-
Οι περισσότεροι γνωρίζετε την 'Φρουτοπία' του Ευγένιου Τριβιζά που παιζόταν (και παίζεται και σήμερα σε επανάληψη) στην ΕΡΤ. Φαντάζομαι ότι πολλοί από εσάς είστε το ίδιο μεγάλοι θαυμαστές της σειράς με εμένα
Τι να λέμε τώρα…
Η σειρά αυτή ήταν μια όαση στην παιδική ζώνη της Κρατικής τηλεόρασης και της τηλεόρασης γενικώς. Ιδιοφυές σενάριο, εξαιρετικοί χαρακτήρες, πανέξυπνοι διάλογοι, χιούμορ πολλών αστέρων, στοιχεία noir κινηματογράφου, δράση, μυστήριο, ανατροπές… και όλα αυτά σε μία σειρά που απευθύνεται σε παιδιά αλλά (όπως και τα Asterix) δεν σταματάει να είναι ελκυστική και σε ενήλικες. Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με το 99% των τηλεοπτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά, στην Φρουτοπία ο Τριβιζάς προτίμησε να αντιμετωπίσει τα παιδιά ως ενήλικες 'υπό κλίμακα', να ξεφύγει από τα απλοϊκά καρτούν με τις αφελείς ιστορίες που προσπαθούσαν να κερδίσουν τα παιδιά περισσότερο με τα φανταχτερά animations, την ρηχή ιστορία και λίγο χαχανητό.
Ανήκω στους (πολλούς θέλω να πιστεύω) παλιούς τηλεθεατές της Φρουτοπίας που θα ήθελαν να βρει αυτή η σειρά την θέση της στην συλλογή των DVD τους. Απ’ όσο έψαξα στο Internet δεν βρήκα κάτι και απ’ ότι φαίνεται δεν πρέπει να έχει κυκλοφορήσει σε DVD. Υπάρχει βεβαίως η σειρά σε έντυπη μορφή (που είναι και η πρωταρχική της άλλωστε) αλλά άλλη χάρη έχει το video
Σκεφτόμουν λοιπόν να 'μαζευτούμε' οι φαν της Φρουτοπίας και να ζητήσουμε από τον Ευγένιο Τριβιζά και την ΕΡΤ να προχωρήσουν στην έκδοση της σειράς σε DVD για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.
Με ανοιχτή διάθεση να ακούσω τα σχόλιά σας (ή τα σχολιανά σας) και προτού κάνω οτιδήποτε άλλο σας παραθέτω την πρότασή μου
Το ζητούμενο είναι να μαζευτεί ένας ικανός αριθμός 'αιτημάτων' μέσω e-mail που θα απευθύνονται προς την ΕΡΤ και τον E. Τριβιζά. Προκειμένου να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα σε κανέναν από τους δύο προτείνω την δημιουργία δύο gmail account (του στυλ froutopia@gmail.com και froutopia_ert@gmail.com) στα οποίο θα αποστέλλονται όλες οι 'αιτήσεις', και κατόπιν η αποστολή των κωδικών πρόσβασης στον Ε.Τριβιζά και στην ΕΡΤ προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα μηνύματα χωρίς να επιβαρύνεται το δικό τους e-mail. Οι λογαριασμοί στο gmail έχουν και δυνατότητα forwarding σε άλλες (στις πραγματικές τους ας πούμε) διευθύνσεις αν οι ίδιοι το επιθυμούν.
Και πάμε στο λεπτό σημείο τώρα… Αν και είμαι κάθετα αντίθετος με κάθε μορφή chain letter, νομίζω ότι (με προϋποθέσεις) θα μπορούσε να είναι μια καλή μέθοδος για να μπορέσουν περισσότεροι άνθρωποι να συμμετέχουν στον υπέρτατο αυτό σκοπό. Σύμφωνα με την δικιά μου λογική το να στείλω ένα e-mail σε 5-10 ΦΙΛΟΥΣ (και όχι σε όσους γνωστούς και αγνώστους, σχετικούς και άσχετους που τυχαίνει να έχω τις διευθύνσεις τους) για τους οποίους πιστεύω ότι πιθανότατα τους ενδιαφέρει το περιεχόμενό του μηνύματος, αυτό μπορεί να είναι chain letter αλλά δεν είναι spam.
