-
Καυστήρα / λέβητα πετρελαίου, έχεις? Αν ναι, έναν ξυλολέβητα ή λέβητα πέλετ κ καθάρισες. Αν βάλεις ξυλολέβητα, πολύ οικονομικά.
Έχω καυστήρα-λέβητα πετρελαίου. τι εννοείς μόνο λέβητα (είτε ξύλου είτε pellet) δεν θα χρειαστώ και καυστήρα? -
GeorgT
και γιατι να μην δουλεψει? εδω δουλευει σε καμιναδες τζακιων της πλακας.
μου φαινεται πολυ εξυπνη ιδεα , για να τραβαει γιατι το να βγεις 1,5 μετρο απο τον κορφια οπως λενε ειναι εκτος απο αντιαισθητικο και δυσκολο κατασκευαστικα και αντιοικονομικο στην περιπτωση της διπλης καμιναδας.
οταν την δουλεψετε πες μας εντυπωσεις.
πες μου απο που πηρες μπουρια και κοστος ειδικα απο το μαντεμενιο .
πολυ καλη τιμη για την σομπα την ειδα σημερα σε γερμανικο σαιτ στα 1450.
ωστε ο ηλιας πουλαει και καπελλα χριστουγεννιατικα ? ενδιαφερον.Ηλια και φυσικα θα περιμενω , αυτο ελειψε να εχουμε την απαιτηση να εισαι ολη μερα στο φορουμ και να απαντας στις αποριες μας(ασε που σε εχουμε πρηξει ειδικα εγω)
απλως κατι για καρδιολογους διαβασα και ανησυχισα .
να εισαι καλα και ασ μην απαντησεις. -
Ο χρήστης teof έγραψε:
Καυστήρα / λέβητα πετρελαίου, έχεις? Αν ναι, έναν ξυλολέβητα ή λέβητα πέλετ κ καθάρισες. Αν βάλεις ξυλολέβητα, πολύ οικονομικά.
Έχω καυστήρα-λέβητα πετρελαίου. τι εννοείς μόνο λέβητα (είτε ξύλου είτε pellet) δεν θα χρειαστώ και καυστήρα?Ο ξυλολέβητας είναι κ καυστήρας (αλλιώς που θα έκαιγες τα ξύλα?), αυτός του πέλετ επίσης. Για το πέλετ υπάρχει λύση τοποθέτησης καυστήρα κ χρήσης του υπάρχοντος λέβητα, αλλά καίει (χωρίς προβλήματα, εννοώ) μόνον πέλετ προδιαγραφών Γερμανίας, που δεν βρίσκεται στη δική μας αγορά. Ίσως σε λίγο βγει αξιόπιστος καυστήρας κ για το πέλετ που κυκλοφορεί εδώ στα Βαλκάνια, αλλά μέχρι τώρα όποιος έχει βάλει έχει βρει ... καθημερινή απασχόληση.
-
Ο χρήστης otso έγραψε:
Ηλια δεν εχω παρει ακομα σομπα
αυτη που ηθελα μου την εσπασε ο πωλητης που ειπε οτι δεν μου την πουλαει λογω του οτι θελω περιπου 4 μ οριζοντια διαδρομη , και μου λεει διαβασε και το προσπεκτους
και οντως λεει οπως και για ολες τις ξυλοσομπες οτι θελει την μικροτερη δυνατη, οριζοντια διαδρομη και τις λιγοτερες στροφες.
αν θυμαμαι καλα φερνεις τις lokaterm στα fags λεει ακριβως τα ιδια. και οχι μονο αυτο αλλα οτι θελει υψος το λιγοτερο 4 μ απο το υψος της σομπας.
εισαι λοιπον σιγουρος οτι γινεται οταν σε ειχα ρωτησει για μπουρι υψος απο την σομπα καθετο μεσα 2μ , οριζοντιο 4μ και εξω 1 με 1.5 μ καθετο?Γίνεται, αλλά καλό είναι να έχεις τάπες στις γωνίες για να μπορείς να καθαρίσεις το οριζόντιο τμήμα, αλλιώς θα πρέπει να ξεμοντάρεις όλη την καμινάδα κάθε χρόνο. Παλιά έβγαζαν το μπουρί οριζόντια από μια τρύπα στο τζάμι κ το άφηναν έτσι, κ δούλευε. Βέβαια, τότε τα κουφώματα έμπαζαν από παντού, οι σόμπες δεν έκαιγαν τέλεια τα ξύλα, η καύση δεν ρυθμιζόταν κ κάθε χρόνο οι καμινάδες ξεμοντάρονταν για καθάρισμα κ έβγαζαν τ' άντερά τους, άσε που από Φλεβάρη κ μετά άρχιζαν να βγάζουν καπνό από παντού.
