-
Περί Νομιμοποίησης Αυθαιρέτων.
Θεωρώ απολύτως εγκληματικό να προχωρήσουμε στην Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κάθε μορφής άκριτα και μετά τη διενέργεια 'Βεβαίωση στατικής επάρκειας αυθαιρέτου με 'ταχύ οπτικό έλεγχο' από το μηχανικό' όπως προβλέπεται στο ν/σ Παπακωνσταντίνου. Από στατικής απόψεως θα είμαστε όλοι οι μηχανικοί υπόλογοι αν ανοιχτά δεν θέσουμε τις αντιρρήσεις μας στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και δεν δηλώσουμε με 1000 τρόπους το πόσο επικίνδυνο είναι για τη Δημόσια Ασφάλεια το συγκεκριμένο Ν/Σ.
Αλλιώς θα είμαστε συνυπεύθυνοι για αυτό που νομοτελειακά θα γίνει στον επόμενο μεγάλο σεισμό που η χώρα σε ορισμένες περιοχές θα ζήσει στιγμές Αϊτής 2009. Τότε τα κανάλια θα ρίχνουν τις ευθύνες σε εμάς και μόνον καθώς οι πολιτικοί ως τα κλασσικά λαμόγια που είναι θα την έχουν κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. (βλέπε υπόθεση στεγάστρου Σαντορίνης όπου ο αρμόδιος υπουργός που έδωσε την άδεια λειτουργίας του Μουσείου εν ώρα εργασιών το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αθωώσει εαυτόν).
Το μόνο που θα μας σώσει τότε είναι ο γραπτός λόγος και η εν τοις πράγμασι αδρανοποίηση του Ν/Σ μέσω της μη εφαρμογής του. Είναι επιτακτικό λοιπόν να υπάρξει μία πλήρης στατική μελέτη στα πλαίσια της φιλοσοφίας του ΚΑΝ.ΕΠΕ. όπου όχι μόνον θα αποτιμάται η στατική επάρκεια αλλά για την προώθηση του φακέλλου θα απαιτείται η εκτέλεση των απαραίτητων στατικών εργασιών ενίσχυσης ώστε το δόμημα να βρεθεί στα επίπεδα ασφαλείας των νόμιμα κτισμένων δομημάτων της εποχής του.
Αλλιώς θα πρέπει η συγκεκριμένη Νομιμοποίηση να μην προχωρά και να εκδίδεται πρωτόκολλο κατεδάφισης.
Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε μελλοντικά και κάποιον αγοραστή που θα νομίζει ότι έχει αγοράσει κάτι νόμιμο αλλά στην πραγματικότητα θα έχει θέσει εαυτόν σε ένα μη αποδεκτό επίπεδο ρίσκου για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Αλλά είμαστε στην Ελλάδα οπότε......
-
Το παραπανω σχολιο ειναι το μινιμουμ για την μελλοντικη τυχη του κτηριου.... οποτε πλεον οποιος αγοραζει απο δω και περα υφισταμενα ακινητα, θα πρεπει να ζηταει την στατικη μελετη... και αναλογα θα πρεπει να αποφασιζει.... για να προχωρησει στην αγορα.... η τιμη δεν θα πρεπει να παιζει ρολο σε αυτο γιατι αν γινει σεισμος τοτε θα φυγει ολο το ακινητο....
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Περί Νομιμοποίησης Αυθαιρέτων.Θεωρώ απολύτως εγκληματικό να προχωρήσουμε στην Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κάθε μορφής άκριτα και μετά τη διενέργεια 'Βεβαίωση στατικής επάρκειας αυθαιρέτου με 'ταχύ οπτικό έλεγχο' από το μηχανικό' όπως προβλέπεται στο ν/σ Παπακωνσταντίνου. Από στατικής απόψεως θα είμαστε όλοι οι μηχανικοί υπόλογοι αν ανοιχτά δεν θέσουμε τις αντιρρήσεις μας στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και δεν δηλώσουμε με 1000 τρόπους το πόσο επικίνδυνο είναι για τη Δημόσια Ασφάλεια το συγκεκριμένο Ν/Σ.