Έτσι κι αλλιώς δε νομίζω να είναι απαραίτητο το spamming για να μαζευτεί ένας ικανός αριθμός e-mails ώστε να γίνει κατανοητό από την ΕΡΤ και τον Τριβιζά ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε επιτυχία.Τι λέτε;
-
Οι περισσότεροι γνωρίζετε την 'Φρουτοπία' του Ευγένιου Τριβιζά που παιζόταν (και παίζεται και σήμερα σε επανάληψη) στην ΕΡΤ. Φαντάζομαι ότι πολλοί από εσάς είστε το ίδιο μεγάλοι θαυμαστές της σειράς με εμένα
Τι να λέμε τώρα…
Η σειρά αυτή ήταν μια όαση στην παιδική ζώνη της Κρατικής τηλεόρασης και της τηλεόρασης γενικώς. Ιδιοφυές σενάριο, εξαιρετικοί χαρακτήρες, πανέξυπνοι διάλογοι, χιούμορ πολλών αστέρων, στοιχεία noir κινηματογράφου, δράση, μυστήριο, ανατροπές… και όλα αυτά σε μία σειρά που απευθύνεται σε παιδιά αλλά (όπως και τα Asterix) δεν σταματάει να είναι ελκυστική και σε ενήλικες. Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με το 99% των τηλεοπτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά, στην Φρουτοπία ο Τριβιζάς προτίμησε να αντιμετωπίσει τα παιδιά ως ενήλικες 'υπό κλίμακα', να ξεφύγει από τα απλοϊκά καρτούν με τις αφελείς ιστορίες που προσπαθούσαν να κερδίσουν τα παιδιά περισσότερο με τα φανταχτερά animations, την ρηχή ιστορία και λίγο χαχανητό.
Ανήκω στους (πολλούς θέλω να πιστεύω) παλιούς τηλεθεατές της Φρουτοπίας που θα ήθελαν να βρει αυτή η σειρά την θέση της στην συλλογή των DVD τους. Απ’ όσο έψαξα στο Internet δεν βρήκα κάτι και απ’ ότι φαίνεται δεν πρέπει να έχει κυκλοφορήσει σε DVD. Υπάρχει βεβαίως η σειρά σε έντυπη μορφή (που είναι και η πρωταρχική της άλλωστε) αλλά άλλη χάρη έχει το video
Σκεφτόμουν λοιπόν να 'μαζευτούμε' οι φαν της Φρουτοπίας και να ζητήσουμε από τον Ευγένιο Τριβιζά και την ΕΡΤ να προχωρήσουν στην έκδοση της σειράς σε DVD για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.
Με ανοιχτή διάθεση να ακούσω τα σχόλιά σας (ή τα σχολιανά σας) και προτού κάνω οτιδήποτε άλλο σας παραθέτω την πρότασή μου
Το ζητούμενο είναι να μαζευτεί ένας ικανός αριθμός 'αιτημάτων' μέσω e-mail που θα απευθύνονται προς την ΕΡΤ και τον E. Τριβιζά. Προκειμένου να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα σε κανέναν από τους δύο προτείνω την δημιουργία δύο gmail account (του στυλ froutopia@gmail.com και froutopia_ert@gmail.com) στα οποίο θα αποστέλλονται όλες οι 'αιτήσεις', και κατόπιν η αποστολή των κωδικών πρόσβασης στον Ε.Τριβιζά και στην ΕΡΤ προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα μηνύματα χωρίς να επιβαρύνεται το δικό τους e-mail. Οι λογαριασμοί στο gmail έχουν και δυνατότητα forwarding σε άλλες (στις πραγματικές τους ας πούμε) διευθύνσεις αν οι ίδιοι το επιθυμούν.
Και πάμε στο λεπτό σημείο τώρα… Αν και είμαι κάθετα αντίθετος με κάθε μορφή chain letter, νομίζω ότι (με προϋποθέσεις) θα μπορούσε να είναι μια καλή μέθοδος για να μπορέσουν περισσότεροι άνθρωποι να συμμετέχουν στον υπέρτατο αυτό σκοπό. Σύμφωνα με την δικιά μου λογική το να στείλω ένα e-mail σε 5-10 ΦΙΛΟΥΣ (και όχι σε όσους γνωστούς και αγνώστους, σχετικούς και άσχετους που τυχαίνει να έχω τις διευθύνσεις τους) για τους οποίους πιστεύω ότι πιθανότατα τους ενδιαφέρει το περιεχόμενό του μηνύματος, αυτό μπορεί να είναι chain letter αλλά δεν είναι spam.
