-
Όσο μεγαλώνω παρατηρώ και μαθαίνω.
Εχουμε καλή παιδεία, έχουμε εξαιρετικά εξυπνα μυαλά ως χώρα, έχουμε εξαιρετικες ιδέες και ικανότητες στις πατέντες...... και ομως δεν έχει απογειωθεί η χωρα, γιατί;
Αρχιζω και πιστεύω πως αυτό συμβαίνει διότι είμαστε βούτυρομπεμπέδες με την θαλπωρή του σπιτιού μέχρι τα 30-35 ετη. Αυτό σταματά οποία έννοια προσωπικής ανάπτυξης και κατά συνέπεια ολόκληρης της χώρα! Μετά τα 30-35 απλά ψαχνεις νέο σπίτι να βρεις θαλπωρή και να παντρευτείς.
Πανε χαμένα όλα τα παραγωγικά ετη. Και για εμενα τα λεω αυτά. Βλέπω παιδιά από εξωτερικό σε forums για επιχειρήσεις κτλ και καλπαζουν με ελάχιστες γνώσεις. Εμείς εδώ έχουμε διπλάσιες γνώσεις αλλά τους παρακολουθούμε αυτούς τους μικρούς και απαιδευτους.
Για αυτο και υποστήριζα τα επιδόματα ενοικίων και θέρμανσης στους νέους πλην ομως φτωχούς. Δεν είναι μόνο ότι τους δίνεις χρήματα για να κάνουν έρωτα με το ταίρι τους, που κια αυτο ειναι η σωστη ανάπτυξη, αλλά γιατί βοηθά στην ουσια όλη τη χώρα.
Τεσπα στο θέμα μας, και εφόσον έχετε αυτήν την αντίληψη και την προοπτική να φύγεις ξανά πίσω στην σπιταρονα σου όταν μεγαλωσουν τα παιδάκια σου.. Και αυτή την βρίσκω ως γενικως μια σωστη ιδέα.
-
Εγώ απλά σου μετέφερα το 'ζωντανό'' μου παράδειγμα...κάπου κερδίζεις και κάπου χάνεις σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων και αναγκών...βέβαια το praktiker από το σπίτι μου είναι 6 λεπτά....από τη Σοφούλη?
Και δεν θεωρώ ότι μένοντας εδώ καλύπτω τις ανάγκες μου με ημίμετρα. Σε ποιον τομέα? Στα ψώνια? Το Κόσμος είναι 5 λεπτά...ταβέρνες? Μπόλικες σε ακτίνα 10 λεπτών και χωρίς να ψάχνεις να παρκάρεις...παραλία το καλοκαίρι σε 12 μετρημένα λεπτά είσαι ξάπλα σε μπιτσόμπαρο....
Προς Θεού, δεν προσπαθώ να σου πω ότι έχεις άδικο, απλά δίνω συγκεκριμένα δεδομένα γιατί και στην προηγούμενη δουλειά μου τα ίδια άκουγα.....
-
Εγώ απλά σου μετέφερα το 'ζωντανό'' μου παράδειγμα...κάπου κερδίζεις και κάπου χάνεις σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων και αναγκών...βέβαια το praktiker από το σπίτι μου είναι 6 λεπτά....από τη Σοφούλη?
Και δεν θεωρώ ότι μένοντας εδώ καλύπτω τις ανάγκες μου με ημίμετρα. Σε ποιον τομέα? Στα ψώνια? Το Κόσμος είναι 5 λεπτά...ταβέρνες? Μπόλικες σε ακτίνα 10 λεπτών και χωρίς να ψάχνεις να παρκάρεις...παραλία το καλοκαίρι σε 12 μετρημένα λεπτά είσαι ξάπλα σε μπιτσόμπαρο....
Προς Θεού, δεν προσπαθώ να σου πω ότι έχεις άδικο, απλά δίνω συγκεκριμένα δεδομένα γιατί και στην προηγούμενη δουλειά μου τα ίδια άκουγα.....