Αν κ δεν υπάρχει η μία αλήθεια, άκου τι 'παίζει': Αν η σόμπα έχει δυνατότητα εισαγωγής εξωτερικού αέρα, τα πράγματα είναι σαφώς πιό άνετα. Σε γενικές γραμμές, 3 - 4 μέτρα κάθετο αγωγό τα χρειάζεσαι για να βγεις από το ταβάνι κ να έχεις κ λίγη καμινάδα! Τρόποι συγκράτησης της καμινάδας έξω υπάρχουν ΠΑΡΑ πολλοί, ακόμα κ αν δεν έχεις αρκετό τοίχο δίπλα για να βάλεις 2 στηρίγματα. Αν, ας πούμε, είχα βάλει εγώ την καμινάδα του GeorgT, θα είχα χρησιμοποιήσει ανοιχτές γωνίες για να βγω από το σπίτι, οπωσδήποτε μονωμένη καμινάδα μέσα στον τοίχο, ενώ θα είχα βάλει μονοκόμματο μονωμένο αγωγό έξω, τουλάχιστον μισό μέτρο ψηλότερο. Κ δεν θα είχα βάλει το περιστροφικό καπέλο, όλα αυτά κάποια στιγμή σταματάνε κ ντουμανιάζει το σπίτι. Δεν λέω φέτος, δεν λέω του χρόνου, κάποτε θα γίνει.
Είτε τζάκι, είτε σόμπα, η μακριά καμινάδα δημιουργεί υποπίεση κ 'ρουφάει' τον καπνό. Και, εννοείται, όσο καλύτερη είναι η σόμπα τόσο καλύτερα γίνεται η δουλειά. Δεν περιμένεις από την σόμπα των 250 Ε να έχει την ίδια συμπεριφορά με την σόμπα των 1.000, έτσι δεν είναι?ποιο ειναι το μεγαλυτερο οριζοντιο που εχεις τοποθετησει και δουλευει ανετα?
12 μ σε τζάκι, αλλά το κάθετο μετά είναι 7,5 μέτρα. Κλείνεις την πόρτα κ ακούς τον αέρα να σφυρίζει μέχρι να την σφραγίσεις. Έχει κ τάπες για καθάρισμα, δεν είχε κανένα πρόβλημα 2 χειμώνες τώρα.
εφερες τα ακριβα μπουρια?
Ναι και μπορώ να το πω: Καμία σχέση!
φερνεις lokaterm και καρπετη η παιζει και τιποτα αλλο?
Παίζουν κ Βουλγάρικες (για χαμηλή τιμή), Τσέχικες (για ενδιάμεση), Ιταλικές, Γαλλικές, Σκανδιναβικές, .... Όρεξη να' χεις...
να ρωτησω τιμες?
ΚΑΛΕΣ σόμπες, από 450 Ε μέχρι 1.800 - 1.900 Ε, μετά πάμε στα εξεζητημένα, επώνυμα κλπ όπου μπορεί ν' ακούσεις κ τιμή γκαρσονιέρας στον Πύργο.
με μεταφορικα τι γινεται?
Ανάλογα με την κατοικία σου κ την προέλευση της σόμπας, από 40 μέχρι 80 Ε. Ε, καλά τώρα, αν πάρεις σόμπα των 15 Κ Ε είμαι βέβαιος οτι θα σου τα κάνουν δώρο.
