-
Μιλάω γιά ηγέτες όχι γιά τη βασιλομήτωρα .
Επίσης ο Βλαδίμηρος δεν είναι αριστερός , είναι φιλελεύθερος . -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Βεβαίως να διερευνηθεί . Αλλά από την στιγμή που διερευνήθηκε και βρέθηκε το αυτονόητο , έπρεπε να πιάσουν αυτά τα τομάρια τους χρήσιμους ηλίθιους και τον διακινητή που έκανε ότι του πέθανε η οικογένεια και τους τύπους να τους απελάσουν αμέσως τους ξένους και τους χρήσιμους ηλίθιους να τους χώσουν μέσα και 2 χρονάκια φυλακή με εξαγορά , γιατί έδρασαν εναντίον των συμφερόντων της χώρας μας και την δυσφήμισαν αναίτια .Λεπτομέρειες....! Η ουσία είναι να απαλειφθούν οι 'απρεπείς' (πολίτικαλι ινκορέκτ) όροι...
- πάλι καλά που δεν υπάρχουν ακόμα αυτοί οι ρατσιστές....Θα έπρεπε να προβούν σε διορθώσεις....
-
Θέλει πολύ προσπάθεια για να παραδεχτεί κάποιος το αυτονόητο, δηλαδή ότι δεν μπορείς σε νομικά κείμενα Υπουργείου να χρησιμοποιούνται λέξεις που έχουν αρνητική σημασία και υποτιμητική χροιά για ομάδες ατόμων που αναφέρονται; Και πως έχοντας αρνητική σημασία κινδυνεύει η αντικειμενικότητα και ο σεβασμός απέναντι στα άτομα αυτά;
Γιατί δεν γράφουμε μπάτσος αντί για αστυνομικός που βαράει αναίτια, π@@τανιλίκι αντί για πορνεία, πρεζάκι αντί για χρήστης ναρκωτικών, κοράκια αντί για επενδυτές κατοικιών; Αφού ο κόσμος τό χει τούμπανο γιατί χρησιμοποιεί ο νομοθέτης πιο πολιτικά σωστούς όρους; Για να είναι ευγενικός ή για να σέβεται και να παραμένει αντικειμενικός προς κάθε άτομο στο οποίο αναφέρεται;
Και εν πάση περιπτώσει, αφού πιστεύετε ότι το θέμα δεν είναι μείζον, και ότι οι λέξεις δεν έχουν σημασία, προς τι η αντίδραση; Δεν πρόκειται να εμποδίσει κανένας κανέναν να γράφει τη λέξη λαθρομετανάστης, εκτός βέβαια και αν δουλεύετε σε Υπουργεία.
-
Ο χρήστης Red Garland έγραψε:
Θέλει πολύ προσπάθεια για να παραδεχτεί κάποιος το αυτονόητο, δηλαδή ότι δεν μπορείς σε νομικά κείμενα Υπουργείου να χρησιμοποιούνται λέξεις που έχουν αρνητική σημασία και υποτιμητική χροιά για ομάδες ατόμων που αναφέρονται; Και πως έχοντας αρνητική σημασία κινδυνεύει η αντικειμενικότητα και ο σεβασμός απέναντι στα άτομα αυτά;Γιατί δεν γράφουμε μπάτσος αντί για αστυνομικός που βαράει αναίτια, π@@τανιλίκι αντί για πορνεία, πρεζάκι αντί για χρήστης ναρκωτικών, κοράκια αντί για επενδυτές κατοικιών; Αφού ο κόσμος τό χει τούμπανο γιατί χρησιμοποιεί ο νομοθέτης πιο πολιτικά σωστούς όρους; Για να είναι ευγενικός ή για να σέβεται και να παραμένει αντικειμενικός προς κάθε άτομο στο οποίο αναφέρεται;
Και εν πάση περιπτώσει, αφού πιστεύετε ότι το θέμα δεν είναι μείζον, και ότι οι λέξεις δεν έχουν σημασία, προς τι η αντίδραση; Δεν πρόκειται να εμποδίσει κανένας κανέναν να γράφει τη λέξη λαθρομετανάστης, εκτός βέβαια και αν δουλεύετε σε Υπουργεία.
Δηλαδη εσυ πιστευεις οτι ο επιτροπος καταλαβε την ιδιαιτερη διαφορα ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ που εχει το λαθρομεταναστης/παρανομος μεταναστης και παρατυπος μετναστης και εισηγηθηκε για να μη χρησιμοποιουνται οροι υποτιμητικοι.
Αληθεια, τι ορος χρησιμοποιειται στα Αγγλικα στην ΕΕ, illegal immigrant ή κατι αλλο? -
Τι άλλο θα ακούσουμε ?
