-
Megane98hp wrote:
REALZEUS wrote:
Εσύ κάνεις κάποιες υποθέσεις, εγώ μιλάω με στοιχεία. Όσο και να συνεχίζονταν ο Πόλεμος, ήταν χαμένη υπόθεση για το Reich απέναντι στους Σοβιετικούς. Τα νουμεράκια τα έβαλα χθες.
Εξήγησέ μου τί εννοείς γιατί μπερδεύτηκα. Στοιχεία για μάχες που έγιναν άρα συμπέρασμα εαν συνεχιζόταν ο πόλεμος θα έχαναν οι γερμανοί?
Αυτό που λέω είναι ότι όσο και αν συνεχίζονταν ο πόλεμος, οι Γερμανοί δεν υπήρχε περίπτωση να κέρδιζαν τους Σοβιετικούς. Η μόνη τους ευκαιρία ήταν με την επίθεση-αστραπή στην αρχή. Αφού δεν κέρδισαν τότε, ήταν χαμένη υπόθεση. Η Αμερικανκή βοήθεια ήταν καλή, αλλά πολύ μικρή και δεν είχε καμία σημασία στην έκβαση του Ανατολικού Μετώπου. Οι οποίες ΗΠΑ ήταν μακριά και δεν δέχθηκαν εισβολή. Αν είχαν δεχθεί εισβολή αμφιβάλλω ότι θα τα είχαν καταφέρει. Η μόνη χώρα που κέρδισε την Γερμανική Εισβολή ήταν η ΕΣΣΔ!!!
Για τους Σοβιετικούς λέμε τώρα ή γενικά για τον Β ΠΠ?
-
Βασικά ο Β' ΠΠ ήταν Γερμανία vs ΕΣΣΔ. Εκεί παίχτηκε το χοντρό παιχνίδι. Όταν ήμουν ακόμα Ανθυπίλαρχος (Ανθυπολοχαγός), είχα έναν Δκτη Ίλης, παλιό Υπίλαρχο, και συζητούσαμε για στρατηγική, τακτική κλπ, στα διαλείμματα της δουλειάς. Ανθυπίλαρχε, μου λέει, πάρε αυτό το βιβλίο. Το έχω διαβάσει, του λέω. Α ωραία λέει. Μόνον οι Γερμανοί και οι Σοβιετικοί είχαν άρματα της προκοπής στον Β' ΠΠ, λέει. Δίκιο έχετε κ. Υπίλαρχε, του απαντώ!
Αυτό περί βοήθειας εκ των ΗΠΑ. Ακόμακ ια τα Μ4 που έστειλαν ήταν άρματα κατώτερων επιδόσεων. Ένα καλό είχαν, ήταν αρκετά γρήγορα, όχι όσο τα Τ-34, αλλά περισσότερο από τα Γερμανικά.
-
Βασικά ο Β' ΠΠ ήταν Γερμανία vs ΕΣΣΔ. Εκεί παίχτηκε το χοντρό παιχνίδι. Όταν ήμουν ακόμα Ανθυπίλαρχος (Ανθυπολοχαγός), είχα έναν Δκτη Ίλης, παλιό Υπίλαρχο, και συζητούσαμε για στρατηγική, τακτική κλπ, στα διαλείμματα της δουλειάς. Ανθυπίλαρχε, μου λέει, πάρε αυτό το βιβλίο. Το έχω διαβάσει, του λέω. Α ωραία λέει. Μόνον οι Γερμανοί και οι Σοβιετικοί είχαν άρματα της προκοπής στον Β' ΠΠ, λέει. Δίκιο έχετε κ. Υπίλαρχε, του απαντώ!
Αυτό περί βοήθειας εκ των ΗΠΑ. Ακόμακ ια τα Μ4 που έστειλαν ήταν άρματα κατώτερων επιδόσεων. Ένα καλό είχαν, ήταν αρκετά γρήγορα, όχι όσο τα Τ-34, αλλά περισσότερο από τα Γερμανικά.
Σοβαρά τωρα αυτό που λες το πιστεύεις? 2 χώρες πολέμησαν? Το έχεις πάρει λίγο πατριωτικά μου φαίνεται λόγω πολιτικών πεποιθήσεων. Μπορώ να σε καταλάβω και δεν θέλω να μειώσω σε τίποτα τις θυσίες του σοβιετικού , τότε, λαού. Το θεωρώ πάντως υπερβολικό και βαρύ.
