-
Ο χρήστης pointer έγραψε:
και κάτι ακόμα.Το sportage της φωτογραφίας είναι ένα ικανό αυτοκίνητο και έχει και κοντά!!Είναι το προηγούμενο μοντέλο.Τα νεότερα έχουν μόνο κλείδωμα 50-50 χωρίς κοντά.πλεον το προ-προηγουμενο....
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Αυτό το 50-50 δε θα πεθάνει ποτέΔυστυχως οπως δειχνουν τα πραγματα η κατασταση τεινει να εχεις λαθος.....
να..... μην ειναι ΚΑΝ 4κινητα...αλλα αυτο ειναι αλλη κουβεντα..
-
Εννοούσα τη λανθασμένη φράση 50-50 και το πως χρησιμοποιείται.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Εννοούσα τη λανθασμένη φράση 50-50 και το πως χρησιμοποιείται.α οκ...
απλά εχει επικρατησει να δινει το σωστο νοημα... -
Ποιό σωστό νόημα δίνει? Απολύτως λανθασμένο νόημα έχει/δίνει αλλά χρησιμοποιείται σε πείσμα της πραγματικότητος
ontopic και τα 3 αυτά μοντέλα είναι πολύ καλά, κάπου υπερτερεί το ένα, κάπου το άλλο. Εφόσον πρόκειται για μτχ δες όσα πιο πολλά μπορείς και πάρε το καλύτερο από αυτά.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Ποιό σωστό νόημα δίνει? Απολύτως λανθασμένο νόημα έχει/δίνει αλλά χρησιμοποιείται σε πείσμα της πραγματικότητος
.καλα οκ οτι πεις
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Δεν υπάρχει κανένα τετρακίνητο που να μην έχει κάποιο είδος μπλοκαρίσματος του κεντρικού διαφορικού (ή συμπλέκτη/κομπλέρ).Υπάρχει, το grand vitara 1,6 με τελείως ανοιχτό κεντρικό.
-
Το κεντρικό διαφορικό στα τελευταίας γενιάς Grand Vitara δεν είναι ελεύθερο, είναι περιορισμένης ολίσθησης
ΥΓ. Φωκίωνα δε κατάλαβα γιατί τσαντίζεσαι.
-
Νομίζω ότι αυτά με esp δεν έχουν κεντρικό lsd, ενώ αυτά χωρίς έχουν, ή κάτι τέτοιο.
Άσχετο, αλλά για όσους ίσως δεν το ξέρουν, η μετάδοση στα vitara κατασκευάζεται από θυγατρική της subaru.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
ΥΓ. Φωκίωνα δε κατάλαβα γιατί τσαντίζεσαι.Δε με εχεις δει τσαντιζμενο
Πραγματικά δεν εχω θεμα...
Απλά σε εναν ανθρωπο που 'δεν εχει ιδεα' δεν εχει και νοημα, σε αυτη τη φαση τουλαχιστον να το αναλυσεις. Πιθανον να τον μπερδεψεις χειρότερα, ενω με τον λαθος ορο εχει πιασει το σωστο νοημα που θες να πεις.Αυτα τα
-
Ο χρήστης stolis έγραψε:
Δεν υπάρχει κανένα τετρακίνητο που να μην έχει κάποιο είδος μπλοκαρίσματος του κεντρικού διαφορικού (ή συμπλέκτη/κομπλέρ).
Υπάρχει, το grand vitara 1,6 με τελείως ανοιχτό κεντρικό.
το grand vitara 1.6 δεν είναι για πολλά..ούτε καν κοντά δεν έχει.
-
IKE τα μισά να μου'λεγε.
-
-
Γειά χαρά και απο μένα.Απο οσο ξέρω στο φόρεστερ με τις κοντές επιλεγμένες το κεντρικό διαφορικό μένει ελεύθερο γι αυτό και μπορούν να χρησιμοποιούνται με μεγάλες ταχύτητες σε σχέση με το g,vitara. Στο sportage το νεο υπάρχει επιλογή lock αλλά φυσικά στο δίλιτρο 4χ4.
-
Δεν υπάρχει subaru με ελεύθερο κεντρικό. Όλα είναι lsd. Έχω λυμένο αν θέλετε να το βρω να ανεβάσω φωτογραφίες που φαίνονται τα δισκάκια.
Στα sti μια που το έφερε η κουβέντα, είναι ρυθμιζόμενο με επιλογή lock 50-50 μάλιστα. -
Καλημερα και ευχαριστω ειλικρινα για τις απαντησεις-πληροφοριες.
