-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Η Ιταλία 'μη ανταγωνιστική' ? Η Ιρλανδία ? Δηλαδή πως τα πάει χάλια η Ιταλία και μια χαρά η Φινλανδία, ήταν πιο ανταγωνιστική η Φινλανδία από την Ιταλία ?EDIT: Απαντώ μόνος μου, στην κατάταξη του WEF η Φινλανδία είναι στο #7, η Ιρλανδία στο #29, η Ιταλία στο #48 άρα μάλλον έχω άδικο.
ΙΜΗΟ το πρόβλημα δεν ήταν τόσο αυτό αλλά ότι έγινε λάθος, προσπάθησαν να φτιάξουν ένα δολάριο αλλά χωρίς κοινή οικονομική πολιτική (σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει ότι γίνεται, τι σχέση έχει η οικονομία της California με την οικονομία της Iowa, και όμως μια χαρά συνυπάρχουν), μόνο νομισματική. Πήγαν να κάνουν ένα βήμα προς τις 'Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης' (μοναδική ελπίδα ΙΜΗΟ να 'σταθεί' η γερασμένη ταλαίπωρη Ευρώπη απέναντι στα young guns ΗΠΑ, Κίνα και σύντομα Ινδία-Βραζιλία κτλ.) αλλά άτολμο και κουτσό.
Το θέμα είναι ότι ο ορισμός της ανταγωνιστικότητας είναι προβληματικός. Προϋποθέτει πολλές φορές πράγματα τα οποία είναι άσχημα για την πραγματική οικονομία και τους εργαζομένους. Η Ιταλία έχει μεν ισχυρή βαριά βιομηχανία και παραγωγή αλλά δεν είναι ανταγωνιστική καθώς έχει αρκετά αυστηρούς εργασιακούς νόμους (heavy regulations όπως λέγονται στα industrial relations) αλλά και έναν αγροτικό νότο που δεν ακολουθεί τον προηγμένο βορρά.
Το πρόβλημα με το κοινό νόμισμα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έγκειται στο ότι προσπαθεί να εξομοιώσει διαφορετικές κουλτούρες, νοοτροπίες, οικονομικές δυνατότητες και νομισματικές πολιτικές με γνώμονα όχι το κοινό συμφέρων αλλά το συμφέρων των ισχυρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απορύθμιση της αγοράς καθώς δεν λειτουργεί με κοινό παρονομαστή τον μέσο όρο της ανταγωνιστικότητας (και άρα την συνεπακόλουθη νομισματική πολιτική και πολιτική επιτοκίων) αλλά με βάση αυτόν των ανώτερων μελών.
Προσωπικά θεωρώ ότι το πείραμα απέτυχε παταγωδώς καθώς έχει υποβαθμίσει την ζωή πολλών Ευρωπαίων προς όφελος των αγορών χρήματος και του κεφαλαίου γενικότερα, τόσο του Ευρωπαϊκού, όσο και του παγκόσμιου.
-
Το βασικο προβλημ ης Ευρωπης ειναι η παλαιοτητα της. Στο Αμερικα, ηταν αποικια και γινανε μαγαζι το 1780 και μετα τσακωθηκανε και σκοτωθηκανε το 1860-70 και μετα το συμμαζεψαν το θεμα. Ειχαν ομως και κοινη γλωσσα, κοινη διοικηση πανω απο ολα, και κοινο 'εθνος'.
Στο Γιουροπα εχεις μαγαζια που ειναι/ηταν αυτοκρατοριες , και διαφορετικα τελειως εθνη με αλλα ηθη εθιμα, γλωσσα, που ήδη τσακωνοντουσαν μεταξυ τους, 500 χρονια πριν καν ανακαλυφθει η Αμερικη. Δεν ομογενοποιουνται τοσο ευκολα, ισως καθολου τελικα.
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Στο Γιουροπα εχεις μαγαζια που ειναι/ηταν αυτοκρατοριες , και διαφορετικα τελειως εθνη με αλλα ηθη εθιμα, γλωσσα, που ήδη τσακωνοντουσαν μεταξυ τους, 500 χρονια πριν καν ανακαλυφθει η Αμερικη. Δεν ομογενοποιουνται τοσο ευκολα, ισως καθολου τελικα.Αυτό ακριβώς είπα παραπάνω. Είναι διαφοτερικά έθνη με διαφορετικές νοοτροπίες, συστήματα διακυβέρνησης και οικονομίες. Δεν γίνεται να γίνουν Reich επειδή έτσι γουστάρουν οι Γερμανοί!
Για εμένα δεν είναι κακή η διαφοροποίηση. Είμαστε αυτοί που είμαστε και είναι πολύ ωραίο να διατηρεί ο καθένας την διαφορετικότητα και την μοναδικότητα του!
-
οπως αναφερθηκε απο τους προλαλησαντες + τα ηγεμονικα κολληματα των Γερμανων που εχουν απο τα παλια Περιμενω το βουλιαγμα και τις ζημιες σε βαθος χρονου... του ευρω για να αγαλλιασει η ψυχη μου... για 3η φορα μεσα στα τελευταια 100 χρονια...απο την ηττα τους
-
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
οπως αναφερθηκε απο τους προλαλησαντες + τα ηγεμονικα κολληματα των Γερμανων που εχουν απο τα παλια Περιμενω το βουλιαγμα και τις ζημιες σε βαθος χρονου... του ευρω για να αγαλλιασει η ψυχη μου... για 3η φορα μεσα στα τελευταια 100 χρονια...απο την ηττα τουςΗ ήττα τους είναι δεδομένη. Δεν θα βάλουν ποτέ μυαλό, είναι μονοκόμματοι και άρα ηλίθιοι.
