-
downhill:
Όσο μένεις στο επίπεδο των άλλων, δεν σε φθονεί κανείς. Όταν τους περάσεις, ακόμα κι αν το αξίζεις κι έχεις δουλέψει πολύ περισσότερο για να επιτύχεις, ο φθόνος είναι βέβαιος, άρα γιατί ν'ασχολούμαστε; Άστους να βράζουν στο ζουμί τους.Απαλοχέρη (:D):
Όποιος ΔΕΝ θέλει να μάθει ιστορία, μπορεί ν'ακούσει να την αφηγείται ιερέας, κομμουνιστής, χουντικός, νεοπαγανιστής και κάθε άλλος -ιστής.
Ειδικά για το Βυζάντιο, προσωπικά έχω πολύ καλή γνώμη, σε αντίθεση με όσα λέγονται από διάφορους. Απλώς αντί να θεωρείται μια από τις λαμπρές εποχές του ελληνισμού, φρόντισαν κάποιοι να απομονώσουν τα αρνητικά της (λες και οι σύγχρονοι αλλόφιλοι των Βυζαντινών Ρωμιών ήταν αγγελούδια) και να αποσιωπήσουν τα θετικά.ΥΓ: Είναι 'διαστρεβλώσει'.
-
Έμένα δεν με ενδιαφέρει ο Ιουλιανός αν ήταν Χριστιανός ή όχι. Απλώς λέω ότι τόσο Χριστιανοί και μάλιστα επίσκοποι μαζί με ειδωλολάτρες σπούδαζαν την φιλοσοφία και δεν την απέρριπταν.
Τα σχολεία ήταν περίπου 260.Με συγχωρείς για τον αριθμό που είπα πριν αλλά ήθελα απλώς να περιγράψω και να δώσω έμφαση. Διότι αναλογικά σήμερα με τότε αυτή είναι η αντιστοιχία.
Ο Κοσμάς ο Αιτωλός εκτός από σχολεία ίδρυσε βιβλιοθήκες κ.α. σε ολόκληρη την Ήπειρο. Κάποια από αυτά λειτουργούσαν φανερά διότι οι Τούρκοι είχαν κάποια ανοχή. Δεν νομίζω ότι θα συνέφερε κάποιον κατακτητή να επιτρέπει ελεύθερα την μόρφωση. Στοιχειωδώς ναι αλλά όχι εντελώς ελεύθερα. Η εκκλησία δεν ήταν αυτή που ελευθέρωσε τους Έλληνες. Ήταν αυτή που σε μεγάλο βαθμό βοήθησε στην αφύπνιση τους και βέβαια πολλοί κληρικοί σκοτώθηκαν σε μάχες. Αλλά και η πίστη ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία της επανάστασης. Στα Δερβενάκια ο Κολοκοτρώνης είπε: Πολεμάμε για την ελευθερία μας και για την πίστη μας.Για πολλά από αυτά που πληρώνουμε σήμερα φταίμε εμείς.
Αν παρατηρήσεις ο μόνος λαός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που παραμένει συνειδητοποιημένος και ελεύθερος είναι οι Έλληνες. Πόσες αυτοκρατορίες έσβησαν και πόσες φυλές εξαφανίστηκαν. Αυτό σε εμένα λέει πολλά. Δεν αρνούμαι ότι πολλοί λαοί αγωνίστηκαν και έκαναν θυσίες απλώς δεν είχαν ίσως αυτά τα στοιχεία που είχαμε οι Έλληνες και επιβιώσαμε, ομολογουμένως ίσως σε μία από τις πιο δύσκολες περιοχές του πλανήτη.
Έλληνας για εμένα είναι αυτός που αγαπάει την Ελλάδα και με κάθε τρόπο την βοηθάει να ανεβεί σε κάθε τομέα με τον τρόπο του και υπερασπίζεται τα συμφέροντά της. Η Χρυσή Αυγή και οι ομοϊδεάτες τους είναι άρρωστοι για εμένα. Έχουν ίσως κάποιες σωστές θέσεις αλλά η ιδεολογία τους και οι κινήσεις τους τις καταστρέφουν.
-
Ο χρήστης apaloxerhs έγραψε:
Κάποια από αυτά λειτουργούσαν φανερά διότι οι Τούρκοι είχαν κάποια ανοχή. Δεν νομίζω ότι θα συνέφερε κάποιον κατακτητή να επιτρέπει ελεύθερα την μόρφωση.Μισό να συννενοηθούμε...
