-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Το φρουτο οτι το βυζαντιο ηταν αμιγες ελληνικο βγηκε το '21 οταν θελαν να διδαξουν στα παιδια ιστορια και δεν ηθελαν να τους πουν τι εκανε ο Πελοπιδας 1500 χρονια πριν. Ηθελαν να τους ριζωσουν την εθνικη υπερηφανεια με κατι πιο προσφατο...και βουαλα Βυζαντιο!
ο κυριότερος λόγος ήταν ότι ο Πελοπίδας που λες και οι αρχαίοι έλληνες δεν πίστευαν στο Θεό, αλλά στο δωδεκάθεο, και αυτό δεν ήθελαν να διδάξουν τότε, μιας και η τότε υποτυπώδης παιδεία προσφερόταν από την εκκλησία.
Στο θέμα τώρα, το ότι σήμερα ή κάθε μεγάλη παρασκευή κλαίει ο ουρανός δεν μπορώ να το αποδώσω κάπου, τουλάχιστον όχι έξω από τα πλαίσια της μετεωρολογίας. Ο ουρανός έκλαιγε και χθες και προχθές, πρέπει να μας λέει κάτι αυτό?
Όσο για το αν πρέπει να θυμόμαστε τη σημερινή 'μαύρη' επέτειο, φυσικά λέω ναι, πρέπει να τη θυμόμαστε. Όχι περισσότερο πάντως από άλλα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος αυτού του τόπου.
Το 'πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι' να με συμπαθάτε αλλά δεν το ενστερνίζομαι. Εκτός του ότι α-πο-κλεί-ε-ται (εκτός συνταρακτικού απροόπτου) να γίνει κάτι τέτοιο, η πτώση της Κων/πολης ήταν ακόμα μια κατάκτηση ενός επεκτατικού ηγέτη που παρέμεινε στα χέρια των απογόνων των τότε υπηκόων του. Δεν βλέπω τίποτα παράλογο σ'αυτό, όσο κι αν θα προτιμούσα να είναι ελληνική η Πόλη. Για την ακρίβεια δεν βλέπω το λόγο να μην ονειρεύονται τα ίδια και οι Τούρκοι, που βλέπουν την Ελλάδα να περικλείει εδάφη που ήταν δικά τους για 400 χρόνια. Η Ελλάδα τα ξανα-κατέκτησε, τα κράτησε, τέλος.
Γνώμη: θα προτιμούσα να μην είχαν χαθεί πιο πρόσφατα τα μικρασιατικά παράλια, που σχεδόν τα 'πουλήσαμε' μόνοι μας...
Σωστος! συμφωνω σχεδον σε οτι λες! Και αυτο για το 12θεο και για την εκκλησια απολυτα σωστο! ξεχασα να το αναφερω!
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
ο κυριότερος λόγος ήταν ότι ο Πελοπίδας που λες και οι αρχαίοι έλληνες δεν πίστευαν στο Θεό, αλλά στο δωδεκάθεο, και αυτό δεν ήθελαν να διδάξουν τότε, μιας και η τότε υποτυπώδης παιδεία προσφερόταν από την εκκλησία.
Πολύ σωστό και γι αυτό άλλωστε μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα γινόταν αρκετή κουβέντα για τον αν θα πρέπει να ονομαζόμαστε Έλληνες (που η εκκλησία είχε συνδέσει με το 'εθνικός') , Ρωμιοί ή Γραικοί (ή Γραίκοι)
Τελικά καθιερώθηκε η ...διπλή ονομασία Ελληνες (εμείς) και Γραικοί (οι ξένοι)
-
Ο χρήστης nexis έγραψε:
Δεν είναι τυχαίο ούτε ο ουρανός ¨κλαίει¨ σήμερα. Όπως ακριβώς γίνεται και κάθε Μ. Παρασκευή...
'Κλαίει' συχνά ο ουρανός 29 Μαίου? Αν ο ουρανός και γενικά η φύση ασχολούταν με τέτοια κάθε μέρα θά έκλαιγε.
Φυσικά και είναι τυχαίο να έχει κακό καιρό σέ οποιαδήποτε μέρα έχουν ορίσει οι άνθρωποι να τους θυμίζει κάτι. Με καμία εξαίρεση. Άν η Μεγάλη Παρασκευή ήταν ας πούμε μέσα Ιουλίου λέτε να έβρεχε?
