-
Aληθινό περιστατικό
Δίπλα μου, στο παραθαλλάσιο επαρχιακό μέρος που εργάζομαι πρόσκαιρα τον τελευταίο καιρό, έχει μετακομίσει εδώ και 2,5 χρόνια ένα ανδρόγυνο με ένα μικρό παιδί 5 ετών.
Βέροι Αθηναίοι και οι δύο τους αποφάσισαν να πάνε επαρχία για να ξεφύγουν από τη χαβούζα καθώς λένε. Ό άνδρας πούλησε ένα μαγαζί που είχε, και το οποίο δεν πήγαινε και τζετ, και εργάζεται σε μία καλή σχετικά θέση η οποία όμως έχει ημερομηνία λήξεως περίπου σε 1-2 χρόνια από σήμερα. Τη θέση τη βρήκε πριν ξεκινήσουν, και το έψαχνε μια διετία περίπου.
Η γυναίκα έχει μια πολύ εξειδικευμένη ειδικότητα, σχεδιάστρια cad σε συγκεκριμένο αντικείμενο (indoor deco), και διατηρεί την εργασία της στην Αθήνα εργαζόμενη από το σπίτι. Παρόλα αυτά πηγαίνει 1 μέρα την εβδομάδα στον οχετό γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Κάθε απόπειρα να εργαστεί τοπικά στο αντικείμενό της, είτε μόνιμα είτε συμπληρωματικά, έχει στεφθεί με αποτυχία.
Τα ζόρια έχουν αρχίσει και για τον άνδρα, ο οποίος βλέπει ότι η δραστηριοποίησή του επαγγελματικά σε ένα ξένο χώρο (δεν είχαν σχέση με τον τόπο, μόνο μια κουμπαριά) είναι μέχρι στιγμής μάταιη και το σκοινί κονταίνει εν μέσω πολύ αρνητικού τάιμινγκ.
Σε προσωπικό επίπεδο βρίσκονται σε κατάσταση ελευθέρας βοσκής. Όλη την ημέρα είναι στην παραλία (αν δεν είναι στην καφετέρια), έχουν πάρει και ένα μικρό πολυεστερικό 3,80 και ψαρεύουν επίσης, το δε παιδί έχει βαρεθεί τη ζωή του και κάνει πως και πως να έρθουν τα δικά μου παιδιά από την Αθήνα και μερικών άλλων γειτόνων που έχουν εξοχικό για να παίξει, όταν δεν είναι στο ιντερνέτ σε παιδικά σάιτς.Έχει αρχίσει και η εποχική γκρίνια ότι 'τώρα τον Σεπτέμβρη ο τόπος θα ερημώσει'.
Αν δεν ήταν οι συγγενείς στην Αθήνα (αδέρφια-πεθερικά), να εισπράττουν το νοίκι και και ασχολούνται με υποθέσεις του σπιτιού που άφησαν πίσω και το νοικιάζουν, και η ανύπαντρη μέχρι τώρα αδερφή της κυρίας στην οποία μερικές φορές διανυκτερεύει, τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα.Δύσκολη η καλογερική. Η μόνιμη εγκατάσταση στην επαρχία δεν είναι μόνο οι ειδυλιακές καρτ ποστάλ που έχουμε κολλημένες στον τοίχο, στην πόλη μας. Θέλει σοβαρούς υπολογισμούς και εμπεριέχει και ρίσκα το επιχείρημα.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Περίεργο μανόσκυ, σε είχα για μικροαστούλη, δεν διέγνωσα καταγωγή αγροτική εξ επαρχίας. Προφανώς λάθεψα.
Δεν φταις εσύ που έκαμες λανθασμένη διάγνωση. Από τότε που έγινα κομμουνιστής, απέταξα το μικροαστικό μου παρελθόν και κράτησα μόνο το γνήσιο αγροτοεπαρχιακό μου υπόβαθρο αναμένοντας εναγωνίως την επανάσταση (που θα ξεκινήσει το δίχως άλλο από τους χορτάτους αστούς, γιατί με τους @#$%@#%$μικροαστούς προκοπή δεν είδαμε) κάνοντας διαρκώς refresh στο in.gr. Περιμένω...
Δεν το είχα φανταστεί σύντροφε!
Θύμισέ μου την επόμενη φορά να σε καλέσουμε και σε συνάντηση της Επαναστατικής-Ριζοσπαστικής Αριστερής Πτέρυγας του φόρουμ. Θα είσαι καλοδεχούμενος. Περιμένουμε εναγωνίως να κατακεραυνώσεις τα μικροαστικά κατάλοιπα, να πολεμήσεις την μπουρζουαζία με πάθος για να επιτύχουμε επιτέλους την επανάσταση που όλο και περισσότεροι πλέον ποθούμε!