Παντού με το αυτοκίνητο. Εδώ που μένω πάω για καφέ στο shark ή στο les zazous, με τα πόδια σε 2 λεπτά. Παίρνω με τις παντόφλες πίτσα από roma pizza(pizza mia πλεον), κρέατα από την κληματαριά, και παρκάρω απέναντι στο γνωστό γ@μστρνα, οπότε γυρίσω σπίτι. Πάω με τα πόδια σε 3 λεπτά στο Χάλαρο, και ανεβαίνω σε 10 λεπτά με τα πόδια στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς και ψωνίζω τα πάντα. Δεν χρειάζομαι αυτοκίνητο για να κάνω τίποτα. Πίσω είναι το τεράστιο grand Μασούτης που πας με τα πόδια, ενώ έχει ΑΒ και ΑΒ corner + μικρότερο Μασούτη σχεδόν δίπλα. 6χλμ και 10 λεπτά είναι από το σπίτι το σχολείο. Από Καρδία 16 λεπτά και 17χλμ. Δηλαδή τα 24-25 χλμ καθημερινά, θα γίνουν 70 χλμ. Χώρια τις λοιπές μετακινήσεις αργότερα. Φροντηστήρια, κολυμβητήρια, γήπεδα κλπ. Στα οποία τα παιδιά μου θα πηγαίνουν με τα πόδια ή λεωφορείο και δε θα χρειάζεται να κάνω τον ταρίφα όλη μέρα.
Καταλαβαίνω την άποψή σου και γιατί το έκανες. Το κάνουν πολλοί. Η διαφορά είναι ότι για κανένα απολύτως λόγο δεν πρόκειται να φύγω από τη Σοφούλη, για να πάω να μείνω σε Καρδία ή Πλαγιάρι ή Ρύσιο. Είναι εκτός χιλιομετρικών ορίων που έχω βάλει.
-
Δεν μπορείς να αλλάξεις την εξωτερική όψη της πολυκατοικίας χωρίς συναίνεση των άλλων ιδιοκτητών και χωρίς οικοδομική άδεια. Κακώς το θεώρησες δεδομένο. Εγώ ήθελα απλά να καταργήσω δυο μπαλκονόπορτες και να γίνουν παράθυρα και είχα γκρίνιες. Τελικά απλά έφτιαξα νέα κουφώματα με σταθερό κάτω τζάμι αδιαφανές και από πάνω το παράθυρο.
Άλλη λύση: Χώρισε το δωμάτιο με γυψοσανίδα και κάνε το γραφείο για τα παιδιά. Δεν θα πειράζει να έχει είσοδο από το σαλόνι. Αργότερα βλέπεις.
-
Τώρα το έμαθα hard way, που λένε και στο χωριό μου.... Ο γαμπρός μου δε φαντάστηκε ότι θα μας σταματήσουν σε μια οικοδομή 40 ετών... Βέβαια ο παπ@ρας στο ρετιρέ(αυτός που δε με άφησε), έκανε θερμοπρόσοψη πάνω στα μάρμαρα. Και τρώγομαι άσχημα να τον πηδήξω. Εγώ το μόνο που δεν έκανα ήταν αυτό, και θα το κάνω τώρα με το εξοικονομώ που το έβαλα. Ξήλωμα τα μάρμαρα, Μόνωση και ξανά μάρμαρα. Παρόμοιο μάρμαρο κοστίζει 60€/τ,μ, + την εργασία κανένα 15€ + κόλα. Βάλε ότι είναι 9Χ13 εξωτερικά με ύψος εως 2,30(το υπόλοιπο μέχρι το ταβάνι δεν έχει επένδυση). Βάλε ότι τα διαμερίσματα είναι σαν Π με περιμετρικά μπαλκόνια. Θέλουμε δηλαδή 71-26,5(πόρτες+παράθυρα)=45τ.μ. χονδρικά. δηλαδή 3600€ περίπου μόνο για τα μάρμαρα, χωρίς τη μόνωση. Το εξοικονομώ δίνω 55€/ μέτρο. Μαζί με το τιμολόγιο από τα κουφώματα που θα το πάρω τώρα, θα μου βγει πάνω κάτω στα λεφτά μου(δε θα βάλω cent). Toν papara τώρα τον πηδάς ή όχι;; Δεν είναι για το πόσο, όσο για την αναστάτωση που θα του έρθει.
