-
Καλησπέρα,
Είχα βάλει αγγελία στο car.gr ένα αυτοκίνητο αξιάς 13.900 ευρώ. Είδα κάποιους υποψήφιους, ένας από αυτούς μου είπε 'δεν θα σου κάνω παζάρια, αλλά τα χρήματα θα τα έχω σε 1 εβδομάδα. Πάρε προκαταβολή 700 για να το καπαρώσω και σε 1 μήνα τα υπόλοιπα'. Πήγαμε σε ΚΕΠ, κάναμε υπεύθυνη δήλωση πως έδωσε προκαταβολή 700 ευρώ συνολικού τιμήματος 13.900, πήρα τα λεφτά και όλα καλά έως εδώ.
Από τη μεριά μου εφόσον είχα καπαρώσει το αυτοκίνητο θεώρησα ηθικό να το βάλω στο γκαράζ μου και να ενοικιάσω ένα άλλο, σε αναμονή του νέου αυτοκινήτου μου. Στο ενδιάμεσο είδε το αμάξι ο μηχανικός του, είπε όλα οκ απλά επειδή ο νέος θα κάνει ταξίδια εξωτερικό ας γίνει προληπτική αλλαγή του λουριού, κόστος 250 ευρώ. Το έβγαλα από το γκαράζ, το πήγα, το άλλαξε, πλήρωσα και το γύρισα στο γκαράζ.
Με κάλεσε μετά από 2 ημέρες και μου είπε πως θα καθυστερήσει και θα εξοφλήσει έως τις 15 Νοεμβρίου. Με καλή θέληση συμφώνησα να περιμένω.
Τώρα μου λέει πως ακόμη δεν έχει βρει τα χρήματα (μεσολαβεί μία πώληση οικίας και τον έχουν καθυστερήσει οι συμβολαιογράφοι), να περιμένω μερικές ημέρες ακόμη -ίσως μέχρι τέλος Δεκεμβρίου-, να του βγάλουν και από το Taxis κάτι χρωστούμενα για να τελειώσει και να πάρει τα λεφτά του.
Επειδή και εγώ χρειάζομαι τα χρήματα καθώς τέλη Νοεμβρίου έρχεται το νέο αυτοκίνητο (και ένα μέρος της αξίας θα πάει από την πώληση του παλαιού), οπότε δεν ξέρω τι να κάνω.
Οι ερωτήσεις μου:
- Μέχρι πόσο διάστημα μπορώ να περιμένω έως ότου να φανεί πως εκείνος υπαναχώρησε από την πώληση;
- Με την προκαταβολή που έχει δώσει τι γίνεται; Στην ουσία ενοικίασα αυτοκίνητο για 1 μήνα και άλλαξα προληπτικά λουρί, πράγματα τα οποία δεν θα έκανα αν δεν είχε πει πως θα αγόραζε το αυτοκίνητο και ήθελε να κάνει ταξίδια εξωτερικό.
Κάθε συμβουλή θα ήταν επιθυμητή!
Φιλικά, Γιώργος.
-
Καλησπέρα,
Είχα βάλει αγγελία στο car.gr ένα αυτοκίνητο αξιάς 13.900 ευρώ. Είδα κάποιους υποψήφιους, ένας από αυτούς μου είπε 'δεν θα σου κάνω παζάρια, αλλά τα χρήματα θα τα έχω σε 1 εβδομάδα. Πάρε προκαταβολή 700 για να το καπαρώσω και σε 1 μήνα τα υπόλοιπα'. Πήγαμε σε ΚΕΠ, κάναμε υπεύθυνη δήλωση πως έδωσε προκαταβολή 700 ευρώ συνολικού τιμήματος 13.900, πήρα τα λεφτά και όλα καλά έως εδώ.