Μου θυμίζει κάτι άλλο: Όταν κάποιος ανοίγει την τηλεόραση και τρώει η ομάδα του γκόλ θεωρεί ότι είναι γκαντέμης. Στα αστεία μπορείς να το πείς. Αυτά τα πιστέυουν όσοι νομίζουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου. Και επίσης μου θυμίζει και κάτι που είχα διαβάσει: 'Όταν και άν κάποια στιγμή οι επιστήμονες ανακαλύψουν το κέντρο του σύμπαντος σε κάποιο μακρινό γαλαξία πολοί θά παραξενευτούν μέ το γεγονός ότι δέν βρίσκονται αυτοί εκεί'τωρα εσυ τι προσπαθεις;;;;;
να αντιπαραθεσεις λογικα συμπερασματα απεναντι σε τετοιες αντιληψεις;;;
παντως καθε χρονο ακουω για τις μερες του πασχα κατι τετοια ομως δεν δινω σημασια αφου συνηθως τα ακουω απο θρησκοληπτους και ενιοτε αγραμματους ανθρωπους που στο κλειστο περιβαλλον του χωριου που εζησαν και μεγαλωσαν τα πιστευουν αφου το μυαλο τους μεχρι εκει φτανει.
οταν ομως τα ακουω απο ανθρωπους που και μορφωμενοι ειναι αλλα και ιδιαιτερα σε νεαρη ηλικια τοτε απογοητευομαι πληρως .
πχ.
φιλος μου που αν και κομμουνιστης ειναι θρησκευομενος χριστιανος πιστευει οτι αφου ο Ειρηναιος αναψε το ''αγιο'' φως τοτε δεν μπορει παρα να ειναι σωστος και να μην εχει κανει οτι λενε οσοι [δηλαδη ολοι] τον κυνηγουν........αλλιως πως ο ''θεος'' θα του αναβε το δηθεν ''αγιο'' φως .
και αλλες πολλες τετοιες ανοησιες για χιλια δυο θεματα τις καθημερινοτητας των ανθρωπων που οι παπαδες σε συνδιασμο με την αφελεια των πιστων εχουν τοσο βαθεια ριζωσει και μεταφερονται απο γονεις σε παιδια.
επι της ουσιας τωρα θα ηθελα να πω και εγω οτι κατι ατακες του στυλ ''παλι με χρονια με καιρους....'' κλπ κλπ με αφηνουν παντελως αδιαφορο και να τονισω επισης οτι οταν οι ελληνες κατα καιρους εκαναν επεκτατικους πολεμους βλεπε ''μεγας'' Αλεξανδρος και εσφαζαν αλλους λαους ηταν ηρωες ενω οταν αλλοι λαοι επιχειρουσαν κατι αναλογο ηταν αιμοσταγεις βαρβαροι!
ελεος!!!!!!!!!!!
-
Απολυτα σωστος ο φιλος Αλεξανδρος.
Να συμπληρωσω οτι εμεις ακομη αποθεωνουμε και εξυμνουμε καποιους δικους μας σφαγεις και κατηγορουμε καποιους αλλους λαους,οι οποιοι παραδεχονται τον αρνητικο ρολο που εχουν παιξει στο παρελθον.
Οσο για καποια ατομα με τις αντιληψεις που αναφερθηκαν,εχω καταληξει στο συμπερασμα οτι δεν αξιζει να ασχολεισαι πλεον.Ειναι τοσο κολλημενα και 'μυωπικα' μυαλα,που εχουν απωλεσει την δυνατοτητα κρισης και αξιολογησης αλλων αποψεων. -
edit
-
Οκ ας το κλειδώσουμε καλύτερα.
-
Το ότι βρέχει κάθε Μ. Παρασκευή στην Ελλάδα είναι κάτι που δεν μπορείτε να το αντικρούσετε, γιατί απλώς έτσι συμβαίνει. Τώρα, εγώ το θεωρώ αυτό θεϊκή παρέμβαση, άλλοι απλώς τυχαίο γεγονός. Δε νομίζω ότι μπορώ να τους πείσω για αυτό. Αν κάποιοι στενοχωριούνται, επειδή είμαι και νέος και μορφωμένος, μάλλον ούτε για αυτό μπορώ να κάνω τίποτα. Ο Θεός δεν είναι μαθηματική απόδειξη να μπορώ να σας πείσω με ένα post μου.