@pointer Οντως ενα πετρελαιο θα ηταν ιδανικο.Μενω Πορτο Ραφτη και μπορω να το δικαιολογησω ομως το διαθεσιμο κεφαλαιο ειναι στα 15 χιλιαρικα πανω κατω.
@Fokion Διαφωτιστικες οι πληροφοριες στο θεμα της τετρακινησης.Τα βασικα τα εχω πιασει(εχω τεχνικη καταρτιση σε αλλο τομεα αλλα βοηθαει στην γενικη αντιληψη της μηχανικης).Οι επιμερους διαφορες εν συγκρισει ειναι που με ψιλομπερδευουν σε σχεση με το βελτιστο αποτελεσμα που επιθυμω.
@stolis Απ'οτι καταλαβαινω εισαι ειδικος στα subaru οποτε θα ηθελα απο την εμπειρια σου να μου πεις αν με καλυπτει ο forester 2.0 X.
Ευχαριστω και παλι.
Υ.γ.Και τα off-topic ειναι καλοδεχουμενα γιατι μεσα απο την κουβεντα βγαινουν πραγματα! -
Θα τα πούμε περαιτέρω στο foresterclub αφού είδα ότι γράφτηκες. Έχουμε και αμέτρητο υλικό με βίντεο για να δεις και στην πράξη τα αυτοκίνητα σε διάφορες συνθήκες και καταστάσεις.
-
Τεχνικά απο οσο φανταζομαι και το φορεστερ κανει αυτα που θες. Απο την στιγμη που εχει τερματισει επιτυχως σε 24ωρους offroad αγωνες!!!
Αρα ψυχρα κοιτωντας ( γιατι σαφως παιζει και το υποκειμενικά, 'τι μου αρεσει' που ειναι καθοριστικός παραγοντας ) αν οι τιμες αγοράς μεταξυ σουμπαρου και βιταρα ειναι παραπλησιες και βεβαιως και το κοστος ανταλλακτικών - επισκευης - συνεργειο εμπιστοσυνης που δεν πιανει κ@@ους ( δεν εχω καμια εμπειρια σε σουμπαρου στο θεμα αυτο) ειναι επεισεις παραπλησιες τοτε ναι διαλεξε οποιο σου αρεσει...
Αλλα δες το σφαιρικά ( οχι μονο το κοστος κτησης αλλα και χρησης)
στο ιδιο πνευμα ΜΗΝ αποκλειεις το πετρελαιο γιατι ναι μεν ισως δωσει κατι παραπανω τωρα αλλα θα το παρεις πισω
απο την μακροβιωτητα των κινητηρων ντιζελ γενικως σε σχεση με βενζινα
τα αραιωτερα και φτυνοτερα αναλλογικά σερβις που συνηθως θελουν
και απο την διαφορά στην αγορά του καυσιμου ανα λιτρο
και απο την διαφορά στην καταναλωση λιτρα / 100 χλμ
και απο την καλυτερη ροπη του ντιζελ να οδηγεις/τραβας πιο ξεκουραστα και οικονομικά..Για να μην μπλεκεις μετα απο λιγο με τα 'γκαζια' κι ο Θεος βοηθός...
( και οπως παντα δικη σου τσεπη δικη σου αποφαση. εμεις απλά λεμε ποιους παραγοντες θεωρουμε σημαντικους ωστε να παρεις την σωστη αποφαση ΓΙΑ ΣΕΝΑ σταθμιζοντας τους) -
αν και ίσως off topic αλλά χρήσιμο για την επιλογή του συνφορουμίστα να ξεκαθαρίσουμε λίγο τι εννοούμε 50-50, lock, κλπ.
Καταρχήν όταν λέμε lock στα SUV, εννοούμε κλείδωμα του κεντρικού διαφορικού, όχι των διαφορικών των αξόνων (αυτά κλειδώνουν τελείως και χειρωκίνητα σε ελάχιστα 4*4 πχ τα mercedes του στρατού αν θυμάστε που είχε το μοχλουδάκι που τράβαγες πίσω από τις ταχύτητες).
Και σαφώς και υπάρχει η έννοια 50-50. Σημαίνει κλείδωμα του κεντρικού διαφορικού (στην ουσία δ΄λ. δεν υπάρχει κεντρικό διαφορικό) και η ισχύς μεταδίδεται 50% εμπρός, και 50% πίσω. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει το όχημα είτε να κινείται μόνο σε ευθεία, είιτε άμα στρίβει να κινείται σε γλιστερή επιφάνεια (χιόνια ή λάσπες ή άμμος) γιατί εάν ο πίσω με τον εμπρός άξονα διαγράφουν διαφορετικής ακτίνας στροφή και αφού δε θα υπάρχει διαφορικό να διαφορίσει τις ταχύτητες περιστροφής κινδυνεύει να σπάσει ο άξονας. Είναι χαρακτηριστικός και ένας ανατριχιαστικός θόρυβος κρακ, κρακ όταν στρίψεις με το lock στο on σε άσφαλτο πχ σε rav.
