-
Έστω αυτοκινητο με νεκρά και σταματημένο. Ηχος κινητήρα κλπ νορμαλ. Πατώντας συμπλέκτη, κάπου στη μέση της διαδρομής (υποθέτω στο σημείο αποσύμπλεξης) ακούγεται ένας ανεπαίσθητος ήχος (νομίζει κανείς πως αλλάζει η χροιά του μοτέρ) ο οποίος σταματάει πριν το πεντάλ φτάσει στο τέρμα. Υπάρχει περίπτωση να είναι ρουλεμάν; Η τέλος πάντων κάτι από ρουλεμάν-δίσκο-πλατώ; Γενικά το πεντάλ το έχω αλλάξει ήδη μια φορά γιατί ήταν ελαττωματικό. Να ανησυχώ;
-
Ο χρήστης rayback έγραψε:
Έστω αυτοκινητο με νεκρά και σταματημένο. Ηχος κινητήρα κλπ νορμαλ. Πατώντας συμπλέκτη, κάπου στη μέση της διαδρομής (υποθέτω στο σημείο αποσύμπλεξης) ακούγεται ένας ανεπαίσθητος ήχος (νομίζει κανείς πως αλλάζει η χροιά του μοτέρ) ο οποίος σταματάει πριν το πεντάλ φτάσει στο τέρμα. Υπάρχει περίπτωση να είναι ρουλεμάν; Η τέλος πάντων κάτι από ρουλεμάν-δίσκο-πλατώ; Γενικά το πεντάλ το έχω αλλάξει ήδη μια φορά γιατί ήταν ελαττωματικό. Να ανησυχώ;To ρουλεμάν κάνει θόρυβο κ μόλις πατήσεις το πεντάλ του συμπλέκτη σταματάει τελείως. (ή το αντίθετο? )
Μήπως αυτό που ακούς είναι από το πεντάλ καθαρά? Δλδ κανά wd40? -
Edit: Το δοκίμασα ξανά, οπότε πριν έδωσα λάθος στοιχεία, ζητάω συγγνώμη
Όταν πατάω τον συμπλέκτη, ο ήχος εμφανίζεται στο σημείο αποσύμπλεξης, και παραμένει ώς το τέρμα της διαδρομής. Δεν είναι κάτι που ακούγεται με ραδιόφωνο ανοιχτό. Ούτε υπαρχει κάποιο τράνταγμα ή συντονισμός. Ακούγεται σε ρελαντί, με ραδιόφωνο κλειστό, και νεκρά. Προφανώς είναι το ρουλεμάν (είναι;). Υποθέτω πως δεν είναι φυσιολογικό. Σωστά;
-
Είναι το μικρό ρουλεμάν του συμπλέκτη που δουλεύει μόνο όταν πατάς το πεντάλ.
Το αλλάζεις κάθε φορά που αλλάζεις συμπλέκτη. -
Με σταματημένο το αυτοκίνητο και νεκρά (ανεξαρτήτως αν το μοτέρ είναι ανοιχτό) παρατήρησα εδώ και 1000χλμ πως όταν πατάω τον συμπλέκτη ακούγεται ήχος σαν συρματόσχοινου/ελάσματος που τεντώνεται/τρίβεται. Ο ήχος είναι αντιληπτός μόνο με ανοιχτό παράθυρο, με κλειστό δεν περνάει την ηχομόνωση της καμπίνας.
Να το ψάξω ή είναι νορμάλ αυτό; -
Ο χρήστης Neos έγραψε:
Με σταματημένο το αυτοκίνητο και νεκρά (ανεξαρτήτως αν το μοτέρ είναι ανοιχτό) παρατήρησα εδώ και 1000χλμ πως όταν πατάω τον συμπλέκτη ακούγεται ήχος σαν συρματόσχοινου/ελάσματος που τεντώνεται/τρίβεται. Ο ήχος είναι αντιληπτός μόνο με ανοιχτό παράθυρο, με κλειστό δεν περνάει την ηχομόνωση της καμπίνας.