Τώρα για το χώρισμα στο σαλόνι, το έχω σκεφτεί. Αλλά από τη σύζυγο δεν περνάει στον επόμενο γύρο.... Τρώω άκυρο από τα αποδυτήρια,
-
Δεν είναι καθόλου έτσι όπως τα λες τα πράγματα και μου κάνει εντύπωση που ο γαμπρός σου το πέρασε έτσι την αλλαγή όψης .
Ιδιαίτερα της κύριας . Αντε σε καμία πίσω όψη της συμφοράς να κάνεις κάτι , μπροστά άμα κάνει ο καθένας ότι θέλει τι θα γίνει ?
Οσο για τις μονώσεις , αντί να ξηλώνεις μάρμαρα θα μπορούσες να κάνεις την εσωτερική της Κνάουφ , χάνοντας βέβαια 5 πόντους από το εσωτερικό , αλλά θα ήταν πολύ πιο γρήγορο και πιο φτηνό .
Τα μάρμαρα πως θα ανέβουν πάνω ? Γερανός ? Σκάλες ?
-
Το διαμέρισμά είναι σαν Π. Η μπροστά όψη προς τη θάλασσα με τη σαλοτραπεζαρία(9μ). Η πλαινή(13μ) τραπεζαρία, κουζίνα,μπάνιο, κύριο δωμάτιο. Και η πίσω(9μ) τα 2 δωμάτια. Στην πλαινή όψη είχαμε σκοπό να αλλάξουμε 2 πράγματα. Να κλείναμε την μπαλκονόπορτα της κουζίνας, για να περάσουμε τις κλίσεις της αποχέτευσης της κουζίνας. Θα κάναμε την μπαλκονόπορτα παράθυρο, και θα κλείναμε το παράθυρο της κουζίνας εντελώς. Είδαμε και τι έχουν κάνει άλλοι. Με βάση το νόμο να τους ξηλώσω όλα τα κλιματιστικά;; Στο ισόγειο που τα 3 καταστήματα εστίασης έχουν καταπατήσει τον κοινόχρηστο με κλειστές πέργκολες;;. Τον παπ@ρα που με κάρφωσε(χωρίς κανένα ώφελος), τον σκίζω που αλλείωσε την πρόσοψη; Θεωρήσαμε ότι σε μια οικοδομή που έχουν γίνει τέρατα, ότι δε θα έχουμε θέμα.
Τώρα τι κάνω; Για ένα μλκα, τους πηδάω όλους;
Εσωτερική μόνωση δε θέλω να κάνω. Να σκεφτόμαστε που να κρεμάσουμε κάτι. Και να γίνει και το σπίτι κWlos.... Τα μάρμαρα με γερανό μετακόμισης.
-
harisma σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Έτσι μου τα είπε και ο συντηρητής ασανσέρ σήμερα το πρωί. Πληρώστε εμάς κανονικά για τις εργασίες και μετά θα σας τα κάνουμε 'όπισθεν' όταν μας τα βάλουν στον λαγαριασμό. Βέβαια ο μηχανολόγος μηχανικός για το ΠΕΑ που μίλησα το πρωί λέει πως αν τα τιμολόγια αγοράς των υλικών του προμηθευτή σκαναριστούν και ανεβούν στο σύστημα γρήγορα τότε θα πληρωθούν άμεσα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το έχει κάνει αρκετές φορές επιτυχώς με συγκεκριμένη εταιρεία φυσικά. Το θέμα είναι να πάρει παράταση το πρόγραμμα γιατί μέχρι την άλλη εβδομάδα δεν προλαβαίνω να βρω όλους τους ιδιοκτήτες (16) αφού 4 μένουν στο εξωτερικό και την επαρχία. Το θέμα είναι πως χθες χάλασε το ασανσέρ, δεν κάνει στάση σε τρεις ορόφους και θα περιμένουμε αρκετές ημέρες για επισκευή οπότε κοιτάμε και αυτή την εναλλακτική.
Παίδες αυτά όλα πολύ ενδιαφέροντα.