Έτσι κι αλλιώς δε νομίζω να είναι απαραίτητο το spamming για να μαζευτεί ένας ικανός αριθμός e-mails ώστε να γίνει κατανοητό από την ΕΡΤ και τον Τριβιζά ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε επιτυχία.Τι λέτε;
-
Τι να λέμε τώρα…
-
Εγώ παντως δεν ξέρω τι είναι η 'Φρουτοπία'.
Αλλά αν μπορώ κάπως να βοηθήσω θα το έκανα σαν φανατικός DVD collector
-
Ο χρήστης FireBro έγραψε:
Εγώ παντως δεν ξέρω τι είναι η 'Φρουτοπία'.Αλλά αν μπορώ κάπως να βοηθήσω θα το έκανα σαν φανατικός DVD collector
H πολυ μικρός είσαι ἠ πολύ μεγάλος για να μή ξέρεις την Φρουτοπία.
Ηταν και έιναι μια πολύ προτότυπη παιδική σειρά με μαριονέτες σε μια
πόλη που ζούσαν φρούτα. Μετά απο κάποια επισόδια πήγε ο δαιμόνιος
δημοσιογράφος Πίκος Απικός να δεί τι παιζει...η συνέχεια επι της οθόνης.....
-
Εγώ θα πρότεινα τη δημιουργία ενός site για τη συλλογή υπογραφών, και να θέσουμε σαν στόχο είτε ένα χρονοδιάγραμμα είτε έναν αριθμό υπογραφών, και να στείλουμε ένα ωραίο γράμμα συνοδευόμενο από τα ονόματα των υπογράφοντων στην ΕΡΤ και στον Ε.Τριβηζά.
-
Transformers kai Thundercats re
παντως παιδια αν και δεν ξερω τι ειναι η φρουτοπια αφου ποτε δεν εβλεπα ΕΡΤ εκτος απο τους 'Ατρομητους' και το 'Art Attack' ειμαι προθυμος να βοηθησω οπωςσ μπορω τους συμφορουμιστες
-
Ο χρήστης Aerandir έγραψε:
Transformers kai Thundercats reπαντως παιδια αν και δεν ξερω τι ειναι η φρουτοπια αφου ποτε δεν εβλεπα ΕΡΤ εκτος απο τους 'Ατρομητους' και το 'Art Attack' ειμαι προθυμος να βοηθησω οπωςσ μπορω τους συμφορουμιστες
Εσύ είσαι όντως μικρός, δεν την πρόλαβες.
-
Το μικρό σπίτι στο λιβάδι, Carousel και Art attack RULES!
-
Φρουτοπία rulezzzz!!!Δεν ήξερα ότι το δείχνει σε απανάληψη η ΕΡΤ!!! 'είναι μία...μόνο μία...η ονειρεμένη φρουτοπίιιιια!' 'Πίκος Απίκος', Μάτα η Ντομάτα', Αιμίλιος το Μήλο'!!Πω πω τι θυμάμαι τώρα!!! Εξαιρετικός ο Δημήτρης Πιατάς που δάνειζε τη φωνή του στον Πίκο Απίκο, το δαιμόνιο ρεπόρτερ της εφημερίδας Τρέχα Γύρευε!Χαχαχαχα!!!Κόλλημα είχα φάει παλιά με τη σειρά!! Είμαι μέσα σε όποια προσπάθεια να κυκλοφορήσει σε DVD η πανέξυπνη αυτή παιδική (και όχι μόνο) σειρά.
Υ.Γ. Η περιγραφή Μαυρομμάτη στο τοπικό ντέρμπι της Φρουτοπίας ήταν φανταστική!!!
-
Δεν βλέπω κάποιον λόγο ύπαρξης της ψηφοφορίας εφόσον ο σκοπός του thread είναι η δημιουργια κάποιου επίσημου petition.
-
Φυσικά και θα την αγόραζα αν έβγαινε σε DVD και όχι μόνο ένα!
