορούν στην αγορά αυτή την στιγμή
http://www.dpreview.com/reviews/sonydscp200/
Υ.Γ Ξέρω έβαλα αυτό της Sony, αλλά το είχα bookmarked -
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Εννοώ Σπύρο ζωντάνια χρωμάτων. Κοίτα για παράδειγμα μια που έβγαλα εχτές και συνέκρινεΌσον αφορά τον κορεσμό των χρωμάτων μπορείς να παίξεις τις ρυθμίσεις της μηχανής σου, με το Photoshop, ή ακόμα καλύτερα (αν είσαι αρχάριος), με το Picasa2, το δωρεάν λογισμικό για βασική επεξεργασία και αρχειοθέτηση φωτογραφιών από το Google (http://picasa.google.com/index.html) . Βέβαια, αν το θέμα σου δεν είναι καλό, (ή αν το φως δεν είναι καλό) όλο το photoshoping του κόσμου δεν θα σου δώσει μια καλή φωτογραφία.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Εννοώ Σπύρο ζωντάνια χρωμάτων. Κοίτα για παράδειγμα μια που έβγαλα εχτές και συνέκρινε
Όσον αφορά τον κορεσμό των χρωμάτων μπορείς να παίξεις τις ρυθμίσεις της μηχανής σου, με το Photoshop, ή ακόμα καλύτερα (αν είσαι αρχάριος), με το Picasa2, το δωρεάν λογισμικό για βασική επεξεργασία και αρχειοθέτηση φωτογραφιών από το Google (http://picasa.google.com/index.html) . Βέβαια, αν το θέμα σου δεν είναι καλό, (ή αν το φως δεν είναι καλό) όλο το photoshoping του κόσμου δεν θα σου δώσει μια καλή φωτογραφία.
Με λίγο απλό Photoshop (απλή εφαρμογή αυτόματων ρυθμίσεων) και έγινε κάπως καλύτερη:
Click me!
Γενικά οι φωτογραφίες από τις περισσότερες ψηφιακές δέχονται λίγο πείραγμα πριν εκτυπωθούν. -
-
Ξέρει κανείς να μου πει πιο είναι το περισσότερο all-around φιλμ για να βάλω στην αναλογική φωτογραφική μου; 400άρι ή 200άρι; (ή κάτι άλλο; )
-
Ευχαριστώ πολύ όλα τα παιδιά για τις απαντήσεις/προτάσεις τους.
Με τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνων/φωτό είμαι εξοικειωμένος (και συγκεκριμένα με το PaintShopPro το οποίο και χρησιμοποιώ από την έκδοση 4) αλλά το ζητούμενο για μένα είναι να μάθω να τραβάω εξαρχής καλές φωτό.
Βρήκα ένα πολύ ωραίο guide σε ένα από τα links που έδωσε κάποιος παραπάνω και ξεκινάω διάβασμα
ΥΓ. Χρήστο, no prob. Η φωτό ήταν μια απλή δοκιμαστική φωτό για να δω αν το περιστέρι θα βγει κουνημένο ή όχι.
Φωτογραφία. Ασχολείστε;