Ο χρήστης panoss έγραψε:
...
Και για να ξαναμπω στο θεμα μας που ειναι τα αυτοκινητα, εχω να πω πως οι Αμερικανοι εχουν μια κουλτουρα για τα αυτοκινητα οπως και για τα σπιτια και οτιδηποτε αλλο ειναι αυτο, το οτι μπορει να μην συμβαδιζει με την δικια μας δεν σημαινει πως πρεπει να απολογηθητε γι αυτο αλλα ουτε και εμεις που δεν μας αρεσει.
Οι Ιαπωνες προσαρμοστηκαν στην δικια σας κουλτουρα προκειμενου να πουλησουν, οπως toyota(Lexus) Nissan(infinity) και ενα σωρο αλλες εταιριες, το ιδιο εκαναν και για την ευρωπη φτιαχνοντας αυτοκινητα που κρατανε πλεον, ακομη και με διαφορετικη εμφανιση απο αυτη που εχουν στην δικια τους κουλτουρα.
Το οτι δεν το εχουν κανει ακομα οι Αμερικανοι για την ευρωπη ή τωρα αρχιζουν και το κανουν δεν σημαινει οτι δεν ξερουν, απλα ισως να μην τους ενδιεφερε ή σκεφτοντουσαν οτι θα μπορουσαν να περασουν τα σχηματα και νοοτροπια στο αυτοκινητο στην ευρωπη.
Αυτο σχολιαζουμε εδω και προσπαθουμε να δουμε αν εκαναν καποια προοδο στον τομεα αυτο, τιποτα παραπανω και τιποτα λιγοτερο, εγω τουλαχιστον με αυτο ασχοληθηκα.
Φιλικα
Αγαπητέ Πάνο,
θα συμφωνήσω με τα λεγόμενα σου.
Οι αμερικάνικες εταιρείες πουλάνε στην Ευρώπη έμεσα, έχοντας αγορασμένα μερίδια απο Ευρωπαικές εταιρείες ή έχοντας ολόκληρη την εταιρεία αγορασμένη.
Κάθε αγορά είναι διαφορετική και αυτή τη στιγμή παγκοσμίος για όλες τις εταιρείες η σημαντικότερη είναι η Αμερικάνικη. Όταν κρίνουμε ένα αυτοκίνητο πρέπει να βλέπουμε και την αγορά στην οποία απευθύνεται. Για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο που εδώ θα πουληθεί στο 1/3 της εκεί τιμής προφανώς απευθύνεται σε ένα διαφορετικό αγοραστικό κοινό με διαφορετικές ανάγκες.
Επίσης στη κουλτούρα εδώ είναι και τα pickup , τα minivan κλπ, αυτοκίνητα που προσωπικά με αποθούνε, αλλά στα οποία οι Αμερικάνικες εταιρείες έχουν επενδύσει αρκετή τεχνογνωσία.
Συγκρίνω πολλές φορές την Cadillac με την Mercedes που έχω (S class)
Για τα χρήματα που δίνει κάποιος για την Cadillac πιστεύω οτι αντικειμενικά είναι καλύτερη επιλογή απο Mercedes. Η S class είναι καλύτερη σε κάθε σημείο αλλά όχι για σχεδόν εώς και τριπλάσια τιμή.
Όταν λέω τα έχω οδηγήσει, πάει να πει ότι ΤΑ ΕΧΩ ΟΔΗΓΗΣΕΙ, ΟΧΙ ΣΥΝΟΔΗΓΗΣΕΙ. Και η δική μου αντίληψη περί οδήγησης/δοκιμής είναι: ΤΟ ΟΔΗΓΩ ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΑ/ΣΒΕΛΤΑ μπορώ και το πηγαίνω στο όριο. Και επειδή μου αρέσει να ασχολούμαι και με το αυτοκίνητο ως κατασκευή από ηλεκτρονικής/μηχανολογικής απόψεως και έχω μάθει πέντε πράγματα από την ενασχόληση μου, για αυτό και με βλέπεις έτσι κάθετο.
Για τα Τσερόκι, Λίμπερτι κλπ, οι Έλληνες φίλοι των βουνών που τα πήραν και αποφάσισαν να βάλουν βγάλουν βάρκες και να πάνε και σε χιόνια/λάσπες (Γιατί αυτά τα αυτοκίνητα είναι ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙ φτιαγμένα), αντιμετώπισαν προβλήματα σε μπιλιοφόρους, ακραξόνια, συστήματα διεύθυνσης και κεντρικά διαφορικά. Ενώ για παράδειγμα το Νισάν Τεράνο (παρόμοια χρήματα με τα μικρά Τσερόκι=Λίμπερτι) δεν παθαίνουν σχεδόν τίποτε! Εντάξει, αν τα χρησιμοποιείτε σε highways είναι εξαιρετικά σε θέματα αντοχής.