Ελάχιστα σχολεία υπολειτουργούσαν σε ελληνικές περιοχές στα τέλη του 16ου αιώνα.
Από τη αρχή του νεοελληνικού διαφωτισμού (1720) μέχρι το τέλος του (1820) ιδρύθηκαν αρκετά σχολεία.
Ενδεικτικά : Κοινό Σχολείο Σκιάθου, Μηλεών, Αμπελακίων, Πορταριάς, Αθωνιάδα Σχολή (έμποροι την έφτιαξαν όχι καλόγεροι, οι καλόγεροι την έκλεισαν...) και πάρα πολλά άλλα. Στην Πελοπόννησο λειτουργούσαν 2. Ενα στην Πάτρα κι ένα στη Δημητσάνα
(Πηγή : Σπ. Λάμπρου ,'Νέος Ελληνομνήμων')Χέστηκαν οι Τούρκοι για τη μόρφωση μας (συγγνώμη για τη φρασεολογία μου).
Οταν λέμε μόρφωση την εποχή εννούμε τα περίφημα 'κολυβογράμματα' αν τα έχεις ακουστά. Τέλος πάντων...είναι μεγάλη η κουβένταΑν δε βαριέσαι υπάρχει ένα βιβλιαράκι του Μ.Π Κιτρομηλίδη με τίτλο 'Νεοελληνικός Διαφωτισμός-Οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες'. Διαβάζεται άνετα στην ξαπλώστρα στη θάλασσα, σε δυο μερούλες θα το χεις 'καθαρίσει'. Ασε που βγάζει και γέλιο...
Εχει πολλά από την περίοδο που αναφέρεις -
Ο χρήστης downhill έγραψε:
Η αλήθεια είναι ότι αν δεν ήταν ο Μιλτιάδης και ο Μέγας Αλέξανδρος (όσο και αν δε συμφωνούν μερικοί,και τον παραληλίζουν με τον Χίτλερ) θα ήμασταν περσική επαρχία.Όλος ο Δυτικός κόσμος.Οι Έλληνες έχουν προσφέρει πολλά.Αχ αυτή η ρημάδα η αλήθεια καθένας μας έχει και από μία
Μην πας τόσο πίσω. Αν δεν ήταν οι Αγγλογάλλοι (επειδή είχαν συμφέροντα και όχι επειδή σε αγάπησαν) και η 'Ιουλιανή συνθήκη' τώρα θα μίλαγες (πιθανότα όχι σίγουρα) τουρκικα και αντί για 'χανούμι' θα ήσουνα Φενέρ Μπαχτσε
Αλήθεια, ο άλλος ρε... ο 'μέγας' (σφάχτης) βρήκε τελικά 'weapons mass destruction' ή απλώς πήγε για τους απαλλάξει από τον διδάκτορα Σαντάμ και να τους δώσει τα φώτα της δημοκρατίας;;
Δε φαντάζομαι να τους ρώτησε αν ήθελαν να τους εκπολιτίσει;;;
-
Να μου ζήσεις Χρυσόστομε apaloxerhs.
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Μην πας τόσο πίσω. Αν δεν ήταν οι Αγγλογάλλοι (επειδή είχαν συμφέροντα και όχι επειδή σε αγάπησαν) και η 'Ιουλιανή συνθήκη' τώρα θα μίλαγες (πιθανότα όχι σίγουρα) τουρκικα και αντί για 'χανούμι' θα ήσουνα Φενέρ ΜπαχτσεΕξαιρετικά αμφίβολο. Εκείνη την εποχή όλος ο κόσμος είχε αρχίσει να κουνιέται με τη γέννηση των αλυτρωτικών κινημάτων. Οι Έλληνες είχαν ήδη κάνει μερικές αποτυχημένες επαναστάσεις κι αν εκείνη του 21 επίσης αποτύγχανε θα ακολουθούσε κάποια άλλη. Υπενθυμίζω ότι και οι Αλβανοί, Σέρβοι, Βούλγαροι, Κύπριοι, Σύριοι ήταν υπό οθωμανικό ζυγό. Δεν υπήρχε περίπτωση η παρηκμασμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία να εξακολουθούσε να κατέχει ευρωπαϊκό λαό έως σήμερα. Αν δεν υπήρχε το Ναυαρίνο, θα υπήρχε κάποια άλλη ευκαιρία.