Πόσο περίπου κοστίζει η αναβάθμιση ενός παλιού ανελκυστήρα στενού 2 ατόμων, για πολυκατοικία με ισόγειο και 1ο,2ο,3ο όροφο;
Εφόσον έχει καλό μοτέρ κλπ. (είχε αντικατασταθεί πριν λίγα χρόνια) μπορεί να παραμείνει το ίδιο, ή είναι υποχρεωτικό να γίνει εξ ολοκλήρου νέο υδραυλικό σύστημα ή κάτι άλλο;
-
Δεν θα μπω σε κόντρα . Απλά για την ενημέρωση των άλλων , τα περί τοποθέτησης των κλιματιστικών σε θήκες , νομοθετήθηκαν το 2012 και όχι το 1980 που φτιάχτηκε η πολυκατοικία . Οπότε τι να τους πείς ?
Ακόμα σε όλες τις οικοδομές που έχουν ισόγεια μαγαζιά οι ακάλυπτοι χώροι μπροστά τους , συνήθως πρασιές , ενίοτε και ακάλυπτοι , είναι χώροι αποκλειστικής τους χρήσης και δεν είναι κοινόχρηστοι .
Το ότι έκαναν πέργκολες επίσης δεν ήταν παράνομο τότε . Το ότι τις κάλυψαν με μόνιμες κατασκευές και τις έκλεισαν με γυαλιά ήταν παράνομο , αλλά αφού έγιναν πριν το 2011 το κράτος τις τακτοποίησε για 30 χρόνια .
Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος σήμερα να κάνει ό,τι θέλει , γιατί πράγματι δημιουργούνται θέματα στο μέλλον , με τις ταυτότητες των κτιρίων και τα υπόλοιπα .
Θα μπορούσες ίσως να βρείς λύση που να μην τροποποιούσε εμφανώς την όψη , αλλά να έκανες και αυτό που ήθελες , ίσως όμως οι τόνοι που αναπτύχθηκαν στην συζήτηση να ήταν ιδιαιτέρως υψηλή , οπότε η συνεννόηση έγινε ανέφικτη .
Στην τελική καλό είναι να τα βρείτε με ήπιο τρόπο , γιατί η κόντρα δεν θα βγάλει πουθενά .
Τέλος ο ρόλος των μηχανικών σε περιπτώσεις διαφωνιών μεταξύ ιδιοκτητών είθισται να είναι υπέρ της καλής συγκατοίκησης .
-
Piliourits έχει να κάνει με τι θα περιλαμβάνει η αναβάθμιση ; Τις προτάσεις/απαιτήσεις του ελέγχου/φορέα. Αν υπάρχει ήδη ηλεκτρονικός οροφοδιαλογέας ή παλιός μηχανικός. Κατάσταση - αντικατάσταση καμπίνας, συρματόσχοινα, υποστηρικτικές εργασίες εντός του φρεατίου για την αναβάθμιση της λειτουργίας κλπ. Το εξοικονομώ για τις πολυκατοικίες έκλεισε και μάλιστα με πολύ μικρά % συμμετοχής, οπότε τα λεφτά τους έμειναν για το επόμενο. Σαν επένδυση αξίζει αν ενδεχομένως δώσουν ξανά επιδότηση 10000 ευρώ (δύσκολο). Προτιμότερο να μιλήσεις με το συνεργείο συντήρησης και να σου βγάλουν μία προσφορά.
Πτώσεις Δένδρων με το Χιόνι : τον περσινό χειμώνα αυτοβούλως κλάδεψα χοντρά διάφορα δένδρα (ελιές, ευκάλυπτος κλπ) από τον διπλανό ακάλυπτο πολυκατοικίας καθώς έμπαιναν στην πυλωτή και τον χώρο στάθμευσης. Τότε μου έκαναν παρατήρηση πως θέλω άδεια, πως δεν αφήνω λίγο πράσινο, πως συμβάλλω στην τρύπα του όζοντος, την υπερθέρμανση του πλανήτη, την κλιματική αλλαγή κλπ. Σήμερα με το βάρος του χιονιού έσπασε ένα μεγάλο κλαδί έπεσε στα κάγκελα και σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.