Στη τελική, επειδή με κούρασε η ιστορία, όλοι κάνουμε υποθετικά σενάρια για το τι ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ.
-
Kursk, Ιούλιος – Αύγουστος 1943
Ήταν η τελευταία επίθεση των γερμανών στο ανατολικό τμήμα και θεωρείται η μεγαλύτερη μάχη με τανκ της ιστορίας. Οι Ναζί είχαν στόχο να επαναλάβουν προηγούμενες επιτυχίες εναντίον των ρώσων. Χάρη σε κρυπτογράφους των Συμμάχων οι Ρώσοι όμως προειδοποιήθηκαν και έφτιαξαν τις αμυντικές γραμμές τους. Η Γερμανία έπεσε σε αδιέξοδο και ο στρατάρχης Ζούκοφ αντεπιτέθηκε επιφέροντας βαριές απώλειες στους Γερμανούς.
Σε τέτοιες μεγάλες καταστάσεις κανείς δεν κερδίζει μόνος του, συμβάλλουν πολλοί στην έκβαση μιας τόσο μεγάλης μάχης.
-
21 Quadra wrote:
To πολεμικό υλικό με τα εκατοντάδες Λίμπερτυ που έστελναν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη δεν μετράει ?
Ο ρόλος των ΗΠΑ στον εφοδιασμό της ΕΣΣΔ με όπλα και αμυντικά συστήματα, μεταφορικά μέσα, πολύτιμες βιομηχανικές πρώτες ύλες, φάρμακα και τρόφιμα στη διάρκεια του πολέμου είναι επίσης σημαντικός.
Πολύ σημαντική ήταν η αμερικανική βοήθεια στην αποστολή συγκεκριμένων προϊόντων, όπως τρόφιμα,και πρώτες ύλες. Για παράδειγμα, οι αποστολές κονσέρβες κρέατος (το 480% της συνολικής ποσότητας που παράχθηκε την περίοδο εκείνη στην ΕΣΣΔ), μη σιδηρούχων μετάλλων (από 76% έως 223% για διάφορα μέταλλα), ζωϊκών λιπών (107%), μαλλιού (102%), ελαστικών αυτοκινήτων (92%) και εκρηκτικών (53%). Σε μεγάλες ποσότητες έγιναν επίσης παραδόσεις φορτηγών αυτοκινήτων (375 χιλ. οχήματα), τζιπ (51,5 χιλ. οχήματα) και άλλου υλικού πολέμου, όπως συρματοπλέγματα (45 χιλιάδες τόνοι), τηλεφωνικά καλώδια (670 χιλιάδες μίλια), τηλεφωνικές συσκευές (189 χιλ. μονάδες). Οι προμήθειες των κυριότερων ειδών όπλων κατά τη διάρκεια του πολέμου ανήλθαν στο 12% της συνολικής παραγωγής των σοβιετικών εργοστασίων σε τεθωρακισμένα, στο 20% σε βομβαρδιστικά αεροσκάφη, στο 16% σε καταδιωκτικά αεροπλάνα και στο 22% των πολεμικών πλοίων που ναυπηγήθηκαν. Θα πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα, η υπερατλαντική αποστολή συστημάτων ραντάρ (445 τεμάχια).
Ήταν απλά μια βοήθεια. Χρήσιμη, δεν λέω, αλλά δες λίγο το παρακάτω νουμεράκι:
Παραγωγή Σοβιετικών αρμάτων Τ-34: No. built 84,070
Παραγωγή Αμερικανικών Sherman: No. built 49,234
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι 5.000 Σέρμαν πήγαν στους Σοβιετικούς (που ήταν πολύ λιγότερα), πάλι μιλάμε για μια σταγόνα.
Καταλάβετέ το επιτέλους ότι πολεμάτε σε έναν πόλεμο που δεν μπορείτε να κερδίσετε. Όπως έκαναν οι Γερμανοί απέναντι στους Σοβιετικούς!!!
Πρέπει να ξαναδιαβάσεις τα νούμερα με άλλα γυαλιά, τα τεθωρακισμένα που δόθηκαν ήταν το 12% της Σοβιετικής παραγωγής, λες ότι τα Σοβιετικά ήταν 84000, το 12% είναι 10.000, αγνοείς τα 315.000 φορτηγά, τα 51.500 τζίπ και όλα τα υπόλοιπα.
Καλός ο φανατισμός αλλά να υπάρχουν και όρια, σε αυτόν τον πόλεμο δόθηκαν 20 σημαντικές μάχες, από αυτές οι 3 ήταν Σοβιετικές, στο Χάρκοβο, στο Κούρσκ και στο Στάλινγκραντ.