Αλλιώς θα είμαστε συνυπεύθυνοι για αυτό που νομοτελειακά θα γίνει στον επόμενο μεγάλο σεισμό που η χώρα σε ορισμένες περιοχές θα ζήσει στιγμές Αϊτής 2009. Τότε τα κανάλια θα ρίχνουν τις ευθύνες σε εμάς και μόνον καθώς οι πολιτικοί ως τα κλασσικά λαμόγια που είναι θα την έχουν κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. (βλέπε υπόθεση στεγάστρου Σαντορίνης όπου ο αρμόδιος υπουργός που έδωσε την άδεια λειτουργίας του Μουσείου εν ώρα εργασιών το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αθωώσει εαυτόν).
Το μόνο που θα μας σώσει τότε είναι ο γραπτός λόγος και η εν τοις πράγμασι αδρανοποίηση του Ν/Σ μέσω της μη εφαρμογής του. Είναι επιτακτικό λοιπόν να υπάρξει μία πλήρης στατική μελέτη στα πλαίσια της φιλοσοφίας του ΚΑΝ.ΕΠΕ. όπου όχι μόνον θα αποτιμάται η στατική επάρκεια αλλά για την προώθηση του φακέλλου θα απαιτείται η εκτέλεση των απαραίτητων στατικών εργασιών ενίσχυσης ώστε το δόμημα να βρεθεί στα επίπεδα ασφαλείας των νόμιμα κτισμένων δομημάτων της εποχής του.
Αλλιώς θα πρέπει η συγκεκριμένη Νομιμοποίηση να μην προχωρά και να εκδίδεται πρωτόκολλο κατεδάφισης.
Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε μελλοντικά και κάποιον αγοραστή που θα νομίζει ότι έχει αγοράσει κάτι νόμιμο αλλά στην πραγματικότητα θα έχει θέσει εαυτόν σε ένα μη αποδεκτό επίπεδο ρίσκου για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Το θέμα είναι πως ακόμα και σχέδια να υπάρχουν για ένα συγκεκριμένο αυθαίρετο, σύμφωνα με τα οποία να είναι επαρκές στατικά, πως μπορεί να αναλάβει την ευθύνη όταν μόνο σίγουρος δεν μπορεί να είναι για την αντιστοιχία σχεδίων-πραγματικής κατασκευής, αλλα και για τον σωστό τρόπο εφαρμογής αυτης; Αλλα ακόμα και σε περίπτωση στατικά δεν υπάρχει πρόβλημα στον φορέα του κτηρίου, τι θα γίνει αν λόγω κακοτεχνίας σε ένα σεισμό ένας τοίχος πέσει απο το 2ο όροφο και σκοτόσει κάποιον που είναι απο κάτω; Η σε περίπτωση που η ηλεκτρική εγκατάσταση είναι επικίνδυνη επειδή έγινε στο πόδι απο κάποιο ηλεκτρολόγο της περιοχής;
Δεν ξέρω ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση στο υπαρκτό και τεράστιο πρόβλημα των αυθαιρέτων, αλλα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου μου φαίνεται κοματάκι αστείο...
-
Την λύση την έδωσαν οι αξιόλογοι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ (νομίζω ο Πεπονής) που δεν παραγράφουν ποτέ το αδίκημα (ακόμα και μετά από 50 και 100 χρόνια) και σέρνουν στα δικαστήρια τον μηχανικό και όχι τον κατασκευαστή (που θησαύρισε από την παρανομία).