Ένα για να το βλέπω και ένα να το κρατήσω μέσα στην ζελατίνα του για να το έχω να το βλέπουν τα παιδιά μου...Αχ και τι δεν θα έδινα να την ξανάβλεπα από την αρχή όλα τα επεισόδια στην 20άρα Telefuken του 85 που είχαμε στο σαλόνι του παλιού μας σπιτιού... καθισμένος πάνω στο χαλί παρέα με ένα milko σε χάρτινο τενεκεδάκι ή ένα Γιόκο Τσόκο.
Ax...Φιλικά Θανάσης.
-
Ο χρήστης FireBro έγραψε:
Δεν βλέπω κάποιον λόγο ύπαρξης της ψηφοφορίας εφόσον ο σκοπός του thread είναι η δημιουργια κάποιου επίσημου petition.Κανεις λάθος Μια δημοσκόπηση με Χουσεϊνικό αποτέλεσμα δημιουργεί υψηλό φρόνημα
-
Επίσης σε μια εκπομπή είχα ακούσει ότι ο Τριβιζάς είχε δικαστήρια με την Coca cola...
Γιατί; γιατί η Coca cola ήθελε το όνομα Φρουτοπία για την διαφημιστική της καμπάνια ανά τον κόσμο.
Φυσικά δεν πήρε ποτέ τα δικαιώματα από τον Τριβιζά, αλλά το είχε χρησιμοποιήσει σε μερικά κράτη, όταν το έμαθε αυτό ο Τριβιζάς έσυρε στα δικαστήρια ολόκληρη coca cola και φυσικά τα κέρδισε! -
ΜΠΛΙΙΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΞΞΞΞΞΞΞ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εμενα προσωπικα δε μου αρεσε καθολου η Φρουτοπια...Φτηνιαρικα σκηνικα και καταθλιπτικες κουκλες....Οτι πρεπει για να χαλασει την ψυχολογια ενος παιδιου....NEway αν νομιζετε οτι αξιζει ειμαι και γω μεσα να το κανουμε dvd..
Just my 0.2cent opinion..
-
Ο χρήστης htanso21 έγραψε:
Επίσης σε μια εκπομπή είχα ακούσει ότι ο Τριβιζάς είχε δικαστήρια με την Coca cola...Γιατί; γιατί η Coca cola ήθελε το όνομα Φρουτοπία για την διαφημιστική της καμπάνια ανά τον κόσμο.
Φυσικά δεν πήρε ποτέ τα δικαιώματα από τον Τριβιζά, αλλά το είχε χρησιμοποιήσει σε μερικά κράτη, όταν το έμαθε αυτό ο Τριβιζάς έσυρε στα δικαστήρια ολόκληρη coca cola και φυσικά τα κέρδισε!Απο την προσωπική του σελίδα
THE COCA-COLA CASE
In 1997 E. Trivizas won the first stage of a legal battle against Coca-Cola, preventing the multinational company from registering in Greece the title of his T.V. serial and comic-strip books ''Fruitopia'' as a trade mark for soft drinks. The court decided that Coca-Cola has unlawfully appropriated his intellectual property. Coca-cola appealed against the decision and in December 1999 the relevant court of appeal ruled once again in his favour prohibiting the use of his intellectual property as a trademark for soft drinks. Dr. Trivizas plans to pursue his case beyond Greece an he would appreciate any help in this matter.
-
Από την σελίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Βερολίνου
H ΥΠΟΘΕΣΗ COCA-COLA
To 1994, η παγκόσμια γνωστή εταιρία Coca -Cola υπέρβαλε στην Ελλάδα δήλωση για να μπορεί να χρησιμοποιήσει ως σήμα στα προϊόντα της την λέξη Fruitopia, που αποτελεί την ομόηχη απόδοση με λατινικά στοιχεία της λέξης ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ, δηλαδή του τίτλου που έδωσε ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς στο έργο του, που έχει παρουσιασθεί από το 1985, στην Ελλάδα ως τηλεοπτική σειρά, ως θεατρικό έργο και συνεχίζει να κυκλοφορεί σε σειρά κόμικ.
