Στις 13/10/2004 βγήκε στον ελληνικό τύπο μια έρευνα που διενεργήθηκε από τις **TNS ICAP **και την Gallup International (ελπίζω να μην 'κατηγορηθούν' οι εταιρείες αυτές για αντιαμερικανισμό...) σε 60 χώρες. Τα αποτελέσματα -αναμενόμενα- συντριπτικά.
Επειδή διάβασα ότι η έρευνα αυτή έδειξε ....τον φιλοαμερικανισμό της υφηλίου και ότι μόνο οι πρώτες παράγραφοι δείχνουν 'αντιαμερικανισμό' ενώ οι υπόλοιπες ...υμνούν τις ΗΠΑ την παραθέτω ολόκληρη προς εξαγωγή συμπερασματων
Αυτό που δεν κατάλαβα επαρκώς, είναι εάν τα ελληνικά ΜΜΑ(=Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης) έκαναν το 'μαύρο άσπρο' ή οι δυο ανωτέρω εταιρείες.Αλλά δεν έχει και πολύ σημασία...
Η δημοσίευση έχει ως εξής (από την Ελευθεροτυπία)
ΓΚΑΛΟΠ σε 60 χώρες καταγράφει την αυξανόμενη αρνητική εικόνα των ΗΠΑ, «πρώτοι» Ελληνες και Ελβετοί
Λερωμένη αστερόεσσα
Ολο και πιο αρνητική είναι η διεθνής εικόνα των ΗΠΑ και όλο περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο θεωρούν ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα τους. Τη χειρότερη εικόνα για το θέμα αυτό έχουν οι Ελληνες, ενώ στη συνολική αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ έρχονται δεύτεροι, μετά τους Ελβετούς.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από διεθνή σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε σε 60 χώρες η TNS ICAP σε συνεργασία με την Gallup International, προκειμένου να αποτυπώσει την εικόνα που έχουν οι πολίτες τους για τις ΗΠΑ. Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις, οι ΗΠΑ απολαμβάνουν της πλέον αρνητικής εικόνας απ' όλες τις χώρες - μέλη της ομάδας των 8.
Επικριτικοί οι Ευρωπαίοι
Περισσότερο επικριτικοί είναι οι πολίτες της Δυτικής Ευρώπης και της Νοτίου Αμερικής, ενώ πιο θετικοί είναι οι κάτοικοι της Βορείου Αμερικής και της Αφρικής.** Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών απόψεων για τις ΗΠΑ είναι η Ελβετία με 67% ακολουθούμενη από την Ελλάδα και την Ουρουγουάη με 63%. **Το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απόψεων έχει, όπως και σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, η Αλβανία.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, οι πολίτες της Δυτικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής είναι πάλι αυτοί που τις θεωρούν πιο αρνητικές για τη χώρα τους, ενώ πιο θετικές τις θεωρούν οι Αφρικανοί.
«Πρώτοι» οι Ελληνες
Στο συγκεκριμένο θέμα, την πλέον αρνητική άποψη έχουν **οι Ελληνες με 71% **ακολουθούμενοι από τους Ουρουγουανούς με 69%, τους Γερμανούς με 66%, τους Νορβηγούς και τους Βραζιλιάνους με 63% και τους Ισπανούς και τους Μεξικάνους με 62%. Αντιθέτως, θετική θεωρούν την επίδραση της αμερικανικής πολιτικής στη χώρα τους οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου (82%), οι Αλβανοί (79%), οι Ισραηλινοί (73%), οι Αφγανοί (66%) και οι Φιλιππινέζοι (61%).
Δυτική Ευρώπη και Νότιος Αμερική είναι οι περιοχές που θεωρούν πιο αρνητικό τον ρόλο των ΗΠΑ στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης. Τις περισσότερες αρνητικές απόψεις έχουν η Ελλάδα και η Ουρουγουάη (80%) ακολουθούμενες από την Αργεντινή (75%), την Φινλανδία, Γαλλία, Ισπανία και Ελβετία με 68% και τη Νορβηγία με 66%. Θετικό βλέπουν τον ρόλο των ΗΠΑ το 76% των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου, το 72% των Ισραηλινών, το 69% των Αλβανών και το 59% των Ρουμάνων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ίδιοι οι πολίτες των ΗΠΑ έρχονται πέμπτοι με 58%.
Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας, οι Γάλλοι με 71%, οι Ελληνες με 70%, οι Ισπανοί με 70% οι Αργεντινοί με 69% και οι κάτοικοι της Ουρουγουάης με 69% βλέπουν αρνητικό τον ρόλο των ΗΠΑ. Οι θετικές απόψεις κυριαρχούν στην Αλβανία (76%), το Κοσσυφοπέδιο (73%) την Γκάνα (65%), τη Λιθουανία (58%) και τις Φιλιππίνες (55%).
**Αρνητική πολιτική
Συγκρίνοντας με παρόμοιες δημοσκοπήσεις που πραγματοποίησε στο παρελθόν, η εταιρεία διαπιστώνει ότι στη Δυτική Ευρώπη, το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η αμερικανική πολιτική είναι βλαπτική για τη χώρα τους συνεχίζει να αυξάνεται, φθάνοντας κατά μέσον όρο το 57%.**
Ειδικά στη Βρετανία, τον Σεπτέμβριο του 2001 μόνο το 29% των πολιτών θεωρούσε ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα τους, ενώ το 40% έβλεπαν θετικές επιπτώσεις. Σήμερα το αρνητικό ποσοστό έχει φθάσει στο 45%, ενώ οι θετικές απόψεις έχουν μειωθεί στο 39%.
Στις ίδιες τις ΗΠΑ παρατηρείται στροφή της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της πολιτικής της Ουάσιγκτον. Τον Σεπτέμβριο του 2001 το 65% των Αμερικανών θεωρούσαν θετική την πολιτική αυτή και το 17% αρνητική. Σήμερα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 48% και 34%.
Εδώ θα πρέπει να σημειώθεί ότι η έρευνα έγινε σε μια περίοδο αρκετά μακριά από τον πόλεμο. Σε περιόδους κρίσης (sic) τα ποσοστά αντιαμερικανισμού και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη(σταθερά πάνω από 90%)
Αυτή είναι η έρευνα αυτούσια, όπως δημοσιεύτηκε στον ελληνικό τύπο.
Τα 'έντονα' γράμματα είναι δικά μου και δικά σας τα συμπεράσματα....