Ο χρήστης mrclouzo έγραψε:
Η subaru χρησιμοποιεί ένα κεντρικό διαφορικό για μόνιμη και 50-50 κατανομή της ροπής μεταξύ των 2 αξόνων και επιπλέον ένα συνεκτικό συμπλέκτη που αναλαμβάνει να στέλνει την ροπή στους τροχούς με την μεγαλύτερη κάθε στιγμή πρόσφυση. Επίσης υπήρχε και σιλικονούχο διαφορικό στον πίσω άξονα που μοίραζε την ροπή μεταξύ των τροχών (δεν ξέρω αν το βάζει πλέον). Η βασική διαφορά λοιπόν είναι ότι για να λειτουργήσει το σύστημα δεν πρέπει να χαθεί πρώτα η πρόσφυση σε κάποιον τροχό. Ο συνεκτικός συμπλέκτης μοιράζει συνεχώς την ροπή μεταξύ όλων των τροχών άρα υπάρχει μηδενική αδράνεια του συστήματος και βέλτιστη πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες.
Από ένα άρθρο για την τετρακίνηση της subaru:
The center differential uses a viscous coupling that operates without the aid of computer control and reacts to the mechanical differences in grip.
Side-to-side?
What about the side-to-side or left-to-right torque split? On both the front and rear axle, you'll generally find a standard open-type differential, but performance models (such as the WRX and the Legacy-based 3.6R models) will often feature a limited-slip differential on the rear axle to help with rear-end grip when cornering.
Το αν χρησιμοποιεί τώρα τους αισθητήρες του esp (επικουρικά) για να μοιράσει την ροπή μεταξύ των τροχών του ίδιου άξονα είναι πιθανό. Παλιότερα που δεν υπήρχε esp όλη η δουλειά γινόταν 100% μηχανικά.
Τελικά είναι ή όχι καλύτερη η τετρακίνηση της subaru από τα υπόλοιπα της κατηγορίας κατά τη γνώμη σου?
clouzo όπως σου έγραψα και ποιο πάνω εγώ γνωρίζω και πόσο καλές είναι αλλά και πώς δουλεύουν οι τετρακινήσεις της subaru.Δε νομίζω καν οτι αναφέρθηκα στην αποτελεσματικοτητά τους.Δε καταλαβαίνω γιατί πας προς τα εκεί τη συζήτηση...
Εγώ απλά σε διόρθωσα γιατί γράφεις ανακρίβειες,όπως:
mrclouzo έγραψε:
Δεν υπάρχει επαφή της τετρακίνησης της subaru με την λειτουργία edl που λες μέσω του esp. Καμία επαφή όμως.
Μάθε λοιπόν ότι εδώ και δυο γενιές forester ,πλέον, η subaru χρησιμοποιεί το EDL για να ρυθμίζει την κατανομή της ροπής ανάμεσα στους τροχούς του ίδιου άξονα.Και δε τους χρησιμοποιεί επικουρικά.Δεν υπάρχει κανένας άλλος έλεγχος των εμπρός και πίσω διαφορικών.
Επίσης θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι ο τύπος του κεντρικού διαφορικού που αναφέρεις,με το συνεκτικό συμπλέκτη υπάρχει μόνο στα χειροκίνητα subaru.Tα αυτόματα έχουν και αυτά ηλεκτρομαγνητικό πολύδισκο συμπλέκτη στη θέση του κεντρικού.