-
Δεν θα μπω σε κόντρα . Απλά για την ενημέρωση των άλλων , τα περί τοποθέτησης των κλιματιστικών σε θήκες , νομοθετήθηκαν το 2012 και όχι το 1980 που φτιάχτηκε η πολυκατοικία . Οπότε τι να τους πείς ?
Ακόμα σε όλες τις οικοδομές που έχουν ισόγεια μαγαζιά οι ακάλυπτοι χώροι μπροστά τους , συνήθως πρασιές , ενίοτε και ακάλυπτοι , είναι χώροι αποκλειστικής τους χρήσης και δεν είναι κοινόχρηστοι .
Το ότι έκαναν πέργκολες επίσης δεν ήταν παράνομο τότε . Το ότι τις κάλυψαν με μόνιμες κατασκευές και τις έκλεισαν με γυαλιά ήταν παράνομο , αλλά αφού έγιναν πριν το 2011 το κράτος τις τακτοποίησε για 30 χρόνια .
Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος σήμερα να κάνει ό,τι θέλει , γιατί πράγματι δημιουργούνται θέματα στο μέλλον , με τις ταυτότητες των κτιρίων και τα υπόλοιπα .
Θα μπορούσες ίσως να βρείς λύση που να μην τροποποιούσε εμφανώς την όψη , αλλά να έκανες και αυτό που ήθελες , ίσως όμως οι τόνοι που αναπτύχθηκαν στην συζήτηση να ήταν ιδιαιτέρως υψηλή , οπότε η συνεννόηση έγινε ανέφικτη .
Στην τελική καλό είναι να τα βρείτε με ήπιο τρόπο , γιατί η κόντρα δεν θα βγάλει πουθενά .
Τέλος ο ρόλος των μηχανικών σε περιπτώσεις διαφωνιών μεταξύ ιδιοκτητών είθισται να είναι υπέρ της καλής συγκατοίκησης .
Ρε συ γιατί να μπούμε σε κόντρα;;
-
ο χώρος μπροστά στα καταστήματα είναι κοινόχρηστος της οικοδομής. Μου το είχε ξεκαθαρίσει και η διαχειρίστρια(και οικοπεδούχος και πωλήτρια του διαμερίσματος που αγόρασα, και ιοδιοκτήτρια του ενός καταστήματος). Και μου το επιβεβαίωσε και ο ένας ενοικιαστής των καταστημάτων. Που πληρώνει το ενοίκιο του παρκινγκ σε άλλη οικοδομή, για το αυτοκίνητο του μλκα που μάλωσα... Επειδή ντεμεκ θα έβαζε το αυτοκίνητό του εκεί. Και αναγκαστικά κάνει το χαζό γιατί χωρίς την κλειστή πέργκολα, έχει το μισό μαγαζί.
-
Γενικά δεν έχω θέματα με τα γερόντια(8 στα 10 διαμερίμσματα. Ο ένας δημιουργεί πρόβλημα και σε εμένα και σε άλλους. Είχε μάθει τόισα χρόνια να κάνει τον 'νταή' στα παππούδια. Τώρα ήρθε νέος κόκκορας στο κοτέτσι.....
-
Οι κατασκευές προφανώς δεν έχουν νομιμοποιηθεί, αλλά δε μου φταίνε οι άνθρωποι. Είναι και συνάδελφοι, οπότε δεν βρίσκω το λόγο εφόσον δε με ενοχλούν να τους κάνω κακό.
-
Τώρα είναι αργά για εξωτερικές τροποποιήσεις ξανά. Άλλαξα κουφώματα μέσα-έξω, έφτιαξα καινούρια κουζίνα και μπάνια. Πρέπει να ξηλώνω κουζίνα και πατώματα τουλάχιστον σε 2 χώρους. Κόστος που δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω. + ότι βολεύτήκαμε με την ξεχωριστή κουζίνα και δε θέλω να την αλλάξω με σαλοκουζίνα.
-
προφανώς είχα λάθος εκτίμηση και πληροφόρηση, ότι ίσως να μην μπορώ να βγάλω 3 δωμάτια. Δε θα το αγόραζα, αν το ήξερα. Τώρα φτάσαμε εδώ.
