Με αφορμή ένα email για PM μπαίνω μετά από χρόνια να γράψω στο πολύπαθο αυτό νήμα και βλέπω δεν έχει αλλάξει το παραμικρό...τουλάχιστον διαβάζω και παρηγορούμαι ότι δεν είμαι μόνο εγώ τόσο άτυχος αλλά είναι όντως το αμάξι ΤΟΣΟ μπουρδέλο.
Για την ιστορία άλλαξα κι εγώ προ 4μήνου το κλασικό κουρτινάκι της ηλιοροφής. Επειδή όμως δε θα μπορούσε να είναι τόσο απλό, είχε πάρει στο λαιμό του όλη την κασετίνα. Με άλλα λόγια και εφόσον ήθελα να το φτιάξω, από όλο τον (απαράδεκτο) μηχανισμό θα έπρεπε να αλλαχτούν τα πάντα εκτός από τα τζάμια και το μοτέρ. Κόστος περί τα 2200€ στην Καρέντα το οποίο με πολύ παζάρι και (κλασικά) εγγύηση καλής θέλησης έγινε 1200€. Σ΄αυτά συμπεριλήφθηκε κι ένα λιπαντικό service + φίλτρα, έτσι για να κάνω χαρά.
Η διαδικασία είναι αυτή που περιγράφετε και πάνω, δηλαδή ξήλωμα όλου του ουρανού και των επενδύσεων των pillars. Δεν είναι κάτι φοβερό, αν έχεις τον κατάλληλο χώρο και πιάνουν τα χέρια σου είναι λίγες βίδες και τα υπόλοιπα κουμπωτά και οδηγίες υπάρχουν στο ELSAwin για όσους θέλουν. Αυτό όμως αφορά τις περιπτώσεις που χρειάζεται ΜΟΝΟ το κουρτινάκι, δηλαδή βάλε-βγάλε και κόστος 280-320€ ανάλογα το χρώμα. Αν μιλάμε για περιπτώσεις σαν τη δική μου που ήθελε αντικατάσταση η κασετίνα τότε δυσκολεύει το πράγμα για DIY και φυσικά εκτοξεύεται το κόστος (+1100€ το ανταλλακτικό).
Φυσικά στην Καρέντα που πλέον είμαστε κολλητοί μου έχουν εκμυστηρευθεί (σιγά τα μυστικά βασικά) τα στάνταρ θέματα της μεγάλης πλειοψηφίας των Q5 εποχής 2008-2012 και αναφέρω για όποιον ενδιαφερθεί για μτχ:
- κατανάλωση λαδιού --> ανακατασκευή κινητήρα με νέα πιστόνια/μπιέλες/ελατήρια πιστονιών/τρόμπα νερού/καδένα
- mechatronic --> σπανίως το χρεώνουν αλλιώς έχει κάνα 2700αρι
- πολύδισκο --> σαν ανταλλακτικό έχει κάνα 700αρι νομίζω και θεωρείται αναλώσιμο, το ανταλλακτικό έχει ενισχυθεί οπότε έχει μεγαλύτερη διάρκεια
- κουρτινάκι ηλιοροφής --> κάνα 500αρι σε εξειδικευμένο (~700€ στην Καρέντα) εκτός κι αν πιάνουν τα χέρια σου και χρειαστείς μόνο το ανταλλακτικό