-
Ίσως να ανέβαζε θερμοκρασίες οπότε με το καθάρισμα να στρώσει. Αν συνεχίσει είναι στα τελευταία της.
-
Το monitor έλεγε πως ήταν στους 65-66 βαθμούς που είναι χαμηλά στην κλίμακα. Εξάλλου πόσο να προλάβει να ζεσταθεί σε 2 λεπτά και χωρίς φορτίο (μέσα στα Windows); Σε παιχνίδια έχω δει και κοντά 90 βαθμούς. Προσωπικά νομίζω πως είναι στα τελευταία της αλλά είπα να ρωτήσω κι εδώ τους ειδικούς.
-
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες Αλεξ. Εμένα η 4850 είναι στους 45-50 σε idle και στα παιχνίδια 55-60 ενώ με O/C φτάνει τους 67.
Σε ένα νετ καφέ που δούλευα όταν κάναν κάτι τέτοια μετά από λίγες μέρες καίγονταν. Θα σου το λεγα με σιγουριά αλλά πριν κάτι μέρες σε ίδιο φαινόμενο φίλος μετά από καθαρισμό του laptop μου είπε πως πλέον είναι ΟΚ, οπότε αφήνω μια πισινή μήπως και στρώσει με τον καθαρισμό. -
Θενκς Πάνο. Θα δείξει.
-
Οι θερμοκρασίες ΔΕΝ είναι υψηλές για κάρτα γραφικών, απλά το πιο πιθανό είναι να έφαγε τα ψωμιά της και να άρχισε τα artifacts.
Zeus δοκίμασε να καθαρίσεις drivers και να βάλεις από την αρχή και αν συνεχίσει απλά έχει χαλάσει η κάρτα
-
Δε διαφωνώ ότι μπορεί να είναι στα τελευταία της αλλά όχι και δεν είναι πολλοί 90 βαθμοί, άντε το πολύ 80.
-
Οι drivers είναι το τελευταίο version Γιώργο. Αλλά όταν σου βγάζει μαύρη οθόνη σε 2 λεπτά τι να κάνει; 6 ώρες τώρα με την on board και πάει άψογα. Βέβαια το έχω ανοιχτό το κουτί αλλά δεν πρέπει να παίζει ρόλο. Με ανοιχτό κουτί η ΑΤΙ κολλούσε αμέσως.
-
Με ανοιχτό κουτί χαλάει η ροή του αέρα, οπότε δεν αερίζεται σωστά.
-
μια χαρά ροή έχει με ανοικτό κουτί...μπορεί και καλύτερη απ' ότι με κλειστό...προφανώς και δεν είναι εκεί το πρόβλημα του φίλου...
Βέβαια δεν είμαι σίγουρος αν φταίει μόνο η ατι με τους κάκιστους drivers στα παλαιότερα μοντέλα της! Μπορεί να φταίει και η μνήμη. Στην θέση του φίλου μας εγώ θα έβαζα παλαιότερους drivers επιλέγοντας εκείνους που θα έβρισκα στο google βάζοντας best drivers for ati x1950 -
Ο χρήστης panos2171 έγραψε:
Με ανοιχτό κουτί χαλάει η ροή του αέρα, οπότε δεν αερίζεται σωστά.^δεδομένου ότι το κουτί έχει μελετημένη ροή αέρα και δεν είναι η τελευταία κινεζιά του πλαισίου
μια χαρά ροή έχει με ανοικτό κουτί...μπορεί και καλύτερη απ' ότι με κλειστό...
Τα σοβαρά κουτιά, όχι
-
Ο χρήστης spyros.s έγραψε:
μια χαρά ροή έχει με ανοικτό κουτί...μπορεί και καλύτερη απ' ότι με κλειστό...προφανώς και δεν είναι εκεί το πρόβλημα του φίλου...