-
Για ενεργειακές ξυλόσομπες, σόμπες και τζάκια μπορείτε να δείτε και τις δανέζικες ΗWAM http://www.hwam.com (θεωρούνται κορυφαίες) τις οποίες φέρνει η http://www.euroflamm.gr, τις επίσης δανέζικες Morsoe http://www.morsoe.com http://www.marasflame.gr/, τις επίσης δανέζικες SCAN http://www.scan.dk τις οποίες φέρνει στην Ελλάδα ο Μαυρογένης http://www.mavrogenis.gr/ και ο Κουτρουφίνης στο Ναύπλιο, οι νορβηγικές Jotul http://www.jotul.com τις οποίες εισάγει ο Κουτρουφίνης και τις Βέλγικες Dovre http://www.dovrehellas.gr
Όλες αυτές οι εταιρείες παράγουν προϊόντα από τα καλύτερα που υπάρχουν ενώ κάποιες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση και σε θέματα ποιότητας, φινιρίσματος και design...Έχουν δε διαφορές γιατί άλλες είναι χαλύβδινες και άλλες μαντεμένιες (χυτοσίδηρος)...Εγώ σπίτι μου έχω βάλει τη SCAN DSA 8-5. http://www.scan.dk/en-GB/Scan/wwwscanuk/Main-Menu/Products/Wood/Inserts-and-Fireplaces/Scan-DSA-8_5/
Είναι ενεργειακή κασέτα που τοποθετήθηκε σε υπάρχον άθλιο τζάκι με πυρότουβλα.... Είμαι πλήρως ικανοποιημένος από τα 3 χρόνια λειτουργίας της, καίει όλο το χειμώνα συνέχεια μειώνοντας κατά πολύ τις ανάγκες για πετρέλαιο ενώ η κατανάλωσή της είναι απίστευτα μικρή, ένα ξύλο δρυός την ώρα ή ένα ξύλο οξιάς στα 40 λεπτά... Για να γίνεται σωστά η δευτερογενής καύση είναι απαραίτητο να γίνεται αργά και να μην είναι η φλόγα δυνατή. Χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά ξύλα χωρίς υγρασία ενώ πρέπει να είναι μικρά κομμένα καθώς ένα ενεργειακό τζάκι για να λειτουργήσει σωστά δε χρειάζεται να είναι μεγάλο σε μέγεθος. Μάλιστα όσο μικρότερο, τόσο αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα. Ένα σωστά σχεδιασμένο τζάκι δεν πρέπει να είναι βαθύ προς τα μέσα...το πολύ να έχει πλάτος 30cm...Κι επειδή ακούω κάποιους να βάζουν τις σόμπες μόνοι τους, σε τέτοιους καιρούς δεν υπάρχει κι άλλη επιλογή αλλά αξίζει να πω ότι στην Αγγλία είναι παράνομη μια τέτοια τοποθέτηση, υπάρχει ειδική νομοθεσία για τις προδιαγραφές τοποθέτησης του τζακιού, γι'αυτό εκεί επιβάλλεται δια νόμου η τοποθέτηση από πιστοποιημένα συνεργεία με ανθρώπους που έχουν κάτσει στο θρανίο για να μάθουν θερμοδυναμική και ταυτόχρονα να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στην πράξη δίνοντας εξετάσεις! Η SCAN ισχυρίζεται ότι για το συγκεκριμένο ενεργειακό τζάκι επιτυγχάνεται ενεργειακή αποδοτικότητα 78%.Να εικόνα του δικού μου τζακιού την ώρα της καύσης:
Πάντως η καπνοδόχος-καμινάδα χρειάζεται καθάρισμα κάθε 2-3 χρόνια ή και λιγότερο ανάλογα με το πόσο 'βρώμικη' είναι...
Έχει να γίνει αποψίλωση των δασών τα επόμενα χρόνια με το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,50.... -
Μήπως θα μπορούσες να αναφέρεις και κόστος για την μετατροπή του τζακιού (κόστος αγοράς και τοποθέτηση); Στην περίπτωση χρησιμοποίησης μπριγκέτας που έχει ελάχιστη υγρασία, μήπως αυξάνεται το διάστημα καθαρισμού της καμινάδας; Αυτή την εντύπωση έχω.
ΥΓ. Με τέτοιο nick πως να μην πάρεις τζάκι SCAN!
-
Ο χρήστης axel12p έγραψε:
Μήπως θα μπορούσες να αναφέρεις και κόστος για την μετατροπή του τζακιού (κόστος αγοράς και τοποθέτηση); Στην περίπτωση χρησιμοποίησης μπριγκέτας που έχει ελάχιστη υγρασία, μήπως αυξάνεται το διάστημα καθαρισμού της καμινάδας; Αυτή την εντύπωση έχω.ΥΓ. Με τέτοιο nick πως να μην πάρεις τζάκι SCAN!
