-
Για το θέμα του μεγέθους του κλήρου, σχεδόν χαρίζουν χωράφια σε όλη την Ελλάδα και δεν τα παίρνει κανείς. Ακόμα και χωρίς κεφάλαιο όμως, το να πάρεις 'μισιακά' κτήματα είναι μια χαρά υπόθεση. Βάζεις τη δουλειά σου, βάζει ο άλλος τα λοιπά έξοδα και μοιράζεται ο καρπός που θα προκύψει.
Τέλος, σπόρο δίνουν και ελληνικές βιομηχανίες, όπως και λιπάσματα. Οι πρώτες ύλες είναι ένα θέμα αν είναι εισαγόμενες, αλλά μήπως υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής λιπασμάτων από εγχώριους πόρους και απλώς δεν αξιοποιείται γιατί το ξένο 'έβγαινε φθηνότερα'; Αυτά πρέπει να τα δούμε ως χώρα.
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
....Επειδή ακόμη στην οικογένεια έχουμε το αμπέλι που το τρέχει ο ξάδερφός μου, είναι 12 στρέμματα και βγάζει κάτι λιγότερο από 1 τόνο στο στρέμμα, κυρίως Cabernet Sauvignon και Merlot , ενώ υπάρχουν και κάτι λίγες ρίζες Syrah, το σταφύλι πλέον δεν μπορεί να πουληθεί στην τιμή που το πωλούσαν. Το Ίδρυμα Αβέρωφ που το αγόραζε για το Κατώγι έχει τα δικά του αμπέλια και οι τιμές του 1€ το κιλό που έπιανε, δεν υπάρχουν. Στα 12 στρέμματα λοιπόν, στην καλή χρονιά, βγάζεις ότι βγάζει ένας υπάλληλος 8ώρου στην πόλη. Υπάρχει και η κακή χρονιά όμως, αν βρέξει πολύ (Γιάννενα θυμίζω... ), μπορείς να χάσεις την σοδειά (έχει συμβεί 2 φορές τα τελευταία χρόνια) ή μπορεί να βγάλεις απαράδεκτο κρασί (10,5 γράδος, μόνον για τσίπουρο κάνει, δεν έχει ωριμάσει αρκετά).
Σήμερα, παλεύει να το πουλήσει χύμα (και... μαύρα) στα μαγαζιά, ούτε καν το εμφιαλώνει, δεν πωλείται. Το τσίπουρο πωλείται καλύτερα και πιο εύκολα, αλλά αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο να πουληθεί, αναγκάζεσαι και γίνεσαι παράνομος και για να το βγάλεις και για να το πουλήσεις κλπ κλπ......Μα να μην διαφωνώ ΠΟΥΘΕΝΑ?
Ανάλυση της κάθε δουλειάς δεν θα κάνουμε εδώ, εννοείται. Αλλά αν λες μόνος σου ότι με 12 μόλις στρέμματα αμπέλι βγάζει κάποιος έναν μισθουλάκο. Φαντάσου να μην έχει μόνον 12 στρέμματα, να έχει εξοπλισμό, άλλες καλλιέργειες κλπ.
ΤΕΛΕΙΩΣ γενικά κ αόριστα, με όσα αυτό συνεπάγεται, μπορώ να πω ότι το να βγάλει ένας επαγγελματίας αγρότης έναν απλό σημερινό μισθό της πόλης είναι εύκολο (τον βγάζουν χαλαρά ακόμα κ εργάτες χωρίς καθόλου κλήρο). Δεν σημαίνει πολλά κ πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι συζητάμε, σύγκριση έχω πει πολλές φορές ότι είναι ανούσια κ βαρετή.
