-
Μία ερώτηση παιδιά. Έχω ένα κτηματάκι στο χωριό που το φυτεύω καμιά πατάτα κλπ βέβαια δεν είμαι αγρότης αλλά θα γούσταρα να πάρω ένα αγροτικό πικ απ. Μπορεί να γίνει λοιπόν αγορά αγροτικού αυτοκινήτου ως ΙΧ; Να μη δηλωθεί δηλαδή ως αγροτικό αλλά ως κανονικό ΙΧ; Δεν μου έχουν δώσει σαφή απάντηση όσους και αν ρώτησα. Άλλοι λένε πως δεν μπορείς και θα πρέπει να είσαι αγρότης επαγγελματίας και άλλοι πως μπορείς να το αγοράσεις αλλά θα το πληρώσεις διπλά. Τι ισχύει τελικά; Αλήθεια, εάν έχεις ένα κτηματάκι μπορείς να δηλώσεις και αγρότης παράλληλα με την κανονική σου δουλειά και ας δηλώνεις μηδενικό εισόδημα από το αγροτιλίκι αλλά έτσι να δικαιολογείται και η κατοχή αγροτικού αυτοκινήτου; Ευχαριστώ.
-
Μία ερώτηση παιδιά. Έχω ένα κτηματάκι στο χωριό που το φυτεύω καμιά πατάτα κλπ βέβαια δεν είμαι αγρότης αλλά θα γούσταρα να πάρω ένα αγροτικό πικ απ. Μπορεί να γίνει λοιπόν αγορά αγροτικού αυτοκινήτου ως ΙΧ; Να μη δηλωθεί δηλαδή ως αγροτικό αλλά ως κανονικό ΙΧ; Δεν μου έχουν δώσει σαφή απάντηση όσους και αν ρώτησα. Άλλοι λένε πως δεν μπορείς και θα πρέπει να είσαι αγρότης επαγγελματίας και άλλοι πως μπορείς να το αγοράσεις αλλά θα το πληρώσεις διπλά. Τι ισχύει τελικά; Αλήθεια, εάν έχεις ένα κτηματάκι μπορείς να δηλώσεις και αγρότης παράλληλα με την κανονική σου δουλειά και ας δηλώνεις μηδενικό εισόδημα από το αγροτιλίκι αλλά έτσι να δικαιολογείται και η κατοχή αγροτικού αυτοκινήτου; Ευχαριστώ.
-
-
απο οσο ερω μπορεις να το κανεις, εχουμε στην γειτοια 2-3 με αγροτικα με παρομοια περιπτωση με εσενα
-
Δεν σε συμφέρει σε καμία περίπτωση να πάρεις pick-up ως Ι.Χ. γιατί θα ανέβει αρκετά η αρχική τιμή του καθώς οι τιμές που ανακοινώνονται έχουν υπολογιστεί με μειωμένο τέλος ταξινόμησης (αγροτικό, ημιαγροτικό, επαγγελματικό). Τα τέλη κυκλοφορίας δεν θα είναι 105 ευρώ αλλά θα υπολογιστούν με βάση τους ρύπους. Αν ψάχνεις για μεταχειρισμένο τότε μόλις δηλωθεί Ι.Χ τα τέλη θα υπολογιστούν με βάση τον κυβισμό του.
Αν το κτήμα είναι στο όνομά σου μπορείς να αγοράσεις ημιαγροτικό! -
Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Αν έχεις αγροτική περιουσία στο όνμα σου αγοράζεις. Αν δεν έχεις και πας και πιάσεις ένα δικηγόρο και σου φτιάξει ένα χαρτί ότι έχεις αναλάβει να καλλιεργείς του Χ, Ψ τα χωράφια, πάλι αγοράζεις.
-
αχαχαχχα....εεε οχι και ημιαγροτικο...
οτι λεει ο φιλος απο πανω!!
δεν υφιστατε τετοια ορολογια. η το περνεις ιχ και πληρωνεις τελη κυκλοφοριας βαση ρυπων + τελος ταξινομισης περιπου 7χιλ απο την τιμη που λεει η αντιπροσοπεια η το περνεις αγροτικο αν εχεις στο ονομα σου το χωραφι για σειρα ετων.εχω μια ενσταση με αυτο που λες για τον δικηγορο ομως καθος αν ηταν ετσι θα ειχαμε γεμισει χρυσηκτησιες κλπ...
-
ΚΥΑ Α9/οικ/32508/2512 18/3/2001, ΦΕΚ664/Β/2001 του Υπουργείου
Μεταφορών και Επικοινωνιών
«Άρθρο 1»
Άδεια κυκλοφορίας ενός φορτηγού ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτου μικτού
βάρους μέχρι 2.500 χιλιόγραμμων ή 1.300 χιλιόγραμμων ωφέλιμου φορτίου,
χορηγείται σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν χαρακτηρίζεται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, εφόσον το πρόσωπο αυτό αποκτά και δηλώνει αρμοδίως γεωργικό εισόδημα από οποιαδήποτε γεωργική δραστηριότητα.
«Άρθρο 2»
Για τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες
Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας ο
αιτών:
α) προσκομίζει το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος του
προηγούμενου έτους, από το οποίο πρέπει να προκύπτει δήλωση γεωργικού
εισοδήματος
β) υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι δεν έχει αποκτήσει
αυτοκίνητο της κατηγορίας αυτής
γ) καταβάλλει ολόκληρη την υπέρ του δημοσίου εισφορά εφάπαξ, όπως ισχύει
κάθε φορά.