Μετά τιμής
Ο σύντροφός σου
HF
-
Ο χρήστης fog έγραψε:
ΥΓ. Έχω ζήσει και επαρχία και πόλη. Μισή μισή η ζωή μου, από 2 δεκαετίες στην κάθε μια. Καλά και κακά παντού. Προσωπικά και οι 2 είναι για τα μπάζα -γνώμη μου- ΑΝ δεν έχεις άτομα να περνάς καλά και τρόπο να ζεις με αξιοπρέπεια.
Ακριβώς αυτό είναι και το μεγαλύτερο ζήτημα... Όταν λέμε πως στην επαρχία οι επιλογές είναι λίγες, ΔΕΝ εννοούμε ΜΟΝΟΝ την διασκέδαση, αλλά ΚΑΙ τους ανθρώπους. Όταν είπα πως εγώ ήρθα στην Αθήνα ΚΑΙ για τα γκομενάκια, κάποιοι αντέδρασαν...
Γελάω κάθε φορά που ακούω πως η μεγάλη πόλη αποξενώνει, όταν η χειρότερη αποξένωση είναι το χωριό, όπου πρέπει να υφίστασαι τον οποιονδήποτε @@ρα, είτε επειδή είναι γείτονας, είτε επειδή σου έδωσε 2 αυγά (και τώρα πρέπει να του επιστρέψεις μια κότα... ), είτε γιατί είναι συγγενής σου, είτε γιατί γιατί γιατί...
Εντάξει καλή και η αλληλεγγύη και η καλή γειτονία, αλλά ειλικρινά, το να μπορώ να είμαι ΗΣΥΧΟΣ πως ΔΕΝ θα με ενοχλήσει ΚΑΝΕΙΣ, είναι ΑΣΥΓΚΡΙΤΟ.
Επίσης, θέλω να επιλέγω ΕΓΩ ποιους θα βλέπω και γιατί. Δεν θέλω τον κάθε τυχάρπαστο @@ρα στην πόρτα μου να μιλήσουμε για το πότισμα του κήπου...Οι άνθρωποι είναι ΠΑΝΤΑ το σημαντικότερο, τα υπόλοιπα είναι απλώς εξτρά... Ναι θα περάσεις περίφημα στην Αθήνα όταν έχεις και χρήματα, εγώ όμως έχω περάσει περίφημα και όταν αναγκαζόμουν να κάνω 2 δουλειές για να έχω κάποια άνεση, αλλά και όταν με μία δουλειά και λίγα λεφτά προσπαθούσα να την βγάλω όπως όπως... Γιατί δίπλα μου, είχα και έχω αυτούς που θέλω... Και αν κάποιος για τον Α ή Β λόγο χαθεί, μπορώ και βρίσκω άλλον, γιατί απλά... υπάρχουν!
-
Κι επισης οι παραλιες δεν ειναι ολες τοσο βρωμικες (την εποχη του βιολογικου καθαρισμου υπαρχουν πολυ πιο βρωμικες παραλιες στην επαρχια), ενω αν εισαι τυχερος και μενεις σε καλο προαστιο απεχεις απ' αυτες μονο 10' και παραλληλα, τωρα με τις επεκτασεις του μετρο, απεχεις επισης 10' απο το κεντρο.
Αλλα φυσικα οπως πολυ σωστα λες το πιο σημαντικο ειναι οι απεριοριστες επιλογες σε ανθρωπους. Αυτο κι η ανωνυμια. -
Ο βιολογικος καθαρισμος ενος ξενοδοχειου δουλευει παντα οπως πρεπει ;
Εγω μενω Αττική αλλα σε παραλια εδω περα δεν παω ουτε τον σκυλο μου
Αντιθετα τον χειμωνα (οπου ολως τυχαιως γινονται οι μετρησεις καθαρότητας απο το κρατος μας) που δεν εχει κοσμο στα ξενοδοχεια και στις παραλιες, ειναι πολυ πιο καθαρα,απλα εχω ενα θεμα με το μπανιο τον Δεκέμβρη -
Ναι ρε Asimov κλπ, να μαζευτούμε όλοι στην Αθήνα, λοιπόν, τι περιμένουμε?