Υπάρχει ειδική μέριμνα για τους αγρότες, ενώ επιδοτούμενα προγράμματα για νέους αγρότες, αναδιάρθρωση καλλιέργειας κλπ 'τρέχουν' συνεχώς. Η διαφορά, για μένα, είναι ακόμα μια φορά η ίδια: Η έλλειψη επιχειρηματικότητας. Πολλοί σκέπτονται να πάρουν την τσάπα να βγάζουν πατάτα ή ν' ανοίξουν ένα σουβλατζίδικο να τυλίγουν σουβλάκια φτιαγμένα από σάπια κρέατα ή ένα καφέ να πουλάνε κακό καφέ κ ποτό μπόμπα, ελάχιστοι να γίνουν επιχειρηματίες. Κ δεν είναι προνόμιο της Αθήνας, της 'επαρχίας', ούτε καν του Ελ. Είναι σημερινό φαινόμενο (ίσως κ χτεσινό, αλλά εγώ στο σήμερα ζω κ αυτό βλέπω).ΥΓ. Αν ο ξάδελφός σου βγάζει καλό κόκκινο κρασί, το αγοράζω.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
ΥΓ. Αν ο ξάδελφός σου βγάζει καλό κόκκινο κρασί, το αγοράζω.
To κρασί είναι πολύ καλό και η δοκιμή είναι...δωρεάν! Θα μεριμνήσω σχετικά!
Ας πούμε τουλάχιστον πως συμφωνούμε σ' αυτό εδώ: αν έχεις κλήρο, μια χαρά εισόδημα βγάζεις. Εγώ δεν διαφώνησα ποτέ πως ο επιχειρηματίας αγρότης είναι μια χαρά! Για τους... άλλους λέω!
Όπως και να 'χει, θεωρώ απαραίτητο να έχεις ιδία γνώση για την δουλειά που πας να κάνεις... Αν δεν έχεις, η χλαπάτσα είναι τεράστια!
Κι όταν βλέπω κάποιες αναλύσεις εδώ μέσα από ανθρώπους που είναι φανερό πως η επαφή τους με την αγροτική ζωή είναι από... διηγήσεις άλλων, ε, όσο να 'ναι μου έρχεται κάπως! -
-edit-
-
2μετρες ξανθές Ουκρανές (που ν' αξίζουν, βρε αδελφέ), είναι όλες εκτός Ουκρανίας.
100 στρέμματα ... που? Στην Κρήτη, ας πούμε? -
Όπως και να 'χει, θεωρώ απαραίτητο να έχεις ιδία γνώση για την δουλειά που πας να κάνεις... Αν δεν έχεις, η χλαπάτσα είναι τεράστια!
+00
-
Τα απρόβλεπτα στον αγροτικο χωρο ειναι τα πιο κρίσιμα.
εχεις την επιχείρηση κυριολεκτικα στο δρόμο και εξαρτάσαι αποκλειστικα απο τον καιρο.
Το χειρότερο ειναι οτι δεν μπορεις να κανεις και πολλα για να αποτρεψεις μια ενδεχόμενη καταστροφη ακομα κι αν εχεις τη δυνατότητα να την προβλεψεις (για συντομο χρονικο διαστημα).Σκεψου να εχεις την παραγωγή ετοιμη για να την συγκομίσεις και ξαφνικα την προηγουμενη μερα να ριξει ενα χαλαζι, μια βροχη (οτι θελεις) και να στα καταστρεψει.
Οι αποζημιωσεις ειναι απλα ανυπαρκτες, και το χειροτερο ειναι οτι δεν θα καταστραφεις 100%, αλλα θα υποβαθμιστει η παραγωγη σου και ουτε αποζημιωση θα παρεις, αλλα ουτε να τα σπρωξεις στην αγορα θα μπορειςΕνα αλλο φαινομενο που τελευταία ειναι σε εξαρση ΚΑΙ στον αγροτικο χωρο ειναι οτι πλεον αρχισαν και τα εργοστασια να ΜΗΝ πληρωνουν.