Από τη μεριά μου εφόσον είχα καπαρώσει το αυτοκίνητο θεώρησα ηθικό να το βάλω στο γκαράζ μου και να ενοικιάσω ένα άλλο, σε αναμονή του νέου αυτοκινήτου μου. Στο ενδιάμεσο είδε το αμάξι ο μηχανικός του, είπε όλα οκ απλά επειδή ο νέος θα κάνει ταξίδια εξωτερικό ας γίνει προληπτική αλλαγή του λουριού, κόστος 250 ευρώ. Το έβγαλα από το γκαράζ, το πήγα, το άλλαξε, πλήρωσα και το γύρισα στο γκαράζ.
Με κάλεσε μετά από 2 ημέρες και μου είπε πως θα καθυστερήσει και θα εξοφλήσει έως τις 15 Νοεμβρίου. Με καλή θέληση συμφώνησα να περιμένω.
Τώρα μου λέει πως ακόμη δεν έχει βρει τα χρήματα (μεσολαβεί μία πώληση οικίας και τον έχουν καθυστερήσει οι συμβολαιογράφοι), να περιμένω μερικές ημέρες ακόμη -ίσως μέχρι τέλος Δεκεμβρίου-, να του βγάλουν και από το Taxis κάτι χρωστούμενα για να τελειώσει και να πάρει τα λεφτά του.
Επειδή και εγώ χρειάζομαι τα χρήματα καθώς τέλη Νοεμβρίου έρχεται το νέο αυτοκίνητο (και ένα μέρος της αξίας θα πάει από την πώληση του παλαιού), οπότε δεν ξέρω τι να κάνω.
Οι ερωτήσεις μου:
- Μέχρι πόσο διάστημα μπορώ να περιμένω έως ότου να φανεί πως εκείνος υπαναχώρησε από την πώληση;
- Με την προκαταβολή που έχει δώσει τι γίνεται; Στην ουσία ενοικίασα αυτοκίνητο για 1 μήνα και άλλαξα προληπτικά λουρί, πράγματα τα οποία δεν θα έκανα αν δεν είχε πει πως θα αγόραζε το αυτοκίνητο και ήθελε να κάνει ταξίδια εξωτερικό.
Φιλικά, Γιώργος.
-
Καλησπέρα,
Οι ερωτήσεις μου:
Φιλικά, Γιώργος.
-
Καταρχήν το προφανές και το έχεις ήδη καταλάβει: κακώς το έκανες. Πούλαγα τη C5 για ένα χρόνο, αν είχα δεχτεί κρατήσεις, καπάρο, προκαταβολές κλπ από όσους μου το πρότειναν (και αντίστοιχα είχα βάλει το αυτοκίνητο στο garage, είχα νοικιάσει άλλο, ή απέσυρα την αγγελία μου), ακόμα εδώ θα ήμουν, με ένα καπάρο των 500€, το αυτοκίνητο ακίνητο στο garage, και έξοδα μετακίνησης/ενοικίασης άλλου οχήματος.
Επίσης μάλλον κακώς προέβησες σε οποιαδήποτε δαπάνη επί του οχήματος, εφόσον είχε συμφωνηθεί η αγοραπωλησία. Αν αύριο μεθαύριο σου πει 'α που δεν μου αρέσει το χρώμα', τι θα κάνεις, θα το βάψεις ? Ή αν σου πει 'άλλαξέ μου και τα λάστιχα' ?
Τώρα όμως που έχεις κιόλας παραγγείλει, δεν έχει νόημα να υπαναχωρήσεις ούτε να ψαχτείς νομικά. Εκτός και αν με κάποιο τρόπο μπορείς να συμφωνήσεις για ανταλλαγή τώρα με την αντιπροσωπεία, ή ξαναβάλεις αγγελία σε τιμή-χώμα, ελπίζοντας να βρεθεί αγοραστής τόσο γρήγορα (και με μετρητό στο χέρι). Αλλιώς περιμένεις αν και πότε θα στα δώσει, ελπίζοντας ότι και αυτός πραγματικά το θέλει και ότι δεν θα τον καθυστερήσουν (γιατί ίσως όντως αυτό είναι το πρόβλημά του).