Τόσο μεγάλοι πόλεμοι με τόσους εμπλεκόμενους δεν κερδίζονται από έναν, συμβάλλουν πολλοί και η δόξα μοιράζεται, δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε ο ανθρώπινος παράγοντας μα ούτε και ο υλικός, όλα τα άλλα είναι προπαγάνδα και φανατισμός ένθεν και ένθεν Πράβδα VS Χόλυγουντ.
-
Μόνον οι Γερμανοί και οι Σοβιετικοί είχαν άρματα της προκοπής στον Β' ΠΠ, λέει. Δίκιο έχετε κ. Υπίλαρχε, του απαντώ!
Αν είχαν και πολεμική αεροπορία της προκοπής και δεν έκανε πάρτι η γερμανική ίσως οι Γερμανοί να μην είχαν μπει ποτέ στη Ρωσία.
-
REALZEUS wrote:
Σοβαρά τωρα αυτό που λες το πιστεύεις? 2 χώρες πολέμησαν? Το έχεις πάρει λίγο πατριωτικά μου φαίνεται λόγω πολιτικών πεποιθήσεων. Μπορώ να σε καταλάβω και δεν θέλω να μειώσω σε τίποτα τις θυσίες του σοβιετικού , τότε, λαού. Το θεωρώ πάντως υπερβολικό και βαρύ.
Στη τελική, επειδή με κούρασε η ιστορία, όλοι κάνουμε υποθετικά σενάρια για το τι ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ.
Λες να γράφω κάτι που δεν πιστεύω; Δεν πολέμησαν 2 χώρες, αλλά 2 χώρες (μαζί με τους συμμάχους τους οι Γερμανοί) έδωσαν τις μεγαλύτερες μάχες. Είδες τα νούμερα που παρέθεσα;
-
Ήταν η τελευταία επίθεση των γερμανών στο ανατολικό τμήμα και θεωρείται η μεγαλύτερη μάχη με τανκ της ιστορίας. Οι Ναζί είχαν στόχο να επαναλάβουν προηγούμενες επιτυχίες εναντίον των ρώσων. Χάρη σε κρυπτογράφους των Συμμάχων οι Ρώσοι όμως προειδοποιήθηκαν και έφτιαξαν τις αμυντικές γραμμές τους. Η Γερμανία έπεσε σε αδιέξοδο και ο στρατάρχης Ζούκοφ αντεπιτέθηκε επιφέροντας βαριές απώλειες στους Γερμανούς.
Σε τέτοιες μεγάλες καταστάσεις κανείς δεν κερδίζει μόνος του, συμβάλλουν πολλοί στην έκβαση μιας τόσο μεγάλης μάχης.
Είναι απαραίτητο να βάζεις πηγές για όσα παραθέτεις. Βάλε λοιπόν την πηγή και θα στην σχολιάσω αρμοδίως.
-
REALZEUS wrote:
Μόνον οι Γερμανοί και οι Σοβιετικοί είχαν άρματα της προκοπής στον Β' ΠΠ, λέει. Δίκιο έχετε κ. Υπίλαρχε, του απαντώ!
Αν είχαν και πολεμική αεροπορία της προκοπής και δεν έκανε πάρτι η γερμανική ίσως οι Γερμανοί να μην είχαν μπει ποτέ στη Ρωσία.
Δείχνεις αγνή άγνοια. Η Κόκκινη Αεροπορία ήταν η μεγαλύτερη και ισχυρότερη στο κόσμο, με πάνω από 2000 α/φ Καταστράφηκε όμως στα 3/4 της στο έδαφος, χωρίς καν να απογειωθεί προς αναχαίτιση!!! Ο λόγος; Τον έγραψα πρωτύτερα: Ο Στάλιν δεν έδωσε Διαταγές προπαρασκευής προς πόλεμο!!!
-
REALZEUS wrote:
21 Quadra wrote:
To πολεμικό υλικό με τα εκατοντάδες Λίμπερτυ που έστελναν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη δεν μετράει ?
Ο ρόλος των ΗΠΑ στον εφοδιασμό της ΕΣΣΔ με όπλα και αμυντικά συστήματα, μεταφορικά μέσα, πολύτιμες βιομηχανικές πρώτες ύλες, φάρμακα και τρόφιμα στη διάρκεια του πολέμου είναι επίσης σημαντικός.