Τα sti (μαμά μετά το 2006, το δικό μου που είναι 2005 δεν έχει) έχουν ρυθμιζόμενο κεντικό διαφορικό δηλ. ρυμίζεις πόσο ποσοστό της ισχύος θέλεις να πηγάίνει εμπρός και πόσο πίσω για να επιλέγεις αν το αμάξι θα είναι υπερστροφικό, υποστροφικό κλπ. Είναι το αντίστοιχο snow, tarmac, gravel των evo. Αυτές οι επιλογές όμως δεν λοκάρουν το κεντρικό διαφορικό αλλιώς θα κινδύνευε να σπάσει ο άξονας. Απλά σε κανονικές συνθήκες ρυθμίζουν το ποσοστό ισχύος εμπρός ή πίσω.
Δε γνωρίζω αν έχει και θέση 50-50 lock. Αν όμως έχει δεν είναι για κίνηση σε άσφαλτο ή σε σκληρή επιφάνεια.
Είπα προηγουμένως ότι θεωρώ ότι εάν σε κάποιιο αμάξι που έχει αργά, επιλέξεις τα αργά θα λοκάρει και το κεντρικό διαφορικό γιατί αλλιώς τα αργά δεν έχουν νόημα. Χρησιμοποιούνται κυρίως για ξεκόλλημα σε γλιστερες επιφάνειες. Σε σκληρά terain τα αργά δεν είναι για συνεχή κίνηση. Σε σκληρά terrain tα επιλέγεις για να ανέβεις μια πολύ μεγάλη ανηφόρα ή μια ανηφόρα με φορτίο όπου δεν χρειάζονται ελιγμοί.
Βέβαια τώρα με τα ηλεκτρονικά πολλά έχουν αλλάξει στην πράξη δηλαδή υπάρχει δυνατότητα τα διαφορικά ακόμα και των αξόνων να μπλοκάρουν ηλεκτρονικά (elsd) και άμα βρει ένας τροχός ελάχιστη πρόσφυση να ξεκολλάει το αμάξι. Αυτό όμως δεν είναι lock και νομίζω ότι κανένα από τα μοντέλα που ανφέρθηκαν (σουμπαρού, σουζούκι, τογιότα) δεν έχουν τέτοια διαφορικά. -
Μιας και τα offtopic είναι καλοδεχούμενα:
Με το κλείδωμα του κεντρικού διαφορικού (αν υπάρχει) ή με την πλήρη εμπλοκή του συμπλέκτη ή την εμπλοκή της κατ'επιλογήν τετρακίνησης ισχύουν αυτά που πολύ σωστά λες εδώ:
Ο χρήστης junior gt έγραψε:
Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει το όχημα είτε να κινείται μόνο σε ευθεία, είιτε άμα στρίβει να κινείται σε γλιστερή επιφάνεια (χιόνια ή λάσπες ή άμμος) γιατί εάν ο πίσω με τον εμπρός άξονα διαγράφουν διαφορετικής ακτίνας στροφή και αφού δε θα υπάρχει διαφορικό να διαφορίσει τις ταχύτητες περιστροφής κινδυνεύει να σπάσει ο άξονας. Είναι χαρακτηριστικός και ένας ανατριχιαστικός θόρυβος κρακ, κρακ όταν στρίψεις με το lock στο on σε άσφαλτο πχ σε rav.αλλά δεν ισχύουν όσα λες εδώ:
Και σαφώς και υπάρχει η έννοια 50-50. Σημαίνει κλείδωμα του κεντρικού διαφορικού (στην ουσία δ΄λ. δεν υπάρχει κεντρικό διαφορικό) και η ισχύς μεταδίδεται 50% εμπρός, και 50% πίσω.
Επειδή με κλειδωμένο το κεντρικό διαφορικό ή για να το πώ πιο γενικά με τους άξονες που φτάνουν στο εμπρός και πίσω διαφορικό να κινούνται με την ίδια ταχύτητα, η ισχύς δεν κατανέμεται 50% εμπρός και 50% πίσω. Ούτε η ροπή κατανέμεται τότε 50% εμπρός, 50% πίσω. Δεν ξέρω γιατί έχει επικρατήση αυτή η θεωρία και γιατί αναπαράγεται με τόσο πάθος αλλά είναι απόλυτα λανθασμένη. Έχουν γίνει πολλές τέτοιες συζητήσεις εδώ.
/offtopic
ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟΥ SUV.