-
-
Δεν θα μπούμε σε κόντρα , απλά αισθάνθηκα ότι θύμωσες . Τέλος καλό , όλα καλά .
Απλά μου κάνει εντύπωση ότι δεν έχουν αποκλειστική χρήση της πρασιάς τα μαγαζιά , γιατί είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες .
-
Για να καταλάβεις παλιά ήταν όλο κηπάκια γύρω γύρω η οικοδομή. Με 3 διαδρόμους για την είσοδο στα μαγαζιά. Τώρα τα κηπάκια έχουν μείνει μόνο πλάι και πίσω. Στα οποία θέλησα να βάλουμε μια παιδική χαρά και BBQ, και έφαγα άκυρο. Καταλαβαίνω ότι τάραξα κάπως τη νιρβανα που υπήρχε.
Επίσης υπάρχουν άτυπα τζάμπα τραπεζόματα στα παππούδια, για να μην γκρινιάζουν για τον κοινόχρηστο. 3 χρόνια το θεώρησα γυφτιά, και δεν πήγα ποτέ να φάω κούτρα.
-
tesa ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Πρίν & όταν ανοίγουν τέτοιες δράσεις, όπως για ανελκυστήρες, ρίξτε κανά σύρμα εδώ και σε μας που δεν είμαστε του συναφιού...
Ερώτηση: τί ισχύει πλέον για τα κλιματιστικά, τί λέει ο νόμος; να αλλάξει η οικοδομική άδεια για προσθήκη μιας συσκευής 10kg 500€, ακόμη σε αυτό το στάδιο είμαστε;
Διαβάζω το δίλημμα του Κυρ, που είναι και αιώνιο δίλημμα πολλών άλλων, χωρίς όμως να γνωρίζω τις συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες αναφέρεστε. Αν είσαι σε προάστιο χαίρεσαι τη φύση και τη μοναχικότητά σου περισσότερο, χάνοντας ευκολίες του κέντρου. Αλλά κάποιες φορές, κεντρικές τοποθεσίες μπορούν να κάνουν τη ζωή πολύ εύκολη σε κάποιους τομείς... πάντως, όπως τα περιγράφει ο Κυρ, έχοντας πλέον ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα σε θέση με αρκετά προνόμια, είναι λίγο αργά για να ξεκινήσει απ' την αρχή. Ακόμη και σε έτοιμο σπίτι, απ' την αναζήτηση ώς την πλήρη μετεγκατάσταση και λύση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν εκεί, τα παιδιά θα είναι 1 με 2 χρόνια μεγαλύτερα και θα τους μένουν 6-7 χρόνια μέχρι να φύγουν για σπουδές όπως σχεδιάζει.
Νομίζω πως θα είχε νόημα το προαστιακό σπίτι μόνο εάν η οικογένεια έχει τόση οικονομική άνεση που είναι σκόπιμο αντί να έχει κάποια χρήματα τα κάθονται, να τα επενδύσει σε ακίνητο, καθώς το διαμέρισμα θα αποφέρει κάποια αξιόλογα έσοδα αν νοικιαστεί. Για να πουληθεί, δεν νομίζω πως αξίζει τη φασαρία, καθώς εκτός του ενός κακού γείτονα, φαίνεται να τα έχει ρυθμίσει ο φίλος όπως τον βολεύουν τα περισσότερα θέματα...
καθώς πρόκειται για δυο παιδιά του ίδιου φύλλου, δεν νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα να μοιραστούν το χώρο, ίσως στην περίοδο της εφηβείας 'κοινωνικοποιούνται' καλύτερα μαθαίνοντας να συγκατοικούν και ίσως θα έχουν πιο ισχυρούς δεσμούς ως ενήλικα αδέρφια. Άλλωστε οι συνθήκες έχουν αλλάξει απ' το '80 και το '90, τώρα ο καθένας θα είναι στο κινητό και το λαπτοπ του με τα ακουστικά του, στα φροντιστήρια, γυμναστήρια, εξωσχολικά του και παρέες του σχεδόν όλη μέρα. Αν χρειάζεστε περισσότερη ιδιωτικότητα για μελέτη, διαλέξτε τη πιο ευρύχωρη κρεβατοκάμαρα του σπιτιού και διαχωρίστε τη προσωρινά με κάποια κατασκευή τύπου cubicle, αν όχι πλήρως με γυψοσανίδα, και μετακομίστε οι γονείς σε μικρότερη κρεβατοκάμαρα αν πρέπει. Το να αγοραστεί ένα queen size αντί για king κρεβάτι και διαμόρφωση του δωματίου των παιδιών γίνονται σε μια βδομάδα και δεν κοστίζουν ιδιαίτερα σε σύγκριση με μετεγκατάσταση.