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Ναι ρε Asimov κλπ, να μαζευτούμε όλοι στην Αθήνα, λοιπόν, τι περιμένουμε?Για τους αλλους το λεει ,μην τσιμπας εσυ.Καλα εισαι εκει που εισαι,πολυ καλα
-
Εξαρτάται το που θα πας για μπάνιο. Αν πας στο Σχινιά (αριστερά του ρέματος) όπου το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής δεν έχει κάτι οργανωμένο (beach bar, εστιατόριο), η θάλασσα είναι μια χαρά και το καλοκαίρι. Αν πας δεξιά του ρέματος (δηλ. στη Γαλάζια Ακτή), είσαι άξιος της μοίρας σου με όλα τα beach bar που έχει στη σειρά (Καράβι, κτλ).
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Ναι ρε Asimov κλπ, να μαζευτούμε όλοι στην Αθήνα, λοιπόν, τι περιμένουμε?Οπως φαινεται, δεν περιμενετε . Και μπορει εσυ να μη μαζευεσαι (αλλα για να πας ν' ακουσεις εναν τενορο πχ πρεπει να το κανονιζεις 1 μηνα πριν και να ξοδεψεις τα τετραπλασια απο μενα ), αλλα ειναι πολλοι πολλοι αλλοι που μαζευονται και παρα την εκπεφρασμενη με χιλια κλισε διαθεση να γυρισουν στην εξοχη, δε βλεπω να το κουνανε ρουπι Γιατι αραγε;
-
Είναι θέμα προτεραιοτήτων του καθενός.
Εγώ πάντως επαναλαμβάνω ότι ο συνδυασμός χωριού δίπλα σε όμορφη πόλη είναι win-win κατάσταση.
-
Γενικως παντως τα παιδια στην επαρχια δεν την πολυπαλευουν,οι γονεις μπορει να εχουν αποχωρησει για να γλυτωσουν απο την μεγαλουπολη,τα παιδακια ομως ονειρευονται την ζωη σε αυτη.
Για μενα το ερωτημα ειναι εαν η κριση θα φερει μεταναστευτικο ρευμα προς την επαρχια,αν θα συμβει το αντίστροφο,ή εαν δεν θα αλλαξει τιποτα.
-
Πάντως υπάρχουν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που δεν μπορούν να βρουν δουλιά στην επαρχία. Π.χ. εγώ, που εργάζομαι σε εταιρία ανάπτυξης λογισμικού, έριξα μια ματιά στο kariera.gr για δουλιές αντίστοιχες, εκτός Αθηνών. Ξέρετε πόσες βρήκα?
-
Στην επαρχία δυστυχώς είναι πολύ πιο σφιχτά τα πράγματα.
Εδώ στην Αθήνα πλέον και το να πάρεις μεταγραφή σε άλλη εταιρία ή να προσληφθείς κάπου, γίνεται μόνο μέσω σύστασης στις περισσότερες των περιπτώσεων ή να γνωρίζεις άτομο εκ των έσω σε σημαντική θέση. Η αγγελία μπαίνει για τα μάτια του κόσμου.
Πόσο μάλλον στην επαρχία που πάντα λειτουργούσαν οι διαπροσωπικές σχέσεις...
-
Από όλο μου τον κύκλο στο Ρέθυμνο(και πέριξ αυτού) δε γνωρίζω κανέναν που να επιθυμεί να έρθει στην Αθήνα. Ξέρω κάποιους όμως που κατέβηκαν κάτω και είναι ευτυχισμένοι.
-
Ο χρήστης Mercyful_Fate έγραψε:
π.χ. εγώ, που εργάζομαι σε εταιρία ανάπτυξης λογισμικού
Αυτος ειναι απο μονος του λογος να αλλαξεις δουλεια, πολη, μη σου πω και αυτοκινητο
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
ειναι πολλοι πολλοι αλλοι που μαζευονται και παρα την εκπεφρασμενη με χιλια κλισε διαθεση να γυρισουν στην εξοχη, δε βλεπω να το κουνανε ρουπι Γιατι αραγε;Γιατι ειναι κουφαλες καπιταλες ποζεραδες σαν κι εσενα ή 'γνωστοι-αγνωστοι', που ψαχνουν την 'ανωνυμια' που εγραψες παραπανω. ΓΙΑΤΙ ΑΝΩΝΥΜΙΑ κυριος, αν δεν εχεις κατι να κρυψεις;;; Ε, γιατι;;;
Στα σοβαρα, ειναι προφανες οτι η αποφαση δεν ειναι ευκολη, ειδικα οταν εχεις συνηθισει τη ζωη σου και εισαι βολεμενος με δουλεια, σπιτι, φιλους κλπ.