Διάβασα παραπάνω ότι το Βυζάντιο δεν ήταν ελληνικό και το ίδρυσαν οι Ρωμαίοι. Στο σχολείο δε μάθατε ιστορία; Ο Άγιος Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα του ρωμαϊκού κράτους από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη, ιδρύοντας τη χιλιόχρονη βυζαντινή αυτοκρατορία. Ασφαλώς ήταν ελληνική, πράγμα που δεν αμφισβητείται από το ότι τα σύνορά της περιελάμβαναν και κάποιους ακόμα λαούς από τους Έλληνες. Συμπαθάτε με αν σας στενοχωρώ με την ¨κατάντια' μου. -
πως το καταφέρνουμε πάντα όμως ε;....
Ξεκίνησε ο elteo ένα topic για την Αλωση της Πολης και καταλήξαμε πάλι στο γνωστό ματς!
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
πως το καταφέρνουμε πάντα όμως ε;....Ξεκίνησε ο elteo ένα topic για την Αλωση της Πολης και καταλήξαμε πάλι στο γνωστό ματς!
Α, το έχετε ξανασυζητήσει το θέμα 'Θεός'; Ok, μπορώ να μη δώσω συνέχεια, αν ήταν δικό μου το φταίξιμο.
-
Σχετικά με το θέμα μας πάντως...
Υπάρχει εδώ και 3-4 περίπου χρόνια ένα νεδιαφέρον αφιέρωμα για την Αλωση στις σελίδες του flash.gr -
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Το ότι βρέχει κάθε Μ. Παρασκευή στην Ελλάδα είναι κάτι που δεν μπορείτε να το αντικρούσετε, γιατί απλώς έτσι συμβαίνει. Τώρα, εγώ το θεωρώ αυτό θεϊκή παρέμβαση, άλλοι απλώς τυχαίο γεγονός. Δε νομίζω ότι μπορώ να τους πείσω για αυτό. Αν κάποιοι στενοχωριούνται, επειδή είμαι και νέος και μορφωμένος............................μονο που φετος [οπως αλλωστε και πολλες φορες στο παρελθον] ειχε μια υπεροχη λιακαδα........οποτε μαλλον ο θεος δεν εκανε την παρεμβαση του
υπομονη μεχρι του χρονου........μπορει,αν δεν εχει κατι καλυτερο να κανει, να θρηνησει με τον τροπο αυτο για τον ''υιο'' του!
φετος παντως μαλλον καπου αλλου το γλενταγε και λογω της λιακαδας μαλλον περναγε καλα -
Αλήθεια; Γιατί εγώ στη Χαλκιδική ξύπνησα το πρωί και έβρεχε, κάτι που συνεχίστηκε για όλη τη μέρα, με κάποια διαλλείματα βέβαια. Μήπως πρέπει να φρεσκάρεις τη μνήμη σου;
-
Η Μ.παρασκευή συνήθως δεν πέφτει Ιούλιο, το να τύχει να βρέχει σε μια εποχή του χρόνου που είναι πιθανότερο να βρέχει απο το να μη βρέχει εγω δυσκολεύομαι να το αποδόσω σε θαυμα.
Θα ήταν περίεργο αν απο την πιθανολογούμενη ταφή του Ιησού ΚΑΘΕ Μ.Παρασκευή να έχει βρέξει.
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να ερευνηθεί και αν βρεθεί έστω και μια Μ.Παρασκευή χωρίς να έχει βρέξει τότε η εικασία περι θαυματος μπάζει.
Επίσης πολύ σημαντικό, ΠΟΥ βρέχει την Μ.Παρασκευή? Στον εκλεκτό τόπο της Ελλάδας μόνο? Γιατι σε όλο τον πλανήτη (για να μη πώ σύμπαν!) ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΒΡΕΧΕΙ Μ.Παρασκευή.
Δεν ξέρω αν έχετε ακουστά το occam's razor, εν ολίγοις λέει πως ανάμεσα στις πιθανές εξηγήσεις ενός φαινομένου σωστή τείνει να είναι η απλούστερη. Το παραπάνω είναι θεμελιώδες για την επιστήμη. Τι είναι πιθανότερο, να ψιχαλίζει μια ανοιξιάτικη μέρα ή να εκτελείται ενα υπερφυσικό θαύμα?
-
και ποτε βρεχει? την Μ.Παρασκευη τψν παλαιοημερολογητων η των νεων? Την μεγαλη παρασκευη των καθολικων το θαυμα πιανει και στην ελλαδα?
-
Πρόπερισυ πάντως δεν είχε βρέξει.