-
Στην Ελλάδα εξηγούνται τα αυτονόητα, αναλύονται, επεξεργάζονται, συζητούνται στα πανελς και στα παράθυρα.
Αλλού απλώς εφαρμόζονται. Θυμάμαι παλιότερα το θέμα με το παρκάρισμα και ποιος δικαιούται να κόβει κλίσεις και αν είναι συνταγματικό, κοκ. Η κυρία με το μωρό στο καρότσι που ρισκάρει τη ζωή της στην Αφρικανική ζούγκλα δεν ενδιαφέρεται.
Το αποτέλεσμα γνωστό.
Τώρα μπορούμε να δούμε ορισμούς κλπ. να το αναλύσουμε, καταγγείλουμε...
Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.
Το ακατονόμαστο κράτος με τους υψηλότερους μισθούς είναι και το πλέον ανταγωνιστικό.
http://www3.weforum.org/docs/CSI/2012-1 ... 012-13.pdf
Analayze this. -
Ναι μωρέ, βλέπουμε και στην ευρώπη πόσο γρήγορα παίρνουν τις αποφάσεις χωρίς αναλύσεις, επιτροπές και συζητήσεις.
in a blink of an eye -
Επειδή ειλικρινά δε γνωρίζω, θα ήθελες να μας πεις τι κοινωνικές παροχές έχει η Ελβετία; Η αγοραστική δύναμη που βρίσκεται (ένας μισθός δεν λέει τίποτα από μόνος του); Η ανεργία; Δεν είναι προβοκατόρικες οι ερωτήσεις, ειλικρινά θέλω να μάθω μιας και το πιάσαμε.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Επειδή ειλικρινά δε γνωρίζω, θα ήθελες να μας πεις τι κοινωνικές παροχές έχει η Ελβετία; Η αγοραστική δύναμη που βρίσκεται (ένας μισθός δεν λέει τίποτα από μόνος του); Η ανεργία; Δεν είναι προβοκατόρικες οι ερωτήσεις, ειλικρινά θέλω να μάθω μιας και το πιάσαμε.Aυτο ειναι το θεμα, τι κοινωνικες παροχες εχει η καθε χωρα ή τι παραγει και αν μπορεις να βρεις δουλεια εκει περα;
-
Φυσικά και οι κοινωνικές παροχές είναι μέρος της εξίσωσης και μάλιστα σημαντικότατο!
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Φυσικά και οι κοινωνικές παροχές είναι μέρος της εξίσωσης και μάλιστα σημαντικότατο!Καποιος πρεπει να δουλεψει για να πληρωθουν αυτες ομως...
-
Μη στεναχωριέσαι... λεφτά υπάρχουν... απλά τα έχουν λίγοι.
-
Ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Προβόπουλος εκτιμά ότι το 2014 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης, θεωρώντας επίσης ότι στο τέλος του επόμενου χρόνου η ελληνική οικονομία θα έχει ανακτήσει πλήρως την ανταγωνιστικότητά της
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231223545
Μια στιγμή όμως...
Δηλαδή θα ξαναγυρίσουμε στο καταπληκτικό #71 που ήμασταν το 2009 ? -
Να του πει κάποιος του παπάρα ότι τα νούμερα δεν κάνουν την οικονομία. Έτσι έλεγε και ο Σημίτης, ότι τα νούμερα πάνε καλά! Κι ο κόσμος πεινούσε! Στο διάολο λογιστές και πράκτορες του κεφαλαίου!
-
Οχι ότι έχεις άδικο για τα νούμερα που ευημερούν κτλ. αλλά όχι και 'πεινούσε ο κόσμος' επί Σημίτη, κόψε κάτι... Δηλαδή τώρα τι κάνουν, λιμοκτονούν ?
-
Ναι, τώρα πολύς κόσμος λιμοκτονεί. Δες τα συσσίτια που έχουν φτάσει. Δες τις αυτοκτονίες. Δες την ανεργία. Το ότι δεν συμβαίνει σε εμάς δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει σε κάποιους.
-
Πάντως επί Σημίτη δεν 'πεινούσε ο κόσμος' αυτό είναι σίγουρο.
(Δε λέω ότι 'έφαγε ψωμάκι' και τέτοια γραφικά αλλά ως το 'πεινούσε' η απόσταση είναι μεγάλη) -
Η κρίση τότε είχε ξεκινήσει. Μειώσεις μισθών, ανεργία που ανέβαινε, σπατάλες (+ Ολυμπιακοί), οι επιχειρήσεις έκλειναν η μία μετά την άλλη και όσες επιζούσαν μεταφέρονταν σε ΠΓΔΜ και Βουλγαρία. Τότε είχαν αρχίσει και οι πρώτες μειώσεις στο δημόσιο. Προσωπικά ακόμα έχω να παίρνω λεφτά από ασκήσεις του 2005. Βέβαια δεν θα τα πάρω ποτέ, αλλά το λέω για να δείξω ότι από τότε ξεκίνησε η κατρακύλα. Απλά τώρα μας πήρε ο διάολος.
-
Αυτά που λες ήταν μετά το Σημίτη και τους Ολυμπιακούς.
-
Επί Σημίτη είχαν ξεκινήσει όλα αυτά. Συν οι ιδιωτικοποιήσεις ---> χάρισμα φιλέτων σε ημέτερους!
ΔΝΤ - Η ζωή μετά... (το Μνημόνιο 3)