Αυτά τα διλήμματα τα έχουμε ως ένα βαθμό όλοι και γράφω εδώ μόνο εφόσον ζητήθηκαν γνώμες.
-
Τώρα με τα ηλεκτρικά οχήματα προκύπτουν ζητήματα σε πολυκατοικίες που δεν έχουν αποκλειστικές γραμμές στα υπόγεια-πυλωτές.
Γνωρίζει κανένας αν υπάρχει η δυνατότητα δίπλα στο ρολόι κάθε κατοικίας να μπει ξεχωριστό πινακάκι με αναχώρηση προς διαμέρισμα και προς θέση πάρκιν κοινόχρηστου χώρου; Επιτρέπει η νομοθεσία/ΔΕΔΔΗΕ κάτι τέτοιο;
-
Λογικά δεν έχεις πρόβλημα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Κάνεις τα νέα σχέδια, τα καταθέτεις. Μετά το ρολόι είναι δική σου ευθύνη.
Δεν είμαι τόσο σίγουρος όμως αν θα συμφωνήσουν στην πολυκατοικία για όδευση καλωδίων σε κοινόχρηστους χώρους!
-
Δεν υπαρχει θεμα.
4οροφη με οροφοδιαμερισματα.
Ηδη ο ενας εχει εδω κ 1 χρονο panamera plug in hybrid και φορτιζει απο κοινοχρηστο με την ανοχη μας και 1 μετρητη στην πριζα.
Απλα σιγα σιγα ολοι θα παρουν ηλεκτρικα η plug in και θελουμε λυση για ατομικη τριφασικη γραμμη, wallbox κτλπ.
Εχουμε βρει και πως θα περασουν τα καλωδια οποτε δεν θα φαινεται κατι.
-
Δεν το βλέπω τόσο εύκολο .
Ο ΔΕΔΗΕ είναι για κλωτσιές . Οι τιμές που ζητάει για ρολόγια ήταν και παραμένουν εξωπραγματικές .
Σε πολλά σπίτια θα πρέπει να αλλάξουν τα γενικά παροχικά καλώδια , όπως και τα ρολόγια , γιατί άλλα έχουν μονοφασικά , άλλα ενισχυμένα μονοφασικά και τα μεγαλύτερα τριφασικά 3 Χ 35 . Δεν ξέρω πόσο όλα αυτά θα αντέξουν να φορτίζει κάθε οικογένεια 1-2 αυτοκίνητα .
Ακόμα η τιμή του ρεύματος όταν έχουμε τέτοιες καταναλώσεις και αντλίες θερμότητας για να είμαστε στην κορυφή της τεχνολογίας , τι κόστος θα έχουν τον μήνα . Δεν τα βλέπω τόσο εύκολα τα πράγματα .
Ακούμε και αντικρουόμενες απόψεις από τις εταιρείες . Αλλές λένε ότι θα μικρύνουν τις μπαταρίες και την αυτονομία , άλλες ότι το 2030 θα έχουν μόνο ηλεκτρικά (ΦΟΡΝΤ)
-
Για να καταλάβεις παλιά ήταν όλο κηπάκια γύρω γύρω η οικοδομή. Με 3 διαδρόμους για την είσοδο στα μαγαζιά. Τώρα τα κηπάκια έχουν μείνει μόνο πλάι και πίσω. Στα οποία θέλησα να βάλουμε μια παιδική χαρά και BBQ, και έφαγα άκυρο. Καταλαβαίνω ότι τάραξα κάπως τη νιρβανα που υπήρχε.