«Άρθρο 3»
«Στο τέλος της περ.α της παρ.2 του Κεφ.Γ της αριθμ.Α2/29542/5347/91 (Β
- απόφασης του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών προστίθεται εδάφιο
ως εξής:
«γγ). Ειδικά για την περίπτωση ταξινόμησης Φ/Χ αγροτικού αυτοκινήτου μικτούβάρους μέχρι 2.500 χλγ ή ωφέλιμου φορτίου μέχρι 1.300 χλγ η άδεια κυκλοφορίας εκδίδεται στο όνομα του αιτούντος μόνο με την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εδαφίου
ββ) και βεβαίωσης της οικείας Υπηρεσίας Γεωργίας της Νομαρχιακής
Αυτοδιοίκησης ότι είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο αγροτών.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ
Οι όροι και οι προϋποθέσεις απόκτησης άδειας ΦΙΧ αγροτικού αυτοκινήτου
-
Αυτό που χρειάζεται είναι να δηλώνεις αγροτικό εισόδημα (ίσο με το 35% των αλλων εισοδημάτων που δηλώνεις) το οποίο να φαίνεται στο Ε1 της προηγούμενης χρονιάς, εγγραφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ που να φαίνεται ότι είσαι ενεργός αγρότης για να πάρεις μια βεβαίωση από το ΚΕΠΥΕ ως κάτοχος αγροτικής εκμετάλευσης με το οποίο θα δικαιούσε αγροτικό αυτοκίνητο.... πάρε καλύτερα ένα ιχ και ρίξε τα πίσω καθίσματα
-
Ή μπορείς να το πάρεις σαν επαγγελματικό αν εσύ ή κάποιος δικός σου είναι επιχειρηματίας, Ε.Ε κλπ.
-
δεν υπαρχει κανενα ποσοστο επι των εισοδηματων ετσι ωστε να δικαιουσε αγροτικο.
αν δηλωνεις στο ε1 αγροτικο εισοδημα μονο αυτο θελεις επι σειρα ετων προσφατη(2χρονιες αρκουν).περνεις στο χερι 2 αντιγραφα των φορ. δηλωσεων και πας στο υπουργειο μεταφορων για την αδεια.πιο απλα δεν γινεται. ομοιος ταξινομημενα επαγγελματικα μπορουν να γινουν αγροτικα αλλα οχι το αντιθετο αρκει να εχουν υπεραξια πληρωμενη.
παραθετω¨
β) Εάν δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών απευθύνονται κατευθείαν στην τοπική Υπηρεσία Συγκοινωνιών με το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρουεισοδήματος του προηγούμενου έτους από το οποίο πρέπει να προκύπτει δήλωση
γεωργικού εισοδήματος (σύμφωνα με το άρθρο 2 της ίδιας ΚΥΑ).
-
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Συνεπώς όπως διαβάζω σύμφωνα με το Νόμο αρκεί να δηλώνεις κάποιο αγροτικό εισόδημα στην φορολογική σου δήλωση και δεν χρειάζεται να είσαι κατ' επάγγελμα αγρότης ούτε να είσαι γραμμένος ως αγρότης σε κάποιο αγροτικό συνεταιρισμό, σε κάποιο αγροτικό μητρώο ή κάτι άλλο.. Δηλαδή εάν έχεις 5 ελιές στο κτηματάκι σου και βγάλεις λάδι με κέρδος 500 ευρώ αυτό αρκεί για να μπορείς να αποκτήσεις αγροτικό ΙΧ. Μάλιστα αυτό θα πρέπει να έχει δηλαδή την προηγούμενη φορολογική χρονιά. Κάνω λάθος; Μια χαρά λοιπόν.
-
δηλαδη δεν πρεπει να προσκομισεις τιμολογια πωλησης;;
πως αλλιως θα αποδειχθει οτι ειναι αγροτικο εισοδημα;; -
Ο χρήστης kingstonian έγραψε:
πως αλλιως θα αποδειχθει οτι ειναι αγροτικο εισοδημα;;Με την δήλωση στο Ε1. Οι αγρότες φορολογούνται κατ' αποκοπή ούτως ή άλλως.
-
Ο χρήστης kingstonian έγραψε:
πως αλλιως θα αποδειχθει οτι ειναι αγροτικο εισοδημα;;οχι, ακριβος αυτο που λεει ο realzeus το αγροτικο εισοδημα καθοριζετε βαση αντικειμενικων αξιων πχ
10 στρεματα ελιες μη αρδευομενα σε ημιορεινη περιοχη εχουν αλλη αξια απ οτι αντιστοιχα αρδευομενα με πεδινη και απο νομο σε νομο. -
Πλέον για τα αγροτικά εισοδήματα υποβάλλουν Ε3 όσοι έχουν.
Συνεχίζει να ισχύει το ίδιο;
Δηλαδή όσοι δηλώσουν στο φετινό Ε3 και Ε1 αγροτικό εισόδημα και έχουν κάποιο χωράφι στο Ε9 χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μπορούν να βγάλουν άδεια για αγροτικό;
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΩΣ ΙΧ ...