Όσον αφορά τις τιμές σε USA δεν μου λένε τίποτε. Εδώ όσο αγοράζεις ένα μεταχειρισμένο Στράτους κάνει ένα Πεζό 406 1800 που είναι κλάσεις ανώτερο.
Το σχόλιο μου για τη ανάρτηση ΣΟΥΣΤΑΣ αναφέρεται στα κανονικά αυτοκίνητα, όχι τα SUV και τζιπ.
Και τέλος, το αρχικό -άστοχο εν μέρει- σχόλιο μου 'Αμερικάνοι και wannabe Αμερικάνοι' το έγραψα γιατί τελικά μόνο οι Αμερικανοί και οι υποτακτικοί τους είναι ευχαριστημένοι με τα αυτοκίνητα τους και ακόμη και αν δεν είναι, τους αρκεί που είναι Made in USA. Κακό ή καλό, συνάδει με τη νοοτροπία του 'εσώκλειστου' σε θέματα ενημέρωσης αμερικάνου.
ΠΧ δεν θα ξεχάσω ποτέ το σχόλιο του ΟΥΖΟ Power που έλεγε για το καλύτερο προσθιοκίνητο all time και δεν ήξερε το Ρενώ Κλιό Ουίλιαμς... (αυτός βέβαια υποστήριζε Ιαπωνέζικο, που αντικειμενικά είναι εξαιρετικά καλό).
Πήρες δηλαδή και οδήγησες ΣΒΕΛΤΑ το NEO ?
Αύριο θα πάρω να οδηγήσω και εγώ σβέλτα ένα fiat και θα βγάλω συμπέρασμα για όλη την Ευρωπαική βιομηχανία.
(ζητώ συγνώμη απο κατόχους Φιατ , απλά αυτό το αυτοκίνητο σκέφτηκα ώς φθηνό όχημα)
Χαίρομαι που συγκρίνεις μεταχειρισμένο stratus με 406. Το stratus τουλάχιστον εδώ το βρίσκεις με 3000-4000 euro. Τέτοιας κατηγορίας θεωρείτε εδώ
Δεν ξέρω τι γίνεται εκεί.
Άν οι Αμερικάνοι ήταν υποτακτικοί στα αυτοκίνητα τους όπως λές τότε δεν θα κυκλοφορούσαν τόσα εισαγώμενα αυτοκίνητα.
Και όσο για το σχόλιο του OYZO, απο που και ώς που κάποιος που δεν ζεί εκεί πρέπει να γνωρίζει κάθε μικρό αυτοκίνητο σας; Με αυτή τη λογική τελικά ποιός πιστεύει οτι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω απο τη χώρα του;
Τα αμερικάνικα αυτοκίνητα, όπως είναι σήμερα στην πλειοψηφία τους, δεν μπορούν να πουλήσουν στην Ευρώπη. Υπάρχει διαφορετική νοοτροπία την οποία οι Αμερικάνοι δεν δείχνουν διάθεση να την αλλάξουν, γι'αυτό θα τους φάει το μαύρο σκοτάδι αν απλώς φορτώσουν μερικές καραβιές για τα ευρωπαϊκά λιμάνια.
Οι Ιάπωνες (και οι Κορεάτες) έβγαλαν αυτοκίνητα για την αμερικανική αγορά και γι'αυτό πάνε αρκετά καλά, **οι Ευρωπαίοι απλώς απαξιούν αφού έχουν το πάνω χέρι στην τεχνολογία και στο πρεστίζ (ειδικά στις ακριβές μάρκες) και πουλάνε αρκετά καλά χωρίς να χρειάζεται να βγάλουν νέα μοντέλα.
**
Άρα για το ερώτημα: ο γίγαντας δεν ξύπνησε, ακόμα τον παίρνει κανονικά.
Οι Αμερικάνικες βιομηχανίες έχουν αγοράσει τι μία μετά την άλλη της Ευρωπαικές. Απο άποψη business πουλάνε στην Ευρώπη είτε αρέσει είτε όχι. Στο κάτω κάτω manosk άν δεν κάνω λάθος Αμερικάνικο αυτοκίνητο δεν έχεις; (οpel)
Δεν νομίζω οτι οι Ευρωπαίοι απαξιούν καθόλου μάλιστα. Ακόμα και η μεγαλύτερη ευρωπαική εταιρεία (VW) με το να είναι απο τις τελευταίες παγκοσμίος στην αξιοπιστία της, δεν αποδικνήει κατα τη δική μου γνώμη την τεχνολογική της υπεροχή.
Όσο για την τελευταία έκφρασή , κανένα σχόλιο.
Κοίτα να δεις που και εγώ αυτό ήθελα να πω, απλά ήθελα να τσακωθώ για αυτό έγραψα τα εριστικά μου σχόλια
Bravo !!
Mε εκτίμηση,
Δημήτρης