Στο http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?p=2185941#p2185941 και εξής έγινε μια συζήτηση για τις τυπικές ιατρικές εξετάσεις που θα διαπίστωναν ενδεχομένως μία σοβαρή πάθηση όπως στεφανιαία νόσο κτλ.
Ιδού και μία σχετική παράθεση:
Ο χρήστης nass έγραψε:
με το τρέχον πλαίσιο εξετάσεων (καρδιογράφημα) δεν μπορεί να διαπιστωθεί εκ των προτέρων ούτε το έμφραγμα του 55άρη οδηγού αγώνων ούτε η ανακοπή για οποιοδήποτε λόγο του 20άρη ποδοσφαιριστή. Ε, δε βλέπω καμία ανακρίβεια σε αυτό.
συνεχίζεις με ανακρίβειες σε πράγματα που δεν κατέχεις (20χρονοι αθλητές που πεθαίνουν) αλλά το προσπερνώ.
Ποια είναι η ανακρίβεια ακριβώς ?
Πεθαίνουν 20άρηδες ποδοσφαιριστές ? Ναι
Κάνουν όλοι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές κάποιες ιατρικές εξετάσεις ? Ναι
Μπορούν οι εξετάσεις αυτές οι συγκεκριμένες τυπικές αθλητικές εξετάσεις (*) να δείξουν εκ των προτέρων αν υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά ? ΟΧΙ αυταπόδεικτα, διότι οι άνθρωποι πεθαίνουν, αν το είχαν δείξει οι εξετάσεις δεν θα πέθαιναν.
(*) Ο Κοβάσεβιτς σώθηκε ο άνθρωπος μετά από σουπερ-εξειδικευμένες εξετάσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τις τυπικές αθλητικές εξετάσεις ? Ναι
Αυτά είπα. Οπου βρίσκεις ανακρίβεια στα παραπάνω με διορθώνεις.
Edit: όπως έγραψε σωστά ο thvarveris, η μοναδική ανακρίβεια είναι στο ό,τι κάνουν καρδιογράφημα -οι οδηγοί άνω των 40 κάνουν τεστ κοπώσεως. Νομίζω οι νέοι κάνουν καρδιογράφημα (τουλάχιστον προ 20ετίας που το ξέρω από πρώτο χέρι έτσι ήταν).
απεναντίας σταματώ στο γεγονος οτι τελικά συμφωνούμε στο ότι πρέπει να αλλάξουν ορισμένα πράγματα στους ΕΑ.
Σαφώς, ποτέ δεν το αρνήθηκα, γιατί λες 'τελικά συμφωνούμε' ? Και οι παράνομες δοκιμές είναι ένα από αυτά. Μόνο που δεν είναι εδώ το κατάλληλο θέμα για αυτή τη συζήτηση.
εξετάσεις υπαρχουν. χρονοβόρες; ναι. ακριβές; ναι. μπορούν να πουν με σιγουριά 100% τι μέλλει γενέσθαι; όχι. λιγότερο βεβαια, ναι.
Δεν με ενδιαφέρει αν υπάρχουν ΚΑΠΟΙΕΣ εξετάσεις, όπως του Κοβάσεβιτς, με ενδιαφέρει αν οι ΤΥΠΙΚΕΣ εξετάσεις, που επιβάλλει η αθλητική νομοθεσία (που, απ΄όσο ξέρω, για όλους τους αθλητές, είναι καρδιογράφημα και εξέταση από παθολόγο, στους οδηγούς αγώνων είναι και οφθαλμιατρική) είναι επαρκείς. Νομίζω στο ερώτημα αυτό απάντησα παραπάνω.
ενδεχομένως να είναι άτοπο σε έναν 30άρη να κανεις διεξοδικές εξετάσεις. σε έναν >50άρη ομως δεν είναι;
(το σχόλιο είναι γενικο, για να εξηγούμαστε).
Τι προτείνεις, να κάνουν Triplex ή κάτι άλλο πιο προχωρημένο ? Κανένα πρόβλημα, αν το λένε οι ειδικοί ας γίνει έτσι, μπορεί να σωθεί και κάποια ζωή.
Και επειδή δεν το κατέχω το θέμα, ήθελα να ρωτήσω όποιον γνωρίζει, τι πρέπει να γίνεται ως υποχρεωτικές εξετάσεις είτε σε αθλητές (ποδοσφαιριστές ή οδηγούς αγώνων ή ...) είτε στο γενικό πληθυσμό με κάποια κριτήρια (πχ. πάνω από τα 40, πάνω από τα 65 κτλ.) ώστε να αποφεύγονται θάνατοι σε γήπεδα ή πάνω στο τιμόνι (με ενδεχομένως τραγικές επιπτώσεις το τελευταίο).
Προσωπικά πιστεύω ότι αυτά που γίνονται τώρα είναι περισσότερο 'για τα μάτια του κόσμου' και λιγότερο ουσίας. Οταν ήμουν αθλητής με δελτίο (δεκαετίες 80-90) τη 'βγάζαμε' με ένα καρδιογράφημα και μία εξέταση από παθολόγο ανά έτος ή διετία (δε θυμάμαι). Δεν ξέρω αν οι επαγγελματίες περνάνε από σοβαρότερες εξετάσεις. Στους αγώνες αυτοκινήτου πάλι 'χαρτί' από γενικό γιατρό / παθολόγο και οφθαλμίατρο θέλει και πάνω από τα 40 τεστ κοπώσεως.