Το ξέρω ότι δεν σε βοήθησα, αλλά στην κατάσταση που βρίσκεσαι, μόνο αυτές τις επιλογές έχεις πια. Συμβουλή για μελλοντική αντιμετώπιση του ίδιου θέματος: συμφώνησες με κάποιον ? Του λες 'ΟΚ, το θεωρώ κρατημένο (για όσες μέρες σου ζητήσει περιθώριο), αλλά μέχρι να γίνει η αγοραπωλησία, το αυτοκίνητο συνεχίζει να πωλείται και θα σε ενημερώσω άμεσα για οποιαδήποτε άλλη προσφορά'. Δεν παίρνεις προκαταβολή, δεν υπογράφετε τίποτα (δεν έχει νόημα άλλωστε), και απλώς για όσο χρόνο σου ζήτησε τον ενημερώνεις πρώτα αν σου γίνει άλλη προσφορά. Από εκεί και πέρα, anything goes που λέμε...
-
Πραγματι περιεργο ο πωλητης να κανει κατι τετοιο. Δεν το εχω ξαναδει. Βαλτο παλι σε πωληση και μολις πωληθει δως του πισω την προκαταβολη μειον τα 250 και το κοστος του ενοικιαζομενου.
-
Ωραίος ο αγοραστής.
Βγήκε στην πιάτσα να βρει αυτοκίνητο μην έχοντας τα χρήματα. Τρομερός. -
Ο τυπος δεν ειχε ιδεα ποτε θα βρει τα λεφτα γι αυτο και βιαστηκε να σου δωσει προκαταβολη.
Αυτο ειναι αρκετα συνηθισμενο φαινομενο με πιτσιρικαδες που τους ταζουν οι γονεις 'θα πουλησουμε το σπιτι της γιαγιας/παππου/εξοχικο και θα παρεις αμαξι'. Ο ανυπομονος πιτσιρικας παει και ακουμπαει ο,τι εχει στη δικη του τσεπη, και μετα σε χωνει να περιμενεις ποτε θα καθαρισουν τα γονια με την πωληση της περιουσιας.
Ακριβως γι αυτο πρεπει στην υπευθυνη δηλωση να γραψετε οτι η προκαταβολη ισχυει για κρατηση του αντικειμενου πωλησης μεχρι πχ τελος Νοεμβριου 2017.
Τωρα αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να του τα δωσεις με το ζορι (καλυτερα στειλτα σε τραπεζικο λογαριασμο να φαινονται με εντολη μεταβιβασης) και να προχωρησεις να κανεις τη δουλεια σου βγαζοντας ξανα αγγελια. Ταχυδρομησε του και μια υπευθυνη δηλωση οτι ακυρωνεις μονομερως την προκαταβολη και επιστρεφεις το ποσο. Το να σε κυνηγησει νομικα (και ποσο μαλλον να βρει και δικιο) δε στεκει.
Αν εχει τα λεφτα πριν το πουλησεις αλλου ας ερθει να το παρει.
Δυστυχως τα χρηματα που πληρωσες για ενοικιαση αυτοκινητου και αντικαταστασης του ιμαντα ειναι δικα σου κοστη - το σχολειο της ζωης κοστιζει καμια φορα
Τωρα αν αγορασες κι εσυ αυτοκινητο χωρις να εχεις τα χρηματα στο χερι ηδη απ το παλιο, απο μια αποψη εχεις κανει το ιδιο που εκανε ο πιτσιρικας
-
Ρώτα ένα δικηγόρο
Αστικός Κώδικας 197-198 Ευθύνη εκ των διαπραγματεύσεωνδιάβασε και ένα σχετικό
http://www.nbonline.gr/journals/60/volu ... as/4876654Και από απλή περιέργεια τι ακριβώς αυτοκίνητο, μοντέλο και χρονολογία; Ρωτάω γιατί η συμφωνία του υποψήφιου αγοραστή αδιαμαρτύρητα στην προτεινόμενη (ίσως υψηλή) τιμή, συχνά δείχνει κάτι περίεργο.
Επιστροφή προκαταβολής μεταχειρισμένου