Βέβαια δεν είμαι σίγουρος αν φταίει μόνο η ατι με τους κάκιστους drivers στα παλαιότερα μοντέλα της! Μπορεί να φταίει και η μνήμη. Στην θέση του φίλου μας εγώ θα έβαζα παλαιότερους drivers επιλέγοντας εκείνους που θα έβρισκα στο google βάζοντας best drivers for ati x1950Μα αγαπητέ Σπύρο δουλεύω χρόνια με legacy drivers. Δεν υπάρχουν νέοι εδώ και 3 χρόνια.
-
Ο χρήστης Άρης έγραψε:
^δεδομένου ότι το κουτί έχει μελετημένη ροή αέρα και δεν είναι η τελευταία κινεζιά του πλαισίου
Τα σοβαρά κουτιά, όχι
δεν αντιλέγω στο τελευταίο....διαφωνώ όμως με την θεώρηση ότι το ανοικτό κουτί δεν αερίζεται σωστά!
@realzeus: κάνε ένα τεστ τις μνήμες με το memtest μήπως είναι εκεί το θέμα...από την άλλη δούλεψε τον με το harware monitor για να ξεκάρεις αναλυτικά τις θερμοκρασίες και πες μας τι γίνεται!
-
Eγώ όσα κουτιά έχω δει με ανοιχτό καπάκι υπήρχαν διαφορές και δεν ήταν τίποτα μάρκας.
-
Ο χρήστης spyros.s έγραψε:
^δεδομένου ότι το κουτί έχει μελετημένη ροή αέρα και δεν είναι η τελευταία κινεζιά του πλαισίου
Τα σοβαρά κουτιά, όχι
δεν αντιλέγω στο τελευταίο....διαφωνώ όμως με την θεώρηση ότι το ανοικτό κουτί δεν αερίζεται σωστά!
@realzeus: κάνε ένα τεστ τις μνήμες με το memtest μήπως είναι εκεί το θέμα...από την άλλη δούλεψε τον με το harware monitor για να ξεκάρεις αναλυτικά τις θερμοκρασίες και πες μας τι γίνεται!
Είμαι γιωτάκος και μπερδεύομαι. Αυτό που ξέρω είναι πάντως ότι με την on board δεν έχω artifacts και δεν κολλάει. Οπότε δεν είναι θέμα μνημών, που είναι και καινούριες (2χ2=4GB DDR3).
-
Δε διαφωνώ ότι μπορεί να είναι στα τελευταία της αλλά όχι και δεν είναι πολλοί 90 βαθμοί, άντε το πολύ 80.Δεν είπε ότι του κρασαρει στα παιχνίδια, όπως και να χει οι 90 δεν χαμηλό, αλλά είναι ανεκτό για κάρτα.
Στη προκείμενη περίπτωση πάντως έχουμε artifacts, οπότε μάλλον μπορούμε να πούμε ζωή σε λόγου μας, η κάρτα χαλασε
-
καλα μην το δενεις και κομπο εχω ακουσει για artifacts επειδη ειχε πολλη ζεστη και η καρτα εκανε reset μετα τα artifacts
-
Eγώ όσα κουτιά έχω δει με ανοιχτό καπάκι υπήρχαν διαφορές και δεν ήταν τίποτα μάρκας.Σε κουτιά με κακή ροή το ανοικτό καπάκι βοηθάει, πρόσφατα μάλιστα είδα ανάλογη περίπτωση σε 800d που θεωρείται high end και είναι πανάκριβο, αλλά είναι καλό μόνο για υδροψυξη, σε αέρα δε τα πάει πολύ καλά
-
Ο χρήστης cabala10 έγραψε:
καλα μην το δενεις και κομπο εχω ακουσει για artifacts επειδη ειχε πολλη ζεστη και η καρτα εκανε reset μετα τα artifactsΓια αυτό του είπα να περάσει πάλι οδηγούς από την αρχή και αν γίνεται να καθαρίσει κιόλας.
Αν ήταν λάπτοπ θα του έλεγα ότι φταίει και η καλωδιοταινία.
Το ότι έχει artifacts δε σημαίνει ότι η κάρτα πάει για πέταμα, αλλά 9/10 φορές είναι αυτό
-
http://www.playtool.com/pages/artifacts/artifacts.html
Κάποια συχνά artifacts, που οφείλονται και πιθανές λύσεις.