-
Ο χρήστης apaloxerhs έγραψε:
Αν παρατηρήσεις ο **μόνος **λαός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που παραμένει συνειδητοποιημένος και ελεύθερος είναι οι Έλληνες.
Με ποια έννοια το λες ακριβώς αυτό γιατι αν δεν κάνω λάθος για 400 χρόνια μόλις πρόσφατα ο ελληνικός λαός δεν ήταν ελεύθερος.
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Íá ìïõ æÞóåéò ×ñõóüóôïìå apaloxerhs.Απόλυτα σωστός σε ότι λέει.
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Αχ αυτή η ρημάδα η αλήθεια καθένας μας έχει και από μία
Η Ιστορία την έχει όχι εγώ.Το να αμφισβητούμε τα πάντα μόνο και μόνο για να μην είμαστε αναχρονιστές δεν είναι και το καλύτερο.
Μην πας τόσο πίσω. Αν δεν ήταν οι Αγγλογάλλοι (επειδή είχαν συμφέροντα και όχι επειδή σε αγάπησαν) και η 'Ιουλιανή συνθήκη' τώρα θα μίλαγες (πιθανότα όχι σίγουρα) τουρκικα και αντί για 'χανούμι' θα ήσουνα Φενέρ Μπαχτσε
Η Ιστορία της ανθρωπότητας και του Ελληνισμού ξεκινα απο τα προ Χριστού χρόνια και όχι απο το 1821.Άλλωστε οι Έλληνες αντιστάθηκαν και απο το 1453-1821.Επίσης οι Πέρσες στην εποχή τους ήταν η Ισχυρότερη δύναμη του τότε γνωστού κόσμου.Αν είχαν περάσει απο την Ελλάδα θα είχαν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.
Αλήθεια, ο άλλος ρε... ο 'μέγας' (σφάχτης) βρήκε τελικά 'weapons mass destruction' ή απλώς πήγε για τους απαλλάξει από τον διδάκτορα Σαντάμ και να τους δώσει τα φώτα της δημοκρατίας;;
Το να συγκρίνεις τους Αμερικανούς με τον Μ.Αλέξανδρο είναι άτοπο.Οι Αμερικανοί τα εκαναν για τον έλεγχο του πετρελαίου και της περιοχής.Ο Αλέξανδρος δεν είχε μετοχές στην Texaco αλλά ήθελε να σταματήσει το κακό με τους πέρσες και τις συνεχείς εκστρατείες.Μάς τα είχαν πρήξει.Κάθε τόσο οι Πέρσες εδώ...
[/quote]
-
Η Ιστορία την έχει όχι εγώ.Το να αμφισβητούμε τα πάντα μόνο και μόνο για να μην είμαστε αναχρονιστές δεν είναι και το καλύτερο.
Η (σωστή) ιστορία αναφέρει γεγονότα. Σπάνια αναφέρονται ΟΛΑ τα γεγονότα (συνήθως μόνο αυτά που συμφωνούν με τη θεώρηση του συγγραφέα... ). Από τα παρατιθέμενα γεγονότα ο καθένας εξάγει τα συμπεράσματά του, αναλόγως με το πως βλέπει τον κόσμο. Αυτό δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, απλά συμβαίνει!
Άλλωστε οι Έλληνες αντιστάθηκαν και απο το 1453-1821.
Όχι όλοι... Κάποιοι άνοιξαν την Κερκόπορτα (μεταφορικά και κυριολεκτικά) . Κάποιοι ήθελαν τους Τούρκους... Όπως για παράδειγμα ο βυζαντινός αριστοκράτης που πέρασε τα οθωμανικά στρατεύματα στην Καλλίπολη επειδή ήθελε να πάρει την Θεσσαλονίκη έναν αιώνα νωρίτερα... Ή ο ιεράρχης που έλεγε ότι καλύτερα οι Τούρκοι, παρά η ένωση των εκκλησιών (που πιθανότατα θα σήμαινε σημαντική στρατιωτική βοήθεια)...