Εύγε στον πολιτικό κόσμο της χώρας. -
Ο χρήστης Pez έγραψε:
Θεωρώ απολύτως εγκληματικό να προχωρήσουμε στην Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κάθε μορφής άκριτα και μετά τη διενέργεια 'Βεβαίωση στατικής επάρκειας αυθαιρέτου με 'ταχύ οπτικό έλεγχο' από το μηχανικό' όπως προβλέπεται στο ν/σ Παπακωνσταντίνου. Από στατικής απόψεως θα είμαστε όλοι οι μηχανικοί υπόλογοι αν ανοιχτά δεν θέσουμε τις αντιρρήσεις μας στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και δεν δηλώσουμε με 1000 τρόπους το πόσο επικίνδυνο είναι για τη Δημόσια Ασφάλεια το συγκεκριμένο Ν/Σ.
Το θέμα είναι πως ακόμα και σχέδια να υπάρχουν για ένα συγκεκριμένο αυθαίρετο, σύμφωνα με τα οποία να είναι επαρκές στατικά, πως μπορεί να αναλάβει την ευθύνη όταν μόνο σίγουρος δεν μπορεί να είναι για την αντιστοιχία σχεδίων-πραγματικής κατασκευής, αλλα και για τον σωστό τρόπο εφαρμογής αυτης; Αλλα ακόμα και σε περίπτωση στατικά δεν υπάρχει πρόβλημα στον φορέα του κτηρίου, τι θα γίνει αν λόγω κακοτεχνίας σε ένα σεισμό ένας τοίχος πέσει απο το 2ο όροφο και σκοτόσει κάποιον που είναι απο κάτω; Η σε περίπτωση που η ηλεκτρική εγκατάσταση είναι επικίνδυνη επειδή έγινε στο πόδι απο κάποιο ηλεκτρολόγο της περιοχής;
Δεν ξέρω ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση στο υπαρκτό και τεράστιο πρόβλημα των αυθαιρέτων, αλλα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου μου φαίνεται κοματάκι αστείο...
Γιατι σε μια νομιμη κατασκευη εισαι σιγουρος οτι εχουν ακολουθηθει ολα τα παραπανω που περιγραφεις; οτι ολα (σιδερα, μπετα, λοιπες εγκαταστασεις) εχουν μπει οπως περιγραφει η αδεια;
-
Γιατι καποιος εχει υπογραψει........ τι αλλο δλδ να περιμενεις.... για να σιγουρευτεις......
-
Καποιος εχει υπογραψει ναι, αλλα δεν νομιζω ολοι να κανουν αυτο που υπογραφουν.
-
Σωστα αλλα αμα τυχει στραβη.... τοτε ευκολα βλεπεις αν ειχε τηρηθει η μελετη και ετσι παει μεσα..... βεβαια 'αμα τυχει' η στραβη καταρρευση... κ.λ.π. Βλεπε κτηριο στη Κηφισιας εποχη 70..... ζωντανη μεταδοση απο τηλεοραση....
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
......
Γιατι σε μια νομιμη κατασκευη εισαι σιγουρος οτι εχουν ακολουθηθει ολα τα παραπανω που περιγραφεις; οτι ολα (σιδερα, μπετα, λοιπές εγκαταστασεις) εχουν μπει οπως περιγραφει η αδεια;
Αναφέρεστε και οι δύο στο κομμάτι της επίβλεψης του Έργου. Εδώ θα πω μόνον ότι στο σεισμό του 1999 πέραν των κτηρίων προ του 54 τα οποία και είχαν και την πλειοψηφία των βλαβών 2οι κατά σειρά προβλημάτων και αστοχιών σε επίπεδο που δεν ήταν δυνατή η επισκευή του ακινήτου ήταν τα αυθαίρετα. Και μιλάμε για χιλιάδες δομήματα όταν το πλήθος των κτηρίων τα οποία είχαν χτιστεί νόμιμα και τα οποία κρίθηκαν κόκκινα ή κατέρρευσαν εξαιτίας του σεισμού ήταν 25. Και δεν ήταν το πλήθος των αυθαιρέτων μεγαλύτερο του πλήθους των νόμιμα ανεγερθέντων δομημάτων.