Παλια εσκαγε καμια επιταγη απο έμπορο, αλλα τα εργοστασια ήταν 'εγγυηση', τωρα βλεπω καθυστερουν αρκετους μηνες τις πληρωμες και πολυ φοβαμαι οτι θα 'σκασουν' κι αυτα.Οι μονοι που πανε ακομα καλα, ειναι αυτοι που εχουν μοιρασει την παραγωγη τους σε πολλα προϊοντα, μικρες σχετικα ποσοτητες και τα διακινουν ΜΟΝΟΙ τους μεσω κυριως των λαϊκων αγορών.
Εχουν μειωμενο κίνδυνο και παίρνουν το χρήμα στο χερι.
Ξεπατώνονται ομως στη δουλεια -
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
ΥΓ. Αν ο ξάδελφός σου βγάζει καλό κόκκινο κρασί, το αγοράζω.
To κρασί είναι πολύ καλό και η δοκιμή είναι...δωρεάν! Θα μεριμνήσω σχετικά!
Καλά, ... άσχετο (όχι κ πολύ, βέβαια )...
Ξέρεις ποιό είναι το ακριβότερο τσίπουρο? Η γκράπα. Ξέρεις από τι φτιάχνεται? Ω, ναι, από καλό κόκκινο κρασί.
Αν το τσίπουρο φτιαχνόταν αποκλειστικά από καλής ποιότητας πρώτες ύλες (πχ αδιάθετο έστω κ κάπως υποβαθμισμένο κρασί ), ίσως ήταν ένα ακόμα εξαγώγιμο προϊόν αξίας αρκετών εκατομμυρίων Ε σε πολύτιμο συνάλλαγμα.ΥΓ. Επειδή μπορεί να μην καταλάβατε τι λέω, είναι μια εν δυνάμει επιχειρηματική πρόταση σε κάποιους με πιθανές προβληματικές ποιοτικά σοδειές οινοστάφυλων.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
ΥΓ. Αν ο ξάδελφός σου βγάζει καλό κόκκινο κρασί, το αγοράζω.
To κρασί είναι πολύ καλό και η δοκιμή είναι...δωρεάν! Θα μεριμνήσω σχετικά!
Καλά, ... άσχετο (όχι κ πολύ, βέβαια )...
Ξέρεις ποιό είναι το ακριβότερο τσίπουρο? Η γκράπα. Ξέρεις από τι φτιάχνεται? Ω, ναι, από καλό κόκκινο κρασί.
Αν το τσίπουρο φτιαχνόταν αποκλειστικά από καλής ποιότητας πρώτες ύλες (πχ αδιάθετο έστω κ κάπως υποβαθμισμένο κρασί ), ίσως ήταν ένα ακόμα εξαγώγιμο προϊόν αξίας αρκετών εκατομμυρίων Ε σε πολύτιμο συνάλλαγμα.ΥΓ. Επειδή μπορεί να μην καταλάβατε τι λέω, είναι μια εν δυνάμει επιχειρηματική πρόταση σε κάποιους με πιθανές προβληματικές ποιοτικά σοδειές οινοστάφυλων.
Λοιπόν, η τελευταία πρόταση με ενδιαφέρει και θα μεριμνήσω ακόμη περισσότερο!
-
τον πστη, ξέμεινε από τσίπουρο και τρώει τους αχινούς στεγνούς
-
Μισό, όμως, έριξα μια ματιά: η Grappa είναι προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης κι απ' ό,τι είδα, η παραγωγή της δεν διαφέρει από αυτήν του τσίπουρου.
Αυτό που παράγεται από ολόκληρο το σταφύλι, λέγεται acquavite d'uva και είναι ουσιαστικά το brandy (το τελευταίο, αφού παλιώσει σε βαρέλια). -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
τον πστη, ξέμεινε από τσίπουρο και τρώει τους αχινούς στεγνούςΤους βάζω lime και πίνω Cuba Libre!
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
ΥΓ. Αν ο ξάδελφός σου βγάζει καλό κόκκινο κρασί, το αγοράζω.