Επίσης, σημαντικό μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων που υπεράσπιζαν την Κωνσταντινούπολη το 1453 ήταν δυτικοί μισθοφόροι (μεταξύ αυτών και ο διοικητής της φρουράς της πόλης)...
Το να συγκρίνεις τους Αμερικανούς με τον Μ.Αλέξανδρο είναι άτοπο.Οι Αμερικανοί τα εκαναν για τον έλεγχο του πετρελαίου και της περιοχής.Ο Αλέξανδρος δεν είχε μετοχές στην Texaco αλλά ήθελε να σταματήσει το κακό με τους πέρσες και τις συνεχείς εκστρατείες.Μάς τα είχαν πρήξει.Κάθε τόσο οι Πέρσες εδώ...
Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα ακριβή κίνητρα του Αλέξανδρου... Μόνο ο ίδιος... Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν και αυτό που λες, ήταν και η εκδίκιση για τις περισκές επιδρομές, ήταν η μεγαλομανία - εγωισμός, ήταν η ασφάλεια της χώρας του, ίσως και πολλά άλλα...
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα ακριβή κίνητρα του Αλέξανδρου... Μόνο ο ίδιος... Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν και αυτό που λες, ήταν και η εκδίκιση για τις περισκές επιδρομές, ήταν η μεγαλομανία - εγωισμός, ήταν η ασφάλεια της χώρας του, ίσως και πολλά άλλα...
Παρόλα αυτά η σύγκριση αποτελεί τουλάχιστο **ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ....!!!! **
Και να με συγχωρείς κιόλας γιατι δεν έχω πρόθεση να βρίσω ούτε εσένα (που απ'οτι κατάλαβα δε κάνεις καν τη σύγκριση....) , ούτε και κάποιον αλλον.Αλλα η ΒΛΑΚΕΙΑ και η ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ δε μπορούν να ντυθούν με ωραία λόγια....Αντι να σκύψουμε στον αθλιο παρόν μας και να δουλέψουμε σ' αυτό, έχουμε και γνώμη για την ....'παραποιημένη ιστορία' και τα 'ψέμματα' που μας τάιζαν στο σχολείο...Μας εχει φάει η κριτική για τους προγόνους μας, το 'βρωμερό παπαδαριό' του παρελθόντος, την 'ψεύτικη' ιστορία μας και 1002 ανοησίες.Βέβαια, είναι λυπηρό που οι πρωτεργάτες και αρχιμάστορες όλου αυτού του κύματος αμφισβήτησης, δε καταφέρνουν τίποτα, αλλα δε πειράζει.Εχει σκοπό η ζωή τους ετσι και δικαιολογείται η ύπαρξη τους σ' αυτό τον κόσμο.Αλλωστε και τα σκουπίδια χρήσιμα είναι την εποχή που ζούμε (βλέπε ανακύκλωση).Και δεν αναφέρομαι βέβαια σ' αυτούς που σκαλίζουν την ιστορία διοτι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα και βαθύτερα πράγματα για τον παρελθόν με σκοπό την κατανόηση του λαού στον οποίον ανήκουν, την επαφή με τις ρίζες τους και τα χώματα που τους φιλοξενούν, αλλα σ' εκείνους τους στρατευμένους.Ξέρουν αυτοί ποιοι είναι....Κούνια που τους κούναγε... -
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Παρόλα αυτά η σύγκριση αποτελεί τουλάχιστο **ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ....!!!! **
Συμφωνώ με το ότι δεν συγκρίνονται οι δύο περιπτώσεις, αλλά για κάποιον άλλον η σύγκριση πιθανότατα να είναι λογικότατη! Υπάρχουν ομοιότητες... Πχ, κάποιος μπορεί να πει ότι ο 'θάμνος' έλεγε ότι έψαχνε όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ ο Αλέξανδρος ότι και καλά ήθελε να εκδικηθεί τους Πέρσες... Τα γεγονότα είναι γεγονότα, η ερμηνεία τους μπορεί να διαφέρει κατά πολύ!
Και να με συγχωρείς κιόλας γιατι δεν έχω πρόθεση να βρίσω ούτε εσένα (που απ'οτι κατάλαβα δε κάνεις καν τη σύγκριση....) , ούτε και κάποιον αλλον.
Συγχωρεμένος τέκνον μου!