Ομως να λεμε οτι οι ανθρωπινες σχεσεις ειναι καλυτερες στην Αθηνα ή τη Θεσσαλονικη (HF)ειναι αστειο. Δεν μιλαω για καποιον που κανει τωρα τη μεταβαση και πρεπει να φτιαξει νεο κυκλο. Αλλα, αν εχεις γεννηθει σε χωριο/μικρη πολη, βλεπεις τους φιλους εντος πενταλεπτου και οποτε θελεις. Στη Θεσσαλονικη παμε απο ΣΚ σε ΣΚ και κανουμε μηνες να συναντηθουμε. Και τους ανεπιθυμητους κανεις δε με υποχρεωνει να τους δεχομαι, ουτε στο χωριο.Γενικως παντως τα παιδια στην επαρχια δεν την πολυπαλευουν,οι γονεις μπορει να εχουν αποχωρησει για να γλυτωσουν απο την μεγαλουπολη,τα παιδακια ομως ονειρευονται την ζωη σε αυτη.
Για ποιες ηλικιες μιλας; Γιατι τα μικρα σιγουρα προτιμουν το χωριο.
Για μενα το ερωτημα ειναι εαν η κριση θα φερει μεταναστευτικο ρευμα προς την επαρχια,αν θα συμβει το αντίστροφο,ή εαν δεν θα αλλαξει τιποτα.
Αυτο ειναι πολυ ενδιαφερον ερωτημα. Πιστευω θα υπαρξει κινηση προς την επαρχια, αλλα οχι απο παραγωγικες ηλικιες. Συνταξιουχοι που εχασαν εισοδημα, θα γυρισουν στο πατρικο, να βαλουν μπαξε και να πληρωνουν τον καφε 1 €. Πιθανως και καποιοι δημοσιιοι υπαλληλοι να μεινουν στα νησια και τα βουνα περισσοτερο απ' οτι σκοπευαν. Σοβαρη αλλαγη δεν προκειται να γινει.
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Είδες τα παιδάκια για κάποιες ώρες και έβγαλες συμπέρασμα για το τι κάνουν... Μάλιστα...
Σκέψου ότι μέχρι τέλος Αυγούστου που πηγες εσύ, μπορεί να έχουν κάνει 200 μπάνια, και να έχουν βαρεθεί λίγο...Καλά, θα μπορούσαν αντί για μπάνιο να παίξουν πχ τυφλόμυγα...
Κάποιοι με το ζόρι θέλουν να βάλουν τους πιτσιρικάδες στις αλάνες, όταν αυτοί προτιμούν το Playstation μου φαίνεται..
Αρκεί βέβαια να υπάρχουν και αλάνες...
Και μια βουτιά σε πισίνα μπορεί να λέει πολλά σε κάποιον από την πόλη, αλλά εγώ σε ένα κουβά νερό με χλώριο ΔΕΝ μπαίνω που να με πληρώνουν.
Κάτι δεν έπιασα σωστά... Γιατί μια πισίνα να λέει πολλά σε κάποιον από την πόλη; Ένα σωρό υπάρχουν γύρω μου, δεν έκανα ποτέ τον κόπο... Στην πόλη πισίνες υπάρχουν σε ικανή ποσότητα, ώστε να μην... ζηλεψουμε το χωριό!
Βρίσκω εξίσου αηδιαστικό με σένα το χλώριο εξάλλου...
Τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη που έμεινα για πολλά χρόνια, η μοναδική γρήγορη διέξοδο για βουτιά ήταν μόνο σε κολυμβητήριο 2 ώρες το 24ωρο...Σε αφήνω τώρα, πάω να βρέξω τα πόδια μου σε ΚΑΘΑΡΗ θάλασσα. Τα λέμε σε 30 δευτερόλεπτα που θα έχω γυρίσει...
Σύμφωνοι, η δική σου είναι πεντακάθαρη και η δική μου θολή. Εγώ όταν βγω από την θολή, έχω κι άλλα πράγματα να κάνω από το να παίζω μπιρίμπα ή πρέφα στο καφενείο.
Θέλεις να μου πεις τι ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι κάνεις περισσότερο από εμένα; (μπιρίμπα δεν παίζουμε. είναι για τις αδερφές...
Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.
Να μου επιτρέψεις να έχω αλεργία σε κάθε χωριό, είτε με βρώμικη , είτε με καθαρή θάλασσα. Προτιμώ ΧΙΛΙΕΣ φορές το βρώμικο νερό του Καβουριού που κάνω συνήθως μπάνιο σήμερα, παρά το πεντακάθαρο του Αράχθου που έκανα πιτσιρικάς.