Με τις συγκεκριμένες εταιρείες είναι ακριβό το κόστος της κασέτας και ξεκινάει από 2000 ευρώ(Jotul,Dovre) έως 4000 ευρώ (HWAM)...Πάντα εξαρτάται από το μοντέλο. Οι άλλες εταιρείες είναι κάπου στη μέση. Οι τιμές αυτές ήταν όταν είχα βάλει εγώ την κασέτα. Τώρα το κόστος εγκατάστασης δεν είναι μεγάλο και σε τέτοιες περιόδους μπορείς να διαπραγματευτείς φαντάζομαι μέχρι και δωρεάν. Η εγκατάσταση στο σπίτι μου έγινε από εξειδικευμένο τεχνίτη Άγγλο συγγενή μου που μένει μόνιμα Ελλάδα και γι'αυτό δεν ξέρω τι παίζει στην αγορά. Η δευτερογενής καύση που καίει ουσιαστικά τα αέρια της πρώτης καύσης μειώνει εντυπωσιακά τη στάχτη και τις εκπομπές CO και CO2 μειώνοντας την κατανάλωση ξύλου και αυξάνοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα. Άρα τα διαστήματα αραιώνουν κατά πολύ σε σχέση με ένα απλό τζάκι.
Υπάρχουν και πολύ φθηνότερες κασσέτες (στα 1000 ευρώ) όπως Deville, Palazzetti, Edil Kamin, κάποιες ισπανικές και άλλες, με αεραγωγούς χωρίς δευτερογενή καύση κτλ, οι οποίες απαιτούν γκρεμίσματα στο υπάρχον τζάκι και δεν προτιμήθηκαν... Τις Jolly Mec που ακούγονται πολύ εδώ δεν τις είχα ακούσει καν ενώ δεν κοίταξα καθόλου καθώς δεν εισάγονταν τότε ευρέως ανατολικοευρωπαϊκές (από τις χώρες που τώρα λοιδορούν την Ελλάδα) -
Πολύ καλή η κασέτα σου, αλλά για την δική μας αισθητική πολύ μικρή. Περίμενε να την δει ο Γιώργος123, να δεις τι θα σου πει.
Λοιπόν, θα σου κάνω την πρώτη ερώτηση που κάνουν οι ενδιαφερόμενοι: Ψήνεις?Η κασέτα σου έχει ονομαστική ισχύ 7 kw και (μου φαίνεται ότι) δεν έχει μοτέρ. Η τζόλι, πχ, έχει 24 kw κ μοτέρ που μπορεί να πάει τον αέρα σε όλο το σπίτι. Μια άλλη, με κόστος στα 1.200 - 1.300 Ε κ 2 μοτεράκια, έχει 11 kw.
Άλλη αισθητική, άλλη λειτουργία, ... Γενικά, το έχουμε ξαναπεί, δεν υπάρχει το απολύτως καλύτερο, αλλιώς θα υπήρχε ένα κ θα παίρναμε όλοι το ίδιο. -
-
Κατασκευή κάπου στην πρώην Αυστροουγγρική αυτοκρατορία ίσως, για μέσα στην Αυστρία θα κρατούσα μικρό καλάθι.
Κοίταξε πίσω της, έχει το CE με όλα τα στοιχεία.Ναι, έχω δει από κοντά τέτοια Βουλγαρική, άθλια δουλειά αλλά απόδοση είχε - κ πως να μην έχει δλδ, φωτιά μέσα / μέταλλο έξω είναι! Αντίστοιχη σόμπα έχει επιφάνειες εσωτερικές από βερμικουλίτη, μόνωση για να μην καίγεσαι όταν την ακουμπάς, δευτερογενή καύση, καλούς μηχανισμούς, σαφώς μεγαλύτερη ( % ) απόδοση, σαφέστατη οικονομία καυσίμου κ ... την τριπλάσια τιμή.
-
μηπως γνωριζη καποιος που μπορω να βρω πυρημαχο γυαλι ξυλοσομπας μου εσπασε και δεν βρισκω πουθενα οθτε σε τζαμαδικα οθτε σε αυτουσ που πουλανε σομπες.ευχαριστω
-
Ο χρήστης zombie έγραψε:
μηπως γνωριζη καποιος που μπορω να βρω πυρημαχο γυαλι ξυλοσομπας μου εσπασε και δεν βρισκω πουθενα οθτε σε τζαμαδικα οθτε σε αυτουσ που πουλανε σομπες.ευχαριστωhttp://marousi.olx.gr/96-2106148720-iid ... le_Adwords
-
Ο χρήστης Dodger έγραψε:
Τί είναι τούτο? Είναι πράγματι φθηνός τρόπος θέρμανσης ή παπάτζα?