Να το ψάξω ή είναι νορμάλ αυτό;Θα έλεγα ότι ο θόρυβος είναι από την ντίζα του συμπλέκτη, αλλά μου φαίνεται παράξενο που δεν ακούγεται καθόλου με κλειστό παράθυρο.
Αν έχεις πολλά χιλιόμετρα, ίσως σου ... φωνάζει να την αλλάξεις.
Αν όχι, απλά λάδωσέ την με spray. -
Ο χρήστης Pitt έγραψε:
Να το ψάξω ή είναι νορμάλ αυτό;Θα έλεγα ότι ο θόρυβος είναι από την ντίζα του συμπλέκτη, αλλά μου φαίνεται παράξενο που δεν ακούγεται καθόλου με κλειστό παράθυρο.
Αν έχεις πολλά χιλιόμετρα, ίσως σου ... φωνάζει να την αλλάξεις.
Αν όχι, απλά λάδωσέ την με spray.Οκ thx, θα βάλω λιπαντικό να δω αν θα σταματήσει. Λίγα είναι τα χλμ, κάτω από 15.000
-
Μπορεί να μη τρίζει το καλώδιο αλλά κάποιος μοχλός. Κοίταξε.
Αν λαδώσεις το καλώδιο, μετά πρέπει να το λαδώνεις συχνά γιατί μαζεύει σκόνη και μαγκώνει. Εγώ βάζω καινούριο και δεν το λαδώνω - κρατάει χρόνια.
Σε παλιά καλώδια (που δεν αλλάζω) προτιμώ να τα λαδώνω με λάδι αντί γράσσο (λερώνει όμως). -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Μπορεί να μη τρίζει το καλώδιο αλλά κάποιος μοχλός. Κοίταξε.Αν λαδώσεις το καλώδιο, μετά πρέπει να το λαδώνεις συχνά γιατί μαζεύει σκόνη και μαγκώνει. Εγώ βάζω καινούριο και δεν το λαδώνω - κρατάει χρόνια.
Σε παλιά καλώδια (που δεν αλλάζω) προτιμώ να τα λαδώνω με λάδι αντί γράσσο (λερώνει όμως).Ευχαριστώ. Θα μπει για τυπικό σέρβις μέχρι το τέλος της βδομάδας οπότε θα πω στον μηχανικό να το κοιτάξει, απλά ήθελα να έχω μια ιδέα περίπου τι μπορεί να φταίει μη μου πουλήσει φούμαρα για να τσιμπήσει ό,τι μπορεί.
Απ το να μαγκώνει στο μέλλον λόγω σκόνης θα προτιμήσω να αλλαχτεί το συρματόσχοινο. -
Πρόσεξε να μη λαδώσουν το καινούριο. Μερικοί το λαδώνουν για να είναι εμφανέστατη η διαφορά με το παλιό.
(μετά από καιρό όμως ο ιδιοκτήτης δεν θα είναι ευχαριστημένος)Όπως έρχεται από το εργοστάσιο κρατάει για χρόνια.
-
Έγινε
-
Παιδιά καλημέρα,
όπως θα δείτε και στο κατάλληλο topic, εχθές το πρωί φόρεσα καινούργια παπά (ακα παπούτσια) στο Foci μου, δλδ άλλαξα ελαστικά.
Αυτό που δεν έγραψα εκεί, είναι ότι όταν πήγα να φύγω, όταν ο επιλογέας ταχυτήτων 'πέτρα'.
Μπήκα στο αυτοκίνητο, το κλειδί στη μίζα, πατάω συμπλέκτη και προσπαθώ να βάλω νεκρά στο κιβώτιο. Πέτρα ο επιλογέας, με το ζόρι βάζω νεκρά, γυρίζω μίζα, όλα οκ. Πάω να βάλω κάποια ταχύτητα, τπτ, πέτρα, σαν να μην πατούσα συμπλέκτη. Έμπαινε η πρώτη με το ζόρι, για όπισθεν (που ήθελα να πάω) ούτε λόγος, γρατσουνούσε.