Ο λόγος είναι μάλλον προφανής. Ακόμα και η πλημμελής επίβλεψη είναι καλύτερη από τη μη επίβλεψη ή το 'ο μάστορας ξέρει καλύτερα!'. @@ ξέρει ο μάστορας. Και αυτό το 1999 το έζησα πολλές φορές με κακοτεχνίες που έβγαιναν στην επιφάνεια και όπου ο άνδρας του σπιτιού ως τεχνίτης είχε υλοποιήσει γιατί αυτός ήξερε καλύτερα 'από τον τζιτζιφιόγκο τον μηχανικό...'.
Από εκεί και πέρα η πιστοποίηση της αντοχής των υλικών, το τι υπάρχει στην πραγματικότητα κ.λπ. βρίσκεται μέσω διερευνητικών τομών, μη καταστροφικών μεθόδων κ.λπ. Ναι στοιχίζει πολλά αληθές! Αλλά τι να κάνουμε; Ή το φτιάχνεις σωστά από την αρχή ή πληρώνεις στη συνέχεια το μάρμαρο. Κατά κάποιο τρόπο πρέπει να ανταμειφθεί και ο τηρών τους κανόνες και να τιμωρηθεί αντίστοιχα ο μη τηρών αυτούς.
Τα κλασσικά Ελληνικά εικονογραφημένα όπου ο παρανομών βρίσκεται τελικά να ευνοείται από το Δημόσιο έναντι του νόμιμου πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουν. Κατά τον τρόπο αυτό θα καθαρίσει το τοπίο με τα αυθαίρετα. Ας νομιμοποιηθούν αυτά που πληρούσαν τις αρχές της τεχνικής και επιστήμης όταν κατασκευάστηκαν. Για τα υπόλοιπα δεν θα πρέπει ως κοινωνία να τα δεχτούμε και πρέπει να προχωρήσουμε στην άμεση κατεδάφιση τους ώστε να λυθεί μία και καλή το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης. Γιατί αποτελεί πρωτοτυπία ένα παράνομο κτίσμα που πληροί τις προϋποθέσεις της δομικής νομοθεσίας να κρίνεται κατεδαφιστέο γιατί είναι στη ζώνη που αυθαίρετα πολλές φορές ονομάζεται αιγιαλός ενώ ένα άλλο ομοίως παράνομο κτίσμα με τη βοήθεια της 'ταχείας εξέτασης της λειτουργίας' και πολλάκις πιο τρωτό σε φόρτιση από σεισμό να νομιμοποιείται και να μπαίνει στην αγορά με τιμές αντίστοιχες αυτών που έχουν κατασκευαστεί με τους εκάστοτε κανονισμούς δόμησης.
ΥΓ. Η αναφορά στη στατική λειτουργία ενός δομήματος από μέρος μου γίνεται γιατί ακόμα και μία ανεπαρκέστατη και επικίνδυνη ηλεκτρολογική εγκατάσταση μπορεί να αντικατασταθεί με αμελητέο κόστος σε σχέση με το κόστος αντικατάστασης ενός κτηρίου. Όχι ότι δεν θα πρέπει να εξετάζεται αλλά καθώς είναι 'αφανής' συστηματικά παραβλέπεται από τους νομοθέτες.
-
Κι όμως καμιά φορά ακόμα και τα αυθαίρετα πουλιούνται....! Ξέρω κάποιον ο οποίος αγόρασε αυθαίρετο σε ερημική τοποθεσία για να πηγαίνει να ησυχάζει....
Αν και έχει μεγάλη οικονομική άνεση οι επιλογές του δεν χαρακτηρίζονται από φρονιμάδα... ίσως η ανασφάλειά και η τσιγκουνιά του τον έχει κάνει να χάσει καλές ευκαιρίες.
Βέβαια το παραπάνω δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση. -
-edit-
-
Zούμε σε μιά ονειρεμένη χώρα , με τον ήλιο μας , την δροσιά μας , την ζέστη μας , το κρύο μας , την συννεφιά μας , τις βροχές και τις καταιγίδες μας και τα χιόνια μας .