Μάλλον για το 2ο θα πρόκειται αλλά είπα να ρωτήσω μήπως και κάποιο παιδί έχει επαφή με το θέμα.
Δε ρωτάς στο θέμα με τις ξυλόσομπες και τα τζάκια; Θα το δουν περισσότεροι σχετικοί με το θέμα...
Να το βάλω εδώ?
Αν υπάρχει άλλη καταλληλότερη θεματική ενότητα και μου διαφεύγει sorry
-
Άστο και φύγε, θα σου απαντήσουν οι ειδήμονες
-
Ένας γνωστός μου ενδιαφέρεται να βάλει. Του λέω ότι μάλλον είναι τρελή παπάτζα αλλά αυτός επιμένει.
-
άμα θες να δεις τη γλύκα απο ιον μια είναι η απάντηση
[spoiler=:2tfr0ghh]
και σε τριφασική
[/spoiler:2tfr0ghh]
-
Χωρις να ειμαι ο ειδικός αλλα μαλλον πρεπει να επιμένεις γιατι το θεμα μυρίζει εντα για παπατζα απ το χιλιόμετρο!
-
Του τo είπα μια, δυο, τρεις φοβάμαι όμως ότι στο τέλος για τους χ, ψ λόγους θα τ'ακούσω οπότε δεν λέω τπτ πλέον
Μάλλον θα μου τα πει ο άλλος μαζεμένα μετά την εγκατάσταση -
καλημερα σε ολους
εδω και δυο μηνες ψαχνω να βρω τι ξυλοσομπα θα παρω..σημειωσα καποιες σημαντικες πληροφοριες που γραψατε (και ευχαριστω ολους σας γι αυτο).
τελος παντων, αυτο που ξερω ειναι οτι θα εχει φουρνο, (και εννοειται μεγαλη αποδοση) αλλα αυτο που με βασανιζει ειναι τα μπουρια.
μεχρι που πρεπει να φτανουν οταν βγουν στην εξωτερικη τρυπα για να ανεβουν επανω?
εννοω πρεπει να φτασουν μεχρι την ταρατσα?
αν ειναι ετσι την βαψαμε .ειμαι σε διπλοκατοικια και δεν εχουμε προσβαση αλλα ουτε και αδεια για κατι τετοιο. -
Ο χρήστης alpha έγραψε:
καλημερα σε ολουςεδω και δυο μηνες ψαχνω να βρω τι ξυλοσομπα θα παρω..σημειωσα καποιες σημαντικες πληροφοριες που γραψατε (και ευχαριστω ολους σας γι αυτο).
τελος παντων, αυτο που ξερω ειναι οτι θα εχει φουρνο, (και εννοειται μεγαλη αποδοση) αλλα αυτο που με βασανιζει ειναι τα μπουρια.
μεχρι που πρεπει να φτανουν οταν βγουν στην εξωτερικη τρυπα για να ανεβουν επανω?
εννοω πρεπει να φτασουν μεχρι την ταρατσα?
αν ειναι ετσι την βαψαμε .ειμαι σε διπλοκατοικια και δεν εχουμε προσβαση αλλα ουτε και αδεια για κατι τετοιο.για τα μπουρια εχει γραψει αρκετα ο ililias και αν το δει θα σου απαντησει.
οσο για το αλλο που λες για σομπα με φουρνο δηλαδη, αναθεωρησα οταν ειδα οτι αυτην που ηθελα το προσπεκτους ελεγε οτι πρεπει να ειναι ανοιχτα η πορτα του φουρνου οταν δεν εχει φαγητο μεσα.αυτο δεν μου καθισε καλα μια και εχω μικρα παιδια
αλλα και τι διαολο σομπα θα ειναι αυτη με ανοιχτη την μια πορτα .
ισως βεβαια αν πας σε αρκετα ακριβοτερες να μην ισχυει αυτο , αλλα στο λεω να το εχεις υποψιν .
αν καταληξεις πες μας σε ποια και την τιμη.
Ξυλόσομπα