ο μούζινεκς και όλοι οι άλλοι υπηρετούν τα συμφέροντα των πρώην αποικιοκρατών που θέλουν τα αποτελέσματα των κριμάτων τους να τα φορτωνόμαστε εμείς .
Συνεχίστε να αυτομαστιγώνεστε .
-
@trident1971
Εγώ πιστεύω πως μπορώ να σου απαντήσω για πράγματα που είπα εγώ και όχι κάποιος άλλος. Αν διαφωνείς κάπου σε αυτά τα τελευταία που είπα, και που δεν έχει ούτε 1 φορά μέσα τη λέξη επίτροπος, ευχαρίστως να σου απαντήσω.Βου.
Τον επίτροπο τον έφερα στην κουβέντα για να δείξω ότι οι θεωρίες σου για Βενιζέλο και συνιστώσες δεν έχουν και πολύ βάση. Αν θέλεις να κουβεντιάσεις εντός των πλαισίων της κουβέντας, καλώς. Διαφορετικά δε θα κάτσω να τρέξω πίσω από το μπαλάκι που πετάς. -
Σωστο το βου
Για τα αλλα εχουμε πει και οι δυο μας παραπανω τη γνωμη μας, δεν πεταω μπαλακια.
Δεν πιστευω οτι η λεξη λαθρομεταναστες κουβαλαει αρνητισμο. Λαθρος=κρυφος, εκτος νομιμων διαδικασιων. Δε σημαινει οτι ειναι προιον ο καθενας τους. πολυ το φιλοσοφει χωρις λογο ο Δικηγορος που παρεθεσες. -
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Σωστο το βουΓια τα αλλα εχουμε πει και οι δυο μας παραπανω τη γνωμη μας, δεν πεταω μπαλακια.
Δεν πιστευω οτι η λεξη λαθρομεταναστες κουβαλαει αρνητισμο. Λαθρος=κρυφος, εκτος νομιμων διαδικασιων. Δε σημαινει οτι ειναι προιον ο καθενας τους. πολυ το φιλοσοφει χωρις λογο ο Δικηγορος που παρεθεσες.Ε, τώρα εντάξει... τι να πω. Όταν λέω την άποψή μου και μου ζητάς
- Να σου πω τι καταλαβαίνει ο Επίτροπος από τις λέξεις αυτές στα Ελληνικά(λες και είμαι φιλαράκι του)
- Ποιοί είναι οι αντίστοιχοι όροι στα Αγγλικά.
όταν δεν τον έχω χρησιμοποιήσει(τον επίτροπο) καν στα επιχειρήματα και στην απάντησή μου -ενώ εσύ, άγνωστο πως, τον συνδέεις με τα λεγόμενά μου- ... καταλαβαίνεις.
Εγώ πιστεύω πως η λέξη λαθρομετανάστης είναι αρνητική πλέον στις μέρες μας, και σε ορισμένα πλαίσια αρκετά προσβλητική.
Ο δικηγόρος που παρέθεσα θέτει τη νομική γωνία του θέματος, και με την οποία συμφωνώ. Ότι δηλαδή η χρήση αρνητικά φορτισμένων λέξεων είναι πρόβλημα όταν γίνεται σε νομικά κείμενα που έχουν γνώμονα την αντικειμενικότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για αυτό και σε σημαντικά κείμενα ο έλληνας νομοθέτης αποφεύγει να κάνει χρήση αυτού του χαρακτηρισμού.
Όσον αφορά την ανάλυση, λάθρο= κρυφός, είναι αδυναμη. Γιατί ψάρονέφρι= ψάρι + νεφρό. Τα επιμέρους μπορεί και να μην σου κάνουν το όλον, συν το ότι η γλώσσα εξελίσσεται στο χρόνο. -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Επίσης ο Βλαδίμηρος δεν είναι αριστερός , είναι **φιλελεύθερος **. -
Σωστο το βου
Για τα αλλα εχουμε πει και οι δυο μας παραπανω τη γνωμη μας, δεν πεταω μπαλακια.
Δεν πιστευω οτι η λεξη λαθρομεταναστες κουβαλαει αρνητισμο. Λαθρος=κρυφος, εκτος νομιμων διαδικασιων. Δε σημαινει οτι ειναι προιον ο καθενας τους. πολυ το φιλοσοφει χωρις λογο ο Δικηγορος που παρεθεσες.Ε, τώρα εντάξει... τι να πω. Όταν λέω την άποψή μου και μου ζητάς
- Να σου πω τι καταλαβαίνει ο Επίτροπος από τις λέξεις αυτές στα Ελληνικά(λες και είμαι φιλαράκι του)
- Ποιοί είναι οι αντίστοιχοι όροι στα Αγγλικά.