(αν και μετά το παραπάνω, δεν με ξεπλένει τίποτα.... )
-
Όχι όλοι... Κάποιοι άνοιξαν την Κερκόπορτα (μεταφορικά και κυριολεκτικά) . Κάποιοι ήθελαν τους Τούρκους... Όπως για παράδειγμα ο βυζαντινός αριστοκράτης που πέρασε τα οθωμανικά στρατεύματα στην Καλλίπολη επειδή ήθελε να πάρει την Θεσσαλονίκη έναν αιώνα νωρίτερα... Ή ο ιεράρχης που έλεγε ότι καλύτερα οι Τούρκοι, παρά η ένωση των εκκλησιών (που πιθανότατα θα σήμαινε σημαντική στρατιωτική βοήθεια)...
Οι εξερέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.Οι Έλληνες αντιστάθηκαν.Προδότες πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν.
Όλοι οι ηγέτες έχουν μεγαλομάνια.Αλοίμονο αν δεν είχαν.Όσο για τα κίνητρά του,αρκεί που είχε ως δάσκαλο τον Αριστοτέλη για να εξηγηθεί.
-
Και να με συγχωρείς κιόλας γιατι δεν έχω πρόθεση να βρίσω ούτε εσένα (που απ'οτι κατάλαβα δε κάνεις καν τη σύγκριση....) , ούτε και κάποιον αλλον.
Συγχωρεμένος τέκνον μου!
Αυτό δεν το έγραψα εγώ..
-
Οι εξερέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.Οι Έλληνες αντιστάθηκαν.Προδότες πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν.
Δεν ήταν και τόσο εξαίρεση... Πολύς κόσμος το ήθελε!
Όλοι οι ηγέτες έχουν μεγαλομάνια.Αλοίμονο αν δεν είχαν.Όσο για τα κίνητρά του,αρκεί που είχε ως δάσκαλο τον Αριστοτέλη για να εξηγηθεί.
Και ο Χίτλερ διάβαζε Νίτσε... Και ο Μουσολίνι τους Ρωμαίους...
Σαφώς και δεν τους συγκρίνω, απλά λέω ότι πολλά πράγματα (σχεδόν όλα) δέχονται και άλλη εξήγηση! Για τους Πέρσες πιθανότατα ο Αλάξανδρος ήταν ένας μεγαλομανής τυρανικός χασάπης που σκότωσε τον αγαπημένο τους βασιλειά έκαψε την αγαπημένη τους πρωτεύουσα, αφού λήστεψε ότι βρήκε και τους έσυρε σε μία σκλαβιά αιώνων με τη συνεργασία κάποιων προδοτών...
Το ίδιο ισχύει και με την Τουρκοκρατία... Για τους Τούρκους αυτό ίσως ήταν η απελευθέρωσή μας από έναν τυρανικό ζυγό!
-
Συγχωρεμένος τέκνον μου!
Αυτό δεν το έγραψα εγώ..
Χίλια συγνώμη...
Καταραμένο copy - paste...
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Εξαιρετικά αμφίβολο. Εκείνη την εποχή όλος ο κόσμος είχε αρχίσει να κουνιέται με τη γέννηση των αλυτρωτικών κινημάτων. Οι Έλληνες είχαν ήδη κάνει μερικές αποτυχημένες επαναστάσεις κι αν εκείνη του 21 επίσης αποτύγχανε θα ακολουθούσε κάποια άλλη. Υπενθυμίζω ότι και οι Αλβανοί, Σέρβοι, Βούλγαροι, Κύπριοι, Σύριοι ήταν υπό οθωμανικό ζυγό. Δεν υπήρχε περίπτωση η παρηκμασμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία να εξακολουθούσε να κατέχει ευρωπαϊκό λαό έως σήμερα. Αν δεν υπήρχε το Ναυαρίνο, θα υπήρχε κάποια άλλη ευκαιρία.
Toν 'downhill' τον ξέρω προσωπικά και γι αυτό τον 'τσιγκλάω'...για να 'τσιμπήσει'
Όλα αυτά που αναφέρεις είναι σωστά αλλά όπως ήταν πιθανό να υπήρχε 'άλλο Ναβαρίνο' υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπήρχε άλλη μια ή περισσότερες φαγωμάγες που θα μας ξαναγύριζαν πάλι στο μηδέν.