Ειλικρινά, δεν ζηλεύω καθόλου το καθαρό νερό σου. Ξέρω τι συνεπάγεται γι' αυτό και πόσο ακριβά εν τέλει πληρώνεται η 'καθαρότητα'. -
Αυτό με τις επιλογές φίλων και ανθρώπων είναι περίεργο. Γιατί δύσκολα κάνεις(και ακόμα πιο δύσκολα κρατάς) φιλίες σε μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν έχω λόγο να μη γουστάρω το γείτονά μου(που παίζαμε και μαζί μικροί). Ο συγκεκριμένος είναι και χασάπης, και όποτε ψήνει γίνεται της καρι0λάς... Το μόνο κακό είναι ότι τώρα έκανε δικό του σπίτι(των γονιών του ήταν αυτό) σε άλλο μέρος του χωριού. Και για να πιούμε το καφεδάκι μας, πρέπει να κάνουμε 2-3 λεπτά παραπάνω Και προτιμάω τον γείτονά μου, που είναι ο ίδιος, και δεν έχουν αλλάξει στην οικοδομή που έμενα στην πόλη, 40 φυλές από 50 άτομα. Γιατί άμα χρειαστώ κάτι, θα ανοίξει την πόρτα και θα βοηθήσει. Γιατί 5 ΣΚ π.χ. είδε ότι ζοριζόμουνα στη δουλειά και έκανε τον σερβιτόρο. Τώρα αν θέλεις να ξενομαμήσεις κλπ κλπ θα το μάθουν όλοι. Είναι μάλλον όμως και αυτό στα must(μαζί με τους 600 κοιλιακούς), που διαβάζει κανείς στα men's health κλπ
Οι φιλίες έχουν να κάνουν με τα ενδιαφέροντα. Και τουλάχιστον το χωριό μου, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μεγάλη πόλη σε ασχολίες. Χρόνο και χρήμα χρειάζεται. Και εδώ το χειμώνα υπάρχει αρκετό ΚΑΙ από τα δυο...
Δηλαδή εδώ που υποτίθεται μας αρέσουν τα αυτοκίνητα, που μπορεί να διασκεδάσει με το αυτοκίνητό του ο Αθηναίος;; Γιατί η απόσταση από Σέρρες χρονικά, είναι μικρότερη από το να πας στα Μέγαρα. Και μη συγκρίνουμε τις βου με τις που... Και μην μου πείτε για λιμανάκια κλπ, γιατί γύρος Σιθωνίας ΔΕΝ είναι. Ανάβαση Χολωμόντα πάλι ΔΕΝ είναι..
Το μόνο που σκέφτομαι είναι τα μπουζούκια(αν σε κάποιον αρέσει αυτό). Αλλά ειδικά καθημερινές, κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης και κοιτάξτε πινακίδες... Ή φοιτητές ή επαρχιώτες είναι μέσα.Anyway, δέχομαι ότι επαγγελματικοί λόγοι δεν επιτρέπουν σε πολλους μια μετάβαση στην επαρχία. Αλλά δεν θα περιμένω ούτε να καταξιωθώ κοινωνικά, ούτε να νομίζω ότι έγινα κάποιος επειδή μένω σε μεγάλη πόλη.
-
Εφόσον είναι τόσο χαώδης η διαφορά ανάμεσα σε επαρχία (πχ Λάρισα, Βόλο, Θεσ/νίκη, Καβάλα, Χανιά) κ Αθήνα, φανταστείτε πόσο χαώδης είναι η διαφορά ανάμεσα σε Αθήνα και Βαρκελλώνη ή Ρώμη πχ... Εκεί έχουν 500 εκδηλώσεις στο μέγαρο, έχουν πίστες φόρμουλα 1, έχουν κολυμβητήρια με διεθνείς προδιαγραφές, έχουν σε λιγότερο από 3 ώρες πίστες για σκι, κτλ.
Τι να μας πει κ η Αθήνα, κ η Θεσ/νικη κ οι υπόλοιπες πόλεις. Χωριά είμαστε μπροστά στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης...
και τρογόμαστε μεταξύ μας ποιος είναι το μεγαλύτερο κεφαλοχώρι -
kyr80
προσυπογραφω 100%Για αγενης κλεφτοκοτας, μπουρτζοβλαχος, χαλκιδικιωτης, καλα τα ειπες...
Αποκέντρωση: από τη θεωρία στην πράξη (Αθήνα vs. Επαρχία)