-
Νομίζω οτι το εξήγησε ο άνθρωπος:
Το αυτοκίνητό του έπαθε κάποια βλάβη εντός εγγύησης και η εταιρεία/συνεργείο αρνείται να την καλύψει ισχυριζόμενη οτι οφείλεται σε κακή χρήση του αυτοκινήτου, Ως απόδειξη θεωρεί τα data που συλλέγει το αυτοκίνητο, δεν δέχεται όμως να τα κοινοποιήσει στον ιδιοκτήτη ώστε να αποδείξει και στον ίδιο τον ισχυρισμό της.
Τα data είναι προσωπικά δεδομένα και ο ιδιοκτήτης δικαιούται να έχει πλήρη πρόσβαση σ αυτά.
Κι εγώ θα ήθελα να μάθω ποια είναι αυτή η εταιρεία που παραβαίνει τους όρους χρήσης των δεδομένων και τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη/χρήστη, αλά αφού δεν θέλει να μας τα αποκαλύψει δικαίωμά του, πιθανόν να θέλει να κινηθεί νομικά κι αυτός είναι ο λόγος.
-
ΟΚ, μου είχε διαφύγει αυτό το ποστ με την εξήγηση.
Εαν είναι κάτι τόσο σοβαρό, τότε κακώς ρωτάει εμάς, που δεν έχουμε προφανώς καμία ειδική γνώση. Χρειάζεται δικηγόρος άμεσα!
Εαν η εταιρεία ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, οφείλει να το αποδείξει, αλλιώς είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός της.
-
Συγνώμη για την απουσία μου, ενώ εσείς προσφέρεται τα σχόλια σας.
Αλλά έχω, πολύ σημαντικότερα προβλήματα, και για αυτό άλλωστε
παραιτήθηκα της προσπάθειάς μου να συνεχίσω τα πάρε δώσει με την εταιρεία(?).
**ΟΡΙΣΤΙΚΑ πια, αυτή η εταιρεία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ για εμένα, **
μετά απο αυτή την δεύτερη κοροϊδία (Ναι υπήρξε και άλλη).
Το θέμα όμως, το έθεσα στο forum για να ενημερωθούμε όλοι για τα δικαιώματα μας,
ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ.
Τα δεδομένα που συλλέγει το αυτοκίνητο ΜΑΣ είναι ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΑΣ...άρα GDPR!!!!!
**Να λοιπόν μια ενδιαφέρουσα ιδέα για έρευνα από κάποιο έντυπο η e-entypo. **
Ευχαριστώ.
-
Δε μας λες ομως τι ακριβως επαθες, και ποια ειναι η εταιρεια που αναφέρεσαι. Να μυρισουμε τα νυχια μας ?
-
Αυτό που έπαθα δεν έχει σημασία, όταν κανένας μας δεν ξέρει ΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΈΧΕΙ.
Αν αναφέρω μάρκα αυτοκινήτου, εισαγωγέα, κόστος βλάβης κλπ κλπ, θα κοιτάμε τα φυλά του δένδρου.
Θα χάσουμε τον χρόνο μας με μια ακόμα περίπτωση, και όλα καλά ?????
Αν αναφέρω κόστος βλάβη, θα ψάχνουμε με ποιο κόστος έχουμε δικαιώματα και με ποιο όχι.
Αν αναφέρω Μάρκα αυτοκίνητου, θα εκτιμήσουμε ότι έπεσα σε κακό εισαγωγέα.
Αν αναφέρω εισαγωγέα, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟ...(ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ,
ακόμα και αν ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος).
κοκ κοκ κοκ........................
**Όμως μπορούμε να δούμε το δάσος!!. **
Είναι άχρηστο????,ειδικά όταν τα αυτοκίνητα πλέον μπορούν να μας πληροφορήσουν αν έχουμε δίκαιο η όχι?
-
Εάν επιχειρήσουμε να κάνουμε μια αντιστοίχηση με προιοντα/υπηρεσιες πληροφορικής, πλεον οι μεγαλες εταιρίες sotware σου δινουν τζαμπα το λειτουργικο τους, αλλα με την προυποθεση να πληρωνεις τις αδειες χρησης.