Είναι γνωστό επίσης ότι τα σύνορα στα βαλκάνια ήταν προϊόν έντονων μαγειρεμάτων προκειμένου να διατηρηθούν οι 'ισορροπίες' μεταξύ τους (των μεγάλων δυναμεων). Εκοβαν κι έραβαν...(συνθήκη Αγ.Στεφάνου, συνέδριο Βερολίνου). Οτι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε σαπίσει, επίσης δεν αφμισβητείται -
Ο χρήστης Trelos έγραψε:
Όσο για τα μικρασιατικά παράλια κάτι που αναφέρθηκε για απώλεια κλπ, ευτυχώς που βρέθηκε ο ήρωας-απελευθερωτής Κεμάλ Ατατουρκ και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.'
Είσαι με τα καλά σου ?
Τα πιστεύεις αυτά που γράφεις???Τρελός να με ρωτά αν είμαι με τα καλά μου.... Σε ...αποτρέλλανα τελείως ; Και βέβαια δεν τα πιστεύω φίλε μου.Αλλα εκει που φτάσαμε ε ;;; Ολα περιμένει να τα ακούσει κανείς...
Οσο για τον ....Απαλοχέρη μια χαρά τα λέει.Μόνο το nick του ν 'αλλάξει.Να το κάνει .....'Goldenmouth'
Eτσι spartan, όποιος δεν συνπλέει με τους ΕΛ-ληνες και δεν συμφωνεί με τις υπερβολές είναι εθνικός μειοδότης, καλά κάνεις.
Αλλωστε όπως είπε και ο Darth Vader: αν δεν είσαι μαζί μου είσαι εναντίον μου. και εγώ (όχι μόνο εγω βέβαια) με το Λιακόπουλο μαζί δεν είμαι.
Φίλε IKE....O μόνος που χρησιμοποιεί υπερβολές στο παραπάνω quote είσαι συ.Ξαναδιάβασέ το και θα καταλάβεις.Εγω ούτε για 'εθνικούς μειοδότες' μίλησα ,ούτε για ανάγκη 'συμφωνίας με υπερβολές', ούτες για Λιακόπουλους.Άλλωστε και γω εθνικός μειοδότης θα ημουν σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, εφόσον δεν συμφωνώ μαζί του.(Για του οποίου τις πεποιθήσεις εχω ψιλοενημερωθεί μέσω διαδικτύου και αφου αναφέρεται συχνά σε διάφορα φόρα....Ποτέ δε τον εχω ακούσει να μιλα.(Αλήθεια σε ποιο κανάλι εμφανίζεται???)
Οσο για τον Darth Vader κι αυτά που είπε ο μέγας και τρανός, δε με αγγίζουν.Κάποιων άλλων τα λόγια μου λένε περισσότερα και με κάνουν να ανατριχιάζω στο άκουσμά τους. ' Ω ξείν, αγγέλειν Λακεδαιμονίοις, ότι τήδε κοίμεθα, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι'
Όσο για τα μικρασιατικά παράλια κάτι που αναφέρθηκε για απώλεια κλπ, ευτυχώς που βρέθηκε ο ήρωας-απελευθερωτής Κεμάλ Ατατουρκ και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.'Μορφωμένος' κι αυτός στη Θεσ/νίκη, έπραξε το σωστό και ούτε σ'ενα δρόμο δεν έχουμε δώσει το όνομά του...
Αν είναι δυνατόν μια μειονότητα ελαχίστων Ελληνων που κατοικούσαν εκει να 'λέει κάτι...'φίλε Σπάρταν, μιας και εγώ έγραψα για τα Μικρασιατικά παράλια, θα μου επιτρέψεις να σου απαντήσω:
Πολύ καλά έκανε ο Κεμάλ και πιστεύω το ίδιο θα έκανε ο κάθε Τούρκος ή μη ηγέτης, εφόσον οι Έλληνες της εποχής αποφάσισαν ότι δεν τους έφταναν τα παράλια, και γούσταραν να δουν την Ελλάδα να φθάνει μέχρι την Άγκυρα. Και όλα αυτά χωρίς τον απαραίτητο στρατό για να τα διεκδικήσουν. Θα μου επιτρέψεις λοιπόν να επιμείνω, ότι στενοχωριέμαι για τα παράλια που τα χάσαμε σχεδόν μόνοι μας.