Βγαίνω έξω, τσουλάω πίσω το αμάξι και προσπαθώ να δω τυγχόν διαρροές στο δάπεδο (κλειστό γκαράζ). Τπτ από διαρροές, ξαναμπαίνω στο αμάξι, που είχε δουλέψει στο ρελαντί 2-3 λεπτά, όλα καλά. Οι ταχύτητες έμπαιναν κανονικότατα, ίσως μία ελάχιστη σκληρότητα, αλλά τπτ το ανησυχητικό.
Παρ'όλα αυτά ανοίγω καπό και ελέγχω τα υγρά φρένων (το ίδιο κύκλωμα χρησιμοποιείται για τον υδραυλικό συμπλέκτη). Επειδή το κουτί είναι λευκό, δεν φαίνεται καλά αν έχει υγρό μέσα, και σε συνδυασμό με την έλλειψη φωτός στο γκαράζ, δεν κατάλαβα αν έχει υγρά ή όχι.
Τέλοσπάντων, επειδή όλα φαινόντουσαν κανονικά, πήγα στον Χοϊμέ, έβαλα τα νέα ελαστικά και επέστρεψα σπίτι, δίχως κανένα άλλο πρόβλημα.
Σήμερα το πρωί που πήγα πάλι να πάρω το αμάξι, όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια. Προσπάθησα να ξαναδώ αν έχει υγρό το κλειστό κύκλωμα φρένων, αλλά επειδή πάλι δεν κατάφερα να σιγουρευτώ, μου 'μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά' και σταμάτησα σε μία αντιπροσωπεία στο δρόμο μου.
Ο μηχανικός άνοιξε το καπάκι (είχα προσπαθήσει και εγώ, αλλά επειδή ήταν αρκετά σκληρό δεν θέλησα να το 'βιάσω'), και αντικρύζουμε άδειο δοχείο, είχε λίγα υγρά μέσα (προφανώς κάτω από το min) που κάλυπταν ίσα-ίσα τον πάτο του δοχείου.
Ο άνθρωπος μου συμπλήρωσε τα απαραίτητα ml και μου εξήγησε ότι προφανώς υπάρχει διαρροή. Το κύκλωμα αυτό είναι για τον υδραυλικό συμπλέκτη και για τα φρένα.
Αν υπάρχει διαρροή από τα φρένα (πτώση στάθμης λόγω φθοράς στο τακάκι δεν παίζει, τα άλλαξα πριν 8 μήνες, άσε που είναι και μεγάλη η πτώση), θα είναι στα 4 ρακόρ που καταλήγουν στα φρένα.
Αν υπάρχει διαρροή από τον υδραυλικό συμπλέκτη, θα είναι ή στην ένωση με το πετάλ συμπλέκτη (οπότε και θα δακρύζει πίσω από το πετάλ, εμφανίζοντας κηλίδα στο πατάκι), ή στην ένωση με την χελώνα του σασμάν (οπότε και θα έχει τη διαρροή μέσα στην στεγανοποιημένη χελώνα, και δεν θα στάζει πουθενά στο έδαφος).
Εν τέλει ο άνθρωπος μου είπε εντατική παρακολούθηση (μην μείνουμε και χωρίς φρένα) και να κλείσω ένα ραντεβού για να εντοπίσουμε την διαρροή και να την επισκευάσουμε.
Σε ερώτησή μου για την εγγύηση, μου είπε το κλασσικό τροπάρι της προνομιακής ....
Ότι αν δω το βιβλιαράκι της εγγύησης λέει ότι στα +3 χρόνια δεν καλύπτονται διαρροές από το σύστημα αυτό!! Αλλά θα δούμε τι θα κάνουμε, να το περάσουμε στο σύστημα κτλ...Εν τέλει, υπάρχει πρόβλημα στο κύκλωμα αυτό που χρήζει επισκευής.
Απλώς ενημερώνω το forum, μήπως έχει αντιμετωπίσει κι άλλος το πρόβλημα αυτό, και αν ναι, τι ακριβώς έγινε με την επισκευή.Το αυτοκίνητο είναι Focus II, 1.6lt, μοντέλο 2006 με 45.000km.