Επειδή όμως σαν λαός είμαστε αλλοπρόσαλλοι , έχουμε και καιρό αλλοπρόσαλλο .
Ετσι τον χειμώνα έχουμε ένα νοτιά που με ήλιο μας δίνει θερμοκρασίες 15-20 βαθμούς και υψηλή υγρασία , άρα χαμηλή αίσθηση κρύου , το απόγευμα έχουμε μιά δυνατή καταιγίδα που διαβρέχει τα κτίρια και την άλλη μέρα ένα ξεροβόρι με λιακάδα και χαμηλή υγρασία και θερμοκρασίες 5-10 βαθμούς .Ξέρετε τι σημαίνει αυτό γιά τα κτίρια ?
Απλά συνεχή σοκ .
Ετσι πολλά υλικά που στο εξωτερικό με τις πολύ αργές αλλαγές θερμοκρασιών , είναι πολύ αξιόπιστα , στην Ελλάδα γίνονται αναξιόπιστα .Ακούγονται πολλά γιά τα νέα υλικά . Δυστυχώς όμως δεν γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθούν σε βάθος χρόνου .
Επίσης ακούγεται ότι διάφορες εξωτερικές μονώσεις έχουν όριο ζωής τα 25 χρόνια και δεδομένου ότι οι Ελληνάρες πωλητές τους γοητεύονται από τις αρπακτές , έχουμε υπερτιμημένες τιμές πώλησης .Κανείς δεν μας λύνει επιστημονικά αποδεδειγμένα , πως θα συμπεριφερθούν νέα υλικά σε βάθος χρόνου , σε θέματα αντοχής , στηρίξεων , πυροπροστασίας και απόδοσης , έτσι ο λόγος κόστους προς οικονομία , στα δικά μου μάτια είναι αόριστος .
Εγώ θεωρώ ότι οι σίγουρες βελτιώσεις των συμβατικών , αλλά και των συμβατών με το δικό μας περιβάλλον και κλίμα λύσεων , παραμένουν ακόμα η πιό αξιόπιστη λύση .
Δυστυχώς οι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων , με την μηδενική εργασιακή πείρα , γιά άλλη μιά φορά , απλά μεταφράζουν κανονισμούς του εξωτερικού , κάνοντας κάποιους προμηθευτές της μόδας και ωθώντας τους σε αρπαχτές .
Με τους νέους κανονισμούς , δεν μπορείς πλέον να κάνεις εσωτερικά συρόμενα κουφώματα , ενώ τα αλουμίνια , ίσως αντικατασταθούν με πλαστικά που έχουν καλύτερη θερμομόνωση , αλλά και τα σνοίγματα θα είναι πλέον ανοιγόμενα η επάλληλα , με ότι δεσμεύσεις μας δημιουργούν .
Γενικά η οικοδομή περνάει μιά πολύ μεγάλη μεταβατική περίοδο και όταν ξαναλειτουργήσει μετά από 4-5-6 χρόνια , θα είμαστε σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον .
-
-edit-
-
-
Υπάρχει συνθετικό ξύλο σε τάβλες 12εκ. (70% ξύλο - 30% ρητίνες), αντίστοιχο με αυτό που χρησιμοποιούν για την κατασκευή deck για πισίνες, το οποίο βγαίνει και για περιφράξεις. Δεν είναι ακριβό και δεν θέλει συντήρηση. Αν θυμάμαι καλά το έχει και η ΝΕΟΣΕΤ. Το βιδώνεις σε μεταλλικούς ορθοστάτες (στην περίπτωσή σου θα πρότεινα ανοξείδωτους). Με δύο τάβλες καθ ύψος και τα αντίστοιχα κενά, φτάνεις εύκολα το ύψος που θέλεις, αν και δεν κατάλαβα πως αυτό θα αποτρέψει κάποιον που θέλει να μπεί μέσα...