Επιπρόσθετα οτιδηποτε proprietary (logs,config) ειναι δικο σου απο την στιγμη που ανάγεται στην δικη σου μπιζνα. Εαν εχεις πχ συνδρομητες, ολη η διαχειριση των στοιχειων τους, βαραίνει αποκλειστικα εσενα και οχι τον προμηθευτη.
Απο την στιγμη ομως που δημοσίως εκφράζεις καποια παράπονα, θα ειχε μεγαλύτερη αξια, ωστε να προστατεψεις μελλοντικους καταναλωτες-θυματα, να αναφέρεις τουλάχιστον την εταιρεία. Δεν χρειάζεται να μπεις σε λεπτομερειες, μεγαλα παιδια είμαστε, αλλα ετσι οπως το θετεις ειναι εντελως αοριστο, πως περιμένεις να πάρεις ουσιαστικές απαντήσεις εαν δεν μας κάνεις συμμέτοχους?
Εκτος και εαν σκοπος του ποστ σου ειναι απλα να ξεθυμανεις

-
Ο μόνος τρόπος να προσφέρεις στο 'κοινό καλό' είναι να δημοσιοποιήσεις τις λεπτομέρειες και είτε μόνος σου είτε με συνδρομή κάποιου φορέα (π.χ. Προστασίας καταναλωτή ή σχετικού με τα δικαιώματα που αναφέρεις) να κινηθείς νομικά, ώστε να δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο.
Άλλος τρόπος δεν υπάρχει, ούτε κάποιος ερευνητής δημοσιογράφος θα το κάνει για μας, στον αυτοκινητιστικό τύπο που ζει απ τη χρηματοδότηση που του παρέχει το εμπόριο αυτοκινήτων.
Και σαν κίνητρο, θα σε φουντώσω λίγο λέγοντάς σου πως, συμμετέχεις στη συγκάλυψη κατά κάποιο τρόπο, αν γνωρίζεις και δεν μας λες κι απλά ανοίγει φιλοσοφική κουβέντα...
Δύο τρόποι υπάρχουν: νομικό προηγούμενο (με μικρή ισχύ στην Ελλάδα) και word of mouth.
Δε χρειάζεται συναισθηματική φόρτιση κι αντιμετώπιση.
-
Σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου, αλλά δυστυχώς, είναι εκτός των στοχων της ανάρτησης μου.
ΔΕΝ με ενδιαφέρει καμία περιπτωσιολογία, ούτε και να προκαλέσω νομικό προηγούμενο.
Άλλωστε σχεδόν κανένας ΔΕΝ θα το έκανε, και ας το προτείνει στους άλλους.
Πολύ απλά έθεσα ένα θέμα που ΜΑΛΛΟΝ δεν μας απασχολεί, όταν δίνουμε τα χρήματα μας.
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ και ΣΕ ΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ????
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, Η ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 'ΣΕ ΕΜΑΣ',
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ, άρα τουλάχιστον για αυτό τον λόγο, ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.
-
Για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην τράπεζα ή την εταιρεία λίζινγκ

-
Εγώ συνεχίζω και λέω ότι το πόστ είναι άκυρο, ανούσιο και πολύ γενικό χωρίς κάποια άλλη πληροφορία. Σαφώς και **ΜΑΣ ανήκει **το αυτοκίνητο (εαν το έχουμε πληρώσει) και ό,τιδήποτε άλλο είναι απλά φιλοσοφίες και θεωρίες συνωμοσίας, εκτός εαν έχεις στοιχεία περί του αντίθετου.
-
Fanis75, ζήτησε από το συνεργείο που επισκέπτεσαι να σου δώσει όλα τα στοιχεία χρήσης του αυτοκίνητου σου.
Σε παρακαλώ βέβαια, να δημοσιοποιήσεις τις απαντήσεις τους.
Θα περάσει χρόνος πολύς, μέχρι να έχεις κάτι χειροπιαστό, αλλά είμαι περίεργος και θα περιμένω.
Σε παρακαλώ επίσης να μου πεις ποιος είναι αυτός που στα έδωσε,
γιατί το επόμενο αυτοκίνητο μου θα το αγοράσω από αυτόν.
Ακόμα και αν ΔΕΝ έχεις αποπληρώσει το αυτοκίνητο τα δεδομένα χρήσης θεωρώ ότι σου ΣΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ.
