Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Από μάρκες ? Ξέρω ότι η Daikin είναι κορυφαία αλλά δυστυχώς δεν έχει μοντέλα 12άρια χωρίς inverter (ή έχει ? θα το ψάξω). Από εκεί και πέρα ? Mitsubishi (made in Thailand ), Fujitsu-General, LG, Panasonic ? Αλλο ?
Aπο εταιρίες, όπως είχα γράψει 2-3 σελίδες πίσω....
Kατα την ταπεινή μου άποψη κι επειδή το εχω ψαξει αρκετά τα τελευταία χρόνια, αν θες κλιματιστικό μηχάνημα, οι κορυφαίες εταιρίες με σειρά προτίμησης, είναι οι εξης: DAIKIN, TOSHIBA, FUJITSU (GENERAL), MITSUBISHI και μετά το χάος..!! Τη DAIKIN τη βάζω πρώτη, επειδή είναι η πιο ακριβή. Προσωπικά, έχω TOSHIBA και FUJITSU. Koρυφαία μηχανήματα, πολύ καλή απόδοση, σκυλιά σε κατασκευή, αθόρυβα (και οι εξωτερικές και οι εσωτερικές μονάδες).
Κάτι LG, Panasonic, κλπ, μην τα κοιτάς κάν......
ΟΚ ευχαριστώ!
Πάντως αν θες σωστή ψύξη και αισθηση δροσιάς (νομίζω αυτό είναι το ζητούμενο), το κλιματιστικό πρέπει να δουλεύει συνέχεια όταν αισθανθείς την αναγκη να το χρησιμοποιήσεις και με τον τρόπο που σου περιγράψανε παραπάνω....Αλλωστε αν το ανάψεις και μετα απο 1 ωρα πχ και πεις οτι εντάξει τώρα, δρόσισε, ας το κλεισω, σε 10 λεπτά θα αρχίσεις να καταλαβάινεις τη δυσφορία και θα το ξανανάψεις...! Δεν νομίζω οτι μπορείς να μπάινεις σ΄αυτή τη διαδικασία. Εχε υπ΄οψιν σου επίσης, πως αν δεν είχες ποτέ κλιματιστικό, τώρα που θα αποκτήσεις, θα το συνηθίσεις και θα το θες πιο συχνά κι οχι 15 μέρες το χρόνο. Θα αλλάξουν αρκετά οι συνήθειές σου.
Μα δεν είπα ότι θα το κλείνω μετά από μία ώρα. Είπα ότι δεν πιστεύω ότι θα το χρησιμοποιώ περισσότερες από 15-20 μέρες το χρόνο, ε, αυτές τις μέρες μπορεί και να δουλεύει 18 ώρες την ημέρα.
Αυτό που αμφισβητώ είναι ότι το κόστος του ηλεκτρικού για 20 * 18 = 360, πες 400 ώρες το χρόνο αξίζει τη διαφορά. Πχ. αυτό το 12άρι Mitsubishi χωρίς inverter καταναλώνει 1.12 KW ενώ αυτό το 12άρι Mitsubishi με inverter καταναλώνει 1.06 KW δηλ. διαφορά σε 1 ώρα 0.06 KWh = €0.054 (με 9 ευρωλεπτά την KWh) δηλ. 5.5 ευρωλεπτά την ώρα και άρα για τις 400 ώρες το χρόνο = €22 δηλ. η απόσβεση της διαφοράς κόστους αγοράς των περίπου €500 μπορεί να πάρει καμιά 25αριά χρόνια
Οσο για την αλλαγή στις συνήθειες που λες, δεν το αποκλείω, όμως επειδή επί δεκαετίες εργάζομαι σε κλιματιζόμενους χώρους, μπορώ να πω ότι σπάνια αποζητούσα τον κλιματισμό και ακόμα πιο σπάνια ήταν αποδεκτής ποιότητας (συνήθως άλλοτε κρύωνα και άλλοτε ζεσταινόμουν ), κάπου αμφιβάλλω.
Τέλος, για την ποιότητα ψύξης που λέει ο leonp, ούτε αυτό το αμφισβητώ, αλλά προτιμώ τη διαφορά να τη δώσω για έναν άριστο ανεμιστήρα οροφής για το παιδικό υπνοδωμάτιο παρά σε καλύτερο κλιματιστικό για το μεγάλο χώρο.