Πολύ σημαντική ήταν η αμερικανική βοήθεια στην αποστολή συγκεκριμένων προϊόντων, όπως τρόφιμα,και πρώτες ύλες. Για παράδειγμα, οι αποστολές κονσέρβες κρέατος (το 480% της συνολικής ποσότητας που παράχθηκε την περίοδο εκείνη στην ΕΣΣΔ), μη σιδηρούχων μετάλλων (από 76% έως 223% για διάφορα μέταλλα), ζωϊκών λιπών (107%), μαλλιού (102%), ελαστικών αυτοκινήτων (92%) και εκρηκτικών (53%). Σε μεγάλες ποσότητες έγιναν επίσης παραδόσεις φορτηγών αυτοκινήτων (375 χιλ. οχήματα), τζιπ (51,5 χιλ. οχήματα) και άλλου υλικού πολέμου, όπως συρματοπλέγματα (45 χιλιάδες τόνοι), τηλεφωνικά καλώδια (670 χιλιάδες μίλια), τηλεφωνικές συσκευές (189 χιλ. μονάδες). Οι προμήθειες των κυριότερων ειδών όπλων κατά τη διάρκεια του πολέμου ανήλθαν στο 12% της συνολικής παραγωγής των σοβιετικών εργοστασίων σε τεθωρακισμένα, στο 20% σε βομβαρδιστικά αεροσκάφη, στο 16% σε καταδιωκτικά αεροπλάνα και στο 22% των πολεμικών πλοίων που ναυπηγήθηκαν. Θα πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα, η υπερατλαντική αποστολή συστημάτων ραντάρ (445 τεμάχια).
Ήταν απλά μια βοήθεια. Χρήσιμη, δεν λέω, αλλά δες λίγο το παρακάτω νουμεράκι:
Παραγωγή Σοβιετικών αρμάτων Τ-34: No. built 84,070
Παραγωγή Αμερικανικών Sherman: No. built 49,234
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι 5.000 Σέρμαν πήγαν στους Σοβιετικούς (που ήταν πολύ λιγότερα), πάλι μιλάμε για μια σταγόνα.
Καταλάβετέ το επιτέλους ότι πολεμάτε σε έναν πόλεμο που δεν μπορείτε να κερδίσετε. Όπως έκαναν οι Γερμανοί απέναντι στους Σοβιετικούς!!!
Πρέπει να ξαναδιαβάσεις τα νούμερα με άλλα γυαλιά, τα τεθωρακισμένα που δόθηκαν ήταν το 12% της Σοβιετικής παραγωγής, λες ότι τα Σοβιετικά ήταν 84000, το 12% είναι 10.000, αγνοείς τα 315.000 φορτηγά, τα 51.500 τζίπ και όλα τα υπόλοιπα.
Καλός ο φανατισμός αλλά να υπάρχουν και όρια, σε αυτόν τον πόλεμο δόθηκαν 20 σημαντικές μάχες, από αυτές οι 3 ήταν Σοβιετικές, στο Χάρκοβο, στο Κούρσκ και στο Στάλινγκραντ.
Τόσο μεγάλοι πόλεμοι με τόσους εμπλεκόμενους δεν κερδίζονται από έναν, συμβάλλουν πολλοί και η δόξα μοιράζεται, δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε ο ανθρώπινος παράγοντας μα ούτε και ο υλικός, όλα τα άλλα είναι προπαγάνδα και φανατισμός ένθεν και ένθεν Πράβδα VS Χόλυγουντ.
Καταννοείς ότι όσα οχήματα αναφέρεις είναι λιγότερα από το 10% των χρησιμοποιούμενων; Αν για κάθε 11 άρματα. μου δώσεις ένα κι εσύ, καλό θα μου κάνεις, αλλά όχι καμιά μεγάλη διαφορά. Το κατανοείς αυτό μάστορα; Δεν θα άλλαζε ΤΙΠΟΤΑ!!! Ειδικά αν μιλάμε για ημι-ανάπηρα M4 Sherman...
-
Αν συνθηκολογούσε στην Δουνκέρκη η Αγγλία , ο πόλεμος θα ήταν αλλιώς . Οπότε σημαντικές ήταν πολλές μάχες .
Αλλά τι να πούμε όταν ένας ανθυπίλαρχος και ένας ίλαρχος με μηδενική πολεμική έμπειρία έχουν την συσσωρευμένη γνώση της πολεμικής ιστορίας...