Φίλε Krusenstern.Aσφαλώς και το λάθος ηταν δικό μας και δεν είχαμε καμία δουλειά να φτάσουμε μέχρι την Αγκυρα.Ο τουρκικός στρατός προστράτεψε τα εδάφη του και καλά έκανε.Μάλιστα τώρα έχει και το δικαίωμα η Τουρκία να μιλά για την εισβολή των Ελλήνων και τον επεκτατισμό τους τότε (ενδεχομένως και τώρα).Αλλά αυτό είναι αλλο θέμα και άλλο θέμα η Μικρασιατική Καταστροφή.Για την ανελέητη σφαγή ,τους βιασμούς και πασης φύσεως κακοποιηση των αμάχων γυναικόπαιδων, την καταστροφή και δήμευση των νομίμων περιουσιών των πολιτών αυτών, κλπ κλπ, μόνο μπράβο δεν αξίζει στους Τούρκους.Μη τρελλαθούμε τελείως.Τα κάνανε τότε, τα κάνανε και τώρα με την Κύπρο....Τι να λέμε τώρα;Να καθόμαστε να γράφουμε τα αυτονόητα;
Με την ιδια λογική, σε ενδεχόμενο πόλεμο να κατασφάξουμε και μεις τους Μουσουλμάνους της Θρακης και να τους πάρουμε τις περιουσίες.Για μπράβο θα ημασταν ή για φυλακή για εγκληματα πολέμου???Για τα κακά της μοίρας μας πρωτίστως φταίμε εμείς και μάλιστα οι Έλληνες χωρίς εισαγωγικά …γιατί αυτοί με τα εισαγωγικά , (όπως τους αναφέρεις) δεν ήταν ποτέ «στα πράγματα»
Είναι πολύ πρόσφατη η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Ατατούρκ, ο οποίος έσφαξε μέλη της οικογένειας μου, από τον Γιωργάκη τον Παπανδρέου.
Για να …ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα.Το Giorgakis μην τον παίρνεις και πολύ στα σοβαρά, ότι και να κάνει.
Σεβασμός στα μέλη της οικογένειάς σου που χάθηκαν.Μόνο για ....ελάφρυνση κλίματος δε προσφέρερεται το συγκεκριμμένο θέμα φίλε μου.Το Giorgakis δεν ηταν αγροφύλακας οταν πήγε εκει.Ηταν Μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ενω τώρα είναι Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενδεχομένως αυριανός Πρωθυπουργός της χώρας.Πολλούς απογοήτευσε (επιεικώς) με αυτή την ενέργεια....
............................................................Την ίδια στιγμή άλλοι λαοί ενωμένοι δημιουργούσαν μέσα απο τις στάχτες.Εμείς τρώγαμε τις σάρκες μας.
Γιατι σήμερα τι κάνουμε;;; Κατα τ'αλλα συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες....
ασχετο,downhill στο avatar το σήμα της elan έχεις ;;;; -
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Για τα κακά της μοίρας μας πρωτίστως φταίμε εμείς και μάλιστα οι Έλληνες χωρίς εισαγωγικά …γιατί αυτοί με τα εισαγωγικά , (όπως τους αναφέρεις) δεν ήταν ποτέ «στα πράγματα»
Είναι πολύ πρόσφατη η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Ατατούρκ, ο οποίος έσφαξε μέλη της οικογένειας μου, από τον Γιωργάκη τον Παπανδρέου.
Για να …ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα.Το Giorgakis μην τον παίρνεις και πολύ στα σοβαρά, ότι και να κάνει.
Σεβασμός στα μέλη της οικογένειάς σου που χάθηκαν.Μόνο για ....ελάφρυνση κλίματος δε προσφέρερεται το συγκεκριμμένο θέμα φίλε μου.Το Giorgakis δεν ηταν αγροφύλακας οταν πήγε εκει.Ηταν Μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ενω τώρα είναι Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενδεχομένως αυριανός Πρωθυπουργός της χώρας.Πολλούς απογοήτευσε (επιεικώς) με αυτή την ενέργεια...
Δε νομίζω ρε παιδιά, στα πλαίσια της εθιμοτυπίας είναι.
Οποιος πάει στην Τουρκία καταθέτει στο μνημείο του Κεμάλ. Δεν μπορούσε να είναι εξαίρεση το Giorgakis.