-
Και μιας και μιλάμε για θερμοκρασίες, μία επισκευή που έκανα πρόσφατα:
Το λάπτοπ είναι ένα Acer Travelmate 5520 και ο πελάτης παραπονιέται οτι σβήνει μετά απο 5-10 λεπτά. Το βάζω μπρός και δέν μου έσβησε ενώ το είχα πάνω απο 15 λεπτά. Βρήκα ένα προγραμματακι για temperature monitor (είχε linux το λαπτοπ) και βλέπω οτι σε idle στο desktop δούλευε στους 90 βαθμούς. Βάζω κάτι στο youtube να παίξει και η θερμοκρασία σκαρφαλώνει πάνω απο 100 και λίγο μετά κολλάει και σβήνει.
Οπότε το επόμενο βήμα ήταν να το ανοίξω:
Πρώτο βήμα, αφαιρώ τις δύο βίδες που κρατανε τον ανεμιστήρα και τον βγάζω έξω (υπόψιν, ο ανεμιστήρας δούλευε σωστά). Συνήθως μετά απο καιρό η σκόνη κάνει 'μοκέτα' ανάμεσα στον ανεμιστήρα και τα πτερύγια της ψυκτρας.
Όμως αυτό αν και είχε λίγες σκόνες, δέν ήταν κάτι το ιδιαίτερο που να προκαλεί τέτοιο πρόβλημα. Οπότε το επόμενο βήμα ήταν να βγάλω και την ψύκτρα.
Καθώς την ξεβίδωνα, παρατήρησα το εξής: Η μητρική έχει πάνω της κάτι μικρές μεταλικές βάσεις (όπως αυτή στο μπλέ κύκλο) πάνω στις οποίες βιδώνει η ψύκτρα. Και οι τέσσερις γύρω απο τον επεξεργαστή είχαν ξεκολήσει όπως φαίνεται στους κόκκινους κύκλους (και αυτή στον μπλέ κύκλο είναι πρόχειρα βαλμένη).
Οπότε η ψύκτρα απλά ακουμπούσε πάνω στον επεξεργαστή χωρίς να κάνει καλή επαφή.
Πέρασα καινούριο καλάι γύρω απο τις τρύπες, έβαλα flux στο κάτω μέρος της μεταλικής βάσης και βάζοντας τη μύτη του κολητηριού στην τρύπα της μεταλικής βάσης η θερμότητα μεταφέρθηκε προς την πλακέτα, το καλάι έλιωσε και η βάση μπήκε στη θέση της και κόλησε
Εδώ βοηθάει το να έχεις καλό κολητήρι που να κραταει τη θερμοκρασία σταθερή. Ένα απλό κολητήρι με το που θα ακουμπήσει η μύτη του σε κάτι με μεγάλη μάζα (όπως αυτές οι βάσεις) πέφτει πολύ η θερμοκρασία του και πρέπει να το έχεις για αρκετή ώρα ακουμπησμένο μέχρι να λιώσει το καλάι. Το αποτέλεσμα είναι οτι έτσι θερμαίνεται όλη η πλακέτα και μπορεί να ξεκολήσουν τα SMD που έχει εκεί δίπλα ή να καεί κανένα ολοκληρωμένο.
Ανάβω το λαπτοπ και βλέπω θερμοκρασίες. Πλέον έχει 65-70 σε idle, ενώ μετά βάζω ένα HD βίντεο των 50 λεπτών στο youtube και οι θερμοκρασία φτάνει στους 90 αλλά δέν πάει παραπάνω και το λάπτοπ δέν έσβησε για όλη τη διάρκεια του βίντεο.
Απ ότι είδα στο internet αυτές οι θερμοκρασίες είναι νορμάλ για το συγκεκριμένο λαπτοπ, καθώς ο AMD που έχει ψήνεται κανονικά και η ψύκτρα που του έχουν βάλει είναι οριακή.
Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]