-
Εδώ αναφορά οτι ο Στάλιν πίεζε τους άλλους δύο γοα δυτικό μέτωπο από το 42
Εδώ πάλι ζήτησε το ίδιο το 43 στην Τεχεράνη και το έλαβε (σημ: η διασκεψη στην τεχεράνη έγινε μετά το τέλος της μάχης του Κουρσκ την οποία έχουμε κάνει 'εικόνισμα' ότι έκρινε τον πόλεμο)
(οι αναφορές είναι τυχαίες, πρόκειται για καταγεγραμμένα γεγονότα που δεν αμφισβητούνται)
Ο αρχηγός της τότε ΕΣΣΔ ζήταγε λοιπόν δεύτερο μέτωπο γιατί προφανώς καθόλου σίγουρος δεν αισθάνονταν ότι θα νικήσει τους γερμανούς μόνος του. Όταν λέμε νίκη δεν εννοούμε να τους απωθήσει απλά από την ΕΣΣΔ αλλά να μπει στην Γερμανία και να εξαλείψει το ναζιστικό καθεστώς και τον ναζιστικό κίνδυνο. Αυτός δεν ήξερε καλά, εδώ τα ξέρουμε καλύτερα.
Η ρωσική αεροπορία στα πρώτα στάδια του πολέμου ήταν πολύ 'φτωχή' (όπως άλλωστε και οι περισσότερες συμμαχικές). Ο πρώτος άσσος του πολέμου ήταν ο γερμανός Erich Hartmann με 352 καταρρίψεις στο ρωσικό μέτωπο οι οποίες εκτός από τις δικές του ικανότητες (θεωρείτο εκπληκτικός σκοπευτής) αποδίδονται και στις ανύπαρκτες τακτικές των Ρώσων πιλότων.
-
Ο πόλεμος ήταν παγκόσμιος (σχεδόν), και δεν τον κέρδισε ένας. Τον κέρδισαν βασικά και 3 μαζί: οι Σοβιετικοί, οι Αμερικάνοι και οι Εγγλέζοι. Και οι αντίπαλοι ήτο βασικά 2: οι Γερμαναράδες και οι σαμουράιδες.Αρνούμαι να βάλω στη ζυγαριά των (σοβαρών) αντιπάλων τους Ιταλοί, ήταν αστείοι οι άνθρωποι, ικανοί να κάνουν τσαμπουκάδες έναντι των Αλβανοί, των Ελλήνων και τίποτα Τουαρέγκ, και αυτό με χαρακτηριστική δυσκολία. Για μέχρι εκεί τους είχα ανέκαθεν, για οτιδήποτε παραπάνω τους είχαν για πρωινό οι big 3, και όχι μόνο.
Από εκεί και πέρα, είναι αστείο να συζητάμε για σοβαρή συνεισφορά των Ελλήνων στον πόλεμο. Είχαν βεβαίως, και πάρα πολύ σημαντική για τα κυβικά μας (π.χ. τι προσέφερε το Βέλγιο ή η Ολλανδία σε σχέση με εμάς?, οέο?), και δυστυχώς με εκατόμβες νεκρών και εκτοπισθέντων από τον άμαχο πληθυσμό κατά την κατοχή και πλήρη οικονομική καταστροφή της χώρας, αλλά με κανένα τρόπο δεν καθόρισαν κάποιο αποτέλεσμα.
Στο πόντιουμ των νικητών τώρα. Καθαρά στην 3η θέση η Άγγλοι. Ναι, οκ, η μάχη της Αγγλίας ήταν το απόλυτο ντέρμπι κορυφής για την αεροπορία (γενικά οι αναμετρήσεις Λουφβάφε-ΡΑΦ ήταν τέτοιες), εκεί ήταν και η πρώτη ήττα του Χίτλερ, οκ για τα u-boats, με ολίγη από Enigma και Mοντγκόμερυ και βασιλικό νατυικό σε Ατλαντικό,Μεσόγειο, Άντεν και Ινδικό, αλλά με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση με το 4ετές λυσσαλέο ανατολικό μέτωπο με τις εκατόμβες των νεκρών και τις αναρίθμητες μάχες.
Θα έβαζα στην πρώτη θέση τους Σοβιετικοί? Ναι μεν, αλλά πρόγραμμα Μανχάτταν.
Δε συζητάω καν για την εκκαθάριση του Ειρηνικού (θαλάσσιο και χερσαίο μέτωπο) από το θείο Σαμ. Σημαντικά επιτεύγματα, αλλά με υποδεέστερα αντίπαλα στρατεύματα. Τι να κλάσει το Ζερό δίπλα στο Μάστγαγκ, τα ιαπωνικά σκάφη μπρος στο Μιζούρι, η αεράμυνα των Ιαπώνων δίπλα στα Β-29, μιλάμε για πορδές. Κυριολεκτικά. Και ότι έκαναν οι σαμουράιδες το έκαναν είτε μπαμπέσικα (Περλ), είτε με πύρριους νίκες= εκατόμβες νεκρών και καμικάζι, γιατί αλλιώς, με την καθαρή δύναμη πυρός μόνο δεν μπορούσαν. Ήταν σαφέστατα τεράστια ξεροκεφαλιά τους που προκάλεσαν τον γίγαντα. Δεν θα ασχοληθώ με τους βομβαρδισμούς των γερμανικών εγκαταστάσεων αργότερα, ή την απόβαση στην Νορμανδία όταν πρακτικά όλα είχαν κριθεί, (σχεδόν) πίπες είναι αυτά. Δεν θα κάνω καταμέτρηση του τι άψυχο υλικό έδωσαν οι αμερικάνοι στους συμμάχους τους τότε για να τους ενισχύσουν. Θα σχολιάσω μόνο το πρόγραμμα Μανχάτταν, το οποίο καθάρισε την κατάληψη της αμετανόητης Ιαπωνίας μέσα σε δύο πρωινά!
Ποιός θα μπορούσε εκείνη την εποχή να έχει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα? Εκ του αποτελέσματος μόνο ένας, οι Ούσα. Γιατί? Γιατί μόνο αυτοί μπορούσαν να το χρηματοδοτήσουν και να το ολοκληρώσουν τω καιρώ εκείνω: 30 δις δολ. (σημερινά) κόστισε, κανένας άλλος δεν είχε τόσα χρήματα τότε. Τι αγόρασαν οι αμερικάνοι με αυτά τα λεφτά? 3 βόμβες (η μία ήταν για δοκιμή), μια συνθηκολόγηση στα 4 από τους σαμουράιδες, και για κάποια χρόνια την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στα πυρηνικά πιάνοντας όλη την υφήλιο στον ύπνο και στο δέος.
Μην ακούω για Αινστάιν (μια επιστολή έγραψε όλη κι όλη, και η οποία χρησιμοποιήθηκε για ξεκάρφωμα), για Οπενχάιμερ, για Βρεταννική συμμετοχή στο πρόγραμμα, και τα τοιαύτα. Παρεμπιμπτό ένα καρά τοπ στέλεχος ήταν ο Ιταλός Ενρίκο Φέρμι, κορυφαίος πυρνηνικός φυσικός, νομπελίστας του 1938 και ο ιθύνων νους πριν από τον πρώτα πυρηνικό αντιδραστήρα. ο οποίος έφυγε από την πατρίδα του διότι οι μελανοχίτωνες απειλούσαν την γυναίκα του που είχε εβραικές ρίζες! Το ότι αξιοποιήθηκαν κάποιοι ξένοι στο πρόγραμμα αυτό, όση σημαντική συμβολή και να είχαν ή υψηλή θέση κατείχαν, δεν κάνει το πρόγραμμα αυτό λιγότερο αμερικάνικο, αλλά, αντίθετα, ακόμη περισσότερο.** Ποιό έθνος την εποχή εκείνη θα έδινε την διεύθυνση ενός τόσο μυστικού και ευαίσθητου πρότζεκτ εθνικής ασφάλειας και με τόσο μεγάλο μπάτζετ εν καιρώ πολέμου σε ΞΕΝΟ?** ΚΑ-ΝΕ-ΝΑ. Μόνο οι αμερικάνοι τα κάνουν αυτά. Σου λέει 'κύριε μου κάνεις για τη δουλειά, μπες μπροστά και φέρε αυτό που θέλω' . Δεν είναι το τι έγινε στο πρόγραμμα αυτό, είναι , εξόχως, το πως έγινε. &-
Να μιλήσουμε για τις θηριώδεις εγκαταστάσεις ανά την Ούσα που χρησιμοποιήθηκαν για το πρόγραμμα αυτό? Τον εξωπραγματικό αριθμό επιστημονικού δυναμικού που επιστρατεύτηκε? Την άκρα μυστικότητα με την οποία το ολοκλήρωσαν, και εξόχως, το ασύλληπτο για οποιαδήποτε οικονομία του κόζμου τότε μπάτζετ? Καλά, για την αποτελεσματικότητά του, ούτε συζήτηση, παρά το σημαντικό πολιτικό κόστος του.
Μην κοιτάτε τώρα που το κάθε Πακιστάν έχει βόμβες, τω καιρό εκείνω μόνο η Ούσα μπορούσε. Ναι, εκ των υστέρων ανακαλύφθηκε ότι και άλλοι είχαν στα σκαριά κάτι ανάλογο. Ναι, είχαν. Αλλά, αυτό δε σημαίνει ότι θα το τελείωναν οπωσδήποτε, ούτε ότι θα το έκαναν αυτό έγκαιρα. Η ιστορία έγραψε ότι μόνο οι αμερικάνοι τα έκαναν αυτά.
Εν κατακλείδι, θα έδινες στους αμερικάνοι την πρώτη θέση? Όχι, θα την άφηνα κενή, δεν μπορώ να αποφασίσω εδώ και χρόνια. Ναι, οκ, ανατολικό μέτωπο, μάχη για την μητέρα πατρίδα, αλλά ρε φίλε οι άλλοι δεν ήταν χαζοί, ούτε λιγότερο αποτελεσματικοί.
ΥΓ. Προφανώς ο Στάλιν ήθελε και ζητούσε ενεργοποίηση και κλιμάκωση του δυτικού μετώπου, για να πάρει αυτός και καμιά ανάσα, έστω και μισή.
-
Αν συνθηκολογούσε στην Δουνκέρκη η Αγγλία , ο πόλεμος θα ήταν αλλιώς . Οπότε σημαντικές ήταν πολλές μάχες .
Αλλά τι να πούμε όταν ένας ανθυπίλαρχος και ένας ίλαρχος με μηδενική πολεμική έμπειρία έχουν την συσσωρευμένη γνώση της πολεμικής ιστορίας...
Να ρωτήσουμε έναν εργολάβο, που δεν πέρασε ούτε έξω από Στρατιωτική Σχολή τότε... Σοβαρέψου!!!
-
Εδώ αναφορά οτι ο Στάλιν πίεζε τους άλλους δύο γοα δυτικό μέτωπο από το 42
Εδώ πάλι ζήτησε το ίδιο το 43 στην Τεχεράνη και το έλαβε (σημ: η διασκεψη στην τεχεράνη έγινε μετά το τέλος της μάχης του Κουρσκ την οποία έχουμε κάνει 'εικόνισμα' ότι έκρινε τον πόλεμο)
(οι αναφορές είναι τυχαίες, πρόκειται για καταγεγραμμένα γεγονότα που δεν αμφισβητούνται)
Ο αρχηγός της τότε ΕΣΣΔ ζήταγε λοιπόν δεύτερο μέτωπο γιατί προφανώς καθόλου σίγουρος δεν αισθάνονταν ότι θα νικήσει τους γερμανούς μόνος του. Όταν λέμε νίκη δεν εννοούμε να τους απωθήσει απλά από την ΕΣΣΔ αλλά να μπει στην Γερμανία και να εξαλείψει το ναζιστικό καθεστώς και τον ναζιστικό κίνδυνο. Αυτός δεν ήξερε καλά, εδώ τα ξέρουμε καλύτερα.
Η ρωσική αεροπορία στα πρώτα στάδια του πολέμου ήταν πολύ 'φτωχή' (όπως άλλωστε και οι περισσότερες συμμαχικές). Ο πρώτος άσσος του πολέμου ήταν ο γερμανός Erich Hartmann με 352 καταρρίψεις στο ρωσικό μέτωπο οι οποίες εκτός από τις δικές του ικανότητες (θεωρείτο εκπληκτικός σκοπευτής) αποδίδονται και στις ανύπαρκτες τακτικές των Ρώσων πιλότων.
Τα αναφέραμε αυτά Αναφέραμε επίσης την ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ τους!!! Να βάλω ξανά νούμερα; Βαρέθηκα...
-
Δεν βγαίνει άκρη ούτε σε 100 χρόνια
-
wantone wrote:
Πέρασα κι εγώ πολλά από τα χρόνια μου στην Αγγλία, και αν τον είχα αυτόν τον εξυπνάκια φίλο σου μπροστά μου, θα του έδειχνα μερικά στοιχεία απλά και θα το βούλωνε δια παντώς. Οι ΗΠΑ λέει... που συνολικά ΟΛΕΣ οι μάχες που έδωσαν στον Β' ΠΠ ήταν μικρότερες από την αρματομαχία του Κουρσκ, που έγινε μέσα σε 45 μέρες...
Ποσα συνταξιμα χρονια εχεις απο Αγγλια;
Γιατί ρωτάς; Θα πρέπει να μου τα εγκρίνεις;
Γιατι δεν νομιζω οτι εχεις ζησει ποτε στην Αγγλια. ΝΙΝΟ εχεις;
-
Ακαπνε ανθυπίλαρχε την Ιστορία την έχω μιλήσει με τους παππούδες μου, Ταξίαρχο και Συνταγματάρχη με περισσότερα από 10 πολεμικά χρόνια ο καθένας τους; . Οπότε καταλαβαίνεις ποιος πρέπει να σοβαρευτεί...
-
Ο πολεμος ηταν παγκόσμιος. Η Γερμανια ειχε ανοίξει πολλα μετωπα ΤΑΥΤΌΧΡΟΝΑ. Μην ακουω μλκιες οτι ο πολεμος ηταν Γερμανια - Ρωσια. Αν ολες οι δυναμεις της Γερμανιας ειχαν επιτεθει στην Ρωσια, θα τους ειχαν παρει τα σωβρακα. Στην μαχη του σταλινγκραντ οι ρωσοι απο ελλειψη τουφεκιων σπρωχνανε αοπλους τους μισους στην πρωτη γραμμη με απειλη θανατου εαν κολοναν. Η εντολη ηταν να παρουν το οπλο του μπροστα τους οταν σκοτωθει.
Ολονων ηταν η μαχη, ακομα και στο Αιγαιο στις μαχες της Κω και της Λερου οπου ναι μεν νικησαν οι Ναζι με τον Μυλλερ του συμμαχους, δε ηταν αναμφιβολα μικροι αντιπερισπασμοι εστω και παρασκηνιακα απασχολουσαν αρκετες δυναμεις πεζικου και της ηγετικης Λουτφαβε.
Οσον αφορα την ανωτερη τεχνολογια των Ρωσων ενταντι των ΗΠΑ, την ειδαμε και λιγο αργοτερα στο τσερνομπιλ. Προχειρατζες μπαρουτο-εργοστασια με κουφια θεμελια απο κοκκινη προπαγανδα.
Και μην ξεχασουμε του Ρωσους αιχμαλωτους πολεμου οταν ελευθερωθηκαν απο τους συμμαχους με την ληξη του πολεμου, οταν τους υποδεχτηκε ο Σταλιν για δεκαετη καταναγκαστικα εργα σε φυλακες στη Σιβηρια...
-
21 Quadra wrote:
Είναι απαραίτητο να βάζεις πηγές για όσα παραθέτεις. Βάλε λοιπόν την πηγή και θα στην σχολιάσω αρμοδίως.
https://www.onalert.gr/san-shmera/poios-kerdise-ton-deytero-pagkosmio-polemo/107872/
Δεν χρειάζεται σχολιασμός, όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα από δεκάδες πηγές, το να θεωρείς ότι είσαι ο πλέον ειδικός σε θέματα πολέμου με / μας ξεπερνάει εδώ, οι ασκήσεις επί χάρτου και λίγο περισσότερο διάβασμα ειδικά για τα άρματα δεν καταργεί τη γνώση των υπολοίπων, χαλάρωσε και προσπάθησε να σκεφτείς και τις άλλες πλευρές τι έκαναν, τι πρόσφεραν και τι έχασαν, δεν είναι η Ρωσία η μόνη και η μέγιστη, ήταν και αυτή κρίκος στην αλυσίδα των συμμαχικών δυνάμεων η οποία δεν προσέφερε τίποτα άλλο στους συμμάχους από σώματα, θάρρος και καλή στρατηγική, μα αυτά το έκαναν αναλογικά και οι άλλοι σύμμαχοι, και ειδικά οι ΗΠΑ προσέφεραν και πολύ υλικό ακόμα και στη Ρωσία, η Ρωσία σε υλικά δεν προσέφερε τίποτα σε κανέναν, η μονομέρεια λοιπόν υπέρ της μιας πλευράς υποσκάπτει την αλήθεια των πραγμάτων, που άλλωστε έχουν γίνει, καταγραφεί και έχουν αποδοθεί τα του καίσαρος τω καίσαρι εδώ και 70+ χρόνια.
Περί Β΄ ΠΠ [Διάσπαση]