Τουλάχιστον στην Λειβαδία όπου και βρισκόμουν? Λέτε να είμασταν εκτός εμβέλιας? -
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Το ότι βρέχει κάθε Μ. Παρασκευή στην Ελλάδα είναι κάτι που δεν μπορείτε να το αντικρούσετε, γιατί απλώς έτσι συμβαίνει. Τώρα, εγώ το θεωρώ αυτό θεϊκή παρέμβαση, άλλοι απλώς τυχαίο γεγονός. Δε νομίζω ότι μπορώ να τους πείσω για αυτό. Αν κάποιοι στενοχωριούνται, επειδή είμαι και νέος και μορφωμένος, μάλλον ούτε για αυτό μπορώ να κάνω τίποτα. Ο Θεός δεν είναι μαθηματική απόδειξη να μπορώ να σας πείσω με ένα post μου.Δέν υπήρξε θέμα απόδειξης του Θεού. Μήν μπερδεύουμε τα πράγματα. Το οτι γιορτάζουμε το Πάσχα είναι κάτι που είναι ανθρώπινη δημιουργία. Το να μήν γιορτάζει/πενθεί η φύση σε κάτι που σκέφτηκε κάποιος άνθρωπος δέν σημαίνει αυτόματα ότι καταρίπτεται ο Θεός. Μου θυμίζουν τον μεσαίωνα κάτι τέτοιες απόψεις. Τι είπες? Η γή είναι στρογγυλή? Είσαι άθεος πρέπει να καείς στήν πυρά. Συσχέτιση άσχετων πραγμάτων..
Επίσης το να λέει κάποιος ότι 'είμαι μορφωμένος' μειώνει το κύρος του ακόμη και άν τελικά είναι μορφωμενος. Αυτά τα πράγματα τα αποδεικνύεις δεν τα αναφέρεις..
-
Ο χρήστης Aerandir έγραψε:
παντως απο οτι ξερω το βυζαντιο δεν ηταν ποτε αμιγες ελληνικο...απλα επικρατησε η ελληνικη γλωσσα. Υδρηθηκε απο Ρωμαιους και αποτελουταν απο πολλες ε8νοτητες οι οποιες ειχαν ως κοινη γλωσσα τη ελληνικη.Το φρουτο οτι το βυζαντιο ηταν αμιγες ελληνικο βγηκε το '21 οταν θελαν να διδαξουν στα παιδια ιστορια και δεν ηθελαν να τους πουν τι εκανε ο Πελοπιδας 1500 χρονια πριν. Ηθελαν να τους ριζωσουν την εθνικη υπερηφανεια με κατι πιο προσφατο...και βουαλα Βυζαντιο!
Το καθεστώς της μίας και μοναδικής οικουμενικής αυτοκρατορίας εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά με τις εκστρατείες του Αλεξάνδρου του Γ'.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, διαφορετικοί πολιτισμοί αναγκάστηκαν να συνυπάρξουν κάτω από τη διοίκηση ενός απόλυτου μονάρχη, μέσω των στρατηγών του.Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, με τα ελληνιστικά βασίλεια η ιδέα της οικουμενικότητας ατονεί. Θα χρειαστεί να περάσουν μερικοί αιώνες εως ότου η οικουμενικότητα, δηλ. η συμβίωση διαφορετικών εθνοτήτων υπό τη σκέπη μιας κοινής διοίκησης (συνοπτικά), ξαναζωντανέψει στο πρόσωπο πλέον της Ρωμαικής αυτοκρατορίας, στην οποία είχε υποδουλωθεί αρχικά η Μακεδονία μετά τη μάχη της Πύδνας το 169π.Χ., με τον τελευταίο βασιλιά της Περσέα να μεταφέρεται από τις λεγεώνες του Λεύκιου Αιμιλίου Παύλου και να διαπομπεύεται αλυσοδεμένος στη Ρώμη. Το 31π.Χ. με τη ναυμαχία του Ακτίου, η Ελλάδα γίνεται ρωμαική επαρχία.
Το Imperium Romanum και η μεσόγειος, η ρωμαική λίμνη ακμάζουν συνεχώς.
Χαρακτηριστικό της ρωμαικής αυτοκρατορίας είναι η λεγόμενη Pax Romana, η ρωμαική ειρήνη, στην οποία συνέβαλε και μία κάποια ανοχή εκ μέρους της διοίκησης απέναντι στις εθιμοτυπικές ιδιαίτεροτητες των υπό κατοχή λαών. Ακόμα και απένταντι στους πρώτους χριστιανούς, οι διωγμοί ήταν και πολύ λίγοι και μικρής διάρκειας. Χωρίς φυσικά αυτό να υποβαθμίζει τη σπουδαιότητα της αυτοθυσίας των μαρτύρων.Ο ελληνικός πολιτισμός γοήτευσε τους ρωμαίους, οι οποίοι γούσταραν αφάνταστα να κοπιάρουν διάσημα αγάλματα της κλασικής εποχής. Πολλά από τα αγάλματα, που βλέπετε στα μουσεία είναι ρωμαικά αντίγραφα, διάσημων ελληνικών πρωτοτύπων (η περίπτωση της αψίδας του Κων/νου στη Ρώμη, στα τέλη του 3ου αιώνα,ήταν ορόσημο στην μετάβαση από την κλασική αρμονία στον άκαμπτο υπερβατισμό της βυζαντινής τέχνης).