Ηλια αν καταφερεις να βρεις έναν παραγωγο που να παραδεχεται οτι δεν βγαζει καλο κρασι θα σου δωσω ενα εκατομμυριο ευρώ στο χέρι
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Μισό, όμως, έριξα μια ματιά: η Grappa είναι προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης κι απ' ό,τι είδα, η παραγωγή της δεν διαφέρει από αυτήν του τσίπουρου.
Αυτό που παράγεται από ολόκληρο το σταφύλι, λέγεται acquavite d'uva και είναι ουσιαστικά το brandy (το τελευταίο, αφού παλιώσει σε βαρέλια).σιαξ' μπρντ τότ'
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
τον πστη, ξέμεινε από τσίπουρο και τρώει τους αχινούς στεγνούς
Τους βάζω lime και πίνω Cuba Libre!
ρούμι κόλα παλιοηπαμερκανάκι ιμπεριαλιστή πράχτορα
-
Ο χρήστης Nozomi έγραψε:
Εγώ θα μείνω με την απορία !Το ποσοστό των αγροτών με κλήρο άνω των 100 στρεμμάτων ποιό είναι επί του γενικού πληθυσμού των ;
**Πόσο κοστίζει η αγορά 100 στρεμμάτων (μιλάμε για κάποιον που ξεκινά απ΄το μηδέν ε;) από κάποιον φερέλπι νέο, και με τι ορίζοντα απόσβεσης ;**Ίσως ζω στην Ουκρανία (με τις απέραντες flat εκτάσεις) βρε αδέρφια και δεν το είχα καταλάβει...
Αν και δεν παίζει, θα έβλεπα τις δίμετρες ξανθές, και όχι τα μπαζάκια με την μυτούλα.Πολλες ερωτησεις δυσκολες οι απαντησεις
θα βοηθουσε αν μας ελεγες σε ποια περιοχη σκεπτεσαι να καλλιεργησεις κ τι ακριβως πχ δεντρα ,πατατες ,σταφυλια ..
Οποια κ αν ειναι η αποφαση σου ,τα 450-500 χιλιαρικα ειναι ενα συντηρητικα, ποσον που θα χρειαστεις για την αγορα κ εγκαταστασεις /μηχανηματα .
Η αποσβεση εξαρταται απο τις καλλιεργειες που θα επιλεξεις .
Αν πχ καλλιεργησεις αμπελια ,εισοδημα θα εχεις απο τον τριτο χρονο κ μετα κ αν εχεις
Αλλα ας επιλεξεις πρωτα περιοχη κ καλλιεργεια κ τοτε τα ξαναλεμε . -
Tρελάθηκε ο μγιακωβος
άσχετο, αλλά στην νορβηγία λέγεται aquavit, φτιάχνεται από πατάτες και κοστίζει μια περιουσία
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Tρελάθηκε ο μγιακωβοςάσχετο, αλλά στην νορβηγία λέγεται aquavit, φτιάχνεται από πατάτες και κοστίζει μια περιουσία
Δεν έχει καμία σχέση με τσίπουρο/grappa αυτό το πράγμα, αφού το λες και μόνος σου πως φτιάχνεται από πατάτες!
Πιο κοντά με την vodka είναι!Μγιάκοβε, εγώ Havana Cola το ζητάω, μην ανησυχείς και το lime είναι...λάθος επίσης, αφού κανονικά είναι με λεμόνι!
Απλά, σαν εντελώς ...γκέι προσέγγιση, το προτιμώ με Havana 7 ετών, Coca Cola light και... lime! E, αυτό το πράγμα, ούτε Cuba libre είναι, ούτε τίποτε! -
Υπάρχει και το Τούμπα Libre.
-
HiFi, κάθε αναφορά στο 'Cuba Libre' [που υπονοεί ρούμι+κόλα] σε φέρνει και ένα βήμα πιο κοντά στη διαγραφή
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....