Eδω να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω φίλε μου....Ζημιογόνα είναι ολα τα αυτοκίνητα με τις εκπομπές ρύπων τους στο περιβάλλον, την επιβάρυνση αυτού, οπως επίσης είναι και υπεύθυνα για (λίγους ίσως) θανάτους ηλικιωμένων συνήθως ανθρώπων κατα τους καλοκαιρινούς-θερμούς μήνες
Έβαλα το ζημιογόνα σε εισαγωγικά ακριβώς για να μην υπάρξει παρανόηση spartan.
'Ζημιογόνα' ως προς την πρόκληση ατυχήματος.
Κανείς δε διαφωνεί για τη ρύπανση, η οποία είναι όμως αναγκαίο κακό.
Χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για να μεταφερθούμε. Και η τεχνολογία προοδεύει στο θέμα των εκπεμπομένων ρύπων.
Το κάπνισμα είναι μη αναγκαίο κακό.
Μιας και το προηγούμενο θέμα το ψιλοεξαντλήσαμε και αφού το ανέφερες να σε ενημερώσω ότι στην Αγγλία οι νέοι κάτω από μια ηλικία (νομίζω 26, αλλά δεν παίρνω και όρκο) πληρώνουν πολύ περισσότερα ασφάλιστρα σε σύγκριση με μεγαλύτερης ηλικίας οδηγούς γιατί οι στατιστικές έχουν δείξει ότι προκαλούν περισσότερα ατυχήματα. Επίσης πληρώνουν περισσότερα στις ασφαλιστικές οι κάτοχοι αυτοκινήτων μεγάλης ιπποδύναμης σύμφωνα πάντα με το παραπάνω σκεπτικό.
Τα πισωκίνητα αυτοκίνητα δεν έχει αποδειχτεί (στατιστικά πάντα) ότι εμπλέκονται σε περισσότερα ατυχήματα από τα εμπροσθοκίνητα. Όταν συμβεί αυτό να είσαι βέβαιος ότι θα υπάρξει η ανάλογη επιβάρυνση. Όσον αφορά αυτούς που κάνουν extreme sports, ορισμένες εταιρίες απαιτούν (ιδιαίτερα από υψηλόβαθμα και πολύτιμα) στελέχη να μην κάνουν τέτοιες δραστηριότητες.
Γνωρίζω ότι ισχύει αυτό το φορολογικό καθεστώς στην Αγγλία.
Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι με βρίσκει και σύμφωνο.
Διότι, χάρη σε ένα ποσοστό έτσι κι αλλιώς απρόσεκτων οδηγών -ό,τι κι αν οδηγούν- η φορολόγηση επιβαρύνει το σύνολο των αγοραστών αυτών των αυτοκινήτων! Σου φαίνεται αυτό λογικό;
Δε σημαίνει ότι κάθε φορολογική επιβάρυνση είναι δικαιολογημένη. Αλίμονο!
Να σας το θέσω αλλιώς.
Ας πούμε ότι σας έβαζε το κράτος ένα καινούργιο φόρο, που θα τον ονόμαζε 'ειδικός φόρος τοξικών ουσιών', και θα τον πληρώνατε κάθε χρόνο στην εφορία.
Ο φόρος αυτός θα αποσκοπούσε στην κάλυψη των εξόδων για την αποτοξίνωση και επανένταξη των τοξικομανών στην κοινωνία.
Σας φαίνεται λογικό; Σκεφτείτε πριν απαντήσετε...
Εμένα, μου φαίνεται παράλογο να επιβάλλεις φόρο για να καλύψεις τα έξοδα νοσηλείας ενός ανθρώπου, που ο ίδιος **έχει επιλέξει **να αυτοκαταστρέφεται!
Αν τα ναρκωτικά ήταν ελεύθερα στην διακίνηση και την χρήση τους, το πιο λογικό θα ήταν ο φόρος αυτός να προστίθεται κατευθείαν στο προιόν και να ενσωματώνεται στην τιμή πώλησής του. Έτσι ο αγοραστής θα πλήρωνε αυτός και μόνο το φόρο, που θα πήγαινε για την μελλοντική ιατροφαρμακευτική περίθαλψή του.
Αυτό ακριβώς πρότεινα και για τα τσιγάρα.
Επιπλέον φόρος στο ίδιο το προιόν.