όταν δεν τον έχω χρησιμοποιήσει(τον επίτροπο) καν στα επιχειρήματα και στην απάντησή μου -ενώ εσύ, άγνωστο πως, τον συνδέεις με τα λεγόμενά μου- ... καταλαβαίνεις.
Εγώ πιστεύω πως η λέξη λαθρομετανάστης είναι αρνητική πλέον στις μέρες μας, και σε ορισμένα πλαίσια αρκετά προσβλητική.
Ο δικηγόρος που παρέθεσα θέτει τη νομική γωνία του θέματος, και με την οποία συμφωνώ. Ότι δηλαδή η χρήση αρνητικά φορτισμένων λέξεων είναι πρόβλημα όταν γίνεται σε νομικά κείμενα που έχουν γνώμονα την αντικειμενικότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για αυτό και σε σημαντικά κείμενα ο έλληνας νομοθέτης αποφεύγει να κάνει χρήση αυτού του χαρακτηρισμού.
Όσον αφορά την ανάλυση, λάθρο= κρυφός, είναι αδυναμη. Γιατί ψάρονέφρι= ψάρι + νεφρό. Τα επιμέρους μπορεί και να μην σου κάνουν το όλον, συν το ότι η γλώσσα εξελίσσεται στο χρόνο.δε θα βγαλουμε ακρη. Δεν εινα θεμα ασυνεννοησιας, απλα διαφορετικης θεωρησης. Δεν εχει σημασια να λεπτολογουμε για το πως πρεπει να καλουνται (αν και πιστευω οτι κατα βαθος υπαρχει σκοπιμοτητα στον νοητικό υποβιβασμο της εννοιας απο λαθρο/παράνομος=σοβαρη κατηγορια σε παρατυπος=πιο χαλαρη κατηγορια). Αυτο που χρειαζομαστε ειναι δραση και αντιμετωπιση του φαινομενου.
το 'λαθρο' χρησιμοποιειται πολυ στη γλωσσα μας για να χαρακτηρισει παρανομες, υπογειες, αφανεις καταστασεις, γιατι οχι και αυτη. Καμμια σχεση με ψαρονεφρι και λοιπα εδεσματα, εκτος και αν φαμε ορτυκια και μπεκατσες εκτος εποχης κυνηγιου, οντας λαθροθήρες.
-
Ωραίο το παιχνίδι των λέξεων αλλά δε λύνει προβλήματα...
Εξωραΐζει την τραγωδία σε επίπεδο χαρτογιακά, αποκομμένου βουτυρομπεμπέ και αποσβολωμένου χρυσόψαρου σε μικρή γυάλα...
Και, σκουπίζοντας το μισοφαγωμένο κοτόπουλο κάτω από το χαλί φορώντας ωραίο χαμόγελο, δεν σημαίνει ότι καθαρίσαμε το σπίτι μας...
Είτε αυτό έχει να κάνει με παράνομους μετανάστες, ναρκωτικά, νεοναζί και λοιπές παθογένειες της κοινωνίας και της ζωής...
-
Επαναλαμβάνω πως:
- Δε σας αφορά το πώς λέγονται σε νομικό επίπεδο γιατί δεν είστε ούτε νομικοί ούτε δουλεύετε σε Υπουργείο.
- Η μη χρήση της λέξης λαθρομετανάστης σίγουρα δε θα λύσει το πρόβλημα, αλλά σίγουρα μειώνει την αρνητική προκατάληψη προς ένα άτομο και το αντιμετωπίζει με περισσότερο σεβασμό. Που πάλι δε σας αφορά, γιατί δεν είσαστε μετανάστες, δεν βρίζουν εσάς με λίγα λόγια. Εκτός πάλι αν δεν πιστεύετε πως ένας άνθρωπος αξίζει να του συμπεριφέρεται ένας θεσμός με αντικειμενικότητα και σεβασμό.
Για να το καταλάβετε φανταστείτε μια δίκη όπου ο κατηγορούμενος θα χαρακτηρίζεται από τον αστυνομικό ως 'πρεζάκι' όλη την ώρα και σκεφτείτε πόσο αντικειμενικοί θα ήσασταν απέναντί του. - Αν είναι παιχνίδι με τις λέξεις και όχι κάτι ουσιαστικό, και εσείς ενδιαφέρεστε για τις πράξεις, κακώς κάνετε τόση μεγάλη φασαρία.
Υ.Γ
Το παράδειγμα με το ψαρονέφρι εξήγησα γιατί το έβαλα, αλλά αν σκοπίμως βαράς στο Γ του καραγκιόζη μπορεί και να το πετύχεις κάποια φορά. -
Παρότι συμφωνώ ότι το 'λαθρομετανάστης' πρέπει να καταργηθεί γιατί φορτίζει αρνητικά ένα ολόκληρο σύνολο ανθρώπων σε ανάγκη, από την άλλη το 'παράτυπος μετανάστης' παραείναι ελαφρύ, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν μπει στη χώρα παράτυπα αλλά παράνομα δηλ. όχι παραβιάζοντας κάποιο τύπο αλλά παραβιάζοντας κάποιο νόμο.