Ευχαριστώ.
(Αν δεν είμαι στο κατάλληλο topic, παρακαλώ μετακινήστε το παρόν κείμενο)
-
Ερώτηση για τη φθορά του δίσκου:
Τι είναι χειρότερο;
Να αφήνεις μαλακά τον συμπλέκτη στην εκκίνηση ή να τον αφήνεις απότομα;
Στην πρώτη περίπτωση σίγουρα τρώγεται λιγάκι, αλλά μήπως στη δεύτερη γίνεται από το απότομο τράνταγμα μεγαλύτερη ζημιά στο σύστημα δίσκου-πλατώ-ρουλεμάν (ελατήρια (?) ή κάτι άλλο); -
Ούτε πολύ μαλακά ούτε πολύ απότομα.... μέτρον άριστον !! (και όχι πάντα το ίδιο, ανάλογα με το γκάζι που πατάς και τις ορέξεις σου για επιτάχυνση, σπινάρισμα κλπ)
-
Μην ξεχνάς ότι ο δίσκος διαθέτει ελατήρια για να ομαλοποιούν την απότομη σύμπλεξη.
-
Απότομα από χαμηλές στροφές, με τέχνη όμως χωρίς τραντάγματα ώστε να ΚΟΥΡΔΙΖΕΙΣ μετάδοση και ανάρτηση εκμεταλλευόμενος το βαρύ βολάν του κινητήρα.
Σε κάθε αμάξι είναι διαφορετικά.
-
Και πιθανόν με όχι σταθερό ρυθμό, ανάλογα με το που πιάνει περισσότερο μπορεί στην αρχή απότομα και στο τέλος πιο αργά.
Μερικά αυτοκίνητα με υδραυλικό συμπλέκτη έχουν και μια βαλβίδα (CDV cluth delay valve) που βασικά βάζει μια καθυστέρηση στο άφημα και το αναγκάζει να γίνεται με σταθερό ρυθμό ώστε να προστατεύσει τη μετάδοση (επειδή όμως εμποδίζει το σπινάρισμα και τις κωλιές η αφαίρεσή της θεωρείται βελτίωση!). Φαίνεται όμως ότι η κατάργησή της όντως βελτιώνει τον έλεγχο του αφήματος αλλά και τη ζωή του δίσκου....ενώ διευκολύνει στο παρκάρισμα και στις σωστές αλλαγές του έμπειρου.
Περισσότερα για CDV και αφαίρεση αυτής εκεί: http://www.zeckhausen.com/CDV.htm -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Απότομα από χαμηλές στροφές, με τέχνη όμως χωρίς τραντάγματα ώστε να ΚΟΥΡΔΙΖΕΙΣ μετάδοση και ανάρτηση εκμεταλλευόμενος το βαρύ βολάν του κινητήρα.Σε κάθε αμάξι είναι διαφορετικά.
Σωστος! Αποτομα εκει που πιανει και αρκετο γκαζι αφου ''πιασει''..
Ετσι με τον σωστο συνχρονισμο μπορεις να φυγεις σφαιρα με στροφες απο το ρελαντι και το ποδι μακρια απο το συμπλεκτη! -
Ευχαριστώ, μάλλον θα τον ψιλοτραντάζω δηλαδή. Σκοπός μου είναι να περιορίζεται όσο γίνεται το φάγωμα του δίσκου, γιατί ήδη έχω αλλάξει μερικούς (δεν οδηγώ μόνος μου το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ).
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ευχαριστώ, μάλλον θα τον ψιλοτραντάζω δηλαδή. Σκοπός μου είναι να περιορίζεται όσο γίνεται το φάγωμα του δίσκου, γιατί ήδη έχω αλλάξει μερικούς (δεν οδηγώ μόνος μου το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ).O/H αλλος/η που οδηγει το αμαξι μηπως ξεχνιεται και ξεκουραζει το ποδι στον συμπλεκτη ;
Περί Συμπλέκτη/Δίσκων/Πλατώ