Δηλαδή αν πάει και καταθέσει στεφάνι ο δικός μας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή o Πρόεδρος της Κυβέρνησης μας σε ένα γερμανικό μνημείο πεσόντων ή κι εγώ δεν ξέρω που αλλού πάει να πει ότι εγκρίνει τις σφαγές στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα;;
Αυτά γίνονατ σε όλο τον κόσμος στις διπλωματικές επισκέψεις. Είναι σύνηθες.
Το ζητούμενο δεν είναι να 'ταμπουρωθούμε' πίσω από γεγονότα που συνέβησαν και να αρχίσουμε να φωνάζουμε ' πας μη Ελλην , Βάρβαρος'.
Το ζητούμενο είναι να μην ξαναζήσουμε τέτοια γεγονότα ούτε εμείς ούτε κανείς άλλος λαός.Υ.Γ ...το γεγονός ακριβώς δεν το ξέρω, πώς και πότε. Υποθέτω ότι ήταν μια έπίσημη διπλωματική αποστολή.
-
...μάλλον εννοείς την Ιστορία που εσύ ξέρεις και αυτή είναι η 'καλυτεροτερότερη'
'ne plus ultra' τους έλεγαν στο Μεσαίωνα...τα ίδια λες κι εσύ. Πες ότι θες είναι αναφαίρετο δικαίωμα σου αλλά δεν μπορείς να ξέρεις γιατί τα γράφω εγώ και να μου καταλογίζεις 'αυτό' ή 'εκείνο'.Η Ιστορία της ανθρωπότητας και του Ελληνισμού ξεκινα απο τα προ Χριστού χρόνια και όχι απο το 1821.Άλλωστε οι Έλληνες αντιστάθηκαν και απο το 1453-1821.Επίσης οι Πέρσες στην εποχή τους ήταν η Ισχυρότερη δύναμη του τότε γνωστού κόσμου.Αν είχαν περάσει απο την Ελλάδα θα είχαν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.
Και αν ο Αετιος δεν είχε νικήσει στα Καταλανικά Πεδία θα ήσουν ....Ούνος.
Και αν ο Μαρτελ δεν είχε νικήσει τους Αραβες στο Πουατιέ θα ήσουν....Αραβας
Και αν δεν είχαμε χάσει στο Μαντζικέρτ , θα είμαστε ακόμα αυτοκρατορία.
Και αν δεν είχε σπασει τα μούτρα του ο Σουλεϊμαν στη Βιεννη θα....
Και αν δεν είχαν δολοφονήσει τον Λουμούμπα μπορεί να μην πείναγε τωρα η Αφρική...
Με τα 'αν' δεν γράφεται Ιστορία. Μήπως ξέχασες ότι εσύ τους έβαλες τους Πέρσες στο παιχνίδι ξανά;;;
Το να συγκρίνεις τους Αμερικανούς με τον Μ.Αλέξανδρο είναι άτοπο.Οι Αμερικανοί τα εκαναν για τον έλεγχο του πετρελαίου και της περιοχής.Ο Αλέξανδρος δεν είχε μετοχές στην Texaco **αλλά ήθελε να σταματήσει το κακό με τους πέρσες και τις συνεχείς **εκστρατείες.Μάς τα είχαν πρήξει.Κάθε τόσο οι Πέρσες εδώ...
έκανε δηλαδή αυτό που λέμε 'προληπτικό πόλεμο'
Για να σταματήσει ενδεχόμενη μελλοντική επίθεση, φρόντισε να ...πεταχτεί και μια βόλτα μέχρι την Αιγυπτο και μέχρι του διαόλου τη μάνα, ουτε κι εγω ξέρω μέχρι που έφτασε...
Οταν σφάζεις, σφάζεις.
Εσύ γουστάρεις να σφάζεις ή μάλλον επιβραβεύεις αυτούς που σφάζουν στο όνομα του ελληνικού πολιτισμού.
Μαγκιά σου. Αφού αυτό νομίζεις ότι αυτό είναι το σωστό, αυτό κάνε.
Ο άλλος σφάζει για τα πετρέλαια.
Και οι δυο σφάζετε. Δeν έχετε καμια διαφορά.Εγώ ότι είχα να γράψω το έγραψα. Δεν επανέρχομαι. Τέλος.
29 Mαϊου 1453 - Αλωση της Πόλης