Το ό,τι μετά αποκτούν άδεια παραμονής σε αναμονή ασύλου ή κάτι τέτοιο δεν εξαλείφει-ακυρώνει το παράνομο της εισόδου τους. -
Ο δικηγόρος που παρέθεσα θέτει τη νομική γωνία του θέματος, και με την οποία συμφωνώ. Ότι δηλαδή η χρήση αρνητικά φορτισμένων λέξεων είναι πρόβλημα όταν γίνεται σε νομικά κείμενα που έχουν γνώμονα την αντικειμενικότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για αυτό και σε σημαντικά κείμενα ο έλληνας νομοθέτης αποφεύγει να κάνει χρήση αυτού του χαρακτηρισμού.Eσυ (και ο νομικός) βλέπεις 'αρνητική χροιά', 'φορτισμένη λέξη', 'έλλειψη αντικειμενικότητας και προκατάληψη' με τον όρο 'λαθρομετανάστης'. Με το 'παράτυπος μετανάστης', δεν ισχύει το ακριβώς αντίθετο....? ? ? Αυτό, δεν είναι εμφανές...? (το έχουν επισημάνει ήδη nass και trident....).
Πολιτικαλι κορεκτ μάι ας κι ετς κατά τ΄αλλα...Και τα αληθινά προβλήματα να διαιωνίζονται.Η λέξη 'λαθρομετανάστης' ΔΕΝ είναι υποτιμητική, ΔΕΝ είναι προσβλητική, αρνητική χροιά* έχει και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφου χαρακτηρίζει έκνομη ενέργεια (λαθρομετανάστευση). Προσβλητική και υποτιμητική λέξη, την κάνουν όσοι προσπαθούν διαρκώς να μας πείσουν οτι είναι (μέσω των ΜΜΕ κλπ).
*αρνητική χροιά έχουν και οι λέξεις 'κατηγορούμενος', 'δράστης' κλπ....Να τις αλλάξουμε κι αυτές σε κάτι πιο ανάλαφρο...?
-
Για σένα ιερόδουλος έχει την ίδια χροιά/είναι το ίδιο προσβλητική/υποτιμητική με την λέξη πουτάνα; Η λέξη πέος με την λέξη πούτσος;
-
Βρίσκεις αντιστοιχία....? Βλέπεις πραγματικά αντιστοιχία στα παραδείγματα που φέρνεις με αυτό που συζητάμε...? ? ?
-
Σύμφωνά με την λογική της εισήγησης, ναι...!!!
Αν και συμφωνώ με nass πως το παράτυπος δεν είναι απόλυτα ακριβής. Δεν είμαι νομικός όμως οπότε επιφυλάσσομαι για την εξήγηση.
Edit: Ξέχασα ένα θαυμαστικό το οποίο και προσετέθη.
-
Δε μας παρατάς ρε άπλυτε
-
**Ρε 'σεις....! Μιλάτε σοβαρά τώρα....??? Τί σχέση έχει ο 'πούτσος', η 'πουτάνα' και ο 'άπλυτος' και το 'μουνί της Χάιδως' με τον όρο 'λαθρο-μετανάστης'....? **
Πού αναφέρεται ως ύβρις η λέξη 'λαθραίος, 'λάθρα' κλπ....? Σε κάποιο λεξικό....?* Πού....? Στην καθομιλουμένη....? ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ...!!! Ούτε στον Τύπο, ούτε στην τηλεόραση, ούτε σε καμμιά συζήτηση...!!! Οι Χ.Αυγίτες και κάθε ρατσιστής (υπάρχουν και εκτος) τους λένε 'λαθροάπλυτους', 'Πάκια', 'Πακιστάνια' και διάφορα άλλα τα οποία δε μου 'ρχονται τώρα.Δεν κρατάω και αρχείο των ρατσιστικών εκφράσεων που ακούω κατα καιρούς!
Μόνο η αριστερή... διανόηση προσπαθεί επιτακτικά να μας πείσει εδω και λίγα χρόνια οτι πρόκειται περι βρισιάς. (αλλά όπως έλεγε ενας μεγαλομαλάκας κάποτε, 'πες, πες, κάτι θα μείνει...').Τεσπα, ο εθισμός στις ιδεολογίες είναι ισχυρός, δεν σας κατηγορώ...
*εκτος κι αν μου διαφεύγει κάτι...
-
Στην καθομιλουμένη μπορεί και καμία. Στο σκεπτικό της εισήγησης, μεγάλη.
ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ;