Καλησπερα στην παρεα!
Καταρχην να πω οτι ειδατε τι εγινε με τα τελη κυκλοφοριας. Οπως ακριβως αναφερθη. ετσι θα εχουν ολους εγκλωβισμενους και θα τα παρουν απο ολους μας. Τελεκιο συστημα δεν λεω...
Η εταιρία που δουλεύω εχει λιστα των αυτοκινήτων που χρειαζετε η λαδιερα πχ touareg-ford focus-QASHQAI κλπ.
dikias, στην αρχη ειχα περιεργεια να μου εστελνες την λιστα που ακολουθει το συνεργειο σου γιατι απλα αναφερθηκες στα Ford Focus και ειπα να δω τι λεει αυτη η λιστα. Μετα συμπληρωσες ευτυχως την ημερομηνια κατασκευης του κινητηρα / αυτοκινητου (1999 ,1800cc) και αναφερθηκες στον κυβισμο του. Παρατηρα -στε πως μιλαμε για παλαιους κινητηρες πριν του 2000 οπου ηταν στην ουσια μια μεταβατικη περιοδο απο την σουπερ στην αμολυβδη και πιο συγκεκριμενα στα μεταλλα που θα βαζανε οι εταιρειες στους κινητηρες οι οποιοι ακομα ηταν υπο μελετη και δοκιμες. Μετα απο 5-6 χρονια βρηκαν την χρυση τομη και εχουμε πλεον καινουριους, δυνατους σε μεταλλα κινητηρες χωρις τα παλια προβληματα τους.
Υποψιαζομαι πλεον σοβαρα οτι οποια μελετη σχετικα με τις καταπονησεις των κινητηρων με υγραεριο βασιζεται κυρια να μην πω καθ' ολοκληρου σε περιπτωσεις συστηματων παλαιοτερης γενιας (1,2,3 γενιας κιτ υγραεριου) και επισης σε χρονολογιες κατασκευης κινητηρηρων παλαιοτερων χρονων πολυ πριν το 2000). Ετσι πολυ απλα σκεφτομαι το εξης:
Μηπως τελικα τρωμε παπαδες? Μηπως το συστημα τοοοοσα χρονια στην Ελλαδα (και εννοω το κυβερνο - επιχειρηματικο) αποθαρυνε την αναπτυξη του υγρεαριο και ολων των αλλων μορφω ενεργειας? Μηπως τελικως οι περιπτωσεις ηταν ελαχιστες να μην πω μηδαμινες σε συγκριση με τον ογκο των οχηματων? Γιατι ποτε δεν ακουσαμε να γινεται θεμα σε τοσα ταξι που κυκλοφορουν στην Ελλδα,και γιατι δεν ακουσαμε περιπτωσεις στον υπολοιπο κοσμο? Και μιλαω και ακομα πιο συγκεκριμενα για το διαστημα απο το 2000+ και μετα που βελτιωθηκε και η υγραεριοκινηση?
Και να ρωτησω κατι γιατι κατηγορειται το υγραεριο οτι προκαλει φθορες κτλ και οχι η τοποθετηση του τοσο. Αν καποιος τοποθετησει κινητηρα βενζινοκινητο και τον ρυθμισει λαθος δεν θα καει (αποκτησει βλαβη δηλ. Τι θα λεμε τοτε οτι θα φταιει το καυσιμο?
Ολοκληρωνοντας αυτο το σκεπτικο μου ειναι οτι για να πεις οτι κατι φταιει θα πρεπει να το εχεις αποδειξει με στατιστικες, δοκιμες, αποδειξεις. Το οτι καποιο αυτοκινητο καηκε η μηχανη του λογω του υγραεριου ειναι μια ευκολη κουβεντα μονο και μονο επειδη το εχει εγκαταστημενο και μπορουμε να την πουμε ολοι μας. Το να το αποδειξουμε ομως οχι.
Αλλαγη σελιδας τωρα.
Τελειωσα τις μετρησεις μου και εχω τα εξης αποτελεσματα που δειχνουν οτι το αυτοκινητο καταναλωνει περιπου 16-17% περισσοτερο καυσιμο σε λιτρα ανα 100 χιλιομετρα απο οτι με την βενζινη. Αρα το συστημα δουλευει οπως το υπολογιζουν και οχι χειροτερα. Το 10% επιπλεον που αναφερεται γενικως ειναι ισως το βελτιστο μινιμουμ που μπορει να επιτευχθει , τουλαχιστον για συστημα 4 γενιας οπως το δικο μου (Landirenzo Omegas).
Επισης διαβαζοντας το νεο Auto Bild (βλασφημε!) διαβασα οτι το νεο Forrester εχει συστημα της vialle , 5η γενιας, και χειριζεται το συστημα του κινητηρα χωρις να αλλιωνει ή να ρυθμιζει κομματια του εγκεφαλου του κινητηρα. Απλα παιρνει τις πληροφοριες απο το εργοστασιακο ρυθμισμα του κινητηρα σε βενζινη και τα αναπαραγει σε χρονους και ανοιγματα βαλβιδων για το υγραεριο. Κατι το οποιο κανει και το δικο μου συστημα το οποιο αι κοστιζει ~400-500 ευρω φτηνοτερα αλλα με την αερια εγχυση).
Τελικα με την λαδιερα ακρη θα βγαλουμε?
Φυσικα και οχι γιατι στατιστικως παλι πουθενα δεν φαινεται η σωτηρια λυση του. Ειναι σαν να προσευχεσε σε εικονισμα. Απλα ελπιζεις... Μακαρι βασικα να κανει κατι αλλα με προσευχες δουλεια δεν γινεται!
Σκεφτομαι στην υγρη φαση εγχυσης της 5η γενιας ποσο 'υγρο' μπορει να ειναι το υγραεριο εκεινη την στιγμη πριν την εισαγωγη του στον κυλινδρο και μου φαινεται δυσκολο να το πιστεψω οτι μπορει να εχει τοση διαφορετικη 'υγρασια' απο ενα αεριοποιημενο νεφος σταγονιδιων υγραεριου οπως τα ψεκαζουν τα 4η γενιας. Μου φαινεται οτι οι εγχυσεις ειναι συνεχεις και ακαταπαυστες και δεν προλαβαινει το υγρο υγραεριο να 'καθισει' εστω για λιγο στις βαλβιδες ωστε να τις 'βρεξει'. Αν τιθεται θεμα θερμοκρασιας, μπορω να πω οτι στην αερια φαση μαλιστα το αεριο απορροφα την θερμοκρασια κανοντας τον κυλινδρο και τις βαλβιδες ακομα πιο ψυχρες και οποτε κατεβαινει και η θερμοκρασια τους (των βαλβιδων). Οποτε τι τοσο το ιδανικο διαφημιζει το 5η γενιας συστημα?
Ποσο δηλ. πιο ασφαλη για την λειτουργια του κινητηρα μπορει να πουμε με στοιχεια πραγματικα και οχι αερολογιες ειναι τα συστηματα αυτα?
Στις μετρησεις μου τωρα για να μην σας πρηζω αλλο...
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ = 32.2 ΕΥΡΩ
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΛΙΤΡΩΝ = 46 ΛΙΤΡΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΔΙΑΝΥΘΕΝΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ = 507 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ = 7.8 ΛΙΤΡΑ /100 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ.
Ολα αυτα μαζι με την οδηγηση της εκολαπτομενης οδηγου, της γυναικας μου, που στην πρωτη - δευτερα βαραει καταναλωση 20-20 λιτρα/ 100 Km!!!
Αυτα και καλη συνεχεια!