-
Πάντως και μόνο με ανοξείδωτο μπορείς να κάνεις ένα απλό, όμορφο και οικονομικό κιγκλίδωμα. Δλδ κοιλοδοκούς τετραγωνικής διατομής ( κάπου 4-5 εκ.) για ορθοστάτες και παρόμοιες οριζόντια.
-
Κατ αρχας σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας κ για να μην σας κουραζω ,ψαχνω κατι σε ανοξειδωτο που να καταληγει σε λογχη ,το εχω δει σε περιφραξη κ μου αρεσε .
Δεν πιστευω οτι αυτο θα εμποδισει καποιον που εχει αποφασισει να χτυπησει το σπιτι μου (εξοχικο)[IMG=http://img683.imageshack.us/img683/7240/megali1lonxi.jpg][/IMG]
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Κατ αρχας σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας κ για να μην σας κουραζω ,ψαχνω κατι σε ανοξειδωτο που να καταληγει σε λογχη ,το εχω δει σε περιφραξη κ μου αρεσε .
Δεν πιστευω οτι αυτο θα εμποδισει καποιον που εχει αποφασισει να χτυπησει το σπιτι μου (εξοχικο)[IMG=http://img683.imageshack.us/img683/7240/megali1lonxi.jpg][/IMG]
Γιώργο, δε ξέρω αν υπάρχει έτοιμο αυτό που ζητάς. Για κάτι τέτοιο πήγαινα και γω για το εξοχικό, αλλά αποφάσισα να βάλω απλό ανοξείδωτο ανά 5 μέτρα και να 'δέσω' επάνω τους το παλιό συρματόπλεγμα (το οποίο 25 χρόνια δεν έχει πάθει τίποτα). Τις λόγχες θα μπορέσεις να τις κολλήσεις μετά μόνος σου, πιστεύω θα είναι πολύ ακριβό το μονοκόματο. Αλήθεια, για πόσα μέτρα μαντρότοιχο μιλάς; Εγώ στη 'φάτσα' θα κάνω τελάρα στο μέλλον... Αύριο θα ανεβάσω φωτό να δεις..
Παρεπιπτόντως, έχεις περάσει μάρμαρο το τοίχο; Θα ρίξεις σεναζάκι μετά;
-
Ο χρήστης Dodger έγραψε:
Γιώργο, δε ξέρω αν υπάρχει έτοιμο αυτό που ζητάς. Για κάτι τέτοιο πήγαινα και γω για το εξοχικό, αλλά αποφάσισα να βάλω απλό ανοξείδωτο ανά 5 μέτρα και να 'δέσω' επάνω τους το παλιό συρματόπλεγμα (το οποίο 25 χρόνια δεν έχει πάθει τίποτα). Τις λόγχες θα μπορέσεις να τις κολλήσεις μετά μόνος σου, πιστεύω θα είναι πολύ ακριβό το μονοκόματο. Αλήθεια, για πόσα μέτρα μαντρότοιχο μιλάς; Εγώ στη 'φάτσα' θα κάνω τελάρα στο μέλλον... Αύριο θα ανεβάσω φωτό να δεις..
Παρεπιπτόντως, έχεις περάσει μάρμαρο το τοίχο; Θα ρίξεις σεναζάκι μετά;
Τσιμεντο λευκο οχι μαρμαρο ,ειναι 100μετα+ υψος απο 1,40 εως 1,60 αναλογα με την κλιση του εδαφους ,τρια σεναζ ια ,κολωνα καθε 5μετρα 40χ60 με εσωτερικο δοντι (εννοειται τσερκια) .Η σκια που βλεπεις ειναι υγρασια γιατι δουλευει ενα ποτιστικο .
ΥΓ εχει πεσει το σεναζακι ,απλα το εχει καλυψει το σοβατισμα με το λευκο τσιμεντο -
-edit-
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