Το πρόβλημα είναι αρκετά καινούργιο, ΤΟ ΨΑΧΝΩ ΑΚΟΜΑ, αλλά υπάρχει και η κοινή λογική.
Είδες λοιπόν που υπάρχει και πρακτικό αποτέλεσμα!!!! Με την βοήθεια σου φυσικά.
Καλή τυχη.
-
Για μελετη και προβληματισμό.
General Motors says it owns your car's software
In Copyright Dispute, GM Attorney Says Customers Just License Vehicle Use
-
Δεν έχει σημασία αυτό στην περίπτωσή μας.Σωστά επισημάνθηκε ότι είναι θέμα GDPR, και επομένως άπτεται στη νομοθεσία περί επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων.
Όσο για το άρθρο στο autoblog δεν το διάβασα. Προσέξατε ότι πλέον οι ιστότοποι δεν σε αφήνουν να συνεχίσεις (ή σε δυσκολεύουν πολύ να συνεχίσεις) αν δεν αποδεχτείς ΟΛΑ τα cookies;
-
Fanis75, ζήτησε από το συνεργείο που επισκέπτεσαι να σου δώσει όλα τα στοιχεία χρήσης του αυτοκίνητου σου.
Πλέον δεν μπορώ να το κάνω, γιατί δεν έχω αυτοκίνητο που να πηγαίνει σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο.
Όμως, 2 ερωτήσεις:
-
Τι εννοείς με 'στοιχεία χρήσης'? Γιατί και στην Ford και στην BMW είχα πάρει αναλυτικό report με όλες τις εργασίες που είχαν γίνει ποτέ και κάθε φορά έπαιρνα και αναφορά με τα σφάλματα που είχε διαβάσει το διαγνωστικό (εαν υπήρχαν). Αυτό εννοείς ή κάτι άλλο?
-
Γιατί να με ενδιαφέρουν τα στοιχεία χρήσης του οχήματός μου? Τι να τα κάνω? Εννοώ έχουν κάποια πρακτική εφαρμογή? Αυτό προσπαθώ να καταλάβω. Δεν μας λές το πρόβλημα και γιατί θα λυνόταν εαν υπήρχαν τα 'στοιχεία χρήσης'...αυτό είναι που δεν καταλαβαίνω.
-
-
Για μελετη και προβληματισμό.
General Motors says it owns your car's software
In Copyright Dispute, GM Attorney Says Customers Just License Vehicle Use
Δεν έχει σχέση το άρθρο αυτό με τις καταγραφές. Το λογισμικό -οποιοδήποτε λογισμικό- δεν ανήκει ποτέ στο χρήστη, αυτό που πληρώνεις (με οποιονδήποτε τρόπο, γιατί πάντοτε το πληρώνεις) είναι η άδεια για να το χρησιμοποιείς όπως είναι και για το σκοπό που το προορίζει ο κατασκευαστής. Για αυτό και χάνεται η εγγύηση αν π.χ αλλάξεις τη χαρτογράφηση στον κινητήρα. Κάποια στιγμή είναι βέβαιο ότι αυτή δεν θα είναι η μόνη 'ποινή' αν επέμβεις σε λογισμικό αυτοκινήτου, θα νομοθετηθούν και ποινικές ευθύνες.
Τα στοιχεία που καταγράφει το λογισμικό του αυτοκινήτου σου όμως είναι προσωπικά σου δεδομένα και σου ανήκουν. Κανονικά θα έπρεπε πριν γίνει οποιαδήποτε χρήση τους από την εταιρεία να σου ζητείται η έγγραφη συναίνεση. Στους όρους όμως που αποδέχεσαι αγοράζοντας το αυτοκίνητο αναφέρεται ότι συναινείς σιωπηρώς να χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για λόγους στατιστικούς, επίλυση τεχνικών προβλημάτων, έρευνες αξιοπιστίας κλπ.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εις βάρος σου ενίοτε. Αν πχ φαίνεται ότι εδώ και 8μήνες σου άναβε προειδοποίηση βλάβης και εσύ την αγνοούσες με αποτέλεσμα να πάθει μεγάλη ζημιά το αυτοκίνητο εντός εγγύησης, θα αρνηθούν να την καλύψουν. Πρέπει όμως να σου κοινοποιήσουν τις καταγραφές για να στο αποδείξουν.
Καταγραφες Λειτουργιας Αυτοκινητου