Επίσης υπάρχουν άτυπα τζάμπα τραπεζόματα στα παππούδια, για να μην γκρινιάζουν για τον κοινόχρηστο. 3 χρόνια το θεώρησα γυφτιά, και δεν πήγα ποτέ να φάω κούτρα.
H γκαρσονιερα ποσο απεχει απο το διαμερισμα? Μηπως μπορεις να την κανεις γραφειο ή και χωρο για το ενα παιδι ωστε το αλλο να αποκτησει το δικο του δωματιο? Μπορει να δουλεψει αν πχ ειναι 5 λεπτα με τα ποδια αποσταση.
Ετσι που τα περιγραφεις οντως ζορι να μην εχεις 3 υ/δ αλλα τωρα το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να αγορασεις ενα αλλο διαμερισμα αν βρεθει και να δωσεις το τωρινο. Αν δεν βρεις καταλληλο εννοεται δεν κανεις τιποτα. Ειναι λαθος να ριξεις και αλλα χρηματα στο τωρινο διαμερισμα.
-
kyr80 wrote:
H γκαρσονιερα ποσο απεχει απο το διαμερισμα? Μηπως μπορεις να την κανεις γραφειο ή και χωρο για το ενα παιδι ωστε το αλλο να αποκτησει το δικο του δωματιο? Μπορει να δουλεψει αν πχ ειναι 5 λεπτα με τα ποδια αποσταση.
Ετσι που τα περιγραφεις οντως ζορι να μην εχεις 3 υ/δ αλλα τωρα το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να αγορασεις ενα αλλο διαμερισμα αν βρεθει και να δωσεις το τωρινο. Αν δεν βρεις καταλληλο εννοεται δεν κανεις τιποτα. Ειναι λαθος να ριξεις και αλλα χρηματα στο τωρινο διαμερισμα.
Η γκαρσονιέρα για αποστάσεις Αθήνας είναι αστεία. Δηλαδή δεν είναι ούτε 2 χλμ με τα πόδια. Βαριά 15 λεπτά. Αλλά δεν είναι για να για τους διώξω από τώρα. Αν ήταν φάση γυμνάσιο θα το σκεφτόμουν. Αλλά από προνήπια είναι πρακτικά αδύνατο. Την Τρίτη πήγα στο χωριό παιχνίδια γιατί δε χωρούσαν άλλα στο δωμάτιό τους. Ήθελα να πάρω στον ένα μια μεγάλη πυροσβεστική, και τρώει άκυρο. Γενικά αντιμετωπίζω προβλήματα, που δε φανταζόμουν ότι θα υπάρξουν. Και προφανώς είναι και το σαλόνι βομβαρδισμένο με παιχνίδια. Κάτι που ορκιζόμουν ότι θα αποφύγω όταν πήγαινα σε σπίτια φίλων με παιδιά....
Γενικά το ερώτημα απλοποιείται ως εξής.... Σπίτι σε προάστιο με άφθονους χώρους και ανέσεις(βαριά 10ετίας) ή διαμέρισμα με 3 υ/δ στις περιοχές που θέλω(40 ετών +). Το διαμέρισμα είναι σημαντικά ακριβότερο. Ακόμα δεν έχω ζητήσει βοήθεια από μάνα ή πεθερά.... Σκέφτομαι να τους ζητήσω βοήθεια, και να κρατήσω αυτό που πήρα. Αν παίξει αυτό το σενάριο, τότε θα μου φύγει ένα βάρος της λάθος επιλογής, και θα πάρω σε προάστιο. Για να πάρω διαμέρισμα όπως το θέλουμε, πρέπει σίγουρα να πουλήσω αυτό που πήρα, άσχετα με την οικονομική βοήθεια. Με τράπεζες δεν μπλέκω.
Επίσης δεν ξέρω καλά τα φορολογικά της πώλησης του διαμερίσματος που πήρα το 2018. Νομίζω στην 5ετία πληρώνω εφορία στην διαφορά της τιμής αγοράς-πώλησης. Αν ξέρει κάποιος ας μας πει.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