Βασική προτεραιότητα των επάρχων και προκουρατόρων του imperium ήταν λαμβάνουν μέτρα ώστε να αποφεύγονται επεισόδια, που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν την ηρεμία. Δε θα επεκταθώ περισσότερο σε αυτό, θα αναφέρω μόνο ότι ένας από τους βασικούς λόγους της αποδοχής από τον Πόντιο Πιλάτο του αιτήματος των Εβραίων αρχιερέων για τη σταύρωση του Ιησού, ήταν ακριβώς η ανησυχία ότι ο Ιησούς θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, κατά τη διάρκεια του εβραικού Πάσχα, που ο όχλος είχε συρρεύσει στην Ιερουσαλήμ. Σε τέτοιους εορτασμούς, τα επεισόδια ήταν συνήθη. Αλλά αυτό θα το αναλύσουμε σε άλλο τόπικ.
Ένα από τα επιτεύγματα της αυτοκρατορίας ήταν το ρωμαικό δίκαιο.
Αυτό μαζί με την την χριστιανική θρησκεία και την ελληνική γλώσσα συνδιαμόρφωσαν το πρόσωπο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.Είναι αλήθεια ότι κατά τους πρώτους αιώνες η Βυζαντινή αυτοκρατορία είναι στην ουσία της ρωμαική. Ξέρετε, τι συμβαίνει με τα ορόσημα των ιστορικών;
Κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι ξαφνικά όλα αλλάζουν άρδην. Δεν είναι έτσι. Οπωσδήποτε η μεταφορά της πρωτεύουσας ήταν σημαντικό γεγονός αλλά θα χρειαστεί να περάσουν περίπου 7 αιώνες μέχρι να γίνει το Bυζάντιο η ελληνική μεσαιωνική αυτοκρατορία. Ήταν κάτι, που έγινε βαθμιαία. Συνετέλεσε σε αυτό η απώλεια ανατολικών εδαφών, μετά την οποία τα εδάφη της αυτοκρατορίας περιορίστηκαν στη νότια βαλκανική.Σκέφτομαι αν πρέπει να μπω στον πειρασμό να σχολιάσω το bold.
Δε θα το κάνω, γιατί θα περιμένω πρώτα, να στηρίξει με επιχειρήματα ο χρήστης αυτή τη θεωρία.Το 1821 πάντως, αν δεν εννοείς το 1921 (ή το 1721), δεν υπήρχε οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα, από το οποίο να εκπορευτεί μία τέτοια μεθοδευμένη υποβολή της ιδέας ότι το Βυζάντιο είναι αμιγώς ελληνικό.
Και δεν υπήρχε χρόνος για τέτοια πράγματα, πως θα σφάξεις τον τούρκο ήταν το μέλημα σε επιχειρηματικό επίπεδο (πολεμικό), πώς θα επιτύχεις την εύνοια των μεγάλων δυνάμεων σε διπλωματικό... -
Φέτος η Μεγάλη Παρασκευή στο Ηράκλειο ήταν μια χαρά ο καιρός. Ήλιος, ζέστη εξαιρετική μέρα. Η καλύτερη μέρα του 2005 μέχρι τότε. Μέχρι και το βράδυ ήταν ζεστή η βραδιά.
Αντίθετα τη μέρα του Πάσχα είχε συννεφιά, φυσούσε και σε μία φάση έβρεξε κιόλας. -
πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θά'ναι.
α, και μην ξεχάσω: οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν 12θεϊστές. Με την ίδια λογική , εμείς με τόσους άγιους είμαστε 200.000θεϊστές!!!! -
Ο χρήστης stratospuma έγραψε:
á, êáé ìçí îå÷Üóù: ïé áñ÷áßïé ¸ëëçíåò äåí Þôáí 12èåúóôÝò.
ÁëëÜ?Êáé ôé Þôáí ôüôå?
29 Mαϊου 1453 - Αλωση της Πόλης