Ο Ευγένιος Τριβιζάς, με βάση τα πνευματικά δικαιώματα που έχει στην δημιουργία αυτής της λέξης και της χρήσης της ως τίτλο του έργου του, ζήτησε από τα αρμόδια Ελληνικά Δικαστήρια την απόρριψη της αίτησης της Coca-Cola.
Το Δικαστήριο, κρίνοντας με βάση τα στοιχεία ου υπέβαλαν ο Ευγένιος Τριβιζάς και η Coca-Cola, πείσθηκε ότι η λέξη ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ είναι επινόηση και προϊόν διάνοιας του Ευγένιου Τριβιζά και αποτελεί ιδιότυπο νεολογισμό. Το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι η λέξη αυτή είναι πρωτότυπη γλωσσολογικά και νοηματικά, γιατί δεν αποτελείται από λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί από άλλον ή που καθένας θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ως τίτλο, δεν υπάρχει αυτούσια ούτε και έχει οποιοδήποτε περιεχόμενο στο Ελληνικό λεξιλόγιο ή σε κάποια άλλη γλώσσα, δεν είναι καταχωρημένη σε κανένα λεξικό.
Το Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι η λέξη ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ομώνυμο έργο του Ευγένιου Τριβιζά και την φανταστική χώρα όπου διαδραματίζεται ο μύθος του έργου αυτού, το οποίο, ήδη από την πρώτη κυκλοφορία του έγινε ευρύτατα γνωστό στο Ελληνικό κοινό, η δε πρωτοτυπία και ευρηματικότητα του τίτλου αυτού συνετέλεσε στην διάδοση και επιτυχία του έργου και συνδέθηκε αναπόσπαστα, όχι μόνον με το έργο, αλλά και με τον εμπνευστή του έργου, Ευγένιο Τριβιζά, ο οποίος είναι γνωστός παγκοσμίως για το έργο του στην παιδική λογοτεχνία, και το ευρηματικό του λεξιλογίου του.
Επίσης, το Δικαστήριο απέρριψε την εκδοχή που προέβαλλε η Coca-Cola, σε σχέση με την ετυμολογία της λέξης, δηλαδή ότι αυτή ήταν κοινότυπη λέξη και απλή ένωση της λέξης 'φρούτο' με την κατάληξη 'πια', αλλ' αντίθετα, δέχθηκε την άποψη του Ευγένιου Τριβιζά, ότι αποτελεί μια ευρηματική λογοτεχνική και ποιητική σύνθεση, που δεν είναι βέβαιο από ποιες λέξεις-ρίζες, έχει δημιουργηθεί (φρούτο+ουτοπία ή φρούτο+τόπος), και το Δικαστήριο έκλινε προς την άποψη ότι ενδεχομένως, η λέξη αυτή προήλθε από την συνένωση των λέξεων 'φρούτο' και 'ουτοπία'.
Με βάση τις παραπάνω σκέψεις και το ότι η λέξη που κατατέθηκε από την Coca-Cola, αποτελεί ομόηχη ακριβώς μεταφορά από την Ελληνική στην Αγγλική γλώσσα, της λέξης ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ, το Δικαστήριο έκρινε ότι η λέξη ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ δεν μπορεί να γίνει δεκτή ως σήμα της Coca-Cola, και επικύρωσε την απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων, απορρίπτοντας την Αίτηση της Coca-Cola. -
Δεν τους χάλασε που έφαγαν πόρτα....
-
Εδώ έχουμε αγοράσει αλλα και αλλα επικα παιδικα (ΤΙΝ ΤΙΝ, Corto Maltese) την φρουτοπια δεν θα αγοράσουμε;;;;
(εγω μικρός τη φοβομουν τη φρουτοπια..ειδικα στα επεισοδια που κυνηγούσαν τον Αιμήλιο το μήλο να τον κανουν κομπόστα ......
-
Ο χρήστης citastak έγραψε:
(εγω μικρός τη φοβομουν τη φρουτοπια..ειδικα στα επεισοδια που κυνηγούσαν τον Αιμήλιο το μήλο να τον κανουν κομπόστα ......
Και εγώ το ίδιο!!!! Αλλά ήταν μακράν η αγαπημένη μου παιδική σειρά!!! Μέσα για το dvd. Προς το παρόν, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, στις 9.00 το πρωί στην ΕΤ1!
Περι Φρουτοπίας...